2023-05-06 913 瀏覽
【深水埗區】【天然居】我喺美國過年,返到嚟要飲吓茶先得,我同家慈今次就去咗長沙灣搵我識咗十四年嘅「亞媽」飲茶。佢哋係第一次見面,我都想畀家慈知道就算佢唔喺度,都有好多人好睇住我同埋照顧我,唔一定要結婚先 handle 到件事嘅。亞媽推介 $58 嘅「沙薑豬手」,食落係唔錯,沙薑得嚟豬手味夠香。之後到頂點嘅「必食蝦餃皇」,我又食唔出佢有幾必食,普普通通啦。反而小點嘅「潮州蒸粉果」有驚喜,首先夠熱,其次係食落皮薄餡靚,係幾足料架喎。然後到特點嘅「蟹籽燒賣皇」,都係比較正路嘅好食,冇乜話好特別嘅賣點。到大點嘅「蟲草花鮮竹卷」同特點嘅「鮮蝦腐皮卷」,兩者本身都係有啲似嘅,不過都係熱到辣口同埋都整得幾好食,前者仲有啲蟲草花點綴吓咁。跟住追加咗大點嘅「蜜汁叉燒腸」,比較一般,反而中點嘅「醬皇蒸鳳爪」夠濃味幾好食。最後整個甜品,係中點嘅「薑汁千層糕」,嘩,食落好夠薑味,好正,薑味濃得嚟又唔會話太辣,啱啱好,大家食到讚不絕口啊。我哋係星期五下晝去嘅,大中小點劃一 $20.8,特點 $33.8,頂點 $36.8,茶位就 $12 位。寫到嚟呢度我就盡架喇,因為去到爭畀錢嘅環節就冇我參戰嘅可能性,我都係斟多

我哋係星期五下晝去嘅,大中小點劃一 $20.8,特點 $33.8,頂點 $36.8,茶位就 $12 位。寫到嚟呢度我就盡架喇,因為去到爭畀錢嘅環節就冇我參戰嘅可能性,我都係斟多杯茶畀自己,潤潤喉、浪浪口,咁又完成一餐。。。

(地址:長沙灣元州街296號西岸國際大廈3樓)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗區 #長沙灣 #天然居 #天然居海鮮酒家 #samsplace #沙薑豬手 #必食蝦餃皇 #潮州蒸粉果 #蟹籽燒賣皇 #蟲草花鮮竹卷 #鮮蝦腐皮卷 #蜜汁叉燒腸 #醬皇蒸鳳爪 #薑汁千層糕 #1am0931 #1ambackup
2022-01-04 2566 瀏覽
呢區嘅酒樓都幾多,今次試下呢間天然居。佢位於相當荒蕪的西岸廣場的三樓。個人嚟講,雖然食物選擇唔算多,但我覺得比隔離嘅龍寶酒家好食。因為佢做出來嘅點心喺有啲獨特嘅味道,與眾不同而唔花巧。門口寫明大中小點一樣價錢(當日平日好似係$18.8),但係好多點心都屬於特點/頂點,另外小菜都有唔同價錢。環境亦都比較舊,缺乏裝修,呢一點淨係睇外牆個招牌甩皮甩骨已經知,而且佢仲用屏風間左一個D區(而係冇乜人坐),令其餘空間更顯侷促。值得欣賞之處係佢嘅點心食落去比較新鮮,例如個蟹籽燒賣皇肉質喺彈牙架,口感明顯喺有啲分別,居然係有層次感。喺哩個價錢,已經好少食多啲咁新鮮嘅點心。佢呢度嘅鮮竹卷有浸煮湯嘅,腐皮軟滑富豆香,冇雪藏味,內餡亦好balance。另外叫左個鬆化蛋散(當日特價$13.8),點中糖漿之後亦都係非常香,食落帶點奶香味,酥脆可口。潮式鹹菜豬肚($38),都算份量十足,黑椒加鹹菜恰到好處,鹹淡適中,豬肚煙韌冇異味,最底有啲蘿蔔,索晒啲汁。成碗我哋喺飲到一滴不剩。蝦米腸係有煎香個表面,配有麻醬甜醬同豉油,個人黎講比較鍾意叉燒腸。酥炸綠茶餅外脆內軟,面頭有好香嘅芝麻,中間口感煙韌,趁熱食好好食。咸水

蟹籽燒賣皇

。喺哩個價錢,已經好少食多啲咁新鮮嘅點心。

潮式鹹菜豬肚

咸水角新鮮炸起,脆卜卜,空氣感十足而內餡足料多汁好味。

反而XO醬炒陳村粉($42)唔係好夠味,比較一般。好在唔算好油。但係同點心質素比較,就乏善可陳啦。

題外話,今次去嗌咗鐵觀音,初頭飲味道帶酸,飲飲下又正常返。用既茶葉唔算特別靚,但都襟飲、唔易變淡。

服務方面,傳菜姐姐成日放低點心即掉頭走,完全唔講喺咩嚟,有一個係送錯左,搞到好似鬥快截人咁。

總結
三個人食左300蚊有找,計埋茶錢每人唔洗100蚊,而係食得非常之飽。雖然店鋪裝修比較殘舊,但點心質素有驚喜,雖然未去到精雕細琢,以同價位酒樓來講已經算超晒班。
2021-12-30
蟹籽燒賣皇
潮式鹹菜豬肚
2021-12-10 1354 瀏覽
二千蚊12個人捧著腹,又可大眾暢聚,環境又寬敞,食品質素又佳,夫復何求。最近一班很久沒有見面的明友因一次一齊活動的机会至晚上,決定來個聚餐,天然居這老字號一向都較有信心和有品質保証,而且仲有二仟蚊全包宴仲有啤酒汽水,選擇又多,包括白灼中蝦、燒味拼盤、北菰鵝掌、芝士蝦伊麵、碧綠炒龍躉片、火腩炆頭腩、清遠雞、瑤柱羹等等。樣樣都碟頭充足,味道中上,尤其灼蝦及龍躉球各人都大讚有海鮮檔的水準。這晚大家都盡興而歸。
2021-12-09
2021-03-28 2414 瀏覽
男朋友爸爸鍾意食中菜,所以好多時都會試下唔同酒樓,喺op揾到元州街呢間樓上舖酒樓,抱住試下嘅心態去試下,食完覺得每道餸都份量足,味道亦都唔錯!餐牌有唔同人數嘅套餐,亦有晚飯優惠。前排睇中醫話我氣血虛,睇到『是日靚湯』有蟲草花烏雞湯😍一盅夠晒我哋七個人飲,營養豐富,夠晒滋補,好好飲!好多湯渣!湯濃料足。黑椒牛仔骨好惹味!!牛味濃郁,肉質勁腍好易咬👍🏻再用黑椒汁撈白飯 必叫~上湯海蝦伊麵 單睇擺盤就知廚師絕對唔係馬馬虎虎!最後叫 冬菇鮑螺片扒生菜,螺片腍身,芡汁無煮到稀身,簡單又大份嘅傳統菜式!糖水係紅豆沙,口感濃稠,甜度適中,而且勁多紅豆,好滿足!

餐牌有唔同人數嘅套餐,亦有晚飯優惠。

好多湯渣!湯濃料足。

上湯海蝦伊麵 單睇擺盤就知廚師絕對唔係馬馬虎虎!

糖水係紅豆沙,口感濃稠,甜度適中,而且勁多紅豆,好滿足!

2021-03-06
疾情前我哋歡送同事調職,午餐就去咗飲茶。深水埗餐廳多,但酒樓就比較少🤔,反而近長沙灣天悦嗰邊有多幾間選擇。其中一位同事介紹我哋試喺大廈三樓嘅「天然居海鮮酒家」。估唔到酒樓係樓上舖,但都咁多人幫襯,目測全場滿座👏。可能上咗樓嘅關係,餐廳環境幾唔錯,光猛開揚,不過坐得少逼。整體感覺算乾淨衞生😊。呢餐我哋一行十人每人百一蚊左右就搞掂,而且係食到飽飽,仲有食物剩打包添,性價比OK👌。不過茶錢$12位,食水都幾深。 點心紙十分清晰,因為大中小點寫哂出嚟每款幾錢,唔駛再搵餐牌對數,但其實大中小點同價($18.8)...😅。午市仲有啲拼盤餐同孖寶餐,抵食啲。另外,亦有單點推介菜🥢。蜜餞雞中翼($48),依個係同事嘅必食推介,又真係幾好食喎😋。雞翼煎得幾香口,蜜餞口味甜蜜蜜,但唔係蜜糖嗰種死甜。但一碟得六隻,我哋要叫兩碟先夠。另外點咗兩款小食:椒鹽脆豆腐($42)同椒鹽魷魚鬚($48),兩樣都好酥脆,正啊。籠仔蒜香開邊蝦蒸飯($78),呢個飯嘅造型不得了😍。首先,因為係以籠仔上,感覺即刻吸引啲。第二,雖然係蒸飯,但其實個飯有炒底的,所以飯粒乾身得嚟,又別有一番香氣。第三,開邊蝦唔大隻,但切開豎起幾好睇
午市仲有啲拼盤餐同孖寶餐,抵食啲。另外,亦有單點推介菜🥢。
蜜餞雞中翼
籠仔蒜香開邊蝦蒸飯
籠仔蒜香開邊蝦蒸飯($78),呢個飯嘅造型不得了😍。首先,因為係以籠仔上,感覺即刻吸引啲。第二,雖然係蒸飯,但其實個飯有炒底的,所以飯粒乾身得嚟,又別有一番香氣。第三,開邊蝦唔大隻,但切開豎起幾好睇🦐。
XO醬炒腸粉
XO醬炒腸粉($32),炒腸粉好入味,並用上芽菜一齊炒,但諗唔到辣味都幾勁🌶。
孖寶:雪菜火鴨絲炆米 + 脆皮燒腩仔($128),炆米都幾大碟,而且幾足料,有唔少鴨絲。🐷燒腩仔亦屬中上水平,皮夠脆,肉唔太肥。
鮮蝦腐皮卷(特:$26.8)同脆皮素鵝($42),兩款都係即煎即上,所以外皮脆卜卜。不過我都係略嫌偏貴,特別係素鵝,無肉喎🙊,建議叫前者!
必食蝦餃皇(頂:$28.8)同蟹籽燒賣皇(特:$26.8),兩款均係大路點心,價錢都幾貴下。每籠四粒,唔算大粒,味道普普通通😟。
黑椒茄子牛仔骨煲
黑椒茄子牛仔骨煲($88),呢個小菜幾惹味,🐮牛仔骨量頗多的,肉質唔韌。同事話茄子仲好食過牛肉添,不過我唔食茄子,所以唔知。
金銀蛋浸莧菜($68)同菜膽扒鮑螺片($78),我哋叫咗兩碟菜🥦,味道幾好,健康啲。莧菜幾嫩,無乜渣。另一碟就係用上唐生菜做菜底,有好多蠔油所以夠味,螺片以外仲有冬菇。
總括嚟講,天然居酒家質素算唔錯,個人認為小食同小菜類較點心出色🤤。始終呢區無乜見得人嘅酒樓,所以我覺得想飲茶都可以嚟試下,特別係一班人(例如老闆請食飯)想食得好啲。
2020-07-06
蜜餞雞中翼
籠仔蒜香開邊蝦蒸飯
XO醬炒腸粉
黑椒茄子牛仔骨煲
2020-01-23 1834 瀏覽
近新年,廿八晚上我們一家人決定出街食團年飯,記得家附近有一間酒樓食晚飯不錯,今日決定去天然居,一早已經訂位,佢安排我哋上4樓,佢有兩層,3樓同4樓,我哋坐好了,見到一圍一圍套餐,我哋岩岩一圍,決定叫$2688 套餐,12罐汽水,1枝紅酒,第一碟:燒味拼盤, 有燒肉 ,燒鵝,叉燒,海蜇,味道不錯,因為叉燒覺得不錯,我哋另外再叫一碟例牌。肥瘦岩岩好,大人細路都好喜歡食。第二碟:白灼海蝦,好大碟,食得出好新鮮,第三碟 :鮮魷魚炒翠肉瓜,唔會好油,第四碟蠔涌髮菜豆苗 蠔涌不錯,唔會好細隻,第五碟:海鮮卷,入面好足料,沙律好多,第六碟:有湯飲,第七碟: 有新鮮大魚,條魚好大條,睇得蒸得岩岩,食落好新鮮。第八碟:最愛炸子雞,食落好脆,肉唔會好乾,第九碟:炒伊面 啲面好似好散,有啲偏濕,第十碟: 糯米飯 個仲飯不錯食落不會油,好香。最後一碟是甜品 陳皮紅豆沙。
12罐汽水,1枝紅酒,

第二碟:白灼海蝦,好大碟,食得出好新鮮,

第三碟 :鮮魷魚炒翠肉瓜,
唔會好油,
第四碟蠔涌髮菜豆苗
蠔涌不錯,唔會好細隻,
第五碟:海鮮卷,
入面好足料,沙律好多,
第六碟:有湯飲,

第七碟: 有新鮮大魚,
條魚好大條,睇得蒸得岩岩,食落好新鮮。
第八碟:最愛炸子雞,
食落好脆,肉唔會好乾,
第九碟:
炒伊面 啲面好似好散,有啲偏濕,
第十碟: 糯米飯
個仲飯不錯食落不會油,好香。
最後一碟是甜品 陳皮紅豆沙。
2019-07-18 1983 瀏覽
今日同10幾個同事飲茶,呢間好在有得book位選民,價錢又中價,符合了我們的最低要求了。食物質素就要看看當天情況了。我地今次來叫左點心,全部都是好熱上檯,所以大部分都好正常。 呢個燴烏冬肉片處理得不錯,不會韌,好入味,番茄都夠新鮮,個汁有點甜甜地酸酸地幾開胃,但係烏冬就太淋了,本人比較喜歡有咬勁嘅烏冬。呢個奶皇包不是流心得,不過勝在熱啦啦,奶香味都幾出。酥炸魷魚絲,好香口,不錯!

呢個奶皇包不是流心得,不過勝在熱啦啦,奶香味都幾出。

酥炸魷魚絲,好香口,不錯!
2019-07-18
2019-02-17 1960 瀏覽
2019年2月16日(星期六)約齊人食飯,扶老攜幼楝中式酒樓最方便!揀套餐就更方便!本來對新春套餐冇乜期望。不過第一碟哈哈大笑都已經送上驚喜,蝦肉鮮甜彈牙、豉油有畫龍點睛之效,好味!燒味相併燒鵝皮脆肉香、多汁甜美,海蜇簡直比下去。炒班球啖啖肉、炆斑頭腩做得更精彩。雲耳紅棗索滿魚汁魚香,係餸菜精華所在。至於湯羹、海鮮卷就係一般晚飯出品,質素平平!發財豬手豬手充滿骨膠原、美味可口;連獻汁都濃稠適中,令豬手份外鮮美,極美味!甜品係紅荳沙though,甜度適中,係晚飯完美嘅點綴!食品質素高好,值得再幫襯啊!
2019年2月16日(星期六)

約齊人食飯,扶老攜幼楝中式酒樓最方便!揀套餐就更方便!

燒味相併
燒鵝皮脆肉香、多汁甜美,海蜇簡直比下去。
發財豬手

食品質素高好,值得再幫襯啊!
2019-02-16
2018-12-30 1403 瀏覽
今個週末寒風凜烈,早上睡得晚了,就和家人出外飲個茶,應付了早午餐便算了。反正未去過,便試試長沙灣天然居吧!位於三樓,可謂大隱隱於市,入到酒樓內,佈置頗為風雅,牆上有字畫及印章點綴。午市人流不多,疏疏落落的,每位食客都有足够的空間和距離,十分舒適。茶位每人十蚊,茶葉雖非上佳,但真的是完塊茶葉,並非茶碎,飲的時候,不會有渣。蒸鯪魚球,真材實料,內裏還保存着一塊塊的鯪魚肉和鯪魚皮,加上香茜,腊腸和陳皮。没有加過量的粉,所以口感不是十分彈牙。煎馬蹄糕,清甜,質感實淨,糕內有很多馬蹄粒。可是三件糕厚薄不一,亦煎得不够香。鹹水角,皮炸得外脆內糯,但内餡不太分明,糊塗一片。上素粉果,皮以澄面製成,有很強的伸展力,不易穿破。內餡有菇,芹菜,玉米及紅萝卜,蔬菜味道配合,而菇味突出,是出色之作。布拉腸粉吃得出並非外面買來的街貨,但粉漿比例失調,韌性不够,所以亦不能拉得够薄。油水也落不足,所以腸粉不够滑口。素翅鳳眼餃,雖然賣相不差,但一用筷子夾起,材料便四散,好睇不好吃。蒸义燒包,的骰細緻,內餡帶甜,义燒是真燒過那種,並非肥猪肉拌上义燒醬便算,不錯!這次飲茶的體驗是良好的,但下午茶會較經濟。

蒸鯪魚球

煎馬蹄糕

鹹水角

鹹水角,皮炸得外脆內糯,但内餡不太分明,糊塗一片。
上素蒸粉果

布拉腸粉

素翅鳳眼餃

蒸义燒包

這次飲茶的體驗是良好的,但下午茶會較經濟。
2018-12-30
2018-12-29 929 瀏覽
唔係為咗就親戚 方便應該冇乜機會嚟呢度飲茶。 泊車難唔難? 對面油站在後面條街有好多咪錶位 不過多數長期畀車房及附近嘅鋪頭霸佔 咁就要行多幾條街 去東京街嘅另一邊拍入啲屋村。 搭地鐵就長沙灣站好似近啲。 呢間嘢喺商場3樓, 睇啲部長同啲阿姐你都知 係一啲比較舊式嘅 經營。 啲嘢食真係普普通通 切雞瘦到冇乜肉嘅, 只係得啲叉燒見得下人。 點心質素只係一般 個鯪魚球林bet bet .... 不過價錢就算係平。 地方尚算寬敞 不過個洗手間污糟得都幾恐怖。 如果你問我 老老實實我特登嚟呢區食唔會幫襯 呢間。
2018-12-28
下午茶
2018-10-24 2009 瀏覽
又喺一年一度細妹嘅生日飯,過往幾年都喺就番細佬妹揀晌深水埗食,但今次就行遠多一個站,改晌長沙灣。而佢哋較鍾意食中菜,所以,就搵咗間商廈樓上嘅中菜館「天然居」。其實呢間酒家屹立晌長沙灣應該都有廿多年,因為,小弟十多年前就同啲夜校同學晌度搞過謝師宴,哈哈!內裡嘅環境比較老式嘅酒家,無咩豪華靚裝,都喺少少街坊酒樓格局,但就勝在地方四正,乾淨企理,而且,掛上幾部大電視,俾啲街坊茶客一邊食飯,一邊追劇,目測所見,睇到唔少客人都似喺街坊客。菜式選擇方面,睇到張小菜紙就更感覺喺好街坊,簡單嘅色紙印刷,底面兩版,就大致上羅列晒各類小菜、燒味、是日靚湯、啤酒、汽水……等等。仲有另外兩張細餐牌紙,喺啲餐前小食、特價精選、各款孖寶、套餐及海鮮……等等。晌特價精選中,見$98一隻燒雞,真喺無理由唔點。順便講講,茗茶收$12位,酸菜$10一碟,所以,眼前呢碟花生成10蚊架。粟米魚肚豆腐羹 $88先嚟一鍋粟米魚肚豆腐羹,嘩!勁大鍋,每人至分到兩大碗有多,出嚟嘅質素一啲都唔失禮,兼且勁多料,粟米、魚肚、豆腐樣樣都多,最緊要喺個質感煮到啱啱好,唔會太杰或太稀。豉汁帶子蒸豆腐 $98細妹對唔少海鮮有敏感,但帶子就絕對放
花生
粟米魚肚豆腐羹 $88

粟米魚肚豆腐羹
豉汁帶子蒸豆腐 $98

細妹對唔少海鮮有敏感,但帶子就絕對放心食,一客有8件,剛好一人食兩件。帶子爽口鮮甜,豆腐又好嫩滑,配以惹味嘅豉汁,基本上都無乜點衰,而啲豉汁用嚟撈飯又正喎。
豉汁帶子蒸豆腐
天然小炒皇 $78

炒菜方面,細妹就揀咗小炒皇,話貪佢夠香口喎。咁的確又喺嘅,以魷魚、蝦乾、豬油渣爆炒啲韭菜花,蝦乾就有嚼頭,韭菜花就爽口,食起嚟有多種口感。
天然小炒皇
南乳脆燒雞 $98

至於個特價精選燒雞,真心一句:堅抵。初頭都諗,賣咁幾價,會唔會將貨就價喺隻細雞嚟?睇相你都見唔喺啦,而且,炸得外皮平均有光澤,傳出陣陣香味。入口真喺真材實料,啲皮脆到咯咯聲,皮下脂肪少,雞肉極之嫩滑,伴以南乳醬,好食到不得了。如果晌其他出名啲嘅餐館,賣二百零蚊都喺正常事啦。
紅豆沙(免費)

估唔到,只喺嚟食餐便飯,晚市都有糖水送。雖然只喺紅豆沙,但用足料,啲紅豆沙唔會水汪汪,而且,紅豆粉香清甜。
紅豆沙
加埋幾個白飯($12碗),連加一,埋單都喺五嚿水落樓,平均每人都喺百鬆啲,喺好抵食嘅一餐。再者,啲餸菜啱晒細佬妹同我老婆食,啲招呼又唔錯喎,有個後生哥仔都幾有禮貌架,所以,我哋都覺得成晚都食得好稱心
豉汁帶子蒸豆腐
2018-04-20 2045 瀏覽
完全冇想過每位二百元可以吃到這麼豐富而又有水準的海鮮餐,一衆朋友對這間隱世食店也有些好奇,就趁今晚去試一試,發覺他的海鮮不但止新鮮,而且煮工也很有水準,尤其那個粉絲蝦煲和扇貝,當然他的燒雞也很有水準,皮香肉滑,最令大家驚喜就是他的燉湯,不但止材料豐足,而且湯味濃郁,實才令人有一番驚喜,由於不是在旺區,店員的親切招待,也是這所店的一個特色,據聞是自家鋪,在這區已有很長的歷史,店子不大,但是在食材和手工已得到街坊的肯定,今次朋友確實是一個好介紹,下次再有呼朋喚友的時候,也一定要來這裏再试他的圍餐。
2017-06-16 2720 瀏覽
只試過下午在天然居飲茶,感覺環境不錯,沒有平常去酒樓的嘈吵,很舒服!最重要是食物質素不比附近的酒樓差。但晚飯就未試過喇,今次父親大人開口話試吓呢度嘅晚餐,就試試啦!$1488全包宴,連埋啤酒汽水,免加一,抵食!鴻運乳豬海蜇(半隻),皮脆肉嫩,唔油膩,唔會食到成口油。蝦仁翠花姿(點解搵唔到花姿?問侍應,佢可能新入行,竟然答我:係呀,廚房整咩就係咩架喇)後來有個高級的侍應可能聽到對答,主動走過來,說給我們換過一碟。金巢海中寶 哎,無睇清楚,一人選一個菜式,才發現兩個菜式有點相像⋯幸好,蝦仁爽口彈牙,我亦比較喜歡西芹。但可惜個'金巢'唔脆嘅⋯鮑參翅肚羹 味道都唔錯,亦食到厚厚的海參絲。蒜蓉粉絲蒸元貝 我永遠覺得呢個餸,粉絲才是主角,粉絲吸收晒啲鮮味,正!碧綠炒龍躉球 肉質嫩滑,唔錯!蒜子火腩炆頭腩 粉唔厚身,還可以。清遠鹽香雞 好夠味,唔太咸,肉不嚡。楊州炒飯 唔錯,炒得粒粒分明,最後上菜,反而好快清晒成碟!最後上甜品,紅豆沙 唔太甜,為晚餐劃上句號!
鴻運乳豬海蜇(半隻),皮脆肉嫩,唔油膩,唔會食到成口油。
蝦仁翠花姿
金巢海中寶
鮑參翅肚羹
味道都唔錯,亦食到厚厚的海參絲。
蒜蓉粉絲蒸元貝
我永遠覺得呢個餸,粉絲才是主角,粉絲吸收晒啲鮮味,正!
碧綠炒龍躉球
肉質嫩滑,唔錯!
蒜子火腩炆頭腩
粉唔厚身,還可以。
清遠鹽香雞
好夠味,唔太咸,肉不嚡。
楊州炒飯
唔錯,炒得粒粒分明,最後上菜,反而好快清晒成碟!
最後上甜品,紅豆沙
唔太甜,為晚餐劃上句號!
2015-06-10 4046 瀏覽
一家人放假去酒樓飲茶嘆番一盅兩件是指定動作吧!所以今個星期日,我們兩小口子來到我們常來的天然居嘆茶~屋企附近其實都多酒樓,不過覺得都是天然居好食啲!以前來茶樓食點心,蝦餃燒賣是必定要吃的!可現在不吃豬肉之後,已經無得食了,好彩天然居點心小食的款式都多,就算不吃這兩樣,都還有很多選擇~下午茶時段就是最抵食的,就算星期日也兩點便開始,剛好放假的日子可以睡到日上三竿之後才落來^^下午茶綠色紙上的點心一律10.8元,都幾抵食!來這裡十分喜歡食薄罉,平常我不食蔥的,可是它就是煎得又香又煙靭,有小小蝦米,味道更好,加上圍邊的地方脆脆的,縱使我要逐粒火腿揀返出來,但仍喜愛食它!蝦餃外觀幾好,不過無我份,薑蔥牛柏葉湯汁濃味,大大件的牛柏葉爽口彈牙,愈食愈停不到口!棉花雞平常應用魚肚加冬菇加雞肉,可是不知為何會出現西芹,有點格格不入,而且雞肉吸收了西芹的大味道,更顯得怪味!加上“魚肚“極似是用“豬皮“來替代了,我不敢試,怕真是豬肉,令我極失望!!是日最好味的要算沙薑雞腳了!本身採用新鮮雞腳,所以彈牙度已無雪藏的可以比,而且咸度很好,沾了沙薑外皮更滑,腳非常有咬口!

下午茶綠色紙上的點心一律10.8元,都幾抵食!

2015-05-30
  • 沙薑雞腳
  • 家鄉煎薄罉
2014-11-07 2570 瀏覽
近期多幫襯呢間酒家,因發現點心好食及有水準,聽酒家經理講星期六、日及公眾假期會推出幾款精選點心,但如平日預訂點心都可以,所以今次都預訂三款點心,菊花春卷、义燒餐飽仔及燉蛋白😋,及推介芋粒臘味炒飯,果然炒得好香夠嘢味👍
2014-11-06
菊花春卷