2023-07-14
📌 天心 - 旺角奶路臣街17號The Forest 1樓114號舖🗓(14/7) 星期五 ⏰ 晚上6:45左右 💈特式:今日又到Happy Friday,又係時間搵好野食,行開波鞋街,見到The Forest原來有間叫「天心」嘅日本料理,因為佢係邊邊位,所以平時都唔覺眼,咁就決定去試一試佢。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:呢度食物種類都唔少,有拉麵/串揚/鍋物/仲有其他海鮮/牛/雞日本料理,最吸引嘅就係有Runny Cheese嘅日本直送甜品,而家等我同大家講下🎌味道先。🦪🍾🍲廣島蠔香檳鍋 (二人份) $718 - 見佢呢個名稱好特別,問過店員先知真係用Moscato香檳嚟做鍋湯底,因為完全未聽過可以咁樣做湯底,所以就好想試下。我本身仲想叫埋其他食物放鍋底食,但店員提醒可以先食左個鍋先,因為份量都好大,而且剩低個湯底會再幫我做一個🧀🍚芝士燴飯。一上枱見到都覺得誇張,有8隻超大隻肥美🦪廣島蠔,兩隻🦐大虎蝦,仲有一個應有盡有嘅🥗蔬菜盆。🦪廣島蠔美肥多汁,入口軟滑,有少少甘香咪,配埋酸甜同有果香味嘅香檳湯底,食落帶有少少酒味同香檳香氣,真係有一種難以形容嘅幸福感。🦐大虎蝦新鮮得嚟又爽
🗓(14/7) 星期五 ⏰ 晚上6:45左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
🦐大虎蝦新鮮得嚟又爽口彈牙,肉質仲帶少少甜味,如果再多幾隻就好喇。
🥗蔬菜盆入面有金菇/冬菇/本菇/雞髀菇/芽菜/白蘿蔔/紅蘿蔔/白菜/椰菜/火箭菜/蒟蒻/粉絲,真係應有盡有,份量亦係滿滿的,仲有每塊蘿蔔都有雕左蝴蝶花,觀感上加分。
🧀🍚食到差唔多,湯底開始去到濃郁嘅狀態,店員會主動過嚟幫你加芝士同飯,做一個芝士燴飯,感覺有少少似西式嘅Macaroni & Cheese,但就變左係日本版,芝士係煮到可以拉絲嘅狀態,餐廳選用嘅日本米亦都特登係適合做燴飯嘅質地,整體感覺十分好食,唔會覺得好膩。
🍎🍋🧀🍰蘋果檸檬芝士蛋糕 $65 - Runny Cheese嘅出品,想必都唔會差,蘋果/檸檬/芝士3種唔同味道都融合埋一齊,入口軟滑,除左以上3種味道,仲食到蛋香味同奶香味,齒頰留香。
🍫🧀🥛朱古力芝士奶油夾心餅 $58 - 呢個芝士奶油夾心餅都係Runny Cheese嘅另一出名作品,食落奶油味好香,不過芝士味就唔算好濃,但個朱古力味就好重好濃好香。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品方面不得不提就係佢哋而家做緊1700~2300無限時日本酒放題,超過50款日本直送清酒/果酒/梅酒/燒酌/啤酒,仲有個自助Chu-Hi & Cocktail Bar,價錢都只係$298,如果想飲d靚d嘅星級清酒就可以再加$100升級。
不過同行朋友唔飲酒,所以我地就只係叫左個伊藤園Gold玄米茶,佢地係🫖原壼上,足夠兩個人飲,茶嘅玄米味好香,真係有d置身日本嘅感覺。
🍽環境:餐廳環境真係可以用美麗嚟形容,天花有好多油紙傘佈置,設計都好日系,燈光就偏暗,比較有情調,出面仲有一個甜品櫃同酒櫃,不過我入坐無耐就full晒咁滯,所以想食嘅朋友就記得要book位了。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:一入到餐廳已經有一位日籍店員接待,搞到真係好似去左旅行咁,不過好彩佢英文都幾好。另一店員上醬料時都好細心介紹每款醬汁特性,上菜時亦好耐心講解每款食材,仲好主動提供服務,餐廳整體服務都幾高質。
💰💸價錢:叫左一個二人前嘅廣島蠔香檳鍋,一壼玄米茶,兩個Runny Cheese甜品,埋單就未到$900,係旺角嚟講唔算話好平,但性價比我就會覺得係合格。
🐲💬總結:我真係好滿意佢地d食物質素,而且仲要夠晒特別,不過最讚嘅就始終都係佢地有Runny Cheese嘅日本直送甜品。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
廣島蠔香檳鍋 (二人份)
廣島蠔香檳鍋 (二人份)