📌 天心 - 旺角奶路臣街17號The Forest 1樓114號舖🗓(14/7) 星期五 ⏰ 晚上6:45左右 💈特式:今日又到Happy Friday,又係時間搵好野食,行開波鞋街,見到The Forest原來有間叫「天心」嘅日本料理,因為佢係邊邊位,所以平時都唔覺眼,咁就決定去試一試佢。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:呢度食物種類都唔少,有拉麵/串揚/鍋物/仲有其他海鮮/牛/雞日本料理,最吸引嘅就係有Runny Cheese嘅日本直送甜品,而家等我同大家講下🎌味道先。🦪🍾🍲廣島蠔香檳鍋 (二人份) $718 - 見佢呢個名稱好特別,問過店員先知真係用Moscato香檳嚟做鍋湯底,因為完全未聽過可以咁樣做湯底,所以就好想試下。我本身仲想叫埋其他食物放鍋底食,但店員提醒可以先食左個鍋先,因為份量都好大,而且剩低個湯底會再幫我做一個🧀🍚芝士燴飯。一上枱見到都覺得誇張,有8隻超大隻肥美🦪廣島蠔,兩隻🦐大虎蝦,仲有一個應有盡有嘅🥗蔬菜盆。🦪廣島蠔美肥多汁,入口軟滑,有少少甘香咪,配埋酸甜同有果香味嘅香檳湯底,食落帶有少少酒味同香檳香氣,真係有一種難以形容嘅幸福感。🦐大虎蝦新鮮得嚟又爽
🗓(14/7) 星期五 ⏰ 晚上6:45左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

🦐大虎蝦新鮮得嚟又爽口彈牙,肉質仲帶少少甜味,如果再多幾隻就好喇。

🥗蔬菜盆入面有金菇/冬菇/本菇/雞髀菇/芽菜/白蘿蔔/紅蘿蔔/白菜/椰菜/火箭菜/蒟蒻/粉絲,真係應有盡有,份量亦係滿滿的,仲有每塊蘿蔔都有雕左蝴蝶花,觀感上加分。

🧀🍚食到差唔多,湯底開始去到濃郁嘅狀態,店員會主動過嚟幫你加芝士同飯,做一個芝士燴飯,感覺有少少似西式嘅Macaroni & Cheese,但就變左係日本版,芝士係煮到可以拉絲嘅狀態,餐廳選用嘅日本米亦都特登係適合做燴飯嘅質地,整體感覺十分好食,唔會覺得好膩。

🍎🍋🧀🍰蘋果檸檬芝士蛋糕 $65 - Runny Cheese嘅出品,想必都唔會差,蘋果/檸檬/芝士3種唔同味道都融合埋一齊,入口軟滑,除左以上3種味道,仲食到蛋香味同奶香味,齒頰留香。

🍫🧀🥛朱古力芝士奶油夾心餅 $58 - 呢個芝士奶油夾心餅都係Runny Cheese嘅另一出名作品,食落奶油味好香,不過芝士味就唔算好濃,但個朱古力味就好重好濃好香。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品方面不得不提就係佢哋而家做緊1700~2300無限時日本酒放題,超過50款日本直送清酒/果酒/梅酒/燒酌/啤酒,仲有個自助Chu-Hi & Cocktail Bar,價錢都只係$298,如果想飲d靚d嘅星級清酒就可以再加$100升級。

不過同行朋友唔飲酒,所以我地就只係叫左個伊藤園Gold玄米茶,佢地係🫖原壼上,足夠兩個人飲,茶嘅玄米味好香,真係有d置身日本嘅感覺。

🍽環境:餐廳環境真係可以用美麗嚟形容,天花有好多油紙傘佈置,設計都好日系,燈光就偏暗,比較有情調,出面仲有一個甜品櫃同酒櫃,不過我入坐無耐就full晒咁滯,所以想食嘅朋友就記得要book位了。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:一入到餐廳已經有一位日籍店員接待,搞到真係好似去左旅行咁,不過好彩佢英文都幾好。另一店員上醬料時都好細心介紹每款醬汁特性,上菜時亦好耐心講解每款食材,仲好主動提供服務,餐廳整體服務都幾高質。

💰💸價錢:叫左一個二人前嘅廣島蠔香檳鍋,一壼玄米茶,兩個Runny Cheese甜品,埋單就未到$900,係旺角嚟講唔算話好平,但性價比我就會覺得係合格。

🐲💬總結:我真係好滿意佢地d食物質素,而且仲要夠晒特別,不過最讚嘅就始終都係佢地有Runny Cheese嘅日本直送甜品

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
2023-07-14
  • 廣島蠔香檳鍋
2023-07-12 57 瀏覽
上一次嚟到試左廣島蠔香檳鍋,令人印象好深刻。滿天嘅日式紙傘,加上牆身嘅立體木板裝飾,好有和式餐廳嘅感覺。今次二訪就決定試下新菜式鮟鱇魚。鮟鱇魚肝鍋 $778首先當然睇下湯底先,橙黃色嘅湯底睇落去就已經好吸引。湯底係日本用以鮟鱇魚肉和野菜製作,所以味道極之鮮甜。另外配上鮟鱇魚乾在玻璃瓶中,店員介紹可以將鮟鱇魚乾直接放入鍋中,亦都可以直接食用。至於配料方面,有大蝦和魚肉。另外套餐仲有一盆野菜拼盤,仲有我最鍾意嘅白蘿蔔,加入湯底就更加鮮味。甜品方面佢哋都絕不馬虎,我就試左Runny cheese出品嘅羽二重芝士奶油夾心餅(開心果味),充滿開心果嘅果仁,外層又鬆脆。至於另外一款伯爵茶芝士夾心餅,亦都充滿茶香,令人十分驚喜。天心 (旺角)旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖

鮟鱇魚肝鍋 $778

天心 (旺角)
2023-07-11 201 瀏覽
來到天心, 本來想試香檳鍋, 不過朋友仔已食過, 所以就試牛腸鍋, 見祖祖有介紹過, 一定要試下 食物 : 激辛牛腸鍋 $678 ~ 個鍋睇落好大, 除牛腸及豚肉, 鍋底還有很多蔬菜, 湯底鮮甜, 因為本人不食辣, 所以職員將辣粉分開上, 好細心 牛項脊 $88 ~ 這個是贈送的, 但仍然保持好質素,肉質淋滑有牛味, 一試就知好嘢 鮟鱇魚肝湯拉麵 $168 ~ 雖然不是拉麵專門店, 但味道不錯, 鮟鱇魚比較貴, 口感特別 環境 : 裝修好靚有特式, 坐位舒服, 地方乾淨 服務 : 員工有禮貌, 問咗好多問題, 他們都細心解釋清楚 價錢 : HK$931 (包加一服務費)
環境 : 裝修好靚有特式, 坐位舒服, 地方乾淨

服務 : 員工有禮貌, 問咗好多問題, 他們都細心解釋清楚
價錢 : HK$931 (包加一服務費)
牛腸鍋
鮟鱇魚肝湯拉麵
2023-06-11
牛腸鍋
鮟鱇魚肝湯拉麵
2023-07-11 20 瀏覽
₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈和風特色鍋物店✨雖然是夏天 但我依然好愛吃火鍋🍲上星期就到訪了申子的姐妹店主打特色鍋物 串燒 佐酒小吃等也有runny cheese 甜點專櫃呢 另一賣點便是清酒放題及少見的清酒打氣吧點了大分縣的激辛豚肉鍋 肉類可以選擇牛腸表面灑上辣粉及韭菜 如果想惹味點可選中辣待肉類熟透便可開吃😋底下還有菜 菇類 大根等 豚肉配上自家製蘋果蓉醬汁酸酸甜甜好開胃✨厚油揚腐皮吸滿湯汁非常入味 一咬開就爆汁🤣愛吃串燒的推薦大蔥雞肉串 雞肉好脆嫩啊!!最後以甜品作結 個人推薦伯爵茶芝士𥖁🫶🏻芝士蛋糕口感扎實 入口散發淡淡伯爵茶香氣另外的開心果奶油芝士餅夾雜著麻糬更有層次感當天只有2位店員 等待時間或許會比較長但店員們很友善有禮貌 也很詳細解釋食物 加分👍🏻┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈~Menu~𐂐 ⠜豚肉激辛鍋 $618 (3/5)𐂐 ⠜大蔥雞肉串 $48 (4/5)𐂐 ⠜厚油揚腐皮 $28 (3/5)𐂐 ⠜福袋 $28 (3/5)𐂐 ⠜開心果芝士奶油夾心餅 $58 (3/5)𐂐 ⠜伯爵茶芝士𥖁 $68 (4/5)𐂐 ⠜巨峰/柚子乳酸梳打 $58┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎

表面灑上辣粉及韭菜 如果想惹味點可選中辣
待肉類熟透便可開吃😋底下還有菜 菇類 大根等
豚肉配上自家製蘋果蓉醬汁酸酸甜甜好開胃✨
厚油揚腐皮吸滿湯汁非常入味 一咬開就爆汁🤣
愛吃串燒的推薦大蔥雞肉串 雞肉好脆嫩啊!!

最後以甜品作結 個人推薦伯爵茶芝士𥖁🫶🏻
芝士蛋糕口感扎實 入口散發淡淡伯爵茶香氣
另外的開心果奶油芝士餅夾雜著麻糬更有層次感

當天只有2位店員 等待時間或許會比較長
但店員們很友善有禮貌 也很詳細解釋食物 加分👍🏻
~Menu~
𐂐 ⠜豚肉激辛鍋 $618 (3/5)
𐂐 ⠜大蔥雞肉串 $48 (4/5)
𐂐 ⠜厚油揚腐皮 $28 (3/5)
𐂐 ⠜福袋 $28 (3/5)
𐂐 ⠜開心果芝士奶油夾心餅 $58 (3/5)
𐂐 ⠜伯爵茶芝士𥖁 $68 (4/5)
𐂐 ⠜巨峰/柚子乳酸梳打 $58
2023-07-10 32 瀏覽
🚩旺角The Forest🚩一直以為The forest入面只有賣鞋賣衫🥾原來入面仲有野食添。今次去左The forest🌲入面一間主打🇯🇵日式菜既餐廳食晚飯。由於夜晚仲有野做,所以時間關係,無食到佢地既火鍋,只食左拉麵同沾面咋。🐟鮟鱇魚肝湯拉麵 $168採用左清淡的麵豉湯做湯底,配上鮟鱇魚肝先可以突出到佢魚的鮮味😋😋🦪廣島蠔沾麵配白Groove拉麵 $148個人好鐘意食沾麵鐘意每食一淡面都沾滿哂d汁,呢個廣島蠔汁係勁有鮮味, 仲要個麵上面係有1隻原隻的蠔,呢個唔簡單🫨呢兩款最近都比較多人選擇, 不過我比較鐘意廣島蠔沾麵配白Groove拉麵,因為我鐘意食creamy少少的野,睇自己喜好😊😊😊😚📍 天心🗺️ 旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
🚩旺角The Forest🚩

🐟鮟鱇魚肝湯拉麵 $168

🦪廣島蠔沾麵配白Groove拉麵 $148

📍 天心
🗺️ 旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
2023-07-08 15 瀏覽
廣島蠔香檳鍋(2人份)店員會即場加香檳落個湯底,等舊雲型成鋪滿鍋面就可以開始打邊爐湯底滾緊時飄出陣陣酒香,已經流晒口水😍生蠔x8、海蝦x2、同埋蔬菜盤生蠔好大隻~脹卜卜好飽滿,蠔味濃郁,質地creamy😆海蝦好新鮮!肉質彈牙,味道鮮甜蔬菜盤包括:金菇、本菇、冬菇、蒟蒻、白蘿蔔、紅蘿蔔、皇帝菜、椰菜、白菜牛頸脊肉好靚~肥瘦適中,肉質嫩滑I am cheesecake 原味芝士蛋糕芝士味濃,質感厚實,不過過甜😍羽二重芝土奶油夾心餅-朱古力味 朱古力味香濃,中間嘅奶油夾心質地好幼滑😍另外仲有麻薯煙煙韌韌,口感不錯👍🏻餐廳做緊日本酒放題,無限時任飲$298,升級清酒無限是任飲$398!天心 (旺角)旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖

廣島蠔香檳鍋(2人份)
湯底滾緊時飄出陣陣酒香,已經流晒口水😍
生蠔x8、海蝦x2、同埋蔬菜盤

牛頸脊
肉好靚~肥瘦適中,肉質嫩滑

I am cheesecake 原味芝士蛋糕
芝士味濃,質感厚實,不過過甜😍

羽二重芝土奶油夾心餅-朱古力味
朱古力味香濃,中間嘅奶油夾心質地好幼滑😍
另外仲有麻薯煙煙韌韌,口感不錯👍🏻

天心 (旺角)
2023-07-06 39 瀏覽
天心集合日本三個品牌 提供火鍋 🍲拉麵 🍜甜品 🍮 日本風裝潢🇯🇵 望望Menu有無限時清酒放題🍶 真係心郁郁 💓 有四款鍋物選擇🍲 分別有鮟鱇魚肝鍋 激辛牛腸鍋 廣島蠔香檳鍋 鹽味牛肉鍋 初嘗👅鮟鱇魚肝 鍋底有鮟鱇魚肉 魚骨 大蝦 蔬菜盤🥬 伴以一小碗鮟鱇魚肝 味道咸咸香香 非常滋味👍🏿 湯頭魚味濃郁 鮮甜無比❣️Runny Cheese 甜品極具人氣 選了招牌羽二重芝士奶油夾心餅 開心果味 口感軟糯香甜 令人食指大動 朋友選了開心果大福 味道也不錯😋

2023-07-06 33 瀏覽
旺角日式居酒屋任飲清酒好耐無食日式火鍋了,放工想同朋友食吓涮涮鍋、飲吓嘢、吹下水。網上看到「天心」集合日本拉麵,火鍋和日本有名氣的甜品Runny Cheese 😍餐廳以日式裝修環境為主,仿如新式的日式居酒屋,樓上小店不大,但座位寬敞,天花掛滿七彩繽紛的傳統和風紙傘。香港好少見打氣清酒bar,$298 同$398 任飲清酒🍶適合喜歡似酒的朋友。餐廳提供紙巾、清水、火鍋、醬料:胡麻醬、燒汁、蘋果蓉、香蔥等等,另收加一服務費~晚上有香檳生蠔火鍋非常特別,今天的牛肉火鍋🍲賣光了,所以點了激辛鍋~豚肉 $618兩人份,小辣。火鍋鋪滿肥美的薄切豚肉,再灑上韭菜和香料辣粉。甜甜的壽喜燒湯底,底下鋪滿椰菜、金菇、冬菇等配菜。香口豚肉加入少少辣更加開胃,再配合給碗湯汁的蔬菜🥬邪惡帶點健康,不用沾醬已經非常入味,不錯乳酸梳打巨峰 $58runny cheese甜品 @runnycheese.hk選了原味和開心果味小小的但很夠吃,忌廉餅中間有麻薯、紅豆🫘非常多層次,而且不會太甜,幾特別Habutae butter cheese sand $62Habutae pistachio buttercheese s
旺角日式居酒屋任飲清酒

另收加一服務費~

香口豚肉加入少少辣更加開胃,再配合給碗湯汁的蔬菜🥬
邪惡帶點健康,不用沾醬已經非常入味,不錯

乳酸梳打巨峰 $58

環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2023-07-04
2023-07-05 61 瀏覽
🇭🇰✨旺角日式高質香檳火鍋🥂🍲日式火鍋都食得多,但香檳火鍋真係第一次!🥂店員會倒半枝香檳落湯到,好奢華啊!😍而且原來天心係申子居酒屋嘅姐妹店,所以食材質素有保證,海鮮、蔬菜新鮮,同香檳火鍋都夾,食得出食材嘅鮮味之餘,又帶微微酒香提味~① 廣島蠔香檳鍋(二人份)🍲 $718🔹包括八隻生蠔、兩隻蝦、蔬菜拼盤🔹蔬菜拼盤非常豐富,包括冬菇、白蘿蔔、紅蘿蔔、金針菇、豆腐、本菇、白菜、粉絲、蒟蒻、椰菜、火箭菜、雞髀菇🔹海鮮及蔬菜新鮮;生蠔飽滿大隻、入口柔嫩;2個人食絕對夠飽~② 大蔥雞肉串 🐓 $48🔹大蔥新鮮,雞肉嫩滑多汁③ 羽二重芝士奶油夾心餅 - 開心果 💚 $62🔹餐廳嘅甜品係由日本人氣芝士店 Runny Cheese 直送到港,佢哋宜家登陸咗銅鑼灣Sogo!今次唔洗專登去sogo就試到,開心!🔹原來羽二重意指麻糬。夾心餅搭配雪糕質地嘅厚身開心果芝士奶油、軟糯麻糬、開心果粒,口感豐富。④ 羽二重芝士奶油夾心餅 - 朱古力味 🍫 $62🔹朱古力味香濃📍 天心 (旺角)旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
🇭🇰
✨旺角日式高質香檳火鍋🥂🍲

① 廣島蠔香檳鍋(二人份)🍲 $718
🔹包括八隻生蠔、兩隻蝦、蔬菜拼盤

② 大蔥雞肉串 🐓 $48
🔹大蔥新鮮,雞肉嫩滑多汁

③ 羽二重芝士奶油夾心餅 - 開心果 💚 $62

④ 羽二重芝士奶油夾心餅 - 朱古力味 🍫 $62
🔹朱古力味香濃

📍 天心 (旺角)
2023-07-04 34 瀏覽
食完廣島蠔香檳鍋,第二日仲念念不忘🥰 一踏入天心門口,一把把日本油紙傘映入眼簾。左手邊有打氣清酒bar🍶,好有文青氣息,香港好少有架!加$298 或$398 可以任飲,今晚要chill一chill😉🦪廣島蠔香檳鍋原來用香檳打邊爐喺咁正架!店員倒了半支香檳🍾️落湯底,湯底散發陣陣酒香,滾了一次後淺嚐湯底,好香好甜!呢個Set嘅廣島蠔隻隻都脹卜卜,蠔肉飽滿肥美🤤。放落鍋裡一陣就食得,口感富彈性,肉質鮮甜嫩口又滑溜,味道濃郁甘香。仲同香檳好夾!到第二日都念念不忘呢個味道😍除咗海鮮,仲有一大盆日式蔬菜籃🥦。有日本大白菜、日本水菜、椰菜、花菇、舞茸菇、鴻喜菇、雞髀菇、金菇、蒟蒻、白蘿蔔和紅蘿蔔等等… 用香檳湯底嚟碌菜格外清甜。唔好睇小佢份量,食完之後好飽㗎!🍪羽二重朱古力芝士奶油夾心餅一定要試吓佢嘅甜品,呢個好似三文治咁夾住濃厚嘅朱古力,朱古力口感好幼滑,味道好濃郁。在加上煙韌嘅麻糬同朱古力脆脆,好滿足。🧀伯爵茶芝士磗Cheese cake係我最鍾意嘅甜品之一,runnycheese 嘅芝士磗口感純厚,芝士味香濃,仲有陣陣嘅伯爵茶清香,加上風乾檸檬少少酸甜苦辣澀味,好似飲緊杯加咗芝士嘅檸檬茶,好

左手邊有打氣清酒bar🍶,好有文青氣息,香港好少有架!

🦪廣島蠔香檳鍋

🍪羽二重朱古力芝士奶油夾心餅

🧀伯爵茶芝士磗
Cheese cake係我最鍾意嘅甜品之一,runnycheese 嘅芝士磗口感純厚,芝士味香濃,仲有陣陣嘅伯爵茶清香,加上風乾檸檬少少酸甜苦辣澀味,好似飲緊杯加咗芝士嘅檸檬茶,好清新。
2023-07-02 39 瀏覽
呢間申子居酒屋嘅姊妹店 之前有朋友推介 終於有時間去試吓❤️餐廳天花用咗好多色彩繽紛嘅日式紙油傘做裝飾😍好靚呀🥰依家餐廳仲做緊298 同$398 任飲清酒仲有個好少見到嘅打氣清酒bar😍廣島蠔香檳鍋 (2人份)店員加左香檳落個湯底度 好有酒香😍令湯底更鮮甜有八隻生蠔同埋兩隻海蝦🦐d 生蠔勁飽滿🦪粒粒都脹卜卜😍熟咗之後都冇乜縮水 口感creamy😋蠔味濃郁🥰另外一個蔬菜拼盤,有皇帝菜、金菇、本菇、冬菇、蒟蒻、蘿蔔、紅蘿蔔、芋絲、椰菜、黃芽、白芽菜 好多款式❤️仲有幾款醬汁選擇另外叫左個軟芝士牛肉卷入面夾住勁大粒芝士🧀仲要係半溶嘅狀態😍好有鹹香味 配埋牛肉有咬口 好味😋我哋仲叫左兩件甜品士多啤梨芝士奶油夾心餅🍓同朱古力芝士奶油夾心餅🍫夾心餅用咗法國芝士做🧀 食落質感好滑❤️ 士多啤梨果款仲食到士多啤梨乾🍓 朱古力果個味道好濃郁😍食到有啲朱古力粒粒 正🥰

餐廳天花用咗好多色彩繽紛嘅日式紙油傘做裝飾😍好靚呀🥰

依家餐廳仲做緊298 同$398 任飲清酒

仲有個好少見到嘅打氣清酒bar😍

廣島蠔香檳鍋 (2人份)
店員加左香檳落個湯底度 好有酒香😍令湯底更鮮甜

仲有幾款醬汁選擇

另外叫左個軟芝士牛肉卷

我哋仲叫左兩件甜品
士多啤梨芝士奶油夾心餅🍓同朱古力芝士奶油夾心餅🍫
2023-06-30 26 瀏覽
被網上既香檳蠔鍋打卡相吸引左即刻拉埋朋友試一試位於旺角florets 天心居酒屋簡約舒適帶日式裝修ꔐ廣島蠔香檳鍋($718)裡面包括廣島蠔、大蝦、雜菜拼盤終於到主角上場,店員會先倒入香檳,令湯底多左一份酒香,甜甜地幾特別,而且一啲都唔膩口,仲幾溫和舒服!廣島蠔超大隻,店員教淥45秒左右就可以,飽滿鮮嫩;而大蝦幾彈牙。雜菜拼盤有菜類、菇類、蘿蔔、蒟蒻,仲有粉絲,吸哂湯汁特別好味!另外叫左啲串揚炸北海道帶子($68)炸沙鎚魚($38)炸溏心蛋($28)炸雞肉($38)超推溏心蛋,裡面仲係半凝狀態,口感上超有驚喜!但要小心蛋漿有啲熱呀;另外北海道帶子賣相係100分,上面堆滿三文魚籽,帶子外脆內嫩,鮮味十足。ꔐHabutae pistachio butter cheese sand($62)係日本人氣甜點既Runny Cheese上下係餅乾,中間係兩層唔同濃度既開心果芝士,夾層仲有麻薯,開心果味有到位,但唔算超濃I am Cheesecake ($65)芝士蛋糕好出色,芝士味超濃超香質地唔會好實,軟腍適中ꔐ京都西出旭松園宇治抹茶Latte($62)相比起其他,呢杯抹茶就比較唔夠驚艷,有抹茶味但
被網上既香檳蠔鍋打卡相吸引左
即刻拉埋朋友試一試
位於旺角florets
天心居酒屋
簡約舒適帶日式裝修

ꔐ廣島蠔香檳鍋($718)
裡面包括廣島蠔、大蝦、雜菜拼盤

另外叫左啲串揚
炸北海道帶子($68)
炸沙鎚魚($38)
炸溏心蛋($28)
炸雞肉($38)

係日本人氣甜點既Runny Cheese

I am Cheesecake ($65)
芝士蛋糕好出色,芝士味超濃超香
質地唔會好實,軟腍適中

ꔐ京都西出旭松園宇治抹茶Latte($62)
相比起其他,呢杯抹茶就比較唔夠驚艷,有抹茶味但唔夠濃,可能被甜度蓋過左本身嘅茶香!

如果要推介一間係旺角嘅隱世日式餐廳,呢間天心一定on the list,除左有多款難得一見嘅特色菜式,環境非常舒適,服務又好!餐廳位於The Forest 一樓,係TINY隔離穿過條天橋就見到。天心提供多款富特色的火鍋,包括鮟鱇魚肝鍋、香檳鍋、九州著名嘅牛肚鍋,仲有串炸、拉麵同特色甜品。飲品方面都好有誠意,晚市有$298、$398無限時日本酒放題,同埋打氣清酒吧,啱晒酒鬼們!廣島蠔香檳鍋($718)二人份包括兩隻大蝦、八隻廣島蠔及蔬菜盤,以豬骨湯作為湯底的主要鹹香來源,上枱後店員再係客人面前倒入moscato。廣島蠔質感非常鮮嫩,入口即化,讓人感受到豐富的海味,加上香檳嘅香甜,令鮮味更能夠被突顯出來。另外仲有個人好喜愛嘅雜錦蔬菜盤,有多款菜、菇類、蒟蒻、葛絲等,十分豐盛!芝士雜炊($48)店員推介嘅芝士雜炊,食完甘正嘅火鍋,由店員將珍珠米及芝士加入湯底稍微加熱,等啲芝士融化就可以,米飯煮得剛剛好,帶有黏稠感再加埋湯底精華,非常值得一試!呢度甜品選擇多又特別,今次就揀左蘋果檸檬芝士蛋糕($65)及開心果羽二重芝士奶油夾心餅($62),前者口感綿密,帶有明顯的檸檬香氣,搭配蘋果肉的微酸味及

芝士雜炊

呢度甜品選擇多又特別,今次就揀左蘋果檸檬芝士蛋糕($65)及開心果羽二重芝士奶油夾心餅($62),前者口感綿密,帶有明顯的檸檬香氣,搭配蘋果肉的微酸味及芝士的順滑,整體口感豐富!後者富開心果的香氣,柔軟香滑奶油層加上軟糯煙靭麻糬夾心,夠曬邪惡!
蘋果檸檬芝士蛋糕
開心果羽二重芝士奶油夾心餅

芝士雜炊
蘋果檸檬芝士蛋糕
開心果羽二重芝士奶油夾心餅
🩷 餐廳喺旺角The Forest一樓,位置都有少少隱蔽,如果唔係特登搵未必會見到🤣 但係正正係咁所以環境幾靜,高樓底好舒服👍🏼🩷 一入到去就見到勁多清酒!原來餐廳做緊 $298 清酒無限時任飲 同 可享用打氣清酒bar 😳 $398 就有更多星級清酒選擇🍶 (17:00-23:00)🩷 晚餐主要係食火鍋~ 有四個火鍋選擇,鮟鱇魚肝鍋, 激辛豚肉/牛腸鍋, 廣島蠔香檳鍋, 鹽味牛肉/雞肉鍋。🩷 其實我唔係太食得海鮮🙈 所以最後揀咗鹽味牛肉鍋🥘 $618 for 2 ~🩷 店員奉上調味盤,可以慢慢調配適合嘅醬汁🩷 隨餐附送既有極級牛肩胛 同 牛頸脊肉~呢兩個人來講份量都算多。極級牛肩胛超好食!油香滿溢🥹🩷 另外仲有大量蔬菜同配料,例如冬菇, 雞髀菇, 白蘿蔔, 紅蘿蔔, 菜, 蒟蒻, 金菇, 本菇 等😊🩷 菜嘅份量真係好多!去到最尾兩個人都食唔晒🙈🩷 除咗火鍋,仲有拉麵,同其他串燒/小食可以嗌😊 餐廳係申子居酒屋嘅姊妹店,所以串燒嗰啲都有保證😁 🩷 廣島蠔 $38 夠大隻👍🏼 炸得香脆熱辣辣🩷 免治雞肉棒 $58有日本生雞蛋醬汁☺️ 加埋一齊食好味😊🩷 甜品有得揀日本人氣甜品 Runny

🩷 店員奉上調味盤,可以慢慢調配適合嘅醬汁

🩷 隨餐附送既有極級牛肩胛 同 牛頸脊肉~
呢兩個人來講份量都算多。

極級牛肩胛超好食!油香滿溢🥹

🩷 菜嘅份量真係好多!去到最尾兩個人都食唔晒🙈

🩷 廣島蠔 $38
夠大隻👍🏼 炸得香脆熱辣辣

🩷 免治雞肉棒 $58
有日本生雞蛋醬汁☺️ 加埋一齊食好味😊

🩷 甜品有得揀日本人氣甜品 Runny Cheese
全部都係日本直送!
♡ 羽二重芝士奶油夾心餅 (開心果) $62
上下係兩塊曲奇,中間夾住兩款唔同口味嘅cheese,仲有麻糬喺中間!不過開心果味就唔算係好出。

♡ 焗朱古力芝士蛋糕 $65
芝士蛋糕口感香滑。兩款來講我比較鍾意朱古力芝士蛋糕,味道比較突出😝
2023-06-23 37 瀏覽
天心 📍旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━這家餐廳中午主做拉麵 晚市則有供應涮涮鍋 另外還有超級吸引的芝士甜品呢!火鍋的湯底很是特別 若愛海鮮可以嘗試生蠔香檳或鮟鱇魚肝鍋 若喜歡肉類也可以選擇牛腸鍋或者塩味鍋~ 我們這次就選擇了最特別的廣島蠔香檳鍋🍾餐廳提供多款蘸料 有柚子醋 胡麻醬 特製醬汁 亦有蘋果蓉 蘿蔔蓉 蔥等 可以調配自己喜歡的蘸料!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍲 廣島蠔香檳鍋 (二人份) $718 +10%▶︎ 鍋底會加上滿滿的香檳 主菜是八隻生蠔和兩個大蝦 另外配有分量很大的蔬菜盆 ▶︎ 湯底聞起來真的蠻重酒味的 喝起來很特別 淡淡酸甜 像有些許味噌味道陪襯~▶︎ 生蠔跟大蝦都很新鮮多汁 跟湯底很搭!▶︎ 蔬菜盤超級豐盛 菜類菇類應有盡有🫶🏻好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🥩 牛頸脊 $88 +10%▶︎ 有八片 肥瘦算是比較均衡的! ▶︎ 質感是比較有嚼勁的款 肉味頗濃~好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

天心

🍲 廣島蠔香檳鍋 (二人份) $718 +10%
▶︎ 生蠔跟大蝦都很新鮮多汁 跟湯底很搭!
▶︎ 蔬菜盤超級豐盛 菜類菇類應有盡有🫶🏻

🥩 牛頸脊 $88 +10%
▶︎ 有八片 肥瘦算是比較均衡的!
▶︎ 質感是比較有嚼勁的款 肉味頗濃~

🍚 芝士雜炊 $48 +10%
▶︎ 最後湯底不能浪費 拿來做炊飯最為合適 這裡會加上滿滿的芝士 光看就很滿足
▶︎ 可能是近期吃過芝士味最濃郁的東西了! 奶香與芝士香融在飯裡 芝士控一定很滿意😉
▶︎ 一定要趁熱吃才會拉絲效果拉滿喔!
好味指數:●●●◐◯

🍪 羽二重芝士奶油夾心餅 (開心果) $62 +10%
▶︎ 兩層餅乾夾著兩種不一樣口感的開心果芝士 另外有麻糬增加口感😙
▶︎ 餅乾是清爽類的 不會很油 而內裡淺綠色的很輕盈 深綠色則是沙沙的 還吃得到開心果顆粒
▶︎ 麻糬很有嚼勁 即使放在冷藏內還是煙韌的~

🍵 宇治抹茶芝士磚 $68 +10%
▶︎ 應該是混合了馬斯卡彭的芝士蛋糕 吃多了比較厚重的巴斯克之後覺得這款格外清爽 若馬上吃更像是一塊冰淇淋呢~
▶︎ 淡淡抹茶配上紅豆顆粒 甜度很適中