2023-12-27
🍴🇭🇰 #香港 #香港島 🇭🇰天希Takaki (中環)相信好多人都聽過尖沙咀嘅「天沢」,唔知你知唔知原來中環有間姊妹店叫「天希」呢😏今次叫咗佢哋嘅lunch set有8貫壽司,估唔到咁親民嘅價錢可以食到咁高質嘅omakase!😍♡◾️ 黑芝麻豆腐 擺盤精緻,用滿滿嘅黑芝麻味打開味蕾🥚 蟹肉茶碗蒸入口嫩滑而且十分足料,啖啖都係新鮮嘅蟹肉🤤- 8貫壽司 -🐟 深海池魚肉質鮮嫩,滋味濃郁🐠 金目鯛油脂適中,唔油膩又充滿鮮味🦐 甜蝦鮮甜彈牙,連平時少食甜蝦嘅我都想食多舊🐟 池魚加咗少少香蔥,不但無蓋過魚嘅鮮味,反而令魚嘅味道更加有層次🐚 帆立貝第一啖會食到海藻鹽同青檸汁嘅味道,然後就會感受到帆立貝鮮甜嘅回甘🍣 赤身醬油漬用咗天然青森大間拖羅,肉質鮮嫩,加上醬油嘅點綴,帶出拖羅濃郁嘅風味🐟 中拖羅口感豐富,肥美得嚟又唔會覺得膩🐠 鯖魚卷用鯖魚捲住紫蘇葉同煮過嘅昆布,有層次嘅味又唔會搶咗鯖魚嘅spotlight🥒 乾飄瓜卷物唔係想像中爽口嘅質感,類似漬物又帶點甜甜嘅味道,有驚喜-🍮 布丁玉子綿綿嘅口感,加上蜂蜜帶出微甜嘅蛋香🍲 赤麵豉湯唔會偏鹹,味道同份量都啱啱好🍨 開心果雪糕滿滿嘅開心果味,一啲
🇭🇰 #香港 #香港島 🇭🇰
天希Takaki (中環)
相信好多人都聽過尖沙咀嘅「天沢」,
唔知你知唔知原來中環有間姊妹店叫「天希」呢😏
今次叫咗佢哋嘅lunch set有8貫壽司,
估唔到咁親民嘅價錢可以食到咁高質嘅omakase!😍
♡
◾️ 黑芝麻豆腐
擺盤精緻,用滿滿嘅黑芝麻味打開味蕾
🥚 蟹肉茶碗蒸
入口嫩滑而且十分足料,啖啖都係新鮮嘅蟹肉🤤
- 8貫壽司 -
🐟 深海池魚
肉質鮮嫩,滋味濃郁
🐠 金目鯛
油脂適中,唔油膩又充滿鮮味
🦐 甜蝦
鮮甜彈牙,連平時少食甜蝦嘅我都想食多舊
🐟 池魚
加咗少少香蔥,不但無蓋過魚嘅鮮味,反而令魚嘅味道更加有層次
🐚 帆立貝
🍣 赤身醬油漬
🐟 中拖羅
口感豐富,肥美得嚟又唔會覺得膩
🐠 鯖魚卷
🥒 乾飄瓜卷物
唔係想像中爽口嘅質感,類似漬物又帶點甜甜嘅味道,有驚喜
🍮 布丁玉子
綿綿嘅口感,加上蜂蜜帶出微甜嘅蛋香
🍲 赤麵豉湯
唔會偏鹹,味道同份量都啱啱好
🍨 開心果雪糕
滿滿嘅開心果味,一啲都唔artificial,仲有開心果碎增添口感😋唔想食雪糕嘅,可以揀音咖啡☕️
♡