招聘中
時薪
餐廳: 天仁茗茶
資訊:

2017-05-01 423 瀏覽
夏日炎炎行商場就會心思思想飲杯珍珠奶茶!自從台灣天仁茗茶嚟香港開分店之後,基本上飲親都揀佢貪佢茶味濃d,奶精少d(好似係)!以前要行誠品先有得飲,衣家就梗有一間在左近!飲品款式多到呢,但每次我只飲基本野- 珍珠奶茶$19而且仲要去冰、3分甜!因為唔想溝淡茶味!等五分鐘就有得飲!照舊茶味香濃,唔會畀奶搶哂味,珍珠Q彈煙韌!去冰關係,可以慢慢飲,唔洗怕D冰融得快,整淡杯珍珠奶茶!$19既價錢可能畀出面台式飲品店貴,但勝在質素高,所以都值既
貪佢茶味濃d,奶精少d(好似係)!
以前要行誠品先有得飲,衣家就梗有一間在左近!
飲品款式多到呢,但每次我只飲基本野- 珍珠奶茶$19
而且仲要去冰、3分甜!因為唔想溝淡茶味!
珍珠奶茶(3分甜、去冰)
等五分鐘就有得飲
2017-05-01
下午茶
珍珠奶茶(3分甜、去冰)
2017-04-30 303 瀏覽
每逢星期六,日都會經過 天仁茗茶近日經過才發現原來除左珍珠奶茶外,仲有雪糕賣, 仲要唔係普通雪糕,係鐵觀音味雪糕。。【鐵觀音屬青茶, 雪糕含有奶既成份, 咁撈埋一齊,咪會變左奶茶味雪糕】 鐵觀音味雪糕 $23外形同普通軟雪糕一樣,聞落又唔太覺有茶味,但份量就十足,比起平時出去買既雪糕重好多味道方面第一啖食落似綠茶雪糕食落就感覺到有茶既澀味仲有少許好似飲完茶既回甘味再搭真d似淡淡地既奶茶, 又幾好食喎平時茶餐廳會用紅茶撈奶,制成奶茶, 食完鐵觀音雪糕後,覺得可試下用青茶撈奶, 制成青奶茶應該別有風味雪糕內有d黑色點點應該真係加左鐵觀音入去製成$23 就可品嚐咁足秤而又咁特別味道既雪糕個人覺得幾扺

每逢星期六,日都會經過 天仁茗茶
近日經過才發現原來除左珍珠奶茶外,
仲有雪糕賣, 仲要唔係普通雪糕,
係鐵觀音味雪糕。。

【鐵觀音屬青茶, 雪糕含有奶既成份,
咁撈埋一齊,咪會變左奶茶味雪糕】

鐵觀音味雪糕 $23
外形同普通軟雪糕一樣,
聞落又唔太覺有茶味,
但份量就十足,
比起平時出去買既雪糕重好多

味道方面
第一啖食落似綠茶雪糕
食落就感覺到有茶既澀味
仲有少許好似飲完茶既回甘味
再搭真d似淡淡地既奶茶,
又幾好食喎
平時茶餐廳會用紅茶撈奶,
制成奶茶, 食完鐵觀音雪糕後,
覺得可試下用青茶撈奶,
制成青奶茶應該別有風味

雪糕內有d黑色點點
應該真係加左鐵觀音入去製成

$23 就可品嚐咁足秤而又咁特別味道既雪糕
個人覺得幾扺
2017-03-29 324 瀏覽
每次同女朋友行一田行到咁上下都要買返杯珍珠奶茶嚟飲。由於之前夾咗糖。唔想再食咁甜。所以叫咗杯凍嘅無糖913奶茶+珍珠。先飲啖茶。無糖嘅佢,甘香又滑口,再食埋珍珠,煙靭又帶少甜。原來咁樣先試到珍珠都有糖份!(因為平時一般以為係杯嘢甜,珍珠係無味) 所以突然有感而發令我寫下佢。整齊不過不失。等茶又快。又可以用八達通。都幾方便。

整齊不過不失。等茶又快。又可以用八達通。都幾方便。
2016-11-09 570 瀏覽
媽媽很喜歡天仁的抹茶雪糕~這天逛街經過又想再吃~怎料今期的menu是鐵觀音及阿薩姆也好,一起試試其他口味~於是各點了一杯~鐵觀音的茶味超香濃!吃了一口很自然想再吃下去!但阿薩姆比較下就有點遜色,只是普通奶茶的味道~下次我也要點鐵觀音!
媽媽很喜歡天仁的抹茶雪糕~這天逛街經過又想再吃~

怎料今期的menu是鐵觀音及阿薩姆

也好,一起試試其他口味~於是各點了一杯~
鐵觀音的茶味超香濃!吃了一口很自然想再吃下去!
但阿薩姆比較下就有點遜色,只是普通奶茶的味道~

下次我也要點鐵觀音!
2016-11-05
外賣自取
  • 鐵觀音雪糕
2016-11-05 360 瀏覽
大埔呢間店總係好多人等緊野飲,次次都會等上十幾分鐘不過睇在多人份上都明白店員很忙啦,而我次次經過天仁茗茶就必叫913茶王,而913茶王通常我都要無糖真係好清好解渴。

• 913茶王
2016-08-14 441 瀏覽
天仁茗茶由只有銅鑼灣誠品的一間店到今日香港各區都有它的蹤跡每次經過都必定點它的珍珠奶綠喜歡它的茶香和珍珠的Q彈它早已超越了其他台式手搖飲料品牌在我心中它有着一個不可劃缺的地位但今次我點了它的鐵觀音雪糕嘗嘗因為我對它家的茶很有信心相信以茶入雪糕也可以做得好當然它沒有令我失望雪糕有淡淡鐵觀音的茶香雪糕幼滑 奶妹不會蓋過茶香但以我嚐茶之一我會喜歡茶味可以更濃
天仁茗茶由只有銅鑼灣誠品的一間店
雪糕幼滑 奶妹不會蓋過茶香
但以我嚐茶之一
我會喜歡茶味可以更濃
2016-08-14
5 分鐘 (外賣自取)
我真係好鍾意茶味嘅雪糕因為茶味香得嚟又可以令雪糕感覺上冇咁甜一向都剩係見到日式嘅抹茶同焙茶雪糕,但天仁茗茶出嘅茶味雪糕夠哂特別上次嘅鐵觀音味已經令人驚喜,今日發現出咗紅茶味,即刻試!結果都冇令我失望
我真係好鍾意茶味嘅雪糕

因為茶味香得嚟又可以令雪糕感覺上冇咁甜

紅茶軟雪糕
2016-07-28
紅茶軟雪糕
天仁茗茶真的開到區區都有,無它的,真的茶香!特別係港人至愛台飲之一的珍珠奶茶,更曾被雜誌選為香港最有茶味茶香的珍珠奶茶,可想而知天仁的實力!今次開到黎大埔,見開了一段時間也沒有食評,就樣我來吧!先看看店舖!店舖叫做闊落,而且還有幾張櫈和bar枱比客人享用飲品或雪糕今次我叫的不是飲品,而是我抹茶控的至愛~抹茶軟雪糕!(雖然店舖叫這做抹茶霜淇淋)抹茶軟雪糕,$20大大杯,好抵!看到軟雪糕也知道軟滑,一啖食下去,果然夠軟滑,同時夠凍,沒有溶得太快,也沒有過凍的雪味!雪糕夾著啖啖茶香和奶香,雖然茶味不濃,卻和奶味非常的夾,!繼續食下去,雪糕的窩夫筒也很脆,沒有被雪糕軟化!講真,大埔食抹茶的地方不多,對抹茶控的我來說,止到引啊!雖然不是超好味的那種,但是也有一定的質素,而且$20大大杯,真係抵到呢!有機會經過要再食啊!
店舖叫做闊落,而且還有幾張櫈和bar枱比客人享用飲品或雪糕

抹茶軟雪糕
!繼續食下去,雪糕的窩夫筒也很脆,沒有被雪糕軟化!

2016-07-10
2 分鐘 (外賣自取)
抹茶軟雪糕