平日的星期一,約定一大班同事請假到南丫一天遊,平日的海島多了一份清靜,可以忘記平時的工作壓力😍又一次體驗難忘的海鮮餐1. 南爪湯:外面好少洒家會花心思製作南瓜蓉海鮮湯,味道清新有少少西式fusion 感覺,好味呀⋯⋯😜2. 燉豬腩肉: 👍👍味道濃厚但不過份油,加一碗白飯絕配3. 清蒸海斑: 鮮甜美味,配瓜瓜在底部☺️好鮮味4. 羅漢齋菜卷:很花心思的菜色,估唔到有酒店的水凖5. 炸鮮奶生蠔: 鮮奶出奇的軟滑,像吃炸雪糕一樣,生蠔超級鮮味6. 虎蝦兩食:椒鹽蝦頭多膏,肉嫩多汁7. 蛋白龍蝦肉: 好味道,平時通常食蟹肉,今次改咗龍蝦多了一份鮮味,抵讚⋯⋯菜式好漂亮希望大馬路keep 住個水準,已經成為我心目中南丫島海鮮酒家首選

又一次體驗難忘的海鮮餐

,生蠔超級鮮味

6. 虎蝦兩食:椒鹽蝦頭多膏,肉嫩多汁

2021-11-15
2021-11-18 236 瀏覽
最近經朋友介紹一間位於南丫島的餐館,決定周末與朋友們入去行一行玩一玩,並嘗試一下那兒的菜式,之前去過南丫島風車和行山都挺舒服的。由落船行到了目的地大約20分鐘路程,到達了餐館很漂亮地方很寬敞,前面有一個名叫大灣肚的海灘,恍如去咗外國一般,原來很多人也來這個大灣肚沙灘玩水上活動,周邊環境很舒適,驚喜的有沖身地方同埋生啤喝,可以喺沙灘玩完就過去坐下有得吃,想得很貼心,跟住我哋叫了幾度招牌菜,椒鹽魷魚,蜜餞骨很有鑊氣色香味俱全,龍蝦扇貝好好味,乳鴿肉質外脆內軟,真是值得一嘗😄👍
2021-11-16
慶祝紀念
生日
2021-11-02 289 瀏覽
星期日放假,冇野好得過約朋友一起相聚食吓飯傾吓偈,搬咗入南丫島住一年有多,難得有朋友唔介意山長水遠入離島玩,梗係要帶佢食好西啦!知道最近喺大灣南有間新開嘅酒家,就胆粗粗叫佢一齊去試下,餐廳個名超級易記. 即刻諗同澳門嘅大馬路係有咩關係呢…🤔,既然嚟得冇理由唔叫海鮮食!今日上山下海後本身有少少攰!我哋想舒服啲揀咗坐室內有冷氣,地方環境乾淨企理,一行五人,為補祝朋友生日想食豪啲,我同店員講今晚安排由厨師發辨,只有三味餸係散叫,自己點咗個豉椒炒蜆,金銀蛋莧菜同一隻炸子雞,呢度店員服務真係唔錯,又夠細心,見我哋人唔多,怕我食唔晒!建議我點半隻雞就足夠喇,超抵讚呀👍仲主動擺低濕紙巾同蟹鉗全部準備好,咁醒目嘅員工喺島內較為少見,等咗一陣我去洗手準備開餐之際,聽倒朋友大叫~嘩~咗一聲!真係不得了!原來首先出埸嘅第一度菜係🦞原隻大龍蝦刺身…爽口鮮甜充塞著口腔味蕾,而且肉質非常彈牙,仲提供日本豉油襯埋Wasabi一齊食,正呀!🦪蒜蓉粉絲蒸扇貝…肥大肉厚蒜蓉粉絲比例啱啱好,唔會蓋過扇貝本身嘅鮮味,🦀再上嘅係油鹽焗奄仔蟹…可能當季時令羔多香濃,好食到停唔倒口,再嚟酥炸黃金蠔…端上枱時香味十足,炸漿脆薄賣相
星期日放假,冇野好得過約朋友一起相聚食吓飯傾吓偈,搬咗入南丫島住一年有多,難得有朋友唔介意山長水遠入離島玩,梗係要帶佢食好西啦!知道最近喺大灣南有間新開嘅酒家,就胆粗粗叫佢一齊去試下,餐廳個名超級易記. [大馬路海鮮酒家] 即刻諗同澳門嘅大馬路係有咩關係呢…🤔,既然嚟得冇理由唔叫海鮮食!
今日上山下海後本身有少少攰!我哋想舒服啲揀咗坐室內有冷氣,地方環境乾淨企理,一行五人,為補祝朋友生日想食豪啲,我同店員講今晚安排由厨師發辨,只有三味餸係散叫,自己點咗個豉椒炒蜆,金銀蛋莧菜同一隻炸子雞,呢度店員服務真係唔錯,又夠細心,見我哋人唔多,怕我食唔晒!建議我點半隻雞就足夠喇,超抵讚呀👍仲主動擺低濕紙巾同蟹鉗全部準備好,咁醒目嘅員工喺島內較為少見,等咗一陣我去洗手準備開餐之際,聽倒朋友大叫~嘩~咗一聲!真係不得了!原來首先出埸嘅第一度菜係🦞原隻大龍蝦刺身…爽口鮮甜充塞著口腔味蕾,而且肉質非常彈牙,仲提供日本豉油襯埋Wasabi一齊食,正呀!🦪蒜蓉粉絲蒸扇貝…肥大肉厚蒜蓉粉絲比例啱啱好,唔會蓋過扇貝本身嘅鮮味,🦀再上嘅係油鹽焗奄仔蟹…可能當季時令羔多香濃,好食到停唔倒口,再嚟酥炸黃金蠔…端上枱時香味十足,炸漿脆薄賣相非常吸引,🐓炸子雞呢個下次必點,皮脆肉淋,估唔到喺呢度竟然食倒酒店級數嘅水準,嫩滑程度一試難忘,加埋豉椒炒蜆同金銀蛋莧菜真係大滿足…每樣幾錢真係計唔倒💰成餐飯2980…😋豐盛海鮮餐平均每人@600係基本,講真出去食個dinner buffet 都唔止呢個數,食物質素呢度真係冇得輸👍 相信老闆對選料及厨師有一定要求先有咁正嘅出品,下次會再試埋其他菜式😁超級期待…
原隻海龍蝦刺身
當紅炸子雞
豉椒炒蜆
金銀蛋莧菜
2021-11-01 124 瀏覽
星期日放假,冇野好得過約朋友一起相聚食吓飯傾吓偈,搬咗入南丫島住一年有多,難得有朋友唔介意山長水遠入離島玩,梗係要帶佢食好西啦!知道最近喺大灣南有間新開嘅酒家,就胆粗粗叫佢一齊去試下,餐廳個名超級易記. 即刻諗同澳門嘅大馬路係有咩關係呢…🤔,既然嚟得冇理由唔叫海鮮食!今日上山下海後本身有少少攰!我哋想舒服啲揀咗坐室內有冷氣,地方環境乾淨企理,一行五人,為補祝老朋友生日想食豪啲,我同店員講今晚安排由厨師發辨,只有三味餸係散叫,自己點咗個豉椒炒蜆,金銀蛋莧菜同一隻炸子雞,呢度店員服務真係唔錯,又夠細心,見我哋人唔多,怕我食唔晒!建議我點半隻雞就夠喇,超抵讚呀👍仲主動擺低濕紙巾同蟹鉗全部準備好,咁醒目嘅員工喺島內好少見,等咗一陣我去洗定手準備開餐之際,聽倒朋友大叫嘩…咗一聲!真係不得了,原來首先出埸嘅第一度菜係🦞原隻龍蝦刺身…爽口鮮甜充塞著口腔味蕾,而且肉質非常彈牙,襯埋Wasabi日本豉油一齊食正呀!🦪蒜蓉粉絲蒸扇貝…肥大肉厚蒜蓉粉絲比例啱啱好🦀再上嘅係油鹽焗奄仔蟹…多羔又厚肉,個個好食到唔停口,再嚟酥炸黃金蠔…端上枱時香味十足,炸漿脆薄賣相相當吸引,🐓炸子雞呢個下次必點,皮脆肉嫩滑,估
今日上山下海後本身有少少攰!我哋想舒服啲揀咗坐室內有冷氣,地方環境乾淨企理,一行五人,為補祝老朋友生日想食豪啲,我同店員講今晚安排由厨師發辨,只有三味餸係散叫,自己點咗個豉椒炒蜆,金銀蛋莧菜同一隻炸子雞,呢度店員服務真係唔錯,又夠細心,見我哋人唔多,怕我食唔晒!建議我點半隻雞就夠喇,超抵讚呀👍仲主動擺低濕紙巾同蟹鉗全部準備好,咁醒目嘅員工喺島內好少見,等咗一陣我去洗定手準備開餐之際,聽倒朋友大叫嘩…咗一聲!真係不得了,原來首先出埸嘅第一度菜係🦞原隻龍蝦刺身…爽口鮮甜充塞著口腔味蕾,而且肉質非常彈牙,襯埋Wasabi日本豉油一齊食正呀!🦪蒜蓉粉絲蒸扇貝…肥大肉厚蒜蓉粉絲比例啱啱好🦀再上嘅係油鹽焗奄仔蟹…多羔又厚肉,個個好食到唔停口,再嚟酥炸黃金蠔…端上枱時香味十足,炸漿脆薄賣相相當吸引,🐓炸子雞呢個下次必點,皮脆肉嫩滑,估唔到食倒酒店級數嘅水準,一試難忘,加埋豉椒炒蜆真係完美演繹…每樣幾錢真係計唔倒💰成餐飯2980…😋豐盛海鮮餐平均每人@600係基本,出去食個dinner buffet 都唔止呢個數,食物質素呢度真係冇得輸👍 相信老闆對選料及厨師有一定要求,下次會再試其他野
2021-11-01 198 瀏覽
見宜家天氣咁爽,所以決定入南丫島行下同食海鮮。入到去行下睇下都差唔多一點,唔想行去洪勝爺灣咁遠,所以去左最近電廠嘅沙灘行下玩下水就算,行完見到呢間海鮮酒家就係沙灘隔離,又幾爽喎,我地見唔算熱就坐出面,職員都好有禮貌介紹菜式,入到來一定係食海鮮啦!四個人叫左白灼蝦(超鮮甜👍🏻)、蒜蓉蒸扇貝(正常)、鹽焗奄仔蟹(做得唔錯,好多羔膏👍🏻 )、豉椒炒花甲(正常)、蒸魚(正常,無蒸老到)、椒鹽鮮魷(好味,薄粉,鬆脆👍🏻),蒜蓉菜心同密汁排骨(夠密味,唔硬👍🏻),餸都未上,見隔離枱碟豉油王炒麵 (超好味,乾身,唔油👍🏻)同肉絲炒麵(麵底脆卜卜)好正咁,即刻加單...😂總結,海鮮新鮮,小菜夠鑊氣,炒粉麵係驚喜,已決定今個月約friend入去行山,再來大馬路食過。小貼士,老闆娘教我地行則邊條小路可以直接去到阿婆豆腐花,真係近好多...LOL

2021-10-31
  • 豉油王炒麵
  • 蜜餞燒排骨
  • 鹽焗奄仔蟹
2021-10-25 187 瀏覽
在南丫島發現隱世美食!佢碟碟餸都煮得好好味,但重點推介蓮藕炆腩仔煲!腩肉好食之餘啲蓮藕炆得好粉好林,仲要入晒味,啲汁仲要出面食唔到!真係從未試過蓮藕可以炆得咁好味!另外要推薦薑蔥炒膏蟹,可能因為而家秋天,所以啲蟹膏比平時食到的更香!而且食完唔會覺得好膩,仲要啲蟹好新鮮,所以真係唔錯!同埋蜜餞燒排骨,啲肉質地非常好,雖說是排骨,但其實舊舊都好好肉!同埋都係要讚多次啲汁,真係好用心去整。仲有小兔子伴碟,好可愛!這間店在發電廠附近,大家如果經開果邊記得入去試下喇!
在南丫島發現隱世美食!

這間店在發電廠附近,大家如果經開果邊記得入去試下喇!
薑蔥炒蟹膏
蓮藕炆腩仔煲
薑蔥炒蟹膏
蓮藕炆腩仔煲
  • 薑蔥炒膏蟹
2021-10-23 205 瀏覽
秋高氣爽當然係郊遊嘅好時候,今次有老人家同行,所以就揀咗去南丫島輕鬆自在遊,感受一下南丫島嘅獨特風情。漫無目的四圍行,行吓行吓去咗南丫島地標 — 發電廠。老人家嗌肚餓要醫肚,正煩緊要拖住佢哋出碼頭搵食嘅時候,見到大~馬~路~!第一眼望落去以為係食西餐,因為門外空地全部都係外國人,個個好chilled 咁嘆啤酒,原來係南丫島划艇會有event,佢哋攪咗個all you can eat,都係啲西人喜歡嘅小食,仲有Prosecco飲!再望入啲居然見到海鮮魚缸,攞餐牌睇吓,咪玩啦,根本就係做中菜🤣🤣🤣 老人家開心哂,立即埋位!結果… 喜出望外,有驚喜喎。菜式都幾多選擇,味道好,而且個廚對每一碟餸嘅presentation 似乎相當講究,唔信可以睇下啲相😂有機會去南丫島可以去試吓。

有機會去南丫島可以去試吓。
炸子雞
蓮藕炆腩肉
椒鹽鮮魷
  • 酸菜魚
2021-09-23 165 瀏覽
今日中秋節,同一家人一齊去大馬路餐廳食團年飯。餐廳位於大灣肚沙灘旁邊,去完沙灘玩樂的人可以去嘗試一下餐廳可以看到整個發電廠的景色晚餐我們叫了11個餸。有椒鹽鮮魷、蜜餞骨、五柳魚塊、生炒骨、豉汁炒蜆、芝士焗龍蝦、豉汁蒸鱔、海味雜菜煲等等、和其中一樣最令我們難忘的就是店員推介的蒜蓉蒸勝瓜。感覺好像吃蒜蓉蒸聖子 海鮮的味道太新鮮了,好像就在旁邊的沙灘拿上來然後烹調一樣(真的不是誇張)。 吃飽了晚飯之後我們一家人喺滿足地在沙灘上散步和追月
餐廳可以看到整個發電廠的景色

吃飽了晚飯之後我們一家人喺滿足地在沙灘上散步和追月
2021-09-22
  • 芝士焗龍蝦
  • 豉汁炒蜆
  • 豉汁蒸鱔
  • 五柳魚塊
2021-09-07 144 瀏覽
大學老友聚會,今次選址南丫島,因為其中一個是多年居民,由他帶路睇靚景、娛樂節目及飲食。今晚選了一個新開不久的中菜店,先說環境:新裝修,燈光設計不錯,我很喜歡這個魚缸👍 4/5服務:正常水平,要求菜單沒有的煮法都可以👍4/5食物:以我承受不了味精的身體,能判斷沒有加!椒鹽鮮魷:粉簿、彈牙、新鮮,較少見配這種汁,覺得頗夾。4/5蒸扇貝:新鮮+技術,絕對美味4/5辣酒煮花螺:花螺一般海鮮店不易有,配上玫瑰露醬汁煮,入味之餘有數個層次,花螺可惜細,但新鮮彈牙難得。5/5菜膽雞:雞肉嫩滑,美中不足是配菜影響了視覺,配其他菜會較好。4/5最後是牛油蝦,menu沒有,住這裡的老友叫的,每個海鮮基本會問我們要多小, 這是10両。4/5最後中式牛柳沒有影,但有驚喜,鬆軟易咬,為這餐美食埋尾。4個人吃,人均300,包括8枝籃妹

今晚選了一個新開不久的中菜店,
先說環境:
新裝修,燈光設計不錯,我很喜歡這個魚缸👍 4/5

服務:
正常水平,要求菜單沒有的煮法都可以👍4/5

食物:
以我承受不了味精的身體,能判斷沒有加!

蒸扇貝:
新鮮+技術,絕對美味
4/5
辣酒煮花螺:

菜膽雞:
雞肉嫩滑,美中不足是配菜影響了視覺,配其他菜會較好。4/5

4/5

最後中式牛柳沒有影,但有驚喜,鬆軟易咬,為這餐美食埋尾。

4個人吃,人均300,包括8枝籃妹
2021-09-05
2021-09-05 129 瀏覽
今日跟太太及朋友三人去南丫島行吓。食完阿婆豆腐花之後,便沿小徑去私人沙灘大灣肚沙灘行吓,之后喺附近發現一間海鮮食館叫大馬路,心想係一個咁隱蔽嘅位置都有一間食店,仲有不少人客,所以決定試吓。坐低原來發現這間食店剛剛開業一個月。環境清幽,又冇碼頭嗰邊咁多人,勁啱我哋三個人邊食邊傾偈,我哋點了,1.椒鹽鮮魷,2.粉絲蒸扇貝 3.蜜汁排骨 4.豉椒炒蜆,5.金銀蛋浸莧菜上菜時間好快,熱辣辣,食落發現每一樣餸都好好食😋椒鹽鮮魷十分香口唔會太乾剛剛好,扇貝好新鮮粉絲吸晒D鮮味正,排骨啖啖肉啱晒我嘅食肉獸太太,豉椒炒蜆望落去好似好普通,但係D蜆肉好大好鮮,從夥計口中知道,原來D蜆喺附近南丫島沙灘掘出嚟嘅。我哋三人邊食邊傾偈不知不覺食咗兩個鐘了,十分enjoy!!
  • 椒鹽鮮魷,粉絲蒸扇貝,蜜汁排骨,豉椒炒蜆
2021-08-30 166 瀏覽
週末雖然時晴時雨,但既然與朋友一早約定抓緊暑假的尾巴漫遊南丫,唯有硬著頭皮應約。一行八人,榕樹灣行去索罟灣,旨在Hea下過日神。行到近電廠地標「三支香」,有個細細地嘅沙灘,順便停低玩下水。隔離開咗間食店叫「大馬路」(心諗乜南丫島有馬路咩?😝)個個都話不如醫埋肚先繼續。咁就即管試吓囉!叫咗啲大路嘢:乳鴿賣相可以,算Juicy!老闆推介,炒鴿崧,炒得乾身,唔油膩,好食😋炒班球,份量同鑊氣都足夠,幾得下!👍🏼油泡鮮魷,啲friend 話好正,我反而覺得可以再濃味啲啲,但係要讚佢整得乾身(我好怕上碟油淋淋!)八人四餸,叫埋白飯,仲有啤酒汽水,輕食份量,剛剛好!除返每人一舊水多啲啲!一句講晒,有驚喜!👏🏼👏🏼👏🏼

叫咗啲大路嘢:

乳鴿賣相可以,算Juicy!

老闆推介,炒鴿崧,炒得乾身,唔油膩,好食😋

炒班球,份量同鑊氣都足夠,幾得下!👍🏼

2021-08-28
2021-08-29 121 瀏覽
趁週末入南丫島感受一下大自然氣息 不知不覺行到天黑 在阿婆豆腐花小橋附近右行3分鐘左右 發現一處島民飯堂 老闆娘介紹了蜜餞燒排骨 果然係招牌菜 蜜味同肉香兼備 好好餸飯呀 另外仲介紹左咕嚕蝦球 賣相好吸引 味道雖然同出面差不多 但蝦球感覺輕盈d 兩個人食岩岩好椒鹽鮮魷香酥內軟 食得出材料新鮮 重口味友人覺得可以再濃味一點 但我覺得調味剛好 食完唔會口渴 而且原來有兩種分量 小倆口都可以試多樣餸 好貼心食左太多香口野 叫左一個翠塘豆腐清清味蕾 簡簡單單配惹味小炒一流呀 大馬路酒家服務好好 又體驗到島民熱熱鬧鬧既生活文化 下次黎要試埋個燒乳鴿先!

咕噜蝦球
椒鹽鲜魷
翠塘豆腐
椒鹽鲜魷
翠塘豆腐
2021-08-28 91 瀏覽
疫情關係,久久不能飛去旅行,唯有去離島一轉和家人遊玩,聽朋友說去南丫島索罟灣食海鮮比較貴,於是一行八人便決定往榕樹灣,朋友介紹大灣肚沙灘水質清澈,走近時發現有一間酒家新開張,便決定留下來食晚飯⋯⋯豉油王海中蝦大蝦尺寸比市區大一半,味道真的有海鮮的鮮味,不會只有豉油鹹味,好味😋紅燒乳鴿有香香的肉汁,乳鴿皮爽脆,多汁及有肉味,比個 👍 like生菜片鵪春肉碎小炒😍😍😍有驚喜,肉碎炒得乾身及味道香濃,廚師有一定功架,配鮮嫩生菜片青新美味😆大馬路小炒皇西芹份量很大碟,我至愛的果仁勁多,味道咸淡適中,配白飯已經很滿足🤣梅菜扣肉很怕食出面d酒家只有肥肉及多油,但這個比很多酒家都出色,肥膏部位份量適中,油及汁撈埋又可以食多碗飯🤣雞粒蛋白炒飯材料豐富,蛋白雞肉葱花份量真的很多,炒飯乾身,又可以比個讚👏🏻豉油皇炒麵我致愛的炒麵,香及足夠味道,唔會太多油,又有牙菜比足料,加分每人平均$200 左右,下次再來南丫島時,一定會重來🤩🤩

豉油王海中蝦

紅燒乳鴿
有香香的肉汁,乳鴿皮爽脆,多汁及有肉味,比個 👍 like

生菜片鵪春肉碎小炒

大馬路小炒皇

梅菜扣肉

雞粒蛋白炒飯

豉油皇炒麵
我致愛的炒麵,香及足夠味道,
唔會太多油,又有牙菜比足料,加分

每人平均$200 左右,下次再來南丫島時,一定會重來🤩🤩
  • 紅燒乳鴿
  • 豉油王炒麵
  • 大馬路小妙皇
2021-08-26 71 瀏覽
🛥早上跟朋友承8点35分船到南丫島(索罟灣)行山,下午二時左右巳經很肚餓,剛好看見一間餐廳在大灣肚沙灘⛱旁這裹是最近三支香的地方,餐廳名叫大馬路、8月頭剛開張。我們一行5人叫了五个餸,白灼海花缧、椒鹽鮮魷、兩隻燒乳鴿、密汁排骨和炒菜心。花缧很鲜甜、鮮魷用新鮮魷魚做所以特別脆嫩、脆皮乳鴿超、密骨肉嫩表面被很清甜的密汁拥抱住,真係好好味👍😋,連菜心也炒得很脆甜。也少不得叫番幾支啤酒喝下啦🍻!這午餐真是很滿足,回味無窮!服務和環境也很好,CP值高👼,所以一定要分享👏。
2021-08-25
  • 椒鹽鮮魷