2024-03-18 43 瀏覽
阿仔係炮台山上興趣班,我哋係附近搵小店食,經過大飯桶好多次,因為佢舖頭凹咗入去唔太起眼,我哋都冇入去食。今個星期爸爸話不如試吓,阿仔係cafe愛好者竟然話試吓人仔細細竟然話叫藥膳燉湯,味道好濃,好足料個湯好油,隔咗好多油出嚟仲叫咗蒜蓉開邊蝦帶子煲仔飯,好足料呀味道仲唔錯添仲有鮑魚沙薑手撕雞煲仔飯,呢個清清地幾好兩個煲仔飯啲飯略為濕,不過我反而覺得咁好啲,飯冇咁硬,好怕有啲煲仔飯好乾好硬,好驚唔消化呢間唔錯,如果個湯隔咗油先上仲好,可以番轉頭食

人仔細細竟然話叫藥膳燉湯,味道好濃,好足料

個湯好油,隔咗好多油出嚟

仲叫咗蒜蓉開邊蝦帶子煲仔飯,好足料呀
味道仲唔錯添

仲有鮑魚沙薑手撕雞煲仔飯,呢個清清地幾好

呢間唔錯,如果個湯隔咗油先上仲好,可以番轉頭食

2024-03-10 26 瀏覽
在銅鑼灣維園旁邊的永興街有間大飯桶,聽朋友說這里的煲仔飯幾好食,剛好這兩天轉涼,就想食下煲仔飯暖下胃。這是一家簡單裝修的餐廳,門口擺滿餐牌,有各式煲仔飯,招牌燉湯,咖哩煲,壽喜鍋都有,食品範圍很廣,中日泰式都是香港人喜歡的食物,餐廳墻上貼滿食物相片,完全可以按圖索驥,找到想食的東西。餐廳是木台木凳,清爽簡潔,店員☞指我們坐貼墻雙人座位,很窄,態度散漫地說自己掃碼點餐,自己斟水,沒有一點友善的感覺。我們只想試煲仔飯,所以選了一個台山豉汁果皮黃鱔煲仔飯,一個蒜香豉汁鮮腩排煲仔飯,煮煲仔飯需時,所以坐定定耐心等飯食。🫠🫠大約十五分鐘,煲仔飯上台,打開煲蓋,香氣四溢,配菜是三片白羅蔔,但一看就知道未煮熟,因為煮熟的羅蔔是透明的,我的羅蔔有一半是白色,不過,羅蔔生食都無問題。🫣煲仔飯用較靚的瓦煲煮,算煮得很好,靚米煮出靚飯,粒粒晶瑩剔透,不軟不硬,口感适中,食到最後還有滿滿的飯焦。👍黃鱔不多,味道很淡,質地不夠爽脆,再加上三片不熟的羅蔔,感覺大打折扣,完全達不到期望。老公的腩排煲仔飯也有三片羅蔔,煮得較熟,但仍有少少白色,腩排味道很重,太鹹,我們都感覺很失望😔,$98一個煲仔飯不是便宜,煲仔飯的

有各式煲仔飯,

招牌燉湯,

自己斟水,

腩排味道很重,太鹹,我們都感覺很失望😔,$98一個煲仔飯不是便宜,煲仔飯的飯重要,上面的菜更重要,兩者相輔相承,才能吸引食客,留住食客。真的希望這是偶然事件,因為煮得好的煲仔飯很難得。💪💪
2024-03-06 19 瀏覽
之前同個朋友去左喺天后嘅大飯桶食晚飯。呢間餐廳非常有屋企既感覺,識落又真係感覺健康啲!我哋叫咗原條板燒鰻魚丼($86)。佢哋真係俾咗一條完整嘅鰻魚,鰻魚燒得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,同埋配上飯食真係好滿足!之後,我哋試咗個藥膳醉雞椰菜鍋($85)。個鍋有濃郁嘅藥膳味道,但一啲都唔苦。雞肉滑嫩,椰菜清甜,湯底醇厚,真係一道開胃又滋補嘅湯品。另外,我哋仲叫咗小食招牌釀茄子三件($30)。茄子炸得香脆,內裡填滿嘅餡料鮮美豐富,一口咬落,味道十足。最後,餐廳仲送咗個糖水係紫米西米露,真係好好食。紫米煮得軟糯,西米爽滑,甜度恰到好處,係一個完美嘅結尾。總括而言,大飯桶係一間非常有屋企風味嘅餐廳。菜式豐富多樣,味道出色。如果你鍾意屋企菜,真係可以呢度試試啦!

2024-03-02 19 瀏覽
接另一半放工維園散吓步拍拖. 天氣凍凍地,就想食煲仔飯. 試咗天后呢間大飯桶,門口望落幾簡約文青風,平日夜晚人唔算多,撐枱腳唔錯㗎,手機落單好方便茶水自助.🍆招牌釀茄子呢個小食好好味都算上佳之作. 茄子炸得唔油,表皮香脆,但係保持鮮嫩口感,夾住中間層肉好好味,整體好食過平時街邊食嘅煎釀茄子.滷水豬耳🐷滷水幾入味,豬耳好爽口,仲有芝麻香味,夠晒開胃,送飯好好味. 🍤蒜蓉拼開邊蝦帶子煲仔飯$108嚟講有咁多海鮮都幾抵食嘅,帶子肉好大粒仲有好幾粒,蒜蓉好香蝦肉爽口幾唔錯,加少少煲仔飯豉油,風味更佳😋🥩黃金肉餅煲仔飯有幾隻鹹蛋黃🥚喺面好邪惡👿但係我鍾意😋,大大個肉餅鋪滿飯面加埋香蔥超吸引,仲有幾塊蘿蔔可以間下場食落唔會滯.

🍆招牌釀茄子

滷水豬耳🐷

🍤蒜蓉拼開邊蝦帶子煲仔飯

🥩黃金肉餅煲仔飯

2024-02-27 10 瀏覽
限定抵吃煲仔飯,朋友愛吃的地道料理,和他吃吃誠意の品···· ···· ···· ···· ···· ···· ···· ····魯水豬手豬手菜式~滿滿骨膠原豬手,經過調味和魯水,不但不會死咸,而且還有淡淡的香草和蜜糖香。黃黃鱔煲仔飯黃鱔飯,黃鱔雖然切細,夠鮮味,份量也多,自家秘制味道惹味,店員很好,蔥花、淋鼓油, 撈勻刮飯焦。咸旦肉餅煲仔飯是暖胃恩物,朋友吃了咸旦煲仔飯,話題之作品,豉油香濃,焗多幾分鐘才開蓋吃用,滿滿有飯香味,肉餅爽滑口感好,金黃脆飯焦煲仔飯,四季在朋友的清單內,店子可以自由配搭,比其它地方亦較多。店子簡單裝修,光線充足,煲仔飯加上創新餸菜,有口皆碑。
限定抵吃煲仔飯,朋友愛吃的地道料理,和他吃吃

誠意の品
魯水豬手

黃黃鱔煲仔飯

咸旦肉餅

2024-02-22 11 瀏覽
天后出名多嘢食,又俾我發現呢間正嘢,即制香噴噴煲仔飯,夠晒足料!最正就係除咗煲仔飯,仲有其他選擇,有日式丼,小食,老火燉湯⋯⋯啱晒我哋一家大細有唔同喜好!本人最鍾意食煲仔女女鍾意食日式丼飯老公鍾意飲燉湯香蒜排骨煲仔好多排骨,又有飯焦,排骨又唔會煮到實蹦蹦,飯香噴噴!金菇牛肉卷飯好多嘢食呀,金菇牛肉卷仲有加薯條菇類同埋翠玉瓜!牛肉又唔係太韌!醬燒茄子呢個茄子好好食,炸到外脆外軟,我哋食咗兩碟,又唔係太油膩!
啱晒我哋一家大細有唔同喜好!
本人最鍾意食煲仔
女女鍾意食日式丼飯
老公鍾意飲燉湯
香蒜排骨煲仔

好多排骨,又有飯焦,排骨又唔會煮到實蹦蹦,飯香噴噴!
金菇牛肉卷飯

醬燒茄子

呢個茄子好好食,炸到外脆外軟,我哋食咗兩碟,又唔係太油膩!
2024-02-17 17 瀏覽
我哋兩個人叫咗兩個煲仔飯,一個小食,食到超飽,好好味,推薦推薦A8 蒜蓉開邊蝦拼帶子煲仔飯 $108超香,蒜蓉蝦味,呢個配搭非常好,係我好鍾意食嘅嘢,而且佢超多飯焦!如果鍾意食煲仔飯飯焦嘅朋友,一定會鍾意佢嘅煲仔飯,我另外加咗豉油,加埋一齊食好好味!A12 鮑魚沙薑手撕雞煲仔飯 $116裏面有一隻鮑魚,但係不如都唔係好細,沙薑手撕雞超香!香濃沙薑味,啲雞都好滑芝麻雞翼(2隻)$32炸到脆卜卜,雞翼味道啱啱好,佢係雞全翼,所以有埋雞翼尖👍🏻
A8 蒜蓉開邊蝦拼帶子煲仔飯 $108

A12 鮑魚沙薑手撕雞煲仔飯 $116

芝麻雞翼(2隻)$32
炸到脆卜卜,雞翼味道啱啱好,佢係雞全翼,所以有埋雞翼尖👍🏻
A12 鮑魚沙薑手撕雞煲仔飯
芝麻雞翼
2024-02-08
A12 鮑魚沙薑手撕雞煲仔飯
芝麻雞翼
2024-02-14 22 瀏覽
煲仔飯同湯真心好味但樓面個呀姐唔知係咪老闆娘定親戚,服務態度極差,好在用電話落單,受少啲氣叫咗一個煲仔飯,一個燉湯,再加個小食兩個人分。問佢俾個碗同匙羹,講晒唔該,佢都好似想洗少幾隻碗咁,完全唔想睬你一上煲仔飯,俾個豉油你,但就拎起個蓋,想焗都冇得焗。落慢少少個豉油,佢都即刻問都唔問就拎走樽豉油,成間餐廳得幾台客,使唔使咁快拎走😅食完個飯,佢0秒收走個煲,仲跟手收埋你啲碗,個大燉湯都未飲完就收走,點飲呀?話未飲完比返個碗我,佢仲要黑口黑面唔想比啲咁嘅服務,如果唔係個飯好味,都真係幾難搞😨
煲仔飯同湯真心好味
話未飲完比返個碗我,佢仲要黑口黑面唔想比
啲咁嘅服務,如果唔係個飯好味,都真係幾難搞😨
2024-02-05 24 瀏覽
經過門口已經好吸引,有好多海報好吸引,而且寫住暖湯站好舒服,入到去入面好親切,好有家的感覺因為都想食米線,所以叫左黑蒜湯底,米線嘅份量都好多,仲加左小食,炸墨魚丸,香脆可口,好適合配米線朋友就叫左蕃茄湯底加餃子,都係好好味同好濃郁既蕃茄味,都係唔錯既 lunch 之選材料好豐富,而且真係大大碗架,煮得好好吖佢仲有煲仔飯,同埋有唔同既定食,午膳時間都好受歡迎,真係真心好食同埋材料豐富。感覺好好吖,服務都好好!

材料好豐富,而且真係大大碗架,煮得好好吖

感覺好好吖,服務都好好!
題外話/補充資料: 佢仲有煲仔飯,同埋有唔同既定食,午膳時間都好受歡迎,真係真心好食同埋材料豐富。
2024-02-01
生日
  • 黑蒜湯底
  • 米線
  • 蕃茄湯底加餃子
2024-02-01 20 瀏覽
大飯桶這間店門口和裝修都有特色,坐位寬敞,乾淨利落,坐得舒服。💞照燒黑胡椒汁豬扒丼:份量好大,超級實惠!有五六塊厚實的豬扒,外皮金黃酥脆,濃郁的黑胡椒汁澆在豬扒上,散發出誘人的香氣。黑胡椒的辛辣與豬肉的鮮嫩相互融合。一碗熱騰騰的白米飯新鮮,搭配清脆可口的蔬菜。💞黑蒜酸辣牛肉米線:四色米線任人搭配,可以選擇多樣菜式, 任意添加配菜!我選了黑蒜酸辣牛肉米線。哇!夠嗮多牛肉片!仲要夠鮮嫩多汁,口感細膩。米線細滑爽口,香氣撲鼻、酸辣可口,令人食欲大開。💞椒鹽雞軟骨:雞軟骨炸得酥脆可口,內部保持著鮮嫩的口感。椒鹽香料與雞軟骨的鮮美相互融合,帶來了獨特的口感體驗。點上一些獨特的蘸料,增添口感的層次感和新鮮感。想吃得好又要實惠就來大飯桶!

💞照燒黑胡椒汁豬扒丼:

💞黑蒜酸辣牛肉米線:

💞椒鹽雞軟骨:

想吃得好又要實惠就來大飯桶!

2024-01-24 28 瀏覽
經過好多次,見裝修幾靚都想試吓!今次試完一次之後,下不為例。都唔想再寫啲乜嘢,我嘅建議就係唔好嚟食!唔信嘅自己過嚟試吓我嗌咗個台山豉汁果皮黃鱔煲仔飯,同埋一個泰式香茅豬扒煎腩飯加咗$12嘅糖心蛋糖心蛋線係呢度嘅精髓,佢簡直係超乎左正常人嘅想像我未試過香茅豬扒飯,送咗好多其他日式嘅小食,個汁同個豬扒都還可以嘅,但係個飯真係好難食,咁難食嘅飯都唔知點做飯桶!黃鱔飯就好大浸雪味,都係不了反而呢個出色嘅係個湯好似幾真材實料,餐廳名可以改做大碗湯咁我諗佢應該都有得做重點係女侍應應該熟人先開心咁服侍,我呢啲街客對佢嚟講,應該係可有可無
經過好多次,見裝修幾靚都想試吓!
今次試完一次之後,下不為例。
都唔想再寫啲乜嘢,我嘅建議就係唔好嚟食!唔信嘅自己過嚟試吓

糖心蛋線係呢度嘅精髓,佢簡直係超乎左正常人嘅想像

黃鱔飯就好大浸雪味,都係不了
反而呢個出色嘅係個湯好似幾真材實料,餐廳名可以改做大碗湯
咁我諗佢應該都有得做

2024-01-24
2023-12-30 21 瀏覽
响大飯桶,我食到幾款地道港式小菜,真係一試難忘。我選咗28味滷水拼盤、黑蒜酸辣安格斯牛肉片米線,當然餓極咗嘅我仲加咗兩款小食:炸餃子同墨魚丸。首先講下滷水拼盤,啲肉真係滷得啱啱好,豬軟骨嗲嗲哋,食落去脆卜卜嘅口感太正喇😋!五花肉腍到一個唔得了,滲晒滷水精華!滷肉丼一啖肉一啖飯,好滿足。配上凍檸賓,清新嘅檸檬味道令一餐完美收尾。啱啱好嘅酸辣黑蒜湯底,夾埋安格斯牛肉片嘅爽滑,咪話我癲呀🤤。炸餃子同墨魚丸都外酥內嫩,真係要喊出嚟"贊",簡直是下午茶嘅優選嘅存在👍。等到喺尾盤㗎嗰陣,拎起啲煲仔飯底部嗰啲啡啡脆脆嘅飯粒,呢啲又脆又香嘅珍寶,真係令人嘆為觀止!啲枝竹好打正,啲安格斯牛肉又夠味,食落去真係過癮!下次搵飯食,記得要試下大飯桶呀!🍚🥢👌

2023-12-27 20 瀏覽
這家店大飯桶,名字通俗易懂,東西也不錯,電子下單簡單明了,裝飾得簡約大方,離地鐵站也不遠,附近也有很多巴士。我點了一個J2照燒特級豚肉拼吉列蝦丼,好大塊的豚肉,好幾片鋪滿了整個碗,一片豚肉要分幾口才能吃的完,豚肉肉質鮮嫩多汁,照燒醬汁完全充分地混合著肉汁,簡直就是完美搭配。居然還有吉列蝦,好大一隻像手指那麼長條。白飯撈醬汁和各種小菜的搭配,平時不吃米飯的我都忍不住把滿滿一碗飯吃完了。那麼一大碗吃了今晚是不用吃飯了,能頂兩餐。還有各種甜點小食可以選擇,忌廉蟹肉餅,紫薯甘栗餅,紅豆沙,米粉米線。
2023-12-08 35 瀏覽
🧣呢個開始入秋冬嘅天氣🍂一早一晚都涼左好多⛄️呢個時倏就最想飲番碗熱辣辣嘅燉湯喇🔥📍最近無意之中比好揾到呢間有好多燉湯嘅小店🥰小店裝修平實☺️坐位與坐位嘅空間感十足💯絕對唔會有壓迫感👍湯底唔單止足料仲有無味精🔥真係材實料💯啱曬我地依家早出晚歸又想飲番碗靚燉湯嘅人✅燉湯款式勁多🤤一定有啱你嘅口味🥰我平時都好喜歡飲湯❤️所以我今次就大滿足喇🥳🐮照燒特級牛舌香味燒 🌈呢個照燒特級牛舌有驚喜噃✅牛舌肉質嫩滑又汁❤️而且仲無筋添💯牛舌嘅厚度適中🤤加埋照燒嘅味道👅又香又惹味呀🥰好推介呀🥳🍲椰皇燉豬展湯🌈呢個椰皇燉豬展湯真材實料✅啱曬呢個入秋嘅天氣飲呀💯椰皇味道已經夠曬清甜🤤再講加埋豬展🐽鮮味濃郁😌趁住天氣涼涼地飲番碗熱辣辣嘅燉湯🔥幸福感滿滿呢🥰🦐照燒特級豚肉拼吉列蝦丼 🌈豚肉份量勁多嘅丼真係性價比高✅呢個飯仲有兩隻新鮮炸起嘅吉列蝦🦐炸蝦又酥又脆🔥裡面嘅蝦肉仲好彈牙添🤤正呀喂🥳☕️熱奶茶🌈基本上奶茶控去到邊度食野都想試番杯奶茶☕️呢杯我個人就覺得一般喇😌

🐮照燒特級牛舌香味燒

🍲椰皇燉豬展湯

🦐照燒特級豚肉拼吉列蝦丼

☕️熱奶茶

港島有得食煲仔飯嘅店舖唔算多🥲除咗西環/筲箕灣之外 有網友介紹天后呢間小店食物種類幾多元 有煲仔飯/丼飯/滷肉飯/野菜鍋😱😱😱另外仲有佢地嘅招牌燉湯都好似唔錯 餐廳裝修得幾有日/台式風味 以木系裝潢為主簡約溫馨 幾有家嘅味道 😉用QR Code 形式自助落單方便冇加一服務費 但有最低消費🤪🤪🐷蒜香鼓汁鮮腩排煲仔飯 $88天氣開始涷 食返個暖笠笠煲仔飯最正啦熱辣辣又有飯香令人食慾大增😎😎腩排肉質彈牙 啖啖都有豉汁+蒜香味道唔洗另外落豉油都好夠味 仲加埋白蘿蔔而飯粒吸收晒蒜香鼓汁+腩排滋味😋✨+$68 跟餐 椰皇燉豬展燉湯份量都幾大一盅夠足料 打開蓋熱氣騰騰滿滿椰皇完全可以當一餐食😂豬展肉質腍滑唔會係鞋肉 都有7-8嚿加埋南北杏/果皮等配料一齊煲每啖都飲到椰皇香 鮮甜又美味😝😝🐷帶子蝦醬豬頸肉煲仔飯 $90呢個真係有驚喜 係意想不到嘅配搭🤩🤩蝦醬香味濃烈 食起上嚟好惹味 但不會過咸加上啖啖爽嫩豬頸肉 每口都有鹹鮮味😏帶子都幾大粒夠鮮味 口感彈牙上枱等佢個飯底再形成一層飯焦仲正‼️👍🏻
港島有得食煲仔飯嘅店舖唔算多🥲
除咗西環/筲箕灣之外 有網友介紹天后呢間小店