2008-12-11 163 瀏覽
自己最愛食中菜,次選泰國菜,好記得那時是姐姐帶我到這裡吃晚餐的,因為很久沒光臨了,便提議今晚有這裡吃晚飯 ─ 一餐很重要的晚飯。我們都是散叫自己喜歡吃的款式,最最最記得蒜蓉包$9/隻,真的嚇了一跳,以為是巨型蒜蓉包,豈知.....跟平時的沒分別,而且味道很一般,氹仔好味好多,$9/隻真的不值不值!至於超級愛雞翼的我們,點了一客蒜香牛油雞翼,都是一般啦,夠蒜蓉味但蓋過牛油味,所以似食蒜香雞翼。還有其他菜式,都是一般啦,好記得我點了一杯三色冰,好甜..........超甜........殷勤的老闆娘不在,感覺服務很一般。

殷勤的老闆娘不在,感覺服務很一般。
2008-10-23 31 瀏覽
上星期周末一天约了朋友到旺角找旅游資料,不覺又已是晚飯時刻,雖然旺角到處都是食店,但不想去一些人頭擁擁的地方吃,要花一番考量想起這旺角邊緣的大頭蝦,今次已是第二次來,因為天氣濕熱吃口味較濃的東南亞菜便最合宜。一行三人叫了五樣食物:軟殼蟹米纸卷: 安哥的越式食品,保持上次的水準蒜茸炸鷄中翼: 一碟六隻鷄翼炸的夠香脆,表面不會蒲滿炸粉,蒜蓉味很香口惹味。烤蝦柚子沙律: 夠酸味但不夠辣,當生果食,烤蝦夠大隻但肉質麻麻。煙三文魚西多士: 三文魚經煙熏後有魚香味,是一味很好的餐前小食。馬拉盞炒通菜: 炒菜没有上次那麽多油,上枱時仍冒着煙,以馬拉盞炒非常香口。菠蘿炒飯: 飯粒带菠蘿的清香菠蘇味,飯内有很多配料,每人可最少可吃兩碗,這處菜牌上的食物口味繁多,很適合一次想吃不同食品的我和你。整體食物水準達中上水羊,服務則普普通通,去别旺角不妨一試。

一行三人叫了五樣食物:
軟殼蟹米纸卷: 安哥的越式食品,保持上次的水準

煙三文魚西多士
菠蘿炒飯
軟殼蟹米紙卷
蒜蓉炸鷄中翼 及 大蝦柚子沙律
2008-10-16 21 瀏覽
去完永不錄用的<貴川>0既時候, 祖安係仲未食0野0架, 所以佢就提議去隔離0既<大頭蝦越泰星馬特式料理>食返佢驚嚇後的午餐!!! 1. 豬扒湯河($18) ~ 祖安話d 豬扒就普通啦, 而且分量比較少. 不過就勝在個湯較清, 仲有d 河粉睇落都好晶瑩剔透, 食落都幾爽!!! 2. 蝦多士 ($10) ~ 至於積奇只可以食個蝦多士, 因為比較飽!!! 但係個蝦多士都有驚喜喎, 外層唔會用好厚粉, 而且炸0既timing 0岩0岩好, 所以食落口感不錯, 配上沙律醬, 味道都幾好!!! 加上我地係下午餐時間去, 所以$10, 真係好抵食!!!P.s. 繼續每食評都會附上相片的原則, 不過今次影得麻麻地!!!整體評價:質素普通, 蝦多士有驚喜!!!

!!!

整體評價:質素普通, 蝦多士有驚喜!!!
豬扒湯河
蝦多士
蝦多士
  • 蝦多士!!!
2008-09-21 18 瀏覽
上次經過旺角咖哩大王時, 見到大頭蝦越泰星馬特式料理, 覺得幾有特色, 所以今日 (12/09/08) 來試試, 當時約 7:30pm, 客人不多, 我們 2 人沒有點套餐, 叫了以下食物: 炸豬排泡飯 (豬排炸得幾香, 泡飯的湯味幾濃, 而家天時熱幾好入口, 唔錯!)大包咖哩雞 (大包的上層烤得香口, 開頭配咖哩食很好吃, 但食食下麵包會吸左太多咖哩汁, 淋了不好吃, 咖哩唔算辣, 同雞的味道 ok!)串燒 3 串 (豬, 牛, 雞各一, 燒得不錯, 沙嗲汁都幾好味!) 埋單 $125, 不算貴, 服務及環境一般, 味道也是 ok, 總之整體都算 ok, 不過不失! 這一餐 2 人吃, 份量不算多, 我們吃完再過隔離的甜品店吃碗糖水就剛剛好了!照片可參考:http://hk.myblog.yahoo.com/thxdtsdd/article?new=1&mid=1789

照片可參考:

同男友行街行左6個鍾,熱到死=0=周圍行睇下有乜好食,行過呢邊見人小小唔洗等位咪入去試試,熱辣辣緊係食涷撈檬啦^^我點左春卷撈檬($42),男友點朱頸肉炒丁($39),朱頸肉炒丁好快到,嘩!!!個丁好少呀...茶餐廳好多都個半面餅,佢就1個面餅=.=..朱頸肉得5塊,仲炒得幾油下....千其唔好喺越泰星馬餐廳食,炒丁喇!!旦旦~.~要係茶餐廳先好嗌呀~!!本身好愛牛尾,見佢餐牌有,都有d心郁想點,但越泰星馬餐廳有西式嘢,有d信唔過,最後都打消念頭~男友食完個丁,我個撈檬仲未到,催左2次,四眼老闆話炸緊...成3個字喇喎!!終於黎喇~賣相幾好,春卷成6舊好多分d比旦旦,檬低仲有生菜絲,酸青瓜絲,酸紅白籮蔔絲,都好是料*v*正~個酸魚露汁,夠酸,好正,我鍾意~!!春卷炸得好脆好熱,美味唯一唔好就係檬唔夠凍,凍d就完美喇*v*飲品:青檸梳打($20貴左d)+凍華田一定再黎食春卷撈檬!!
同男友行街行左6個鍾,熱到死=0=
周圍行睇下有乜好食,行過呢邊見人小小唔洗等位咪入去試試,
男友食完個丁,我個撈檬仲未到,
催左2次,四眼老闆話炸緊...成3個字喇喎!!

唯一唔好就係檬唔夠凍,凍d就完美喇*v*
飲品:青檸梳打($20貴左d)+凍華田
一定再黎食春卷撈檬!!

• 春卷撈檬
2008-09-09 17 瀏覽
行開呢頭就諗起食呢度, 之前都黎過幾次由於過左10點關係, 可以叫宵夜set(但宵夜set都要成$36, 仲未計凍飲, 不過o係mk食係咁架啦)落單佢聽完你講就算, 好似一句說話都冇出過!?叫左炭燒豬頸肉飯+凍奶茶 & 蝦醬肉鬆炒飯+凍華田 & 拼盤上菜speed ok, 但都係就咁放低就算果隻炭燒豬頸肉飯-- 豬頸肉好似少d, 得4塊, 同個飯對男仔黎講真係比較細..凍奶茶-- 男友的蝦醬肉鬆炒飯-- 唔覺有肉鬆存在, 飯有點油凍華田-- 黎既時候我望左一陣先知邊杯係華田=-= 同杯野好快就o係面出左一層水, 有點淡同比較甜, 可能多糖水拼盤-- 貴食, 60幾蚊, 3串串燒個醬ok, 4舊春卷+幾塊生菜(不過唔敢食d生菜)+3件一口粉卷男友話似粉果=.=+好少好少蝦餅埋單叫左好耐都冇人黎, 叫個卷髮呀姐佢應該一陣先記得返, 但又叫第2個過黎埋=-=, 仲味我地係咪埋單, 你話呢!?p.s. 有電視睇, 同前幾次相比今次比較差; 同2人set加左價但都係果d野食, 起碼加左20幾蚊, 以前最貴果個都唔過200, 而家就要$218
行開呢頭就諗起食呢度, 之前都黎過幾次
, 不過o係mk食係咁架啦)

落單佢聽完你講就算, 好似一句說話都冇出過!?
上菜speed ok, 但都係就咁放低就算果隻

凍奶茶-- 男友的
蝦醬肉鬆炒飯-- 唔覺有肉鬆存在, 飯有點油

(非會員)
2008-09-03 5 瀏覽
上星期日放工同老公到MK搵野食,睇落間餐廳都幾好坐啊...以一貫做法俾一次機會試一試。睇吓餐牌,個冬瓜翅都幾好,為本月推介特價菜式,就試一試啦。我地點咗三個餸﹕冬瓜翅、炒檬粉、釀雞亦,埋單連加一$184,好貴好難食服務...哦冇服務可言。個女侍應好似冇食飯咁講野冇氣冇表情,好似唔想撈!而家逐樣睇吓D野幾難食﹕1、冬瓜翅---一塊正方體中間凍既冬瓜,上面淋咗大量生粉水,再加一D所謂既翅,份量少又不倫不類,唔知似咩!2、炒檬粉---都算唔錯,份量足夠,都叫有鍋氣,冇投訴。3、釀雞亦---2隻亦咁大把,切開4份,中間加咗D豬肉,唔好食。四十幾蚊買2隻雞亦,好搶啊...就以上3樣野,食咗差唔多2舊水...問題係味道好一般,尤其是個冬瓜翅真係好搵笨,街邊D碗仔翅口味仲豐富D,而且又冇招乎..又加一...有D誇...真係到大家樂大快活好過,穩穩陣陣...總之冇下次!

而家逐樣睇吓D野幾難食﹕

2、炒檬粉---都算唔錯,份量足夠,都叫有鍋氣,冇投訴。

• NO!
1K
2008-08-16 12 瀏覽
上星期師傅又喺呢頭搵野食, 但係撞啱呢期勁冇心情, 間接攪到連食嘅興緻都冇埋, 但係人始終要食野, 於是四圍行下睇下啦, 最後決定左去搵咖哩大王, 點知入到去勁多人, 要等位嘅情況下, 師傅就轉戰到呢間食店!由於從來都未黎過, 所以心情都幾緊張! 入到去就即刻有位, 師傅心諗會唔會唔好味架? 不過既然入左黎就點都試下啦; 一坐底即刻睇下有咩食啦, 原來呢間食店最主要係以泰國同越南菜為主, 商量一陣後決定柯打呢度嘅招牌菜法式芝士焗大頭蝦, 越式春卷, 泰式炭燒豬頸肉, 泰式炒金邊粉再加兩杯特飲!最先登場嘅係泰式炭燒豬頸肉, 豬頸肉燒得好乾身唔爽口, 加上都幾油, 唔算好味; 越式春卷有三條, 炸就炸得好脆, 不過入口依然係勁硬, 完全唔吸引去食, 差; 泰式炒金邊粉算係炒得幾好, 唔油而且味道唔錯, 可以啦; 至於招牌菜法式芝士焗大頭蝦就係最後登場, 芝士真係焗得好香, 芝士好好味, 至於大頭蝦肉地唔爽口, 鬆鬆散散咁, 口感勁差, 點能夠叫做招牌菜呢? 兩杯特飲係青檸梳打同埋西瓜刨冰, 飲品一般, 以青檸梳打較好, 皆因西瓜刨冰其實即係西瓜汁, 唔多覺有刨冰嘅感覺!總括黎講食物質素唔掂

總括黎講食物質素唔掂, 環境一般, 服務普通, 但價錢唔平, 埋單二百八, 一d都唔抵食, 唯一好處就係有電視睇, 咁啱又播緊奧運, 可惜目送黑妹出局, 無奈! 師傅好肯定咁講一定無下次, 皆因係唔好味, 呢一餐就係浪費金錢加浪費食物!
泰式炒金邊粉
泰式炭燒豬頸肉
越式春卷
法式芝士焗大頭蝦
2008-08-11 12 瀏覽
星期日行旺角八點幾, 見呢間餐廳冇乜人...不過好似坐得幾舒服, 就坐低左叫左個二人A餐, 點左:大頭蝦咖哩雞蝦餅炒菜酸辣鳳爪白飯兩碗三色冰+咸檸梳打大頭蝦 - 招牌菜, 但肉質唔好, 有D霉, 用好多蒜黎cover個雪味......失望咖哩雞 - 雞冇雞味, 好鞋, 咖哩唔香蝦餅炒菜 - 蝦餅一夾即散, d菜好多獻汁, 好杰酸辣鳳爪 - 好辣, 冇酸味, 比出面食細隻....總括黎講, 呢間野係旺角開但又冇乜人食就知咩料
星期日行旺角
八點幾, 見呢間餐廳冇乜人...
不過好似坐得幾舒服, 就坐低左

叫左個二人A餐, 點左:
大頭蝦
咖哩雞
蝦餅炒菜
酸辣鳳爪
白飯兩碗
三色冰+咸檸梳打

咖哩雞 - 雞冇雞味, 好鞋, 咖哩唔香
蝦餅炒菜 - 蝦餅一夾即散, d菜好多獻汁, 好杰
酸辣鳳爪 - 好辣, 冇酸味, 比出面食細隻....

總括黎講, 呢間野係旺角開但又冇乜人食就知咩料
2008-08-04 3 瀏覽
我是第一次寫食評, 可能內容不夠豐富, 但這家店實在是好 !星期六晚上同一大班朋友來晚飯, 說實在的, 星期六晚上八點, 願意幫你留枱的餐廳實在沒多少間, 多數你book 完都係去度要等, 呢度個老闆娘好好人, 幫我地留左兩張大枱 ( 我地一共是十五個, 原本是book 十八個的, 後來有人放飛機... ) 可以點的款式實在很多, 推介的有三文魚蒜蓉多士 同 黃金軟殼蟹, 其實其他的菜式都非常好味, service 又好, 我地男士們比較多, 可是份量都夠吃, 也不會很趕要我們走 ( 因為是吃飯的黃金時間麻 ~ )

• 三文魚蒜蓉多士
  • 黃金軟殼蟹
2008-07-06 5 瀏覽
沿住條街揾嘢食, 發覺呢間地方比較大, 人就比較少, 決定冒險一試!招牌話係越泰星馬菜, 打開餐牌就知無錯, 真係四國菜都有齊, 款式好多好多, 搞到我三心兩意, 好難決擇咖哩牛腩配蒜蓉包 - 蒜蓉包四片, 好多蒜蓉, 好好味. 咖哩牛腩都好好味, 牛腩連牛筋, 夠淋, 咖哩夠香.菠蘿炒飯 - 餸料比較少, 有蝦有菠蘿, 但飯的份量就多啦, 味道就唔錯wo.魚"雲"鍋 - 好似打邊爐咁, 用一隻鑊裝住好大個魚頭, 好多肉呀, 唔錯.生牛肉河 - 幾抵wo, 夠大碗, 牛肉好大塊, 但牛肉的品質普通, 牛肉味道唔夠重, 整體都叫ok啦.其實已經比預期好, 人少唔洗等, 又坐得舒服, 人手又夠, 服務唔錯, 仲有電視撈飯tim. 嘢食話係越泰星馬, 似乎都俾港式化了, 唔多正宗, 好彩樣樣都似模似樣, 又抵食又好味, 好過去菜餐廳啦!

今天放工又晚了些,不卻匆忙趕回家吃飯,便約了在旺角附近工作的朋友一起吃晚飯,自從早前跑了一趟越南後,便愛上了吃越南菜,記起日前看過OR內有關越南菜的食評,想起在新寶戲院旁豉油街那邊有越菜食,終於不難就找到大頭蝦了。 大頭蝦的舖面很深大小檯也有,環境裝修像是一間中價食店,近大門那邊坐了不少人,我便要求坐進較小客人的內廳那邊,侍應有求必應,又落力替人客添水,服務也算唔差了。我詳細看看菜牌,看看有甚麼菜式供應,正如店名一般這店有齊越泰星馬菜式供應,花多眼亂,經過一倫商量便柯打了以下幾味菜:1. 冬蔭公湯(2人份量) $48 湯夠辣味但酸味不足,蝦的體型跟無名指差不多大小,碗內還有兩隻頗厚肉的青口,有很多香料,但沒有下草菇增加鮮味,不過價錢不高,味道都算合格。2. 扎肉炒芥蘭 $38 火侯控制得宜芥蘭炒後表面仍然青綠而且入口爽脆,但整碟都很油,可能廚師忘記了扎肉在大火煮後會出油,不用落太多油炒菜。3. 越式炒檬粉 $42 這碟反而不太油膩,配料有扎肉、蝦仁、魷魚等,用料和味道都是一般。4. 軟殼蟹米紙卷 $42 這個是我最喜歡的,味道清爽不油不膩,隨碟跟一碟魚露,

1. 冬蔭公湯(2人份量) $48
2. 扎肉炒芥蘭 $38
3. 越式炒檬粉 $42
4. 軟殼蟹米紙卷 $42
這個是我最喜歡的,味道清爽不油不膩,隨碟跟一碟魚露,看來做法都幾正宗。

整體各方面表梘平均,食品種類都幾多元化,最適合多心的我和你,大家可以不妨一試。
  • 軟殼蟹米紙卷,冬蔭公湯
2008-06-08 3 瀏覽
毋懼禽流感,吃其海南雞飯,不過是標榜蒜及椰子香的特別版。一盤上,好似快餐,賣相亦不吸引。帶骨的雞件雖不鞋韌,但是也不算軟滑,普普通通。反而飯散發椰香,食落亦夠油潤,不錯。越式炒貴刁的材料不算豐富,主要是一些魚蛋及幾隻蝦仁,味道幾辣,但似乎炒得未算均勻,其中一兩口更食到些少咖喱粉。雖然水準一般,不過喜歡其套餐包油菜,感覺健康些,是日的生菜亦爽甜好食。

2008-06-07 2 瀏覽
已開幾年,也算是街中的老舖,同街的食肆都吃過一遍,但呢間星馬泰料理,卻一直未有意慾來。目的地是尖東,行程突然有變,一番調動後,來了旺角,來到這裡,最後出了這食評。說是大頭蝦專門店,但看看餐牌,舉凡同大頭蝦有關的菜式,只得三款,其中兩款是焗的,反而焗豬扒、炒牛河能輕易地數出十多款,不知道專門在那裡。叫了一鍋咖喱大頭蝦煲、一碗特濃牛骨河粉,原隻大頭蝦配上港式咖喱汁浮著一層添加的紅咖喱油,青椒、薯仔下得慷慨,但洋蔥卻無幾片,薯仔先煮熟後加入咖喱汁內,味道好極有限。吞了半口濃芡咖喱汁,很化學的辣味亦很嗆喉,無蝦膏香,很港式做法,鍋中的大頭蝦頭是夠大了,卻見不著蝦膏,不知是什麼國籍的大頭蝦,幸而蝦肉有彈性,如朋友所言,當做「一件食物」看待的話,吃過,亦無不可;慶幸大頭蝦煲無跟餅、麵點,否則浪費的將更多。而澱粉系列特濃牛骨河粉,簡單來說是味精湯,不敘了,同老趙同級價錢,味道差上幾個馬位,無再來之理。

蝦肉勝在無化學過
特濃?濃在「味精」
$75 (其他)
(非會員)
2008-04-07 3 瀏覽
之前食過一次, 覺得幾好食, 所以再去多次.點知今次食到成肚火, 人唔係多, 未Full 晒, 叫左野食成5 個字都未黎野食, 叫個Staff 催一下, 佢就周圍行掛住收錢.最後都係要發火先肯黎野食. 野係好食. 但係今時今日咁既服務態度..................
之前食過一次, 覺得幾好食, 所以再去多次.