2015-01-13 1096 瀏覽
今日約人frd睇大英雄但係太趕喇冇時間食飯又可以掃d小食yeah! 就o係戲院對面買大雞大,之前o係坑口都有食過一次,個雞脾扒都ok,今日呀姊叫我試食bb雞就叫左個大o既食o下。上次小辣我覺得唔夠勁今之要中辣o岩o岩好,bb雞個肉味濃d仲軟滑d,咬落好多汁好好食哎。不過我覺得唔好意思lor入到去食太香la~

不過我覺得唔好意思lor入到去食太香la~
2014-12-18
外賣自取
$27 (其他)
2014-12-12 862 瀏覽
原來bb雞同雞腿扒既肉都係一樣,只係bb雞份量較多同無軟骨(老闆話我知既)大同小既bb雞份量一樣,只係買大既雞件就大塊d,小既就細件dbb雞同雞腿扒肉都係好嫩滑,但係有1舊唔太熟,可以見到紅色既肉而且其中一舊bb雞竟然仲有雞毛完全倒胃口但出事既都係bb雞,雞腿扒就無發生過任何事。但如果想食bb雞,就要早d買,事關都幾多人買bb雞,10點後想睇戲食都無哂啦

而且其中一舊bb雞竟然仲有雞毛

完全倒胃口

但出事既都係bb雞,雞腿扒就無發生過任何事。

2014-10-04 612 瀏覽
放學同朋友口痕,買左佢的bb雞!2x蚊已經有一大包,我地揀左不辣!份量都幾多,夠2—3人食!佢d bb雞號稱系用雞脾個位整,都幾滑,唔會好鞋好乾,咬落去都有d汁!juicyjuicy 不過食完都幾口渴架,但整體上都不錯,幾抵食!

不過食完都幾口渴架,但整體上都不錯,幾抵食!
2014-09-30
其他
2014-08-27 761 瀏覽
是日來到葵芳,突然很肚餓,想起新都會廣場底層有很多小吃,於是走過去看看。先巡了一圈,在雞蛋仔、格仔餅、雞排之間,我們選定了雞排。在大雞大,雞當然是主打,包括外脆內滑BB雞件、大雞大去皮雞胸排、大雞大連皮雞胸排,以及雞脾扒等一共四款。另外亦有薯條、鱈魚丸、珍寶腸等各類小食。喜歡吃炸雞,特別是連皮那種,但又怕膽固醇超標,唯有折衷一點叫了一塊大雞大去皮雞胸排。一塊HKD23,size跟我的臉差不多大,塊塊都炸至金黃香脆,引人犯罪。客人可以先買票然後等叫號碼,來幫襯的客人挺多,要等些時候。等待期間,觀察了一下店員哥哥的泡製手法。拿起雞件,豪邁地灑上特製的雞粉,再放在面前的鋼盤剪碎成小件,再放入白色紙袋,插兩條竹籤便成,亦有些客人吩咐了不用剪的,那些就直接被打包走人。雞排大概被剪成十件,沒有雞皮的油份難免顯得比較乾身,但心理上卻少了一份負擔。男友說雞胸肉很鞋口,個人卻不覺得。雞件非常燙口,入口那陣五香粉夾雜胡椒粉香,卻令人停不了口,結果不用十分鐘,就把它全部K.O了。

大雞大去皮雞胸排 ($23)
大雞大去皮雞胸排 ($23)
2014-08-24
10 分鐘 (外賣自取)
4K
2014-08-02 621 瀏覽
今日(2-8-2014 Sat)晏晝,男友突然話去睇多啦A夢,我即飛身去買飛兼買定o野食同男友入戲院邊睇邊食,睇o左好附,終於決定買$21.00o既”除非”,有雞槌同雞中翼各兩隻(唔辣),然後要$15.00o既司華力腸,再加兩支各$9.00o既雪梨蘆薈茶.好快,所有o野都整好俾我,趁有時間影o左先,睇到司華力腸已幫我切開晒,雞槌,雞中翼都炸得唔過火,而且摸到熱騰騰.夠鐘入場,坐好就食.溫度變得o岩o岩好,用手揸住食都冇問題.外面都唔係太脆,內裡o既肉都滑同嫩,但好似冇乜調味料o既味道.唔通我揀錯o左,應該揀微辣?之後到司華力腸, 司華力腸被切成6件,呢個都係炸o左o既,我覺得炸o既司華力腸唔係幾好食,層皮變硬同更鹹,破獲o左佢o既口感同味道.但好奇怪,我食完晒啲o野後,竟然留有玉桂味.服務:好好,我問佢”除非”係點?佢指我話o個邊可以睇.然後其實我想要一支雪梨蘆薈茶,一支粒粒橙,但佢話唔好意思,粒粒橙未夠凍,o岩o岩返貨,連青提都係,所以最後都要晒雪梨蘆薈茶.價錢:凡惠顧o野食買任何飲品,都減$1.00,所以原本要$54.00變成$52.00.

好快,所有o野都整好俾我,
趁有時間影o左先,

但好奇怪,我食完晒啲o野後,竟然留有玉桂味.

服務:
好好,我問佢”除非”係點?佢指我話o個邊可以睇.

價錢:
2014-08-02
1 分鐘 (外賣自取)
$26.00 (午餐)
對上2次食E間「大雞大」D雞翻炸得太耐,好燶!食落好鞋!所以,已隔一排無食了!我一向食開BB雞,早幾晚OT完,我好奇問個位店員有邊款比較滑?他好有禮貌回答說雞腿肉比較嫩滑,於是就試了「皇者雞腿扒」少辣!有得食了!(今次不似上2次D雞炸得過火)唔錯!好惹味!外層香脆不太油!入面都算嫰滑!<b style="text-decoration: underline; ">其實好吾好食,店員烹調時間都好緊要!時間恰當,雞肉就不會炸得太乾。good! 佢既「花枝丸」都好好味架!後記:提起雞扒!令我想起以前的不快回憶!那時係「旺角」食過另一間雞扒連鎖店嘅雞扒係極差!和台灣店完全係兩回事!我食了幾啖已放棄了(實在唔好食)!!其實「大雞大」已比那間好食多了!

佢既「花枝丸」都好好味架!

後記:提起雞扒!令我想起以前的不快回憶!
外賣自取
  • 「皇者雞腿扒」
  • 「BB雞」
  • 「花枝丸」
2014-03-18 1144 瀏覽
生了兩件實在太忙,甜魔媽媽實在沒時間去追棒《來自星星的你》,來這裡吃炸雞並非因星星效應,而是純粹想在甜牙牙甜品餐前打一打底。不過實在不排除星星劇後多了人愛吃炸雞(內地也有報導有湖南女子一星期每天吃炸雞... 結果變了滿臉豆豆的妳...),當日來買炸雞的食客的確不少,我們等了至少8分鐘。還幸商場的位置也算舒適,四個女人吹吹水時間也很快過的,有得吃了!一段時間沒吃新鮮炸起、香氣撲鼻的炸雞了,雖然是不健康,不過間中這樣吃的確很滋味;又原來皇牌炸雞比BB雞更嫩更滑更好吃,加一點辣也是美味秘方,大家去要識揀。也貪得意點了一口菜肉餃子,那個就不太吸引了,餃子皮炸脆變硬後怪怪的,吃餘了不少。吃完炸物,特別想吃甜點與雪糕! 馬上出去甜牙牙繼續吃了,嘻嘻~

2014-03-13
8 分鐘 (外賣自取)
大雞大雞腿扒$23廚窗佈滿不同部位,大大塊的雞扒一拿到手就嗅到雞扒香味店員會將雞扒剪成小塊以方便進食雞扒十分香口香脆他的外皮不會太厚但不知道為什麼部份雞塊會皮肉分離-_-雞肉不會炸得太乾夠滑而不會太硬他的味道是偏重的個人分不出大雞大和豪大大的分別..就大雞大的選擇較多和進食較方便但友人則說:以後要吃雞扒就吃這間吧!XD
大雞大雞腿扒$23
廚窗佈滿不同部位,大大塊的雞扒
一拿到手就嗅到雞扒香味
店員會將雞扒剪成小塊以方便進食

雞扒十分香口香脆
他的外皮不會太厚
但不知道為什麼部份雞塊會皮肉分離-_-

雞肉不會炸得太乾
夠滑而不會太硬
他的味道是偏重的

個人分不出大雞大和豪大大的分別..
就大雞大的選擇較多和進食較方便
但友人則說:以後要吃雞扒就吃這間吧!XD
大雞大雞腿扒
2013-10-05
2013-08-18 452 瀏覽
點解會咁講,一來係商場入面,乾淨企理二來有冷氣三來夠重口味其實咁多款我都試過,差別真的不大但一定要食中辣或以上,味道夠哂辣,五香粉之類既香料味夠重加上炸雞肉夠滑,完全係好香口既小食.2X蚊,又唔貴,最好偷偷地拎入戲院
點解會咁講,一來係商場入面,乾淨企理

二來有冷氣

三來夠重口味
其實咁多款我都試過,差別真的不大

但一定要食中辣或以上,味道夠哂辣,五香粉之類既香料味夠重

加上炸雞肉夠滑,完全係好香口既小食.

2X蚊,又唔貴,最好偷偷地拎入戲院
2013-07-31
3 分鐘 (外賣自取)
2013-07-22 416 瀏覽
好耐以前都想食吓台式炸雞扒,究竟味道係咪同KFC差唔多呢?當日嚟到,都要揾吓呢間大雞大嘅位置,因為佢並唔係好似KFC咁,遠遠就會聞到好香嘅炸雞味。望一望d雞扒類,有招牌大塊超級雞扒、超滑雞扒,BB雞等,但望落好似全部都冇乜分別咁...終於, 買咗一件超級雞扒,少辣。 店員應該一早炸好d雞扒放喺度,因為買咗飛後,店員就馬上喺盆雞度夾起一塊,然後好熟手咁剪吓剪吓 ,之後灑上調味粉同辣粉。食落d雞好滑好juicy ,份量都唔少,有好濃嘅五香粉同少少麻辣粉味道,食完一塊後又想食,愈食愈上癮,真係幾好食,但就唔覺脆。價錢 :  $22/超級雞扒, 加埋一罐飲品,都只需$26咋,好抵呀!下次都會再食!
好耐以前都想食吓台式炸雞扒,究竟味道係咪同KFC差唔多呢?

2013-07-20
5 分鐘 (外賣自取)
$26 (其他)
2012-11-29 268 瀏覽
每次到這裡看戲都有吃這家炸雞的衝動, 不是因為這裡的炸雞比其他地方做得好, 而是每次排隊買票都會聞到他們炸雞與五香粉交織的香味。之前都有提過香味是一種挑逗, 是一種誘惑會令人產生慾望。五香粉的確提神, 油炸味亦甚吸引, 所以每次也會叫上一客。在他們的店之中炸物固然不少, 不過我只會選擇BB雞。原因很簡單, 他們的招牌雞排鎚得薄, 縱然外皮脆也不夠口感。另外如果炸過火的話肉會變得老而乾, 不好。另外因我們買這是進戲院吃的, 如果雞排不剪, 吃時麻煩; 如果剪成細年就會易凍, 油脂亦沒有了, 而且還會變硬。而相反, BB雞是已做好一件件的雞件, 炸時肉厚, 所以內裡嫩滑, 汁油亦多。而且雞件可較保暖, 令看戲也不怕又凍又硬, 是一個不錯的選擇。不過有一點必須提出的是他們的辣粉是先與五香粉混合, 而辣粉分量較少, 故就算我要求多辣也辣不出什麼, 這是唯一的敗筆。

2012-11-20
  • BB雞
2012-07-20 186 瀏覽
講開行過葵芳...點都要入新都會走一圈o既變左好多...多左好多店舖同餐廳行到中間好搞笑...有d小食店離遠嗅到有炸雞扒香味...引到我行埋去皇者雞腿扒 好掛住台灣師大o既炸雞扒...香港始終係差少少之前鍾意食某一間...最出名o個間就令人不敢恭維呢件雞扒大到飛起...切開有成好多件食極都未食完...真係勁個味道唔係平時食開o既style...偏向重香料個香味幾獨特...幾誘人o既辣味就唔多夠...落左好多都唔係太辣脆粉係粒粒style o個隻...但唔厚喎雞扒肉質鬆軟...唔過實...水準算係咁嫁啦服務仲好好添...唔夠粉後加...師傅仲好有心咁打開個袋慢慢灑粉其實諗諗下...好似勁耐之前試過...感覺都係唔錯o既呢間店有自家製o既風味...有用心製作呀至少唔隨波逐流先...咁先有存在價值...值得支持o既
講開行過葵芳...點都要入新都會走一圈o既

呢間店有自家製o既風味...有用心製作呀
至少唔隨波逐流先...咁先有存在價值...值得支持o既
2012-06-15
2012-02-27 151 瀏覽
同男友行完街街離隔晚飯時間又很遠 諗住買d野食返屋企就聞到大雞大好香! 所以就走左去買見到有幾款選擇又未食過 見到岩岩有人買大bb雞 所以又跟住買個大bb雞試 仲有多買左個粟米腸,買完等左陣好快拎得, 即刻忍唔住試左舊, 初頭以為bb雞有骨 點知原來啖啖肉 同埋好鍾意佢落左d粉落去果d味好香 份雞又大份,價錢又ok2個人做個小食岩岩好 下次經過會再去試!! 不過個粟米腸就同普通腸差唔多 都係d雞值得去試

份雞又大份,價錢又ok
2個人做個小食岩岩好
2012-02-24
2 分鐘 (外賣自取)
  • bb雞
2011-12-08 116 瀏覽
吃完晚餐後,男友只有5成飽就來這裡買想試的花枝丸,見7點幾都有幾個人來排隊買炸雞(當飯吃?),就買咗唔辣的一份,等咗2個終於到我地,個師傅都算快手,炸一炸,一起手,灑灑粉,入袋,交收,不用1分鐘,剛炸起好熱,但不覺得油,一份有4粒,吃落好彈牙仲有少少肉響入面,調味不錯,正
花枝丸
花枝丸,8分
2011-11-08
3 分鐘 (外賣自取)
花枝丸
花枝丸,8分
2011-10-08 109 瀏覽
香港就是這樣一窩風的了。雞排如是,珍珠奶茶如是,Foyo如是。所以現在雞排店已經不用再排隊。這天經過,要了$19一份的一種。價錢有幾種的,分別是雞的甚麼部位。這次要的是“超滑雞排“,但也不算太滑。加上油和味粉,就是$19了。碎上方便吃,也無骨,但不脆口。一試無妨,但我想我絕少會再幫襯。

一試無妨,但我想我絕少會再幫襯。
2011-04-28
外賣自取
$19 (其他)