2020-06-23 221 瀏覽
大雞大,我想信是很多90後的童年回憶,曾幾何時他有很多分店,但不知道什麼原因最後只剩下2間分店,而最近我的一間只有這間,如果要我排名的話,大雞大也是頭幾名的比很多的炸雞店都好吃,那個調味料更是很特別的一種!我這次去還是叫了我最喜歡的BB雞(大份),點完單店員會翻炸一次BB雞,雖然是翻炸的,但還是能做到外脆內軟又有肉汁的感覺,洒上雞味調味料和辣粉,真的會吃到停不下來!此外,我還叫了雞味薯條,這裡是波浪型的那一種,也是洒上雞味調味料和辣粉,每一條都沾滿了大量調味料,薯條也外脆內軟,吃得很過癮!

外賣自取
2019-02-04 1692 瀏覽
中學時期好鍾意放學就去大雞大買炸雞食,今次都係一樣,買咗BB雞。大雞大獨有嘅調味粉真係好好味,炸雞炸到好脆口,外脆內軟,每一舊接住一舊咁食,加多杯珍珠奶茶就Perfect。
2019-01-08 1441 瀏覽
久違的台式炸雞🍗 今日同老公食完晚飯,經開輕鐵回家的時候見到《大雞大》忍吾住又要買一份做宵夜,仲要加多杯大珍珠奶茶好耐無去台灣啦,依家周圍台式飲品較多,台式炸雞就很少了。我地叫左份大既《BB雞》大辣$29再加杯大珍珠奶茶即叫即整,拎上手食落仲出煙另外職員戴住口罩整😷非常衛生雖然叫BB雞但就超級大件裝到滿滿,同老公兩個食完晚飯再食差點都食吾晒,買細份又吾抵差幾蚊鹽酥炸雞🍗皮非常脆,但大辣吾算好辣但好入味雞肉又嫩滑,真係食完好掛住台灣,好有台灣既味道尼到大珍珠奶茶都係十幾蚊,依家到到都加到成廿幾三十,算係抵飲,不過味道就普通點。食完之後好有罪惡感既宵夜,不過食得好開心🥳

好耐無去台灣啦,依家周圍台式飲品較多,台式炸雞就很少了。
我地叫左份大既《BB雞》大辣$29
再加杯大珍珠奶茶

即叫即整,拎上手食落仲出煙

另外職員戴住口罩整😷非常衛生

Bb雞大辣

鹽酥炸雞🍗皮非常脆,但大辣吾算好辣但好入味
雞肉又嫩滑,真係食完好掛住台灣,好有台灣既味道

珍珠奶茶

食完之後好有罪惡感既宵夜,不過食得好開心🥳
2019-01-02
$21 (宵夜)
2018-02-15 1341 瀏覽
職員態度極差 有無投訴電話?雞普通 無味 無以前咁正買左雞脾扒,雞翼,魚柳薯條雞脾扒無味 炸粉又甩哂雞翼難食 乾哂 應該係無限翻炸 我自己整好食過佢魚柳有雪味最正常係薯條總結 無下次 貼錢買難受下刪100字。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
職員態度極差 有無投訴電話?
雞普通 無味 無以前咁正

買左雞脾扒,雞翼,魚柳薯條

雞脾扒無味 炸粉又甩哂
雞翼難食 乾哂 應該係無限翻炸 我自己整好食過佢
魚柳有雪味
最正常係薯條

總結 無下次 貼錢買難受

2018-02-09
10 分鐘 (外賣自取)
$80 (其他)
2017-06-14 1367 瀏覽
好耐冇食 今日經過就買黎食下 品質同以前差好遠 食左半袋就唔想再食 店員服務態度好差 連服務性行業最基本既服務態度都冇 見到客人就講(要咩)付款完之後連一句多謝也沒有 都唔知咩人黎既 以後也不會再幫親!
2017-06-03 1020 瀏覽
本來貪間舖近近地米買來食下囉點知果個帶眼鏡既男仔夾曬D細細件嘅BB雞比我我米同個男仔D雞好細件喎,佢仲話"好細咩"跟住佢話比多件我,諗住比多件我就算喇之後仲嬲,所謂嘅比多件係雞皮但以後一定會吾幫襯
本來貪間舖近近地米買來食下囉
點知果個帶眼鏡既男仔夾曬D細細件嘅BB雞比我
我米同個男仔D雞好細件喎,佢仲話"好細咩"
跟住佢話比多件我,諗住比多件我就算喇
之後仲嬲,所謂嘅比多件係雞皮

但以後一定會吾幫襯
2017-05-31
外賣自取
2015-06-18 1771 瀏覽
大雞大、OK便利店、王老吉,係輕鐵站對面係生存得最耐既三間店。大雞大都起碼有幾年,不過次次食都只係食BB雞,其他一概都唔會揀。先唔理佢鋪頭既衛生程度,其他食物佢地真係唔在行整,之前食過雞排是有D所謂既魚蛋,我勸大家真係唔好曬錢不過好老實,佢個BB雞真係一流,有分大中小三個辣度,自問好食辣既我都只係食中辣。佢個辣粉真係好獨特,其他地方吃不到。仲有雖然佢果個雞個表面就麻麻地,外形唔太靚仔,但係入面既肉真係係好嫩滑,當然,要起熱食情況之下。不過佢依家個細既就要$24蚊,大就$26,已經好似加左價,不過呢D真係兩個星期食一次就好。佢直情用一桶桶花生油炸,太唔健康。

我勸大家真係唔好曬錢

不過好老實,佢個BB雞真係一流,有分大中小三個辣度,

佢直情用一桶桶花生油炸,太唔健康。
2015-06-14
10 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
2014-08-26 1522 瀏覽
一向都有買開尼食 有時都會有份量俾少左但都僚今次咁嬲今日係個帶眼鏡既男仔係到我又係食番食開既BB雞大份小辣番到屋企一打開尼睇啲BB雞得一舊係平時食開既SIZE其他七舊都係變左一口雞 得平時1/3既SIZE但買之前我睇過仲有好多雞係到唔知做乜要揀咁細舊 仲要舊舊係咁都番左屋企又點拎落去換但以後一定會少幫襯
一向都有買開尼食 有時都會有份量俾少左但都僚今次咁嬲

唔知做乜要揀咁細舊 仲要舊舊係咁

都番左屋企又點拎落去換
但以後一定會少幫襯
2014-08-26
3 分鐘 (外賣自取)
$30 (宵夜)
2013-01-12 824 瀏覽
大約四點半去買,前面有個男仔打左尖,但落單果個阿姐仲要非常慢慢慢,全間野得一個人做野。一排到我,我已經好清楚咁講:「唔該要,大bb雞中辣」,點知個阿姐聽唔清楚,仲問我:「你要咩呀?」我話:「大bb雞呀」佢又問:「咁辣唔辣呀?」我再答:「中辣呀」之後佢竟然態度勁差咁同我講:「你乜野態度呀?咩事呀你?」我當場呆左,心諗,我點都係客人,完全唔明點解個職員可以咁同我講野囉!態度真係比較差!之後等左ok耐先有雞拎,好耐無食過,但完全覺得退步晒,bb 雞好“鞋”,唔似以前咁滑,仲因為可以放得耐,所以唔夠熱,仲唔夠脆,味粉唔夠,根本唔夠香,同以前分別好大!依家仲要加左價,態度又差成咁,我真係以後都唔會再去幫襯!!!
一排到我,我已經好清楚咁講:「唔該要,大bb雞中辣」,
點知個阿姐聽唔清楚,仲問我:「你要咩呀?」
我話:「大bb雞呀」
佢又問:「咁辣唔辣呀?」
我再答:「中辣呀」
之後佢竟然態度勁差咁同我講:「你乜野態度呀?咩事呀你?」

態度真係比較差!

之後等左ok耐先有雞拎,
好耐無食過,但完全覺得退步晒,
bb 雞好“鞋”,唔似以前咁滑,
仲因為可以放得耐,所以唔夠熱,仲唔夠脆,
味粉唔夠,根本唔夠香,
同以前分別好大!
2013-01-09
5 分鐘 (外賣自取)
2011-03-27 380 瀏覽
服務態度好差。。當時餓餓地。。諗住食下呢一間。。之前食過元朗果間都ok.... 入到去排隊落單都好快。。到我果時就出事。。我比左張五百。。個肥的,曲髮,帶眼鏡既就串串地咁講左句。。唔收五百牙。。之後我揾一揾。。發現冇散紙。。之後同她講。。個女人就話算啦。。唔好買啦。。她態度超差囉。。。最終激死...
她態度超差囉。。。最終激死...
2011-03-27
3 分鐘 (外賣自取)
其他
2010-12-06 343 瀏覽
D薯條又唔脆.............又涷又軟稔稔唔好食...可能係因為他們現在他門是預先炸起左.....跟住有人黎買就拎個紙袋入住再灑調味粉所以軟稔稔+上又少~

2010-12-06
2 分鐘 (外賣自取)
  • BB雞
2010-07-21 224 瀏覽
十一月二十九日(日)台灣一向以各色各樣的街頭小食而聞名於世,在香港的台式特飲﹑台式小食店也愈開愈多,自己對這類台灣潮風興趣不算大,但有時也得融入一下這些「潮風」。領滙的連鎖店政策把這連鎖台式炸雞店引入到屋邨內,由開店至今每天經過也是人龍不絕,有人龍就必有其吸引力,自然沒興趣的也會想著試試。深夜十時,想找點東西作宵夜填一填肚子,看見這裏依然排著人龍,便走到店內好奇的視察一番。觀察了一段時間,一向不多好街頭小食的小弟,終於屈服了在一股刺鼻的炸粉香味下。發覺最多人買的是BB雞,7件索價十八元,在屋邨而言這價錢的確有點貴,但既然賣得這價錢仍這樣受歡迎,水準應該不會差到哪兒去吧。隨即加入了排隊的行列,排了三五分鐘落單後繼續排,終於進入食物櫃的範圍。看著負責的店員夾起炸雞,放在盤上,這粉加一點那粉又加一點,把雞件混在一起,看到炸雞的樣色也相當對版,再加上惹味的調味粉,已經相當吸引,急不及待快步走回家中一起品賞美味的炸雞。拆開簡單的包裝紙,聞到陣陣的香味,數數看共有八件,賺了一件,剛好每人分得四件。雞件炸得剛好,在外的炸粉炸得香脆可口,配上那些不同的調味粉,相當的風味。相反,咬到雞肉內則是嫩滑無比,
十一月二十九日(日)

拆開簡單的包裝紙,聞到陣陣的香味,數數看共有八件,賺了一件,剛好每人分得四件。雞件炸得剛好,在外的炸粉炸得香脆可口,配上那些不同的調味粉,相當的風味。相反,咬到雞肉內則是嫩滑無比,剛好熟透的程度,咬起來肉裏仍滲著多多少少的雞油,相當滋味,能夠成為每天排著長龍的炸雞店,的確是有原因的。

吃過一次相當滿意,下次要再試其他款式。其實這裏的價格不算便宜,炸雞普遍也要十多元一客,在屋村來說是高消費的小食,不過在這價格下仍吸引到這麼多的捧場客,證明是值得的。
2010-05-20
$18 (宵夜)
2010-05-15 176 瀏覽
價錢平雞炸粉吾算厚,嫌油可以去皮薯條有雞味+少辣,香脆如果想新鮮,我會即場食,吾會搭輕鐵情況下影響人~如果又要搭車,又嫌乾硬化,就自討苦吃!!仲有雞扒有分雞胸扒,如果對雞無部份認知~呢個人吾合資格食雞,因為你無知就賴人地鞋,so sad呢個價系屋企都未必咁好食咁平,香港人
價錢平

雞炸粉吾算厚,嫌油可以去皮

薯條有雞味+少辣,香脆

如果想新鮮,我會即場食,吾會搭輕鐵情況下影響人~

如果又要搭車,又嫌乾硬化,就自討苦吃!!

仲有雞扒有分雞胸扒,如果對雞無部份認知~

呢個人吾合資格食雞,因為你無知就賴人地鞋,so sad

呢個價系屋企都未必咁好食咁平,香港人
2010-05-09
$40 (其他)
母親節
2010-03-23 157 瀏覽
BB雞好味炸得岩岩好加埋d調味粉簡直係食完仲想再食$17@7有時佢仲會俾多一兩件雞味薯條都好食佢撈得d調味粉好平均條條都好入味買大包既都係$12而且佢仲有個草印仔草夠12個仲可以升級同免費換一樣野食員工態度好一試便難忘
BB雞好味
一試便難忘
雞味薯條
雞味薯條
2010-02-02 136 瀏覽
之前係HUNG HOM 食過幾次都好正,D STAFF又好人,吸左張咭仔度有埋其他分店ADDRESS所以經過開TM 專登走入去食.去到收銀一個肥肥地馬尾HIGH LIGH阿姐,同我好唔耐煩地落單,(我已經係埋枱即叫唔駛諗果隻)叫左2個雞肶扒同一個搥非,要即炸既唔該,(叫既時候我都好有禮貌)神奇既事發生LA!!阿姐:即炸要等WOR(態度神串,妙咀,黑面)我:咁等LA..阿姐:要等10分中WOR!(態度再神串D,再妙咀D,再黑面D)我:咁等LA唔該,轉頭攞THX!.(你唔係以為我係斯文人掛!!!)阿姐唔知掟左D咩好似係個DOU 掟到響晒我拎轉面睇下,佢一野夾左2件扒返炸女友忍唔住氣話,喂即炸WOR,阿姐先再M口M面咁夾件搥同翼落去炸,女友話佢咁既態度,,,,,,,之後果D買野既客仔全部都好似排隊比錢受佢氣咁,絕對係叫D客走.....跟住女友唔知搵咩咁係咁望,最後發現左個熱線,女友就企正係佢面前打去,老細接聽,呵呵.女友如實報導,話佢掟野發老皮,叫佢即炸就冇件事,不如唔好話有得即炸LA,見佢炸左先費事咋!!老細問係咪肥肥地金毛既(應該成日比人投訴....),女友話係,問佢係咪太子女唔憂做,個
所以經過開TM 專登走入去食.
神奇既事發生LA!!
阿姐:即炸要等WOR(態度神串,妙咀,黑面)
我:咁等LA..

女友忍唔住氣話,喂即炸WOR,阿姐先再M口M面咁

老細問係咪肥肥地金毛既(應該成日比人投訴....),女友話係,問佢係咪太子女唔憂做,個老細話佢冇咁既福份,公司係唔容許咁,會跟進..

之後個阿姐聽到我地投訴佢就死晒狗,轉晒樣!
(要咁串既就唔好咁怕投訴LA!唔係見人有禮貌就當人傻仔下話!
大家搵食啫下下要人投訴就冇謂LA)
以後去返HUNG HOM 一世唔黎呢間!等炒LA阿姐!