2020-04-18 1103 瀏覽
朋友介紹,夾唔中經過都會泥呢度食拉麵,發現轉左menu,多左個蝦濃湯湯底,就決定叫泥試下。醬油蝦濃湯拉麵同個名一樣,蝦湯底味道非常濃郁,對我泥講就油膩左少少,叉燒無乜特別,唔係薄到入口即溶,又唔係特別厚切果種,拉麵軟硬度適中,睇menu幅圖完完無留意到粉紅色既部分原來係櫻花蝦,近年唔知點解日本餐廳都好鐘意加入呢款食材,不過櫻花蝦連埋湯底一齊飲的話,個味道更加濃郁。另外,仲嗌左碟餃子同朋友share食,本身expect 會食到日式餃子果種又薄又煎得好脆既餃子皮,點知唔係果回事,個皮有啲厚身,咬落去個餃子餡真係唔掂,好麵粉feel,唔係想像中果種肉既口感。餃子就真係不了,唔推薦~

2020-02-14
2020-04-14 108 瀏覽
本身成日食呢間餐廳嘅拉麵,今次決定食下佢嘅丼飯。最近轉左午餐嘅餐牌,lunch set 唔再配埋飲品,剩係得一個飯/麵。牛丼,賣相比想像中吸引,牛肉咬落去唔會好韌,洋蔥亦都非常入味,芝麻令成個飯嘅賣相更加靚,食入口好香。晏晝嘅繁忙時間,都keep到幾好嘅服務態度,職員亦都好快手,好有禮貌。由於冇食吉野家一段好長嘅時間,今次喺大門食到咁出色嘅牛肉飯,真係幾驚喜。以後想食牛肉飯的話,都可以嚟呢間餐廳食下。

2020-03-18
10 分鐘 (堂食)
2020-03-14 503 瀏覽
之前大門食堂做緣屋限定, 大食妹就約埋朋友仔一齊去食<辣味味噌濃湯拉麵加叉燒>天氣開始凍, 大食妹又開始嗜辣, 但由於腸胃唔係咁好, 所以都係嗌咗個普通辣睇圖見到叉燒嘅份量唔係好多, 所以再加多份叉燒麵底有得揀硬度, 好體貼呢大食妹就揀咗個普通硬, 緣屋嘅麪底係粗身拉麵, 普通硬度咬落都幾彈牙而辣味嘅湯底就好野味同暖胃, 冬天食一級棒<味噌叉燒蝦濃湯拉麵>朋友仔就揀咗個味噌湯底, 相對辣味, 普通嘅味噌湯底反而冇咁出色, 可能係大食妹偏好重口味但呢碗味噌拉麵有成五嚿叉燒, 而且入口即溶, 適合一眾嘅食肉獸<乳酪蝦多士>另外我哋仲嗌咗一啲小食, 乳酪蝦多士同港式蝦多士冇乜分別, 最主要係面頭加咗greek yogurt<緣屋炸蝦雲吞>呢份炸雲吞好酥脆呢
之前大門食堂做緣屋限定, 大食妹就約埋朋友仔一齊去食

<辣味味噌濃湯拉麵加叉燒>
睇圖見到叉燒嘅份量唔係好多, 所以再加多份叉燒
麵底有得揀硬度, 好體貼呢
而辣味嘅湯底就好野味同暖胃, 冬天食一級棒

<味噌叉燒蝦濃湯拉麵>

<乳酪蝦多士>

<緣屋炸蝦雲吞>
呢份炸雲吞好酥脆呢

• 辣味噌蝦濃湯拉麵
2020-03-09 359 瀏覽
和朋友放工經過大門拉麵,發現推出期間限定拉麵,決定一試🥰同時亦都實行黃色經濟圈消費,為香港出一分力。見到餐牌有好多野食 好吸引😳各點了一個優惠套餐,我選擇味噌蝦濃湯拉麵配唐揚炸雞,還配飲品。味噌蝦湯底味道非常濃郁,麵條比較粗身而有質感,份量亦算大。而朋友點了醬油蝦濃湯拉麵,淡淡的香蝦味,令人食欲大開。濃郁的湯底配上櫻花蝦,為拉麵的口感及味道添上更豐富的層次。個人認為是一間性價比高的拉麵店,喜歡日本拉麵的朋友不妨一試。

見到餐牌有好多野食 好吸引😳

2020-03-07 239 瀏覽
叫左一個最基本既大門拉麵試下佢既底蘊,一試之下,不得了,我唔會再幫襯。首先,拉麵最基本既湯底麵未拿捏到,根本冇味。第二,拉麵吸湯能力低,吸收唔到湯既精華(何況個湯根本冇味)。淨係e兩樣已經夠死。第三,溫泉蛋係凍,好凍,好似雪左好耐拎出黎咁。所以我唔會再去第二次。

首先,拉麵最基本既湯底麵未拿捏到,根本冇味。
淨係e兩樣已經夠死。
第三,溫泉蛋係凍,好凍,好似雪左好耐拎出黎咁。

所以我唔會再去第二次。
2019-07-06
  • 大門拉麵
2020-01-23 435 瀏覽
這個冬天雖然不太冷,但都必須黎一碗熱辣辣既拉拉麵。因為入座時間錯過食飯高峰。所以唔需要等位。路過邊見到大大個招牌。試下無妨。坐低左先發現menu為緣屋,確實驚喜,因為之前都有試過上環間店。水準唔差。一直想食反,奈何路途遙遠。哈哈😄。門口直到餐廳內部都透露濃濃既日本特色。所見之處均以木製品為主Menu有介紹緣屋創于1998年並在隔年既比賽中勇奪第二並給很多人知曉。我与朋友兩人叫左兩個餐。加埋一都係人均130蚊,十分優惠抵食。包埋一碗拉麵。炸物與飲品。麵落左味噌蝦濃湯拉麵同醬油蝦濃湯拉麵。拉麵上臺時,侍應會貼心提示小心睇熱。湯頭真係夠晒熱。心急得濟,條脷都係燙襯。不愧為蝦濃湯,帶有濃郁既鮮蝦味。大大塊既叉燒,肥瘦均勻。一D唔肥膩同柴。味噌同醬油既最大分別在於醬油多左一味紫菜碎。拉麵軟硬度適中,並非常Q彈,一啖麵配一啖湯。十級享受。份量十足。炸物落左十分香口既炸赤海蝦同外脆內有肉汁既炸雞。都唔錯
這個冬天雖然不太冷,但都必須黎一碗熱辣辣既拉拉麵。

因為入座時間錯過食飯高峰。所以唔需要等位。

麵落左味噌蝦濃湯拉麵同醬油蝦濃湯拉麵。

拉麵上臺時,侍應會貼心提示小心睇熱。
湯頭真係夠晒熱。心急得濟,條脷都係燙襯。
味噌同醬油既最大分別在於醬油多左一味紫菜碎。
拉麵軟硬度適中,並非常Q彈,一啖麵配一啖湯。十級享受。
份量十足。
炸物落左十分香口既炸赤海蝦同外脆內有肉汁既炸雞。都唔錯

2020-01-20 146 瀏覽
收工嚟到食拉麵 🍜原來最近同緣屋合作梗🤤 主打蝦湯拉麵🦐🦐🥰.叫左碗招牌味噌蝦湯😻😻 拉麵用上曲麵嘅,特別地掛湯🥰🥰又唔會死咸的!而且蝦味濃,好上癮呀🤡 叉燒幾靚仔,半肥瘦的👅👅 溏心蛋非常好食!流心效果一流🥳🥳.另一個係鹽味的🔥🔥 湯底依然係濃而不膩😆 加d一味粉食就可以令湯底更有層次🤘🏻🤘🏻💁🏻‍♀️.加左份小食係炸雞 🍗 外層脆口,肉質嫩滑多汁,仲要冇乜油的!🤣🤣
2020-01-08 203 瀏覽
暑氣未褪的日子,我索性把窗簾攏起來,將盛氣正燄的陽光隔絕在外,放慢腳步,走上幾一個很有日本的拉面店子, 而且,朋友也喜歡。生薑豚肉丼日式餐廳常見的一道菜,簡單,而且很適合小朋友吃,有肉又好下飯。大份量喔,就端給朋友吃光光的料理~「豚肉生薑燒」是最近很人氣的丼飯,朋友吃過也感覺很棒棒,除了招牌拉面,還有豚肉生薑燒飯,也是不錯,甜甜的薑汁送飯一流,不比這店的拉面遜色,簡單,日本人的家常菜,毫不猶豫想到豚肉生薑燒,味道也實在很棒。縱使本身不太喜歡薑的味道,但加了味醂等調味料之後,豚肉片,陣陣豬肉的鮮味和肥脂甘香,不用醃也吃了很多飯喔。煎餃子水餃可以說是懶人的好朋友,人人家裡的冰箱應該都時常備有一大包水餃。但老是吃水煮餃子也容易生膩,不如試試改用煎的,今天這個日式吃前淋上一小匙芝麻油~醋,美味喔~在日本的拉面店吃的煎餃皮都很脆,簡單又好吃!黃金~雪花~冰花~脆皮煎餃,同一種餃子,棒,內餡多汁的煎餃~這日本之美食,相信很用心煎出一盤好吃的餃子並不易,廚房高手,要來吃喔~~ 味噌甘燒蝦湯拉面主打甜蝦頭濃湯底拉麵,除了味噌蝦濃湯拉面外,還有加入大量炒香大蒜的配菜。蝦湯新鮮熬製,有點甜蝦頭味道,很好吃

生薑豚肉丼

煎餃子

味噌甘燒蝦湯拉面
主打甜蝦頭濃湯底拉麵,除了味噌蝦濃湯拉面外,還有加入大量炒香大蒜的配菜。蝦湯新鮮熬製,有點甜蝦頭味道,很好吃~一直都認同煮味噌叉燒拉面是件具功夫的事情,這店的卻做到鮮嫩多汁的叉燒肉以及濃郁香醇的味噌湯頭,沒想到拉面的口感也棒棒!

簡易日本拉面店,令人快樂的吃了一個晚餐喔~
2019-12-29 208 瀏覽
成日經過嘅大門食堂,今日放工朋友提議話去支持下,入到去先知原來係食拉麵。店內環境好乾淨,第一時間加分👍🏻 呢度主打蝦濃湯底拉麵,但我地唔特別好蝦,反而想試返啲原味,揀左一款辣一款唔辣。《緣鬼拉麵》(激辛)$78揀左少辣都覺得有啲辣,但辣得好香,會想繼續食,唯有嗌多杯嘢飲。配嘅係豬腩片,辣湯底感覺配豬腩片仲夾過拉麵叉燒👍🏻《緣屋原味味噌拉麵》$72好濃好濃嘅湯底,有麻油香,溏心蛋係額外加(原本應該只有半粒),叉燒都算厚切,整體成碗拉麵都算好夾! 湯底好正,會再試👍🏻《煎餃子》$30不過不失的煎餃,送拉麵一流👍🏻

《緣鬼拉麵》(激辛)$78

《緣屋原味味噌拉麵》$72

《煎餃子》$30
不過不失的煎餃,送拉麵一流👍🏻
2019-11-22
大門之前因為黃店食過一次今次陪朋友食而encore食多次今次食全蝦宴!大門有幾間分店,灣仔店呢間緣屋限定店嚟都係揀緣屋札幌元祖蝦湯拉麵架啦蝦濃湯底都有幾款口味揀味噌/醬油/鹽味/辣味/焦香醬油/火炙味噌/味噌叉燒有2人餐同1人餐2人餐就多咗沙律同多幾款小食揀價錢睇一個$268,另一個$118,都要加一我哋廢事揀咁多嘢就揀咗2個1人餐算有拉麵+小食+飲品味噌蝦濃湯拉麵呢碗鹹味稍重,適合比較重口味嘅人好多櫻花蝦喺面,仲有隻溏心蛋塊豚肉都算厚切,唔係好薄切呃秤嗰種湯底味道好濃,味噌令湯變得更厚拉麵麵質一個叫咗正常,一個叫咗偏硬麵質都算彈牙同有啲掛湯未算好Top,但總算過到合格線喺香港做到中上算係咁醬油蝦濃湯拉麵呢碗味道較簡單,無味噌咁重味,唔鍾意鹹可試呢碗一樣有櫻花蝦、溏心蛋、厚切唔算薄切嘅豚肉我就比較鍾意呢款湯底都係蝦濃湯,但無咗味噌就無咁重味仲有少少麻油香咁乳酪蝦多士蝦多士+乳酪好特別,似乎將蝦打成蝦膠放落多士度多士只輕輕炸過,唔算太油膩加上軟滑蝦膠,上面舖上少少乳酪乳酪酸甜味令人開胃,亦可減底油炸嘅肥膩感炸日本赤蝦炸蝦特別推介!皮脆+蝦肉嫩,蝦殼都食得,有啲似食軟殼蟹今次變成軟殼蝦蝦肉
大門之前因為黃店食過一次
今次陪朋友食而encore食多次
今次食全蝦宴!
大門有幾間分店,灣仔店呢間緣屋限定店嚟
都係揀緣屋札幌元祖蝦湯拉麵架啦
價錢睇一個$268,另一個$118,都要加一
我哋廢事揀咁多嘢就揀咗2個1人餐算
有拉麵+小食+飲品

味噌蝦濃湯拉麵
呢碗鹹味稍重,適合比較重口味嘅人
好多櫻花蝦喺面,仲有隻溏心蛋
塊豚肉都算厚切,唔係好薄切呃秤嗰種
湯底味道好濃,味噌令湯變得更厚
拉麵麵質一個叫咗正常,一個叫咗偏硬
麵質都算彈牙同有啲掛湯
未算好Top,但總算過到合格線
喺香港做到中上算係咁

醬油蝦濃湯拉麵
呢碗味道較簡單,無味噌咁重味,唔鍾意鹹可試呢碗
一樣有櫻花蝦、溏心蛋、厚切唔算薄切嘅豚肉
我就比較鍾意呢款湯底
都係蝦濃湯,但無咗味噌就無咁重味
仲有少少麻油香咁

乳酪蝦多士
蝦多士+乳酪好特別,似乎將蝦打成蝦膠放落多士度
多士只輕輕炸過,唔算太油膩
加上軟滑蝦膠,上面舖上少少乳酪
乳酪酸甜味令人開胃,亦可減底油炸嘅肥膩感

炸日本赤蝦
炸蝦特別推介!
皮脆+蝦肉嫩,蝦殼都食得,有啲似食軟殼蟹
今次變成軟殼蝦
蝦肉雖經油炸,但質感仍然爽口彈牙
炸過嘅蝦肉口感層次豐富

檸檬柚子蜜
食完炸嘢飲返杯熱飲潤返好啲
平時有啲地方飲柚子蜜通常要加錢,今次包埋
柚子蜜可去除剛才炸物嘅油膩感
而且滋潤返無咁熱氣
加上呢排天氣轉涼,飲返柚子蜜潤吓喉嚨都好
  • 炸日本赤蝦
  • 醬油蝦濃湯拉麵
2019-11-22 704 瀏覽
今次黎到既呢間拉麵店原來大有來頭,其創辦人以甜蝦頭既湯頭混入埋秘製湯底,創造出極具特色既濃蝦頭拉麵更是日本首創。蝦濃湯既高湯及甜蝦頭系經日本北海道直送到港,蝦湯都係每天新鮮熬製,製作過程繁複需經打碎及隔渣等步驟,所以味度方面都保留到好正宗及新鮮。打開menu,幾乎都系以蝦濃湯作既湯底,元祖海老拉麵果真名不虛傳。🔷醬油蝦濃湯拉麵 💰75 💙78/100呢款既海老風味指數有三既程度,而且用上甜蝦頭熬製,食得出湯底特別濃郁鮮甜。湯底充滿醬油蝦味,配上櫻花蝦乾及紫菜碎攪拌一起食,有多重口感及能夠令整碗拉麵的鮮味更濃。再加上店家亦可供人客選擇麵既軟硬程度,卡比喜歡較硬既質地,所以揀左最硬既程度,吃起上來十分有咬口。另外叉燒肥瘦肉分佈平均,肉質頗嫩之餘十分上味。🔷火灸味噌蝦濃湯拉麵 💰88 💙85/100火灸味既湯底相比之下會較為澀身,原因在於湯底加入左有經炒香既大蒜,飲一口會feel到重口味同濃郁,絕對系濃味拉麵控既首選。除左有肥瘦度岩岩好好的叉燒外,仲有好多白蒽絲,岩哂卡比呢D「食蔥聰明既信徒」。🔷日本赤蝦沙律配和風醬油汁 💰55 💙78/100赤蝦份量絕對吾少,而且岩岩炸起食得外殼鬆脆香白,

🔷醬油蝦濃湯拉麵 💰75 💙78/100
火灸味噌蝦濃湯拉麵
🔷火灸味噌蝦濃湯拉麵 💰88 💙85/100
日本赤蝦沙律配和風醬油汁
日本赤蝦沙律配和風醬油汁
🔷日本赤蝦沙律配和風醬油汁 💰55 💙78/100
赤蝦份量絕對吾少,而且岩岩炸起食得外殼鬆脆香白,蝦肉爽口又彈牙。另外仲有預先燒過既粟米仔,沙律菜新鮮,和風醬汁又吾會話過多。
2019-11-18 426 瀏覽
主打蝦濃湯湯底,由日本直送❤️,札幌元祖海老拉麵-1️⃣焦香醬油蝦濃湯拉麵 $85⭐️⭐️⭐️醬油味同蝦濃湯味成正比,冇偏重邊隻味,拉麵係粗身個種,所以好飽肚🤣/2️⃣叉燒味噌蝦濃湯拉麵 $98⭐️⭐️⭐️⭐️分量超多!叉燒個size原本就已經好大,仲要有成5塊,個麵比一般出邊所食到嘅拉麵分量多4分1,真係會食唔晒😂叉燒好嫩,小小偏肥,蝦濃湯真係好濃郁嘅蝦味,再加上佢仲會有啲櫻花蝦喺度,聞落真係超重蝦味!/3️⃣乳酪蝦多士 $38[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️幾有驚喜!蝦多士炸得香脆,咬落脆卜卜,滿滿蝦肉,面個層仲加左啲乳酪,一開始覺得佢有啲似芝士但係又唔係芝士,覺得佢似cream但係又唔係,睇返先知原來係乳酪,幾特別,同蝦多士好夾!-環境:8/10服務:8/10好味指數:7/10回頭率:7/10
主打蝦濃湯湯底,由日本直送❤️,札幌元祖海老拉麵
1️⃣焦香醬油蝦濃湯拉麵 $85
叉燒味噌蝦濃湯拉麵
焦香醬油蝦濃湯拉麵
2019-11-18
2019-11-16 334 瀏覽
晚上同朋友食嘢,香港依家晚上都無嘢開。見到呢間拉麵🍜,就入去試下。Menu 主要有蝦湯為主,點了味噌蝦濃湯拉麵 🍜🦐,朋友點辣味噌蝦濃拉麵🍜(有少辣,正常,大辣),再加了唐揚炸雞 🐓。拉麵好快就有,湯低真係好香,好正!朋友的辣湯(正常)但對我唔食辣嚟講就太勁了🥵。我哋真心覺得好好味,炸雞要等一陣,可能因為即叫即炸,朋友食完都未嚟,雞塊比較大舊,用嘅雞好有雞味😛 有4-5舊。我哋兩個都食到飽飽,大滿足 最後還有 coupon 送,下次嚟有飲品送
最後還有 coupon 送,下次嚟有飲品送
辣味噌蝦濃湯拉麵
2019-11-14
辣味噌蝦濃湯拉麵
  • 大門拉麵
2019-07-25 1751 瀏覽
落order後等咗半個鐘先有嘢食,吹咗幾次先黎,諗住好食就算,點知個麪仲難食過公仔麵,啲麪冧過頭啲湯又太咸。個師父條脷係咪有問題呀。食咗一半就放棄了。唔會再去下2次。😭

2019-06-13
30 分鐘 (堂食)
2019-07-05 1423 瀏覽
昨天,走到灣仔有點肚餓,便走進大門拉麵,味道太差了,咸得很,一點都不正宗,不僅味道差強人意,就連裏面的肉也讓不少人吐槽,很多網友調侃:「拉麵裏面的肉片的比紙還薄,也是佩服廚師刀工」
2019-07-02