2020-05-24 679 瀏覽
或者可能因為我現在身體經歷大病過後,睡眠質素大不如前,越來越容易從睡眠之中醒覺過來,越來越難睡個長時間的覺。所以即使我現在在食肆購買了手調水蜜桃紅茶飲品,飲完水蜜桃紅茶之後等候五六小時,直到深夜三時左右才睡覺也不成問題。反正我現在的睡眠質素已經大不如前,最多只能夠睡眠大約三四小時而已,所以深夜三點半左右入睡,剛剛好能夠趕得及在翌日早上九點之前甦醒,然後才能確保繼續有準時食藥的習慣。恰巧位於九龍灣購物商場「德福廣場」二期四樓的日本菜餐廳「大門食堂」,也有製作手調水蜜桃紅茶飲品,飲品的名稱很簡短叫做「蜜桃茶」,沒有明確標題究竟「蜜桃茶」是凍飲抑或是「熱飲」。我詢問過「大門食堂」裡面的侍應,才確認「大門食堂」裡面的「蜜桃茶」飲品是凍飲飲品,「蜜桃茶」飲品裡面的紅茶味道不算非常濃厚,相反蜜桃的甜味濃厚得幾乎把紅茶味都掩蓋過去。「大門食堂」在凍飲「蜜桃茶」裡面加入數目不少的冰塊,令到「蜜桃茶」實際上的溫度感覺變得非常冰涼又能夠散熱,抒緩因為夏季快要來到,因為產生對消暑飲品而出現的急劇渴求。另一方面,「大門食堂」提供了一個容量頗大,闊度也非同小可的無耳朵飲品杯,盛載擁有大量蜜桃甜味,而又能解我一時

另一方面,「大門食堂」提供了一個容量頗大,闊度也非同小可的無耳朵飲品杯,盛載擁有大量蜜桃甜味,而又能解我一時口渴和悶熱的冰凍「蜜桃茶」飲品。

至於我的晚餐食品,不外乎有「牛肉」加「雞肉」,兩款屬於我主要必食的肉類食材。由於「大門食堂」「小食」食品裡面沒有食材屬於「牛肉」的食品,所以我唯有選擇「日式炸雞」作為小食,再在主食裡面尋找「牛肉」。

「大門食堂」晚餐主要食品裡面,有很多的主菜食品裡面的食材都包括有「牛肉」在內,例如「洋蔥炒牛肉定食」,還有「日式漢堡扒定食」跟「西冷牛扒定食」,偏偏沒有例如「牛腩」的食品。

這個或許是因為傳統的日本菜裡面,很少聽聞日本菜裡面有使用「牛腩」的習慣,反而一般牛腹部裡面,脂肪含量比例相對比較多的牛肉,現在大多都變成了「和牛」常用的高級腹部,跟「牛腩」好像沒有太大分別。

結果我選擇了享用「大門食堂」裡面的「西冷牛扒定食」,「西冷牛扒」的口感雖然不及「牛柳」,或者「柳眼扒」那麼多來自豐腴脂肪的軟腍感覺,但是「西冷牛扒」作為配飯享用層面,已經是不差的牛肉部位。

事實上九龍灣分店「大門食堂」廚房使用的「西冷」牛扒,牛扒的肉質還未算是最乾最瘦,牛扒裡面仍然夾雜不少的脂肪,肉質得以造到不會太硬,口感也沒有被廚房燒得太過韌太難咬開。

最重要的是九龍灣「大門食堂」廚房使用了濃味的「洋蔥」,加上鹽、醬油、生粉和砂糖,為牛扒煮成了一個有濃厚鹹甜味道的醬汁,亦為西冷牛扒實際製成品,增加一種濃郁的味道效果。
凍蜜桃茶

九龍灣「大門食堂」裡面的「西冷牛扒」,「西冷牛扒」除了是一款日式洋食食品之外,也是「大門食堂」的一套定食。日式定食除了主菜食品,還有「味噌湯」作為餐湯,以及甜味麻醬豆腐作為前菜小食。

「味噌湯」裡面的麵豉鹹味,還稱得上算是很濃厚,至於麻醬豆腐前菜小食裡面的芝麻醬,芝麻醬的味道是我食過的「大門食堂」食品飲品味道最甜的一款,芝麻醬的甜味比蜜桃茶更甜。

至於「大門食堂」裡面的日式炸雞小食「日式炸雞(5件)」,則是我食過的日式唐揚炸雞食品裡面,炸漿皮層造得最薄的其中一間食店。「大門食堂」的「日式炸雞(5件)」外表肥美飽滿,內裡的雞肉也是無骨啖啖肉。

至於食客享用「日式炸雞(5件)」,無可避免地一定需要使用的甜味調味沙律醬醬料「蛋黃醬」,「大門食堂」也一早已經預備一大支給食客,還有很大的醬油碟,讓食客自行決定享用多少的「蛋黃醬」。
日式炸雞(五件)

所以我在整個享用「大門食堂」「日式炸雞(5件)」小食的過程期間,完全沒有吝嗇使用沙律醬,讓每塊無骨唐揚炸雞都完全沾勻甜味沙律醬之後,才正式把唐揚炸雞放入口內慢慢咀嚼。

「大門食堂」製作的唐揚炸雞小食「日式炸雞(5件)」,口感是名副其實的完全無骨炸雞肉,雞肉彈牙啖啖肉,而且夾雜了雞脂肪在裡面,形成一款有層次的日式甜味炸雞雞肉食品。

西冷牛扒定食

由於「大門食堂」為「西冷牛扒定食」裡面,盛裝了一大碗份量,飯粒幾乎爆瀉湧出飯碗的「白飯」,「白飯」實際份量幾乎可以當作兩碗白飯處理,足夠我同時享用完「西冷牛扒定食」和「日式炸雞」。

而且「大門食堂」還有甜味又大杯的冰凍「蜜桃茶」飲品,加上牛扒定食和日式炸雞,建構成為一份濃味味道合乎我要求,又有齊要求食材,最後總算能夠完成要求有雞又有牛的豐富日式定食晚餐任務。

儘管「大門食堂」「西冷牛扒定食」沒有提供飲品或者小食跟餐優惠,導致「蜜桃茶」的實際價錢變貴,整餐飯價錢連加一都變成偏貴的港幣一百三十五元,但是食品飲品甜味都合乎自己的飲食要求,所以我也甘心接受。
2020-04-20
凍蜜桃茶
日式炸雞(五件)
西冷牛扒定食
2020-06-15 130 瀏覽
成日見到大門拉麵排長龍,都好有興趣試下,係咪真係咁好食。假日時間,拎左飛等左半個鐘就有位,坐低之後,可以見店員好忙,雖然如此,但都唔會忽略客人。大門拉麵 及 蒜油拉麵🍥大門拉麵嘅特色應該係麵條有別於一般拉麵,特別粗。食左半碗左右開始飽了。而蒜油拉麵,除咗多了名門卷同蒜油之外,其他同大門拉麵一樣。但湯低濃郁,味道偏咸。另外叫左枝豆、炸魷魚、日式餃子,味道都唔錯。
成日見到大門拉麵排長龍,都好有興趣試下,係咪真係咁好食。
大門拉麵 及 蒜油拉麵🍥

另外叫左枝豆、炸魷魚、日式餃子,味道都唔錯。

2020-05-28 186 瀏覽
價位大概70上下左右一碗基本拉麵,but the texture of the noodle wasn't my cup of tea, coz itw was too thick, and the soup was a bit too salty. As for the 豬扒飯was even more disappointing, the pork was soaking soft. But the rice was really hot and tasty, which is a plus. Dumplings? Average standard.Overall, so so.
Overall, so so.

2020-05-22 203 瀏覽
屋企人九龍灣收工,就係附近搵d野食。好耐無食拉面,一於試下。呢間拉麵既面質比較粗身,但唔會粉,麵既質地唔錯,有咬口,掛湯能力都ok。敏碗麵都幾大碗,食一半都飽。大門叉燒拉麵。麵質ok,溫泉蛋好好食,軟心既。但片叉燒就一般,雖然切得好厚,但乾身兼有d韌。大門菜拉麵。屋企人話呢碗麵有d怪怪既味道,湯底偏咸。鬼門拉麵。碗麵好辣,嗜辣既人啱哂,但湯底偏咸左少少^_^魷魚好食,彈牙,而且唔會厚粉,食落好脆豆腐沙律,正常,d菜新鮮,而家份量算多

大門叉燒拉麵

大門菜拉麵

大門菜拉麵。屋企人話呢碗麵有d怪怪既味道,湯底偏咸。

鬼門拉麵

鬼門拉麵。碗麵好辣,嗜辣既人啱哂,但湯底偏咸左少少^_^

燒魷魚

魷魚好食,彈牙,而且唔會厚粉,食落好脆

豆腐沙律

豆腐沙律,正常,d菜新鮮,而家份量算多

2020-05-19
大門叉燒拉麵
鬼門拉麵
燒魷魚
豆腐沙律
2020-05-16 307 瀏覽
拉麵大家都一定好鐘意食,但自從半年前起,味千、豚王我都唔建議大家食,咁今日就同大家介紹一間連鎖既良心日式料理店😂!大家行過可以試下!果日我試左好耐無食既沾麵,大門沾麵既湯底應該係魚介豚骨湯底,我要先讚讚個湯,味道係夠同埋表頭唔多油,相對健康少少!麵條腍硬度都ok,都掛到湯!每碗都有兩舊日底叉燒,都有少少肥,都還可以!大家食到最後可以問店員拎木魚花湯加落沾麵汁,加埋木魚花湯,味道變得相對暖和,都唔錯!我食果陣睇某食評網既食評真心笑左出嚟😂!有人話呢間係間好傳統既拉麵店!我就有點保留😂!1️⃣.舖頭有水供應,但唔明白點解會係熱水😐,傳統既話應該係冰水。2️⃣.沾麵汁唔太熱,只微微暖,相對係失色D!我唔會話呢間係好正好傳統,我會話呢間餐廳係地道D,岩香港人口味,同埋比較平,因為最平果款拉麵都係賣$40-50,價錢相對比較貼地,所以想頂拉麵癮既朋友,都可以試試呢間良心日式餐廳。

大門叉燒沾麵
大門叉燒沾麵
2020-04-13 572 瀏覽
二人可以坐一張四人卡位,這間,真係第一次咋,都是疫情所拜呢⋯⋯客人少咗,反而服務好咗!服務性行業都係時候反思!黑蒜油麵,真係有好香濃的黑蒜味,拉麵爽滑,只可惜日式义燒得一塊,連半隻雞蛋都欠奉味噌煮鯖魚定食,鯖魚用味噌煮得好好味,餸飯一流👍🏻
客人少咗,反而服務好咗!服務性行業都係時候反思!
黑蒜油麵,真係有好香濃的黑蒜味,拉麵爽滑,只可惜日式义燒得一塊,連半隻雞蛋都欠奉[抓狂]
味噌煮鯖魚定食,鯖魚用味噌煮得好好味,餸飯一流👍🏻
2020-04-07 327 瀏覽
每次坐電車由灣仔去金鐘的時候,都想吃這間拉麵店。今天和朋友又到九龍灣吃飯,想起這間拉麵店的德福分店,剛好德福分店又有期間限定的地獄激辛口味,一向愛吃特辣的朋友當然不會錯過,所以我們便到此進食晚餐。日式炸雞雞塊炸至色澤金黃,外層厚薄適中,入口外脆內嫩,雞肉嫩滑而且保留肉汁,口感香脆鮮美,味道恰好,不會過鹹,擠上檸檬汁,更可以開胃去膩。大門特製拉麵湯底是豬骨湯,豬骨味道香濃,不會太鹹,黏度恰好,拉麵選用的是蛋黃粗麵,口感煙韌彈牙,掛湯力高,而且粗麵飽肚感十足,配料有一塊叉燒及溏心蛋,叉燒厚身,肥瘦均勻,口感煙韌,肉味濃郁,溏心蛋選用的是日本雞蛋,蛋黃流心,味道香濃,稠密緻滑。地獄激辛爆蔥拉麵上桌時麻辣味十足,香氣撲鼻,是用日本辣油製作的,蔥的份量眾多,蓋滿整個拉麵,我小嘗了一口湯底,辣味刺喉香口,但很快緩和,還有嘗了一塊豬肉,豬肉是薄身的,肉味濃郁入味,這碗是朋友點選的,其餘我沒有品嚐就不作詳細評論了。整體而言,環境簡約樸素,舒適衛生,價格合理,食物質素美味可口,是與朋友吃拉麵的好地方。
日式炸雞
大門特製拉麵
地獄激辛爆蔥拉麵

2020-03-03 444 瀏覽
來到九龍灣德福二期,附近多左好多餐廳,不過日本野就一定來大門🕞輪後時間🕤,好多人排,午餐時間平均拎完飛等7-10分鐘,午餐時間得一小時既上班族要預多少少時間🥢推介食品🥢1️⃣ 大門特製拉麵 $75湯底濃郁豬骨味,面頭有層油,個溫泉蛋好出色叉燒半肥瘦,好味,唔系好夠,加多左份2️⃣ 凍檸賓,好少機會飲,不過餙左點味道 😋😋😋😋賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️價錢 🏦🏦🏦(5分最高)✨餐廳環境✨:餐廳佈置中上🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員態度一般🔆總結一下🔆:食物品質高 ,有空會再來

🥢推介食品🥢

1️⃣ 大門特製拉麵 $75
湯底濃郁豬骨味,面頭有層油,個溫泉蛋好出色
叉燒半肥瘦,好味,唔系好夠,加多左份

2️⃣ 凍檸賓,好少機會飲,不過餙左點

味道 😋😋😋😋
賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️
價錢 🏦🏦🏦
(5分最高)

✨餐廳環境✨:餐廳佈置中上

🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員態度一般

🔆總結一下🔆:食物品質高 ,有空會再來

2020-03-02 254 瀏覽
食物方面:叫咗豚肉炒野菜定食豚肉得數塊薄片個菜硬到咬唔到 小小苦味個調味 似乾炒牛河 淨係得麻油味面豉湯偏淡店員服務方面:要人行入去問先派位!態度一般! 5分鐘內出到菜 曾聽到店員提及曱甴二字環境倘算乾淨

食物方面:

叫咗豚肉炒野菜定食
豚肉得數塊薄片
個菜硬到咬唔到 小小苦味

個調味 似乾炒牛河
淨係得麻油味
面豉湯偏淡

店員服務方面:
要人行入去問先派位!
態度一般!
5分鐘內出到菜

曾聽到店員提及曱甴二字

環境倘算乾淨
2020-02-05 290 瀏覽
🍙等待時間:中午12點幾到,一行三人直入,有多位。🍔室內環境:柔和燈光,木色為主調,具日系風格🍰服務質素:尚算勤快!🔺用餐簡評:今日行到九龍灣,就決定試下呢間日本拉麵店,而我本人就叫左洋蔥炒牛肉定食,等左十分鐘就有得食。碟上放左滿滿既菜絲,牛肉既比例有點少喎。整體個汁配埋牛肉炒係好香同好味,洋蔥亦吸曬汁,好食。但真心唔夠食,所以我被逼叫多個炸雞$32,算係新鮮即炸!但味道一般。🔹總括來講:無咩特別.
🍙等待時間:中午12點幾到,一行三人直入,有多位。

🍔室內環境:柔和燈光,木色為主調,具日系風格

🍰服務質素:尚算勤快!

🔹總括來講:無咩特別.
呢間係因為黃我先入黎食,左右隔離好多藍,真係難食到喊,叫咗佢個招牌黑蒜麵點知原來係撈麵,因為我已經資訊是不嚴重的人都蒜頭同埋沙律醬,點知食一啖喊到阿媽都唔認得仲要好油,問佢點解唔湯嗰度佢哋話呢個係撈麵,要撈黎食,天呀,食左一啖知賴嘢,點食得落,真係中伏,覺得好中伏然後即刻冇再食,我個朋友嗰個仲大鑊,又喊又辣又難食,佢加完水都仲好喊,真係喊到好似鹽唔駛錢一樣!!我另一個朋友食雞飯就ok, 味道正常,佢都有食曬既
我另一個朋友食雞飯就ok, 味道正常,佢都有食曬既
2020-01-11
2020-01-11 236 瀏覽
我同朋友本身覺得呢間幾好食就入去揀咗鬼門拉麵,點知中伏🤭越食越鹹,辣味程度ok。加咗湯都係好鹹,本人超失望,實在太鹹啦!個胃都頂唔順咁鹹嘅嘢😢冇下次啦,拜拜👋
2020-01-11
  • 鬼門拉麵
2020-01-11 175 瀏覽
今日嚟咗德福廣場行街,行到咁上下有啲肚餓,就搵下有咩好食啦。見到呢間大門拉麵咁多人排隊,價錢OK就決定食呢間。我哋叫咗個大門拉麵、滑蛋豬扒飯同埋一個炸魷魚圈。個大門拉麵冇乜特別,味道都OK但係就得1塊叉燒,少咗啲囉呢個炸豬扒嚟到嘅時候已經林晒,仲要啲滑蛋都唔係滑蛋,係已經熟曬嘅蛋碎,執汁又勁少,大部份嘅飯都冇汁嘅呢個魷魚圈一睇個色都知得過咗龍,最慘係食落好似食緊膠咁,完全品覺得食緊魷魚圈,千祈唔好叫。

我哋叫咗個大門拉麵、滑蛋豬扒飯同埋一個炸魷魚圈。

個大門拉麵冇乜特別,味道都OK但係就得1塊叉燒,少咗啲囉

汁又勁少,大部份嘅飯都冇汁嘅

2020-01-08 167 瀏覽
以前因為工作關係同同事都試過這間,不過我係唔太好拉麵因為通常都漏都暈,但轉咗地區番工就無再食,今日剛好行完九龍灣,朋友話食大門啦又抵食又諗唔到食咩,因為今日嘅行程太多個地區,已經好攰,腦袋完全諗唔到嘢,我知佢出名沾麵但我食過真係唔鐘意,尤其最後教你要飲果個湯,貴為湯精嘅我咩湯都會飲(或者係浸麵果碗所謂嘅湯我都唔會放過,點都飲番D)但呢個係好咸同好油,所以我今次都係食灣風油麵,其他友人都係食大門沾麵,佢地對我呢個好好奇,點解食佢,事緣佢係有D麻麻地又有肉碎+蛋,第一啖都係幾好味,佢地都覺得唔錯,但食多幾口好咸,我係咁落沙律都係咁咸,佢有教落醋,但我係度諗無理由不斷加D味另到佢唔咸架,我覺得佢地太重手,我後來自已加手先食得落,其實要濃味唔係得個咸字咖嘛,攪到我食得唔夠暢快,因為一路食一路避閧D咸醬油,但今日個拉麵湯加個鰹魚湯終於試咗口,味道唔咸又有鰹魚汁味,都好唔錯,不過我下次唻都係會揀我叫果款,但下次再咁咸我唔會自己加水了,我都要比佢地知下
2020-01-03 207 瀏覽
2019年12月21日。晴。九龍灣。台灣有套戲叫藍色大門,個名有啲時代錯配感而容袓兒亦都有首歌叫黃色大門,明顯歌手錯配咗呢間大門先至係真正嘅《黃色大門》~好彩呢日好晏先食lunch,所以唔使排隊坐低見到枱面有張期間限定menu不假思索就嗌期間限定嘅鰻魚飯定食喇~鰻魚飯定食有個麵豉湯同個豆腐小食~麵豉湯正正常常,當然可以再濃啲喇~嚿豆腐雖然普通,但係清清地又覺得幾好喎!鰻魚都算大塊,質地軟滑,醬汁味道香濃鰻魚飯嘅飯量非常多,就算好好好肚餓都食唔晒玉子燒腍滑濕潤,唔會乾噌噌咁,仲有蛋汁!蛋味十足~
2019年12月21日。晴。九龍灣。
台灣有套戲叫藍色大門,個名有啲時代錯配感
而容袓兒亦都有首歌叫黃色大門,明顯歌手錯配咗
呢間大門先至係真正嘅《黃色大門》~
好彩呢日好晏先食lunch,所以唔使排隊
坐低見到枱面有張期間限定menu
不假思索就嗌期間限定嘅鰻魚飯定食喇~
鰻魚定食
鰻魚飯定食有個麵豉湯同個豆腐小食~
麵豉湯正正常常,當然可以再濃啲喇~
嚿豆腐雖然普通,但係清清地又覺得幾好喎!
鰻魚都算大塊,質地軟滑,醬汁味道香濃
鰻魚飯嘅飯量非常多,就算好好好肚餓都食唔晒
玉子燒腍滑濕潤,唔會乾噌噌咁,仲有蛋汁!
蛋味十足~
2019-12-21