2021-07-03 175 瀏覽
而家連拉麵都有懶人包,最緊要連餸都齊晒😍。準備、烹調時間大概15分鐘⏰。🍜自家煮拉麵 二人前Set $98每份急凍包有麵底、湯底(連叉燒、筍)、紫菜各兩份。可以用嚟整拉麵或者沾麵。湯包可以成袋放喺滾水煮。麵底煮5-7分鐘就食得。非常方便。湯底有好濃郁嘅魚介味,質地稠身。麵條口感爽彈, 仲有些少蛋香。叉燒半肥瘦,肉質軟腍。筍嘅口感好爽脆,味道冇平時食到嘅咁濃烈🤪。紫菜係脆嘅😍。整體嚟講湯底味道比較濃,而麵條都容易掛湯。個人prefer沾麵食法。

🍜自家煮拉麵 二人前Set $98

外賣自取
2021-07-01 113 瀏覽
出開九龍灣做野,去德福二期揾吓嘢食,經過大門食堂出咗個新menu🤩明太子主打料理😋係我最愛嘅明太子👍好啱我食,當然要試吓啦🥣明太子油麵 $88平時都係食開拉麵,油拉麵都係第一次食,店員好快送上大大碗明太子油麵,賣相都幾吸引,當然要影吓相同埋自拍吓先啦📸配料滿滿,不過叉燒比較薄身但吃落都軟腍,來自日本福岡嘅明太子,味道獨特鹹香帶有少少辛辣,配上香蒜加蛋黃醬撈起一齊食,味道更香噥,我比較喜歡鹹味,所以加多咗香蒜🤤油麵吸收所有醬料,吃落好惹味,麵質又好彈牙明太子玉子燒 $58厚厚嘅甜玉子再帶有少少明太子嘅鹹辣味,味道都幾特別🍵熱蜜桃茶 $18因為明太子料理不是餐,所以飲品是正價。呢杯蜜桃茶都唔算太過甜,味道都重蜜桃味

🥣明太子油麵 $88

明太子玉子燒 $58
厚厚嘅甜玉子再帶有少少明太子嘅鹹辣味,味道都幾特別

🍵熱蜜桃茶 $18

2021-06-29
  • 蜜桃茶
  • 明太子料理
聽朋友講先知大門拉麵出咗拉麵急凍包 😯 可以拎返屋企神還原日本拉麵嘅味道 ! 咁啱喺辦公室附近 , 今晚男友要 OT , 我就乖乖哋去買個外賣返屋企煮定等佢返嚟食啦 ! 😏😏😏 落完單好快店員就已經包好咗拉麵急凍包 , 係 1 個長方形紙盒 , 唔會好重 / 好大嚿 , 要拎都好方便 😃  拉麵急凍包要保持係急凍狀況 , 放喺冰箱都擺到差不多 2 個星期 😲😲 ! 所以如果行經附近可以買定擺喺屋企存貨 , 唔想出街嘅時候拎佢出嚟食 , 超正 👍 ! 唔洗叫外賣比運費 , 又唔洗特登落街 , 喺屋企都可以食到日本正宗拉麵 😎😎 ! 另外我覺得送畀朋友都非常適合 , 疫情後大家都慣咗喺屋企煮飯或者少啲出街食 , 呢個拉麵禮盒送禮得體 , 有新鮮感 , 而且價格亦都唔貴 , 只係 $98 就有 2 人前份量 , 出去食個拉麵計埋加 1 , 1 個人都要 $98 喇 😉 所以呢個價錢絕對吸引 ~返到屋企急不及待打開佢 , 有開箱嘅感覺 ,  入邊有 2 個急凍湯包連配料 , 2 個拉麵 , 2 片紫菜 , 全部都係獨立包裝 , 衞生乾淨 👍 分開兩次食又得 , 非常方便 👍👍 1 盒可以整到大
返到屋企急不及待打開佢 , 有開箱嘅感覺 ,  入邊有 2 個急凍湯包連配料 , 2 個拉麵 , 2 片紫菜 , 全部都係獨立包裝 , 衞生乾淨 👍 分開兩次食又得 , 非常方便 👍👍 1 盒可以整到大門拉麵同大門沾麵各一
我今次失策 , 用咗個細煲嚟煮 , 所以要分開 2 次 , 直接放湯包入去熱水大火加熱 10 分鐘 , 大家小心熱呀 🤣 之後就淥拉麵 , 1 拆開拉麵包裝袋超級香 , 聞落好新鮮 , 大概煮 5 - 7 分鐘就搞掂啦 ~ 記住要用筷子整散 d 拉麵 , 如果唔係會黐埋一舊
大門拉麵
大門沾麵
湯包入面有 1 片大大嘅叉燒 , 同埋 5 - 6 片荀 , 湯底一啲都唔差 , 係豬骨, 雞骨同魚介熬成 , 幾鍾意個麵質 , 粗身有口感 , 都幾彈牙 , 食完都夠飽 ~ 我覺得同出面食嘅拉麵完全一樣 ! 根本就係神還原 ~ 地獄廚神都可以輕鬆駕馭 🤣🤣 !! 係屋企食到咁嘅質素真係驚訝 , 除咗湯麵 , 大家仲可以用沾麵嘅方式去品嚐 , 另外自己喺屋企煮仲可以加自己鍾意嘅餸㖭 ~
整體嚟講 , 今次係 1 個又好玩 , 又好食嘅體驗 , 大家快 d 試下 !! 🤗🤗
2 分鐘 (外賣自取)
2021-06-23 108 瀏覽
經過德福行街,見到日本🇯🇵人氣拉麵 #大門食堂 出咗 #明太子料理。有明太子丼、明太子油麵同明太子玉子燒,好像幾特別就試下。來自日本福岡嘅 #明太子,味道鹹香,帶有微辣好惹味。試咗 #明太子油麵,面頭有很多明太子,仲有叉燒。可以直接撈勻就食得,麵質彈牙而且吸收晒味道,食落鹹香辣都有,我比較鐘意這食法😋。亦可以加蒜蓉🧄同沙律醬一齊食,好像食冷麵感覺,但比較膩。小食 #明太子玉子燒 🥚有4大件,食落蛋香味濃,加埋明太子調味,甜甜鹹鹹的幾特別。

2021-06-10 369 瀏覽
唔知大家有無發現原來大門有種秘密㊙️醬撈油麵!係好好食!!!!! 大門分別會有醋、蛋黃醬、蒜蓉、辣油! 細路仔先做選擇😠 呀魚就傾向所有都落哂!!! 真係勁夾!勁好食!一定要重蛋黃醬同蒜!!雖然都幾重口味🤪 大家下次去可以試下㊙️ 但係星期六一定要早過1點前去,因為都幾多人,呀魚都等左10-15分鐘先入到去。💛大門食堂 (德福廣場)💛 地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓412舖 電話: 29972818

大門油麵

大門分別會有醋、蛋黃醬、蒜蓉、辣油!

細路仔先做選擇😠 呀魚就傾向所有都落哂!!!
大門油麵

真係勁夾!勁好食!一定要重蛋黃醬同蒜!!

雖然都幾重口味🤪

大家下次去可以試下㊙️

💛大門食堂 (德福廣場)💛
地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓412舖
電話: 29972818
2021-06-05
2021-06-04 211 瀏覽
因工作途經九龍灣, 試一試這間的沾麵, order了大門叉燒沾麵 & 跟餐桃茶.  等了約5分鐘左右, 麵份量幾多, 但沾麵汁比較油膩而且沒有味道麵跟汁是分開的大門叉燒沾麵真的好難食
因工作途經九龍灣, 試一試這間的沾麵,
order了大門叉燒沾麵 & 跟餐桃茶.
等了約5分鐘左右,
麵份量幾多, 但沾麵汁比較油膩而且沒有味道
麵跟汁是分開的
大門叉燒沾麵真的好難食

2021-06-01
2021-04-02 871 瀏覽
二月初的時候,襯著還是 WFH,可以偷懶來到九龍灣德禲商場購買電器,便順道自個兒吃個午餐填飽肚子,一個人當然選擇麵食更為方便,而且看見大門拉麵的價格經濟合理,便選擇了於此用膳並點取了餐廳的大門套餐。拉麵店以全木系風格為主題,入內可見分開有吧枱位置和普通座位兩款,而牆壁上掛滿多幅拉麵圖片,再配搭上黃調長形吊燈作照明,設計感覺簡約且有著日系風味。大門特製拉麵湯底使用上大量魚介,飲用時黏度不高,味道鹹香濃郁,富有魚香。麵條是蛋黃粗麵,口感柔韌彈牙,順滑爽口,但由於湯底黏度偏低,因而粗麵掛不上湯。而配料方面有一塊厚切的叉燒,其肉質瘦中帶肥,入口鮮嫩滑溜,豬味濃郁。溏心蛋是完整一顆的,味道蛋香十足,綿密微彈。凍蜜桃茶蜜桃茶選擇了凍飲,奉上可見分量大杯充足,飲用時冰涼透心,味道香甜清新,不但有着濃郁的蜜桃氣味,還夾雜有淡淡茶香,是一款解油膩解渴的飲品。日式炸雞雞塊色澤炸至金黃,外層口感香酥爽脆,粉漿厚薄恰到好處,但內裏肉質較為鬆散,導致欠缺口感,幸然是仍然雞味十足,沾上附隨的蛋黃醬食用,更增添滋味。總結而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境設計有着日系氣息,整體感覺舒適整潔。食材賣相方面製得美觀,但食物味道
大門特製拉麵
凍蜜桃茶
日式炸雞

總結而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境設計有着日系氣息,整體感覺舒適整潔。食材賣相方面製得美觀,但食物味道稍稍調整,應該會客似雲來。
2021-03-14 568 瀏覽
星期六又係九龍灣覓食,見到好多間餐廳都大排長龍,唯獨呢間大門食堂可以即刻入去,又唔使等位,於是就試下啦🤪❣️特制大門拉麵$75麵質較為硬身,湯底有少許鹹,油膩感都較重,而叉燒屬於肥個隻,溏心蛋就一般般,蛋香味唔夠🌚❣️黑蒜油沾麵$70沾麵個麵同拉麵個個一樣,份量都多,但沾麵個汁過於流質,唔係好掛到個麵,沾麵汁內仲有幾塊肉食,冇咁寡❣️雙層漢堡定食$78有兩大塊漢堡扒,肉質多汁,不過味道有啲鹹,油膩感偏重,而薯角味道就正常啦❣️鹽燒鯖魚定食$70正常鯖魚味道,冇咩特別驚喜❣️炸魷魚$35炸魷魚個粉漿都算薄,配上檸檬汁同埋沙律醬,油膩感冇咁重👍🏻❣️胡麻豆腐沙律$35沙律菜新鮮,豆腐滑溜,配上大量嘅胡麻醬,感覺好豐富🥗🏦是次消費總額 $363(人均消費$90.8) 好味度:7.5(10分滿分)人均$100都唔使,又可以食到拉麵同小食,感覺上係好抵,但野食嘅油膩感偏重,食完有啲頂住個胃🤣

特制大門拉麵
❣️特制大門拉麵$75
黑蒜油沾麵
❣️黑蒜油沾麵$70
雙層漢堡定食
❣️雙層漢堡定食$78
鹽燒鯖魚定食
❣️鹽燒鯖魚定食$70
正常鯖魚味道,冇咩特別驚喜
炸魷魚
❣️炸魷魚$35
炸魷魚個粉漿都算薄,配上檸檬汁同埋沙律醬,油膩感冇咁重👍🏻
胡麻豆腐沙律
❣️胡麻豆腐沙律$35
沙律菜新鮮,豆腐滑溜,配上大量嘅胡麻醬,感覺好豐富🥗

🏦是次消費總額 $363(人均消費$90.8)

好味度:7.5(10分滿分)
2021-03-13
$90.8 (晚餐)
炸魷魚
胡麻豆腐沙律
2021-03-14 372 瀏覽
九龍灣大門裝修簡潔,有日式麵屋的感覺,坐位尚算寬躺大門拉麵豬骨湯底,濃濃豬骨味道,入口好厚身,感覺好真材實料,加上調味料熬製而成,非常味美。拉麵麵質彈牙,而且吸索了濃湯,配上日式叉燒,真係好味美親子叉燒炒飯整體味道較淡,份量亦有點兒少,配料又唔算多,而且炒飯又唔算炒得好香,比較一般漢堡扒定食漢堡扒有牛味,但未夠煎得香脆,配以醬汁,都算水評之作,但未見有驚喜揚揚整體評分:7/10揚揚環境評分:7/10揚揚味道評分:7/10揚揚服務評分:7/10揚揚抵食程度:7/10揚揚返食機會:7/10
九龍灣大門裝修簡潔,有日式麵屋的感覺,坐位尚算寬躺

大門拉麵

揚揚味道評分:7/10
揚揚服務評分:7/10
揚揚抵食程度:7/10
揚揚返食機會:7/10

星期六,小孩想吃拉麵,隨便選一家。一入門口已不爽,政府明明話小孩跟大人食飯,沒手機的可由大人掃code已是作記錄。此店有個白頭肥叔叔態度臭串地要人逐一填資料,填小孩名和大人手機號,但填的只在一大張A4表格,而且該白頭肥叔叔全時候望實我填,沒私隱可言😡點了一碗大門拉麵、一碗黑蒜油拉麵、一客吉列豬扒定食。大門拉麵湯底偏鹹,叉燒得一片,紫菜一片,盛惠$58😣。黑蒜油再貴$10😥。吉列豬扒香脆、不過膩,但沒肉味。沒!回!頭!
星期六,小孩想吃拉麵,隨便選一家。

沒!回!頭!
2021-02-24 288 瀏覽
呢間店好似已經好耐都一直未試今日就試下佢個沾麵點左大門沾麵個麵底都OK既煮到剛好反而個沾汁我就一般般唔係話唔好味但無話好想ENCORE既感覺個沾汁入面有幾舊細肉, 紫菜個麵都掛湯既因為食完太飽了無再加湯飲
呢間店好似已經好耐
煮到剛好
反而個沾汁我就一般般
唔係話唔好味
但無話好想ENCORE既感覺
個沾汁入面有幾舊細肉, 紫菜
個麵都掛湯既
因為食完太飽了
無再加湯飲
2021-02-20
2021-02-21 326 瀏覽
今日約咗舊同事喺九龍灣食嘢,本身打算去食beans,但係排晒長龍,個店員話要等個半鐘,咁我哋就唯有再去搵其他嘢食啦。正常搵嘢食就要去望水牌㗎啦,望到哩一間餐廳張相好似唔錯,於是就試下。今日開始入餐廳之前要登記個人資料,哩一間餐廳亦唔例外,入去前我哋要自己寫低姓名、當天日期、時間同埋電話號碼。起初見到餐廳外面好多拉麵嘅模型,所以我哋四個都揀左佢嘅人氣大門特製拉麵🍜 $75嘅套餐係包一杯嘢飲嘅。🎈大門特製拉麵🍜個湯底偏鹹,而啲麵亦唔係普通拉麵嘅質地,而係好粗嗰隻,類似沾麵嘅麵質。塊肉較乾,糖心蛋偏霖,一食落口係散開嘅,而且佢既蛋黃溏心部份較少,我同朋友第一次冇食晒成粒糖心蛋。🎈蜜桃茶味道普普通通,有淡淡的蜜桃味。整體黎講,哩到嘅拉麵味道真係麻麻。

🎈大門特製拉麵🍜

🎈蜜桃茶
味道普普通通,有淡淡的蜜桃味。

整體黎講,哩到嘅拉麵味道真係麻麻。
2021-02-07 319 瀏覽
😋鬼門拉麵//吉列豬扒定食//忌廉薯餅🍜鬼門拉麵  $68激辣,就算平時食開辣第一啖食落口都feel到隻辣充滿成個喉嚨🥵不過之後就慢慢適應咗又唔係真係辣到傻咗🤣啲湯超級濃郁,雖然簡單得豚肉同麵,但啲麵煙韌又吸收曬湯嘅辣,淡淡辣又唔覺太油,好辣者大推👍🏻🍱吉列豬扒定食  $58吉列豬扒入面嘅肉都幾厚,外脆內軟嘅比例啱啱好,啲肉都有肉汁又唔會話太韌好難咬開,點左沾醬之後更好食!椰菜絲同下面嘅醬撈埋嚟食酸酸甜甜都好開胃,而麵豉湯個人覺得就比較鹹,但整體成個set份量一個人食啱啱好🤩🍘忌廉薯餅 $18熱辣辣一上菜就即刻食最好,咬落去超級脆,入面滿滿嘅忌廉甜甜軟軟地超creamy,唔錯嘅一款小食😝💘個人評分(Total:10)😋味道:8💲價錢:8✨環境:9🕺服務:9🔆人均消費:$50-100
😋鬼門拉麵//吉列豬扒定食//忌廉薯餅

🍜鬼門拉麵  $68

🍱吉列豬扒定食  $58

🍘忌廉薯餅 $18

💘個人評分(Total:10)

😋味道:8
💲價錢:8
✨環境:9
🕺服務:9

🔆人均消費:$50-100
2021-02-07
2021-02-02 349 瀏覽
疫情都唔知啲商場變成點,幾個月無黎,有嘢做咪要係九龍吃嘢晏晝,無人,又未食過,入去大門讚店長有禮貌,怕我入錯門口,見我望旁邊蛋店,之後入黎,有禮貌的問清楚係食邊間落單能解釋細節,我以為餐飲係汔水,一樽一瓶個啲,姨姨話,唔係,係自己沖出黎成餐,唯一能入口就是檸檬利賓納劣見其他食神寫,沾面唔掂當然無揀選了標準又唔貴的玉子炸豚蛋丼啲飯無味無汁豚,我煮都好食好味脆過佢玉子標準,有樣,無蛋香味食到最後,靚仔太多,心諗,可能佢啲醬得呢,醬油蛋汁陪飯中中中伏,就係中國鹹豉油呢個價錢,疫情,應該要改善下,唔係又可以換另一間食店係二期了。
疫情都唔知啲商場變成點,幾個月無黎,有嘢做咪要係九龍吃嘢

晏晝,無人,又未食過,入去大門

落單能解釋細節,
我以為餐飲係汔水,一樽一瓶個啲,姨姨話,唔係,係自己沖出黎

成餐,唯一能入口就是檸檬利賓納

見其他食神寫,沾面唔掂當然無揀

選了標準又唔貴的
玉子炸豚蛋丼

啲飯無味無汁
豚,我煮都好食好味脆過佢
玉子標準,有樣,無蛋香味

食到最後,靚仔太多,心諗,可能佢啲醬得呢,醬油蛋汁陪飯

中中中伏,就係中國鹹豉油

吉列豚丼加玉子
2021-02-02
2020-12-10 645 瀏覽
個日朋友九龍灣收工,夜已深,係而家疫情下,要搵到一間係九點之後仲有開門既黃店真係好難於是就隨便入左呢間大門友人話呢間係連鎖餐廳所以我本來都不抱期望但唔知係因為肚餓定係真係好食關係食落係比想像中好食好多豬排定食對得住價錢,出面閒閒地一個炸豬排都要過百,而呢到$100 都唔洗個皮唔係話好薄,但勝在夠脆口,而且份量夠多我友人點左個蒜香味十足既拉麵,岩哂重口味人士,係非常好食如果要格硬同個D日本專業拉麵館比,一定好難比,但係以連鎖店黎講真係超哂班
於是就隨便入左呢間大門
友人話呢間係連鎖餐廳
所以我本來都不抱期望
但唔知係因為肚餓定係真係好食關係
食落係比想像中好食好多
個皮唔係話好薄,但勝在夠脆口,而且份量夠多
我友人點左個蒜香味十足既拉麵,岩哂重口味人士,係非常好食