2021-09-12 0 瀏覽
我去咗九龍灣嗰間,鋪面唔算好大,裝修有日本中華料理嘅感覺~大門油麵 ($62)用咗粗拉麵嘅撈麵,麵身幾煙韌,不過略嫌硬咗少少,配有叉燒、蛋🥚、筍、蔥絲同紫菜,可以根據自己喜好加蒜蓉、醋、醬油、辣油同蛋黃醬撈勻個人鍾意落蒜蓉同蛋黃醬,蛋黃醬中和咗生蒜嗰陣辣味,再配埋本身麵底嘅醬油,蛋黃醬嘅甜味同醬油都好夾,夠晒惹味~咁嘅價錢食到好食嘅拉麵好抵!下次想試埋拉麵🍜同沾麵,好多選擇😆環境﹕8/10抵食﹕8/10味道﹕7/10回頭指數﹕8/10
我去咗九龍灣嗰間,鋪面唔算好大,裝修有日本中華料理嘅感覺~

大門油麵 ($62)
大門油麵

咁嘅價錢食到好食嘅拉麵好抵!
下次想試埋拉麵🍜同沾麵,好多選擇😆

環境﹕8/10
抵食﹕8/10
味道﹕7/10

回頭指數﹕8/10
2021-04-24
2021-08-27 162 瀏覽
Me and my colleagues often go to this place to have lunch since it is relatively close to our office and the price was acceptable. We did not have to wait long to get in. I ordered a set with some chicken and fries. They were amazing and the portion was just right. It also had a drink included. The service there was great with friendly staff. I find this to be the most enjoyable place for Japanese food in this area. Highly recommended.
2021-08-26
2021-08-17 161 瀏覽
餃子好味 炒飯一般網上預訂餃子炒飯餐 ,準時取餐,值得一讚 。分量 ~不適合大胃口人士 ,女士剛剛好。現在 以48蚊可以食到日本餐廳外賣,覺得是超值。 如果有優惠價配飲品就更加好。
餃子好味
炒飯一般

網上預訂餃子炒飯餐 ,準時取餐,值得一讚 。
分量 ~不適合大胃口人士 ,女士剛剛好。
2021-08-01 430 瀏覽
成日去德福廣場都會心思思想食碗味道濃郁又中滿足嘅拉麵,我一定首選係大門拉麵,因為湯底口感濃郁比起日本更好食!!之前去日本食嘅拉麵味道偏鹹。但大門拉麵就係比較濃咪,唔覺得死喊!仲有可以加啲醋筒埋生蒜,個人來講覺得加咗醋嘅口感比較清爽。但記住唔好加太多。仲有最鍾意嘅係面質爽口👍🏼👍🏼今次仲order左啲小食有玉子燒,餃子,薯餅,餃子係蒸完之後煎一邊,味到唔係太好食、唔香口。玉子燒比較普通,正正常常!個薯餅都好好食,偏脆口。我覺得大門拉麵只係食拉麵嘅話真係100分!如果係小食嘅話真係有少少扣分啦🙃🙃
仲有最鍾意嘅係面質爽口👍🏼👍🏼
2021-07-09 352 瀏覽
同女朋友去德福睇戲,見未夠鐘可以食咗lunch先,好耐冇去大門食野,女友話想食拉面,就去咗大門。我們不是第一次去 ,但今次去十分失望!!(1)讚企門口個肥叔叔和侍應有禮,態度有善(2)衛生十分劣在等候的時候,見到廚房一名女員工戴個口罩又戴唔好 ,又不停說話,口罩又跌下來又用手整個囗罩, 她有冇洗手先煮野食架?知唔知道咩叫衛生?其實疫情都有年幾是否口罩都唔識戴?現在咁敏感好心就戴好個口罩啦!(3)等侯食物時間等到埋單走大約十一點四十分叫野食,主食大約等了十幾分鐘,主食都食完小食(煎餃子)都未到,小食等了四十分鐘,決定唔等就走!我們都大意(唔好意思),沒有吃到小食忘記同侍應講就埋單,到最後同肥叔叔講我們沒有吃到煎餃子,見他問他同事然後就退錢俾我。其實lumch time忙,上菜時間耐D都明白,所以都不是問題。但是否容許口罩又戴唔好一邊說話一邊煮嘢食呢?希望下一次有改善!!
(1)讚
企門口個肥叔叔和侍應有禮,態度有善
(2)衛生十分劣
(3)等侯食物時間等到埋單走
2021-07-07
2021-07-03 635 瀏覽
而家連拉麵都有懶人包,最緊要連餸都齊晒😍。準備、烹調時間大概15分鐘⏰。🍜自家煮拉麵 二人前Set $98每份急凍包有麵底、湯底(連叉燒、筍)、紫菜各兩份。可以用嚟整拉麵或者沾麵。湯包可以成袋放喺滾水煮。麵底煮5-7分鐘就食得。非常方便。湯底有好濃郁嘅魚介味,質地稠身。麵條口感爽彈, 仲有些少蛋香。叉燒半肥瘦,肉質軟腍。筍嘅口感好爽脆,味道冇平時食到嘅咁濃烈🤪。紫菜係脆嘅😍。整體嚟講湯底味道比較濃,而麵條都容易掛湯。個人prefer沾麵食法。

🍜自家煮拉麵 二人前Set $98

外賣自取
2021-07-01 389 瀏覽
出開九龍灣做野,去德福二期揾吓嘢食,經過大門食堂出咗個新menu🤩明太子主打料理😋係我最愛嘅明太子👍好啱我食,當然要試吓啦🥣明太子油麵 $88平時都係食開拉麵,油拉麵都係第一次食,店員好快送上大大碗明太子油麵,賣相都幾吸引,當然要影吓相同埋自拍吓先啦📸配料滿滿,不過叉燒比較薄身但吃落都軟腍,來自日本福岡嘅明太子,味道獨特鹹香帶有少少辛辣,配上香蒜加蛋黃醬撈起一齊食,味道更香噥,我比較喜歡鹹味,所以加多咗香蒜🤤油麵吸收所有醬料,吃落好惹味,麵質又好彈牙明太子玉子燒 $58厚厚嘅甜玉子再帶有少少明太子嘅鹹辣味,味道都幾特別🍵熱蜜桃茶 $18因為明太子料理不是餐,所以飲品是正價。呢杯蜜桃茶都唔算太過甜,味道都重蜜桃味

🥣明太子油麵 $88

明太子玉子燒 $58
厚厚嘅甜玉子再帶有少少明太子嘅鹹辣味,味道都幾特別

🍵熱蜜桃茶 $18

2021-06-29
  • 蜜桃茶
  • 明太子料理
聽朋友講先知大門拉麵出咗拉麵急凍包 😯 可以拎返屋企神還原日本拉麵嘅味道 ! 咁啱喺辦公室附近 , 今晚男友要 OT , 我就乖乖哋去買個外賣返屋企煮定等佢返嚟食啦 ! 😏😏😏 落完單好快店員就已經包好咗拉麵急凍包 , 係 1 個長方形紙盒 , 唔會好重 / 好大嚿 , 要拎都好方便 😃  拉麵急凍包要保持係急凍狀況 , 放喺冰箱都擺到差不多 2 個星期 😲😲 ! 所以如果行經附近可以買定擺喺屋企存貨 , 唔想出街嘅時候拎佢出嚟食 , 超正 👍 ! 唔洗叫外賣比運費 , 又唔洗特登落街 , 喺屋企都可以食到日本正宗拉麵 😎😎 ! 另外我覺得送畀朋友都非常適合 , 疫情後大家都慣咗喺屋企煮飯或者少啲出街食 , 呢個拉麵禮盒送禮得體 , 有新鮮感 , 而且價格亦都唔貴 , 只係 $98 就有 2 人前份量 , 出去食個拉麵計埋加 1 , 1 個人都要 $98 喇 😉 所以呢個價錢絕對吸引 ~返到屋企急不及待打開佢 , 有開箱嘅感覺 ,  入邊有 2 個急凍湯包連配料 , 2 個拉麵 , 2 片紫菜 , 全部都係獨立包裝 , 衞生乾淨 👍 分開兩次食又得 , 非常方便 👍👍 1 盒可以整到大
返到屋企急不及待打開佢 , 有開箱嘅感覺 ,  入邊有 2 個急凍湯包連配料 , 2 個拉麵 , 2 片紫菜 , 全部都係獨立包裝 , 衞生乾淨 👍 分開兩次食又得 , 非常方便 👍👍 1 盒可以整到大門拉麵同大門沾麵各一
我今次失策 , 用咗個細煲嚟煮 , 所以要分開 2 次 , 直接放湯包入去熱水大火加熱 10 分鐘 , 大家小心熱呀 🤣 之後就淥拉麵 , 1 拆開拉麵包裝袋超級香 , 聞落好新鮮 , 大概煮 5 - 7 分鐘就搞掂啦 ~ 記住要用筷子整散 d 拉麵 , 如果唔係會黐埋一舊
大門拉麵
大門沾麵
湯包入面有 1 片大大嘅叉燒 , 同埋 5 - 6 片荀 , 湯底一啲都唔差 , 係豬骨, 雞骨同魚介熬成 , 幾鍾意個麵質 , 粗身有口感 , 都幾彈牙 , 食完都夠飽 ~ 我覺得同出面食嘅拉麵完全一樣 ! 根本就係神還原 ~ 地獄廚神都可以輕鬆駕馭 🤣🤣 !! 係屋企食到咁嘅質素真係驚訝 , 除咗湯麵 , 大家仲可以用沾麵嘅方式去品嚐 , 另外自己喺屋企煮仲可以加自己鍾意嘅餸㖭 ~
整體嚟講 , 今次係 1 個又好玩 , 又好食嘅體驗 , 大家快 d 試下 !! 🤗🤗
2 分鐘 (外賣自取)
2021-06-23 209 瀏覽
經過德福行街,見到日本🇯🇵人氣拉麵 #大門食堂 出咗 #明太子料理。有明太子丼、明太子油麵同明太子玉子燒,好像幾特別就試下。來自日本福岡嘅 #明太子,味道鹹香,帶有微辣好惹味。試咗 #明太子油麵,面頭有很多明太子,仲有叉燒。可以直接撈勻就食得,麵質彈牙而且吸收晒味道,食落鹹香辣都有,我比較鐘意這食法😋。亦可以加蒜蓉🧄同沙律醬一齊食,好像食冷麵感覺,但比較膩。小食 #明太子玉子燒 🥚有4大件,食落蛋香味濃,加埋明太子調味,甜甜鹹鹹的幾特別。

2021-06-10 451 瀏覽
唔知大家有無發現原來大門有種秘密㊙️醬撈油麵!係好好食!!!!! 大門分別會有醋、蛋黃醬、蒜蓉、辣油! 細路仔先做選擇😠 呀魚就傾向所有都落哂!!! 真係勁夾!勁好食!一定要重蛋黃醬同蒜!!雖然都幾重口味🤪 大家下次去可以試下㊙️ 但係星期六一定要早過1點前去,因為都幾多人,呀魚都等左10-15分鐘先入到去。💛大門食堂 (德福廣場)💛 地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓412舖 電話: 29972818

大門油麵

大門分別會有醋、蛋黃醬、蒜蓉、辣油!

細路仔先做選擇😠 呀魚就傾向所有都落哂!!!
大門油麵

真係勁夾!勁好食!一定要重蛋黃醬同蒜!!

雖然都幾重口味🤪

大家下次去可以試下㊙️

💛大門食堂 (德福廣場)💛
地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓412舖
電話: 29972818
2021-06-05
2021-06-04 256 瀏覽
因工作途經九龍灣, 試一試這間的沾麵, order了大門叉燒沾麵 & 跟餐桃茶.  等了約5分鐘左右, 麵份量幾多, 但沾麵汁比較油膩而且沒有味道麵跟汁是分開的大門叉燒沾麵真的好難食
因工作途經九龍灣, 試一試這間的沾麵,
order了大門叉燒沾麵 & 跟餐桃茶.
等了約5分鐘左右,
麵份量幾多, 但沾麵汁比較油膩而且沒有味道
麵跟汁是分開的
大門叉燒沾麵真的好難食

2021-06-01
2021-04-02 917 瀏覽
二月初的時候,襯著還是 WFH,可以偷懶來到九龍灣德禲商場購買電器,便順道自個兒吃個午餐填飽肚子,一個人當然選擇麵食更為方便,而且看見大門拉麵的價格經濟合理,便選擇了於此用膳並點取了餐廳的大門套餐。拉麵店以全木系風格為主題,入內可見分開有吧枱位置和普通座位兩款,而牆壁上掛滿多幅拉麵圖片,再配搭上黃調長形吊燈作照明,設計感覺簡約且有著日系風味。大門特製拉麵湯底使用上大量魚介,飲用時黏度不高,味道鹹香濃郁,富有魚香。麵條是蛋黃粗麵,口感柔韌彈牙,順滑爽口,但由於湯底黏度偏低,因而粗麵掛不上湯。而配料方面有一塊厚切的叉燒,其肉質瘦中帶肥,入口鮮嫩滑溜,豬味濃郁。溏心蛋是完整一顆的,味道蛋香十足,綿密微彈。凍蜜桃茶蜜桃茶選擇了凍飲,奉上可見分量大杯充足,飲用時冰涼透心,味道香甜清新,不但有着濃郁的蜜桃氣味,還夾雜有淡淡茶香,是一款解油膩解渴的飲品。日式炸雞雞塊色澤炸至金黃,外層口感香酥爽脆,粉漿厚薄恰到好處,但內裏肉質較為鬆散,導致欠缺口感,幸然是仍然雞味十足,沾上附隨的蛋黃醬食用,更增添滋味。總結而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境設計有着日系氣息,整體感覺舒適整潔。食材賣相方面製得美觀,但食物味道
大門特製拉麵
凍蜜桃茶
日式炸雞

總結而言,餐廳裝潢簡約樸素,環境設計有着日系氣息,整體感覺舒適整潔。食材賣相方面製得美觀,但食物味道稍稍調整,應該會客似雲來。
2021-03-14 603 瀏覽
星期六又係九龍灣覓食,見到好多間餐廳都大排長龍,唯獨呢間大門食堂可以即刻入去,又唔使等位,於是就試下啦🤪❣️特制大門拉麵$75麵質較為硬身,湯底有少許鹹,油膩感都較重,而叉燒屬於肥個隻,溏心蛋就一般般,蛋香味唔夠🌚❣️黑蒜油沾麵$70沾麵個麵同拉麵個個一樣,份量都多,但沾麵個汁過於流質,唔係好掛到個麵,沾麵汁內仲有幾塊肉食,冇咁寡❣️雙層漢堡定食$78有兩大塊漢堡扒,肉質多汁,不過味道有啲鹹,油膩感偏重,而薯角味道就正常啦❣️鹽燒鯖魚定食$70正常鯖魚味道,冇咩特別驚喜❣️炸魷魚$35炸魷魚個粉漿都算薄,配上檸檬汁同埋沙律醬,油膩感冇咁重👍🏻❣️胡麻豆腐沙律$35沙律菜新鮮,豆腐滑溜,配上大量嘅胡麻醬,感覺好豐富🥗🏦是次消費總額 $363(人均消費$90.8) 好味度:7.5(10分滿分)人均$100都唔使,又可以食到拉麵同小食,感覺上係好抵,但野食嘅油膩感偏重,食完有啲頂住個胃🤣

特制大門拉麵
❣️特制大門拉麵$75
黑蒜油沾麵
❣️黑蒜油沾麵$70
雙層漢堡定食
❣️雙層漢堡定食$78
鹽燒鯖魚定食
❣️鹽燒鯖魚定食$70
正常鯖魚味道,冇咩特別驚喜
炸魷魚
❣️炸魷魚$35
炸魷魚個粉漿都算薄,配上檸檬汁同埋沙律醬,油膩感冇咁重👍🏻
胡麻豆腐沙律
❣️胡麻豆腐沙律$35
沙律菜新鮮,豆腐滑溜,配上大量嘅胡麻醬,感覺好豐富🥗

🏦是次消費總額 $363(人均消費$90.8)

好味度:7.5(10分滿分)
2021-03-13
$90.8 (晚餐)
炸魷魚
胡麻豆腐沙律
2021-03-14 404 瀏覽
九龍灣大門裝修簡潔,有日式麵屋的感覺,坐位尚算寬躺大門拉麵豬骨湯底,濃濃豬骨味道,入口好厚身,感覺好真材實料,加上調味料熬製而成,非常味美。拉麵麵質彈牙,而且吸索了濃湯,配上日式叉燒,真係好味美親子叉燒炒飯整體味道較淡,份量亦有點兒少,配料又唔算多,而且炒飯又唔算炒得好香,比較一般漢堡扒定食漢堡扒有牛味,但未夠煎得香脆,配以醬汁,都算水評之作,但未見有驚喜揚揚整體評分:7/10揚揚環境評分:7/10揚揚味道評分:7/10揚揚服務評分:7/10揚揚抵食程度:7/10揚揚返食機會:7/10
九龍灣大門裝修簡潔,有日式麵屋的感覺,坐位尚算寬躺

大門拉麵

揚揚味道評分:7/10
揚揚服務評分:7/10
揚揚抵食程度:7/10
揚揚返食機會:7/10

星期六,小孩想吃拉麵,隨便選一家。一入門口已不爽,政府明明話小孩跟大人食飯,沒手機的可由大人掃code已是作記錄。此店有個白頭肥叔叔態度臭串地要人逐一填資料,填小孩名和大人手機號,但填的只在一大張A4表格,而且該白頭肥叔叔全時候望實我填,沒私隱可言😡點了一碗大門拉麵、一碗黑蒜油拉麵、一客吉列豬扒定食。大門拉麵湯底偏鹹,叉燒得一片,紫菜一片,盛惠$58😣。黑蒜油再貴$10😥。吉列豬扒香脆、不過膩,但沒肉味。沒!回!頭!
星期六,小孩想吃拉麵,隨便選一家。

沒!回!頭!