2010-06-19 16 瀏覽
之前係尖沙咀食完, 得到意外驚喜. 一心再試埋呢間我地叫左大門溏心手打烏冬呢個水準同尖咀差不多, 烏冬彈牙煙un, 湯底酸酸甜租, 我飲晒所有湯, 都唔口乾, 沒味精有隻糖心蛋, 如果隻蛋都可以熱上就好, 有點冰凍, 還有2件义燒, 厚厚的, 外面有層豬皮包住, 有一點點酒香,仲有幾塊豬軟骨, 都係好淋既, 好食男友叫左特濃豬骨湯底烏冬, 個湯白色既, 一睇知道佢煲左好耐, 不過愛濃味既, 可能覺佢麻麻地, 因為都幾清淡, 沒味精, 一樣有豬軟骨, 價錢$68, 好似不太值總括來講, 食品選擇尖咀比較多,服務同禮貌都係尖咀好~
之前係尖沙咀食完, 得到意外驚喜. 一心再試埋呢間
我地叫左
大門溏心手打烏冬

總括來講, 食品選擇尖咀比較多,服務同禮貌都係尖咀好~
2010-06-13
2010-06-15 13 瀏覽
...................是日放學想搵地方開餐, 書友突然醒起有朋友曾推介此餐廳, 而每次行經都見大排長龍, 所以一直都試唔到, 眼見都成10點, 就去碰下運氣, 希望唔使等啦......點知去到都係有人等位, 不過都幾好彩, 我地得兩個人, 又唔介意坐吧枱, 所以就可以直入......入到去既第一個感覺, 舖仔細細, 位唔多, 有少少迫既感覺 (不過係旺角都好正常)我地叫左:1) 大門溏心手打烏冬 ~ 有溏心蛋一隻 (真係好好味呢....唔知自己係屋企整唔整到呢??!) ~ 兩件日式义燒 (又係一個驚喜, 佢唔會好似平時見到到個d 咁大件, 咁簿同咁瘦呢, 最衰係無影低佢, 佢係厚切, 而且外圍包左一層好香既豬油, 最外層就係帶點煙韌豬皮 ) ~ 仲有兩件豬軟骨 (呢個就唔知, 事關係書友叫既, 我無食到)2) 燒鳥手打烏冬 ~ 一件燒鳥(即雞扒, 雖然要等10至15分鐘, 但值得等, 師傅將件雞皮燒到脆脆地無哂油, 但d 肉又唔會乾) ~ 半隻溏心蛋 (可惜得半隻溏心蛋, 真係好好味, 見餐牌有得另外order 架, 不過都幾貴, 一隻$8
...................

我地叫左:
1) 大門溏心手打烏冬
~ 有溏心蛋一隻 (真係好好味呢
....唔知自己係屋企整唔整到呢??!)

2) 燒鳥手打烏冬
~ 半隻溏心蛋 (可惜得半隻溏心蛋, 真係好好味, 見餐牌有得另外order 架, 不過都幾貴, 一隻$8 呢

以上兩個烏冬都係蕃茄湯底, 有成個蕃茄係個湯到, 令到個湯好正又唔酸, 書友個碗幾乎飲到見底呢
; 烏冬好彈牙, 正~

3) 串燒
~ 大荵和牛 (和牛多汁, 美味, 得~)
~ 芝士蘑菇 (兩樣野的味道唔係唔夾, 但咁樣串燒又唔係好食到佢地一齊既味道, 但整體黎講都係好好食, 因為蘑茹係新鮮的, 所以好 fresh!! yummy~
p.s. 係10點後, 串燒/小食係有特價, 都ok抵食架!

佢地嘅服務都唔錯, 個個staff 都非常有禮貌, 又會提醒你個煲好熱, 要小心, 抵讚!!!
一定要再去~
鐘意食烏冬既人..唔試係你既損失.....!!
2010-06-13
  • 燒鳥手打烏冬
呢間野嘅牛脷同烏冬實在令人回味。上星期獨個兒食晏,梗係去回味回味啦!叫咗個咖哩牛脷撈烏冬 ($34)。呢個美食只得午市有,晚市menu係無嘅。坐喺bar 枱前,可以見到師傅們忙碌咁行黎行去,煮黎煮去。由於都幾多人,所以等咗15 mins先有得食。咖哩汁夠多,稀稠適中,包晒每條烏冬。咖哩不辣,又有薯仔粒。烏冬煙韌又彈牙;最出色當然係牛脷啦!有五塊厚切牛脷,塊塊都有成1cm 厚。口感超正,牛脷好軟滑,塊塊都好淋,吸晒咖哩汁,真係令人好回味!質素超好,也能保持水準。
呢間野嘅牛脷同烏冬實在令人回味。
上星期獨個兒食晏,梗係去回味回味啦!
叫咗個咖哩牛脷撈烏冬 ($34)。
呢個美食只得午市有,晚市menu係無嘅。
坐喺bar 枱前,可以見到師傅們忙碌咁行黎行去,煮黎煮去。
由於都幾多人,所以等咗15 mins先有得食。

咖哩汁夠多,稀稠適中,包晒每條烏冬。
咖哩不辣,又有薯仔粒。
烏冬煙韌又彈牙;
最出色當然係牛脷啦!
有五塊厚切牛脷,塊塊都有成1cm 厚。
質素超好,也能保持水準。
  • 咖哩牛脷撈烏冬
2010-06-09 14 瀏覽
個人覺得,這間開在旺角鬧市中的鳥冬串燒店水準是及格的。是日光顧,無論是串燒的牛舌、雞翼、還是點綴的沙律,雖然未必算得上是一等一的美食,都算頗為好味,就只是烏冬還差一點點。整體來說,還是可以給一個笑臉的。這次試的食物,最好吃的要算是「串燒牛舌」。這裡的串燒牛舌一客三件,賣$22,價錢不是特別廉宜,但好吃。三件牛舌都是厚切,加了鹽和黑胡椒調味的牛舌非常入味,厚厚的牛舌吃下去十分有口感,好吃!另一款串燒「串燒雞翼」,一客有兩隻,賣$12,味道也不差。雞翼燒得火候不錯,皮夠脆,肉也嫩,而且夠熱。為了吃多些蔬菜而叫的「日式胡麻沙律」就十分抵食。當這沙律被端上來的時候,著實有點詫異,怎麼竟然這麼大碗的?滿滿的蔬菜,好像蕃茄、紅蘿蔔條、粟米、小黃瓜和分量最多,用來墊底的生菜把整個用來盛沙律的碗堆得滿滿,另上的胡麻沙律醬也沒有吝嗇,雖然似乎溝得味道較淡,但沾上了胡麻醬的沙律,除了非常惹味開胃之外,更絕對能消解吃過串燒後的熱氣。至於烏冬方面,其實這裡的烏冬相比起串燒來說,是比較普通的,未算是一流佳作。這次試的兩款鳥冬,不論是「大門溏心手打烏冬」還是「秘製雞柳蕃茄湯手打烏冬」,用的都是蕃茄湯底,但蕃茄湯的

至於烏冬方面,其實這裡的烏冬相比起串燒來說,是比較普通的,未算是一流佳作。這次試的兩款鳥冬,不論是「大門溏心手打烏冬」還是「秘製雞柳蕃茄湯手打烏冬」,用的都是蕃茄湯底,但蕃茄湯的味道比較清淡,蕃茄味不算濃,烏冬也煙韌度一般。雞柳和豬肉就正正常常,普普通通咁啦!最後係隻溏心蛋,雖然的確係溏心,但係唔夠熱,味道就只是一般而已。

總的來說,這裡的串燒是值得吃的,不過烏冬方面就仍有不少改善空間。
是日推介
就是叫了這些了
大門溏心手打鳥冬
大大份日式胡麻沙律
秘製雞柳蕃茄湯手打烏冬
串燒牛舌----好吃!
是日推介
就是叫了這些了
串燒牛舌----好吃!
  • 串燒牛舌
2010-05-31
同囡囡諗住去openrice熱爆果間烏冬點知排曬長龍,問佢原來要3日前book位(有冇咁誇呀)btw黎番食街睇下有冇好野..點知見到呢道唔使排..gogogo我點左招排豬骨湯烏冬,囡囡點左番茄豬豚肉烏冬我最鍾意佢個烏冬夠煙un彈牙,雖然之前有食評話見到係超市烏冬,但我覺得好好質感,另外個湯幾好味,杰杰地,睇黎真係豬骨淆喎食到7788經理alex仲行埋黎吹水,又話烏冬日本入口,湯底係豬骨淆左7至8個鐘,我同佢講份量少左d喎,佢話入口一包包咁既size冇辦法,不過要讚讚佢今時今日既服務態度真係幾好,話曬佢呢道成9皮野租,希望佢舖頭日日排長龍啦!!最後提提你地要坐bar'木台'呀,有串燒蝦送嫁
黎番食街睇下有冇好野..點知見到呢道唔使排..gogogo

我點左招排豬骨湯烏冬,囡囡點左番茄豬豚肉烏冬
我最鍾意佢個烏冬夠煙un彈牙,
雖然之前有食評話見到係超市烏冬,
但我覺得好好質感,
另外個湯幾好味,杰杰地,睇黎真係豬骨淆喎

最後提提你地要坐bar'木台'呀,有串燒蝦送嫁
2010-05-29
2010-05-24 2 瀏覽
是晚約左BANBAN食飯,因為要俾KL既手信佢,由於佢係太子放工,唔想去咁遠,所以都係近近地係附近食算啦。佢係附近返工大部分既餐廳都食過哂,咁我就話不如黎呢度食啦,因為我雖然住得近,卻一直都未黎過呢。我地大約六點已經去到,完全未有客人,點坐都得仕無人理。我地仲慢慢係度傾下計先睇MENU叫野食,最後我地一人叫一個烏冬,另外再加兩個串燒就係我地是晚既晚餐啦。由於從KL回來後的喉嚨痛和咳還未好,不敢亂叫東西,最後叫了一個胡麻沙律冷烏冬,而朋友就叫了一個沙嗲手打牛肉冷烏冬,我們再分別叫了一串燒牛舌和芝士磨菇。先來的是冷烏冬,份量頗大而且很多材料呢,雖然全部都是簡單的材料如蕃茄,生菜,粟米等,幸好沙律醬夠多,否則應該會很單調呢! 整個烏冬數蕃茄最多,多得好像吃極也吃不完似的,蕃茄夠爽口酸酸地好開胃。冷烏冬食落口勁FRESH,有一種清涼既感覺,好滑而且D烏冬係超級煙靱,口感很好,加上酸酸甜甜的芝麻沙律醬,算是不錯。試了一口朋友沙嗲烏冬的湯底,幾香沙嗲味,一點也不會太辣,朋友也給了我一兩塊肥牛,幾嫩也算有牛味呢。朋友也把它的溏心蛋讓了給我吃,食落真係唔覺有幾特別,食落凍凍地,有點點甜味但唔覺蛋味,而

試了一口朋友沙嗲烏冬的湯底,幾香沙嗲味,一點也不會太辣,朋友也給了我一兩塊肥牛,幾嫩也算有牛味呢。朋友也把它的溏心蛋讓了給我吃,食落真係唔覺有幾特別,食落凍凍地,有點點甜味但唔覺蛋味,而且亦唔覺佢有幾溏心喎。

串燒先吃芝士磨菇,大概是我們放久了,所以都係凍凍的。食到磨菇既鮮味,都食到少少香既芝士味,但感覺呢兩種味道分開左,好似食緊兩樣野咁,都係麻麻地。相反牛舌就幾好味,整得算淋又夠入味,幾多鹽同黑椒,幾鹹同覺得有少少辣,不過算係幾好食。

食完傾左陣計,發覺店子越來越多人,所以都係埋單走人唔好阻住人做生意啦。
胡麻沙律冷烏冬
牛舌OK磨菇一般
沙嗲手打牛肉烏冬
麻麻地既溏心蛋
胡麻沙律冷烏冬
沙嗲手打牛肉烏冬
2010-05-23 2 瀏覽
再度光臨, 因為好想再試其他款式~~今日點左 "芝士一口雞撈手打烏冬" 加 糖心蛋~~個烏冬依然彈牙~~ 芝士完完全全覆蓋係烏冬上面, 感覺良好~~hahaha不過最令我驚喜既係個一口雞 =]肉汁完完全全鎖在雞肉入面, 好juicy~~此外, 我更喜歡個sauce, 酸酸甜甜, 好有泰國風味,可能本身烏冬已經有好多芝士舖面, 所以一口雞配上呢個泰feel汁,感覺冇咁膩, 仲好配合~~ like~今日冇帶相機, 所以用左電話映~
再度光臨, 因為好想再試其他款式~~
今日點左 "芝士一口雞撈手打烏冬" 加 糖心蛋~~

不過最令我驚喜既係個一口雞 =]
肉汁完完全全鎖在雞肉入面, 好juicy~~
此外, 我更喜歡個sauce, 酸酸甜甜, 好有泰國風味,
感覺冇咁膩, 仲好配合~~ like~

今日冇帶相機, 所以用左電話映~
芝士一口雞撈手打烏冬
手打烏冬
好味一口雞~
2010-05-23
芝士一口雞撈手打烏冬
手打烏冬
好味一口雞~
2010-05-21 9 瀏覽
是日休息, 不用上班, 相約好友,一同到花園街血拼~~~哈哈~~當然~~ 血拼前一定要食餐好~~~出門口前就search一下啦~~發現到大門橫丁~~推介食蕃茄雞柳手打烏冬~~個湯底超濃超好味~~~但可能同樣地因為太濃, 所以食食下就會覺得有d 膩整個鳥冬熱烘烘地端上~~~ 正呀~~~此外, 最正既就係流心蛋~~~真係好好味~~我同我個fd都一致認同~~佢清得來有少少甜味~~下次我要試蟹膏烏冬~~~午餐抵食~~個烏冬只係$34~~加隻流心蛋都係 $8 而已~~~~~
是日休息, 不用上班, 相約好友,一同到花園街血拼~~~
哈哈~~當然~~ 血拼前一定要食餐好~~~
出門口前就search一下啦~~發現到大門橫丁~~
推介食蕃茄雞柳手打烏冬~~個湯底超濃超好味~~~
但可能同樣地因為太濃, 所以食食下就會覺得有d 膩
整個鳥冬熱烘烘地端上~~~ 正呀~~~
此外, 最正既就係流心蛋~~~
真係好好味~~我同我個fd都一致認同~~
佢清得來有少少甜味~~

下次我要試蟹膏烏冬~~~
流心蛋~~ =]
雞柳蕃茄鳥冬~
2010-05-21
流心蛋~~ =]
雞柳蕃茄鳥冬~
2010-05-03
我地4個人諗住早少少食完嘢先行金魚街...所以6:30就到喇..入到店入面座位有少少迫...服務都幾好溏心蛋OK好食胡麻沙律新鮮...醬汁好足夠吉列蠔太細隻地獄燒鳥烏冬燒鳥非常好...外脆內軟湯底有D似麻辣湯地獄蓄茄豬軟骨餃子鳥冬湯底好...沙嗲肥牛烏冬一般啦..唔特別地獄燒鳥餃子烏冬餃子好食總括:食物同服務都OK...不過烏冬份量少咗D
入到店入面座位有少少迫...服務都幾好

總括:食物同服務都OK...不過烏冬份量少咗D
2010-05-02
  • 燒鳥
2010-04-24 6 瀏覽
放工之後約埋阿媽去食飯,原本阿媽話去意粉屋。咦,咁無新意,我當然反對啦。於是就帶佢去食烏冬。去到時六時多,店內沒人。一坐下,就立即睇餐牌睇吓有咩好食。我之前食過佢嘅咖哩牛脷烏冬,好正。今次就試湯烏冬。我地兩個都係要蕃茄湯燒鳥烏冬。再加多個燒牛脷同炸蠔。燒牛脷,$22得3舊,都幾貴。厚度適中,唔算係好厚。不過口感同味道都好得,爽口,唔韌。炸蠔就一般。d蠔係蠔仔,細到不得了!有一粒仲要係由兩隻蠔仔夾埋一齊炸。細得可憐!蕃茄湯燒鳥烏冬,正正正!仲有半隻溏心蛋。隻蛋超正,好有蛋味,還有鹵味;質地非常之滑,流心嘅蛋漿好好味。燒鳥即燒雞扒,同個烏冬分開上。呢個燒鳥係我食過嘅燒雞扒之中最好食嘅!個雞皮燒到已經無晒油,燒到好脆,脆到好似燒豬咁!脆pok pok又唔肥膩。所以平時唔敢多食雞皮嘅我,今次連阿媽嗰d雞皮都食埋!而雞肉仍保持嫩滑,唔會乾身,真係好好食!烏冬好彈牙;湯底都好正,好有茄味,也有原個蕃茄,真材實料!
放工之後約埋阿媽去食飯,原本阿媽話去意粉屋。
咦,咁無新意,我當然反對啦。
於是就帶佢去食烏冬。
去到時六時多,店內沒人。
一坐下,就立即睇餐牌睇吓有咩好食。
我之前食過佢嘅咖哩牛脷烏冬,好正。
今次就試湯烏冬。
我地兩個都係要蕃茄湯燒鳥烏冬。再加多個燒牛脷同炸蠔。

燒牛脷,$22得3舊,都幾貴。
厚度適中,唔算係好厚。
不過口感同味道都好得,爽口,唔韌。

炸蠔就一般。
d蠔係蠔仔,細到不得了!
有一粒仲要係由兩隻蠔仔夾埋一齊炸。細得可憐!

蕃茄湯燒鳥烏冬,正正正!
仲有半隻溏心蛋。
隻蛋超正,好有蛋味,還有鹵味;
質地非常之滑,流心嘅蛋漿好好味。
燒鳥即燒雞扒,同個烏冬分開上。
呢個燒鳥係我食過嘅燒雞扒之中最好食嘅!
個雞皮燒到已經無晒油,燒到好脆,脆到好似燒豬咁!
而雞肉仍保持嫩滑,唔會乾身,真係好好食!
烏冬好彈牙;湯底都好正,好有茄味,也有原個蕃茄,真材實料!
燒牛舌
炸蠔 — 太細隻
蕃茄湯烏冬
燒鳥!超正!
燒牛舌
蕃茄湯烏冬
燒鳥!超正!
  • 蕃茄湯燒鳥烏冬,
  • 牛脷
2010-04-15
朋友仔黎搵我食lunch...當然我又係揀自己最愛既日本野啦...上次生日想黎食...不過最後無食到...所以今次要黎試試...我12:40左右到達...朋友仔一早黎左搵位...原來間野都好細...好少枱架咋...如果大家食晚餐我唸就book枱好d...我地食左一個前菜...蟹子蟹柳小青瓜...唔錯喎...正餐...秘製雞柳蕃茄湯手打烏冬&咖哩牛利烏冬...個蕃茄湯底真係好味...我同朋友仔差唔多飲哂...hahe...另外我地仲叫多左隻溏心蛋...又係好味喎...ahheli度值得我再黎幫襯...不過真係比較少枱...如果lunch遲左去...可能會無位...

我12:40左右到達...朋友仔一早黎左搵位...
原來間野都好細...好少枱架咋...
如果大家食晚餐我唸就book枱好d...
我地食左一個前菜...蟹子蟹柳小青瓜...唔錯喎...
正餐...秘製雞柳蕃茄湯手打烏冬&咖哩牛利烏冬...

另外我地仲叫多左隻溏心蛋...又係好味喎...ahhe
li度值得我再黎幫襯...不過真係比較少枱...
如果lunch遲左去...可能會無位...
2010-04-14
  • 秘製雞柳蕃茄湯手打烏冬
2010-03-16 10 瀏覽
YO! 肥嘟嘟又搵到好野食喇! 今次食既野全部都係肥妹妹鐘意食嫁! 肥嘟嘟, 你真係好!!! 秘製雞柳蕃茄湯手打烏冬 - 正如其人食家所講, 湯真係有濃郁既蕃茄味,半個tomato係碗烏冬, 好足料! 烏冬滑嘟嘟, 仲好有口感, 好有咬口! 雞柳都好滑, 而且有d 似鹵水非鹵水既味道, 唔識形容既好味! 仲有好多栗米粒添, 真係值得一試, 好味! 溏心蛋 - 至於溏心蛋, 我地都覺得冇乜特別。雖然佢蛋黃真係可以整到流心咁, 但食落其實冇蛋味, 只係口感唔錯, 所以唔建議食。 串燒牛舌 - 睇其他食家話佢d 串燒, 我地都叫左個燒牛舌。相信係即叫即燒, 因為我地都等左一段時間。牛舌幾林, 但係太多胡椒同鹽, 太咸喇! 如果佢唔係咁咸就會好好多! 但係$22 串得3 舊稍為貴左d。lunch time間野都幾多人去食, 因為我地早左步所以唔駛等。set lunch 價錢可以接受, around $3x, 送野飲, 汽水+$3。仲有, 佢係近旺角嫁!

YO! 肥嘟嘟又搵到好野食喇!
今次食既野全部都係肥妹妹鐘意食嫁!
肥嘟嘟, 你真係好!!!

串燒牛舌
2010-03-16
2010-02-23
睇左openrice見到d食評都幾好就專登出去試..其實本身我係想食蟹膏蟹肉烏冬但可惜冇哂la好失望..咁唯有食第二d招牌菜la豬軟骨烏冬(豬骨湯底) - 個湯底非常非常得好濃..d烏冬真係好好食唔同平時食開個d ga仲有d配料都好多..個湯飲哂燒牛舌 - 雖然$22一串得個3舊, 但係我覺得係值ga..新鮮熱辣燒出黎仲好爽好入口.蕃茄燒鳥烏冬(蕃茄湯底) - 有成個蕃茄係到個湯唔酸完全係可以邊食烏冬邊飲ga.個燒鳥仲好得掂..燒到個皮冇乜油但又唔會太乾脆脆地連埋d肉一齊食加埋佢d汁真係冇得頂.最後講下個溏心蛋..真係掂..講真我未食過真正溏心蛋即係日本個d..我算係第一次食.但發覺真係好好食雖然個黃唔健康但都係忍唔住呀..我會再去食

2010-02-18
  • 豬骨濃湯底
Udon has always been my favorite noodle, and the udon at this restaurant is truly up to my high standard! (Even my boyfriend, who isn't a huge fan of udon, thought it's good!)Our orders:一口雞芝士撈手打烏冬 - the juiciness of the chicken took me by surprise and the amount of cheese for the bowl of udon was just right; highly recommended!秘製雞柳蕃茄湯手打烏冬 - decent soup with well marinated chicken雞軟骨串燒 and 糖心蛋 - not bad, but nothing specialIt was unfortunate that we didn't get to try the restaurant's signature d

Our orders:

It was unfortunate that we didn't get to try the restaurant's signature dish, 豬骨濃湯烏冬, as it has been sold out. Nevertheless, the food was satisfying and I will definitely go back for more!
一口雞芝士撈手打烏冬 - 芝士撈手打烏冬
一口雞芝士撈手打烏冬 - 一口雞
雞軟骨串燒
2010-01-31
一口雞芝士撈手打烏冬 - 芝士撈手打烏冬
一口雞芝士撈手打烏冬 - 一口雞
  • 一口雞芝士撈手打烏冬
2010-02-06
5/1/2010 Friday星期五晚好夜先落堂 /___\好在男友陪我食dinner知道大門橫丁10PM後串燒小食特價就黎呢度開飯!去到門口有唔少人等位 @_@等10分鐘左右有位,店員招呼都唔錯!秘製雞柳手打烏東雞柳賣相普通,但好好味! 係炭燒味道?!烏東同個湯底都好味! 手打鳥東都幾煙un!下次一定會再食串燒/小食串燒/小食特價都幾抵食!個雞翼好味! 個皮係脆!叫左2碟! 芝士雞串略嫌芝士太多 其他串燒熱辣辣! 味道OK
5/1/2010 Friday
星期五晚好夜先落堂 /___\
好在男友陪我食dinner
知道大門橫丁10PM後串燒小食特價
就黎呢度開飯!
去到門口有唔少人等位 @_@
等10分鐘左右有位,店員招呼都唔錯!

秘製雞柳手打烏東
雞柳賣相普通,但好好味! 係炭燒味道?!
烏東同個湯底都好味! 手打鳥東都幾煙un!
下次一定會再食

串燒/小食
串燒/小食特價都幾抵食!
個雞翼好味! 個皮係脆!叫左2碟!
芝士雞串略嫌芝士太多

其他串燒熱辣辣! 味道OK