2025-04-01 3236 瀏覽
北角呢間火鍋店幾有四川mood,任食邊爐一個人唔使三嚿水就有得任食兩粒鐘首先揀咗湯底先,花膠濃湯鍋底就啱晒大胃呢啲女人仔,補鈣補骨膠原,有紅棗同蟲草花等等,飲多兩碗先好開始淥嘢食作為社畜,第一輪嗌咗家畜先,打邊爐必叫肥牛,仲有羊肉同豬肉任嗌,厚切又大片仲有黃喉、腰花、豬腦、豬大膠、牛肚等等可以嗌,款式特別,每次嗌都大大碟呢間主打海鮮,好多選擇,有成條魚可以嗌,亦可以點蠔、蝦、鱔、鮑魚、魷魚、海螺等等,都幾鮮味,仲好足料,自己屋企打邊爐咁買法都唔平除咗掃QR code落單,都可以出去撈生勾勾嘅海鮮,有蟹、蝦、鮑魚、蜆撈,開心過撈金魚,即撈即淥熟咁食,嗰種新味難以忘懷竹笙、鵝腸、千張等等都可以落單,都係出面相對唔common嘅材料。除咗落單,出去自助區撈丸撈菜好多海藻類菌類選擇,非常健康外面有醬料區,可以自行混醬,有啲醬汁如腐乳、花椒油都比較少見等唔切啲嘢淥熟,都有熟食可以開住胃等食甜品方面除咗生果同雪米糍,竟然有得自己𢳂冰粉,今次真係要𢳂兩碗食,太開心喇飲品櫃有汽水、涼茶、啤酒、冷泡茶等一應俱全最特別係去雪櫃度有椰青拎,椰水好香甜

任吃自助(成人)(晚市)

好多海藻類菌類選擇,非常健康

等唔切啲嘢淥熟,都有熟食可以開住胃等食

飲品櫃有汽水、涼茶、啤酒、冷泡茶等一應俱全

最特別係去雪櫃度有椰青拎,椰水好香甜
2025-03-31
2025-03-28 3812 瀏覽
晚上,我跟朋友來到北角的大西洋海鮮火鍋去吃火鍋。😁餐廳裏面好多人 ☺這裡的火鍋湯底有經典的麻辣湯底、花膠雞湯、番茄鍋底和大骨湯等。我選擇了花膠雞湯湯底。花膠雞湯雞肉的鮮味與花膠的滑潤結合得恰到好處。每一口湯既有雞肉的鮮甜,又有花膠的獨特風味。醬料區海鮮這裡的海鮮選擇非常豐富。墨魚仔的肉質鮮嫩,生蠔則是鮮甜多汁。鮑魚仔則彈牙有嚼勁,蝦滑和魷魚鬚的口感也相當不錯。活生生的海鮮讓人感到新鮮,撈起來的蝦超鮮美。😆肉類牛小排的肉質柔軟,油花分布均勻,燙過後的口感更加滑順。鮮鵝腸的彈性十足,讓人吃得過癮。蔬菜餐廳還提供了新鮮的生菜、娃娃菜和白蘿蔔,這些蔬菜在火鍋中煮過後,吸收了湯底的精華,口感清脆,十分爽口。丸類(有海膽丸和龍蝦丸等) 飲品與甜品餐廳提供的飲品選擇相當豐富,任飲的汽水、茶飲和乳酸飲料都非常解渴至於甜品,豆腐花滑嫩,口感柔和,讓人心情愉悅;而乳酪則是清新可口,完美地為這頓火鍋餐劃上了一個圓滿的句號。
晚上,我跟朋友來到北角的大西洋海鮮火鍋去吃火鍋。😁

餐廳裏面好多人 ☺

花膠雞湯
雞肉的鮮味與花膠的滑潤結合得恰到好處。
每一口湯既有雞肉的鮮甜,又有花膠的獨特風味。

醬料區

海鮮
這裡的海鮮選擇非常豐富。

活生生的海鮮讓人感到新鮮,撈起來的蝦超鮮美。😆

肉類
牛小排的肉質柔軟,油花分布均勻,燙過後的口感更加滑順。

鮮鵝腸的彈性十足,讓人吃得過癮。

蔬菜

丸類(有海膽丸和龍蝦丸等)

飲品與甜品

2025-03-27
  • 鮮鵝腸
  • 花膠雞湯湯底
  • 牛小排
  • 墨魚仔
2025-03-23 3123 瀏覽
[📍北角|大西洋火鍋店]大西洋火鍋真係可以用抵食黎形容,地點係北角地鐵站一出行3分鐘就到,地點超級方便。入到餐廳嘅環境都好舒適,坐嘅位置好寬敞。先揀湯底叫咗個菌菇鍋底,見到都幾足料有好多菌菇,而且湯底清清地,幾好!跟住QR code落單睇下有咩食,估唔到仲有咁多選擇,咁我就叫咗牛小排,蠔🦪,新鮮鵝腸,鮮蝦滑,同埋紅衫魚。牛小排幾有牛味,切得好薄,高質。蠔就粒粒勁大隻,好新鮮,同埋有甜味。新鮮鵝腸感覺到佢唔係雪藏嘅,勁爽口。鮮蝦勁足料,仲有好大舊蝦。估唔到仲要有魚食,有䱽魚同埋紅衫魚,咁淨係叫咗紅衫魚,細細條幾鮮甜。再講自助區,一行到過去有少少嚇親,估唔到有勁多椰皇,仲要係任飲,而且開嘅速度好快基本上唔使等,飲四五個都抵返晒。再行前啲有個魚缸,入邊有蝦、蟹、鮑魚同埋蜆,全部都新鮮識郁嘅,蟹仲要有三款俾你揀,有三點蟹,花蟹同埋大閘蟹。蜆就全部勁大粒。熟食區有焗蠔,炒飯同埋大閘蟹,仲有啲麻辣雞腎,麻辣木耳等等嘅冷盤。仲有啲炸物呀,烤榴連等等。蔬菜區有好多選擇,好多都好新鮮,綠油油咁。丸類既選擇都好足夠。甜品有雪條,泡芙,同埋糯米糍。二百幾蚊可以食到生猛海鮮真係好抵,而且仲有咁多熟食同埋甜品,
[📍北角|大西洋火鍋店]

仲有啲炸物呀,烤榴連等等。

蔬菜區有好多選擇,好多都好新鮮,綠油油咁。
丸類既選擇都好足夠。
甜品有雪條,泡芙,同埋糯米糍。

二百幾蚊可以食到生猛海鮮真係好抵,而且仲有咁多熟食同埋甜品,仲要新鮮椰皇任飲,呢個價錢抵過返內地食啦。
2025-03-19
以前新光戲院喺度嘅時候,我久不久會嚟睇吓大戲,所以對附近食宵夜有返咁上下興趣,今日同原廠開會之後時間比較夜,就近近地去咗北角大西洋海鮮火鍋。性價比高,任飲任食,而且最近仲營業至凌晨3:00。最啱我哋呢啲貓頭鷹,放咗工或者睇完戲搵食。店面和室內設計充滿中國特色,宮廷風,古色古香。即撈海鮮 🦀🦐年青真好,見到幾位年青人拎咕幾轉桶裝海鮮,好多新鮮海鮮,打卡一流。任食生猛海鮮:大頭蝦、鮑魚、蟹、大蜆、花螺海鮮盛宴,鮮味大滿足!餐廳主打任食生猛海鮮,一進門就看到即撈海鮮自助區。鮮活蹦跳的大頭蝦,肥美飽滿的鮑魚,霸氣十足的蟹,還有大蜆和花螺,全部新鮮放入桶,鮮度爆表! 大頭蝦肉質彈牙,蝦膏濃郁;鮑魚爽口鮮甜,簡單滾熟就超美味;蟹肉飽滿,蟹膏甘香,拆殼也值得的。大蜆一煮即開,鮮嫩無沙;花螺肉質爽脆,蘸點火鍋醬汁更惹味。 任吃自助(成人)(晚市)鴛鴦鍋花膠雞鍋 + 蕃茄鍋五大招牌湯底花膠雞風味 / 菌菇湯底 / 大骨湯 / 番茄湯鍋 / 經典麻辣湯。鴛鴦鍋雙重享受,花膠雞鍋濃郁滋補,湯底膠質滿滿,雞肉嫩滑。蕃茄鍋酸甜開胃,涮海鮮和牛肉超搭配!一鍋兩味,滿足不同口味。近百款食材重慶特色火鍋配料:日本

店面和室內設計充滿中國特色,宮廷風,古色古香。

任食生猛海鮮:
大頭蝦、鮑魚、蟹、大蜆、花螺

鴛鴦鍋
花膠雞鍋 + 蕃茄鍋

近百款食材
重慶特色火鍋配料:

日本和牛
掃碼下單肉類,牛肉控絕對不能錯過,日本和牛 任食,CP值超高!給喜歡原汁原味、追求鮮度的吃貨姊妹!

日本和牛油花細緻,入口即化!肉香濃郁,口感嫩滑,簡單滾幾秒就超美味,頂級享受!

海鮮類
鮮味爆棚,海鮮配料超滿足。海螺片爽脆彈牙,蝦滑鮮甜Q彈,鮑魚仔嫩滑多汁,生蠔肥美creamy,海蔘軟糯膠質滿滿。蝦拼盤新鮮度滿分,墨魚仔爽口鮮香,搭配花膠雞鍋更顯奢華。

竹笙爽滑吸汁,響鈴卷酥脆爆香,甜味小香腸咬感Q彈。

自助區選擇豐富
新鮮配菜、醬料自由搭配,冰鎮椰青水清甜解膩,青島啤酒無限暢飲超爽快!最後來支懷舊雪糕或雪條,完美收尾這頓滿足的海鮮盛宴!🍺🥥🍦

2025-07-01 0 瀏覽
室內環境中國古風裝修風格滿足喜歡打卡的你坐得舒服適合傾偈聚會慶祝節日抵食火鍋任裝海鮮、鮑魚蝦蟹鵝腸毛肚等等任拎任食,性價比高餐廳兩小時啱啱好湯底方面共有五款包括花膠雞風味、菌菇湯底、大骨湯、番茄湯鍋、經典麻辣湯,當中必試招牌花膠雞湯底,嚴選一鍋濃縮花膠雞精華,配合蟲草花及嚴選枸杞大棗,入味又滋補!可單點湯底或加$48選鴛鴦湯除海鮮仲有豬大腸、黑魚片、蝦滑魷魚須、麻辣雞腎、目魚花、豬腦花、鮑魚仔、生蠔、竹笙、豬肚等食物任選

室內環境中國古風裝修風格
滿足喜歡打卡的你
坐得舒服適合傾偈聚會慶祝節日

湯底方面共有五款
可單點湯底或加$48選鴛鴦湯

2025-06-21
1K
2025-06-29 0 瀏覽
最近北角新開咗間即撈海鮮重慶火鍋店 — 「大西洋海鮮火鍋」🤩🤩餐廳主打火鍋放題,晚市只需$298就可以任食即撈海鮮、多款肉類、火鍋配料、熟食、甜品等~性價比好高!!🍲晚市火鍋放題套餐 $298/位✨湯底揀咗「蕃茄鍋🍅」,味道酸酸甜甜、好開胃,蕃茄味十分濃郁!!即撈海鮮方面,包括有蟹、鮑魚、大頭蝦、沙白等可以任食~全部都好新鮮,當中至愛「大頭蝦🦐」!肉質爽口彈牙,味道鮮甜😋😋肉類方面,包括有美國安格斯肩胛肥牛、美國安格斯頂級和牛、日本和牛、荷蘭天然五花腩片、新西蘭小肥羊等~~我就最鍾意「美國安格斯肩胛肥牛🐂」!肉質軟嫩juicy、重牛味,同朋友encore咗幾次❤️❤️另外,自助區仲有多款火鍋配料、熟食、甜品、雪糕、飲品等可以任食任飲~~火鍋配料有墨魚仔、蝦滑、黃喉片、毛肚、丸類、蔬菜等,熟食就有小龍蝦、小酥肉、焗榴槤等~味道都唔錯!! 最後再食返支KitKat雪條,今餐好滿足👍🏻👍🏻

🍲晚市火鍋放題套餐 $298/位✨

最後再食返支KitKat雪條,今餐好滿足👍🏻👍🏻
2025-06-28 0 瀏覽
這間火鍋店絕對是性價比之王!花膠雞鍋湯底濃郁得令人驚艷,金黃色的湯汁充滿膠質,每一口都鮮甜滋補。牛肉片油花均勻,牛味香濃,入口即化;海鮮更是亮點,任撈的鮑魚大隻厚肉,蝦蟹新鮮彈牙,鮮甜度滿分!竹笙吸飽湯汁後口感絕佳,豬皇喉和牛柏葉爽脆過癮,響鈴炸得酥脆,浸湯後層次豐富。 配料選擇多樣,蔬菜清新,丸類彈牙,還有解膩的自家製冷泡茶。服務貼心,店員笑容滿滿,更提供圍裙防污,細節周到。最驚喜是免加一,人均消費合理,質素卻媲美高級火鍋店,絕對是回頭之選!

2025-06-25 33 瀏覽
這是一處超具中華建築特色的四川火鍋餐廳,故宮形式的紅牆設計及京劇面譜,氣氛滿滿。內裏有生猛海鮮,包括蜆、蟹、蝦、鮑魚等。新鮮海鮮自己撈起放入鐵桶的感覺太好玩啦,自己想食的自己捕捉,別有一番風味!而其他類型的蔬菜海鮮肉食亦應有盡有,種類繁多。特別是牛肉方面肉眼都看得出食材非常新鮮,油脂分佈均衡之餘更是非常鮮豔的紅色,更有蠔海參之類的豪華食材,重點推介是黃喉片,非常爽滑帶嚼勁,是一般自助火鍋店比較難得的食材,能夠自由食到實在太滿足了!

2025-05-26
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
2025-06-22 0 瀏覽
任食海鮮火鍋2小時,人唔多,座位舒適,自己拎桶出去任拎海鮮冇限refill😋大門同裝修都非常中國風,幾靚花膠同菌湯底都入味,醬料任裝飲品海鮮自己飲拎,另外手機可落單,美國安格斯肩胛肥牛、荷蘭天然五花肉、澳洲高鈣小肥羊、雞子、紅杉魚、黑毛肚、鮮鵝腸、豬黃喉、精品腰花、海螺片、豬大腸、黑魚片、蝦滑魷魚須、麻辣雞腎、目魚花、豬腦花、鮑魚仔、生蠔、竹笙、豬肚等食物大部分味道都正常,鮑魚仔幾好味,但肉就全部都喺急凍。$268一個人唔使加一唔同價錢可以揀唔同食物🥘但都係可以任拎海鮮🦞價錢不同任君選擇🤣

大門同裝修都非常中國風,幾靚

花膠同菌湯底都入味,醬料任裝

大部分味道都正常,鮑魚仔幾好味,但肉就全部都喺急凍。

$268一個人唔使加一

2025-06-21 0 瀏覽
呢間餐廳主打打邊爐,任飲任食,多款肉類,蔬菜,丸類等食物,呢度可以拎海鮮桶出去任食海鮮,自己撈自己揀,沙白,海蝦,蟹肉都有,拎完再自助煮。鮑魚肉質彈牙又新鮮,海鮮生猛。免加一2小時任食生猛海鮮+近百款食材 椰青暢飲,椰青清甜好味。五大招牌湯底花膠雞風味 / 菌菇湯底 / 大骨湯 / 番茄湯鍋 / 經典麻辣湯,可以自選湯底我地叫左花膠湯底清淡又健康雞湯味濃。丸類多款推介芝士牛丸同芝士丸好彈牙同濃郁芝士味,竹笙,海蔘都有,肉類有肥牛,魚類,羊肉等等,熟食就有小龍蝦,炸物,生果,甜品雪糕都一應俱全。

2025-06-21 0 瀏覽
北角新開生猛海鮮重慶火鍋放題 最平午市$158 簡單記錄一下 有咩食?見到價錢分咗三個$198 最主要係冰鮮海鮮但嚟到呢間 當然要試吓佢生猛海鮮放題$268起如果晚上10點後入座 或者同行有朋友生日 仲有八八折優惠.第一時間拎個桶 出去自己揀海鮮有大頭蝦 鮑魚 蟹 大蜆見到邊隻大隻 跳得快 就揀佢一定唔會出現唔新鮮嘅問題.各款冰鮮海鮮 可以自己掃code落單我比較鍾意⭐墨魚仔 ⭐生蠔 ⭐蝦滑 ⭐鵝腸竟然連⭐海參都有 當然唔少得⭐羊肉⭐豬肉⭐牛肉外面自助區有各款丸類 蔬菜菇菌亦都有炸物小食 連烤榴槤都有.前菜甜品區域 有幾款生果 新鮮榴槤任食 清甜椰青即開即飲冰粉 乳酪 泡芙 雪糕 雪條飲品種類都足夠.特別一提 如果生日仲會送勁大碗生日麵 仲可以播埋生日歌而且有同行朋友生日全枱88折 包房房間都幾大 仲有梳化 麻雀枱 6位或以上就可預訂包房.營業時間至凌晨3點 好適合鍾意打邊爐 又鍾意任食海鮮嘅朋友.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_北角.#大西洋海鮮火鍋 (北角)地址:北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖電話:2152 0348.(記住L
見到價錢分咗三個$198 最主要係冰鮮海鮮

6位或以上就可預訂包房
營業時間至凌晨3點 好適合鍾意打邊爐 又鍾意任食海鮮嘅朋友
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_北角
#大西洋海鮮火鍋 (北角)
地址:北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖
電話:2152 0348
(記住Like同分享 係我繼續出誠實記錄動力 感謝支持🙏🏻)
‼️想睇更多資訊
‼️ig: hkfunfoodrecord
‼️fb : funfunfoodrecord
#hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #食評 #北角美食 #北角必食 #鰂魚涌美食 #鰂魚涌必食 #炮台山美食 #炮台山必食 #北角 #炮台山 #鰂魚涌 #放題 #任飲任食 #火鍋 #麻辣火鍋 #啤酒任飲
2025-06-20 0 瀏覽
最近發現港島北角開咗間自助火鍋,價錢都幾優惠,大概因為唔係喺銅鑼灣咁熱門嘅地方,所以環境唔算好迫,仲有一個好有中式風嘅裝修~😄 越嚟越鍾意自己拎海鮮嘅感覺,可以精挑細選,玩味十足!🤭呢度飲品選擇都算多,汽水、茶類就唔洗講,連椰子水都有提供,只係要去第二個位置搵吓~🧃自己去拎調味料,好似唔同口味調製專屬火鍋湯一樣,隨心所欲!🧂雖然海鮮選擇唔算多,但係質素真係唔錯!啲蜆真係勁大粒,最緊要冇沙,每粒都厚肉又甜美,食落好爽口~😋牛丸同貢丸都唔失禮,好有口感同彈性!👍🏻總體嚟講,呢度真係抵食,仲係一個消遣好地方,下次一定要約埋朋友再嚟!🔥🥢
大西洋海鮮火鍋除咗好底食,地點仲好方便! 北角地鐵站出行三分鐘就到!今日我同三個朋友食lunch,地方都好寬躺!坐得舒服!我哋揀咗鴛鴦湯底,蕃茄同花膠雞!打邊爐必備嘅肉類,丸類,菜類,熟食,炸物,生果,甜品,飲品,都自己任攞任飲任食,無限供應!值得一提係,呢度嘅海鮮,新鮮又生猛,全部都係自己任撈!$268午市放題兩小時,仲係免加一!真心平!好貼地!真係啱晒附近嘅街坊!📍 大西洋海鮮火鍋 (北角)北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖

我哋揀咗鴛鴦湯底,蕃茄同花膠雞!
值得一提係,呢度嘅海鮮,新鮮又生猛,全部都係自己任撈!

📍 大西洋海鮮火鍋 (北角)
北角英皇道395號僑冠大廈地下28-31號舖

2025-06-08
雖然夏天,但有時好想食火鍋,最近就去咗北角呢間---🌟大西洋海鮮火鍋(北角)🌟食火鍋放題,每位$268任飲任食正宗重慶火鍋放題🍲最特別係有海鮮任撈,新鮮海鮮好生猛,款式種類又多,每次出去可以將海鮮裝滿鐵桶,一桶滿滿都有好多隻👍🏻火鍋配料可以出面自取,蔬菜、菇類、丸類款式又係非常豐富✨️除咗火鍋配料,仲有冷盤小食前菜都有,熟食甜品都有供應,非常有誠意。飲品除咗一貫嘅罐裝汽水、紙包飲品,連成個椰青都有,好特別,每個椰青都即飲即開,夠曬新鮮!醬料調味料款式多,滿足你唔同配撘。除咗出面自取,仲可以掃碼落單肉類,選擇嘅種類亦好多,連海鮮都有得落,仲有火鍋必食嘅響玲卷✨️火鍋湯底選擇都有好幾款,仲可以揀鴛鴦火鍋,麻辣湯底🌶環境舒適寬敞,而且店員服務態度好好,依家餐廳仲會開到淩晨三點,呢個價錢真係食到捧住個肚走,太多野食太多選擇性價比高👍🏻
火鍋湯底選擇都有好幾款,仲可以揀鴛鴦火鍋,麻辣湯底🌶

2025-06-15 668 瀏覽
總括呢間野d食物唔错, 可惜吹得太急, 限2小時, 勁準時提你~又話叫你食埋唔好浪費🤷🏻‍♀️如果唔係收$, 我食緊又話我超時罰$, 遲5-10分鐘,即係點?😮‍💨真係唔知老闆係咪吩咐員工不停提客人, 好反感~重點仲有大他吉位出門冇人等, 似趕客多d😓如果唔想被人吹, 大家三思!
2025-06-15