2018-08-28 458 瀏覽
外面下著大雨都不願離開商場,行了幾圈始終想試下新加坡嘅干撈麵。在半室外的坐位,覺得冷氣有點弱,午餐大約$70-100,價錢中上,唔知食物質素又係咪中上質素呢?兩個人點咗招牌大蝦干撈麵,巴東牛肉,雞肉串燒,跟餐要了薏米水。麵係似油麵,大蝦新鮮肉唔會梅,有幾個豆卜加上大量炸香了的乾䓤蒜,同埋甜甜地嘅醬油,撈埋一齊都幾好味嘅,但唔算出色。巴東牛肉有少少酸辣加少少椰味,牛肉燜得好淋,有少少牛肉膻味,只要好少量已經食晒成碗飯,我覺得比蝦麵出色好多😆雞肉串燒,雞肉無咩特別,沙嗲醬多花生味,偏辣但很惹味👍薏米水清清地可以解下辣,唔錯唔錯。
雞肉串燒,雞肉無咩特別,沙嗲醬多花生味,偏辣但很惹味👍
薏米水清清地可以解下辣,唔錯唔錯。
2018-07-05 466 瀏覽
一個人在K11食飯,午市不用等,很快有位坐。侍應服務態度良好,上菜速度快。叫了一個"馬來麥片什錦海鮮炒飯"(有飲品送),麥片原來是就這樣舖在炒飯上,因為本人喜歡健康,故雖然食落有點點"乾淨淨"的感覺,但還是覺得不錯。海鮮和飯的份量很充足,物有所值。

2018-02-14 1065 瀏覽
店名用了新加坡著名地區的名字 (Bugis),講明是新加坡菜,但最基本的肉骨茶卻是馬來西亞的肉骨茶(藥材味較重的啡色湯)。新加坡的肉骨茶理應是胡椒味重的清湯底啊!< 這是我去新加坡時,當地人告訴找的。>其實這馬來西亞肉骨茶都不錯(雖然比較油膩),但身為主打新加坡菜的餐廳也搞不清楚,也實在太令人失望啦。好彩我那個只是隨海南雞飯附有的細版。。。一道搞錯了的肉骨茶,其實是一間東南亞食店吧海南雞飯的雞不錯,的確是沒有骨的那種,但上面洒了重重的麻油,完全蓋住了雞味。大大碗的油飯是我吃過最油的,味道當然香。我們也點了份一人餐,當中選了海鮮叻沙摻摻、沙爹雞肉串燒和斑蘭檸檬薏米水。叻沙好大碗,有幾塊魚片,一粒帶子,一隻青口,兩隻蝦,半隻蛋。講真,真的很不錯,味道也很豐富,只是偏辣,未必人人可以接受。它混合了類似油面和米粉。我寧願它全部是米粉,會比較好味和容易夾起。湯底的椰汁味香濃。小食的串燒只有兩串;好彩得兩串!沙爹汁好辣,串燒不是燒的,連焗的感覺都沒有,更不用希望吃到炭火烤的味道了。跟新加坡吃到的,或者是九龍城的泰國燒烤的完全是兩碼子的事。雞肉算嫩,而且每串的份量不少,但也彌補不了味
好彩我那個只是隨海南雞飯附有的細版。。。
一道搞錯了的肉骨茶,其實是一間東南亞食店吧

海南雞併肉骨茶

湯底的椰汁味香濃

海鮮叻沙摻摻

雞肉算嫩,而且每串的份量不少,但也彌補不了味道不好這個缺點。

飲品,我們要了兩杯凍斑蘭檸檬薏米水。以為會有斑蘭味,原來沒有。到底斑蘭到哪裡了?檸檬就只有一片,薏米倒是大量的。吃完一餐辛辣熱氣的食物,來一杯薏米水真是
好舒服。

環境:
坐位舒適,但人手嚴重不足。等了約五分鐘才有人來寫單。
另一問題是店內好多小昆蟲在飛。一隻被我用芫荽葉壓死,一隻掉進我的薏米水 (後來職員幫我換了一杯),還有幾隻未能成功降落到食物上。

沙爹雞肉串
2018-02-10
海鮮叻沙摻摻
2018-01-11 766 瀏覽
每次到K11學完烘焙料理,總喜愛到地庫二樓的Bugis Corner食大蝦干撈麵或南洋肉骨茶(2人份)因為2人份的肉骨茶有隻蛋係裡面😋今日就帶男友到這又經濟又好味嘅新加坡菜館試試😍當然,要試這招牌大蝦干撈麵😋($85)此撈麵的醬汁主要是甜甜的豉油及野味的辣椒醬南洋肉骨茶(2人量) ($70)很愛加指天椒飲😍而肉點甜豉油吃但點了讓我們失望的巴東牛肉($80)牛肉內是凍的~失望😥但整體而言,這星加坡餐館的大蝦干撈麵及肉骨茶是值得一試的😋

今日就帶男友到這又經濟又好味嘅新加坡菜館試試😍

但點了讓我們失望的巴東牛肉($80)牛肉內是凍的~失望😥

但整體而言,這星加坡餐館的大蝦干撈麵及肉骨茶是值得一試的😋
  • 大蝦干撈麵
  • 肉骨茶
2017-12-18 622 瀏覽
對上一次黎幫襯係兩年前嘅事,當時lunch hour 要等半個鐘先有得入座,所以一直都無再去。今日可以早食 lunch, 12點到達餐廳,唔洗等位,兩個人都可以坐卡位,坐得舒適,叫完野食等左五分鐘左右就有得食。食完差唔多一點鐘,但奇怪啦無人等位,可能宜個價位係附近大把選擇掛。
香矛豬排椰漿飯
2017-12-18
2017-12-15 448 瀏覽
豬頸肉拌麵豬頸肉個量出奇地多,食落個拌麵感覺只係好似有d 無乜味嘅汁撈油麵個湯淡到水咁,其實唔知跟埋黎做咩個麵同豬頸肉味道還可以,不過唔特別好食囉勝在。。。唔使等位~通菜煲成半兜菜都老到食唔到,只可以揀d 葉黎食

豬頸肉拌麵
個湯淡到水咁,其實唔知跟埋黎做咩
個麵同豬頸肉味道還可以,不過唔特別好食囉
勝在。。。唔使等位~

通菜煲
成半兜菜都老到食唔到,只可以揀d 葉黎食

2017-12-11 436 瀏覽
可能地段問題,開得喺K11就一碗普通喇沙都變成不普通價錢呀。一人價錢122加一,因為選擇唔多所以散叫左一個粉 加 菜。豬頸肉叻沙摻摻$78要加一。感覺貴左啲,份量唔算多。入面有好似油麵加米粉啦, 豬頸肉有成六七塊,爽口嘅, 厚度切得剛好所以有咬口。配料就好似一般喇沙咁有豆卜 同魚片,分別都有四件度嘅同埋有半隻蛋。湯就ok唔算太濃郁。成碗都好普通,但正常味道的。另外馬拉盞炒通菜,啲菜老過我阿媽,啲菜莖直頭嘲唔到吞唔到。
豬頸肉叻沙摻摻$78要加一。
另外馬拉盞炒通菜,啲菜老過我阿媽,啲菜莖直頭嘲唔到吞唔到。

2017-09-18 365 瀏覽
k11食飯真係唔平 但lunch時度度都坐滿人 呢度都要等位 不過算係快 呢度叫得做大蝦干 黎到梗係試佢既signature大蝦干撈面啦!蝦個頭好大 不過蝦肉唔算好多豆卜暖暖的 配撈面好似有啲格格不入😅撈面底有啲似滷水汁咁 咸咸地 味道普普通通 但有得揀薏米水👍🏻👍🏻👍🏻算係幾好不過呢個價錢呢個份量同質素就真係唔太值但冇計 因為係k11 樣樣都貴🙈🙈

蝦個頭好大 不過蝦肉唔算好多
豆卜暖暖的 配撈面好似有啲格格不入😅
撈面底有啲似滷水汁咁 咸咸地 味道普普通通

但有得揀薏米水👍🏻👍🏻👍🏻算係幾好

不過呢個價錢呢個份量同質素就真係唔太值
但冇計 因為係k11 樣樣都貴🙈🙈
2017-08-29 277 瀏覽
trying this "Singaporean" food restaurant the second time. last time I had a prawn noodles, taste-wise still ok, I ordered a dry one, only it did not come with a bowl of soup like what it serves in Singapore, prawn was a bit dry. this time, I tried the beef noodles, a rendang beef noodles. very disappointing, can say they do not know what is a rendang beef. it's just a beef brisket with round noodles, beef not dry, worse, it has no chilly or not hot at all. with twice experience, this restaurant quality is believe below average. only the location is convenient, that's all.
2017-08-27
2017-08-24 307 瀏覽
之前工幹在新加坡留了兩個月,很懷念那邊吃的文化。這天路過 K-11, 看見Bugis 這名字,頓時想起新加坡其中一處最平民化的市集。朋友也是愛吃菜多於肉的人,我們兩人點的都以菜為主:清湯雜菜煲、大蝦柚子沙律、魚乾炒芽菜。最喜歡的是大蝦柚子沙律,配酸帶少辣的醬汁,既醒神又開胃。魚乾炒芽菜口感和味道相當不錯,伴飯很好。清湯雜菜煲真的有點清,但其他的夠惹味,配起來也合適。Bugis 位置很好, 是到尖沙咀活動的好落腳點。座位也舒服,不錯,會再來的。
2017-07-23 368 瀏覽
被名字吸引,以為是大蝦乾撈麵,原來是大蝦干撈麵,真是大笨蛋大蝦就是大蝦,但沒有味道的麵質是不是油麵呢⁉️加上蔥油等,都可以‼️反而加錢的小食是薯條炸蝦,sorry忘記名字,但是好味道的跟餐的飲品是薏米水,那麼熱天氣,也不錯‼️現在薏米水已流行於各食肆
被名字吸引,以為是大蝦乾撈麵,原來是大蝦干撈麵,真是大笨蛋

大蝦就是大蝦,但沒有味道的

麵質是不是油麵呢⁉️加上蔥油等,都可以‼️
反而加錢的小食是薯條炸蝦,sorry忘記名字,但是好味道的

大蝦干撈麵
炸蝦卷
炸蝦卷
2017-07-05 272 瀏覽
me and my friends have ordered 4 dishes to try- laksa- nasi lemak- fried carrot cake (black)- prawn noodlesLaksa was good but honestly not worth for the price. i would rather go to Toast box and get laksa for a much cheaper price.Nasi lemak was served with very tiny chicken wings. The taste of coconut rice was not bad. But not really worth the price for such a small portion.Fried carrot cake (black) tasted nothing like singapore carrot cake. It tasted more like those HK carrot cake that we eat d

- laksa
- nasi lemak
- fried carrot cake (black)
- prawn noodles

Fried carrot cake (black) tasted nothing like singapore carrot cake. It tasted more like those HK carrot cake that we eat during Chinese New Year.

Prawn mee was not bad, the amount of prawn given was just enough.

Overall, it was a good experience. But I would only go back to try other sg food.

(ps. im a singaporean living in hk)

2017-07-04
2017-07-02 278 瀏覽
午飯時間去到等左大約15分鐘,都幾多人不過員工得3個,好彩野食都黎得好快,見到好多人都叫咗海南雞飯食下次試叫咗一個什錦喇沙🍜嚟食,lunch都吾平好似要78不過包飲品。個湯好濃郁好回甘好香好好味,配料有蝦豆腐卜芽菜魚片蛋等配料,好足料。最特別係除咗本身嘅油面佢仲跟咗新加坡最原本嘅喇沙有埋米粉!口感好正!啖湯簡直可以飲完又飲,好好味!😋😋😋😋😋😋仲加左個南乳雞翼,超級入味,好值得一試!
午飯時間去到等左大約15分鐘,都幾多人
下次試

仲加左個南乳雞翼,超級入味,好值得一試!
2017-06-28
  • 叻沙
2017-05-20 253 瀏覽
惹味肉骨茶配絲苗白飯 仲有薏米水送 Hkd 68 😀個人超級中意佢既肉骨茶!可能因為偏甜好岩我口味~藥材味都好濃好好飲😍配飯食係一流架🤤不過佢就唔係用骨煲而係用瘦肉,但啲味都出得!好飲岩晒我啲湯怪😏另外仲叫左個新加坡海南雞飯 都係包野飲仲有埋湯 hkd72 🤓佢啲雞係真係勁滑勁柔嫩👍🏿絕對唔鞋架!連埋皮食真係醉了😈油飯都整到好香!👏🏾但佢送個碗湯就差梗啲啦,不過佢地既薏米水係好推介的!暫時係我飲過最好飲😊冇吹水,特登問左佢地係落左冰糖整的,甜度岩岩好,薏米都足😎推!
2017-05-01 319 瀏覽
週日傍晚經過k11想快點醫肚,見到呢度食新加坡嘢,又不用等位,就試吓啦入口右呢邊的座位比較靜,埋邊有條殖民地特色的金屬樓梯做裝飾 餐牌封面設計好似份報紙咁都幾靚,我都係選$248二人餐乜都有唔駛煩(其實放假真係……唔想再用腦思考睇餐牌) 套餐主菜選了餐廳推介的新加坡海南雞飯,福建蝦湯麵,及清湯雜菜煲雞肉都幾嫩滑,都ok㗎,配有一盅冬瓜湯,油飯不算香,但就超級大碗福建蝦湯麵,有一隻蝦,金沙腩,豆卜,魚片,貢丸,牙菜,蘿蔔,幼身油麵條質感一般啦,但個蝦湯底就十分香濃,濃而不膩,有好重好豐盛的蝦味,真係一飲就停唔到,好驚喜呀!讚雖唔算好大碗,不過對女仔嚟講,飲哂d湯,食完一碗麵都剛好飽了清湯雜菜煲份量超級大(感覺好抵嘅),雜菜其中有還有薯仔及紅蘿蔔,幸好只係蔬菜嚟,慢慢ko佢都唔怕會好滯嘅食飽飽餐飲揀了熱羅漢果蜜及熱苡米水……都係好大杯嘅,而且杯身厚很保温,最啱食完慢慢坐傾吓偈都唔會好快凍,見到鄰枱有人食緊肉骨茶,好似好味咁,下次可能會試。呢度位處地庫角落位,唔會好似樓上d食肆咁多人排隊,亦無限時,又有卡位,人唔多唔會太糟吵,行完街好攰落嚟食,可以坐耐d無限時交枱的壓力價錢都算合理

入口右呢邊的座位比較靜,埋邊有條殖民地特色的金屬樓梯做裝飾

餐牌封面設計好似份報紙咁都幾靚
,我都係選$248二人餐乜都有唔駛煩
(其實放假真係……唔想再用腦思考睇餐牌)

雞肉都幾嫩滑,都ok㗎
,配有一盅冬瓜湯,油飯不算香,但就超級大碗

呀!

清湯雜菜煲份量超級大

食飽飽
都唔會好快凍,

見到鄰枱有人食緊肉骨茶,好似好味咁,下次可能會試。

價錢都算合理啦,算是K11食肆中的經濟之選

下次應會再嚟吃呢個滋味蝦湯麵嘅