2024-03-25 77 瀏覽
呢間位於太子始創中心噶大自然素食,真係好味,有時感覺真係唔似素食,已經唔係第一次來,有時還要等位,不過今日就不用,因為係過左食飯時間先來,但都係好多人,可以證明幾多素食愛好者,一來就送個涼拌雲耳,少少辣,都好爽脆,我們就點左麻醬雞絲粉皮,食落去超似真噶雞絲,配埋濃稠噶麻醬,底部還放左青瓜絲,配搭好好,第2個就係福建炒飯,用素火腿,素蝦,但食落去完全同平時噶福建炒飯無分別,炒飯都好有鍋氣,第3個就係每次都必點噶鮮竹銀杏湯浸翡翠苗,湯鮮甜,豆苗嫩,有銀杏腐竹,份量多,第4魚香肉碎焗棉花茄子,呢個都要比個讚,面還有少少芝士,裡面噶茄子是去皮手撕噶,唔會有平時噶皮,肉醬就好似平時食西餐噶肉醬,但係素豬肉,整體效果好好,第5就係生煎菜肉餃,皮脆,裡面有木耳加其它素菜,都超飽肚。整體來講素食不再咁單一啦!
整體來講素食不再咁單一啦!
涼拌雲耳
福建炒飯
魚香肉碎焗棉花茄子
生煎菜肉餃
2024-03-12 122 瀏覽
細細個已經成日幫襯呢間💚而家越開越多西式素食店 間唔中食吓中菜 都唔錯😎呢到嘅食物種類超多元化 中西日式應有盡有✨.📌北京片皮鴨(跟薄餅) $106賣相真係好似片皮鴨‼️鴨肉似麵筋 不過係鹹嘅調味🧂微微炸過 外層焦脆 咬落帶韌勁🦆單食唔太似真肉 但用柔軟麼麼皮包埋青瓜同白蘿蔔絲 再淋上甜麵醬🫔都可以幾可亂真 唔錯👍🏻.📌大紅乳豬件(跟自製掛包)$126素乳豬係麵筋嚟 調味唔濃 冇鴨肉咁鹹 麵筋豆味重啲 口感出奇地似真乳豬 做到肉嘅鬆嫩 仲有啲酥香🐷如果加多層脆皮就perfect🙌🏻掛包有八件 份量十足 兩款都好鬆軟 原味似饅頭咁香甜 燕麥甜度低啲帶麥香🍞配埋爽脆青瓜同甜麵醬🥒口感豐富 輕盈又有飽腹感 推介💯.📌法式牛油果焗多士 $17/1最少兩件起嗌✌🏻多士係大片厚切法包 烘到外層超脆口 有餡地方就鬆軟濕潤🥖頂層係牛油果蓉加素芝士 軟滑creamy 鹹香十足 有啲似鹹蛋黃醬 香口惹味 但就比較油膩🥑🧀.📌鮮竹銀杏湯浸翡翠苗 $106翡翠苗好爽脆 帶獨特草青味🌱上湯味道好清 淡淡胡椒辛辣味🍲另外仲有滑嫩白果, 清甜百合同幾片鮮竹 好清新嘅菜式🌟.📌瑤柱金菇扒西蘭花 $106西蘭花勁大一

📌北京片皮鴨(跟薄餅) $106

📌大紅乳豬件(跟自製掛包)$126

📌法式牛油果焗多士 $17/1
法式牛油果焗多士

📌鮮竹銀杏湯浸翡翠苗 $106

📌瑤柱金菇扒西蘭花 $106
西蘭花勁大一舊 冇煮得好淋 幾爽口🥦面頭有少少切碎嘅金菇同紅蘿蔔絲🥕🍄但個芡汁太濃稠 杰到好似漿糊咁 令整體扣晒分🙈
瑤柱金菇扒西蘭花
瑤柱金菇扒西蘭花

法式牛油果焗多士
2023-12-29 523 瀏覽
28/12號下午四點左右同家人去咗太子呢間大自然食嘢,當時去到見到門口有吉咗嘅檯,不過當時門口冇員工係度,出於禮貌都係要入去同啲員工講返聲,(我行咗入去問其中一名員工,我想食嘢可以坐係邊度,佢當時睇咗自己隻表,好似好唔想做我哋生意,我見佢猶豫咗一陣,我即刻同佢講我可以坐門口嗎?我食半個鐘都可以啦⋯⋯佢先問我幾多位,我同佢講二位,於是就坐喺門口位⋯)倆個人就叫咗三個餸,其中一碟餸裡面食到一條2-3cm長嘅疑似竹簽物體,當時諗住算啦,嗱嗱聲食飽走人⋯⋯點知開始食另外一碟叫琵琶豆腐時,開頭兩粒都算同平時差唔多,在食第三粒時覺得係食緊麵粉,在食多粒都係一樣,原來抱住唔好浪費啲心態想食晒佢,但係真的好難食⋯⋯好似食緊香口膠,幫襯咗咁多年大自然素食未試過好似太子呢間咁差⋯⋯未到五點就行去買單,個員工見我行過去就即刻幫我準備買單⋯⋯我就同個員工返應碟餸裡面根本都唔係果樣嘢,(因為本人有一個習慣就係無論去到邊間大自然都係會叫返同樣嘅嘢,本人平時食野不會挑剔)跟住個員工就重複答我「你覺得唔好食,你唔好叫啦,你下次唔好叫啦,跟住我同佢講我純粹俾的意見,然後佢同講講唔關我事架,你同幫你買單個經理講啦,當時我行到買單經理面前講,個經理就同我講你講咩我聽唔到你講多一次,跟住我就話算啦,聽唔到算啦,我都係俾啲意見咋⋯⋯跟住個經理就答咗一句:「你覺得唔好食咋」我答佢我只係想俾啲意見,冇其它意思,個員工同個經理嘅態度勁差(戴口罩都睇到佢啲黑晒面)
2023-10-21 572 瀏覽
明明入邊有好多位,但係要我哋坐出面窄到死咁 嘢食黎得好快,但係凍嘅跟住啲茶都係凍嘅做得越黎越差 埋完單仲要直接趕我走 坐咗一個鐘都唔夠 之前食都可以接受 但一日比一日差以後唔會再食
明明入邊有好多位,但係要我哋坐出面
窄到死咁
嘢食黎得好快,但係凍嘅
跟住啲茶都係凍嘅
做得越黎越差
埋完單仲要直接趕我走 坐咗一個鐘都唔夠
之前食都可以接受 但一日比一日差
以後唔會再食
跟小學同學好耐無見,今次約左一齊食素。三點鐘開始下午茶,就吃下午茶啦!下午茶有半價抵食!(留意餐牌某些食物係無半價)麻煩同學先排隊攞位!坐低就可以叫野食。由於大家唔太肚餓,所以只叫了以下食物:麻醬雞絲粉皮$48:雞絲粉皮好食,份量唔小,麻醬如果多些更好。生煎菜肉餃(8隻)$48:煎餃子味道一般,底又唔係煎得好脆,也不太熱,調味又比較淡,唯一可取係夠大隻可填飽肚子之選。大自然燒味併盤$168:內有(叉燒、大腸、油雞、南乳燒骨、素鴨)。待應一拎黎真係眼前一亮,好大碟又靚。最愛素鴨,叉燒大腸,其它一般般吧!併盤好處就係乜都可以試,滿足!三個人計茶錢共$198(計法如下:$168+$48+$48+茶錢(無半價)$36共$300,加一/1係$30),食物半價$132,將食物$132+加茶錢$36+加1$30,最後$198,3人食每人60多元好抵食 服務:真係大開眼界,包括趕客唔好入座。當時未夠4點,收5點都唔想俾人入,勁!未夠4點要埋單,即係想加單就趁早啦!最過癮食左$198完全無人找贖,2元自動變貼士,妙!問都唔問未到五點立刻收晒所有未食晒的食物,咁都仲算有良心俾番杯茶你唔收可以飲下,一夠五點

問都唔問未到五點立刻收晒所有未食晒的食物,咁都仲算有良心俾番杯茶你唔收可以飲下,一夠五點粗聲粗請離座!

總括來講就算抵食味道可以,只係服務己經唔會令你唔想再來,完!
2023-10-07
2023-09-28 422 瀏覽
今日下午去食下午茶,一個茄子炒河粉,油到不得了,另一個炒飯,淋到不得了!幫趁十幾年大自然,水準愈來愈差,服務又愈來愈差,上星期去尖沙咀又係咁!真係唔會再幫趁!難食又服務差!平都冇用!
2023-09-13 397 瀏覽
雖然沒有光顧,只是查詢,門口帶位員工聽到查詢已經態度一般及粗劣,帶我到收銀櫃檯等,收銀員工聽到我想查詢盤菜菜單,態度已經不厭其煩係枱面尋找盤菜資料,一邊找一邊鬧,🤦🏼‍♀️我話如果冇就算啦!唔該晒你,麻煩晒!但佢繼續一邊搵一邊自言自語,咁多款,點知你想要邊款,有十幾廿個盤菜,點知張紙放喺邊😢唉!你搵唔到我都冇怪你,佢態度好似怪我麻煩佢比野佢做咁🤦🏼‍♀️點解大自然仲可以繼續,未去食態度已經咁差,坐喺堂食,咪貼錢買難受😪唔會有下次再去光顧

2023-09-03 330 瀏覽
一家十二人去晚飯,本來開開心心,食物係多選擇,味道都很好,但待應態度惡劣,八點晚飯九點已趕你走,唔係因為有下輪客等緊,純粹係想十點前收工,以後都好難再幫襯,除非轉左批待應。
2023-08-20
2023-08-12 345 瀏覽
小弟不得不承認以素食來講係好食,多款式。但是樓面人員服務就令小弟不敢恭圍。小弟今收工同太太去食晚飯,由點餸到上齊食物花20分鐘是非常合理。但竟然在我剛剛起步進食時,服務員突在我未叫埋單之下行埋黎叫我埋單先,仲話你都唔會加嘢食㗎啦!當時嘅時間係晚上8:15,我當時呆一呆嚟不設反應之下就用信用卡埋咗張單然後繼續食飯。食完飯之後睇大約8:45我同太太就離開。食飯期間我見到樓面服務員不停叫其他枱嘅人客先埋單,而情況係當時其他人客亦係正在進食中。最後,當我們離開時候,我太太問其中一位服務員(樓面)他們是幾點關門,她馬上回答係10:00仲自動講因為人手不足所以要求人客上齊餸就先要求客人埋單,原因係唔好阻礙佢地收工🤪。各位,日後大家自己考慮是否要去/咩時間去呢間好嘢食用啦。
最後,當我們離開時候,我太太問其中一位服務員樓面)他們是幾點關門,她馬上回答係10:00仲自動講因為人手不足所以要求人客上齊餸就先要求客人埋單,原因係唔好阻礙佢地收工🤪。

各位,日後大家自己考慮是否要去/咩時間去呢間好嘢食用啦。
2023-08-09 259 瀏覽
第一次食素三文魚點完醬油,真系好神似黃金南瓜蝦個蝦都幾好味咕嚕肉都真系幾似肉,唔認真睇都會以為系肉素芋頭鴨也不錯腰果露唔甜好食d阿姐講野比較粗聲粗氣 唔代表我無禮貌個種新式素食尼講 價錢唔貴有機會會再去
第一次食
素三文魚點完醬油,真系好神似
黃金南瓜蝦個蝦都幾好味
咕嚕肉都真系幾似肉,唔認真睇都會以為系肉
素芋頭鴨也不錯
生日
  • 黃金南瓜蝦
  • 咕嚕肉
  • 三文魚刺身
今日十五本身開開心心去食素,去到要攞飛,已經等好耐先有人出嚟招呼寫號碼。我講左2 位,之後有一枱4 位,阿姐比左飛4 位無比飛我,我問返阿姐攞,阿姐好晦氣咁寫咗張竟然係喺四人枱之後嘅俾我。4人枱客人已經開口話係我到先,阿姐唔認自己錯,仍唔肯改飛⋯中間見等咗20分鐘都冇人走我再問阿姐,阿姐就好晦氣咁話有枱我就俾你先。點知最後阿姐安排咗四人枱入去囉,我同阿姐理論,阿姐話而家我係俾大枱人唔係2 人,我話阿姐你啱啱走都係比2 個人坐,點解你唔係俾2人先呀。阿姐啋我都儍⋯阿姐⋯十五食飯時間等一張枱走已經好耐,將心比己啦阿姐!!最後唔食佢走左~喺comment 已經睇到好多人話太子招呼差,今日拎教左,簡直係趕客!

4人枱客人已經開口話係我到先,阿姐唔認自己錯,仍唔肯改飛⋯

阿姐⋯十五食飯時間等一張枱走已經好耐,將心比己啦阿姐!!

最後唔食佢走左~

2023-06-03
2023-05-27 561 瀏覽
佛誕,全日食素,所以同女友小熊一齊去大自然,就係咁簡單!我都係果句,我係一個齋口唔齋心嘅人,點知一山還有一山高,搭枱嘅隔離枱客口心都唔齋,條阿叔把聲已經夠響,一坐底就投訴餐廳唔開個好位俾佢要搭枱,又投訴後加嘅靚仔飯遲遲未見,我同小熊打個眼色,快快食完快快走!所以原本想叫兩個木瓜沙律,點一個就算,原本想點焗多士都唔叫,點個瑤柱金菇伊麵,砂鍋雲吞素翅,琵琶豆腐,心諗快D上枱唔該!木瓜唔係我杯茶,沙律如果加上蟹籽就更好味,可惜蟹籽唔係素!瑤柱金菇伊完全食唔到瑤柱,但伊麵炒到比較乾身唔會太多茨汁,哩點我欣賞.砂鍋雲吞素翅唔夾自己口味,雲吞內裡餡料酸菜自己唔欣賞,另一款餡料唔知係咩菜,果種草菁味太強,食一件已放棄!隔離枱果位煩音又係到𠵱𠵱哦哦...... 感覺我係孫悟空遇上唐僧!登登登登登登登! only you...….最後琵琶豆腐外脆內軟,跟隨嘅醬汁以為味道好死唔夠鮮,但又出奇地惹味! 成為今餐最正竟然係哩碟醬汁!今日佛誕餐廳已經特別多客,雖然D姐姐態度已經唔多友善,但一山比一山高遇到D西客又突然間凹哂水! 相信哩件核爆唐僧係熟客D姐姐都買佢怕!阿彌陀佛!
佛誕,全日食素,所以同女友小熊一齊去大自然,就係咁簡單!

木瓜唔係我杯茶,沙律如果加上蟹籽就更好味,可惜蟹籽唔係素!

登登登登登登登! only you...….

阿彌陀佛!
2023-05-19 351 瀏覽
8:30pm 到達,係咁催落單,態度亦有啲差,話9:15pm last order, 心諗都仲有45分鐘,快速落單之後,不出10分鐘所有餸菜已到齊。9點已經要埋單,同埋佢開始收拾,結果9:15分鐘快快脆脆食完走,費事阻佢收工,前後喺間餐廳食咗45分鐘,仲趕過食快餐店。臨走問佢閂幾點,佢話閂十點,因為佢哋要收拾同拖地,入去食到一肚氣,不停係咁催。奉勸各位超過八點唔好去呢間餐廳食😤食物質素一般,有食過其他分店,最差係呢間😑
奉勸各位超過八點唔好去呢間餐廳食😤
食物質素一般,有食過其他分店,最差係呢間😑
2023-04-30 342 瀏覽
千祈唔好去…服務態度差到冇極限…唔明點解仲可以唔執笠仲喺度開鋪…未食完就收你碗筷趕你走。拎張單嚟叫你埋單,之後喺隔離單單打打話你埋咗單仲唔走。大大聲俾說話你聽。真心犀利唔明點解可以請埋成班咁嘅員工。
2023-04-28 302 瀏覽
估唔到咁難食,意料之外嘅難食,行過呀媽話想食,入到去嗌左個雞絲粉皮,一個咕嚕肉,素煎餃,仲有瑤柱蛋白炒飯 一共$39X.X服務態度又差,唔提完全冇諗過找錢 大家謹慎選擇
大家謹慎選擇

2023-04-27