2017-09-05 3458 瀏覽
來大澳,好多人都是為了參觀水鄉而來,在食方面,如像我們跟團來的,早已經有固定的午餐地點,留連在大澳街上時,要食的話,茅頭就會指向街邊的小食。在大澳,周街都有賣巨形魚蛋,仲有許多遊客熱捧的鹵水大墨魚。不過,這兩個並非我的所好,我所好的小食,並非同水產有關,是一些就來失傳的香港經典及鄉效美點。這一篇文章,會說的小食,就是大澳的《炭燒雞蛋仔》。在大澳一過橋立即左轉的那一邊巷仔,會見到一個幾空曠的舖位。舖位很簡單,只有一個炭爐,只有一個大叔 (也許現在要叫伯伯),賣的,亦只有雞蛋仔。 真的用炭燒的雞蛋仔,以我的認知只有牛頭角下邨,大坑,同大澳三家。牛頭角下邨的,隨著社區重建,已經再搵唔返了;大坑的伯伯,早幾年亦已經仙遊了。今時今日,要食炭燒雞蛋仔,都似只有大澳的這一個永遠戴黑超的伯伯。 伯伯堅持即叫即整,做好一底就立即風乾,所以係要耐心等待的。此外,用上炭火燒出來的雞蛋仔,火喉均勻,燒出來的色水十分之美觀。 我的一份炭燒雞蛋仔燒好了,風乾好了,看得出其色澤均勻,比較深色的原因不是烤焦了,而是因為這兒的雞蛋仔的味道是偏甜的。一放入口,每一粒都是甜甜的,帶脆的。最開心的,就是雞蛋仔係實心架,好正

一放入口,每一粒都是甜甜的,帶脆的。最開心的,就是雞蛋仔係實心架,好正。

吃完雞蛋仔,我們的大澳行 round 1 就結束了,大伙兒回到旅遊巴,食飽就再回來大澳,進行是次行程的第二 part 活動。
$15 (其他)
2017-06-18 2354 瀏覽
炎炎夏日同男朋友入咗大澳,你知是否因為有節日慶典關係,今日入大澳的人十分之多,足足等了一個多小時才上到巴士。入來唯一目的除了買蝦膏蝦醬之外當然便是食東西!網上搜尋下大澳食美食十大,其中炭燒雞蛋仔伯伯是美食十大之一,蘇年前一大澳已經有吃過伯伯的雞蛋仔,今天來到當然要壞緬一下!幸好地剛剛人流走了一批,只要排第二個便可以吃到。因為炭爐十分之熱,加上30多度的炎熱氣溫真的1好辛苦,伯伯三兩下手勢邊做好一份雞蛋仔。金黃色的雞蛋仔賣相相當吸引,拍完照雞蛋仔依然很熱,可惜的是雞蛋仔的粉漿比例沒有以前的那麼好,吃起來沒有脆卜卜的外脆內軟外層,蛋香味雖然重但缺少了外層口感,突然有點暗然失色。

幸好地剛剛人流走了一批,只要排第二個便可以吃到。

2017-05-01
其他
2017-06-17 1404 瀏覽
兜兜轉轉先搵到真正既大澳雞蛋仔...有好多疑似炭燒雞蛋仔既小店開左...最奇怪都係大排長龍...可能俾人fake左..定都係覺得咁好食呢....真正既大澳雞蛋仔伯伯係有副黑超架! 幾型!整完之後會放係盤到涼一涼先,之後先放入袋到!好好彩,我今日係買到最後幾底既人...去到三點幾四點已經係賣哂..好誇張呀!雞蛋仔好香蛋味,個淊唔多...唔係好有口感 脆卜卜咁!同朋友好快就ko左....或者黎到大澳係食佢地既風土人情!
真正既大澳雞蛋仔伯伯係有副黑超架! 幾型!
2016-02-09
2017-06-05 923 瀏覽
呢間炭燒雞蛋仔可以話係冇得輸,離到十丈遠已經聞到炭燒既蛋香味 😍 見到排到去尖沙咀既龍就知一定係非呢間莫屬!一行到過去見到叔叔好有型帶副超成個 Mark 哥咁 🤤 好想同佢瘋狂打茄輪 🤤 佢啲雞蛋仔* 底底都即叫即整,不過本身已經排哂隊等等,所以底底新鮮,底底都用「九轉無相神功」轉呀轉,然後再用「芭蕉扇」吹到脆一脆!說話唔多講,蛋香、脆口、熱辣辣,全港最好食,完!我繼續食先喇 bye bye 🤤——————————————————————#炭燒雞蛋仔 $20——————————————————————大澳炭燒雞蛋仔叔叔大澳吉慶街 59 號地下
——————————————————————
#炭燒雞蛋仔 $20
——————————————————————
大澳炭燒雞蛋仔叔叔
大澳吉慶街 59 號地下
2017-05-08 989 瀏覽
很長時間沒有寫食評大多只是用OpenRice 搵食但今次真是非寫不可因為實在太值得推存!! 認住黑超阿叔!!大澳炭爐雞蛋仔!!經常聽人說雞蛋仔要外脆內軟今次終於食到𣎴同於坊間一般雞蛋仔質感例如地方雞蛋仔、高手雞蛋仔外面好乾身,口感比較硬大澳雞蛋仔口感是我從未試過阿叔會將雞蛋仔成品用風扇吹吹再放入紙袋期間會提醒你 手要放紙袋下面雞蛋仔不會燙手入口溫度剛好口感像焗爐剛出爐蛋糕有小小濕氣但脆口裡面軟綿綿未知是否與炭爐製有關但我印像以前牛下炭爐雞蛋仔也沒有食到此口感這已成我心目中雞蛋仔NO 1有機會去大澳一定要再食!
很長時間沒有寫食評
大多只是用OpenRice 搵食
但今次真是非寫不可
因為實在太值得推存!! 認住黑超阿叔!!大澳炭爐雞蛋仔!!

經常聽人說雞蛋仔要外脆內軟
今次終於食到
𣎴同於坊間一般雞蛋仔質感
例如地方雞蛋仔、高手雞蛋仔
外面好乾身,口感比較硬

大澳雞蛋仔口感
裡面軟綿綿
未知是否與炭爐製有關
但我印像以前牛下炭爐雞蛋仔也沒有食到此口感

這已成我心目中雞蛋仔NO 1
有機會去大澳一定要再食!
2017-05-07
2017-03-17 728 瀏覽
Simply the best egg waffle in Hong Kong. One old man (with his signature sunglasses), one waffle iron, one charcoal BBQ pit, one thing on the menu: egg waffle. The waffle is slightly charred and crispy on the outside, soft and fluffy on the inside. It's in a different class to the anaemic looking egg waffle cooked on an electronic waffle iron you find in the city. There's always a queue and you better not rush the chef. He'll tell you not to bother coming if you are in a hurry. After all you cannot rush perfection.
2017-03-17
2017-03-15 551 瀏覽
今次係第三次食呢間超出名的炭燒雞蛋仔,越黎越多人排隊🙈有好多都唔係本地人🙈 我記得第一次食果陣係2015年😂 排隊唔算好耐一陣就到,果個雞蛋仔係我食過最好食,睇住伯伯燒佢反佢十幾二十次,一食入口好香蛋味,甜甜地,好翠,超好食😋😋第二次舊年去,已經要排長龍,係東涌等左兩個鐘頭車😵🙈 可能太多人排隊食雞蛋仔,伯伯燒幾下就唔燒🙈好翠的感覺冇左😩蛋香仲係到😌到我早個星期去,又係好多人🙈我差唔多排到果陣話得番20底,好彩😎 但係一食入口,燒得幾下,唔翠🙈 啲蛋味淡左🙈唔會落多左水掛🤔🙈 好失望排咁耐,質素差左🙈🙈雖然都好好味,但想食番第一次的味道😋😋加油💪🏻💪🏻*近排食過幾次筲箕灣低調高手,佢好翠,有伯伯第一次咁好翠,但蛋香就唔多,近近地都可以食下嘅😌。
雖然都好好味,但想食番第一次的味道😋😋加油💪🏻💪🏻
2017-03-15 428 瀏覽
見大家都推介話呢間雞蛋仔好好味,一到達第一時間就去搵,由於系平日既關係,沿路見好多店鋪都無開,一路行一路擔心今次會吾會食吾到,好彩皇天不負有心人,我有幸食到好開心。黑超伯伯手法十分純熟,幾分鐘做好一份雞蛋仔,排隊邊等邊聞到陣陣蛋香味。炭燒雞蛋仔($18)每底雞蛋仔即叫即做,絕對新鮮熱辣辣,表層燒到金黃香脆,內裡軟綿綿蛋味香濃,有別於平時食到既雞蛋仔,非常值得一試。

炭燒雞蛋仔($18)
2017-03-10 343 瀏覽
今天同朋友到大澳試炭燒雞蛋仔。因為好多朋友推介例必一定要試。所以到達后便直接找傳聞既大叔。去到剛看到有班crew 同佢做訪問。便到別處逛逛。終於都可以試試什麼滋味⋯⋯既炭燒雞蛋仔,發覺味道一般只是有炭燒的香味。還要賣$18 一底。稍微有點貴。
覺得大叔似一個明星!hehe😂
2017-03-03 529 瀏覽
我本人最愛街頭小食係雞蛋仔,食過大澳阿伯雞蛋仔都番不到轉頭。用炭火燒過雞蛋仔再加上牛油及蛋香,真心講係一流,我見到佢有幾層蛋,食得出佢用左好多蛋。每次經過大澳都必食。而且每次都要等半個鐘為以上。我有時都好佩服伯伯,大熱天時對住炭爐都可以做出甘好食雞蛋仔。
2017-02-01 467 瀏覽
當時只有我及一家三口排隊,看到用夾炭同夾雞蛋仔都系同一個夾,都O曬咀,跟住出爐一底炭屎甘黑既雞蛋仔,我表示不要,然後他問一家三口,他們也拒絕要,之後雞蛋仔大叔對我說:不如你唔好買,去前面買白雪雪無味果的。我即走...
2017-01-29 512 瀏覽
聞名已久的大澳炭燒雞蛋仔叔叔, 次次行經都大排長龍, 最少有十多二十人, 只得一個叔叔用炭爐整雞蛋仔, 就算五分鐘可以整一底, 起碼要等一粒鐘, 通常經過都系去行山, 花一粒鐘等食雞蛋仔不太可能, 所以由始至終都沒有吃過, 今次入到大澳約下午兩點, 竟然得兩個人排緊隊, 機會難逢, 終於可以食一次了, 超開心。雞蛋仔大叔用炭爐烤焗, 名副其實的炭爐雞蛋仔。製作雞蛋仔、收錢及包裝一腳踢, 想快都幾難。終於有機會一試, 望落烤得焦黃香脆似的, 熱辣辣的雞蛋仔散發出陣陣的透人蛋香。咬一口, 雞蛋仔外不脆, 但內鬆軟香甜, 唔太甜膩, 蛋漿夠蛋香, 朋友話應該放置時間不夠, 所以令雞蛋仔皮不夠脆口, 真可惜, 雖然皮不脆, 但其實都幾好食, like, 下次有機會再食, 自己打開紙袋等耐些才吃, 那便可試到外脆內軟的炭燒雞蛋仔了。
雞蛋仔大叔用炭爐烤焗, 名副其實的炭爐雞蛋仔。
製作雞蛋仔、收錢及包裝一腳踢, 想快都幾難。
炭燒雞蛋仔 ($15)
10 分鐘 (外賣自取)
2017-01-07 551 瀏覽
今日一家黎大澳行下,見到 有出名嘅雞蛋仔當然要試下,一見到已經係大排長龍,見到叔叔係用炭爐燒嘅,15蚊一底,離遠已經聞到好香嘅炭爐味,一拎上手見到顏色比起出面嘅係深d,一咬落去十分鬆軟,有好香蛋味,我仲食到有少少好似牛油味咁,真係好正,點好?第時要食咁好味嘅雞蛋仔要入到大澳先有得食但15蚊食到咁好味嘅雞蛋仔,真係十分抵,香港已經冇幾多呢d用炭爐燒嘅雞蛋仔,但我開頭真係搵左一陣子先搵到間舖,因為佢舖面冇點寫明有雞蛋仔,係見到好多人排隊我先知。
炭爐雞蛋仔
炭爐雞蛋仔
2017-01-03 410 瀏覽
經過見到一條人龍,原來係黑超伯伯用佢個特製炭爐烘雞蛋仔。雞蛋仔較平時食既較薄皮同脆,多左炭燒的味道同一份兒時的情懷
經過見到一條人龍,原來係黑超伯伯用佢個特製炭爐烘雞蛋仔。

雞蛋仔較平時食既較薄皮同脆,多左炭燒的味道同一份兒時的情懷
2016-12-28
1K
2016-10-31 906 瀏覽
炭燒雞蛋仔$15食得多新式嘅雞蛋仔,都想食番喔種原味胡天氣都幾熱,戴住黑超嘅呀伯用炭爐烤雞蛋仔!仲有透爐神器 · 風扇仔用炭火烤出黎微脆,裡面係鬆軟 粒粒都好完整!蛋漿比起話有蛋味,反而係甜味,可能落左好多糖。除左食味道,可能吃的主要係情懷!
炭燒雞蛋仔$15
食得多新式嘅雞蛋仔,都想食番喔種原味胡

天氣都幾熱,戴住黑超嘅呀伯用炭爐烤雞蛋仔!
仲有透爐神器 · 風扇仔

用炭火烤出黎微脆,裡面係鬆軟 粒粒都好完整!
炭燒雞蛋仔
炭燒雞蛋仔
蛋漿比起話有蛋味,反而係甜味,可能落左好多糖。

除左食味道,可能吃的主要係情懷!