2024-04-07 158 瀏覽
去大澳漁村食小吃買手信之外,當然唔少得食海鮮🦐🦑啦! 這間位於大澳街市街吊橋附近的海鮮酒家,主打多款親民小菜,而且店內亦有推廣十道菜,不妨揀幾樣試吓! 海哲墨魚餅墨魚餅煎至金黃色,厚身而且有6大塊,外脆內彈牙,鮮味十足。 除了墨魚餅,中間放滿了爽彈嘅海哲。 估唔到海哲下仲有新鮮菠蘿粒🍍及自家製醃蘿蔔🥕。 這道菜真的滿有心思! 豉椒炒蜆這道中式風味小菜口感鮮美,蜆肉鮮嫩多汁,帶有海鮮的天然甜味。豉椒的香氣和辣味融合在一起,微微辣使得口感更刺激,增添了菜餚的層次感

去大澳漁村食小吃買手信之外,當然唔少得食海鮮🦐🦑啦!

海哲墨魚餅

豉椒炒蜆
一落車冇幾耐轉入小街就有一間海鮮餐廳。味道都好唔錯㗎👍👍🤩大澳蝦醬蒸豬腩肉以新鮮的豬腩肉為主角,搭配上豐富的大澳蝦醬。咬下一口,豬腩肉的鮮嫩質感融合了蝦醬的濃郁風味。蝦醬的鹹香與豬腩肉的甜味完美交融🥰🥰🤩椒鹽大墨魚片配上椒鹽的香辣滋味。大墨魚片切得薄而寬,質感細膩柔軟。椒鹽的香氣在鼻腔中彌漫開來,讓人食指大動。每一片墨魚片都經過短暫的烹調,保持了原汁原味。椒鹽的辣味與墨魚的鮮甜相互襯托,刺激著味蕾,令人回味無窮🫶🫶🤩清炒菜心味道好清甜嘅炒菜,炒得好有鑊氣,又夠惹味
一落車冇幾耐轉入小街就有一間海鮮餐廳。味道都好唔錯㗎👍👍

🤩大澳蝦醬蒸豬腩肉

🤩椒鹽大墨魚片

🤩清炒菜心
味道好清甜嘅炒菜,炒得好有鑊氣,又夠惹味
👉行山到達大澳,剛好午膳時份,這裏供應小菜,或來料加工。。。就試試吧‼️📌椒鹽大墨魚片 $138 ~ 墨魚片輕薄,漿粉也不重,香脆金黃,突顯大廚功力。。。👍📌鮮菠蘿黑豚咕嚕肉 $88 ~ 至愛咕嚕肉,汁醬掛肉,甜酸比例調得剛剛好,少少肥,甘香可口。。。🤩▶️茶$10/位▶️另加一服務費👉2人還點了白飯$12,汽水$15x2,埋單$317,可以吧‼️🏬 大澳好景海鮮酒家 (大澳)🚦 大澳永安街15號地舖
2024-03-30
📌鮮菠蘿黑豚咕嚕肉
📌鮮菠蘿黑豚咕嚕肉
2024-01-09 167 瀏覽
今日去咗大嶼山大澳行吓,午餐時候唔知食乜好老公就話不如去呢間好景啦,一路食一路有個好景睇吓。 原來入到去乜嘢景都冇嘅 😂。不過有熱情嘅服務同埋有好好味嘅嘢食。 因為餐牌上邊有太多好味嘅嘢食所以三個人點咗五碟菜,食到好飽,但因為好好食我地迫自己食晒😅。洗手間10分乾淨👍。要留意有加一,每位十蚊茶錢,同埋只可以俾現金。
洗手間10分乾淨👍。
要留意有加一,每位十蚊茶錢,同埋只可以俾現金。
聖誕連假人山人海,想享受一下寧靜的郊外氣息,我們就來到大澳走走,午餐選了在街頭的大澳好景海鮮酒家,餐廳位置方便,吃過之後覺得一定要推介,它並不是想像中的遊客店,價錢十分親民,製作甚有質素,而且份量好多,如果我住在附近必然常常光顧。蝦膏芥蘭煲$98上菜時鍋夠熱,將材料攪拌時滋滋作響,加上它的香味,十分級引。芥蘭咬下去爽脆,火喉控制得好,應盡快吃,否則放得久會變軟,拌了肉碎和大隻的蝦乾一起炒,加上濃香的蝦膏味道,超級惹味,原來蝦膏更是店家自製,十分有驚喜!充滿大澳風味!黑松露蛋白炒飯$128飯炒到軟硬適中,粒粒分明,黑松露炒得均勻,香味剛好合適,蛋白呈塊狀有咬口,加上蝦和帶子粒,菜芯粒,每口都吃到豐富用料,味道平衡,炒飯份量之多足夠3-4人分享,但因為太欣賞它,我們都吃光了。鮮魷蒸肉餅 $88這個肉餅也一定要試,不愛吃肉的我也愛上了,每一口都又腍又滑,口感細緻,內裡有切成薄片的冬菇和鮮魷粒,一試難忘,特別一提用的碟子充滿兒時回憶,家的感覺。聽起來是大家熟悉的餸菜,但每一道都做得與別不同,用足心機做到極至美味,在巿區也吃不到,這餐廳成了到大澳必吃的餐廳了。

蝦膏芥蘭煲$98

黑松露蛋白炒飯$128

鮮魷蒸肉餅 $88

又係行完山食好西既日子今日勁毒,自己一個由愉景灣行老虎頭山,行落梅窩再搭1號巴士返返去大澳食好西✨⭐️⭐️⭐️呢間嘢好似今年11月中新開🥰老闆娘同老闆都好好人❤️仲有一個超級活潑嘅經理💫 (好似叫Linda🤩🤩🤩) 好好傾得來又好開朗😍 正正好啦唔好講咁多嘢啦,都係直接講食嘢🥳✨今日想食肉(其實我每日都係食肉肉肉肉🥳😇所以今日就叫咗個牛肉🐮煲,同埋嗌咗個金沙奶油大蝦🦐🦐🦐全部啲餸唔夠晒熱💯💯💯最緊要啲嘢夠新鮮夠熱😝🫶🏻🫶🏻最先嚟到嘅金沙奶油大🦐🦐🦐😆大食Me 一個人自己食哂❤️蝦勁新鮮,真心好大隻😍不過都叫係好對得住佢個價錢198/8隻跟住,就黎左個薑蔥牛肉煲😍食食食😆一個人雖然好毒,但係都幾好,可以食到好嘢❤️🫶🏻老闆娘仲好好咁溫馨提示,如果要食夜晚嘅話就早啲過嚟訂枱,如果唔係就好易冇位啦🤓🤓🤓呢間係我食過大澳最好味嗰間餐廳,因為好多都係呃秤比較多😒😒😒同埋啲食材好新鮮,keep住好多人🤩餐廳環境乾乾淨淨大餐廳嘅感覺😗最後俾錢嘅時候係 198+98+8蚊茶芥 +1真係有啲貴,但係真係新鮮🥰都係好少去,都值得一試嘅😎
又係行完山食好西既日子

呢間嘢好似今年11月中新開🥰

老闆娘同老闆都好好人❤️
仲有一個超級活潑嘅經理💫
(好似叫Linda🤩🤩🤩)
好好傾得來又好開朗😍 正正

好啦唔好講咁多嘢啦,都係直接講食嘢🥳✨
今日想食肉(其實我每日都係食肉肉肉肉🥳😇

所以今日就叫咗個牛肉🐮煲,同埋嗌咗個金沙奶油大蝦🦐🦐🦐

全部啲餸唔夠晒熱💯💯💯
最緊要啲嘢夠新鮮夠熱😝🫶🏻🫶🏻

最先嚟到嘅金沙奶油大🦐🦐🦐😆
大食Me 一個人自己食哂❤️

蝦勁新鮮,真心好大隻😍
不過都叫係好對得住佢個價錢
198/8隻

跟住,就黎左個薑蔥牛肉煲😍

食食食😆
一個人雖然好毒,但係都幾好,可以食到好嘢❤️🫶🏻

同埋啲食材好新鮮,keep住好多人🤩

餐廳環境乾乾淨淨大餐廳嘅感覺😗

最後俾錢嘅時候係 198+98+8蚊茶芥 +1

真係有啲貴,但係真係新鮮🥰
都係好少去,都值得一試嘅😎

金沙奶油大蝦🍤
薑蔥牛肉煲
2023-12-25
$334.4 (午餐)
金沙奶油大蝦🍤
薑蔥牛肉煲
  • 金沙奶油大蝦
🥶天氣凍嘅時候最正就一定係操下山然後食返餐好野!呢日同兩位朋友由東涌行完山來到大澳漁村落腳搵食,講返大澳呢個地方由前幾代政府話要拆卸棚屋,到今次今日成為香港本地遊的旅客勝地,經歷過嘅係大火連燒棚屋,打風落雨又會水位上漲而水浸嘅歷史,原居民堅守經營嘅餐廳餐飲業應該更要支持。🚤就近橫水渡橋的呢間「大澳好景海鮮酒家」多年的老招牌上年關店後重開,由新店主領導班子重新出發,主打地道價錢親民小菜、2-10人套餐及抵食之選。餐單有海鮮類、豬牛雞鵝肉、小炒、煲仔菜、湯羹類等,亦可以到附近海鮮店揀海鮮自攜加工,店長話一定要試佢地嘅一款,🐽鮮菠蘿黑豚咕嚕肉 $88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️自家真材實料脆炸咕嚕肉,口感爽彈肉味香濃,黑豚肉炮製信心保證啖啖肉,特別一讚炸粉薄脆,甜酸味平衡,足料有份量,係旅遊區來講性價比唔錯的一款招牌。🦑椒鹽鮮魷 $98推介:⭐️⭐️⭐️⭐️賣相色水靚仔打卡,同樣炸粉薄脆火喉到位,同時配兩款醬油有兩種口味食法,價位正常。🥗好景小炒皇 $128推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️魚村風味香口吸引,惹味咸香蝦干同鮮魷腰果紅椒及韭王撈炒,最岩要來送飯飲啤酒,🐔當紅脆皮炸子雞 $158/半隻推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢餐嘅主菜係酒店

🥶天氣凍嘅時候最正就一定係操下山然後食返餐好野!
呢日同兩位朋友由東涌行完山來到大澳漁村落腳搵食,
講返大澳呢個地方由前幾代政府話要拆卸棚屋,
到今次今日成為香港本地遊的旅客勝地,
經歷過嘅係大火連燒棚屋,打風落雨又會水位上漲而水浸嘅歷史,
原居民堅守經營嘅餐廳餐飲業應該更要支持。

餐單有海鮮類、豬牛雞鵝肉、小炒、煲仔菜、湯羹類等,
亦可以到附近海鮮店揀海鮮自攜加工,
店長話一定要試佢地嘅一款,

🐽鮮菠蘿黑豚咕嚕肉 $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
自家真材實料脆炸咕嚕肉,口感爽彈肉味香濃,
黑豚肉炮製信心保證啖啖肉,特別一讚炸粉薄脆,甜酸味平衡,
足料有份量,係旅遊區來講性價比唔錯的一款招牌。

🦑椒鹽鮮魷 $98
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相色水靚仔打卡,同樣炸粉薄脆火喉到位,
同時配兩款醬油有兩種口味食法,價位正常。

🥗好景小炒皇 $128
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
魚村風味香口吸引,惹味咸香蝦干同鮮魷腰果紅椒及韭王撈炒,
最岩要來送飯飲啤酒,

🐔當紅脆皮炸子雞 $158/半隻
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢餐嘅主菜係酒店酒樓級數的脆皮炸子雞,
雞肉脆皮雞肉軟滑,可見新任大廚功夫到家有驚喜。

🍻藍妹啤酒 $36/大枝
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
正常價位,兩個人share飲多兩杯岩岩好。

整體二至三人的份量經濟實惠,餐廳位置方便就腳,
行完山睇完黃昏最岩喺到食埋晚飯行幾分鐘就到巴士總站離開,
下次再來會帶多D行山友Encore煲仔菜同海鮮試試。