大滾友火鍋 (美新大廈)

Big Boil's Club (Mei Sun Building)
餐廳: 大滾友火鍋 (美新大廈)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-15 17 瀏覽
試左呢間火鍋,真係幾高質,湯底足料。湯底揀左消暑冬瓜瑤柱鍋 原隻冬瓜放左落個煲到,入面希蝦人同火腿肉粒,飲落有咸香雞湯味,就咁飲都好正。 2. 牛肉拼盤(細)雖然係細拼盤,份量都好多,呢到夠3-4個人食, 牛肉補幾都款,質素高,油花靚,食落牛味好重!3. 手打牛丸(4粒)牛丸手打,食落好彈牙,生牛肉,肉汁油份足。4. 伊比利亞橡果豬靚豬肉片,打邊爐都好正,一d都唔有果陣豬so味, 而且豬油都夠,仲會比牛好食。5. 大滾友雜菜拼盤份量大,可以食好多菜,正!6花雕醉雞未食聞落已經覺得好香, 陣陣酒香,雞髀肉滑溜加埋酒甜香味,一流。7. 竹蔗茅根一渣好濃味,飲落唔會大甜,但味道足。唔係果種甜味。8. 火焰焦糖豆腐花最後仲有豆腐花送,淋上咗酒加埋黃糖,燒上嚟有浸焦香味,有三大碗,食落滑滑豆香濃。總括嚟講呢間火鍋嘅食物質素10分好,特別係湯底選擇,下次想試埋花膠湯底,
試左呢間火鍋,真係幾高質,湯底足料。

湯底揀左
消暑冬瓜瑤柱鍋

2. 牛肉拼盤(細)

3. 手打牛丸(4粒)

牛丸手打,食落好彈牙,生牛肉,肉汁油份足。
4. 伊比利亞橡果豬

5. 大滾友雜菜拼盤
份量大,可以食好多菜,正!
6花雕醉雞

7. 竹蔗茅根一渣

好濃味,飲落唔會大甜,但味道足。唔係果種甜味。
8. 火焰焦糖豆腐花

2024-03-12 11 瀏覽
天氣凍凍地最啱打邊爐,到大埔探完親戚,媽媽唔想回家煮飯,就決定齊齊到「大滾友」滾一滾。 餐廳裝修中國風格,有點古代宮廷感覺,古色古香。門口位置還放了一張龍椅,可供顧客打卡。 😋餐廳使用QR code點餐,是日選擇:湯底:玲瓏浮凸-花膠雞湯鍋(半隻)🍽雞肉鮮嫩,湯汁濃稠,越飲越鮮美。 1️⃣伊比利亞橡果豬 🍽肉味好香濃,薄身,肉質軟嫩。2️⃣牛肉拼盤 (細) 🍽拼盤裡有七款不同部位。包括:本地手切牛頸脊、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛舌花、頂級安排斯牛小排、澳洲和牛金錢展、牛肉粒。每款均新鮮,牛味濃,油花細緻,不同部位各有不同特色。 3️⃣大滾友雜菜拼盤 🍽蔬菜新鮮,還可吸收湯裡的精華,味道鮮甜。 4️⃣櫻花蝦豬肉丸 🍽櫻花蝦混在肉丸內,帶出淡淡香味。 5️⃣新鮮鮑魚(兩隻)🍽鮮明色澤,肉質彈牙。6️⃣自家製足料竹蔗茅根 🍽味道清新,清熱、解喝。

😋餐廳使用QR code點餐,是日選擇:
湯底:玲瓏浮凸-花膠雞湯鍋(半隻)
🍽雞肉鮮嫩,湯汁濃稠,越飲越鮮美。
1️⃣伊比利亞橡果豬
🍽肉味好香濃,薄身,肉質軟嫩。
2️⃣牛肉拼盤 (細)
3️⃣大滾友雜菜拼盤
🍽蔬菜新鮮,還可吸收湯裡的精華,味道鮮甜。
4️⃣櫻花蝦豬肉丸
🍽櫻花蝦混在肉丸內,帶出淡淡香味。
5️⃣新鮮鮑魚(兩隻)
🍽鮮明色澤,肉質彈牙。
6️⃣自家製足料竹蔗茅根
🍽味道清新,清熱、解喝。
2024-03-10
2024-03-09 9 瀏覽
近排天氣突然降溫,又有藉口俾我依個邊爐控去打邊爐,星期日嘅下午,近近哋在附近搵間餐廳打邊爐,暖吓個胃先.見到這間邊爐店門面裝修得幾特色,決定試吓.入到去裏面發現唔只外面裝修得特別,入面都裝修得好有中國色彩.門口附近一大張金龍椅,今年係龍年,當然要坐下應龍年. 至於用餐座位夠寬敞,亦都有獨立房適合一大班朋友自成一角聚會,夠晒私隱. 下次可以一大班人嚟食.睇餐牌見到好多款湯底都想試,有花膠雞、龍躉片木瓜魚湯、排骨山濃湯等,最後叫咗花膠雞,金黃色湯底好快已經上枱,雞有半隻,雞肉質鮮嫩,有雞味,服務員為我們即場剪花膠入煱內,仲溫馨提示要先飲頭啖湯,因為一開始嘅湯係最雞味濃,之後再放配料就係另一個口味. 頭啖湯果然好濃雞味,飲完成個人暖哂,飲咗兩大碗之後先捨得放配料落去. 配料選了牛肉拼盤(細)、伊比利亞橡果豬、大滾友雜菜拼盤、韭菜豬肉餃子、飲品叫咗一壺竹蔗茅根,甜品仲有我至愛嘅豆腐花,上面放上焦糖再用火槍燒,有火焰效果,好特別. 講返配料牛肉拼盤(細),雖然話係細,但份量不少,而且擺盤精美,仲有乾冰效果,牛肉方面一次過可以試到牛不同的部位,啱晒我依啲貪心咩都想試吓嘅人,牛肉色澤紅潤、油脂分泌均勻,焯一焯好快食得. 至於伊比利亞橡果豬,肉質嫩腍,有獨特味道,肉入口即化.雜菜拼盤大大份,放到成盤盆栽咁,好用心. 服務方面也好好,服務員健談友善,有留意客人進食進度,正打算開口叫可以上得甜品已經準備好.整體來講不錯,鍾意打邊爐嘅朋友仔可以試吓.
  • 大滾友雜菜拼盤
2024-03-07 11 瀏覽
自己平時都會去開唔同嘅地方打邊爐,不過大滾友呢間就未食過,今次嚟開大埔搵朋友就順便同佢一齊去試吓。餐廳裝修好有心思,用咗富有中國色彩嘅擺設同餐具,由其係門口將龍椅打卡影相真係一流,餐用QR Code 落單非常方便快捷,而且每款食物都有相。花膠雞湯鍋 ($328 / 半隻) : 花膠大大塊好厚肉,口感彈牙有嚼勁,而且雞件餐廳會預先幫你煮到七成熟,自己再淥大約五至六分鐘就食得。大滾友牛肉拼盤 ($428 / 細) : 呢個牛肉拼盤好好,一次過試齊七款不同嘅部位,有牛舌、牛𦟌、牛粒、牛黃喉、雪花肥牛等等。伊比利亞橡果豬 ($228) : 非常有仙氣嘅擺盤,豚片肥瘦均勻,入口油香滿溢 ; 大滾友雜菜拼盤亦非常豐富,有蕃茄、萵筍,蓮藕、粟米、金菇、娃娃菜、油麥菜等等,份量又多又新鮮,而且洗得好乾淨,另外仲叫咗手打鵝肝墨汁墨魚丸同黑松露蟹肉餃,兩款餃同丸都幾正。驚打邊爐熱氣可以叫返一瓶餐廳自家製嘅竹蔗茅根潤潤喉嚨,味道唔太甜適合男女老幼。最後食埋火焰豆腐花就離開,非常滿足的一餐。

最後食埋火焰豆腐花就離開,非常滿足的一餐。
2024-03-05 20 瀏覽
溫度急降打邊爐最適合不過,今次去左大埔嘅大滾友打邊爐。湯底揀咗玲瓏浮凸花膠雞(半隻 $328),用三黃雞熬製6個鐘而成,雞味濃郁。仲有厚身花膠,有大量嘅骨膠原,果然係鎮店湯底。🐮大滾友牛肉拼盤(細 $428):一個拼盤可以試勻七個部位。分別有頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒同牛舌。各有特色,但本地牛頸脊最出色,味道清甜軟滑。🐷伊比利亞橡果豬($228):食橡果大嘅豬仔肉味會更加濃郁。🧆黃金藏嬌和牛墨魚丸($78):有四粒同八粒揀。手打嘅墨魚滑內藏和牛粒,咬落去嘅時候和牛汁爆出嚟!😆🦀蟹黃餃($78):滿滿嘅金黃蟹黃,蟹嘅味道突出。🥬大滾友雜菜拼盤($118):哇,個拼盤擺盤勁用心,望落好靚。大大份,而且種類多。最特別係有埋台灣嘅紫准山,係外面火鍋店較少見。🍮火焰豆腐花:原桶豆腐花口感滑溜,特別之處係店員會係面前加酒精再點火,等火熄滅之後就可以享用啦~🍹自家製足料竹蓆茅根($78):清熱下火,啱晒打邊爐。〰️〰️📍 大滾友火鍋 (美新大廈) (大埔)大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖

🦀蟹黃餃($78):滿滿嘅金黃蟹黃,蟹嘅味道突出。

🍹自家製足料竹蓆茅根($78):清熱下火,啱晒打邊爐。

〰️〰️📍 大滾友火鍋 (美新大廈) (大埔)
大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖
2024-03-04 24 瀏覽
呢間十隻手指已經數唔晒食過幾多次😙雖然餐廳set嘅價位唔係特別平,但真係比得心甘情願🤣每一樣野,由餐廳裝修、餐具、擺盤以及食材等都用咗好多心思,所有嘢都好精緻好高質🫣仲未食過嘅朋友仔真係要試下🫡.🥘湯底(排骨山濃湯) $318都算係獨一無二嘅火鍋湯,so far冇喺鋪其他舖頭見過😎同泰國火山排骨嘅味道相近,酸酸辣辣,清爽開胃🥰值得一試👍🏼 .🐷 伊比利亞象橡果豬 $168平時小編一定係先介紹牛肉,但今次真係覺得佢哋嘅豬好高質,簡直係豬肉裏面嘅和牛級數😌呢款豬係西班牙嘅高級黑毛豬,食橡果長大,帶有獨特嘅香味😮每一片豬肉都好肥美,肉味芳香濃郁,油花好似大理石紋一樣🥹.🥩大滾友牛肉拼盤 (細) $418拼盤包括咗七種唔同嘅部位,連平時比較少見嘅,例如牛黃喉都有😈牛嘅雪花都一樣好高質,雪花均勻,肥瘦適中,牛魔王必點拼盤呀😜.💰人均消費: ~$500.🍽味道: 4/5🏙環境: 4/5‍👨🏼‍🍳服務: 4/5💧衛生: 4/5💰價錢: 4/5
🥘湯底(排骨山濃湯) $318
‍👨🏼‍🍳服務: 4/5
💧衛生: 4/5
💰價錢: 4/5
  • 伊比利亞橡果豬
🍱餐廳:大滾友火鍋(美新大廈)🏫地址:大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖☎️電話:65647986朋友介紹我帶媽咪去呢間宮廷風格主題的火鍋店去玩吓食吓,果然有驚喜,我哋點咗好多食物:~龍躉片木瓜魚湯鍋這個「雪白誘人」是新品推介,呢個鍋底好正啊,一上枱我哋兩個就開心到嘩嘩聲!真材實料,有大量新鮮的龍躉片和原個木瓜,湯底清潤鮮美,龍躉片肉質細嫩,木瓜的香甜味與魚湯完美融合,我哋兩個都讚口不絕❤️~澳洲帶子片帶子鮮嫩多汁,入口即化,有鮮美的口感和淡淡的海洋風味,絕對值得一試😊~大滾友牛肉拼盤(細)細份的份量一啲都唔少,牛肉各有特色 ,包括有A5黑毛和牛、三角肋骨肉、本地手切牛頸脊、澳洲和牛及頂級美國雪花肥牛。牛肉的質感嫩滑,不同款式能提供了豐富的口感、等我哋品味到牛肉的鮮香和獨特的風味,美味👍~伊比利亞橡果豬不愧為店長推介,豬肉片材料上乘,肥美多汁,肉味濃郁又夠滑,就像是豬中的和牛級數呢🤗~大滾友雜菜拼盤有各式新鮮的蔬菜,包括生菜、娃娃菜、金菇、粟米、豆芽、番茄及紫淮山等,款式多樣化,食完啲肉類食啲蔬菜令我哋感覺有清爽的口感和營養均衡的感覺😊~黃金藏嬌和牛墨魚丸4粒墨魚丸爽口彈牙,帶有鮮
🍱餐廳:大滾友火鍋(美新大廈)
🏫地址:大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖
☎️電話:65647986

~龍躉片木瓜魚湯鍋

~澳洲帶子片

~大滾友牛肉拼盤(細)

~伊比利亞橡果豬

~大滾友雜菜拼盤

~黃金藏嬌和牛墨魚丸4粒
墨魚丸爽口彈牙,帶有鮮甜的墨魚風味,最特別的是內餡有粒和牛,鮮嫩美味,很有特色😋

~自家製足料竹蔗茅根
竹蔗的甜味和茅根的清香完美結合,甜度適中,清潤解渴,打邊爐必備❤️

~火焰焦糖豆腐花
豆腐花絲滑細膩,口感入口即化,而火焰焦糖則增添了驚喜和視覺效果;焦糖的香甜和微微的焦香與豆腐花的清爽口感很配合,我哋都食得很滋味😁

#大滾友#大埔美食#打卡餐廳
#香港生活#香港美食#吃貨#食好西
#foodstagram#foodielife#hkfood
#hkrestaurant#hkfoodie#foodguide #foodphotography #delicious
#yummy #hkfoodblogger
#foodiesinternationalchat
最近暖返但都好想打邊爐,想不到在大埔都有一間裝潢優雅、彷如宮廷的火鍋店中品嚐到了一場極致的牛肉盛宴。餐廳環境好有宮廷Feel,員工服務非常有禮,直得一讚。⭐雪白誘人~龍躉片木瓜魚湯鍋好有美感的湯底,首先一碗濃郁的龍躉片木瓜魚湯鍋。湯底清甜鮮美,木瓜的香氣與魚肉的鮮美有滿滿的滿足感,可以飲幾碗先。⭐大滾友牛肉拼盤(細)送上黎一刻,有煙霧離漫嘅感覺,叫呢個牛肉拼盤好似好架勢甘,入邊有顶級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黄喉、牛肉粒、牛舌花。牛小排肉質鮮嫩多汁,牛頸脊則帶有豐富的肉汁,入口即化。澳洲和牛金錢展和美國頂級雪花肥牛有豐富的霜降紋理,口感細膩柔軟。⭐伊比利亞橡果豬很好食的豬肉片,豬肉質細嫩多汁,肉味濃郁,保證食過反吾到轉頭。⭐黃金藏嬌和牛墨魚丸4粒墨魚丸口感彈牙鮮甜,咬入D有D牛肉汁吱左山黎,好香牛肉味。⭐大滾友雜菜拼盤新鮮的蔬菜拼盤,有好幾款種類,4個人食都夠,而且仲有木耳蕃茄等。⭐火山豆腐花將糖用火槍燒至焦糖般的脆卜卜口感,加上滑溜的豆腐花,抱住個肚走。⭐自家製足料竹蔗茅根 自家製特點不會死甜,係有程清甜的口感,非常解油膩。
餐廳環境好有宮廷Feel,員工服務非常有禮,直得一讚。

⭐雪白誘人~龍躉片木瓜魚湯鍋

木瓜的香氣與魚肉的鮮美有滿滿的滿足感,可以飲幾碗先。

⭐大滾友牛肉拼盤(細)

⭐伊比利亞橡果豬

⭐黃金藏嬌和牛墨魚丸4粒

墨魚丸口感彈牙鮮甜,咬入D有D牛肉汁吱左山黎,好香牛肉味。

⭐大滾友雜菜拼盤

⭐火山豆腐花

⭐自家製足料竹蔗茅根

自家製特點不會死甜,係有程清甜的口感,非常解油膩。
阿公聽聞嚟緊又要凍🥶所以要一早預備好✔️今日就要好好打一個邊爐🤣呢度踏入嚟就返咗去古時咁😮以華麗宮廷嘅裝潢為題無論餐具、碗筷、水壺定傢俱都以中式古時為主🪩喺到開餐就好似電視劇入面喺紫禁城參加一個盛宴咁🏯打邊爐最緊要個湯湯底以鮮雞湯為基礎嚟變化例如:花膠雞湯、椰子雞湯、胡椒豬肚雞等等其他都會有一D時令或滋補嘅選擇例如:木瓜魚湯、芫荽山湯、卜卜蜆湯等等食物當然都要以“紫禁城盛宴”咁上盛啦😈例如會有橡果豬肉、廣島蠔、和牛片就算係丸類都好有特色例如:三重芝士腐乳牛丸、黃金墨魚丸釀和牛粒甚至蔬菜盤都會喺擺盤上花心思就是“盛裝”同“華麗”😁好啦 阿公食飽喇要返出去現代追巴士喇👋🏻
阿公聽聞嚟緊又要凍🥶
所以要一早預備好✔️
今日就要好好打一個邊爐🤣

呢度踏入嚟就返咗去古時咁😮
以華麗宮廷嘅裝潢為題
無論餐具、碗筷、水壺定傢俱
都以中式古時為主🪩
喺到開餐就好似電視劇入面
喺紫禁城參加一個盛宴咁🏯

打邊爐最緊要個湯
湯底以鮮雞湯為基礎嚟變化
例如:花膠雞湯、椰子雞湯、胡椒豬肚雞等等
其他都會有一D時令或滋補嘅選擇
例如:木瓜魚湯、芫荽山湯、卜卜蜆湯等等

食物當然都要以“紫禁城盛宴”咁上盛啦😈
例如會有橡果豬肉、廣島蠔、和牛片
就算係丸類都好有特色
例如:三重芝士腐乳牛丸、黃金墨魚丸釀和牛粒
甚至蔬菜盤都會喺擺盤上花心思
就是“盛裝”同“華麗”😁

好啦 阿公食飽喇
要返出去現代追巴士喇👋🏻

2024-01-24
「大滾友」喺大埔開左分店啦!呢間火鍋店口碑不錯,就算喺平日夜晚,都坐滿晒人,座無虛席真材實料,其中最出名嘅一定係花膠雞鍋,推介過屋企人同朋友過嚟食,個個都讚不絕口!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸☁️醬介 @$24.0誠意十足嘅九宮格醬料,分別有醬油、芫荽、手拍青瓜、木耳辣椒🌶️香蔥、等等!☁️大滾友牛肉拼盤$418.0超豪華!召喚牛魔王!一份有齊有齊手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛肉粒牛黃喉、 頂級安排斯牛小排、同牛舌花。手切牛頸脊肉質鮮嫩,肉汁豐富!牛黃喉即係牛的喉部,肉質細嫩!牛舌真系砌好靚!另外牛展,則是牛肉的前腿,肉質豐腴,美國頂級雪花肥牛有霜降紋理同脂肪豐富,大滿足!☁️大滾友雜菜拼盤$98.0白菜🥬、番茄、蓮藕、生菜等等!唔單止美味,食落舒服又解膩。☁️伊比利亞橡果豬$168.0 👍🏻豬肉中的「A4和牛」!店長推薦!絕對值得一試。伊比利亞豬肉質鮮嫩,食得出同普通豬肉唔同!☁️黃金藏嬌和牛墨魚丸4粒$72.0:👍🏻創意菜品!和牛同墨魚肉好夾,丸子鮮嫩多汁,仲有咸蛋黃,和諧且味道濃郁。☁️玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半只)$318.0👍🏻花膠雞湯鍋,作為大滾友皇牌菜式絕對係,名不虛傳架!有花膠同埋嫩

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

☁️醬介 @$24.0

☁️大滾友牛肉拼盤$418.0
超豪華!召喚牛魔王!

☁️大滾友雜菜拼盤$98.0
白菜🥬、番茄、蓮藕、生菜等等!唔單止美味,食落舒服又解膩。

☁️伊比利亞橡果豬$168.0 👍🏻

☁️黃金藏嬌和牛墨魚丸4粒$72.0:👍🏻

☁️玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半只)$318.0👍🏻
花膠雞湯鍋,作為大滾友皇牌菜式絕對係,名不虛傳架!有花膠同埋嫩滑三黃雞,骨膠原滿滿,湯汁濃郁,先喝鮮甜湯底,夠滋補

2024-02-09 30 瀏覽
大埔火鍋專門店,特色湯底,非常有創意!👍🏻🦥✨以古代宮廷為環境設計的火鍋店餐廳,餐具和器皿也具有古代風情的感覺,很有趣的設計!《排骨山濃湯鍋》新品推介,解喝消暑,湯底清爽開胃,酸辣感滿分!!!是以泰式非常人氣高企的排骨山為湯底,排骨軟嫩肉質,筋入口即化,在打邊爐之前可以先把排骨品嚐一下,好吃好吃!《伊比利亞橡果豬》店長推介,是採用了西班牙高級的黑毛豬,豬隻吃橡果長大,豬肉帶有獨特的香氣,是媲美和牛一樣的級數,非常好吃!必叫!✨大滾友牛肉拼盤(細)包括頂級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒和牛舌花,個人特別喜愛牛肉粒和牛頸脊,肉質柔嫩,油花和脂肪平均,必叫!《黃金藏嬌和牛墨魚丸4粒》餐廳自家製的丸類,收藏了和牛肉在內裏的墨魚丸,非常好吃!《大滾友響鈴拼盤》鹹蛋黃味和原味各三件,即叫即炸,記得要趁熱吃!必叫!《大滾友雜菜拼盤》超級豐富的蔬菜盤,什麼種類的蔬菜和菇菌類也有!《自家製足料竹蔗茅根》自家調製的竹蔗茅根水,不會太甜,非常解渴!《火焰焦糖豆腐花》店員現場表演火焰豆腐花,火焰熊熊!豆腐花很滑!打完邊爐後必吃的甜品!
大埔火鍋專門店,特色湯底,非常有創意!👍🏻🦥✨

《排骨山濃湯鍋》

《伊比利亞橡果豬》

大滾友牛肉拼盤(細)

《黃金藏嬌和牛墨魚丸4粒》
餐廳自家製的丸類,收藏了和牛肉在內裏的墨魚丸,非常好吃!

《大滾友響鈴拼盤》
鹹蛋黃味和原味各三件,即叫即炸,記得要趁熱吃!必叫!

《大滾友雜菜拼盤》
超級豐富的蔬菜盤,什麼種類的蔬菜和菇菌類也有!

《自家製足料竹蔗茅根》
自家調製的竹蔗茅根水,不會太甜,非常解渴!

《火焰焦糖豆腐花》
-呢排凍凍地 真係打多左好多邊爐🍲去左大埔呢間特色火鍋店 😝之前已經去過荃灣同元朗店覺得幾好味 又再番來食 雖然唔同店🤪成個皇宮內部咁佈置 連啲燈都好有特色咖✅排骨山濃湯鍋 $318相機食先既期間限定特色湯底 好有排場🤤酸酸maymay 辣辣地有陣泰式風味👅排骨都有好多舊 炆得好腍 食完都3,4成飽🤣下次絕對可以再encore🩷✅大滾友牛肉拼盤 (S) $428拼盤有7款唔同部位😋整體上都唔錯(頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花)個人覺得牛小排最正 牛柳粒都幾腍 ✅伊比利亞橡果豬 $228脂肪分佈非常平均 質感嫩滑 肉味比較出好似比起牛肉更為突出😋✅大滾友雜菜拼盤 $118雜菜拼盤內嘅款式同份量都幾多 同時亦好新鮮🤤生菜、油麥菜、娃娃菜、番茄、窩荀、黑木耳、粟米、蓮藕、淮山✅三重芝士腐乳牛丸 /4粒 $72咬開牛丸入面滿滿芝士味 🧀腐乳味就唔算好濃牛丸色澤鮮紅 新鮮手打牛味重🤤✅即炸黃金響鈴 $88即叫即炸 🤩香噴噴熱辣辣咸蛋黃包裹住脆卜卜既腐皮唔洗點湯都食得 記得趁熱食✅自家製足料竹蔗茅根 $78凍冰冰 甜甜的 用來解膩一流 😎
呢排凍凍地 真係打多左好多邊爐🍲

👅排骨都有好多舊 炆得好腍 食完都3,4成飽🤣
下次絕對可以再encore🩷

✅大滾友牛肉拼盤 (S) $428
拼盤有7款唔同部位😋整體上都唔錯
(頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、
美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花)
個人覺得牛小排最正 牛柳粒都幾腍
✅伊比利亞橡果豬 $228
脂肪分佈非常平均 質感嫩滑 肉味比較出
好似比起牛肉更為突出😋

✅大滾友雜菜拼盤 $118
雜菜拼盤內嘅款式同份量都幾多 同時亦好新鮮🤤
生菜、油麥菜、娃娃菜、番茄、窩荀、黑木耳、粟米、蓮藕、淮山
✅三重芝士腐乳牛丸 /4粒 $72

真係好飽🤭甜品係另一個胃 食落去又甜又滑 jeng
  • 排骨山濃湯鍋
  • 即炸黃金響鈴
2024-02-02 359 瀏覽
天寒地凍最啱打邊爐🍲🔥湯底點咗期間限定🐟龍躉片木瓜魚湯鍋($298),一上枱湯鍋已瀰漫著一片仙氣🤩 鍋內有大量金菇及芽菜,放入火鍋配料前先飲啖湯,魚湯及木瓜非常鮮甜,龍躉片亦好鮮味,推介👍🏽 🐷伊比利亞橡果豬($168) 肉質細滑肥美,肉味十分濃郁,唔會有豬騷味,不愧為店長推介菜式👍🏽 🐂大滾友牛肉拼盤($418) 上枱時同樣透出陣陣仙氣,有和牛、肥牛、牛頸脊、牛小排、金錢展、牛肉粒等,每一款牛肉牛味好夠濃,唔點醬汁都好夠味😋 🐥陳年花雕醉雞($88)係火鍋配料,加入花雕嘅雞肉即使滾耐咗,肉質仍然好滑👍🏽 🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸($72) 好滑,唔錯🥗大滾友雜菜拼盤($98) 內有大量蔬菜,好似花槽咁大盤,母親節送俾媽媽一流💚自家製足料竹蔗茅根($78) 清甜好飲,容器設計古雅,睇唔出係竹蔗茅根甜品有🔥火焰凍豆腐花,第一次見豆腐花會著火,好有特色🤩餐廳所用器具充滿古典風格,並以中式宮廷風裝修,每張枱都自成一角,亦設有可坐十零人大房,好適合約埋三五知己或一班朋友一齊烚吓烚吓🥳
天寒地凍最啱打邊爐🍲🔥
龍躉片木瓜魚湯鍋

大滾友牛肉拼盤

陳年花雕醉雞

手打鵝肝墨汁墨魚丸

🦑手打鵝肝墨汁墨魚丸($72) 好滑,唔錯
大滾友雜菜拼盤

自家製足料竹蔗茅根

甜品有🔥火焰凍豆腐花,第一次見豆腐花會著火,好有特色🤩

龍躉片木瓜魚湯鍋
大滾友牛肉拼盤
陳年花雕醉雞
2024-01-24 41 瀏覽
難得朋友約打邊爐,梗係要搵間質素高走進店内充滿著宮庭風格,環境非常有特色我哋揀左龍躉片木瓜魚湯鍋一上枱噴曬煙好有氣勢,奶白色的魚湯底,龍躉魚片份量都唔少,除左大大個木瓜外,仲有金菇,芽菜,店員細心幫我地切開木瓜後,提我地大滾後可以先飲湯,的確幾鮮甜火鍋配料每樣都好高質,必叫牛肉拼盤拼盤擺盤精緻,一份有齊七款牛,有頂級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒及牛舌花,牛肉質素高伊比利亞橡果豬肉質軟腍大滾友雜菜拼盤材料豐富、新鮮爽脆,有粟米、金菇菜、蓮藕、竹荀、娃娃菜及生菜廣島蠔夠哂大隻,食落肥美三重芝士腐乳牛丸食落幾特別,淡淡腐乳味帶點鹹香最後仲食埋個火焰豆腐花,絕對好睇又好食
難得朋友約打邊爐,梗係要搵間質素高
走進店内充滿著宮庭風格,環境非常有特色

我哋揀左龍躉片木瓜魚湯鍋

火鍋配料每樣都好高質,必叫牛肉拼盤

肉質軟腍

大滾友雜菜拼盤

廣島蠔夠哂大隻,食落肥美

三重芝士腐乳牛丸
食落幾特別,淡淡腐乳味帶點鹹香

最後仲食埋個火焰豆腐花,絕對好睇又好食
今天突然氣溫急降🥶就想着跟老公倆吃個火鍋暖暖身☺️我們選擇了這家位於舊墟直街的無負評人氣火鍋店🤓這家火鍋店走華麗復古宮廷風😍一進門已經放有一張龍椅迎賓 供顧客打卡👍🏻店內播着動聽的流行曲🎶令整個環境都很chill🥰醬介調味盤提供多款醬料供大家調味 ➡️另有一份麻辣手拍青瓜作為前菜❗️餐廳提供多款湯底選擇🌟我們選了其中一款餐廳最受歡迎的湯鍋 — 花膠雞鍋❗️老公說這款湯底夠滋補,也不怕吃完會喉嚨痛🤭玲瓏浮凸。花膠雞湯鍋 (半隻) $318想不到火鍋的清雞湯 跟花膠及半隻雞是分開上的🙈讓大家完全知道鍋入面有多少東西,有多足料🤣店員會協助把花膠剪成小件,再放入鍋裏❣️當湯底再次滾起,我們隨即品嚐一下這個清香濃郁的花膠雞湯🥰 品嚐過後,我們把雞件放進去滾5分鐘左右,又可以吃了😎雞件是剛熟透的狀態,肉質軟嫩滑溜☺️ 挺不錯的😚🥢牛肉拼盤(細) $418這款細牛肉拼盤已包含了七款牛肉在內❗️包括:頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒及牛舌花🥢牛小排及牛頸脊牛肉味濃香,油脂豐富😍 肉質細膩軟嫩🥰牛小排更散發出新鮮上等牛肉的肉香味😋頂級雪花肥牛也非常不錯,質素比一般火鍋
今天突然氣溫急降🥶

醬介調味盤提供多款醬料供大家調味 ➡️
另有一份麻辣手拍青瓜作為前菜❗️

餐廳提供多款湯底選擇🌟
我們選了其中一款餐廳最受歡迎的湯鍋 — 花膠雞鍋❗️
老公說這款湯底夠滋補,
也不怕吃完會喉嚨痛🤭
玲瓏浮凸。花膠雞湯鍋 (半隻) $318

想不到火鍋的清雞湯 跟花膠及半隻雞是分開上的🙈
讓大家完全知道鍋入面有多少東西,有多足料🤣

店員會協助把花膠剪成小件,再放入鍋裏❣️
當湯底再次滾起,我們隨即品嚐一下這個清香濃郁的花膠雞湯🥰
品嚐過後,我們把雞件放進去滾5分鐘左右,又可以吃了😎
雞件是剛熟透的狀態,
肉質軟嫩滑溜☺️ 挺不錯的😚
牛肉拼盤(細) $418

這款細牛肉拼盤已包含了七款牛肉在內❗️
牛小排及牛頸脊牛肉味濃香,油脂豐富😍
肉質細膩軟嫩🥰
牛小排更散發出新鮮上等牛肉的肉香味😋
頂級雪花肥牛也非常不錯,
質素比一般火鍋店要好~
牛舌花有嚼勁❗️黃喉爽口彈牙💕
伊比利亞橡果豬 $168

這款豬肉油香肥美🌟
更沒有平日吃豬肉的豬羶味❣️
難怪它可以成為店長推介產品😌
手打鵝肝墨汁墨魚丸 4粒 $78
墨魚丸爽滑彈牙,墨香撲鼻🌟
丸內還暗藏鵝肝😳
非常特別,好像在別的地方沒有吃過🤓

大滾友雜菜拼盤 $98
整個拼盤的顏色很鮮艷🤩
非常豐富,應該夠三到四人吃了🙈
蔬菜種類特多~
款款新鮮飽滿💕
黑松露蟹肉餃 4粒 $78
一口咬下去,黑松露味從餃而發🥰
多吃幾口更吃到陣陣蟹及豬肉香氣,幸福感滿滿❣️
清熱菊花茶(一渣)$78
火鍋必點的清熱解毒飲料❣️