2020-01-02 284 瀏覽
有晚黎到觀塘想食清清地,打開和你eat咁岩又見到間燉湯專門店,睇下個menu,嘩仲有蒸飯添,岩晒口味。但幫襯之前都要做下功課fc下,915罷市,okay唔算最早果批不過我接受。咦仲有學生$1雞髀飯,得,肯投資係社會未來棟樑就係支持香港,即刻仆去幫襯。佢晚上6點打後嗌個湯就可以加$10嗌一款食物,原價$30既蒸飯都得。但我仆遲左過去,已經無晒排骨飯,咁唯有試下個滑雞啦。$58 花旗參烏雞排骨燉湯+$10 北菇滑雞飯又真係幾清甜甘香,簡簡單單一餐飯,呢啲先可以日日食!
$58 花旗參烏雞排骨燉湯
+$10 北菇滑雞飯
又真係幾清甜甘香,簡簡單單一餐飯,呢啲先可以日日食!

2019-10-19
  • 北菇滑雞飯+花旗參烏雞排骨燉湯
2019-11-27 659 瀏覽
#支持良心餐廳午市套餐 日式飯卷+栗子香菇淮山烏雞燉湯 $52飯卷入面係包餐肉 (好似仲有得揀呑拿魚) 但份量相對比較少 同埋味道都唔係話好好 比較梅身 個湯係ok嘅 雖然面頭係有層薄油 但飲落都唔會覺得好油膩咁 如果栗子唔好煲到咁溶 同多啲湯渣會更正佢都有好多款湯同飯可以揀但因為自己都試左個肉餅飯 所以想提提大家會比較油膩同咸 因為肥豬肉比例都幾高下 所以控制體重嘅人士記得alert alert
#支持良心餐廳

午市套餐 日式飯卷+栗子香菇淮山烏雞燉湯 $52

佢都有好多款湯同飯可以揀
2019-11-19 485 瀏覽
星期六過左食飯時間,費事自己做孤獨精唯有買外賣番公司食睇住個map, 依間近近地,一於試下其實平時都想試,只係外賣店黎講依講確實偏貴燉湯有配飯set, 配點心set飯set 要$50 上,點心 set 要$40上我就叫左花旗蔘烏雞燉排骨,加隻糯米雞(需加$2)個湯初頭睇落好似無乜料甘,同埋偏油左d食到一半就發現真係有蔘架,有一條半排骨同雞就比較肥左d, 無食到糯米雞都係大隻果d 黎,入面有隻雞翼,但除左雞翼就係得d 肉粒甘,糯米算入味,但無乜驚喜甘,不過不失湯如果無甘油,一定常幫趁
星期六過左食飯時間,費事自己做孤獨精

唯有買外賣番公司食

睇住個map, 依間近近地,一於試下

其實平時都想試,只係外賣店黎講依講確實偏貴

花旗蔘烏雞燉排骨湯

燉湯有配飯set, 配點心set

飯set 要$50 上,點心 set 要$40上

我就叫左花旗蔘烏雞燉排骨,加隻糯米雞(需加$2)

個湯初頭睇落好似無乜料甘,同埋偏油左d

食到一半就發現真係有蔘架
,有一條半

排骨同雞就比較肥左d, 無食到

糯米雞

湯如果無甘油,一定常幫趁
2019-11-16
花旗蔘烏雞燉排骨湯
平時經過開源道都唔係好留意到呢間鋪,因為佢喺711同埋路口隔離,加上鋪面唔算大,其實都好易行過咗睇唔到。因為上網睇到有人話呢間係「良心小店」,決定親身去懲罰下佢。今次第一次食叫咗個北菇滑雞飯同埋蠔油生菜,但就唔記得要試佢個湯因為我掛住望佢地頂頭個牌,竟然留意唔到佢地隔離有個lunch set 但唔緊要啦,下次再試過!等外賣其實好快,我諗係個菜佢要整過,啲飯佢都一直熱住。但鋪頭入面嘅座位唔多,我諗都係主打外賣,相反佢地廚房就好大了,都好乾淨同埋企理,感覺上都幾衛生。講返個飯先,冬菇就有一舊仔,唔係好多(好彩我就其實麻麻地冬菇),但啲雞就多喇,同埋好香,拎到返公司打開個飯盒,勁大陣香雞味傳出嚟不過食到底會比較多雞油,如果大家唔鍾意食咁油就記得唔好撈勻佢地(好鍾意食油,即刻撈勻晒)至於個生菜就不過不失啦,如果有其他菜揀就好喇。佢個飯就$30,生菜就$12其實都幾抵,下次試完其他睇下會唔會再嚟俾好評啦

因為上網睇到有人話呢間係「良心小店」,決定親身去懲罰下佢。

等外賣其實好快,我諗係個菜佢要整過,啲飯佢都一直熱住。

至於個生菜就不過不失啦,如果有其他菜揀就好喇。

佢個飯就$30,生菜就$12
其實都幾抵,下次試完其他睇下會唔會再嚟俾好評啦
北菇滑雞飯
2019-10-10
5 分鐘 (外賣自取)
北菇滑雞飯
2019-09-18 694 瀏覽
60蚊 唔洗 一個 套餐可以 飲碗湯 同 食個無味精的住家飯 / 蒸飯其實係 好健康 化算 嘅選擇試了套餐蝦醬 炒肉片 飯 同雙菇腰果燉湯真材實料 冇落味精 食到食物嘅原味道 蝦醬 是適量嘅 没有過份地搶了肉片的味道個湯清清地 有d餡料頭菇 冬菇 紅蘿蔔 腰果 等等雖然唔多 也可增加些少口感喜歡 那沒有過份咸 的味道整體不錯 分量都適中飲湯後也有一種滋潤嘅感覺內裡 裝修 簡約只有數個 供堂食的座位服務員 親切有禮有時候 簡簡單單就最好
60蚊 唔洗 一個 套餐

只有數個 供堂食的座位
服務員 親切有禮
有時候 簡簡單單就最好
2019-08-27 478 瀏覽
突然想飲湯又唔想自己煲,見到呢間燉湯舖就試試…花膠香菇烏雞燉湯 $68湯料好豐富,花膠唔係得手指咁細舊架,味道幾鮮甜茶樹菇排骨燉湯 $55最平係佢,而味道竟然好香濃,有齒頰留香feel
突然想飲湯又唔想自己煲,見到呢間燉湯舖就試試…

花膠香菇烏雞燉湯 $68
湯料好豐富,花膠唔係得手指咁細舊架,味道幾鮮甜

茶樹菇排骨燉湯 $55
最平係佢,而味道竟然好香濃,有齒頰留香feel

2019-08-12 429 瀏覽
湯真係好好味 , 如果吾係餐廳標明無味精,真係會覺得係味精湯😂😂湯料十足,味道鮮甜,不會太咸。 套餐$52 跟細湯 和一個飯,我選了飯卷,飯卷份糧偏少,適合小胃口人士,味道不過不失啦....依個價錢有燉湯同飯堂食食 ,真係算吾錯。 上餐速度快,不過堂食冷氣不足 ,未開始食野已經熱到流汗,望有待改善。我選了粟子淮山鳥雞湯,十分足料,有肉有雞好清甜👏🏻👏🏻餐牌有各燉湯功用介紹,大家不妨跟據自己口味和需要選擇靚湯😋

依個價錢有燉湯同飯堂食食 ,真係算吾錯。

我選了粟子淮山鳥雞湯,十分足料,有肉有雞好清甜👏🏻👏🏻

餐牌有各燉湯功用介紹,大家不妨跟據自己口味和需要選擇靚湯😋

2019-08-01 265 瀏覽
係觀塘食晏越黎越貴,當快餐店都5-60蚊既時候,呢間$52仲有燉湯就覺得好合理。薯仔炆雞飯味道,送飯一流雞肉份量一啲都唔少又唔鞋口。薯仔切到細粒好淋好入味,美中不足係堂食都會膠盒,轉返正常碗碟就perfect 喇!椰子烏雞排骨湯本身未試過呢間既燉湯,點知一打開就有驚喜味道超好!椰子味好香,又勁多料。烏雞x1排骨x3仲有勁多椰子果兩粒桂圓不得不讚之前都試過早餐個粢飯,又係好足料,不過無影相🤷🏻‍♀️下次一定要試下個花膠湯同滷肉飯😊

薯仔炆雞飯
,送飯一流
雞肉份量一啲都唔少又唔鞋口。

椰子烏雞排骨湯
本身未試過呢間既燉湯,點知一打開就有驚喜

味道超好!椰子味好香,又勁多料。
烏雞x1
排骨x3
仲有勁多椰子
果兩粒桂圓不得不讚

之前都試過早餐個粢飯,又係好足料,不過無影相🤷🏻‍♀️
下次一定要試下個花膠湯同滷肉飯😊
2019-08-01
2019-07-30 204 瀏覽
早2日去食。嘩,我當堂嚇一跳,然後得啖笑,湯水淡而無味,食物質素有如唐記。當初無諗過食呢間,不過2老唔食西餐諗住試一試姐,食完一肚氣。等咗一陣有位,叫咗3個餐,落單已經吹吹貢,唔知以為自己食緊澳牛。過咗一陣先比湯。飲完無乜味道,唔肯定有無味精。之後我忍唔住同侍應講,湯水太淡。點知個侍應好無禮貌咁望咗我一睇,就扮聽唔到行咗去。 最令我忍受唔到係啲飯好乾,同埋唔夠熱。可能我太早去,我懷疑係隔夜飯。喺觀塘真係有好多更好選擇,無下次。

喺觀塘真係有好多更好選擇,無下次。
呢排屋企太忙,阿媽都好少煮飯,更何況湯水呢, 咁啱收工經過觀塘,見到呢間燉湯店,買碗外賣返去慰勞下自己, 滋潤一下。呢排成日捱夜,飲碗燉湯滋潤下,對自己好啲, 人都冇咁容易病。一碗燉湯大概五十零蚊, 其實都唔算太貴,因為乜乜堂擺雪櫃嗰啲一包包湯都要呢個價錢。 而且仲冇咁足料添,呢一個花旗參烏雞排骨燉湯 ,材料都幾豐富,因為眼見嘅材料都有唔少,除咗花旗參,烏雞,排骨之外,亦有圓肉同杞子,仲有唔少藥材。飲落有 花旗參嘅甘味,但唔係太苦,亦有烏雞同排骨嘅鮮甜, 飲落好滋潤暖胃, 而且烏雞非常有營養, 脂肪唔多,飲起嚟嘅油亦都比較少,對於女仔嚟講非常適合。

外賣自取
2019-07-22 169 瀏覽
我同個同事一齊order 2 個午市套餐但係差$8就唔俾堂食,話一定要每人$50先可以堂食,一定要人加錢,最後就唯有再加油菜先有得坐低食。雖然唔見好多人堂食(因還有空椅)但此餐廳計到咁盡,customer experience 已經係好差。佢個北菇滑雞飯得半粒菇,不如索性叫滑雞飯算啦。反覆詢問職員是否只有半粒,佢仲要話係呀,係呀。咁計算,d份量咁奇怪都算啦,但係個栥飯真係唔好食,啲餡怪怪地,個滑雞飯喺食完第一粒菇(只有一個半圓)之後就淨係食撈飯。平時唔寫食評,不過呢度真係唔洗再黎。

2019-07-22
2019-06-28 199 瀏覽
呢日行到觀塘睇龍舟,睇完之後就係附近行下。走到呢間專賣燉湯既小店,揀左兩款湯一人一碗。 。。。超滋補,飲得出完全冇落鹽同味精。係香港難得飲到既燉湯。望落冇麥油。。。。我地一人一碗,一碗係烏雞瘦肉湯,冇麥油。d排骨同雞肉都幾甜。。。。另一碗係猴頭菇湯,呢個比較清。食埋d料其實幾飽。。。。。原來仲有蒸飯同點心可以點,真係覺得係觀塘區返工既人幾好,午餐可以有咁健康既選擇。。。我見有d人仲打包碗湯返去慢慢飲,個人覺得帶呢d湯去探病一流。
呢日行到觀塘睇龍舟,睇完之後就係附近行下。

走到呢間專賣燉湯既小店,揀左兩款湯一人一碗。 。。。

另一碗係猴頭菇湯,呢個比較清。食埋d料其實幾飽。。。。。

2019-06-04 263 瀏覽
知道觀塘新開左間湯店 ,本身都成日買鴻福堂既湯包,所以知道後即刻要黎試下 , 襯lunch 時間下午4點幾 ,無咩人,唔洗同人迫, 雖然作主打外賣 但鋪內都有幾個坐位比客人係度用餐架 環境都舒服架。 而且仲有lunch 優惠,一個湯加一個飯$52 價錢都可接受,雖然個滑雞飯有少少濕 但係主要黎係飲個湯, 足料同埋夠熱 , 佢有好多款湯選擇 每款湯都有不同作用, 可以簡返適合自己既! 喜歡湯的你們,不妨可以試試! 最重要是沒有味精架 好健康 同埋成日返工無時間煲湯岩曬!
2019-06-03
2019-06-03 225 瀏覽
大湯家🥣觀塘新開嘅湯水餐廳喔然裝修簡潔乾淨👍🏻,但係位置唔多,大約只有6-8個座位,如果係繁忙時間外賣比較好!而我係3點幾入座,所以完全無人,可以坐低食!⏰用餐時間:半小時👯‍♀️人數:4人💰價錢:$52 / 1人🔸🔸🔸🔹🔸🔸🔸沙薑雞飯🐥 ➕ 猴頭菇蟲草花燉湯🥣味道:⭐️⭐️評論:野食一般,唔太熱!沙薑雞味道唔係太差,但就好少肉,好快就食完!湯就一般,又唔係好熱、無乜住家湯嘅味道,有啲失望😩!
大湯家🥣

沙薑雞飯🐥 ➕ 猴頭菇蟲草花燉湯🥣
味道:⭐️⭐️

2019-05-18
2019-05-18 387 瀏覽
都市人冇乜時間煲湯,好彩而家坊間都有好多湯水專門店,啱哂又懶又冇時間又想飲返啖湯潤下既打工仔🤣哩間大湯家開正係工廈寫字樓林立既觀塘,真係好方便上班一族😄仲有保溫杯方便外賣!我地今日就淨係飲湯,不過見佢地都好多午市飯餐,下次可以試試!椰子烏雞排骨燉湯好足料呀仲有隻烏雞腳😍椰子帶出左清新感覺、桂圓就令成個湯都十分清甜👍🏻栗子香菇准山烏雞燉湯多數有栗子同准山既湯都會變得好杰撻撻,但哩度就唔會,都係好清甜~🤗連啲排骨都好味架!聽講係兩個90後夾份開~加油呀!
都市人冇乜時間煲湯,
好彩而家坊間都有好多湯水專門店,
啱哂又懶又冇時間
又想飲返啖湯潤下既打工仔🤣

哩間大湯家開正係工廈寫字樓林立既觀塘,真係好方便上班一族😄
仲有保溫杯方便外賣!

我地今日就淨係飲湯,
不過見佢地都好多午市飯餐,
下次可以試試!

椰子烏雞排骨燉湯

好足料呀仲有隻烏雞腳😍

椰子帶出左清新感覺、
桂圓就令成個湯都十分清甜👍🏻

栗子香菇准山烏雞燉湯

多數有栗子同准山既湯都會變得好杰撻撻,
但哩度就唔會,
都係好清甜~🤗
連啲排骨都好味架!

聽講係兩個90後夾份開~加油呀!