2021-10-26 1314 瀏覽
第一次黎食,都完全唔知呢度既規矩...令我感到一額汗既尷尬😰其實之前啱啱開業見到人頭湧湧,經過見到咁多人既時候以為有啲信心,然後再睇係海底撈旗下既快餐店,更加增添信心,到今日終於經過就想黎試下,夜晚6點見冷冷清清,放工時間冷清都好合理,就抱住期待既心態入去試下!入到去門口就同個點餐既男店員講左2次食咩,呀....原來佢唔識聽廣東話,講左兩次佢先示意佢聽唔明,要我講普通話嗌餐佢先明,然後我嗌多杯凍檸茶,佢就咁比左個空紙杯我,我又一額汗,係咪要我自己沖?點知原來個隻杯係比飲汽水既人任fill,而我檸檬茶係廚房水吧沖,到最後比左個姐姐收返隻杯。出餐後完全冇飲管冇比餐具連檸檬枝棍都冇比,我又冒起好多懷疑人生,我望望側邊左右又完全冇餐具冇野可以拎,問人先知道入到去坐既時候每張枱枱底都有餐具拎,但...但係飲管同督檸檬其實係要水吧比,到最後我都係要主動問店員先知。等餐既時候望望餐廳啲機器,汽水野飲任飲白飯任斟,自助都幾方便,好似幾好咁,我就蠢左點解自己叫左杯凍檸茶。🍚 番茄豬扒飯 HKD$33份量有點細,但呢個價錢都合理既,外表都幾靚仔呀!試食一刻,番茄汁既假甜真係好甜同好假,有啲唔係好習慣呢種甜

番茄焗豬扒飯

🍚 番茄豬扒飯 HKD$33
份量有點細,但呢個價錢都合理既,外表都幾靚仔呀!試食一刻,番茄汁既假甜真係好甜同好假,有啲唔係好習慣呢種甜度,不過還可以接受,到飯底都驚喜係佢炒飯底,粒粒分明仲見到蛋碎,不過其實都冇咩炒飯味,到豬扒係幾易咬口,但始終都係Normal之中既Normal,絕對唔可以話難食!

檸檬茶

🥤凍檸檬茶 +HKD$8
我真係好少飲到一杯咁難飲既檸檬茶,我只可以話水吧一定唔識沖茶,除左苦之外,完全冇任何味道,完全冇落過糖漿,自動幫我走甜,都唔緊要!最重點成杯野係苦到落唔到口,完全冇茶底既味道,一杯苦水😪

總結:平價劣食😪 其實事實上都唔係叫特別平 如果真係返大陸 呢餐應該10蚊人民幣都有找 btw 連水吧都唔識沖茶既快餐店 唔會再回頭😪 仲有食唔飽都係一個重要既問題 (不過白飯任裝既🤪)

2021-10-26
2021-10-12 744 瀏覽
試咗一次好難忘嘅經歷😰😰諗住試下一個咖喱焗豬扒飯雖然係炒飯底 完全冇蛋味加鑊氣但係個飯係好淋最驚人嘅係佢地豬扒🤒完全唔需要有牙都食到😑鬆肉粉好多 完全冇肉質無肉味🤢🤢炸雞翼正正常常可惜好重油溢味
試咗一次好難忘嘅經歷😰😰

鬆肉粉好多 完全冇肉質無肉味🤢🤢

炸雞翼正正常常
可惜好重油溢味

2021-09-26 542 瀏覽
呢一間野可以話係平價野中嘅平價之選,喺灣仔呢一個區裏面竟然可以有$19 1個粟米魚柳飯,不過可能太多人幫襯,所以我去到嘅時候已經冇晒呢個選擇。我見到隔離枱嗌咗個咖喱雞焗飯,見到真係好吸引,所以就跟佢一齊嗌,我個朋友就嗌咗咖喱牛腩飯。先講一講佢出菜嘅速度,咖喱牛腩飯我哋等咗成20分鐘先出到,雖然今日午市比較忙,但我相信有進步嘅空間。而去有一部飯機可以自己揀要幾多飯,誠購仲可以添飯,啱晒我呢啲大胃王。佢就連嘢飲都係任飲嘅,不過我驚糖尿病,所以淨係飲咗一杯可樂就算啦。講一講食物質素,啲人話慢工出細貨,可能呢樣嘢唔適用於呢間餐廳度,我哋等咗20分鐘嘅咖喱牛腩飯難食到嘔電,佢啲咖喱汁稀到爆炸,醫院餐都冇佢咁難食,不過咖喱雞飯有驚喜,同大XX 可以一拼高下。點都好,佢喺灣仔區裏面都算係一個平價嘅選擇,啱晒我呢啲窮苦學生哥,下個禮拜出嚟再實習一定會再試吓佢個肉餅飯。
2021-09-13 417 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑之前朋友突然分享呢間茶餐廳,話佢啲嘢好抵食,一個午餐三十蚊有找,咁經濟嘅餐廳當然要去試吓係咪真係咁抵食。咁啱喺附近做完運動,就先去試試佢哋嘅早餐。環境都算乾淨,空間幾大,感覺上同其他快餐店差唔多✅香煎豬扒+餐肉+鮮茄通粉早餐比我嘅感覺就唔算太抵,不過都係平嘅。嘢食種類都幾豐富,有豬扒、餐肉、餐包、茄汁豆同通粉,而且佢哋嘅豆漿係自己去部機度斟,都幾特別。味道就正正常常,或者下次要試埋午餐先感受到佢哋嘅抵
_____
好味指數:🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅香煎豬扒+餐肉+鮮茄通粉
2021-09-09 305 瀏覽
因為要去灣仔拎野,就由新界過海去香港果邊,拎完野又唔知食咩好,灣仔間間野都唔平嘛。咁岩經過呢間,友人話好平。叫左個最平粟米班塊飯($19)(飯仲要任盛)加任飲汽水($5)再加蕃薯條($10)=$34。平到就算出深水埗都好難搵到平到咁。先講粟米班塊,魚塊似岩岩炸起,熱辣辣又無翻炸既感覺,加埋忌廉粟米汁,餸飯真係一流,個汁偏咸,本來重口味既我覺得岩岩好,好餸飯。六舊魚塊,$19黎講真係無得輸。個飯我個人覺得似用大陸米,飯中心有黑灰色,似內地食果啲平價米。本來好乾,但撈埋汁就岩岩好。蕃薯條好香蕃薯味🍠炸得唔算脆身,炸完烘住佢果種,但$10黎講份量好足。再加埋野飲又係任飲,汽水就預無咁足氣,但志在解下渴。。。場內都幾新淨,仲有部洗手機,職員又好好服侍,整體黎講,價錢係超值之選

再加埋野飲又係任飲,汽水就預無咁足氣,但志在解下渴。。。

2021-08-27 264 瀏覽
大歡戈在網上很多人討論,原來就係公司附近,以前吉野家個鋪位。之前經過見到佢咁平都唔係好敢試😂😂😂今日終於黎會一會佢$19蚊已食到粟米魚柳飯其他大部份$30蚊樓下,今時今日仲可以去邊度搵?要慳就慳到盡我就試左佢最平既粟米魚柳飯一分錢一分貨!好味就一定唔講得上!但唔算難食既,正常味,係舊魚柳有少少厚皮啦加$5蚊仲有氣水任添~~白飯係自己裝既,可以揀200g或300g,而且都係任添既,岩曬D大胃王值得讚既係店內環境乾淨寬敞,有足夠既座位,都坐得幾舒服而且我遇到既員工都幾有禮貌架!最後想講既係無論你買任何餐都送既前菜睇落平平無奇….食落有驚喜佢係麻辣菇片,個味調得幾好,連唔食得太辣既我都Like用嚟送飯一流
$19蚊已食到粟米魚柳飯
我就試左佢最平既粟米魚柳飯
加$5蚊仲有氣水任添~~
值得讚既係店內環境乾淨寬敞,有足夠既座位,都坐得幾舒服
而且我遇到既員工都幾有禮貌架!
前菜
最後想講既係無論你買任何餐都送既前菜
睇落平平無奇….食落有驚喜
佢係麻辣菇片,個味調得幾好,連唔食得太辣既我都Like
用嚟送飯一流
前菜
2021-08-23 149 瀏覽
咁嘅價錢,咁嘅質素,實在值得常常幫襯地方光猛,乾淨,價錢又平,白飯任添,飲品自己斟,早餐有豆漿同埋麥皮飲,希望可以喺唔同區域,都可以有分店香港人就有福喇,有平嘢食祝生意興隆!!!!!
咁嘅價錢,咁嘅質素,實在值得常常幫襯

香港人就有福喇,有平嘢食
祝生意興隆!!!!!
2021-08-21 179 瀏覽
好激氣,外賣買三盒飯,打開得兩盒。 打電話想問番,電話打十萬次都無人聽。 End up 要行番去申訴,櫃枱小姐話: 唔好意思,掉左埋一邊睇唔到!?唔信邪,再打多次個個電話,都係無人聽,估計電話係假的

唔信邪,再打多次個個電話,都係無人聽,估計電話係假的

外賣自取
2021-08-04 848 瀏覽
新開無耐即管入去試下啦!因為一望,都幾多人幫襯嫁。一入到去,見佢白飯任食,加$5任飲,呢個已吸引到一定數量嘅人黎試啦!佢飯自助,你可選200g或300g飯,或者食完再取啦!因為飯小暖咋,唔夠熱嫁粟米魚柳飯,最普通,但最易試到味嘅餸,粟米汁可以餸下飯嘅,魚都有魚味,咁都預左係冰鮮魚嫁啦!每個飯都送前菜,有酸蘿蔔同辣菇,個蘿蔔有驚喜,似日式帶酸醃蘿蔔。個蕃茄焗豬扒飯當然唔及大財團個D,但都尚算ok嘅,豬扒味道唔錯,焗耐少少入味D更好。最好味個炸地瓜條,好脆,地瓜味十足,雞翼就有D咸 但我明明叫玫瑰蜜糖味,why好似變左玫瑰鹽味呢?總之咸飲品真係任你斟,汽水奶茶,其實仲有咖啡,個奶茶再加糖會好D,佢隔離放左糖比你自己調味嘅,但好有茶餐廳風味,必飲,糖度任調,又幾好。絕對肯定末去到劣食,但係你對食有要求嘅,就末必啱你黎食了,呢D窮人恩物,你末必會欣賞。不過我就覺得佢嘅炸物,如地瓜條,蝦多士等,其實絕對出得大場面。
新開無耐即管入去試下啦!因為一望,都幾多人幫襯嫁。

2021-07-31 2254 瀏覽
第一次嚟到大歡戈食飯,當我一行到餐廳嘅正門,真心覺得間餐廳嘅裝修幾靚,而且間餐廳入面好光猛、乾淨同舒服,店內更設有單邊坐位可供獨行俠用餐,好~講番正題先,我當日入到店內,企喺收銀櫃位嘅男少年服務員真係幾好禮貌,即刻會同客人講歡迎光臨,然後當我買咗票之後,嗰位男服務員就會遞上一張單據及一隻紙杯,買完票之後其實好快就已經攞到食物,白飯係要客人自己攞碗去裝,打飯機有兩種Size選擇,有200g同300g,我裝咗兩碗300g嘅白飯,然後再斟咗一杯凍奶茶,但我後來發覺,可以我落得太多冰,杯奶茶變得好淡,但有茶味,至於食品方面;白飯的確係幾好,有少少嘅米香,飯粒分明,主菜方面~咖喱汁味道唔算香濃,但的確食到有咖喱味,薯仔有6件,都幾粉嫰好食,隻炸雞肶嘅味道應該係用南乳醃製過,所以有好多唔受得南乳嘅人,會覺得味道有D古怪,但其實南乳炸雞肶係好好食,炸雞肶外皮真係炸到好香脆,肉質唔嚡口,真係過得去,呢度嘅白飯同飲品係可以無限任添嘅,認真!個人總結:呢度環境相當舒服企理,服務員態度懇勤,而且坐位靠牆嘅位置,採用一列式柔和嘅LED燈,全店採用流黃及白色設計,相當簡潔舒服,但唔建議中午食飯時間去幫襯,因為場

個人總結:呢度環境相當舒服企理,服務員態度懇勤,而且坐位靠牆嘅位置,採用一列式柔和嘅LED燈,全店採用流黃及白色設計,相當簡潔舒服,但唔建議中午食飯時間去幫襯,因為場內會迫爆食客,最好下午茶時段去,必定有位兼坐得舒服,而且價錢又大眾化,幾十元就可以享受有自助feel,白飯同飲品任添,剩係呢樣嘢已經贏哂
,可以列入個人長期食單之內。
餐廳正門
單據
自助飲品櫃枱
店內環境
店內環境
  • 咖喱雞肶/牛腩飯
2021-07-26 826 瀏覽
真係平,廿幾至三十幾元一個午市套餐,選擇又多,白飯任裝。冷熱飲品全部加5元,又係任飲任添。地方乾淨光猛,一般快餐店裝修,但平其他快餐店至少十幾元。葡國雞有一塊雞扒,一隻蛋和不少薯仔,還有幾粒意大利橄欖,味道不錯,好送飯。薯仔再腍少少更好。黃花魚是開邊炸,皮脆肉嫩,配泰式酸甜汁,只係28元。全部都自助取白飯,任添。加了5元,自助取飲品,咖啡奶茶汽水隨便揀隨便添。午膳期間有不少建築工人及學生哥幫襯,工人們多數添大大碗白飯,學生們則叫魚蛋雞翼等小食。有人或者會說味道不出眾,只係預先製作的食物,只屬飯堂級水準。但一分錢一分貨,絕對食得過。
黃花魚是開邊炸,皮脆肉嫩,配泰式酸甜汁,只係28元。
葡國雞
煎黃花魚
2021-07-26
3 分鐘 (堂食)
葡國雞
煎黃花魚
2021-07-15 1073 瀏覽
見新開一排都冇食過,店面光鮮乾淨,22蚊早餐有個餐飲蕃茄湯通粉加杯咖啡,外賣加兩蚊好平但好難食,個湯好淡,冇咩蕃茄味,入面啲粟米又好硬,好似冇煮過咁,啲通粉質感差,一咬又散又難食,得個餐肉咪就係餐肉正常味,我要左即磨咖啡,正常野,但唔會有下次...原本見佢有豆漿任飲好似好開心咁同埋程序好亂,廚房入面既人好似唔知自己要做咩咁...行黎行去但又唔係出餐,收銀ok, 出餐有啲慢,都有禮貌...但如果一樣都係蕃茄湯底既通粉...我揀香港地算😭

但如果一樣都係蕃茄湯底既通粉...我揀香港地算😭
蕃茄湯餐肉通粉
2021-07-15
外賣自取
$24 (早餐)
2021-07-01 893 瀏覽
成個餐廳用自助形式點餐取餐,今次黎我就嗌左個套餐B($20) 有杯汽水可以自助任斟,有隻雞脾,有4條台灣腸,另外我加左咖哩魚蛋($8)老實講係算係平,但食物d質素就真係好差..台灣腸比起出面街邊貨細條,味道一般。魚蛋彈都唔彈下質地似魚腐多過魚蛋,成粒得麵粉完全食唔到魚味,咖喱亦無咖哩味。至於隻脾,用黎炸雞脾d油唔知係咪用左好耐定炸過其他野,搞到隻脾d味道好奇怪。雖然平,但今日公眾假期門市都大把位淨...聽聞呢間係海底撈集團,估唔到原來d野食質素咁麻麻麻麻..不過d講大陸話既服務員妹妹都幾好態度,算係咁
老實講係算係平,但食物d質素就真係好差..
不過d講大陸話既服務員妹妹都幾好態度,算係咁
行經灣仔諗住食個麵之後去剪頭髮,見到有間新開嘅快餐店就走去望下個水牌有咩食啦,嘩!😳😳個價錢真係嚇一跳,回到20年前,全部快餐飯類都唔超過30蚊,見佢咁嘅價錢咪膽粗粗入佢試下囉,叫咗個咖哩雞髀飯都只係24蚊加埋杯嘢飲5蚊總數都只不過係 $29 都唔過 30,另外嘢飲白飯重要係任裝添喎。 可能我大鄉里未見過,佢有個自助白飯機,可以揀 200 g 或者 300 g 嘅飯量,唔夠嘅可以再添…… 講番個主餐咖哩雞髀飯,其實冇乜太大特別,咖喱汁唔係太有咖哩味,炸雞髀一般茶記貨色,整體嚟講今時今日物價高賬嘅年代要咁嘅性價比其實冇乜太大要求,心諗應該只有大財團先有咁嘅財力去以本傷人,睇返原來佢背後嘅集團就係海底撈火煱同一個老細……
2021-06-29
2021-06-10 1170 瀏覽
灣仔呢排開咗間新嘅快餐店,見到又有小食,有主餐同埋有甜品,所以今日就嚟試下。入到去,見到好多人都見新開張入嚟幫襯,不乏學生同打工仔。見佢嘅價錢唔算太貴,而我今日就嗌咗個32蚊嘅海鮮飯同一個20蚊嘅千層蛋糕,不過就唔包嘢飲,要加五蚊先有得任飲汽水,但係由於係外賣嘅關係,所以要加多兩蚊,呢樣嘢我就覺得有啲唔係咁貼心。但佢哋送餐嘅速度真係好快,我大概都係落咗單兩至三分鐘就已經即刻有齊曬所有嘅嘢。先講個海鮮飯,飯係用炒飯底,但我認為唔算太香,佢嘅海鮮比較細粒同埋唔算太新鮮,白汁方面我覺得唔算太濃味。失望之際,食咗佢哋嘅千層蛋糕,反而令我有新驚喜。佢嘅千層蛋糕係有芒果肉喺其中一層,所以食落去唔會覺得好肥膩,而且都好有果香味,呢個可以下次再試。因為呢個千層蛋糕我決定畀一個好評佢。
因為呢個千層蛋糕我決定畀一個好評佢。
2021-06-10
2 分鐘 (堂食)