2022-11-05 650 瀏覽
同班朋友飲啤酒,吹下水,仲有小菜點,老細招呼一流!埋單平過大排檔!車仔面份量十足,宵夜係鰂魚涌算係首選!👍🏻👍🏻👍🏻缺點係廁所麻麻地,都係去隔離麥記乾淨
2021-06-04 671 瀏覽
太古大業車仔麵包菜蜜 or 豆漿三餸油麵腩汁油麵煙刃不重鹼水味。牛肚好入味 夠林 有咬口。鹵水雞翼 不會太咸,肉質不錯。魚皮夠爽,咸香為主。整體偏咸,菜蜜可中和咸味。$37 太抵食了。
太古大業車仔麵
包菜蜜 or 豆漿
三餸油麵腩汁

油麵煙刃不重鹼水味。

牛肚好入味 夠林 有咬口。

鹵水雞翼 不會太咸,肉質不錯。

魚皮夠爽,咸香為主。

整體偏咸,菜蜜可中和咸味。$37 太抵食了。
2021-05-15
2019-08-20 1037 瀏覽
師傅之前講過黎緊會寫一系列關於車仔麵嘅食評,所以繼續去搵車仔麵黎食。位於鰂魚涌太古中間,車仔麵嘅食店真係冇乜幾多間,有得食都要偷笑啦! 由於冇乜得選擇,師傅只好黎呢間食店,食個車仔麵午餐。入到去,放飯時間都幾多人,師傅一條冷當然好易搵位,坐底後二話不說就攞起張紙同支筆,好似答緊MC咁係咁劃😂。師傅一口氣劃左豬紅,豬皮,豬腸,牛筋腩,沙爹牛肉同腐皮卷,粉絲做麵底,配上辣汁同腩汁,六個餸,再揀左杯豆漿。說時遲那時快,車仔麵就放左喺師傅面前。個侍應姐姐係咁話師傅要六個餸,偏偏黎到得五個餸,咩玩法先? 左睇右睇先發現少左一個腐皮卷,同個姐姐講左兩次才還師傅一份腐皮卷,真係搞笑。一如以往,師傅第一啖當然是試下個湯底,湯底味道普通,唔香唔辣,沙爹味,牛腩味,辣味,樣樣味有少少,但就係唔算好味,到底係食店問題定師傅問題呢? 再試下豬紅,豬紅四四方方細細粒,味道就滷得一盤,入口唔滑亦冇煙煙韌韌嘅口感,一夾就碎,都幾普通下。豬皮正常嘥屎,入口零爽口加上勁腍,超冇癮,失敗。至於豬腸就炆得唔腍,有渣,係幾厚身但算韌,唔掂。反而個牛筋腩又幾好,牛筋比牛腩好,牛筋夠腍夠膠,入味,牛腩就乾身同鞋口少少,牛筋間接提

豬皮正常嘥屎,入口零爽口加上勁腍,超冇癮,失敗。至於豬腸就炆得唔腍,有渣,係幾厚身但算韌,唔掂。反而個牛筋腩又幾好,牛筋比牛腩好,牛筋夠腍夠膠,入味,牛腩就乾身同鞋口少少,牛筋間接提高返師傅少少食慾。

沙爹牛肉就正正常常,就係沙爹牛肉囉,冇特別。另一敗筆就係腐皮卷,話佢係腐皮卷倒不如話佢係魚肉卷好過,味道唔得,腥腥地,真係千萬唔好試。至於個粉絲都冇特別,係勝在多,份量撘夠。最後杯豆漿都幾好味。

總括嚟講車仔麵水準絕不合格,環境普通,唔算乾淨舒服,埋單50蚊,50蚊有六個餸送埋豆漿,只要冇乜要求,都算扺食嘅。笑臉肯定比唔到,唔喊都係因為扺食撘夠,再黎機會不大。相比從前,好似仲差左

車仔麵

腐皮卷

2019-08-20
2019-06-21 577 瀏覽
放工去physical 做gym最好嘅晚飯宵夜選擇。有次,誤打誤撞,吾知食咩好,知道要食d野,但又吾可以食到好飽,見到一間好本地嘅茶餐廳,梗係入去支持下。入到去,到叫做乾淨嘅,吾死得人gei, 叫我最鐘意食嘅豉油豬扒飯,一黎到,真係即叫即做,好熱好好味。份量叫做arm arm 好,不過,有時候,肚餓上黎,真心吾夠食。d豬扒好香好好食,都叫做夠食。如果一個愛好豉油豬扒飯gei 你,一定一定一定要去食,價錢適中,老闆好好人。Hahahaha hahha!!!
放工去physical 做gym最好嘅晚飯宵夜選擇。
2014-08-23 1803 瀏覽
唔知點解,次次睇完星爺既食神,都想去食車仔麵,因為覺得車仔麵要做得好食真係好難,湯底,配料樣樣都要精,唔係求求其其煮埋一堆就得.但係無奈地,好食既總唔係附近.但係想起屋企行一段路有間大業車仔麵好似開左好耐,就決定去試一下啦.呢條街成日都有渠味,真係好惡頂,好彩今次索唔到.先叫個魚蛋,沙嗲牛肉,羅白米線試一試,加凍飲就TOTAL:34.價錢合理其實一上場,我就覺得中伏,因為碗野好空虛.可能因為個碗太大.湯底淡淡的,無咩味道.魚蛋無咩彈性,魚味亦一般,牛肉好散,被鬆肉化整成零口感既肉.好彩羅白無渣帶少少甜.米線份量極為少,食完都幾唔滿足.所以食神講野真係值得參巧,係要用心先得

所以食神講野真係值得參巧,係要用心先得
2014-05-20
2013-09-05 771 瀏覽
Reviewed on 2013年5月3日 鰂魚涌大業-三餸麵轉丁 彈牙: 8/10 味道: 9/10 硬度足夠,但欠缺了彈牙的咬口,麵本身的味度尚算okay。 轉丁+$3 (此店沒有公仔麵,本身麵為幼麵或粉河等。)
Reviewed on 2013年5月3日

鰂魚涌大業-三餸麵轉丁
鰂魚涌大業-三餸麵轉丁
彈牙: 8/10
味道: 9/10

硬度足夠,但欠缺了彈牙的咬口,麵本身的味度尚算okay。

轉丁+$3
(此店沒有公仔麵,本身麵為幼麵或粉河等。)
2013-05-03
2013-04-14 535 瀏覽
12月19日, 夜晚喺太古嗰邊, 想食一d平平地嘅野, 真係難搵. 唯有行去鰂魚涌, 呢條街都有幾間平野, 尤其呢間車仔麵最平~::: 紅腸魚皮餃墨丸粗 + 豆漿 ::: $24一個三拼車仔麵都只係$24, 仲要加送豆漿, 雖然份量唔多, 一個餸都只係2粒丸, 不過都有條菜跟下, 係咁上下~ 湯底可以選咖哩腩汁等等, 我就要咗辣汁, 如果唔係個清湯底會好淡. D料都係一般貨色, 只不過墨丸有d差, 好粉好硬食唔出墨丸味.豆漿喺雪櫃攞出嚟, 擺名係擺住等, 味道有甜冇乜豆漿味, 但係送嘅又唔會有乜期望.::: 雲吞麵 ::: $18無啦啦呢間車仔麵舖又有另外嘅特別推介雲吞麵同水餃麵, 又姑且叫個雲吞麵試下. 雲吞都有4、5粒, 竟然仲附送幾塊大大塊嘅椰菜片, 果然係一間百搭嘅車仔麵店! 雲吞應該係店家自己包, 味道都好家庭式, 味道較淡, 加上湯底又無乜味, 要狂加醋先得~車仔麵嚟講方圓幾里呢度都應該係最平, 不過要忍受下個環境, 同埋嗰對唔知係咪夫婦嘅店主, 落錯單又或者唔記得咁. 除此之外, 想食飽肚冇乜要求可以一試.

::: 紅腸魚皮餃墨丸粗 + 豆漿 ::: $24

::: 雲吞麵 ::: $18

2012-12-19
2011-07-24 258 瀏覽
豬腸有口感, 豬紅好滑, 柱侯牛腩多筋, 雞翼尖好入味, 韮菜餃d 韮菜 新鮮 ! 蘿蔔亦清甜! 食車仔麵有飲品送, 抵 ! 除左車仔麵, 還有飯食 ! d 蒜香雞扖啖啖肉, 好香蒜香味. 蒸飯亦抵食 ! 環境雖然普通, 但價錢超平, 值得推介 !
食車仔麵有飲品送, 抵 !

環境雖然普通, 但價錢超平, 值得推介 !
2011-07-24
  • 韮菜餃
  • 蘿蔔
  • 蒜香雞扖
2009-02-10 271 瀏覽
2/2(一) 5:30pm將近晚飯時段,滿以為可一了心願涉足"金峰",氣炸地得悉其啓市日子為初十!牢騷滿腹地跑到隔壁的"大業車仔麵 ".自己吃了下午茶餐魚蛋貢丸酸辣米線$18跟凍檸茶(加$2),同事則來了碗雞扒通粉$23跟凍奶茶.魚蛋貢丸酸辣米線--酸辣湯底面上封上一層火紅的油層,辣度非一般人可接受,而且油分濃厚,讓其零碎的米線雪上加霜.然而魚蛋及貢丸的食味則比較稱心.上了一小口雞扒,煎至微焦的雞扒肉質嫩兼調味足,算不錯吧!凍檸茶--冰塊過甚的檸茶味道尚清香的...納悶的下午茶...
2/2(一) 5:30pm

上了一小口雞扒,煎至微焦的雞扒肉質嫩兼調味足,算不錯吧!

凍檸茶--冰塊過甚的檸茶味道尚清香的...

納悶的下午茶...
2008-12-12 85 瀏覽
師傅喺佑民街食完一次之後, 當然要黎第二次啦, 皆因呢條街都有好多間食店, 所以要遂一試真d, 睇下邊一間最抵食, 而今次師傅就揀左呢間食店!入到去呢間食店, 又估唔到呢間又係以車仔麵做主打, 但依然有飯食添, 但諗左一陣師傅都係決定揀車仔麵, 皆因好似幾抵食咁, 於是就柯打個五餸麵, 諗住一次過試多d, 於是揀左幼麵, 豬皮, 豬腸, 牛筋腩, 牛肚同埋牛柏葉, 再加辣汁, 而且仲送杯豆漿添!話都冇咁快就有得食, 果然有效率; 第一口當然係試下湯底, 味道唔算太特別, 唔算吸引但又未至於淡口, 加左辣汁亦唔覺辣, 一般啦; 而餸嘅份量唔算好多, 豬皮就幾細塊, 不過就勝在爽口, 可以啦; 豬腸夠腍亦唔算好肥, 唔錯啦; 牛筋腩竟然係筋多過腩, 牛筋好腍口感唔錯, 而牛腩反而係碎腩, 口感麻麻; 牛肚賣相一般, 係夠腍不過唔係咁好味; 牛柏葉亦幾爽口, 可以啦; 幼麵反而唔好味, 唔夠煙韌爽口, 口感其差, 唔得囉! 豆漿就不過不失啦!總括黎講車仔麵質素一般, 地方同服務都係普普通通, 價錢就幾平廿七蚊五個餸仲要送杯豆漿, 都算抵食, 咁嘅價錢咁嘅水準, 可以啦; 不過師傅就未必有下次

總括黎講車仔麵質素一般, 地方同服務都係普普通通, 價錢就幾平廿七蚊五個餸仲要送杯豆漿, 都算抵食, 咁嘅價錢咁嘅水準, 可以啦; 不過師傅就未必有下次, 而笑臉都比唔到!
柯打紙
餐牌
五餸車仔麵
2008-06-22 56 瀏覽
呢度d野麻麻地好食,由於我住呢頭附近,間唔中都有食下款色,但d油麵有少少押押地,個湯唔夠味,牛腩好似食肉鬆咁散晒住附近因為無咩野食先幫襯,而家有車,情願開車去第二度食好過
呢度d野麻麻地好食,由於我住呢頭附近,間唔中都有食下
款色,但d油麵有少少押押地,個湯唔夠味,牛腩好似食肉鬆咁
散晒
住附近因為無咩野食先幫襯,而家有車,情願開車去第二度食好過