最近就同我澳門既親戚黎香港食放題原來佢地係好少食放題架所以我就帶左佢黎一間都幾出名既放題食因為有我最愛既黑松露壽司所以點都要黎食第二次呀因為實在太好食啦 而且分量都多今次我就飲冬瓜茶,覺得好好飲呀 但對我黎講甜左少少同埋真係好清甜好香好配食壽司呀之後再叫多好多魚生同埋蛋都比得好足呀 而且仲好厚肉所以食起上黎都係淡淡肉而且都好香好新鮮 覺得好滑黑松露壽司呀 真係好香呀 而且配上三文魚會令到三文魚更加香同埋更加口感令鼻都feel到好好味既花之戀 真係唔駛講啦燒既肉同魚生都係好好味而且會令到味既肉味更加香同口感同埋唔同款既壽司都會好好味牛肉串同埋啲牛肉都係好香同唔怕好油芝士帶子 超好味細細粒 食多幾個都唔怕呀一個人都係$200到炸
最近就同我澳門既親戚黎香港食放題
原來佢地係好少食放題
所以我就帶左佢黎一間都幾出名既放題
因為有我最愛既黑松露壽司
所以點都要黎食第二次呀
因為實在太好食啦 而且分量都多
今次我就飲冬瓜茶,覺得好好飲呀 但對我黎講甜左少少
同埋真係好清甜好香
同唔怕好油
芝士帶子 超好味
細細粒 食多幾個都唔怕呀

一個人都係$200到炸
❤美食❤款式爆多,落單落到手軟既超值放題 大本瀛日式放題 今日見完客同周生重遊舊地,去左學生時候最鍾意去的兆萬中心 除左可以睇野之外,一定就是黎食野啦 同周生食野,放題一定係首選 不過,要抵食、款式多、又好味既放題就唔一定度度有 之前聽朋友介紹過大本瀛日式放題 又啱位,就打電話去BOOK檯啦 不過就極FULL啦~~好彩都BOOK到,雖然唔係最心儀既時間。。。 不過,去到先知真是超級FULL。。。 想去既朋友記得提早BOOK啦 BOOK檯會送生蠔或者海膽(我當日是生蠔,其他就唔確定啦) 由於款式眾多,不能盡錄~~大家睇片啦~~ 店入面真是好多人,不過是卡位,同有竹簾阻隔 都好有私密空間,好多人的時候都唔會尷尬 超厚的點菜紙,很有系統的釘好, 因為款式很多,不同類別的以顏色分類,可以很方便就找到自己想要的那張,非常方便而且,不用的時候放好,要用的時候就可以輕易找到,不會弄髒~~(平日食放題的點菜紙很不經意就墊檯了。。。點菜都要再問職員拿,有時還遭白眼) 款式多真係超級多,點菜紙都有11張 飲品也有十幾款可供選擇 首先來的是冷盤小食 每一樣份量唔多,可以試多幾倨唔同款式 (唔
❤美食❤款式爆多,落單落到手軟既超值放題

大本瀛日式放題

今日見完客同周生重遊舊地,去左學生時候最鍾意去的兆萬中心

除左可以睇野之外,一定就是黎食野啦

同周生食野,放題一定係首選

不過,要抵食、款式多、又好味既放題就唔一定度度有

之前聽朋友介紹過大本瀛日式放題

又啱位,就打電話去BOOK檯啦

不過,去到先知真是超級FULL。。。

想去既朋友記得提早BOOK啦

BOOK檯會送生蠔或者海膽(我當日是生蠔,其他就唔確定啦)

由於款式眾多,不能盡錄~~大家睇片啦~~

店入面真是好多人,不過是卡位,同有竹簾阻隔

都好有私密空間,好多人的時候都唔會尷尬

超厚的點菜紙,很有系統的釘好,

款式多真係超級多,點菜紙都有11張

飲品也有十幾款可供選擇

首先來的是冷盤小食

每一樣份量唔多,可以試多幾倨唔同款式

(唔會主菜都末上就飽哂)

最重要既係上得超快

我仲落緊單,佢就上菜了~~~

食日式放題,點會錯過重點中的重點中的重點!!!!!

魚生刺身!!!!!!

滿滿一盤,非常豐富,裝飾也很有日本風味

特別推介,我最喜歡的甜蝦刺身

有頭有尾,質軟味甜

全部都大大隻,肉身閃令令,很新鮮

我的最愛

這個是BOOK檯送的生蠔~~記得要BOOK檯哦

鮑片、螺肉

厚切三文魚、帶子

每一樣感覺都好新鮮,爽口得黎無腥味,最重要的是種類選擇非常多

11種一定找到自己喜歡的

手卷和小卷

手卷是正常份量

小卷的材料份量好充足

壽司的材料一樣份量充足

壽司的材料一樣份量充足

新鮮而有光澤感

火灸壽司火侯也很好

壽司的種類真係包羅萬有,多到好似壽司嘉年華咁,眼花撩亂

我要提醒自己十萬次先控制到自己米再落單

因為我食量真是太細,但款式又太多,每樣一件都好快飽(p>□<q*))

天婦羅

黃金芝士焗蠔和焗帶子

醬汁是很特別的芝士MIX沙律醬

酸酸的,厚厚的,質感很得別

炸生蠔、炸帶子

少油、脆口

燒墨魚丸

燒蝦

這個是我超級推介的,上檯的時候很熱、很香、很大一隻

剥左殼之後由頭到尾都是蝦膏,非常香甜

蝦肉爽口彈牙

食到停唔到手

釀青口

火山溫泉蛋

醬汁很好味,和溫泉蛋很配合

而溫泉蛋蛋白香滑,蛋黃一咬即流心

大本瀛日式放題最吸引到我的地方是選擇非常多,超級多

全都是我喜歡的,料足、新鮮而飯少,很適合我這種食量少,又想食好多唔同款式的朋友

更重要的係出得很快、很快、很快,收拾的速度也很快

漏單的情況極少,可能我坐廚房門口,基本上是一落單即有食物

出得仲快過我影相的速度,影都影唔切

大家睇片啦~~

2016-09-11 699 瀏覽
自開始減肥以來, 也沒有吃過放題了. 這晚就與好友吃放題, 來個girls' talk.大本瀛日式放題雖然不算太大, 但座位都是卡位,  頗舒服的. 食品和飲品的種類蠻多, 飲品都可在雪櫃中自取, 可是都是甜的飲品, 所以我沒有拿取了. 先來吃刺身吧. 刺身的陣容不少, 有三文魚, 希靈魚, 有頭甜蝦, 赤蝦, 北寄貝, 珍寶帶子, 榮螺, 玉子, 鮑片. 最吸引我們的, 當然是那和我的手掌長度相若的赤蝦. 它不單止身型大, 亦非常鮮味, 蝦頭內還帶有蝦膏哦. 珍寶帶子也十分鮮美可口. 不過, 三文魚卻不夠肥美, 也沒有什麼魚油可言.壽司類, 點了花之戀, 黑松露三文魚壽司, 玻璃蝦壽司. 花之戀捲得比較鬆散, 但三文魚質感肥美哩.火炙壽司類就吃了火炙三文魚及照燒穴子壽司. 三文魚只是微微被火槍燒過, 富有焦香味, 仍然是保留住未熟時的嫩滑質地. 穴子雖然是薄身的, 但是出奇地滑溜哦.牛油粟米味道爽口清甜, 牛油味頗重, 不消數分鐘就吃光了.牛油炒雜菌內, 包括金菇, 日本菇, 雞脾菇及冬菇. 小小的一碟已經很豐富, 而裡面的炸蒜粒就令它更香口更惹味, 我倆吃過不停!胡麻冷烏冬, 原來

火炙壽司類就吃了火炙三文魚照燒穴子壽司. 三文魚只是微微被火槍燒過, 富有焦香味, 仍然是保留住未熟時的嫩滑質地. 穴子雖然是薄身的, 但是出奇地滑溜哦.
牛油粟米味道爽口清甜, 牛油味頗重, 不消數分鐘就吃光了.
胡麻冷烏冬, 原來是把冷烏冬, 青瓜絲及蟹柳絲, 以芝麻醬伴勻, 再撒上蟹籽. 的確, 蟹籽可讓黏稠的芝麻醬, 增添了一份爽口感. 當咀嚼著那彈牙的烏冬之時, 便可享受著多重口感.
最後, 有雀巢的杯裝雪糕甜品. 我揀了紅豆味的, 最喜歡裡面有粒粒紅豆哩.
吃得飽飽的, 質素還可以, 也算不錯了吧.
2016-09-04 147 瀏覽
如果想在旺角吃放題, 到兆萬中心都有頗多選擇。今次我們就揀了十樓主打日式美食的大本瀛, 又是哈日族懷念"家鄉風味"時間。幸好我在當天早少少訂了枱, 否則都要等上一點時間。看見餐廳內"全院滿座", 待應們不停的走來走去送餐, 好不忙碌。放題除了要食物款式要多, 位置舒適與否都很重要。記得以前吃過一間食物很不錯的放題餐廳, 但就是枱與枱之間太迫, 基本上同搭枱差不多, 一點私穩也沒有, 實在坐得不大適舒。這兒枱與枱之間都有點空間, 還有竹簾相隔, 加強個人空間, 亦多了點和風, 不錯。食放題當然主力是刺身啦~ 第一碟的刺身攞得相當漂亮, 當然是要讓相機食先。珍寶帶子和油甘魚都很鮮甜, 肉身嫩滑帶有光澤, 吃完口內繼續有回甘海鮮味。這兒的三文魚也頗有水準, 切得大小差不多, 肥美度相約, 不會太瘦或太薄。大大隻的赤蝦亦是回本的一款, 肉質雖然沒有小隻的甜蝦那麽甜, 但啖啖肉都幾滿足。而且他們還會每位加送一隻生蠔, 都幾意外的。想不到壽司也做得很不錯, 可以與連鎖店的一併。用的魚材都新鮮, 飯粒不會太散或太酸, 味道適中, 所以我們後來都多點了幾款普通壽司來吃。個人就喜歡黑松露鱆紅魚壽司和火灸

而且他們還會每位加送一隻生蠔, 都幾意外的。
想不到壽司也做得很不錯, 可以與連鎖店的一併。用的魚材都新鮮, 飯粒不會太散或太酸, 味道適中, 所以我們後來都多點了幾款普通壽司來吃。個人就喜歡黑松露鱆紅魚壽司和火灸韓風牛肉壽司了。
八款的前菜小食選擇不算多, 不過味道偏啖, 一碟起兩碟止算了。
幸好燒物和熟食料理扳回不少分數。燒日式詸你番薯和燒汁雞肉串自然好吃, 燒牛舌和鯖魚也火喉掌握得好, 可以燒得外脆內軟。
端爐燒中我覺得最好吃是這款燒活海蝦, 肉質爽彈, 蝦肉鮮甜, 多吃幾隻也覺得好味。
此外還有可以清新口腔, 又非常JUICY 的燒菠蘿。不用下其他調味, 爐燒一下, 將菠蘿的甜味帶出已經很好吃。
當然我們還有點其他料理, 小炒的牛舌夠"淋"又夠味; 而燒羊架更是非常大件, 食肉獸看到必定喜歡。
可能是夏天關係, 今次我都飲了幾款飲品。這兒的選擇都不少, 除了有普通汽水和茶外, 還有啤酒和日本清酒等, 滿足不同人士的口味。

兩個小時的放題原來吃下揀下好快就夠鐘, 這兒出餐的速度其實都幾快, 想起來其實我們都點了不少食物。
我們最後吃過紅豆雪糕已經很飽, 是時候多做點運動, 行遠一個車站上車回家。
10 分鐘 (堂食)
2016-09-03 611 瀏覽
去海洋公園玩完,和男朋友到旺角食生日飯記得兆萬有很多放題,Openrice後選了這間。一到埗當然先落紙點吃的,飲料自取。飲料種類蠻多,更有男朋友至愛的冬瓜茶。首先,少不了刺身,單片形式點,不會難預算份量。刺身味道不錯,不會帶有腥味或強勁雪藏味。蟹子沙律、中華沙律、螺肉和爐端燒蝦,燒蝦比想像中大隻,而且好味蛋、燒多春魚、炸蠔、炸帶子、榴槤波及芝士拿糕。蠔很小一隻,都是炸粉,帶子則不太好吃,但其餘很好。芝士帆立貝及芝士蠔,賣相和味道也不錯,略嫌帆立貝和蠔的尺寸小,但可以一食。蒜蓉青口,蒜味濃烈,喜歡蒜的朋友必吃。牛乳海鮮煱,非常足料,有青口、帆立貝、蜆、蟹柳及蝦仔。其實我倆吃了很多,非常飽,但沒有每項拍照。就放題來說,這間相當不錯,整體上味道好,食物及飲料款式多,上菜快,未有漏單,而且價錢不算昂貴,是性價比頗高的放題餐廳。另外,提一下環境,也是相當不錯。不會太迫,而且搭枱的話,中間有一塊小簾相隔,令顧客保有一點點私隱,十分貼心。勉強挑剔的話,就甜品只有雀巢的兩款口味及雪米糍,但對本人影響不大,下次還是會幫襯
去海洋公園玩完,和男朋友到旺角食生日飯

記得兆萬有很多放題,Openrice後選了這間。
一到埗當然先落紙點吃的,飲料自取。
飲料種類蠻多,更有男朋友至愛的冬瓜茶。

蟹子沙律、中華沙律、螺肉和爐端燒蝦,
燒蝦比想像中大隻,而且好味
蒜蓉青口,蒜味濃烈,喜歡蒜的朋友必吃。
牛乳海鮮煱,非常足料,有青口、帆立貝、蜆、蟹柳及蝦仔。
其實我倆吃了很多,非常飽,但沒有每項拍照。

2016-08-23
5 分鐘 (堂食)
$185 (宵夜)
慶祝紀念
生日
  • 燒菠蘿
  • 爐端燒蝦
1K
2016-08-30 201 瀏覽
兆萬最多的基本上也是放題,雖然不是我的first priority,但奈何另一半喜歡,我只好跟隨。兆萬門口仍是兵家必爭之地,我倆隨手拿起一張傳單,覺得適合便選擇了這「大本瀛」放題。*原來預早訂座還送了兩支dryer’s雪糕雪條 (可拿走的)壽司也好,刺身也好,我最欣賞的畢竟也是三文魚料理,三文魚色澤亮麗偏橙,感覺相當新鮮。新鮮而甜美,絕對是無限追加之選。越式牛油雞翼經炸熟後混入牛油和大量炸蒜,烹調手法乃是我們見慣見熟的那般,非常香口惹味。炸物普遍香脆並且味道香口,唯欠缺醬汁的襯托。芝士年糕的芝士極盡香滑,芝味十足,年糕也沒有太黏,質感也及格。鹽燒牛舌燒得十分香口,而且還有相當厚度,質感尤其爽口彈牙。最後還點了一客日式鰻魚炒飯,雖然飯是飽肚之物,是放題大忌,但奈何這是我的最愛之一。炒飯的蒲燒鰻魚醬汁份量還真不少,味道濃郁,光吃飯也感滿足,鰻魚粒雖也不少,但也淪為襯托,整體蠻討好。

鹽燒牛舌燒得十分香口,而且還有相當厚度,質感尤其爽口彈牙。

2016-08-17
10 分鐘 (堂食)
2016-08-30 728 瀏覽
今日嚟mk shopping ,lunch time 想食多種小食,當然係選放題,知道兆萬商場內新開左間放題,就行去試吓。裡面環境很寬敞舒適,有別於其他一般放題狹窄既枱椅,另外一邊仲有日式窗簾分隔,不會與旁邊食客這麼親密,既可增加私穩度。餐廳內分佈4個雪櫃存放不同種類品,連健康飲品及無糖飲品都有,可見想到食客所需。刺身拼盤烘賣相不錯,三文魚厚薄適中,入口即溶,很新鮮,帶子很鮮甜,夠滑,希靈魚亦好爽口。三文魚壽司係必叫之選,食落幾新鮮,仲加左黑松露夠人心思。當然還叫了外型靚靚既花之戀,蟹子爽口足料同沙津醬,食得夠滋味。個人喜好十分喜歡火炙壽司,火炙三文魚壽司入口香濃惹味,照燒汁穴子片壽司亦很鮮甜,火炙韓風牛肉壽司夠腍仲好入味,而火炙芝士玻璃蝦壽司,蝦肉都很爽滑,配上片芝士,很香濃 至於小食叫左芝麻八爪魚、味付螺肉、胡麻豆腐、川椒皮蛋以及白雲鳳爪,芝麻八爪魚好夠味,如果切得d會好點,味付螺肉食落惹味,胡麻豆腐很香滑,川椒皮蛋辣味恰到好處,而白雲鳳爪都幾爽口易咬。豉椒炒蜆炒得惹味,又唔會太辣,其他放題少有的。炸物最愛紫芋波,炸得金黃色,好有香芋味,芝士年糕食得煙靭,芝士味香濃。鐵板炒銀芽炒得

刺身拼盤

三文魚壽司、火炙壽司
豉椒炒蜆炒得惹味,又唔會太辣,其他放題少有的。

鐵板炒銀芽炒得夠香口,又不會太油,金菇肥牛卷,金菇很爽口,肥牛入口即化且入味,非一般水準
甜品方面種類算是多,若果有雪條更好,雪櫃裡除左杯裝雪糕外,仲有雪米糍都係今次食放題先有,另外比較驚喜就係仲有得叫甜品,有木糠布丁同牛奶布丁兩種,我地叫左木糠布丁,布丁入口好creamy, 餅碎又香,好食到唔夠喉。
這裡舒適既環境、以及這樣不錯既食物質素、價錢算是物有所值,下次食放題都會有想再來光顧既意欲。
2016-08-13
三文魚壽司、火炙壽司
2016-08-29 136 瀏覽
呢一日我哋兩男兩女嚟食放題,目標當然係要回本!我哋八點半入座,所以係$208一位,價錢都算OK。如果可以捱肚餓多三個字仲可以慳多$40添 座位設計好聰明,只要拉起條簾,就會變超長枱,可以坐到10個人入座後梗係去雪櫃拎咗嘢飲解吓渴先好多選擇呀然後第一樣寫紙嘅當然係刺身啦,呢一張紙寫哂4,全部都係4 睇吓呢盤刺身幾靚仲要送咗滿滿一板海膽!全部刺身都好鮮甜,魚都好肥,而我最鍾意嘅係赤蝦,有好多羔其實呢一盤都已經值回票價一大半 壽司就揀咗兩款,怕食太多飯會好快飽[前:黑松露油甘魚壽司;後:花之戀]黑松露香氣離遠都聞到,估唔到同油甘魚都幾夾。而花之戀嘅三文魚比起刺身拼盤嘅更肥!卷物都有好多款[芝士穴子卷]係太卷加鰻魚加芝士,正呀食完凍嘢後好想食熱嘢就寫吓啲一品料理[清酒煮蜆]清酒味好清香,蜆肉比較細粒但都算新鮮[和風芝士廣島焗蠔]與其話係芝士味,不如話係BB牌沙律醬味,我鍾意呀!爐端燒,款款都想試,奈何我冇咁大個胃[鹽燒鯖魚]啖啖魚肉,亦唔會話燒到柴哂[岩鹽燒牛舌]厚薄適中,不過略嫌韌咗少少鐵板燒[金菇肥牛串]好香牛油味,而且口感扎實,食嘅時候唔會鬆開天婦羅[天婦羅蝦、蟹柳、蕃薯]天婦羅炸得好鬆
呢一日我哋兩男兩女嚟食放題,目標當然係要回本!
入座後梗係去雪櫃拎咗嘢飲解吓渴先
好多選擇呀
然後第一樣寫紙嘅當然係刺身啦,呢一張紙寫哂4,全部都係4
睇吓呢盤刺身幾靚
其實呢一盤都已經值回票價一大半
壽司就揀咗兩款,怕食太多飯會好快飽
[前:黑松露油甘魚壽司;後:花之戀]

卷物都有好多款
[芝士穴子卷]

係太卷加鰻魚加芝士,正呀
食完凍嘢後好想食熱嘢就寫吓啲一品料理
[清酒煮蜆]

清酒味好清香,蜆肉比較細粒但都算新鮮
[和風芝士廣島焗蠔]

與其話係芝士味,不如話係BB牌沙律醬味,我鍾意呀!
爐端燒,款款都想試,奈何我冇咁大個胃
[鹽燒鯖魚]

啖啖魚肉,亦唔會話燒到柴哂
[岩鹽燒牛舌]

厚薄適中,不過略嫌韌咗少少
鐵板燒
[金菇肥牛串]

好香牛油味,而且口感扎實,食嘅時候唔會鬆開
天婦羅
[天婦羅蝦、蟹柳、蕃薯]

天婦羅炸得好鬆脆,唔會油淋淋
呢個天婦羅蕃薯好有驚喜,係紫薯嚟架!Encore咗多幾舊
鍋物
[野菌雜菜鍋]

豆乳湯湯底,加上豆腐、雜菌同娃娃菜,好鮮味
點解和風料理有韓國嘅人蓼雞湯嘅?
[左:人蔘雞湯;右:味噌湯]

人蔘雞湯雖然係淨湯水,但都幾有人蔘味。味噌湯則好多豆腐同海帶,但就有少少太咸。
[火山溫泉蛋]

蛋有少少過熟,未做到溏心效果,不過有蟹籽搭救
食飽飽,唔記得留肚食雪糕… 得個睇字

總括嚟講,呢間放題性價比都算above average!而且全部食物都細細份,所以每樣嘢都可以少食多滋味,食幾多叫幾多,唔會浪費食物
2016-08-29 139 瀏覽
今晚好肚餓,但我地幾個目標係魚生魚生魚生!落單紙分得好清,成10款俾你點.乜都叫左D, 三文魚*鱆紅魚*帶子*玉子*鮑片*螺*甜蝦*赤蝦*希靈魚*北寄貝*tada~~好快就清哂, 尤其係D 蝦!!勁大隻!!!未食完就一邊READY 遞ORDER FORM黑松露三文魚,個個都鍾意焗蠔醬有點多,但蠔本身係不錯吃的.金蘑肥牛串幾正, 有D 吉吉家味道得黎又脆脆地~ 其中角落 好似都有D FEEL?
今晚好肚餓,但我地幾個目標係魚生魚生魚生!

落單紙分得好清,成10款俾你點.
tada~~好快就清哂, 尤其係D 蝦!!勁大隻!!!
未食完就一邊READY 遞ORDER FORM
黑松露三文魚,個個都鍾意
焗蠔醬有點多,但蠔本身係不錯吃的.
金蘑肥牛串幾正, 有D 吉吉家味道得黎又脆脆地~
其中角落 好似都有D FEEL?
題外話/補充資料: DRINKS都係自助式,夠快:) 食完記得拎雪糕同埋雪米糍啊!!*V* 好嘅係呢度D 炸物係即點即炸,唔會放到涼哂仲敢拎俾人食. GOOD JOB!
2016-08-29 190 瀏覽
有日和屋企人在旺角行街時候,就見到有人派傳單,兆萬開了新放題店,兆萬内放題店去過曬,對於愛試新野的我,,我就和屋企人來了大本贏,我和屋企人在7:00上到餐廳門口,只是等了5分就有位坐了,這裡的地方十分適中,刺身十分新鮮,三文魚好鲜味,這裡的食品整體幾好,價錢又不是太貴,平均200元一個,十分抵食,可以再來味道三文魚,味道十分鮮味 ,雪味不重,味道十分新鮮日本甜番薯,味道十分鮮甜,一串3個,好好味甜蝦,味道好新鮮,鮮味十足服務我覺得又幾好,店員積極跟進食品有冇送到環境地方十分適中價錢平均200元,十分抵食
日本甜番薯
刺身併盤
甜蝦壽司

三文魚,味道十分鮮味 ,雪味不重,味道十分新鮮

日本甜番薯,味道十分鮮甜,一串3個,好好味

甜蝦,味道好新鮮,鮮味十足

我覺得又幾好,店員積極跟進食品有冇送到

地方十分適中

價錢

平均200元,十分抵食
2016-08-04
日本甜番薯
刺身併盤
2016-08-29 148 瀏覽
早前放工約了男朋友到旺角行街晚飯,行到差不多8:30pm係時候要搵個地方醫肚了,男友就提議去出名多食肆的兆萬中心揾食!去到位於10樓的「大本瀛」日式放題,需然餐廳地方不算很大,但全店以卡座設計,並設有竹簾分隔,讓每坐各人都可以享到舒適的私人空間,環境氣氛輕鬆不侷促,坐得舒服!餐廳設有不同時段的收費,我們當晚 8:45pm後入座,成人只須$168/位(任食),連埋加一$200位都唔駛,真係非常抵食呀!不同類型的食物,會放在不同顏色的order紙上,款式選擇多,分別有A. 剌身、B. 壽司、C. 火灸壽司、D. 卷物/手卷、E. 小食、F. 一品料理、G. 爐端燒、H. 鐵板燒、I 炸物/天婦羅、J. 煱物、K. 和風料理等......一應俱全。餐廳設有自助飲品及甜品區,提供多款罐裝或支裝汽水、果汁、茶及杯裝雀巢雪糕同雪米糍,給客人自取,任飲任食!或每位加$30,可以升級任飲指定生啤、清酒及梅酒。食日式放題指定動作,當然係先食刺身啦!一大盤刺身併盤來囉 ~ 刺身選了三文魚、鱆紅魚、有頭甜蝦、赤蝦、北寄貝、珍寶帶子、玉子及鮑片等......赤蝦夠甜夠大隻,珍寶帶子口感軟滑,三文魚肉質細嫩肥美

赤蝦夠甜夠大隻,珍寶帶子口感軟滑,

三文魚肉質細嫩肥美,味道鮮甜甘香,啖啖肉。

每款刺身都切得大大件,而且款款都同樣新鮮好味!
和風科理選了枝豆及人參雞湯,而小食就選了蟹子沙律。

人參雞湯喝下去有一種鲜人參的甘香,雞湯清而不膩,甘甜好喝!

而枝豆及蟹子沙律保留到新鮮蔬菜的爽口及清甜,味道不錯!
一品料理選了豉椒炒蜆、腐乳生菜、芝麻雞翼及和風芝土廣島蠔。

豉椒炒蜆有少少辣,炒得惹味又冇沙!

腐乳生菜,生菜夠嫩夠爽,陣陣腐乳香氣,味道不會太重,咸香好味!

芝麻雞翼炸得剛剛好,入口皮脆肉嫩啖啖肉,加上芝麻,非常香口!

和風芝土廣島蠔,廣島蠔用芝士焗至剛剛熟,size雖然細細隻,但肉質不錯,芝士味不會太濃,不會蓋過蠔的鮮甜味。
爐端燒有燒活海蝦、汁燒年柳粒、岩鹽燒牛舌、炭燒墨魚丸及岩鹽燒多春魚。

燒活海蝦 size有手掌咁大隻,肉質厚實,啖啖肉,味道鮮甜又爽口!

汁燒年柳粒,肉質軟腍,以醬汁燒得香香的!

岩鹽燒牛舌,肉質爽嫩,牛味濃郁,灑上岩鹽更顯鮮味。

炭燒墨魚丸及岩鹽燒多春魚,雖然簡單平凡,但味道卻是不錯啊!
鍋物有野菌雜菜鍋同清酒煮蜆,而炸物就選了吉烈蠔及椒鹽雞軟骨。

野菌雜菜鍋,蔬菜非常新鮮,味道清清甜甜,健康又好味呀!

清酒煮蜆,雖然沒有聞到清酒的味道,但是入囗味道好清香,蜆肉亦好鮮甜!

炸蠔外層脆口鬆化,蠔味鮮甜不會太乾身,如粉漿可以再薄些就更完美!
鐵板燒羊架,肉質嫩滑,沒有強烈的羶味,整個口感和味道都不錯。

燒菠蘿,用上新鮮切片菠蘿,味道清甜醒胃!

鐵板妙銀芽,在清爽銀芽中加入黑椒同炒,口感爽甜又惹味!
最後是甜品!店員為我們另送上木康布丁及牛乳布丁,布丁入口有濃濃的牛奶香,口感滑嫩不太甜!
題外話/補充資料: 餐廳全店以卡座設計,讓人可以享受到舒適的私人空間感,而且食物質素和服務都很好,又飽又滿足的一餐,最後埋單連加一每位$185,性價比高,絕對超值!值得再次encore!
2016-08-15
5 分鐘 (堂食)
2016-08-28 117 瀏覽
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。大本瀛日式放題.友情飯聚。✰•*˚ ✿✿舌尖上的旺角✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 和好友到旺角吃飯,選擇放題是永遠不會輸的選擇 愛吃什麼就吃什麼,人人都可以自己話事 尤其是以吹水為主的「飯聚活動」 說說以前,說說今天,期望明天 煎炸小食、汽水、啤酒又怎麼可以少? 風景或多變,但總有無數不變的友情 兆萬中心發現有新店——大本瀛 那也不妨一試 入內是舒適卡位,亦夠光猛 點餐紙:剌身,前菜,小食;燒物,壽司,炸物,湯 款式多,選擇也多 自助飲品櫃和自助雪糕櫃(雪糕杯+雪米滋)在門口 隨時即取,也頗方便 前菜是開胃菜,愛日式凍豆腐、中華沙律和中式鳳爪 刺身是必須Encore的,赤蝦又大又甜,甜蝦和珍寶帶子冇走雞 最重要是榮螺亦令鮮甜得人心動 ❤必點之選—— 燒活海蝦:夠大隻,厚肉又香口 豉椒炒蜆:份量實在多,而且炒得非常惹味 廣島蠔、蒜茸青口、芝士焗帆立貝:香口又大隻,不能不Encore之選 ❤不能錯過—— 汁燒牛柳粒:好軟好香有牛味 炭燒雞翼:燒雞翼,我中意食,而且出色香氣,殊不簡單 牛油炒雜菌:3個字——牛油香 ❤驚喜位❤ 鳳尾蝦:

雜感女生 好味日記

˚*•。大本瀛日式放題.友情飯聚。•*˚

✿✿舌尖上的旺角✿✿

餓底飯聚

和好友到旺角吃飯,選擇放題是永遠不會輸的選擇

愛吃什麼就吃什麼,人人都可以自己話事

尤其是以吹水為主的「飯聚活動」

說說以前,說說今天,期望明天

煎炸小食、汽水、啤酒又怎麼可以少?

風景或多變,但總有無數不變的友情

兆萬中心發現有新店——大本瀛

那也不妨一試

入內是舒適卡位,亦夠光猛

點餐紙:剌身,前菜,小食;燒物,壽司,炸物,湯

款式多,選擇也多

自助飲品櫃和自助雪糕櫃(雪糕杯+雪米滋)在門口

隨時即取,也頗方便

前菜是開胃菜,愛日式凍豆腐、中華沙律和中式鳳爪

最重要是榮螺亦令鮮甜得人心動

必點之選——

燒活海蝦:夠大隻,厚肉又香口

豉椒炒蜆:份量實在多,而且炒得非常惹味

不能錯過——

汁燒牛柳粒:好軟好香有牛味

炭燒雞翼:燒雞翼,我中意食,而且出色香氣,殊不簡單

牛油炒雜菌:3個字——牛油香

驚喜位

鳳尾蝦:好少見的放題之選,味道好好

椒鹽雞軟骨:椒鹽味好香,熱熱的,脆脆的,必食

薄燒西冷:又是少見的選擇,賣相與味道同在

榴槤炸彈:真係夠晒「榴彈」味道!

木糠布甸:奶香出眾,入口是香滑美味

飲品:

以汽水、果汁為主,亦有幾款啤酒

朋友和我都愛忌廉鮮奶和蘆葦汁,因為夠清新

看到有男士都選擇啤酒為主,這實在是夏天啤啤會友之選

因為放題實的是無極限,任飲吹水唔抹咀

可說抵食!

放題後記:

陽光灑進腦海,想起第一次和她吃日菜的時光

塵封多年的回憶自然湧現

今天的放題店又何似當年日菜餐廳的選擇

昔日的少年,已不再年輕

放題吃著兒時的雀巢雪糕,見證了細水長流

每遇上、或遇不上一個人,都是一段緣份;

又或者,和喜歡的朋友,一起吃個飯,也可以是一段故事。

題外話/補充資料: 因為放題實的是無極限,任飲吹水唔抹咀 說真的:LUNCH時間吃放題,$178(10%)已經可以吃到捧腹而回 可說抵食!
2016-08-20
3 分鐘 (堂食)
  • 鳳尾蝦
  • 椒鹽雞軟骨
  • 薄燒西冷
  • 榴槤炸彈
2016-08-23 136 瀏覽
老友要換新電視,相約我晚上到西洋菜街一齊睇,睇完一輪覺肚餓,近近地就去兆萬搵食,在樓下看完水牌後,決定今晚食放題,揀左十樓大本瀛。店員安排卡座,雖然通道略為窄,但座位則頗為舒適,檯面足夠擺放十幾碟食物。刺身選擇很多,我們幾乎所有款式都有點選。三文魚厚切有鮮味,赤蝦夠大隻而且新鮮無腥味,帶子,榮螺,鮑片都很有水準。熱食方面,炸雞翼香脆惹味黃金芝士焗蠔和焗帶子,醬汁是芝士混和沙律醬,味道很醒胃,我點完再點牛柳及燒羊架,牛柳粒夠腍,味道不錯,羊架略嫌太肥八爪魚仔好大隻,醬汁唔算太多,2nd round 刺身,今次追加希靈魚,同樣是厚切,爽口無腥味飲品選擇亦很多,粒粒提子汁很罕見,甜品方面,這裡有香芋雪糕糯米滋,我地每人吃左三粒,今次真係回晒本有突,埋單每人$208再加一,旺角黎講好抵食,下次會再黎幫襯
刺身選擇很多,我們幾乎所有款式都有點選。
三文魚厚切有鮮味,
赤蝦夠大隻而且新鮮無腥味,帶子,榮螺,鮑片都很有水準。
熱食方面,炸雞翼香脆惹味
牛柳及燒羊架,牛柳粒夠腍,味道不錯,羊架略嫌太肥
八爪魚仔好大隻,醬汁唔算太多,
飲品選擇亦很多,粒粒提子汁很罕見,
埋單每人$208再加一,旺角黎講好抵食,下次會再黎幫襯
  • 刺身
2016-08-23 127 瀏覽
上個月 Mr.K返工超忙,忙到周末都要做公司嘢,連食嘢都無時間。難得佢忙完一輪,今個月頭終於有返少少時間抖氣,便決定要跟他食餐勁的。其實我哋都好喜歡食日本菜,但又要食得盡情,日式放題絕對是一個不錯的選擇,所以去了 大本瀛日式放題 放肆一下。大本瀛日式放題 位於旺角兆萬中心10樓。我們來到的時候正值開鋪時間,所以當時人流並不算多。一坐下來,Mr.K 已經好似當咗响自己屋企咁,話咁快已經在雪櫃拎咗2罐飲品。然後他見到這本已分門別類的點餐紙,已經在我不為意的情況下點了一些食物了。首先來到的是一些刺身系食物 - 第一盤有三文魚、有頭甜蝦、鮑片、希靈魚和北寄貝,而第二盤就有榮螺、玉子、珍寶帶子和文甲魷魚。其實我們一邊食,一邊感受到刺身的鮮味,尤其是鮑片和榮螺,超級爽口。另外還有鱆紅魚刺身,鮮味十足。另外,壽司系列就點了兩款有黑松露的款式 -黑松露章紅魚壽司 和 黑松露油甘魚壽司,食落黑松露味道好突出,反而蓋過了魚的鮮味。除了凍食,當然會有熱食啦~首先來一個清淡的清酒煮蜆開開胃,順道清一清口腔的黑松露味。然後就是紅肉、白肉及海鮮的爐端燒食物。岩鹽燒牛舌、宮崎汁燒雞肉串、岩鹽燒多春魚,款款食落Jui

大本瀛日式放題 位於旺角兆萬中心10樓。

我們來到的時候正值開鋪時間,所以當時人流並不算多。

首先來到的是一些刺身系食物 -

另外還有鱆紅魚刺身,鮮味十足。
另外,壽司系列就點了兩款有黑松露的款式 -

除了凍食,當然會有熱食啦~

首先來一個清淡的清酒煮蜆開開胃,順道清一清口腔的黑松露味。
然後就是紅肉、白肉及海鮮的爐端燒食物。

岩鹽燒牛舌、宮崎汁燒雞肉串、岩鹽燒多春魚,款款食落Juicy 得來肉質也不會燒得太韌或者爆開。
緊接著就是兩款天婦羅 - 天婦羅蕃薯 和 天婦羅蟹柳。

一咬開,會見到白煙冒出,絕對不是某些店鋪的食落凍冰冰,確實有驚喜。
仲有兩串日式甜薯,望落細細粒,其實食落是甜甜地,我們都係第一次咁樣食,覺得好新奇。
估唔到 Mr.K 竟然點了不少,這一刻才問我有沒有想食,或者想再食的。

於是我點了一碗 人參雞湯,以及再點一盤鮑片和榮螺。

我以為 人參雞湯 飲落只會有少少人參味,但是舀一下發現藏有一條參仔,所以好開心地好快飲完這一碗。
最後,我覺得這一餐食物的質素可不錯,連Mr.K 都飽到話之後要做番多 d 運動先得。
2016-08-06
  • 鮑片
  • 榮螺
2016-08-22 131 瀏覽
今晚真係冇揀錯地方,多人就多人嫁啦,好食既就緊係人多嫁啦。等左大約20﹣30分鐘左右,都唔算等得好耐。呢間餐廳有個好處就係有兩間Poke Stop 係度,仲要開櫻花tim XD,捉下捉下Pokemon就到我地入去了。入到去,野食都算多選擇,壽司刺身、爐端燒、炸物、天婦羅和鍋物等等。。。刺身新鮮,而且大大件,正!最重要就係落左order唔會話等好耐,算係有效率就送到你面前。Overall 間餐廳不錯,野食OK,服務可以(有效率),就腳,又可以捉Pokemon,一間餐廳幾個願望達成,仲勁過出奇蛋 LOL
2016-08-16
30 分鐘 (堂食)