2019-06-24 3527 瀏覽
去完税務大樓,過了午飯時間人潮高峰,行過嚟灣仔揾嘢食。修頓對面有幾間小店,查吓網上食評幾好就入去試吓。細路仔唔認世界,原來係先買飛,後攞飯。試燒味飯一定要試基本功:叉燒飯。叉燒雖然唔係頂級,但係都算可以,至少唔硬。白飯份量好夠,一般OL應該食唔哂。師傅原來想淋兩轉豉油,好彩我一轉就叫停,如果唔係就太鹹啦。
去完税務大樓,過了午飯時間人潮高峰,行過嚟灣仔揾嘢食。

試燒味飯一定要試基本功:叉燒飯。

叉燒雖然唔係頂級,但係都算可以,至少唔硬。
白飯份量好夠,一般OL應該食唔哂。
師傅原來想淋兩轉豉油,好彩我一轉就叫停,如果唔係就太鹹啦。
叉燒飯
叉燒飯
2019-02-27 2102 瀏覽
今晚想吃燒味飯,入了一家名叫大慶燒臘的飯店進餐,店子很小,座位也很迫,不算舒適,烧味種類也齊全,有鸡、燒肉、烧鸭、燒鹅、义烧、乳鸽、墨魚等等'叫了個燒肉切鸡飯,斬料的師傅也非常好禮貌,份量也很大碟,一般燒味店通常飯多而餸料只得廖廖幾件,但此店的餸料很多,而且賣相也很新鮮,比起其他店舖專给鸡背己經很好,烧肉雖然不夠脆皮,但肉質和味道很好,切鸡也很滑,40餘元包湯或汽水,己經不錯。相信下次經過仍然會再幫襯。
2018-08-10 2190 瀏覽
今晚難得屋企齊人食飯, 我本身係灣仔番工既, 媽咪細妹都好鐘意食燒味, 經過一間叫大慶既鋪頭, 見佢門口都有人排隊, 就諗住試下, 入去買左叉燒同燒鴨, 一番屋企打開, D香味已經引左我細妹出黎, 我第一次打食評! 因為呢間燒味鋪D質素真係好唔錯!!肉汁好豐富! 就算咁夜去買! 完全無覺得係尾貨!  又大件好抵食!! 強烈建議大家試叉燒同燒鴨! 連我老豆平時唔太食肉都比平時食多左! 我下次會試埋佢其他野!
2018-08-09
5 分鐘 (外賣自取)
  • 叉燒
  • 燒鴨
2018-03-17 1861 瀏覽
今天一做完運動就想起位於盧押道的一家燒味店,二話不說直接踩過去滿足一下我個胃先。此店份量依舊,如果您是第一次食,一定滿驚喜!WAOWAOWAOWAOWAO! 叫左一個雙拼飯堂食$42 (叉切雞飯) 真係一路食一路要讚叉叉: 軟腍,厚道肥瘦適中,質感一流,食到係鎖住肉汁!好滿足,又滋味又抵食!下次要食埋佢個燻蹄飯先~~~~~~~~~~~~~~
今天一做完運動就想起位於盧押道的一家燒味店[大慶燒味飯店],二話不說直接踩過去滿足一下我個胃先。
此店份量依舊,如果您是第一次食,一定滿驚喜!

叉: 軟腍,厚道肥瘦適中,質感一流,食到係鎖住肉汁!
神級叉雞飯 - 堂食

好滿足,又滋味又抵食!
下次要食埋佢個燻蹄飯先~~~~~~~~~~~~~~
2018-03-16
神級叉雞飯 - 堂食
2018-01-26 1384 瀏覽
This self service no frills Chinese BBQ place doesn’t look very appealing on the outside but the BBQ pork rice was so good! The meat was juicy and the portion was huge. It’s nice that it also came with a soup. The portion is large enough for 2 meals. I’d definitely come back.
2018-01-19 827 瀏覽
好開心有朋友遠道而來到香港,我梗係要帶佢去品嚐地道美食比佢試下,而其中一樣就係燒味!今次我精心挑選下,揀左灣仔老店大慶燒味飯店!老實說,店面雖小,但走平民風,平民價,我覺得好值得帶朋友來,最後點了兩款「燒鵝、燒腩」很幸運地點了他們當日最後一份燒鵝,溫馨提示,原本小店提供燒鵝數量有限,除非提前預訂燒鵝皮脆肉嫩,不算太肥,恰到好處,而且味道非常甘香,齒甲留香就是這種感覺!燒腩皮脆肉質嫩滑,香脆可口,食起來不覺得油膩,不錯!朋友對今次安排也十分滿意,絕對值得一讚的小店
今次我精心挑選下,揀左灣仔老店大慶燒味飯店

燒鵝
燒腩
皮脆肉質嫩滑,香脆可口,食起來不覺得油膩,不錯!
朋友對今次安排也十分滿意,絕對值得一讚的小店
燒鵝﹒燒腩
2018-01-17
燒鵝﹒燒腩
2016-11-07 1760 瀏覽
N年前大慶的舖位,曾用過現時以燒味見稱的某飲食集團的名字經營燒臘快餐。然後不知由何時開始,店名改為大慶。不過呢,一直都跟這店擦身而過。然後今天,因為時間關係,路過這裡,見顧客不多,又突然想吃燒味飯,就坐下來吧。這裡不論堂食外帶,都是先付款,後取餐。收錢的姨姨沒有太多表情,相對那幾位燒味師父態度友善很多。叫了一客叉燒燒肉飯,$41,連例湯或汽水,在灣仔而言,算平了。已叫了少飯,但想不到雙併的餸料多的吃不完。叉燒肉質軟滑味道也很香甜,至於燒肉雖然皮脆,但皮有點焦黑,醃味也不夠,相對較為失色。不過如果不想走到再興的話,其實這裡的燒味水平還可以的,坐下看到也有不少熟客跟燒味師父有說有笑呢。

不過呢,一直都跟這店擦身而過。

這裡不論堂食外帶,都是先付款,後取餐。

收錢的姨姨沒有太多表情,相對那幾位燒味師父態度友善很多。

已叫了少飯,但想不到雙併的餸料多的吃不完。

2016-11-07
2016-07-11 1383 瀏覽
天氣太炎熱,中午時間又勁多人,所以我最後選擇去公司附近買個外賣食就算好耐冇食過大慶嘅燒味,叫咗最鍾意食嘅燒肉切雞飯,雖然只係30幾蚊,但佢嘅份量係足夠你食兩餐燒肉仍然好入味,個皮仲係好脆,肥瘦均勻,另外白切雞唔會有雪藏味,雞肉好嫩,加埋個薑茸,非常送飯,所以最後我都K.O.晒佢,而且飽到夜晚

2016-04-23 1141 瀏覽
灣仔食燒味,朋友推介大慶,一試冇妨 外賣個燒肉切雞飯,仲送例湯一碗 碟燒肉切雞飯好大碟,燒肉皮香脆,肉鮮嫩,不太多肥膏,咬落好腍。切雞皮薄肉厚,雞皮冇咩肥,雞肉質又滑又嫰,入口流香,雞油入飯,加埋薑蓉,實在好味!
灣仔食燒味,朋友推介大慶,一試冇妨
外賣個燒肉切雞飯,仲送例湯一碗
2016-01-23 1125 瀏覽
前幾日......3:00pm去左修頓旁邊間大慶燒味食午飯,對其他人黎講係食下午茶!因為個日做野遲左食飯,所以誤打唔撞去左大慶食個燒味飯!叫左個x燒燒肉加咸蛋飯送百事!total 43蚊!都唔算平!堂食開餐!x燒不錯!好香蜜糖味!但d燒肉就麻麻地啦好乾!隻咸蛋同薑蓉送飯一流差不多食完。。。第一次遇上了"她"!同台食飯!但沒有上前認識!希望有機會再見
好乾!隻咸蛋同薑蓉送飯一流
2015-11-02 788 瀏覽
今晚不知何解,食燒味的心癮又來了。起初想去另一家,但竟然大多自由人而滿座,之後經過這家都有不少人幫襯,今晚就你啦!//這店像快餐店一樣,先買票後攞食物,我點了鹹蛋四寶飯連例湯。//a見到時有點嚇一跳,因為飯好多,四寶有义燒、成條豬脷(夠哂大吉大利)紅腸和墨魚,都是我的至愛,最緊要是义燒半肥瘦,沒有太乾,份量十足。//當然不能說灣仔最好味,例湯是普通之作,但38元的價錢,在灣仔算相宜飽肚之選(真的不能再那麼大吃大喝了)。

四寶飯配例湯
2015-10-27
四寶飯配例湯
2015-09-09 847 瀏覽
晚上八時多,燒味已所剩無幾~男友要了燒鴨拼燻蹄飯,大大碟,足夠兩位女士share食~ 可能快要收舖,師父給了燒鴨脾,肉厚又夠嫰  燻蹄亦算皮爽肉嫰~ 我的胃口沒有那麼大,本來想要油雞米,但油雞售罄了,唯有轉切雞,切雞夠肥肉滑~ 米粉份量實際也不小,最後還是吃不完~不論吃飯還是食粉麵,原來都會跟湯或汽水,我倆都不愛喝汽水,所以都要了個例湯~ 同樣大大碗  連渣同吃的話,已夠半飽呢~ 雖然整體食品質素只有約65分,但以這價錢和份量計,在灣仔區絕對抵食
晚上八時多,燒味已所剩無幾~

燻蹄亦算皮爽肉嫰~
燒鴨拼燻蹄飯
切雞米
 連渣同吃的話,已夠半飽呢~

2015-08-30
2014-08-04 644 瀏覽
今日lunch 果果都帶左飯盒,冇人同出去食,唯有自己買外賣,來一個叉燒雞飯$31連湯,叉燒肥瘦適中,好淋又入味,雞好滑,可惜比較肥,成肥膏,飯淋身,成盒飯食完,感覺好済,正體一般!
2014-07-09 700 瀏覽
第一日係灣仔返工,五知周圍有咩好食Openrice左,見到人人話呢間幾好大件夾抵食單拼$29,雙拼$31送湯或汽水d叉燒又真係幾大件,又真係幾多下略覺個老火湯重味精對於打工仔黎講,呢間都係不二之選係灣仔黎講都算係平架拉~
第一日係灣仔返工,五知周圍有咩好食
Openrice左,見到人人話呢間幾好
大件夾抵食
單拼$29,雙拼$31
送湯或汽水
d叉燒又真係幾大件,又真係幾多下

略覺個老火湯重味精

對於打工仔黎講,呢間都係不二之選
係灣仔黎講都算係平架拉~
2014-07-09
2013-10-17 417 瀏覽
剛剛探完入院的至親, 實在沒時間弄飯, 便於就近的店子買個便飯。入店時很多人, 叫了乳鴿, 嘩, 是即叫即炸的, 超級香脆啊!! 一般的都是一開四的, 這兒竟像燒春雞那麼大, 是一開六的!!!!比太X館或來X餐廳都的來得便宜, 一字記之曰, 正!! ( ̄∇ ̄)
5 分鐘 (外賣自取)