2024-03-04 282 瀏覽
近月因病試過响厚德邨大師傅嗌五次外賣,得一次打得通,每一次我都打10次或以上,隔幾分鐘分開打,無奈五次外賣只有一次接得通。我有點不惑,最近一次在店外打電話,發覺內有4位侍應,不算忙碌,當時食客似乎乖乖等待或食粥,但竟然電話鈴聲響,沒有一位侍應打算去接聽,服務態度真係好麻麻。味道方面係可以的,當然啲粥就冇以前咁多料,但性價比其實尚可取。以價錢不高來說,實可以接受。集團應該諗諗點樣提升服務質素,而唔係響OpenRice設個電話,但係永遠打唔通,咁對客人嚟講就有不好的印象。

2024-03-04
10 分鐘 (外賣自取)
2024-01-15 507 瀏覽
天氣一轉凍就特別想吃粥, 一碗可以由頭吃到尾都還是暖的, 而且身體也會跟著暖粒粒。所以這個冬天也已經吃了幾次, 想暖一暖身體。♡ 生滾手打肉丸粥 $37生滾粥份量好大碗, 除了手打肉丸也加了蔥和薑絲, 增加味道層次。肉丸一吃就知道是手打的, 因為不會像機做的很彈牙, 而是有一點點軟軟的, 味道是有豬肉味但味精味較濃。生滾粥從頭吃到尾都沒有變水, 而且粥底很綿, 也還是熱的。 ♡ 艇仔粥 $29艇仔粥材料豐富, 碎牛肉、魷魚、花生等等, 味道很鮮美豐富。粥底也是滑軟綿, 每一口都可以吃到不同的配料。♡ 叉燒腸粉 $24腸粉份量也很多, 腸粉比例偏厚和粉, 叉燒不會很肥。雖然不是很熱, 但看到醬油是放在電鍋裡保暖的, 所以還是不錯。

♡ 生滾手打肉丸粥 $37

♡ 艇仔粥 $29

♡ 叉燒腸粉 $24
2024-01-09 254 瀏覽
走過無數次街角,今日突然心思思想入去呢家試下佢哋嘅粥。一踏入嘅感覺就係滿滿嘅家常味,櫈位唔多,環境淨樸,店員嘅笑容親切得來。頭盤上檯嗰陣,我個心已經半帶飄飄然。熱腾腾嘅生滾粥入到口,那種綿滑得黎帶點嚼勁,真係撫慰到我成個胃。再加上超級鮮甜嘅雞肉,充滿咗屋企味道。🥣脆口夾軟嘅蒽花炸兩,外皮香脆得黎唔會過油,好容易令人就咁一啖接一啖!加上啲自家調嘅醬汁,麻麻哋嘅芝麻醬夠哂味,令到整件事情更上一層樓。😋至於艇仔粥,真心無得頂!材料新鮮,多種鮮味湊埋一齊,食一啖就停唔到口。以上嚟講,我呢次嘅食記絕對值得一試,下次心郁郁,一定會再嚟!👍

2023-11-11 407 瀏覽
環境地點位置易搵,將軍澳坑口站a出口一出就見到,環境都算闊落乾淨,不過就同位與位之間就近啲食物講明是粥店就一定要食粥啦,我就嗌咗個生滾粥,份量好夠,就算放咗一陣都唔會變水,味道好食,唔會太多味精。另外叫咗個炸兩,炸兩入邊嘅油炸鬼脆身,醬油冇溝水,足料夠味總體坑口站來說,是一間非常高性價比的平民粥店,值得推薦

食物

另外叫咗個炸兩,炸兩入邊嘅油炸鬼脆身,醬油冇溝水,足料夠味

總體坑口站來說,是一間非常高性價比的平民粥店,值得推薦
2023-11-02
2023-11-07 256 瀏覽
價錢又平,又好食,平靚正👍👍👍👍👍我今日就外賣咗豬紅粥同炒米粉,炒米粉同埋豬紅粥都好重料,豬紅粥薑味好重,又滿滿一大碗,而且又味濃,一定會再幫襯~~~
價錢又平,又好食,平靚正👍👍👍👍👍

2023-10-18 314 瀏覽
坑口區內基本上應該得返呢間主打粥嘅餐廳,由佢開店到依家都依然生意興旺,主因相信係價錢平民化,質素唔太差牛脷酥唔油膩,而且外脆內軟,甜度適中炒麵呢次比平常嘅油好多,雖然麵質幾好,配料都足料炸両新鮮,腸粉皮薄又滑,油炸鬼脆口,醬料自己加,呢點係非常好,通常我都多麻醬多芝麻鹹肉糭正常水準,餡料可能偏少,不過整個都蒸得好好,唔會有硬粒或者太濕太淋嘅情況艇仔粥超足料,有牛肉碎、豬皮絲、魷魚鬚、花生,緊記食之前要攪勻底部嘅牛肉碎!粥底綿,調味剛好,食完唔會口渴!連埋煎堆,三個人先至食咗$13x,平過茶餐廳同雜團快餐,隔日食可以省返啲

牛脷酥
唔油膩,而且外脆內軟,甜度適中

炒麵
呢次比平常嘅油好多,雖然麵質幾好,配料都足料

炸両

鹹肉糭

艇仔粥

2023-10-17
2023-06-05 680 瀏覽
大師傳粥品艇仔粥 價錢方面我覺得OK😎一碗粥大大碗😍熱辣辣😁而且啲粥煮到軟綿綿😆口感好好🤪而且足料🤪大大碗兩個人食都夠👍炒米粉同糭味道都幾好食,價錢又ok😎😎😎絕對係早餐之選🤪🤪🤪📍大師傅粥品 ❤️‍🔥價錢:8/10❤️‍🔥味道:8/10❤️‍🔥服務:8/10#hkfoodie #粥 #將軍澳美食 #將軍澳早餐
大師傳粥品

艇仔粥

炒米粉同糭
味道都幾好食,價錢又ok😎😎😎
絕對係早餐之選🤪🤪🤪

📍大師傅粥品

❤️‍🔥價錢:8/10
❤️‍🔥味道:8/10
❤️‍🔥服務:8/10

#hkfoodie #粥 #將軍澳美食 #將軍澳早餐
2023-04-05 625 瀏覽
兩個人堂食,叫咗一個艇仔粥,一個魚片豬紅粥,一份油炸鬼。等。。。。等。。。油炸鬼問先上。跟住上艇仔粥,就食完都未見另一碗。問阿姐,佢望下張單,大大聲話,哦!我以為你叫艇仔加豬紅魚片,頭先好多人太忙,落咗一碗,你食個陣唔覺多咗嘢嘅咩?首先,晚上十點幾,多人?咁日頭咪係咁落錯單?完全無道歉,佢認為地球人都知艇仔粥有咩料,識背嘅,common sense你唔係唔識呀?其次,兩個人堂食,一個人食一大碗加料艇仔,我再落多幾樣,你碗粥咪變咗”過橋粥”? 另一個人就淨食油炸鬼,飲水?你覺得合理嗎?太忙?爛excuse!見佢逢人都大聲夾惡,就叫咗另一個阿叔,重新落多一碗粥,都好快有得食。半個鐘之後,舖頭真係無人喇,個阿姐先烚熟狗頭行埋嚟,話唔好意思,頭先真係以為你叫一碗粥,我嚟睇吓你有無需要加多啲嘢食。what? 你聽日後日大後日先問呀嘛?食得7788先過嚟問?我估你應該係經理級or 店長,管理一間舖頭,想生意興隆,食物質素固然重要,服務態度都好重要。希望貴公司管理層見到客人意見,並作出改善,謝謝。
2023-04-02 347 瀏覽
坐咗十分鐘.叫極都冇人應.有人應啦.佢話啱啱落完隔離枱記唔到咁多.轉頭先到.等咗五分鐘.、都冇行過嚟.遲過我到嘅人都食緊.第二個行埋同我講我唔落單㗎淨係上菜.粥鋪喎唔係酒樓.唔係個人唔舒服都唔想去食粥.結果係我走咗啦都冇人嚟.唔係得你呢度只有粥食以後我都唔會再去
2023-02-22 406 瀏覽
最近因為隔離睇中醫,其實之前已經光顧一次,服務態度巳經麻麻,當天是平日下午四點左右。我叫咗腸粉同菜乾豬骨粥。我食完腸粉,都未食粥,個待應唔問我巳同我收碟😨。算啦,其實係咪咁趕時間。在食嘢途中,可能平日下午,冇咩人好應聲,就聽一個亞姐就不停爆粗😰(短髮染色女仕)到今天傍晚6點再次去,今次真係決定冇下次,坦白講啲粥真係唔好味,而炒麵就勁多油。話說落單時愛理不理的態度巳不太好,到粥嚟就放在枱邊,(我自己取回)到問亞姐可唔可以比杯水,亞姐話自助的明白。到粥嚟咗8分鐘後仍未有炒麵,但係又見到亞姐不停把炒麵比外賣,於是我便同亞姐講欠炒麵,染短髮亞姐又口嗡嗡,坦白講我入座時係冇咩人,我怕漏單問一聲,如果係粥都嚟咗8分鐘後問不算太過份。總之沒有下次,何況真係唔好食。
我叫咗腸粉同菜乾豬骨粥。
2023-01-08 403 瀏覽
呢間都好多年,愈做愈差,近排兩次去,兩次原本想坐少食客啲個邊既枱,上次就話清潔緊唔開放,但唔知有個客投訴咩佢又幫人換枱換入去。今次就比個女人喝住,語氣係「喝」,話個邊枱員工用膳(其實得一個人係入面食緊)。十分意外疫情時期都多客時間留左一半樓面面積黎員工用膳,焗晒全部客坐滿另一邊,第一次又係咁, 第二次又係咁,我都唔明點解增加顧客風險都要焗晒班客坐滿一半樓面,冇咩事唔會再幫襯,唔想中招。大家唔介意中武肺風險就多啲幫襯
2023-01-06 259 瀏覽
今日去坑口店首先入店沒人安排座位,之後自己找位置後發現椅子有食物殘骸,估計食抹枱時直接掃落去,之後叫人落單,揮了數之手先有人來,而且唔係黎到你面前落單,係單機到大聲直接問你食咩,我清晰地叫了一碗粥和一碟蝦腸,店員聽不清楚要求我重覆,重覆數次先成功落單,後旁邊一枱婆婆向店員投訴炒米粉過咸,面淡底好咸,店員A(穿黑色羽絨衣)望一望卻說你食到碟野咁樣點換比你,個個都冇話咸係得你話咸,店員A拒絕了更換,還回去出餐位跟其他店員說別理佢,後婆婆拎碟米粉出去要求更換,店員B(捲髮)說冇得換,米粉是成盤炒的,唔食得咸就唔好叫炒米粉之後拎了婆婆碟炒米粉直接倒了,婆婆出去賣單,店員A立即收了婆婆枱時大聲說上次已經騙左我兩碗白粥,係到騙飲騙食,婆婆聽到後和他理論,店員B話唔係講你,我和在場客都知店員B是話婆婆,婆婆走後店員A,B還在大聲話婆婆,後又入了一個客,客人叫單,店員B走了過去問要什麼,客人清晰地說要一碗粥和一碟牛腸,這時我心裡在想落單冇紙記低客人要d咩?結果店員B回到單機問客人係唔係叫左一碗粥同炒米粉,客人心裏很不滿又重覆,到我賣單時一句多謝幫襯,慢走都冇,未見過這麽差的員工。
其實我成日食呢間野,不過呢間野比較大年紀既員工態度都好差,我係每次買外賣等緊拎果段時間,都會見到有同收銀嘈,係每一次,真係好誇張。落單嘅時候,比錢既時候,一句說話都冇講,有時要走蔥走姜嗰啲都唔知佢聽唔聽到,問多一句呀姐已經燥底,去買野好似求人咁。不過如果單以大師傳粥既質素而言,可以講係咁多間粥店以來最好食既,但我食過咁多間餐廳,員工既惡劣態度可以排第一。希望d呀姐可以改善下態度,如果唔係就算粥再好食都唔想幫襯你。

2022-10-24 398 瀏覽
⭐️大師傅⭐️已經光顧左好多年覺得比起其他店舖好食每次必點黃沙豬膶粥本身唔係好好食豬膶只有呢間令我會想食會令d粥特別鮮甜不過都試過失手今次嗌既外賣就正常發揮😋😋😋D粥係明顯鮮甜d,推介被鐘意食豬潤既人😋牛肉粥❤️其他食物都好食,希望一直keep到水準😋😋😋
⭐️大師傅⭐️
只有呢間令我會想食
會令d粥特別鮮甜
不過都試過失手
今次嗌既外賣就正常發揮😋😋😋

D粥係明顯鮮甜d,推介被鐘意食豬潤既人😋

牛肉粥❤️

其他食物都好食,希望一直keep到水準😋😋😋
外賣自取
  • 黃沙豬膶粥
2022-06-13 565 瀏覽
之前一年前試過呢,開頭真係性價高!啲粥係「錦」既,就算放一晚翻熱都係杰!而家嗰啲直頭係2樣嘢,食到一半都己經變水,啲豬肉丸又霉,豬膶就臭嘅,豬肚就臭尿味!我都吾知你地搞乜,好好地一間野,直頭變咗第二間咁!啲出品差到呢!
之前一年前試過呢,開頭真係性價高!
啲粥係「錦」既,就算放一晚翻熱都係杰!

而家嗰啲直頭係2樣嘢,
我都吾知你地搞乜,好好地一間野,直頭變咗第二間咁!
啲出品差到呢!