2018-01-11 802 瀏覽
晏咗食午飯...所以索性食下午茶餐!去到青衣城...望尼望去...發覺唔見咗間大家樂...連隔離間米線陣都唔見埋🤔用手機google先知原來搬咗去隔離座新起好嘅青衣城2!去到見到佢哋大家樂集團包括米線陣、一粥麵、連同大家樂三家集中開喺同一樓層(G/F)位置...只不過係間開三part座位...分開吾同Section買飛...同吾同Section攞餐!相比青衣城舊舖...大家樂嘅座位間隔少咗一半!不過好在去到仍然食到至愛既$29燒鴨湯瀨粉同鴦走(改用練奶)! 而且燒鴨件數分量仍保持冇變😋

燒鴨瀨粉
2018-01-11
燒鴨瀨粉
2017-10-26 322 瀏覽
今日路經青衣城,巧遇午餐時間,試找找進食午餐的地方,發現食店唔算少,但每間到時有份量的食店,想找一間稍為經濟的都很辛苦,正當經過《 大家樂 》的門口,看看他的牆上的餐牌,發現價錢也不便宜,但當中有一個每週精選《 鮑片竹笙雞粒炒飯+飲品 》只售$34元,可算經濟,所以我便叫了作為我今天的午餐,食後的對此的味道,以這樣的價錢已算不錯,當然和一些大酒樓的質素怎能相比,但以一間連鎖式的餐館及這樣的價錢,已算滿意,還可以加多一個白飯不需另行收費。
2017-08-11 256 瀏覽
已經好耐冇食過大家樂啦,今日口痕痕想食下,點之真係失望到一個點。滑蛋粟米魚塊飯配大煲翅首先個魚塊勁厚炸粉,之後D魚得勁少又冇魚味,D魚塊得3舊咁大把仲要好細。個玻璃汁勁淡冇味,個滑蛋都算OK正正常常,但係西蘭花得果兩舊比多舊都冇。個大煲翅好少配料,得果幾條蟹柳同肉絲,粉絲都冇條。仲要咸到死,食完飲左幾杯水都仲覺得好口渴。總結:呢個飯晚餐都成5十幾蚊,份量少而且食物質素認真一般,估唔到大家樂質素差左咁多。

滑蛋粟米魚塊飯配大煲翅

總結:
2017-04-12 248 瀏覽
今晚又是夜食,9點幾駕車來青衣城,本來想吃米線或烏冬的,怎料宵夜米線提早截單了,店員說因為商場11點停電,所以是晚提早關門,這下我們就急起來了,因為怕其他餐廳也提早關門,於是跑上去自家烏冬,大概也是提早關門所以叫我們過隔離板長,過到板長才發現沒有平常吃的烏冬,只餘幾款烏冬,所以就離開,去大家樂隨便吃就算了⋯宵夜餐有肉醬意粉,但意粉有點硬,而且比平常的幼,感覺像拉麵似的,不過食得大家樂都沒有太多要求了⋯另外視夜餐是迷你叉燒飯配油菜,咦?似賣淨的菜煮成一碗多點,沒辦法,只賣淨這2款宵夜餐了,好過無得食啦﹗
2017-04-07
宵夜
2016-08-27 473 瀏覽
收工九點幾黎到,無物餐揀,最後揀左櫻花蝦荷葉飯餐跟素翅。不過好失望,好難食!荷葉飯又淋又淡味,一pat野甘。份量少又冇配料...得幾只櫻花蝦係面。的櫻桃蝦又乾冇肉...我都唔知自己食緊的咩...唯獨係個翅的料。味道唔太咸,可以接受。以後唔會食呢個餐!
收工九點幾黎到,無物餐揀,最後揀左櫻花蝦荷葉飯餐跟素翅。
不過好失望,好難食!
2016-07-24 369 瀏覽
這個肉燥雞扒飯($41), 雖然個賣相一般, 但估唔到都有少少驚喜,肉燥個味道好濃, 好惹味~ 淨係肉燥撈飯都已經可以食一大碗,栗米雖然佢無加牛油,但反而更加好, 因為撈埋落肉燥到~ 可以中和肉燥既咸味~而且佢既栗米好甜!唔錯!雞扒亦都好嫩滑, 不過我覺得有點細塊!呢個價錢(重包飲品), 都算幾抵食!
這個肉燥雞扒飯($41), 雖然個賣相一般,
但估唔到都有少少驚喜,
而且佢既栗米好甜!
唔錯!
雞扒亦都好嫩滑, 不過我覺得有點細塊!

呢個價錢(重包飲品), 都算幾抵食!
2015-12-28 388 瀏覽
放假去左青衣城買野, 行到肚餓想搵野食, 但四圍都係人, 唔想等位就揀左快餐食. 睇完水牌都唔知食咩好, 所以最簡單要左一哥焗豬扒飯, 連飲品都成為$50, 都唔平. 好彩份量都仲KEEP到, 唔會太少.豬扒仍然好大塊, 肉質唔會太鬆, 茄汁焗唔會太酸, 而且仲有真蕃茄, 菠蘿配料. 而炒飯底好似無以前無多蛋絲炒, 不過飯唔會太硬, 都幾好.快餐店已經唔再平, 但好彩大家樂既飯味道份量仍然保持到.
快餐店已經唔再平, 但好彩大家樂既飯味道份量仍然保持到.
2015-07-22 277 瀏覽
好耐都無食過大家樂嘅燒味飯,今日去大家樂食一次,真係同以前差好遠。以前大家樂嘅燒味起碼叉燒會有肉汁,燒味汁會係熱的菜仲有很多。但今日再去食,佢嘅叉燒已經完全無曬味,燒味汁涷嘅。d菜又少。真係好似愈嚟愈差,呢d燒味真係可一不可再。
2015-05-08 472 瀏覽
要不是約了好姊妹也不會大老遠來到青衣,更要不是她家裡突然有事也不用逛街途中回家,我也不用因為想不到吃什麼而吃大家樂。本來以為吃燒味飯會是穩陣之選,誰知竟然慘淡收埸!雞肉多骨小肉,肥的地方比肉還多。叉燒算是不過不失,味道正常但肉質偏硬。最可怕是飯是非常硬,難以入口!希望只是此分店如此

希望只是此分店如此
2015-04-02 110 瀏覽
下午茶時段 行過大家樂 有D肚餓 ,於是來過下午茶吧 叫個細叉燒飯啦!!見到有人食緊個叉燒飯, 幾(令仔) 決定我又試下  我來了一個細叉,多汁。份量又剛剛好  呢度 燒味一直都不錯蜜汁叉燒味道香甜  口感不致於入口融  但叉燒半肥瘦 又淋淋地- 正我再加點甜豉油  唔會過咸  個飯更香更好味,個飯連杯飲品 只係$26  超值LA
下午茶時段 行過大家樂 有D肚餓 ,於是來過下午茶吧

我來了一個細叉,多汁。份量又剛剛好  呢度 燒味一直都不錯

2015-03-31
2014-11-04 555 瀏覽
青衣城的大家樂長期多人,裝修過後的情況更甚。本來打算齋坐陪男友用餐,不過男友卻幫我買了炸雞脾餐,那刻看着男友,真的不知道是笑好還是喊好。炸雞脾彷如瀕臨滅絕的品種,買少見少,以前香港有很多港式快餐店,現在卻只餘連鎖店,龍頭之一的美心快餐甚至已經放棄了烤雞脾,改為油雞脾。大家樂的雞脾餐,盛惠$25,包餐飲一杯。四方形的雞上脾大大件,底面兩邊均炸至金黃,沒有雞皮覆蓋的部份口感硬脆。雞皮的皮下脂肪雖然很少,沒有油膉味但還是有點肥膩。雞皮覆蓋着的一邊,肉質很嫩又juciy,醃料當中有股令人懷念的港式快餐店味道,大家樂能有這樣的水準已屬難得。其實腸胃炎已經有好幾天,一直沒有好,原因嗎?自己饞嘴當然是主要原因之一,不過我那個煮了煎釀三寶和辣辣咖喱的可愛媽咪,還有帶我去吃點心和買炸雞脾的體貼男友都要負點責任吧。
炸雞脾餐

炸雞脾餐 ($25)
炸雞脾餐 ($25)
2014-11-02
2014-06-14 259 瀏覽
今天和朋友到青衣分店的大家樂「吹水」,我只點了一杯紅豆冰。紅豆冰是用一個透明的長玻璃杯裝著。杯底是紅豆,而上面是奶。紅豆和奶各佔杯的一半,分得很平均。紅豆還算甜,但奶的味道很淡。紅豆和奶混在一起喝,只喝到甜甜的紅豆味。整體不太抵飲。
紅豆冰
今天和朋友到青衣分店的大家樂「吹水」,我只點了一杯紅豆冰。
。紅豆還算甜
,但奶的味道很淡
。紅豆和奶混在一起喝,只喝到甜甜的紅豆味。
整體不太抵飲
2014-06-01
2014-05-05 738 瀏覽
昨晚,去了大家樂吃晚飯,平時在這裏不是吃焗豬扒飯就是吃咖喱牛腩飯的我,這次決定試一試新出品 ---三重芝士海鮮焗飯~這個飯的芝士味香濃而不膩,我想其中一種芝士可能是cheddar cheese,說實在,芝士部份實在做得不錯,喜歡芝士的朋友應該會喜歡這個飯~ 但海鮮方面,當然不能expect too much,畢竟這是一間頗大眾化的快餐店~另外,餐湯點了西湯,想不到湯裏竟然有牛腩粒 (很多快餐店也不會有牛腩粒,可能因為成本高吧) ~ 不錯~最後,dinner set裏還有雪糕,雖然雪糕球真是細得很,而且,跟飯和湯一併送上,亦即是說要先吃甜品,後吃飯和湯,不過,個人認為不緊要啦~ 畢竟身處於大眾化的快餐店,不能expect太多,而且,吃了那個飯和湯已頗滿足了~^^~
三重芝士海鮮焗飯

題外話/補充資料: 在晚飯時段等位是要等一陣子的,我昨晚只是幸運才不用等位~
2014-05-03
三重芝士海鮮焗飯
今晚又是一個人吃飯的時候,其實不太肚餓,但又要食點東西。經過這裡,排隊人數不多,但竟然看到8點半後有宵夜吃,份量少點,剛好!宵夜選擇不算多,我就點了砂鍋鹹雞粥配炒麵,31元,在大家樂算不貴了有得食了,砂鍋上的雞粥,份量其實有成兩碗左右,雞件也有不少,而且不是一大堆骨,都有肉食的粥有點多水,但尚可個炒麵猜想是微波爐加熱,因表面沒有煙,但一夾起不少煙湧上來,熱度先叫平均 。但味道一般說真的,只可說一般,但至少多一個選擇吧

粥有點多水,但尚可

說真的,只可說一般,但至少多一個選擇吧
2013-11-25
$31 (宵夜)
2012-12-18 72 瀏覽
之前耐唔耐都會起度用膳,都有成八個月無起度食過,見佢新裝修,撞啱蝦餃仔想食E度嘅焗豬扒飯,咪起度食囉薯片妹負責揾位,蝦餃就負責攞野食,呢D咪默契囉時間係下午—點半左右,好奇怪唔洗等位,重可以四圍揀位坐呢薯片妹揀咗鎮江雞扒跟上湯香菜飯飲凍0茶,蝦餃仔就要咗焗豬扒飯飲熱奶茶唔洗排隊唔洗等餐,分零鐘有得食豬扒飯:只係微暖、唔夠熱,焗飯重點係熱到辣咀呀,唔該,汁又唔夠,又唔夠咸,要自已加兩包茄汁撈飯,唉!再加上個飯太濕,真係唔合格,而豬扒餐牌寫明厚切,其實又咪係之前果隻,還敢自稱"—哥焗豬扒飯"鎮江雞扒:原先幻想係似鎮江排骨或鎮江肉嘅味道,點知一食,又中伏喇,只係得少酸微甜,—D都食唔到有醋香味,佩菜有好多油嘅豆角、似白烚嘅燻蛋……上湯香菜飯:一D上湯味都無,似薑飯多囉,個名叫做菜飯,菜嘅比例係咪應該多D呢?而菜粒好似出完水先至切粒撈飯,攪到D菜無晒菜味凍0茶:飲咗小半杯就無飲啦,茶唔夠香濃!!!熱奶茶:唔錯,幾0k啦!重有就係果段時間無人執枱,要自己黎全部野總數$82,浪漫嘅蝦餃仔埋單!

薯片妹負責揾位,蝦餃就負責攞野食,呢D咪默契囉

時間係下午—點半左右,好奇怪唔洗等位,重可以四圍揀位坐呢

唔洗排隊唔洗等餐,分零鐘有得食

鎮江雞扒:原先幻想係似鎮江排骨或鎮江肉嘅味道,
點知一食,又中伏喇

凍0茶:飲咗小半杯就無飲啦,茶唔夠香濃!!!
熱奶茶:唔錯,幾0k啦!
重有就係果段時間無人執枱,要自己黎

全部野總數$82,浪漫嘅蝦餃仔埋單!
題外話/補充資料: 成餐飯就只有杯熱奶茶合格,唔通以上嘅,就係唔洗排隊嘅原因?