2019-09-02 198 瀏覽
大家樂岩岩出左一款新既西多士,就係「流沙奶黃西多士」😏緊貼潮流的我,梗係唔會執輸,今日放假,決定一於落去會一會佢😎大家樂都出名平,比起茶餐廳,都算係咁,起碼衛生啲!但係就環境麻麻,比較多上左年紀既係到齋坐嘆冷氣😪尤其係到咗下午茶時段,真係想搵個位都難,所以最後我都係買咗外賣返屋企😪廢話唔多講啦,重點係個西多士,佢就話名係流沙,但流沙效果就麻麻啦,味道都OK,奶黃味都算出,不過以呢個價錢黎講,都算係咁👍🏻
外賣自取
2019-07-15 127 瀏覽
在下午茶時段去吃大家樂, 大部分的飯類已經下架, 其他的很多看上去都是不飽肚的.這個公司三文治都有分半份/全份. 感覺半份的會不夠.蛋看上去都算厚, 整體味道不錯, 如果能提供沙律, 會沒這麼單調
這個公司三文治都有分半份/全份. 感覺半份的會不夠.
公司三文治 (全份)

2019-07-01
5 分鐘 (堂食)
公司三文治 (全份)
2019-06-20 155 瀏覽
下午時間人不算多, 很久沒吃大家樂, 隨便選一間餐廳這個飯的汁比較咸, 可惜剛好沒有粟米汁了,  魚柳香脆可味, 加上有菜配搭, 整體質素OK下次都會再選擇這個飯, 感覺比較健康.
魚柳飯

下午時間人不算多, 很久沒吃大家樂, 隨便選一間餐廳
下次都會再選擇這個飯, 感覺比較健康.
2019-06-15
魚柳飯
2018-12-21 98 瀏覽
呢次久違地幫襯一下大家樂嘅下午茶餐先發現原來近來出咗米線餐一碗米線跟一杯飲品,有兩三款食材配撘,仲有豬骨、蕃茄、麻辣三種湯底可供選擇我點咗香茅豬扒魚腐蕃茄湯米線睇落好似幾大碗,但實際份量上都係偏少……嗯,果然係下午茶份量,大家樂真係做得好好,恰如其份,呵呵=_=魚腐非常珍貴,只有一千零一塊,味道尋常有骨豬扒分成兩件,香茅味幾明顯,食得出有煎過,幾香幾好味蕃茄湯底有茄肉,屬帶蕃茄酸味嘅鹹湯底,味道都唔錯,基本上喺街食麵唔會飲湯嘅我都飲咗唔少如果本身肚餓又或者諗住茶餐晚餐一餐過嘅朋友,大家樂嘅茶餐份量應該唔夠,最好考慮清楚先啊
呢次久違地幫襯一下大家樂嘅下午茶餐
先發現原來近來出咗米線餐
一碗米線跟一杯飲品,有兩三款食材配撘,
仲有豬骨、蕃茄、麻辣三種湯底可供選擇

我點咗香茅豬扒魚腐蕃茄湯米線
香茅豬扒魚腐米線

睇落好似幾大碗,但實際份量上都係偏少……
嗯,果然係下午茶份量,
大家樂真係做得好好,恰如其份,呵呵=_=
魚腐

魚腐非常珍貴,只有一千零一塊,味道尋常
香茅豬扒

有骨豬扒分成兩件,香茅味幾明顯,
食得出有煎過,幾香幾好味
蕃茄湯底有茄肉,屬帶蕃茄酸味嘅鹹湯底,
味道都唔錯,基本上喺街食麵唔會飲湯嘅我都飲咗唔少

如果本身肚餓又或者諗住茶餐晚餐一餐過嘅朋友,
大家樂嘅茶餐份量應該唔夠,最好考慮清楚先啊
下午茶
香茅豬扒
2018-06-09 83 瀏覽
一向都覺得大家樂的下午茶燒鵝瀨粉真的不錯,有時候幸運的話都會可以得到燒鵝髀的。亦都試下早餐,牛扒早餐是即叫即製的, 取餐的時候,能夠保持食物熱辣。 如果牛扒在大塊一點會比較好。

2017-05-27 155 瀏覽
用33蚊在下午茶時段,買咗個黑椒牛柳絲炒麵外賣,買完先發現係最後一個。返到屋企一打開盒麵 ,見到個樣怪怪哋, 好似擺咗好耐咁, 然後打開盒黑椒汁配料, 竟然一條牛柳絲都冇,全盒都係黑椒汁,同埋蒜蓉粒,黃椒,紅椒,青椒。 好灰。然後再膽粗粗張一啖麵放入口, 硬到好似食鐵線咁,唔係人食的, 結果除咗杯熱奶茶之外,全個餐都放棄了。真係好搵笨, 其實唔夠配料可以一早攞走個牌,唔好畀人點餐, 買外賣就中伏了。結果用33蚊買咗杯熱奶茶,完。
結果用33蚊買咗杯熱奶茶,完。
2017-05-27
2016-04-13 391 瀏覽
假日嘆過輕鬆至抵下午茶,大家樂也是街坊選擇! 想輕盈d唔食麵、飯!可以選擇脆香豬扒包配搭餐! 豬扒啖啖肉,軟熟唔靭!包脆香口 再配搭特色雞翼!烤雞翼保留烤香味!唔會炸、無咁熱氣!咬落皮薄肉軟!輕盈配搭豬扒包,份量剛剛好! 還有常餐必備的沙嗲牛肉扭紋粉選擇! 仲有其他飽肚之選!
假日嘆過輕鬆至抵下午茶,大家樂也是街坊選擇!
想輕盈d唔食麵、飯!可以選擇脆香豬扒包配搭餐!

豬扒啖啖肉,軟熟唔靭!包脆香口

輕盈配搭豬扒包,份量剛剛好!

還有常餐必備的沙嗲牛肉扭紋粉選擇!

仲有其他飽肚之選!

外賣自取
2013-06-09 125 瀏覽
做了這家連鎖快餐店會員, 儲了幾張晚市的優惠券, 趁在限期前用了它.在餐牌前, 猶疑在鐵板餐與一哥之間, 由於怕鐵板餐不夠飽, 穩妥一點選回一哥.這份套餐包括了前菜柚子蟹柳沙律, 沙律有兩小粒麵包, 不過可能放久了, 麵包變得不脆.蟹柳只得一條, 少得可憐. 唯一可取是有清新的柚子味, 挽回一些分數.主菜焗豬扒飯, 有一大塊豬扒. 若計算面積, 不差的, 但這塊豬扒, 骨頭也不算細. 而且覺得茄汁份量可以更多一點, 用來撈飯嘛.汽水機斟出來的汽水, 不用評價吧?雖然評價看來好似不太好, 但當想到40元換到一份有主菜, 前菜和餐飲的晚餐, 在物價高企的今天來看, 已經不錯了.

汽水機斟出來的汽水, 不用評價吧?

厚切一哥焗豬扒飯 柚子蟹柳沙律 汽水
2013-06-09
2012-10-28 57 瀏覽
秋季悄然已到, 又是打邊爐的季節. 若然是一大班朋友, 就固然會選擇去酒樓, 但若果只是一個人又想打邊爐, 連鎖快餐店就是必然選擇.大家樂每年秋冬都會推出火鍋, 今年就推出了"美國最牛火鍋", 可以選"美國穀飼最牛"; "美國穀飼牛", "鮮雞", "海鮮"等, 我不知道"穀飼最牛"和"穀飼牛"有甚麼分別, 又由於我的胃口也不少的關係, 所以就選了雙份穀飼牛四寶鍋.湯底有蕃茄薯仔湯, 豬骨濃湯和沙嗲湯選擇, 一向打邊爐我也喜歡沙嗲湯底, 固此當然選擇沙嗲湯.整盤套餐份量的確不少, 有兩盤牛肉, 一盤四寶(兩粒肉丸, 兩粒醬爆丸, 兩粒雲吞), 一小碟炸魚皮, 一大碗蔬菜, 烏冬, 粟米等, 另加$6就有一大杯凍檸檬可樂.沙嗲湯底的沙嗲味不太濃, 只有少許沙嗲味而已. 穀飼牛的雪味不多, 浸下湯幾秒後立即夾起吃, 也有少許牛味.咬開醬爆丸, 真的"爆醬", 舌頭也差點給燙傷. 肉丸內有馬蹄, 加添爽口感覺. 再吃下其他的配料烏冬, 一個人應該會覺得飽肚, 除非他是大胃王吧.雖然牛肉雪花不多, 但以五十多元一整份套餐價錢來說, 大家樂的火鍋實屬可以接受兼價格相宜.順帶一提, 大家樂的"阿姐

順帶一提, 大家樂的"阿姐"服務態度真的不錯, 只要食客一放下火鍋配料, 就立即取爐過來, 舉手示意加湯又會馬上回應, 而且面帶笑容, 沒有不耐煩的表情. 之前櫃檯的員工將我的湯底弄錯, 阿姐也立即替我拿去更換.
2012-10-20
2011-10-09 22 瀏覽
近幾日天氣清涼, 代表適合打邊爐的季節又到了. 見大家樂開始有電視廣告推銷火鍋, 就來了一試.點了加拿大牧場穀飼牛海鮮魚麵四寶火鍋, 另加了一杯珍寶凍檸樂.今年點火鍋比較特別, 是要先填一張表格, 揀選所點的款式和加添的食品, 然後將表格交給收銀付錢.火鍋湯底有椰子雞湯, 豬骨湯和沙嗲湯三款選擇. 我一向喜歡沙嗲湯底, 故當然點了沙嗲湯.食物上檯其實也挺多, 有5盤/碗, 分別盛了海鮮, 牛肉, 肉丸魚麵, 烏冬和蔬菜.牛肉有4大片, 在快餐店打邊爐, 也不會要求享用到高級牛肉, 但起碼肉質不韌, 也有挺濃厚的牛肉味.肉丸, 餃子等各兩粒. 餃子是普通的豬肉餃, 較特別的是肉丸加入了馬蹄, 吃落更爽口.魚麵除了是飽肚外, 另一功用是讓食客有得"玩", 可以親自替魚麵按摩和唧下鍋.海鮮盤有兩隻蝦, 兩片鯇魚片, 兩隻魷魚.蝦算是大隻的, 而且蝦肉很爽, 不霉, 不錯.烏冬是飽肚之用, 但在吃畢其他食物後將烏冬放入湯, 烏冬吸收了湯底的精華, 十分美味.另加錢($6/杯, $10/兩杯)點了凍檸樂.另外今年大家樂比去年有改進, 是加了一張檯放上火鍋豉油, 蔥花, 辣椒和炸蒜蓉供食客自行加添
加拿大牧場穀飼牛海鮮魚麵四寶火鍋配沙嗲湯底
加拿大穀飼牛, 肉丸, 魚麵
海鮮盤, 烏冬
海鮮盤有兩隻蝦, 兩片鯇魚片, 兩隻魷魚.
蝦算是大隻的, 而且蝦肉很爽, 不霉, 不錯.

另加錢($6/杯, $10/兩杯)點了凍檸樂.
另外今年大家樂比去年有改進, 是加了一張檯放上火鍋豉油, 蔥花, 辣椒和炸蒜蓉供食客自行加添, 一個加分之處.

另一值得一讚是大家樂的阿姐服務很好, 主動替食客的火鍋加水(水是有加紅蘿蔔馬蹄), 替食客放爐, 而且有笑容.

酒樓也有任點任食的火鍋, 但結賬起碼要$100一位, 在大家樂享用雖然不是任點任食, 但其實份量也是足夠的, 而且比酒樓便宜了$40, 也叫抵食.
2011-10-08
3 分鐘 (堂食)
加拿大牧場穀飼牛海鮮魚麵四寶火鍋配沙嗲湯底
加拿大穀飼牛, 肉丸, 魚麵
海鮮盤, 烏冬
2010-03-03 19 瀏覽
呢日係年初二,拜完年之後就黎呢度食下午茶。仲好記得舊年度食,食左個黑仔西多士。唔知今年又會唔會呢?西多士當年,今年無咁黑仔啦。西多士都炸得幾靚,算幾金黃色。加糖漿就更加好食,花生醬既份量都幾多。好食既,味道都唔錯架。凍奶茶都唔錯既,好鍾意大記既下午茶。茶味好濃,奶又唔會落得太多。咁先係好飲既凍奶茶,真係唔錯既。年初二都算幾多人,不過無因為多人而影響質素。
個黑仔西多士。唔知今年又會唔會呢?

西多士
當年,今年無咁黑仔啦。西多士都炸得幾靚,算幾金黃色。加糖
漿就更加好食,花生醬既份量都幾多。好食既,味道都唔錯架。

凍奶茶
都唔錯既,好鍾意大記既下午茶。茶味好濃,奶又唔會落得
太多。咁先係好飲既凍奶茶,真係唔錯既。

年初二都算幾多人,不過無因為多人而影響質素。
2010-02-15
2009-01-28 14 瀏覽
尋日同屋企人去呢度食下午茶,我叫左個燒雞腿配紅豆冰,佢地叫左個西多士同散叫一杯奶茶。水吧都好快手,就想開餐啦....點知西多士個面勁黑,好似係焦左。我媽叫經理換番舊西多士,果然換過既西多士係靚仔好多。本來我細佬係食糖漿西多士,佢最後都係想搽煉奶,原來用煉奶都幾好食既。燒雞腿都幾好食,但無快活既金黃同脆皮。呢樣反而係大家樂做唔到既,希望佢地可以改善啦。紅豆冰好飲,奶水又唔算太多,紅豆又爽口。最緊要既係紅豆冰本身跟餐既,所以就唔使加錢。今餐都可以啦,原來黑仔既西多士係因為炸西多既油唔夠熱,令油滲入西多表面而做成既。

燒雞腿
紅豆冰

黑仔既西多士
燒雞腿配紅豆冰
2006-02-20 46 瀏覽
時不時經過呢度, 都唔發覺原來呢間大家樂已經變靚靚。第一次食呢間大家樂, 近門口有三張圓型梳化位, 夠晒潮, 可惜等唔到呢幾張枱呢~其他的4人枱的椅, 某部份都不是獨立4張的, 而是用兩張長"鄧", 都幾舒服。3人食lunch, 叫了焗豬排飯, 上海排骨菜飯, 豆腐扖菇, 再加2個中湯(老黃瓜)。取飯時, 每盤都自動奉上一杯開水, 唔使每次問, 我覺得夠方便, 好!焗豬排飯同平時水準一樣, 幾好!上海排骨菜飯, 比我想像中好好多, 排骨數量不少, 而且每塊都非常腍同入味, 正呀!個豆腐扖菇就麻麻了, 因為係唔想碟碟都肉, 所以先叫呢個比較清的。個湯都幾好味呀!
時不時經過呢度, 都唔發覺原來呢間大家樂已經變靚靚。
焗豬排飯同平時水準一樣, 幾好!
個湯都幾好味呀!
2005-04-18 22 瀏覽
近日探班, 好耐都無度堂食, 樂見佢已改番全面禁煙, 值得一讚, 為他們之前回頭路平反.
2005-04-18 23 瀏覽
工作日總會呢頭附近食早午餐, 大家樂當然係選擇之一, 不過佢早餐牌上'芝士南瓜寶早餐'($18.5) , 認真難食, 蕃茄奄列好乾柴, 而且佢奶黃包同石頭一樣咁硬, 試問點可以叫客仔'享受' 此種質素食品?另外反煙係一個不可逆轉之潮流, 保障環境與健康, 過去呢間分店全面禁煙, 但近年竟然將一半坐位劃為煙區, 此等逆天之行實在令人反感, 咁即係點? 鼓勵吃煙人幫襯你定係趕走健康食客呢? 係咪容許危害健康不良嗜好存在於大家樂入面呢? 既然夠薑禁煙就貫徹始終, 咪畏首畏尾走回頭路, 筆者近來就係寧遠外賣都唔坐堂食. 甚至少去. 佢應該檢討.