餐廳: 大家樂 (長沙灣廣場)
資訊:

2019-08-19 209 瀏覽
晚餐黎大家樂食,都係貪方便,平,快😂今晚呢個鐵板牛肉,($70) 我覺得都幾正。鐵板夠熱,一落汁,就勁大聲,炸得超勁,好爽的感覺。而牛扒下面放左d洋蔥,覺得呢d洋蔥先係重點,好香口!又吸左d牛扒既味!個牛又唔會太硬,一咬就ok,冇咩筋。不過覺得個黑椒汁有d油,所以我都冇落哂。個薯仔沙律係要另外加$8的,普普通通甘。酥皮湯個酥皮都幾好食,夠脆,放落d湯度一齊食勁正!整體黎講,呢個價錢,呢個質素都係抵架!呢間環境都ok,位置夠多😆👍🏻
晚餐黎大家樂食,都係貪方便,平,快😂

今晚呢個鐵板牛肉,($70) 我覺得都幾正。

個牛又唔會太硬,一咬就ok,冇咩筋。

不過覺得個黑椒汁有d油,所以我都冇落哂。

個薯仔沙律係要另外加$8的,普普通通甘。

酥皮湯個酥皮都幾好食,夠脆,放落d湯度一齊食勁正!

整體黎講,呢個價錢,呢個質素都係抵架!

呢間環境都ok,位置夠多😆👍🏻
2019-08-19
2018-07-10 572 瀏覽
大家樂是香港一家中式快餐連鎖店集團,1968年成立至今已逾50載,現時在本港的分店經已超過160間。由於大家樂提供的快餐美食款式既有西式亦有傳統中式,並不時會推出嶄新菜色,廣受香港市民歡迎。我今天光顧這家大家樂分店位於港鐵荔枝角站上蓋的長沙灣廣場一樓,由於是個公共運輸交匯處,集地鐵和巴士總站於一身,交通非常方便,所以人流不斷,不論早午晚時段都堆滿食客,生意十分之好。這間大家樂將電子餐牌的屏幕安裝在店舖外牆上,這樣既能方便顧客亦不會阻塞通道,值得讚賞 大家樂最近推出的炸魚柳早餐特別聲明是採用新西蘭的鱈魚柳(HokiFillet),讓我吃得大大安心及值得鼓掌推薦。因為市面許多食肆和快餐店為節省成本都會採用越南的鯰魚柳(Basa Fillet),這種魚柳屬於粗生低價魚,活躍於渠口,無論垃圾或是動物屍骸,都會被牠們吞落肚,被形容為世上最髒的魚,所以奉勸大家沒有註明來源的炸魚塊最好不要吃 ▲南冰魚柳早餐 HK$31 (可選炒滑蛋/厚滑煎雙蛋或火腿/腸仔其中一款) 配牛油厚多士、熱飲/汽水 大家樂的炸魚柳早餐特別聲明是採用新西蘭的鱈魚柳(HokiFillet)

大家樂的炸魚柳早餐特別聲明是採用新西蘭的鱈魚柳(HokiFillet),讓我吃得大大安心及值得鼓掌推薦。因為市面許多食肆和快餐店為節省成本都會採用越南的鯰魚柳(Basa Fillet),這種魚柳屬於粗生低價魚,活躍於渠口,無論垃圾或是動物屍骸,都會被牠們吞落肚,被形容為世上最髒的魚,所以奉勸大家沒有註明來源的炸魚塊最好不要吃

3 分鐘 (堂食)
$35 (早餐)
2018-04-30 346 瀏覽
👧🏻草根妹妹閑時食個午飯,見到大家樂呢個高湯菜飯X蒽油雞髀😍加上呢幅圖真係好吸引。。。就叫咗囉。。。嗱嗱嗱,味道都Okay啦但賣相同圖片差太遠了吧🤨果然圖片只供參考。講番味道先,個雞髀肉都好滑下👍🏻主要鹹味源自蒽油,帶鹹香🤤可惜,蛋煮得過熟,而高湯菜飯就食唔出有用高湯煮過,似白飯多D囉
👧🏻草根妹妹閑時食個午飯,
見到大家樂呢個
高湯菜飯X蒽油雞髀😍
加上呢幅圖真係好吸引。。。
就叫咗囉。。。
嗱嗱嗱,味道都Okay啦
但賣相同圖片差太遠了吧🤨
果然圖片只供參考。
2018-03-16 206 瀏覽
以連鎖餐廳既早餐黎講,我最中意食大家樂既早餐! 一碗栗米雞粒粥加一碟炒粉麵,仲有一款蘿蔔餅同飲品都係$32. 雖然吾算平,但係有齊我中意既野😄😄 不過, 大家樂最好食既係少米粉,但吾知幾食已經不再供應,但其實炒麵真係有炒米粉咁好食。😥
2017-12-05 190 瀏覽
從來都覺得大家樂打一人邊爐好扺食,所以年年都會捧場。經過幾年既觀察,佢既火鍋係一出既時候,D 材料係最靚仔又新鮮D 既,去到後期D D 配料就會退步左咁。今次食係新出,所以都幾好。今年個烏冬係讚崎,但唔知點解淥好耐都係有少少硬。其他配料都OK, 正正常常。

2017-10-15 122 瀏覽
鴛鴦炒飯($34)Yin Yang Fried Rice 點鴛鴦法呢?就係一邊白汁蘑菇蟹柳🍄一邊茄汁雞柳蝦🐥呢個飯就係適合D樣樣都想試下嘅你🙌一個飯二個食法✌,其實頹頹地都okay嘅👌係雞柳🐤肉質鞋咗少少姐~不過係荔枝角尼講都算係幾平嫁啦😎
鴛鴦炒飯
鴛鴦炒飯($34)
Yin Yang Fried Rice

2017-10-09
2017-10-03 83 瀏覽
雞扒滷香肉燥飯($42)又到Lunch Time⏰今日草根為咗呢個好受觀迎嘅雞扒飯,都未到就沖去大家樂🏃,可能大家覺得好誇張😂不過冇辨法,草根媽&妹👭對雞扒係冇抵抗能力🙊口味問題雞扒係重點📣雞皮先落蜜糖🍯再炸,炸得好香脆😁雞肉嫩滑😍juicy💦配埋肉燥同蛋去餸🍚食👍👍
雞扒滷香肉燥飯
雞扒滷香肉燥飯($42)

又到Lunch Time⏰今日草根為咗呢個好受觀迎嘅雞扒飯
,都未到就沖去大家樂🏃,可能大家覺得好誇張😂不過冇辨法
,草根媽&妹👭對雞扒係冇抵抗能力🙊口味問題

2017-10-02
午餐
雞扒滷香肉燥飯
2017-05-02 308 瀏覽
大家樂快餐連鎖店,相信大家由細到大都幫襯過,真係唔想寫她的食評。但自問細路仔時,覺得大家樂之食物很有味道,非常好食,食物賣相更令人流哂口水,一有零用錢便幫襯,尤其是其以前之炸雞髀 、紅荳冰、西多士更是非食不可,至於鐵板炒野更甚惹味,令人食指大動。現在的大家樂,出名及上市後,除了其店舖裝修得舒適外,其它如食物水平均令人大失所望,看看今次食這份吉列豬扒,炸得過火,賣相太差,儂得很,食落質感太硬,完全不爽脆。而炸魚柳更炸得更乾,魚塊邊完全不能食,味道只能較附加之沙律醬才能有些味道。份量方面,覺得太細份,尤其是其雞扒早餐,兩啖便吃完。炸得太乾,魚塊四邊硬到不想食太儂了,賣相已影响食慾Menu位置和點餐位不太連,若買多款食物要考考記性需改善,排完隊都忘記一家五口食d乜。其實,有點情意結會間中食大家樂,希望佢地d高層要change,給回大眾對大家樂之好感。

炸魚柳

炸得太乾,魚塊四邊硬到不想食
吉豬

太儂了,賣相已影响食慾

Menu位置和點餐位不太連,若買多款食物要考考記性

需改善,排完隊都忘記一家五口食d乜。

2017-05-01
$32 (早餐)
2017-04-23 497 瀏覽
大家樂是一家香港中式快餐連鎖店集團,於1968年成立至今已逾49載,現時在本港的分店超過150間,每日服務超過三十萬名顧客。大家樂提供的快餐美食款式創新多變,既有西式亦有傳統中菜,並不時會推出嶄新及應節的食品。大家樂經過多年發展後已成功進駐中國內地市場,內地網絡在廣東省有超過九十間分店,在華東地區有十一間分店,遍及上海、南京、廣州、深圳、珠海、東莞、佛山、中山等地。我今天光顧這家大家樂分店剛開業不久,位於九龍荔枝角長沙灣廣場1樓,由於建築物的基座是個公共運輸交匯處,集地鐵站和巴士總站於一身,所以交通非常方便。商場除了銀行、酒家外,2樓及3樓設有很多小商舖和時裝批發中心,而上層主要為寫字樓。這家大家樂分店與別不同之處是將電子餐牌的屏幕安裝在店舖的外牆上,這樣既方便顧客亦不會阻塞通道,其他分店應該倣效啊! 這家大家樂分店與別不同之處是將電子餐牌的屏幕安裝在店舖的外牆上,這樣既方便顧客亦不會阻塞通道。 餐廳的自助醬汁大本營,包括蔥、蒜、辣椒等調味佐料供顧客免費取用。 慢煮咖哩牛腩飯 HK$46 (晚市6時後供應) ~ 味道不如南洋咖哩有椰汁香味,香料和辛辣

慢煮咖哩牛腩飯 HK$46 (晚市6時後供應) ~ 味道不如南洋咖哩有椰汁香味,香料和辛辣度都較強,我不喜歡。牛腩比較韌有咬勁,但不及大快活的好吃。餐廳為配合環保,顧客可視乎個人飯量需要在下單時要求加多或減少,避免浪費或不足,值得讚賞!
取自醬汁大本營的蔥、蒜、辣椒
2017-03-22 253 瀏覽
忙⋯忙⋯忙⋯ 衝⋯衝⋯衝⋯忙了一個上畫,忘了放飯,趕快食個 quick lunch 再博殺。衝衝忙忙 走左去長沙灣廣塲大家樂。就買左個快令正燒味飯同熱咖啡。一向大家樂嘅燒味水準穩定。义燒吾會鞋十十。 甜 咸 適中。當我每次忙爆 吾想諗食嘜時侯,我都會想起大家樂,佢好過茶記,坐得舒舒服服,食物水準穩定係最重要。仲有佢地杯咖啡,十元八塊好過果D咖啡專門店。呢杯回魂啡喺忙碌職崖嘅救星嚟架,一定要比個讚

2017-03-22
5 分鐘 (堂食)
午餐