2008-01-25 24 瀏覽
天氣凍凍地, 梗係打邊燼最好一個大花蝦皇肥牛窩$53, 其實唔算抵食材料包括有大花蝦一隻, 好大隻, 新鮮墨魚滑, 唔好食肥牛大約7,8片, 好薄, 無乜肉味墨魚仔兩隻, OK甘啦雞肉三件, OK甘啦其他的就係枝竹, 冬瓜, 南瓜, 菜和米線其實就等於一個自己煮的什錦米線湯底係沙爹+ 清湯但個煲甘細個, 一滾起已經變成一個好淡的沙爹湯除了大花蝦之外, 其他野食只係一般般唔算抵食, 但一人一爐就一定食得飽
天氣凍凍地, 梗係打邊燼最好
一個大花蝦皇肥牛窩$53, 其實唔算抵食

材料包括有
大花蝦一隻, 好大隻, 新鮮
墨魚滑, 唔好食
肥牛大約7,8片, 好薄, 無乜肉味
墨魚仔兩隻, OK甘啦
雞肉三件, OK甘啦
其他的就係枝竹, 冬瓜, 南瓜, 菜和米線

其實就等於一個自己煮的什錦米線

湯底係沙爹+ 清湯
但個煲甘細個, 一滾起已經變成一個好淡的沙爹湯

除了大花蝦之外, 其他野食只係一般般
唔算抵食, 但一人一爐就一定食得飽
2007-12-10 28 瀏覽
主人與奴隸獸約了一位老朋友飲下午茶吹水。如果由他選擇地點,他九成會揀『大家樂』,其實旺角有咁多食肆,但他就是鍾情於『大家樂』。所以我們尊稱他為『大家樂之友』。(當然,他本人是不會承認這個封號。)奴隸獸揀了:扒火腿芝士多士配Coke Light(HK$14):多士腍哂,否則味道是可以接受的。主人揀了:串燒海鮮拼、香蕉船配即磨咖啡(HK$21):串燒海鮮拼包括有墨魚咀(要有牙力才可食。),魚肉丸子(唔夠爽口彈牙,唔夠脆。無魚肉味。),海鮮餅(唉!情況同魚肉丸子差不多。)主人唯一欣賞的,是香蕉船,勝在即叫即製。

主人唯一欣賞的,是香蕉船,勝在即叫即製。
串燒海鮮拼
香蕉船
大家樂下午茶
2007-08-02 5 瀏覽
今日特登等到2點先去大家樂,食下午茶=D最抵食就係叉燒湯瀨!!都只係$17.食得飽之餘仲好好味~反而夜晚想去食叉燒湯瀨就冇...有D可惜呢.今日仲有食左1/4件公司三文治,好正!!個餐$19.5.+$4.5就有珍珠奶茶~都OK啦另外我覺得D服務生好nice同埋好有禮貌,特別係水吧果D
今日特登等到2點先去大家樂,食下午茶=D
最抵食就係叉燒湯瀨!!
都只係$17.食得飽之餘仲好好味~
反而夜晚想去食叉燒湯瀨就冇...
有D可惜呢.
今日仲有食左1/4件公司三文治,
好正!!個餐$19.5.
+$4.5就有珍珠奶茶~都OK啦
另外我覺得D服務生好nice同埋好有禮貌,
特別係水吧果D
2007-07-27 21 瀏覽
大型連鎖快餐店, 依家陸續革新, 服務好, 係咁同客人講多謝. 地方都幾企理, 裝修新潮, 坐得都算舒適. 食物賣相都唔錯.午餐晚餐款式都有好多選擇, 仲會不時轉款. 食過肉醬意粉同埋咖哩雞配薄餅, 同樣賣相幾靚, 份量足, 味道都幾好, 我覺得比以前好食wo, 唯一係味精多少少lor.

2007-05-15 6 瀏覽
裝修幾好食物完全冇問題~幾乾淨~服務好
裝修幾好
食物完全冇問題~
幾乾淨~服務好
2007-04-08 32 瀏覽
芝士南瓜.....飯,個主菜忘記了!但主要想帶出,一向覺得不是專門吃芝士的地方,芝士量一定好低,但竟然超乎的香和美味,吃得過
芝士南瓜.....飯,個主菜忘記了!

但主要想帶出,
一向覺得不是專門吃芝士的地方,
芝士量一定好低,
但竟然超乎的香和美味,吃得過
2007-02-19 24 瀏覽
大年初一同屋企人拜完年唔想朋友仔一個人咁悶放棄左同大圍親戚既飯局出番九龍陪朋友仔食飯旺角人多但營業既餐廳少本來想去明園食煲仔飯或者試下米飯班主但兩間打電話去都無人聽唯有放棄唔想煩就黎左大家樂又平又唔會被迫俾d咩附加費最好我無頭緒下朋友仔幫我叫左鮮牛柳粟米芝士火窩($39)佢就要左咖哩牛腩飯($26)同凍檸茶(+$8)凍檸茶最唔抵,無茶味兼且原來要加8蚊,反而要特色飲品只係加6蚊咖哩牛腩飯d咖哩唔算油,牛腩之外仲有牛筋,兩樣都炆得幾淋,份量亦算多,唔錯鮮牛柳粟米芝士火窩因為一早睇左食評已經想試,朋友仔主動提議當然好,唔駛煩添!可能一早知佢唔會好重芝士味,我又覺得ok wor,太重芝士味會好漏,感覺上似忌廉粟米湯多d,最初因為個爐熄左,等佢好耐都唔滾起,朋友仔建議攞隻碟蓋住佢,人多我索性走向問斬燒味個叔叔,佢好nice咁俾左隻橢圓形既碟我,仲講笑話已經盡左力配料唔算好多但都ok,不過d牛肉同雞肉味道都麻麻,主要係朋友仔食overall呢個餐都係感覺一般試一次可以當玩下o者(註:唔夠汁可以問counter攞多d架!!)都係一哥火窩同焗豬扒飯呢d好味d!
大年初一同屋企人拜完年
本來想去明園食煲仔飯或者試下米飯班主
但兩間打電話去都無人聽唯有放棄
唔想煩就黎左大家樂
又平又唔會被迫俾d咩附加費最好
我無頭緒下朋友仔幫我叫左鮮牛柳粟米芝士火窩($39)
佢就要左咖哩牛腩飯($26)同凍檸茶(+$8)
鮮牛柳粟米芝士火窩
overall呢個餐都係感覺一般
試一次可以當玩下o者
(註:唔夠汁可以問counter攞多d架!!)

都係一哥火窩同焗豬扒飯呢d好味d!
2007-02-07 15 瀏覽
本人好喜歡芝士, 終於有機會一嘗大家樂的芝士火鍋. comment 得兩個字: 難食! 成盤芝士都係粉開出黎, d料跟火鍋不太夾. 火鍋料也切得不夠薄. 我不會再係大家樂叫這種東西了.
2006-06-28 10 瀏覽
今天10:55pm我和阿媽在大家樂吃早餐煎蛋,火腿(2片),多士(2片)-我幫襯狗仔粉-我幫襯(但今天有肚子痛,我懷疑內不淨,下次換牛奶麥皮=,="")
今天10:55pm我和阿媽在大家樂吃早餐
煎蛋,火腿(2片),多士(2片)-我幫襯
2006-06-26 8 瀏覽
今午2pm我和阿媽在大家樂食下午茶蜜汁烤雞翼-烤雞翼塗蜜汁,咬得很美味,也很興奮脆皮腸-吃得很ok牛奶麥皮-很美味
今午2pm我和阿媽在大家樂食下午茶
蜜汁烤雞翼-烤雞翼塗蜜汁,咬得很美味,也很興奮
脆皮腸-吃得很ok
牛奶麥皮-很美味
2006-06-23 7 瀏覽
今早10:45am我和阿媽在吃早餐煎蛋,火腿(3片),多士-我幫襯牛奶麥皮-很美味
今早10:45am我和阿媽在吃早餐
煎蛋,火腿(3片),多士-我幫襯
牛奶麥皮-很美味
2006-06-21 8 瀏覽
今天10:40am我和阿媽去早餐煎蛋,火腿(1片),多士-我幫襯特色腸(阿媽)-我吃得好像午餐肉,很麻麻(我唔合味)南瓜多士(阿媽)-我吃得嫌甜,很麻麻(我唔合味)狗仔粉-我幫襯sp:我再肚子痛去wc....><,上次至現在三次,唉~~旺角大家樂不淨><(阿媽有份肚子痛去wc....)
今天10:40am我和阿媽去早餐
煎蛋,火腿(1片),多士-我幫襯
特色腸(阿媽)-我吃得好像午餐肉,很麻麻(我唔合味)
南瓜多士(阿媽)-我吃得嫌甜,很麻麻(我唔合味)
狗仔粉-我幫襯

2006-06-15 12 瀏覽
今早11點10分我和阿媽去食午餐,太遲早餐><我想吃燒肉五寶飯(新推介),可惜不是套餐,配冇飲品算了><蕃茄肉醬意粉-上次沙田新城市廣場大家樂吃麻麻,現在很不好吃,一半放棄吃,阿媽有份不要羅宋湯-ok,有點辣蒜蓉包-有點硬,我喜歡必勝客蒜蓉包很軟我回家feel肚子很不舒服去wc(xx)很大多=,="",難怪旺角大家樂吃很不淨,昨早我吃過早餐,肚子很不舒服去wc(xx)一樣><,下次我不敢吃,不想去wc
今早11點10分我和阿媽去食午餐,太遲早餐><
我想吃燒肉五寶飯(新推介),可惜不是套餐,配冇飲品
算了><
羅宋湯-ok,有點辣
蒜蓉包-有點硬,我喜歡必勝客蒜蓉包很軟

昨早11點我和阿媽去大家樂吃早餐煎蛋火腿(2片)多士-我鍾意蛋白,不鍾意蛋黃,比阿媽吃蛋黃,我鍾意2片火腿,也鍾意多士塗牛油,借阿媽多士,haha火腿通粉-很麻麻,我鍾意狗仔粉,可惜冇sp:我有帶數碼相機,可惜拍不到,可能光影不得,算了下次會
昨早11點我和阿媽去大家樂吃早餐

火腿通粉-很麻麻,我鍾意狗仔粉,可惜冇

sp:我有帶數碼相機,可惜拍不到,可能光影不得,算了下次會
2005-11-23 10 瀏覽
1哥火鍋X 2:1)珍珠蠔蝴蝶蝦肥牛火鍋—珍珠蠔雖然唔夠大,不過勝在新鮮;蝴蝶蝦鮮甜加爽口,唔錯唔錯;另外雞肉豬肉無咩特別,新鮮囉!2)螺片大蝦肥牛火鍋﹣因為屋企人叫0既,無全部試過,簡單講,螺片有d怪怪咁,好似食一片無味切片擦膠…兩個火鍋配料都好豐富,冬瓜、豆腐、過橋米線、魚蓉麵、生菜、白菜、超甜粟…等等。咁多隻配料,比較唔好可以話係魚蓉麵,無味加超鞋口!魚翅套餐拼甜酸魚柳、白飯﹣魚柳略甜,不過都幾好食0既!全部加埋$140

魚翅套餐拼甜酸魚柳、白飯﹣魚柳略甜,不過都幾好食0既!

全部加埋$140