I ordered a “boneless hai nan chicken rice” yesterday. It turned out to be very disappointing with so many bones were found. Please see my attached photo. There are so many restaurants offering boneless Hai nan chicken out there. Most of them can do what they claim: which is boneless. Occasionally, there will be one bone or two in some of the restaurants. However, this chain fast food shop offered me a lot of bones, which is highly disappointed.Also, the favoured rice was not well-cooked. It is

Also, the favoured rice was not well-cooked. It is very chewy. Bad experience this time.

Honestly, I am a fans of cafe de coral since childhood. This time is really disappointing.
2018-04-14 326 瀏覽
  今日一支公,都唔知去邊度食好,唯有幫襯下最親民既大家樂啦!見到最近賣行廣告既香茅豬扒滷香肉燥飯,比個機會佢,試下!唔試由字何,一試把鬼火!我一攞,個碟超級大!不過得個碟....d飯少到爆炸!配料有半隻蛋、粟米、肉燥同三塊豬扒,豬扒既Size只有手掌咁大,我真係2啖就咬晒了!而且都無香茅味...再講d肉燥,無乜滷水味,同台灣𠴱d差好遠,我直頭形容為無乜味!d飯真係陰公,真係好少,我係女仔都唔夠食,男仔點算?大家樂睇黎係一哥焗豬比較穩陣...

大家樂睇黎係一哥焗豬比較穩陣...

2018-01-18 183 瀏覽
Ordered a discounted lunch set, came out so good. Fired rice was full of meat and peas. The sauce was tasty.
2018-01-15
10 分鐘 (堂食)
2017-08-11 285 瀏覽
一人晚餐,途經呢間大家樂諗住快食,見到圖片鰻魚飯個樣都唔錯就揀咗...係好快,3分鐘就出到餐,但係個釜飯上面條鰻魚比起幅圖起碼細左三分一,仲要係超乾!係喺爐上面烘過籠果種...條鰻魚太黐住個燒架,我夾唔起,於是走返去取餐處同佢講叫佢換一條比我.等新個條嘅時候,佢响我面前銷毁個條“鰻魚乾”,由於太乾嘅關係,佢就咁倒,倒條魚唔郁,要揾筷子大力篤佢落桶, 我忍唔住問佢,“你而家知條魚有幾乾啦?”佢唯有答“黎緊呢條ok㗎”温馨提示小心中伏,都係食番豬扒飯同鐵板餐算嘞
佢唯有答“黎緊呢條ok㗎”
温馨提示小心中伏,都係食番豬扒飯同鐵板餐算嘞
2017-08-11
3 分鐘 (堂食)
2017-07-31 189 瀏覽
今日約左班新相識朋友一齊傾下將來既大計,就在公司附近找到呢度,六點多時間尚早,人還未算多,找了個舒適位置,就看看有什麼好食之前有看過廣告,是鰻魚石頭鍋飯,那就試試看。還好沒有中伏,果然跟廣告相似,而石頭鍋亦熱力十足,可以弄出飯焦來,而鰻魚份量十足且十分可口,好在鼓油汁分開上,所以我就按自己口味來放,沒下太多。這餐晚餐尚算滿意
之前有看過廣告,是鰻魚石頭鍋飯,那就試試看。
這餐晚餐尚算滿意
2017-06-30 174 瀏覽
尖沙咀剛剛 開咗間新裝修大家樂! 叫咗佢最出名係一哥焗豬扒飯!因期間限定送可樂呀 !所以就抵食啲啦! 45蚊啫 賣相一流 個豬扒又夠淋 我最鍾意佢嗰個茄汁味! 嗰份量又啱啱好 !仲有啲蔬菜粒咁 !下次都會再食
賣相一流
個豬扒又夠淋
2016-08-13 576 瀏覽
平時好少食麥皮, 但同事極力推介大家樂的無糖麥皮,因為係無糖, 較其他餐廳加了糖健康, 所以今朝決定去試下。可能時間尚早, 好多位。可以先去買食物,望下餐牌,同事應該講呢個 :S3 牛奶燕皮 + 阿活香嫩炒滑蛋  $24.5 (配牛油厚多士及即磨咖啡)先食厚多士, 其實都預左, 都係感覺預先烘好, 唔會好熱, 但牛油可以煉奶花生醬或果醬, 呢樣都要讚一讚呀 !!!!炒滑蛋 - 也做到滑蛋的感覺, 只嫌份量一啖就無晒。即磨咖啡 (唔需要加錢), 估唔到咁好飲, 奶的份量亦落得啱我心水牛奶燕皮果然無糖, 講真有時都唔太慣食太淡的食物, 但間唔中也要一次的。一邊食, 一邊用手機煲返韓劇, 好快又可以食晒 !! ^^
平時好少食麥皮, 但同事極力推介大家樂的無糖麥皮,
因為係無糖, 較其他餐廳加了糖健康, 所以今朝決定去試下。

呢樣都要讚一讚呀 !!!!

炒滑蛋 - 也做到滑蛋的感覺, 只嫌份量一啖就無晒。
一邊食, 一邊用手機煲返韓劇, 好快又可以食晒 !! ^^
$24.5 (早餐)
2015-02-01 564 瀏覽
     今天要去理工大學領取馬拉松的用品,自從成為了大家樂的會員之後,外出用膳首要的選擇似乎都是大家樂,因為每惠顧五次,贈送十五元,每次消費二十五元或以上,可以扣取五元的贈送金額,唯獨消費少於二十元則無法儲到積分。我覺得持續光顧的話,真的能省下不少金錢。  我喜歡吃大家樂的下午茶,以及喝她的熱奶茶。因為下午茶份量不會太多,吃不完的話會造成浪費。  今天我就是怕會過了下午茶時間,所以以極速跑來這裏,其實都沒甚麼選擇了,所以只好吃奶油多和熱奶茶吧,雖然無法扣取和賺取積分,但是實在不想吃太多,只好選這個餐吧。  多士明顯比以前的細小和薄了,好像縮了水,煉奶和牛油也減少,只有薄薄的一層了。大概是百萬騰貴的緣故吧。這件多士顯得極為輕巧。  唯獨奶茶,夠熱及香濃,質感絲滑,所以不錯。  我很喜歡這家大家樂的環境,因為是在地庫,環境比較安靜,燈光柔和,甚至讓人覺得浪漫,食客也不多,地方寬敞,能容納很多食客。
奶油多配熱奶茶

唯獨奶茶,夠熱及香濃,質感絲滑,所以不錯。

2015-01-13
2011-03-21 185 瀏覽
e間大家樂ge呀姐好好人, 可能因為比較少人同埋得閒啦今次試下個和風紙上燒睇落好多野,其實大部分都係菜黎ga ja>_<個蛋都蒸得幾滑~不過味道平平無奇~燒呀燒呀D野真係冇咁易濃, 同埋拎起張紙D呀姐都流得乾淨D不過D味道真係全靠個醬汁冇左醬汁點燒都唔好味(除左冬菇~~~~~)不過要俾D耐性去燒...岩哂D唔係好趕時間ge人囉...不過敗北係冇野飲><太貴了!只此一次!
e間大家樂ge呀姐好好人, 可能因為比較少人同埋得閒啦
今次試下個和風紙上燒
睇落好多野,其實大部分都係菜黎ga ja>_<
個蛋都蒸得幾滑~不過味道平平無奇~
燒呀燒呀
D野真係冇咁易濃, 同埋拎起張紙D呀姐都流得乾淨D
不過D味道真係全靠個醬汁
冇左醬汁點燒都唔好味(除左冬菇~~~~~)

不過要俾D耐性去燒...
岩哂D唔係好趕時間ge人囉...
不過敗北係冇野飲><
太貴了!

只此一次!
2011-03-13
2011-01-24 102 瀏覽
考試前去到tst, 見到好耐冇食o既大家樂, 諗起個一哥焗豬扒飯就流晒口水~ 個飯仲係以前o既水平, d豬扒"林"到用spoon都介得開. 份量好大, 連咁大食又餓住肚入去o既我都食唔晒!不過呢間野真難搵. 係路口已經見到個大家樂牌, 但團住個大廈行左一圈都未見到影..原來係地下

2011-01-15
2010-12-20 70 瀏覽
大家樂雖然係咁加價,,,但係佢既野食都越黎越好食架,,,西多士,,,整得幾好,,,中間夾住D花生醬有好多,,,奶茶就普普通通...再黎越式肥牛湯河,,,肥牛少左D,,,但係就好好味,,,湯底幾夠味,,,正!!!西多+野飲 $16肥牛河+野飲 $19.5抵吧!!!下午茶!!!算係咁啦~~~
大家樂雖然係咁加價,,,
但係佢既野食都越黎越好食架,,,
西多士+奶茶

西多士,,,整得幾好,,,中間夾住D花生醬有好多,,,
奶茶就普普通通...
越式肥牛湯河

再黎越式肥牛湯河,,,
肥牛少左D,,,
但係就好好味,,,
湯底幾夠味,,,正!!!

西多+野飲 $16
肥牛河+野飲 $19.5

抵吧!!!下午茶!!!算係咁啦
~~~
$19.5 (下午茶)
西多士+奶茶
越式肥牛湯河
2010-09-11 41 瀏覽
「千層香咖喱」融會近二十種香辛料秘製,以小茴、荳蔻及南薑等香辛料糅合芬奴、香茅及羅勒等香草調配,各取其色、香、味、辛等不同要素,調配出別具層次的咖喱風味新配方更特別加入蔬菜、菠蘿及椰汁等炮製,以蔬果的清甜平衡辛辣,同時誘發出咖喱的香甜。「千層香咖喱」有兩款辣度,微辣或激辣主菜方面有燒雞、牛肉及豬排可供選擇加HKD2可配大的支裝可樂一支根據廣告介紹燒雞是走地雞,以特別調配的咖喱香料醃製再經三重烤焗炮製成「千層香咖喱燒雞」三重烤焗第一重先以文火輕炸,將肉汁鎖緊第二重以中火烤焗,確保肉質保持鮮嫩第三重以猛火一燒,外皮立即變得金黃香脆先說微辣的咖喱汁芭比自己覺得辣度算剛剛好激辣的相信胃會受不了滿滿一碗的紅油看上去很是恐怖像是用紅油拌飯一樣不過真的有辣度又有其獨特的香氣跟一般泰式或茶記的咖喱味道全然不一樣燒雞不像在炸過後有烤燒過樣子根本就像剛炸起來,還沒瀝乾油的樣子把外皮去掉才吃雖然沒什麼雞味可言,但雞肉超嫩滑的比KFC的烤雞或燒雞還更嫩沾著香濃咖喱汁來吃,還不錯勒~伴碟還有兩小塊鳯梨及小蕃茄吃過咖喱後用來中和一下口腔的味道,剛好詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.

「千層香咖喱」有兩款辣度,微辣或激辣
主菜方面有燒雞、牛肉及豬排可供選擇
加HKD2可配大的支裝可樂一支
根據廣告介紹
燒雞是走地雞,以特別調配的咖喱香料醃製
再經三重烤焗炮製成「千層香咖喱燒雞」
三重烤焗第一重先以文火輕炸,將肉汁鎖緊
第二重以中火烤焗,確保肉質保持鮮嫩
第三重以猛火一燒,外皮立即變得金黃香脆
先說微辣的咖喱汁
芭比自己覺得辣度算剛剛好
激辣的相信胃會受不了
滿滿一碗的紅油看上去很是恐怖
像是用紅油拌飯一樣
不過真的有辣度又有其獨特的香氣
跟一般泰式或茶記的咖喱味道全然不一樣
燒雞不像在炸過後有烤燒過
樣子根本就像剛炸起來,還沒瀝乾油的樣子
把外皮去掉才吃
雖然沒什麼雞味可言,但雞肉超嫩滑的
比KFC的烤雞或燒雞還更嫩
沾著香濃咖喱汁來吃,還不錯勒~
伴碟還有兩小塊鳯梨及小蕃茄
吃過咖喱後用來中和一下口腔的味道,剛好
詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=3998
2010-09-10
3 分鐘 (堂食)
2009-11-09 45 瀏覽
09.11.05 迷你叉燒飯茶餐@大家樂最近因為生病的關係總是想吃米飯來平衡一下感冒藥讓人昏睡的藥力中午隨便吃了點簡單的東西,下午茶時間到大家樂來個迷你叉燒飯叉燒只有薄薄五片,對我來講剛好今天的叉燒像豬頸肉的質感脂肪跟肉巳經融化成一片,不能像平常的肥叉燒能把明顯的肥膏咬開入口肥美甘香,好吃卻是致肥之極!白飯有滿滿一碗,香軟好吃~碗仔翅很足料,有香菇、肉絲、冬粉及木耳絲勾芡濃稠有度,味精也沒有下的太過火配上香醇的即磨咖啡,活力都回來了!詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=2075
09.11.05 迷你叉燒飯茶餐@大家樂

最近因為生病的關係
總是想吃米飯來平衡一下感冒藥讓人昏睡的藥力
中午隨便吃了點簡單的東西,下午茶時間到大家樂來個迷你叉燒飯
叉燒只有薄薄五片,對我來講剛好
今天的叉燒像豬頸肉的質感
入口肥美甘香,好吃卻是致肥之極!
白飯有滿滿一碗,香軟好吃~
碗仔翅很足料,有香菇、肉絲、冬粉及木耳絲
勾芡濃稠有度,味精也沒有下的太過火
配上香醇的即磨咖啡,活力都回來了!

• 迷你叉燒飯,即磨咖啡
2009-10-28 32 瀏覽
09.10.23 老火湯晚餐@大家樂很想喝老火湯路經大家樂發現原盅老火湯晚餐決定在這解決晚餐是晚小菜有菠蘿生炒骨、油泡斑片及蒜子肉末浸走地雞本來想吃斑片的,但看到“油泡”兩字不敢冒險就點了走地雞,外加一個上湯浸娃娃菜在櫃台付款,拿著含號碼的收據等叫號一個人的等待一分鐘也覺得很漫長約五分鐘後我的大餐終於好了!老火湯以盅盛上非常的有模有樣把蓋子打開湯頭顏色濃郁還有不少的湯料果然真材實料單是喝這個老火湯巳經心花怒放再來嚐一下走地雞有足足半邊的小型走地雞,伴以勝瓜、瘦肉末、好幾顆原整的蒜子及葱椒絲勝瓜吸受了高湯精華,軟稔入味整顆的蒜子經過爆炒,很香很好吃(個人很喜歡吃蒜勒)肉末很瘦,卻不會乾巴巴走地雞味道像鹽焗雞除了雞腿及雞翅,其他部份肉質還滿老的不過味道真的很不錯!為了把整盤去皮的主菜吃光光白米飯只能坐而不動隨餐附上的普洱茶剛好在最後關頭解油膩HKD46的晚餐因為老火湯很正宗,主菜很像樣的情況下完全不覺得心疼!詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=2032
09.10.23 老火湯晚餐@大家樂

很想喝老火湯
路經大家樂發現原盅老火湯晚餐
決定在這解決晚餐

是晚小菜有菠蘿生炒骨、油泡斑片及蒜子肉末浸走地雞
本來想吃斑片的,但看到“油泡”兩字不敢冒險
就點了走地雞,外加一個上湯浸娃娃菜

在櫃台付款,拿著含號碼的收據等叫號

一個人的等待
一分鐘也覺得很漫長
約五分鐘後我的大餐終於好了!

老火湯以盅盛上
非常的有模有樣
把蓋子打開
湯頭顏色濃郁
還有不少的湯料
果然真材實料

單是喝這個老火湯巳經心花怒放

再來嚐一下走地雞
勝瓜吸受了高湯精華,軟稔入味
整顆的蒜子經過爆炒,很香很好吃(個人很喜歡吃蒜勒)
肉末很瘦,卻不會乾巴巴
走地雞味道像鹽焗雞
除了雞腿及雞翅,其他部份肉質還滿老的
不過味道真的很不錯!
為了把整盤去皮的主菜吃光光
白米飯只能坐而不動
隨餐附上的普洱茶
剛好在最後關頭解油膩

HKD46的晚餐
因為老火湯很正宗,主菜很像樣的情況下
完全不覺得心疼!

• 老火湯
2009-09-12 26 瀏覽
09.08.27 大家樂早餐@尖沙咀安點了一份雞肉漢堡 + 炒滑蛋配吐司另加一個火腿通粉我則點了一份煎雙蛋 + 鮮油餐包配牛奶燕麥店家說炒滑蛋是用上北海道牛乳炒製而成吃出來是不是真的用上貴價的北海道牛乳不過還滿滑嫩的灑上點鹽巴,放在吐司上一大口給咬下去~~~~~個人最喜歡的吃法不過以炒滑蛋來說,還是大快活最讚!雞肉漢堡跟通粉沒吃到記得很久以前吃過雞肉漢堡,比牛肉漢堡來的軟腍因為用上雞肉的關係,口感也沒那麼油膩牛奶燕麥大家樂是大眾多連鎖快餐店中最好吃的燕麥煮的半透明,順滑又帶點咬勁最近推出了無糖燕麥,可是買票時忘了點無糖的…嗚嗚雖然用煉奶煮的特別香濃好吃,但肥死了啦鮮油餐包是一個跟手掌差不多大小的餐包中間切開,剛好放進那片另外盛上的鮮奶油餐包不是暖烘烘的,麵粉香也稍微欠奉西餐廳的餐包反而更好吃詳細評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=1794
09.08.27 大家樂早餐@尖沙咀

安點了一份雞肉漢堡 + 炒滑蛋配吐司
另加一個火腿通粉
我則點了一份煎雙蛋 + 鮮油餐包配牛奶燕麥

店家說炒滑蛋是用上北海道牛乳炒製而成
吃出來是不是真的用上貴價的北海道牛乳
不過還滿滑嫩的
不過以炒滑蛋來說,還是大快活最讚!

雞肉漢堡跟通粉沒吃到
記得很久以前吃過雞肉漢堡,比牛肉漢堡來的軟腍
因為用上雞肉的關係,口感也沒那麼油膩

牛奶燕麥大家樂是大眾多連鎖快餐店中最好吃的
燕麥煮的半透明,順滑又帶點咬勁
最近推出了無糖燕麥,可是買票時忘了點無糖的…嗚嗚
雖然用煉奶煮的特別香濃好吃,但肥死了啦

鮮油餐包是一個跟手掌差不多大小的餐包
中間切開,剛好放進那片另外盛上的鮮奶油
餐包不是暖烘烘的,麵粉香也稍微欠奉
西餐廳的餐包反而更好吃

$22 (早餐)
  • 牛奶燕麥
  • 即磨咖啡