餐廳: 大家樂 (廣福商場)
資訊:

2025-03-06 74 瀏覽
芝士黑椒汁焗牛扒飯是一道充滿創意的料理,結合了酸甜與濃郁的風味。牛扒煎得恰到好處,內裡肉質鮮嫩多汁,與黑椒醬汁完美融合。蕃茄🍅和菠蘿🍍的酸甜為整道菜增添了清新的層次感,加上面層配上蘑菇同香濃嘅焗芝士🧀,則帶來濃郁的香氣和滑嫩的口感,與牛扒相得益彰。不過焗飯控制火喉方面需要作出改善😝另外,咖哩牛腩飯香氣濃郁,帶有微微的辛香,層次豐富。牛腩燉得軟嫩入味,幾乎入口容易溶化,與咖哩的香氣完美融合。馬鈴薯吸收了咖哩的精華,口感綿密,每一口都充滿滿足感。整體來說,連鎖食肆品質保持水準,但bar 枱服務員態度有待改善。
2019-05-11 1853 瀏覽
突然間好想食鐵板餐,所以就去咗大家樂睇下晚市有無得食。好開心有鐵板餐,但見到個餐牌竟然又無酥皮湯,又無薯菜同白飯揀,只係得意粉、法蘭克福腸同埋牛油餐包,真係有啲失望。不過冇辦法真係好想食,所以最後叫咗紐西蘭西冷牛扒鐵板。紐西蘭西冷牛扒鐵板 ($59) : 牛扒都算幾大塊,不過可惜欠缺牛味,同埋黑椒汁不夠惹味,而意粉、牛油餐包、法蘭克福腸都屬一般,最慘係食完成個鐵板餐都唔係咁飽肚,鐵板餐既性價比真係一般。
突然間好想食鐵板餐,所以就去咗大家樂睇下晚市有無得食。

2019-04-17 145 瀏覽
依家社會百物騰貴,好味既食物未必飽肚,而飽肚既食物亦未必好味。今日經開大家樂就走咗入去睇下有咩抵食得嚟又好味。發現下午茶餐有期間限定,雞脾跟紅豆冰都只係 $25 真係可遇不可求,最後叫左炸雞脾跟紅豆冰再加 $7 加配雪菜肉絲米粉。炸雞脾都算幾大隻,而且外皮炸到脆卜卜好香口,食落口重啖啖肉之剩肉質嫩滑 ; 不過紅豆冰就遜色了少少味道偏淡 ; 而米粉同雪菜肉絲既份量都算合理,以 $32 就食齊以上既食物而且味道又唔差,其實真係好抵。

2018-09-08 193 瀏覽
今日下午途經大家樂就走左入去睇下呢期有咩下午茶抵食,睇左一陣發現有一個好似幾抵食又好飽肚既餐 (N4) 鮮蝦一口雲吞湯配細碗叉燒飯。細叉燒飯其實都幾大碗一啲都唔細,叉燒燒得唔錯,好香口之剩不韌,而且個汁重好濃味添 ; 不過啲飯就完全係失敗之作,啲飯煮到好黏好似食糊仔咁,失敗。。。。。。食完咁濃味既飯之後,剛好有一個較為清清地既雲吞湯,配料有火腿絲、蛋絲、生菜、冬菇同有五粒雲吞。總括黎講,如果以 33 蚊有飯又有湯算係咁,可以飽肚得黎又唔太差既午餐。

2017-05-28 192 瀏覽
放假嘅日子,好正常會將午餐延遲到下午茶時間,而大家樂2點半岩岩好。作為大家樂嘅fans之一(雞翼fans),大埔依間分店味道就一般,炸菜米量小唔入味,冇咗食開個種味,雞翼唔夠香唔夠甜,檸茶正常味,pizza厚多士好似係新產品,皮脆有驚喜。

2016-10-16 377 瀏覽
是夜家裡不開爐,放工後便得立即走去廣福的大家樂,皆因經驗所得,這分店每晚8點後便要乜無乜。廣福能吃的實在不多,即使吃大家樂大概也只是吃焗豬扒飯。這夜一於狂熱一下,點了份久遺了的鐵板餐。鐵板狂熱 (栗飼豬扒‧非洲雞扒) $55大家樂的鐵板餐雖然大致上也離不開西冷與雜扒兩款,但其他經常轉換的配搭也算是沒有心思中的心思吧。而最近則是配上旋風脆薯。是日餐湯是羅宋湯,看上去異常足料在大家樂來說是很罕有的!入口帶辣的茄香似乎有點驚喜,可惜越喝越鹹,最後放棄了。暖笠笠的餐包烘得微脆,塗上牛油後夠香口,不錯。在西冷與雜扒之間,最後選了栗飼豬扒與非洲雞扒。肉質結實的豬扒嚼勁十足,勉勉強強也吃得到肉香。至於非洲雞扒也夠大塊,惟脂肪十足,吃時得邊吃邊吐,不喜。雖然不是甚麼新東西,但在大家樂出現旋風脆薯總予人新鮮感。味道就是薯條的旋風版,吃來有點點的咸味,大概是經過調味吧,表現可以。兩塊扒與一個炸薯,味道雖然不算太好,但總算吃得超飽!

鐵板狂熱 (栗飼豬扒‧非洲雞扒) $55

鐵板狂熱 (栗飼豬扒‧非洲雞扒)
暖笠笠的餐包烘得微脆,塗上牛油後夠香口,不錯。
鐵板狂熱 (栗飼豬扒‧非洲雞扒)
在西冷與雜扒之間,最後選了栗飼豬扒與非洲雞扒。
鐵板狂熱 (栗飼豬扒‧非洲雞扒)
肉質結實的豬扒嚼勁十足,勉勉強強也吃得到肉香。
鐵板狂熱 (栗飼豬扒‧非洲雞扒)
至於非洲雞扒也夠大塊,惟脂肪十足,吃時得邊吃邊吐,不喜。
鐵板狂熱 (栗飼豬扒‧非洲雞扒)

兩塊扒與一個炸薯,味道雖然不算太好,但總算吃得超飽!
2016-09-27
2016-06-29 116 瀏覽
噚日開始放大假,所以特別清閒,晏晝去左大家樂嘆下afternoon tea set,我叫左個chicken wing with noodle,雞翼好香口,肉味濃。又無過火,但D noodle油左D,食得好滯。
用餐優惠
試食活動
2016-01-16 258 瀏覽
大家樂見!講到童年回憶,細個香港嘅小店食肆唔多,大家樂大快活等等嘅連鎖快餐店,可謂佔據我小學時代! 當中打邊爐更加係不得不提!今日,亦係為咗懷緬返嗰種味道!| 穀飼牛+豚肉火鍋 |如圖所見,份量好足,細細個爐同平日大圍打邊爐當然係唔同氣場,但迷你款喺呢刻更覺可愛!講返個鍋,清湯底就真係好清,有啲似滾水加鹽,不過清有清好,健康啲又可以原汁原味啲!配料方面,穀飼牛嚟講都算脂肪分怖平均,色澤鮮豔,一份都有五、六片架!豬方面,色澤有啲暗淡,感覺好似放咗一段時間,少少唔新鮮嘅感覺,不過味道方面入口又正常,但冇乜豬肉香,口味偏淡。其他配料仲有草姑、豆皮、木耳、蕃茄仔、生菜同烏冬,份量好足,一個女仔食絕對夠!

| 穀飼牛+豚肉火鍋 |

男人的浪漫,不一定要豆腐火腩飯,也不一定要青島啤。有時只要獨個兒吃吃飯,想想自己的未來,都可以好浪漫。難得七一假期母親大人有街去,適逢家裡糧草已盡,只好懶洋洋地爬到街裡去找吃。雖說是找,其實可選的只有大家樂、茶記、麥記,還有酒樓而已。最後還是踏進了大家樂。鐵板雙髀併 $54在這天之前,網上流傳著一張有關鐵板雙髀併的圖片及實物對比圖,本來就已使我卻步。不過慣常吃的焗豬扒飯早已售罄,唯有冒險一試這具爭議的鐵板餐。不知是改善了還是小弟走運,雙脾的實物也可以接受。不過本來跟餐的湯品由忌廉雜菇湯,變成了紅蘿蔔雪耳排骨湯。以為這中式湯只是例湯質素,試了幾口倒也清澈,雪耳爽口之餘紅蘿蔔也夠清甜。至於牛油餐包,明顯是早餐麵包吧,普普通通。雙髀併所指的是煙燻茄汁燒BB豬髀及香草雞腿配意粉,不知是忙中有錯還是那樣,BB豬脾也添加了香草。先吃香草雞腿,其實是燒雞腿吧,至於香草味嘛,完全是吃不到的那種。還好僅熟的雞肉算是嫩滑。煙燻茄汁燒BB豬髀雖然茄汁甜味豐富香口,可惜肉質粗糙過至乾身,不過很厚肉卻是事實。本來為這份鐵板餐選配了黑椒汁,不過既然豬髀及雞腿都經過醃製調味,那就將黑椒汁、意粉及雜菜拌勻,一變而成黑

鐵板雙髀併 $54
鐵板雙髀併
不知是改善了還是小弟走運,雙脾的實物也可以接受。
鐵板雙髀併
至於牛油餐包,明顯是早餐麵包吧,普普通通。
鐵板雙髀併
本來為這份鐵板餐選配了黑椒汁,不過既然豬髀及雞腿都經過醃製調味,那就將黑椒汁、意粉及雜菜拌勻,一變而成黑椒雜菜意粉,吃起來也挺香口呢~
2015-07-01
2013-09-25 138 瀏覽
廣福的大家樂, 閒時都係公公婆婆既好地方, 夏天涼冷氣, 冬天就避下寒, 吹下水, 下午既大家樂, 門庭若巿... 但一到晚飯時間, 反而冇咁多人, 容易搵位... 厚切一哥焗豬扒飯 - 80後冇理由未食過, 由學生時期既$20 雞, 食到而家$39, 但味道有保證, 咁岩今日新鮮出爐, 更加香噴噴, 菠蘿粒仍然靚靚仔仔, 蕃茄仲係漲卜卜, 唔會溶溶爛爛.  豬扒一般, 勝在夠淋,  用匙羹都可以切開黎食, 多汁也是賣點之一, 如果食到尾唔夠汁會好掃興的, 今天的厚切一哥焗豬扒飯, 果然做到一哥風範!! 重鎚雜扒鐵板 - 50几蚊一個扒, + $6 有酥皮湯, 再 +$6 有特飲, 加埋唔洗$60當然咁既價錢, 我既既要求都唔會高既, 但近年大家樂既鐵板已經好唔錯, 酥皮海鮮湯塊皮太厚, 只有几粒湯料,雞肉脆皮腸好味, 其他肉類仍有少少雪藏, 但煎得几香口, 但整個套餐勝在夠大堆頭, 抵食!

厚切一哥焗豬扒飯

酥皮海鮮湯塊皮太厚, 只有几粒湯料,
雞肉脆皮腸好味,
其他肉類仍有少少雪藏, 但煎得几香口,
但整個套餐勝在夠大堆頭, 抵食!
重鎚雜扒鐵板
2013-09-03
厚切一哥焗豬扒飯
2012-06-08 37 瀏覽
今晚唔知食咩好,就去大家樂食吧!今餐我倆叫咗同一樣嘢食~~鐵板牛扒.我份鐵板牛扒配番茄汁,小妹覺得個汁太杰,而且右手邊兜薯角係凍,一D微暖都無,今餐唯一可取,就係件牛扒夠大件.老公份牛扒同我嗰份一樣,但老公份牛扒嗰塊鐵板唔夠熱.總括而言,只可以飽肚,不可以有其他其望.
老公份牛扒同我嗰份一樣,但老公份牛扒嗰塊鐵板唔夠熱.

總括而言,只可以飽肚,不可以有其他其望.
2012-06-07
2011-08-07 31 瀏覽
正式上任新工的第一天, 就由大埔外母的家中出發. 因為要早, 出了門口先食早餐. 身在廣福邨, 早上有開的食肆已經食得七七八八. 就近, 就在樓下, 而且又夠快趣, 這一個早餐, 非大家樂莫屬了. 近來的早餐, 永遠都想食飽D, 所以都係叫了一個公仔麵餐來食. 不過, 本來叫了牛腩公仔麵的, 出來的卻是沙爹牛肉公. 雖然貨不對版, 但也不作投訴了. 始終時間是比較趕的.連鎖店的出品, 係就係有信心保證. 不過, 沙牛公呢一家野, 始終係小形茶餐廳做得比較出色. 這大家樂的公仔麵, 沙爹味較淡, 湯底也淡. 稱不上一碗出非常出色的一碗麵. 早上充飢, 過得去啦.食飽了, 為我的新開始....出發.

食飽了, 為我的新開始....出發.
$20 (早餐)
2009-06-03 38 瀏覽
啱啱過咗端午節冇耐 , 屋企個雪櫃仲有好多"糉" , 咁我就是但食一隻做 lunch比我想像中既好 , d 料好足
啱啱過咗端午節冇耐 , 屋企個雪櫃仲有好多"糉" ,
咁我就是但食一隻做 lunch
比我想像中既好 , d 料好足
2009-06-03
$50 (其他)
2009-03-20 32 瀏覽
好耐都冇食過下午茶.款式依然多不勝數,仲有D花多眼亂.迷你叉燒飯拼碗仔翅,送即磨咖啡.雖說迷你,但份量都唔算少.白飯都足一碗滿,而叉燒都有數塊.碗仔翅:材料多,但味道就麻麻地,淡淡既冇乜味道,而個獻仲煮到一patpat.燒鴨米粉,最初比個叉燒米我.我都覺得有D奇怪,原來個收銀姐姐入錯單.好彩個燒味師傅好好人肯換比我.
好耐都冇食過下午茶.
款式依然多不勝數,仲有D花多眼亂.

迷你叉燒飯拼碗仔翅,送即磨咖啡.
雖說迷你,但份量都唔算少.
白飯都足一碗滿,而叉燒都有數塊.
碗仔翅:材料多,但味道就麻麻地,
淡淡既冇乜味道,而個獻仲煮到一patpat.
燒鴨米粉,最初比個叉燒米我.
我都覺得有D奇怪,原來個收銀姐姐入錯單.
好彩個燒味師傅好好人肯換比我.
2009-03-17
2009-02-07 34 瀏覽
看戲後沒打算在東涌解決晚餐,乘車返家樓下大家樂。四人要了西蘭花斑球燉湯套餐、意式茄汁豬扒串燒拼司華力腸鐵板餐+酥皮磨菇湯和一個醉雞肥牛火鍋。再說幾次結果也是一樣,總覺得樓下這間大家樂的味道最好,質素穩定,西蘭花斑球雖然好似冇落鹽咁,但斑球肉質嫩滑,西蘭花又不會炒得過熟或太生,時間剛剛好;鐵板豬扒是雪肉,肉味是欠奉,但蘸上鮮甜的意式茄汁的同吃,又可以接受,串燒的雞件亦不錯,有少少焦香;蘑菇湯濃稠度適中,不會太奶,大量的蘑菇茸更令整碗湯充滿香氣,飲完有 encore 多一客的衝動。火鍋不太特別,醉雞湯底的材料太少,沒有醉雞鍋湯應有酒香和藥材香,勝在用料豐富,一鍋足夠二人享用。