2021-07-26 2267 瀏覽
喺Ritz Carlton staycation,就梗係要book埋佢呢個無敵海景嘅晚餐,以無敵海景,同埋五星級酒店晚餐來講,呢度嘅價錢一啲都唔算貴,尤其是小童Menu,我覺得係非常抵食。一坐低先係一個巨型麵包,小朋友見到非常開心,最緊要嘅係好好味。我哋晚餐叫咗Steak & Frites set,包括左頭盤,牛扒,同甜品。頭盤可以選擇吼八爪魚,或者餐湯,我哋每人叫咗一樣,今晚嘅餐湯係忌廉南瓜湯。烤八爪賣相一流,但係如果可以再烤香口一啲會更好。南瓜湯非常美味,最緊要跟埋麵包一齊食,小朋友飲咗我半個湯。至於牛扒我哋叫咗Black Angus Ribeye,可以選擇緊薯條或者沙律,牛扒ok但唔係出色,我諗加錢upgrade去澳洲M7牛會比較好。小朋友我哋就叫咗Keats Menu,$120有一個主菜同埋一杯果汁,以五星級酒店來講,我覺得好抵食,因為之前去過其他餐廳叫Kids Menu,價錢貴,又唔好味。所以呢度kids menu我覺得非常抵,味道亦都好。至於甜品,可以選擇Ritz-Carlton Signature Chocolate Cake 或者 Blueberry Cheesecak

至於甜品,可以選擇Ritz-Carlton Signature Chocolate Cake 或者 Blueberry Cheesecake,我哋每人叫咗一款嚟試。佢呢度嘅cheesecake唔係非常「漏」嗰一種,再加埋sorbet,酸酸甜甜,非常夾。詞語個chocolate cake,直情係全文嘅重點,佢係跟咗一個橙sauce,再加埋少少酒,我係超級非常之鍾意食橙加朱古力嘅甜品,所以啱晒我口味。Chocolate cake做得非常錢Rich,兩個人share嚟食就啱啱好。
麵包
忌廉南瓜湯
烤八爪魚
Black  Angus  Ribeye
Ritz  Carlton  Chocolate  Cake
Blueberry  Cheesecake
Steamed  Chicken  Breast
2021-07-25
麵包
忌廉南瓜湯
Blueberry  Cheesecake
Steamed  Chicken  Breast
2021-05-19 3248 瀏覽
幾個女仔聚埋一齊就係想high tea想搵個高級少少嘅地方可以book枱又唔使排隊所以就 決定去環球貿易廣場上面嘅麗思卡爾頓酒店呢間大堂酒廊我哋今次選擇呢就係102樓,估唔到我星期四去我星期三下午book枱仲book到🤪🤪 好多地方都book唔到,我book咗下午嘅4:30,因為我想坐喺窗邊如果正正下午嘅話我怕會太過曬早到咗都冇辦法因為原來職員話要等客人嚟咗先至可以安排我喺附近坐到夠鐘先至再去,但係我發現原來4:30呢一段係好多吉位,好少客人選擇喺呢段時間進餐,基本上任坐,下午茶嘅糕點的確好精緻影得好靚呢個價錢已經包括左兩杯餐飲我自己覺得佢嘅咖啡麻麻,反而朋友叫茶 仲好飲$698兩位,另外仲有+1服務費坐窗邊的確實在太過曬所以我最後都係坐返梳化就算影相打卡的確一流,可以影到高級嘅感覺但係我覺得糕點嘅味道唔算太好食,但係入到口嘅,但係唔好抱住太大嘅期望始終佢呢啲糕點放喺 三層架 上 就算放長時間佢都唔會有變形所以佢設計呢個食物嘅時候用了方面都會有所將就大家記得喺102樓嘅時候搵呢一條玻璃走廊呢一個係必影嘅打卡位

幾個女仔聚埋一齊就係想high tea
想搵個高級少少嘅地方
可以book枱又唔使排隊
所以就 決定去環球貿易廣場上面嘅
麗思卡爾頓酒店呢間大堂酒廊
我哋今次選擇呢就係102樓,

估唔到我星期四去
我星期三下午book枱仲book到🤪🤪
好多地方都book唔到,
我book咗下午嘅4:30,因為我想坐喺窗邊
如果正正下午嘅話我怕會太過曬
早到咗都冇辦法
因為原來職員話要等客人嚟咗先至可以安排
我喺附近坐到夠鐘先至再去,
但係我發現原來4:30呢一段係好多吉位,

好少客人選擇喺呢段時間進餐,

基本上任坐,
下午茶嘅糕點的確好精緻影得好靚

$698兩位,另外仲有+1服務費

坐窗邊的確實在太過曬

所以我最後都係坐返梳化就算
影相打卡的確一流,可以影到高級嘅感覺
但係我覺得糕點嘅味道唔算太好食,但係入到口嘅
,但係唔好抱住太大嘅期望
始終佢呢啲糕點放喺 三層架 上 就算放長時間
佢都唔會有變形
所以佢設計呢個食物嘅時候用了方面都會有所將就

大家記得喺102樓嘅時候
搵呢一條玻璃走廊呢一個係必影嘅打卡位
2021-09-11 92 瀏覽
晚餐。工作辛苦,很想吃一個環境食物都佳的晚餐,有時候不想吃得粗飽,去酒店吃牛扒錯不了。Openrice 可以訂位,因為訂時間早,給了我們最角L字窗戶及大梳化,是晚天色很明朗,能看到很遠,梳化很舒服。意外地set dinner不算貴,由於一心來吃牛扒,我們選了牛扒set連甜點,也另外點了飲品,每人也不到800,比上層自助餐平一點點。先來個大麵包,包帶咸香,很有嚼勁,用來佐前菜很不錯。前菜我們選了沙律及八爪魚,沙律正常,八爪魚很大一條,很柔軟,很美味。主菜牛扒(medium),沒想到那麽大塊,薯條與麥記的很似,美味的,蒜烤到很軟,挑出一瓣壓爛連牛扒一同吃,很正。甜點我們各叫一個,芝士蛋糕正常,朱古力超級正,口感細滑綿密,橙味中和了甜膩感。全程望著美景嘆晚餐,覺得特別美味,最適合談心或閨密共聚,食物夠份量,質素也超好,讚!
晚餐。

先來個大麵包,包帶咸香,很有嚼勁,用來佐前菜很不錯。

2021-09-10
2021-09-10 0 瀏覽
今鋪終於到我豪一次喇! 上雲頂食下午茶!今次訂到位於102樓既The Lounge & Bar 食下午茶架 因為預訂真係好搶手!仲要望無敵海景位每日都有限, 包2人份甜品咸點 另有茶咖啡提供選了配香草茶 飲落好放鬆好清香茶架分3層 一職咸點 2層甜品 自家出品鬆餅香鬆脆口 配牛油果醬一起吃 鮮果醬香甜不膩 牛油特別濃香朱古力慕絲杯,濃郁朱古力漿加脆朱古力入口濃郁帶少少可可苦甘味好味新鮮水果撻,選用時令既生果入撻,今期係日本蜜桃同香印提子,特別香甜 撻皮酥脆美味仲有小龍蝦包用法包放上蝦肉加沙律醬,鮮甜蝦肉好味!仲有幾款都一口撻同批,非常豐富!The Lounge & Bar尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓102/F, The Ritz-Carlton Hong Kong, International Commerce Centre, 1 Austin Road West, Tsim Sha Tsui平均消費$300評分8/10
今鋪終於到我豪一次喇! 上雲頂食下午茶!
選了配香草茶 飲落好放鬆好清香
茶架分3層 一職咸點 2層甜品
仲有小龍蝦包用法包放上蝦肉加沙律醬,鮮甜蝦肉好味!
仲有幾款都一口撻同批,非常豐富!

The Lounge & Bar
平均消費$300
評分8/10
2021-09-06 0 瀏覽
一向都知Ritz Carton 102樓的bar & lounge 係食view,無expectations嘅情況下無咩失望!頂級素牛排係用beyond meat,同「頂級」有一段距離,以為會插上素肉旗仔但無出現,可能廚房go green,每次唔見素肉旗仔我都有疑惑coz 真係有餐廳上過真牛肉比我!就素牛排而言,side更重要,salad 的份量有D mean,sweet potato chips鹽多左,嗰3款醬suppose 係靈魂但完全唔知搞乜,可否多一點誠意?Waiter哥仔介紹的Rose Red tea好好味,after taste好soothing👍同行幾位點了tea set,都話麻麻地。服務方面,起碼幾個人serve過我地,都好有禮貌,無大甩轆,只是上錯兩杯嘢飲,算係亂中有序。

同行幾位點了tea set,都話麻麻地。

2021-09-03
2021-09-02 0 瀏覽
朋友生日傳統要搵靚靚地方打卡影相想要氣氛好環境靚有無敵海景緊係要去港女102樓 :p原來當日全場滿晒我地被安排係近門口位結果食到一半咁岩角落海景位空左出黎員工就即刻安排我地搬移座位十分貼心食物方面scone一如既往咁出色今次打卡忍手盡快趁熱食味道更加好因為我非常喜歡澱粉質,所以全多士,撻,焗蛋糕/布甸既組合好適合我!甜品有d偏甜,配上茶中和一下味道會比較好
朋友生日傳統要搵靚靚地方打卡影相
想要氣氛好環境靚有無敵海景緊係要去港女102樓 :p
原來當日全場滿晒我地被安排係近門口位
結果食到一半咁岩角落海景位空左出黎
員工就即刻安排我地搬移座位十分貼心
食物方面scone一如既往咁出色
今次打卡忍手盡快趁熱食味道更加好
甜品有d偏甜,配上茶中和一下味道會比較好
2021-08-25 169 瀏覽
Restaurant week dinner Restaurant week 的set dinner 是$588/3道菜基本上沒有選擇,只可以加錢轉另外的菜式我們只點了set dinner ,酒是另外點的頭盤凍薯仔沙律配蒜泥蛋黃醬及醃製八爪魚:很好的頭盤。凍的西班牙薯仔很軟熟,蒜跟蛋黃醬的味道配搭得宜,八爪魚也煮得軟腍。安格斯牛肉眼扒:這個有點失望。牛扒牛味不夠,肉質也有點硬,而且碟子不夠熱,牛扒很快就冷了。大概不算是酒店level ,不過$588這個價錢實在是很便宜。配的田園沙律很新鮮,醋的味道很好。甜品的橙酒朱古力和檸檬撻都不錯。橙味和檸檬味很突出,酸味令人精神一振。這裏環境和服務非常好。
Restaurant week dinner

基本上沒有選擇,只可以加錢轉另外的菜式
我們只點了set dinner ,酒是另外點的

頭盤

配的田園沙律很新鮮,醋的味道很好。

這裏環境和服務非常好。

2021-08-25 153 瀏覽
去完天際100參觀,慳咗幾百蚊,近近地,去吓Ritz Carlton酒店試一試下午茶,除了點了英式傳統下午茶,還點了三文治(配薯條),水牛雞奕。這間的甜品,好似比較甜,水牛雞奕醬汁又比較酸,其實收呢個價錢有4隻,又較酸,其實可以加返啲配菜(青瓜條,甘荀條等等…)清吓口腔。三文治入面塊bacon太乾硬,我要撩出嚟,口感不對(軟脆的三文治易咬,但突然有塊乾硬的煙肉夾中間,有啲影響咬感)職員的服務幾好,見太曬,自動自覺幫客人落半窗簾,檔到太陽光,又不會看不到景。座在窗口位置,沙發略太軟有點凹陷感,要用但有咕臣可以頂一頂背脊,就舒服一點(唔知是否我坐個張喺咁定點啦~)今餐大概吃了$1300幾。總括來說,是幾舒適的環境,飲杯茶食件餅,酒店價錢,一年一次又ok嘅
2021-08-20 318 瀏覽
呢幾個星期做HSBC嘅餐廳週,真係對佢又愛又恨,愛係我可以用一個reasonable嘅價錢,一個人都可以試我想試嘅餐廳,恨嘅就係我又要洗錢,唯有食第二餐嘅時候慳返啲啦!睇完個list,見到Ritz Carlton嘅Lounge and Bar係個list度,就一於約埋食貴嘢buddy去望住個靚景食下嘢!一去到餐廳帶埋去個窗邊位坐低,望出去個景靚到呢!今日夜晚又好好天喎,清到呢!之後就再望返餐廳週嘅menu啦,基本上都set好咗冇咩要揀,要揀嘅就係加唔加錢轉item。上前菜之前就當然嚟個包先啦!Ritz Carlton d包之前都食過幾次都真心好食嘅!今晚呢個係香草包,加埋牛油好好食!到上前菜啦,個八爪魚薯仔沙律整體上係ok嘅,d八爪魚好柔軟一咬就開!到個牛扒啦!原本本身諗住佢都唔會好大塊,但一上到枱都OK大塊一定夠飽,我叫咗medium,有肉汁又有肉味,好味嘅安格斯牛!到最後甜品啦,又係比想像中大份,個檸檬撻夠晒酸,非常醒神!因為唔太甜所以可以好輕易成個食晒!因為都冇點樣再加嘢,所以埋單都係set Menu個價錢!咁嘅價錢咁嘅嘢食咁嘅環境,喺餐廳週先至會有!

香草包

八爪魚薯仔沙律
安格斯牛扒
檸檬撻
2021-08-19 144 瀏覽
Enjoying with this view in my morning Is a good morning The services and the quality was the bestThe must eat item is the egg Benedict
Is a good morning
2021-07-29 852 瀏覽
這天晚上香港隊勇奪的奧運花劍金牌,而我就在102樓吃飯,七點可以欣賞日落,八點可以欣賞幻彩詠香江。上次到訪的時候吃了特價龍蝦餐,今次沒有再點套餐了。只是點了龍蝦濃湯和美國肉眼扒。龍蝦湯味道合乎預期,有鮮味和酒香,未喝湯前吃了兩大個餐包,再加上一大碗湯已經有點飽了。肉眼扒是推介菜式,燒得剛剛好,配黑椒汁,還可以選擇兩個免費的伴碟,分別是黑松露薯蓉和烤大啡蘑菇,口感豐富,薯蓉不算多牛油,足夠兩人吃了。這間餐廳性價比高,有空可以再來試試中式的食物。
這間餐廳性價比高,有空可以再來試試中式的食物。
2021-07-26 261 瀏覽
平時唔多食早餐,但係一住酒店,就會非常之期待佢哋嘅早餐。疫情期間住過唔少酒店,有啲真係慘不忍睹,今次黎到Ritz-Carlton,簡直就係靚枱,靚景,靚早餐😋大酒店當然有egg station,有烚蛋,即制omelette等等。中式方面有蝦餃,燒賣,叉燒包,黑松露包,炒麵,楊州炒飯,牛肉粥,驚喜嘅係有炸饅頭,選擇非常之多,亦都係好味。冷盤有ham,煙三文魚,芝士,cereal,yogurt,各式水果。葉盤有薯餅,香腸,蔬菜,teriyaki salmon,真係眼花撩亂。仲有多款靚靚pastries俾你選擇,由於太興奮,掛住食無影相,大家如果嚟呢度Staycation,記住要book有埋早餐嘅package。
2021-07-26
早餐
又是同朋友慶祝生日的活動,也是找個藉口俾自己享受吓,消費吓,促進經濟吧!今次係去全港最高或全球第   高的酒店--Ritz Carlton 香港麗思卡爾頓酒店 Staycation 。餐廳The Lounge and Bar 位於102層,酒店 lobby 的一層,景觀可以想像有幾正!可惜的是這兩天的天氣麻麻,甚至乎有暴雨警告,但也錯有錯著,這種天氣讓我們感受到另一種景緻,就是窗外景色遜間千變萬化,一時雨中白矇矇,迷霧一片,一時朵朵白雲在窗邊飄過,讓人感覺進入仙境一般。今次想講酒店的自助早餐,大概是環境影響一切,感覺 Bravo!無論環境及食物質素也很好!🤩由於是8點前入座,餐廳安排了窗邊位。食物的款式不算多,但質素非常好!個人最喜歡的是各種口味的牛角酥。我首先揀選左芝士口味,真係好好味!後來見左右兩旁客人都揀左 raspberry 味,而且可以極個食進肚裡,所以也取了一個。美麗紅色的包裡面有香甜的 jam。是好食的,但個人還是喜歡鹹味的Croissant。另外一些甜酥餅也好ok!另外芝士也有幾款,最開心係見到有 mini brie,一人一個,不會被切割爛透。特別一提的是整蛋料理的姐姐

特別一提的是整蛋料理的姐姐,佢煎奄列好細心,見人少少還主動話可以把蛋送到你的檯。值得一讚!

總的來說,不計中式食品,這是一個很不錯的自助早餐,可以的話也會想再來的!

2021-06-24
2021-05-28 2508 瀏覽
麗思卡爾頓staycation既免費自助早餐之前去既酒店多數都係自助餐廳食早餐由於大部份福布斯五星酒店都係無自助餐既所以係套餐比較多以致一開始我有種錯覺係低級酒店先會食到自助早餐麗思卡爾頓個早餐唔並唔係設係自助餐廳既cafe103而係the lounge & bar不過都係自助形式the lounge & bar位於102樓今次係搭checkin櫃台架扶手電梯落去尋日去tosca條電梯見到呢個好似係畫一般物體既野係藍色今日落去呢個係紫色既電梯一落去就係食早餐既the lounge & bar而轉右既就係天龍軒同tosca一樣星期一既九點鐘其實無乜人但面向玻璃窗既毒L位都係full晒我地就被安排坐係最入既角落頭卡位同一樣都係窗口位我覺得呢個位仲好添舒舒服服安安靜靜仲有270度景可以望到港島西至昂船州一帶以酒店房黎比喻既話就係31同32號房左右餐檯今次口罩套並唔係信封形而係呢種可折形同其他兩間同層既星級餐廳一樣the lounge & bar一樣係有標誌性既吊燈但係呢度既吊燈係比其他兩間餐廳都巨型好多仲落到幾乎係頭頂可以觸及既位置he lounge & bar除左會用黎做早餐仲有下午茶同埋
麗思卡爾頓staycation既免費自助早餐

因為有見到其他客人好似有叫
唔知係自費定點樣
不過單點飲品就免費既
對住個海食早餐真係幾chill

the lounge & bar同其他兩間餐廳個設計其實都係一樣
一樣有呢d金色閃閃既酒櫃

而且服務好好
整體感覺幾好
2021-01-11
早餐
真係掃興,諗住嚟請朋友食飯,當係多謝佢以前對我的照顧照顧,所以揀一間比較好的酒店食個下午茶,諗住呢間咁貴,實冇死喇,點知中伏!第一,成間酒店冇人推門,我唔係話自己殘廢,所以以為推門,不過一間五星級酒店,我未見過係冇人推門,所以比較之下,呢間就比較差啦第二,環境,如果坐到窗邊位,可以觀望香港景色,確實係唔錯,如果坐唔到窗邊位都唔使覺得可惜,可以遠眺窗景。另外,其實佢哋廁所都有大玻璃望到出面景色,幾搞笑。第三,餐廳員工服務,三個字,不合格。舉手完全睇唔到我,三個人一齊舉手都睇唔到我哋,既然睇唔到我哋,就不如安排我哋坐中間嘅位置啦,又要安排我哋坐側邊,坐得太側又睇我哋唔到。平常的五星級酒店,基本上只要抬高頭,有一個眼神,就會有人行過嚟招呼。第四,食物,叫咗一個二人下午茶,三個飲品,一個三文治🥪。三層下午茶質素好一般,蛋糕質素太差,好cheap,就連連鎖麵包店嘅西餅質素比佢哋更好!下午茶嘅重點,就係蛋糕細,不過希望係精緻好吃,呢間就淨係做到細,做唔到好食,真心覺得電鎖西餅店$4.5嘅蛋糕仲好食😓😓😓三文治,用料求其,成個三文治係凍嘅,咁都得?啲薯條又係凍嘅,林啤啤,如果冇廚房,可唔可以去隔離麥

三文治,用料求其,成個三文治係凍嘅,咁都得?啲薯條又係凍嘅,林啤啤,如果冇廚房,可唔可以去隔離麥xx買過嚟?交下功課都好啦!

唯獨最正常係飲品