2023-03-25 515 瀏覽
2023/03/25星期六嘅12:15到,仲諗住算早應該有位,未開定休息啊🥲🥲🥲 嚟10次可能得5次撞中😫😫🔫不過啲炒嘢同意粉係幾好食嘅,希望下次遇啱時間😂😂😂

不過啲炒嘢同意粉係幾好食嘅,希望下次遇啱時間😂😂😂
2023-03-25
2022-12-08 560 瀏覽
一向都有幫襯開佢地,除左唔太喜歡佢西多既牛油之外,其他都唔錯。上次黎到佢地已經關左門,今日去到問老闆娘點解上次咁早收,佢話冇乜生意,所以就早D收舖,我覺得佢地人又nice, D野又唔錯,價錢也算是合理,我當然要幫下佢地寫返個食評,我尤其喜鍾意食佢既冬陰公同喇沙湯麵,濃味既湯底加埋煮得彈牙既麵,好惹味!配埋炸雞翼,好滿足,佢哋既炸雞翼,外脆內嫩,而且仲好入味,正😋見倒佢仲有其他焗飯同意粉,下次再食😄
見倒佢仲有其他焗飯同意粉,下次再食😄
雞翼喇沙湯麵
2022-12-08
雞翼喇沙湯麵
2022-05-10 620 瀏覽
休閒日子去左大埔食下野,突然之間好肚餓,求其搵咗間舖頭去食!今次小編叫咗個大蝦炒飯!因為呢個係一個午餐、所以就叫佢啦!之後仲叫咗杯凍檸茶嚟飲!首先講吓杯凍檸茶!大排檔嘅質素啊!都唔算話太差嘅!茶底都係普通,但優勝嘅位置唔會話太淡!檸檬足夠!炒飯方面唔係太多油,而且都唔係太鹹!重點蝦方面就都算新鮮嘅!唔多似雪藏蝦!而且都算大碟!因為唔係好夠飽,小編仲叫咗個西多士食,配上糖漿更加!都夠脆既,鬆化既!但係有啲位置都有進步嘅空間!最後好方面,服務態度良好嘅!

最後好方面,服務態度良好嘅!
2022-04-28
2022-03-22 397 瀏覽
呢一間位於大埔街市嘅餐廳,睇佢個樣其貌不揚,原來啲嘢食係咁好味嘅!因為係小店,所以大廚都好用心去對待客人,因為食開淡口味嘅嘢,所以今次嘅冬陰公炒飯叫咗少油同埋少鹽!炒飯粒粒分明,食材豐富!
2020-12-15 1365 瀏覽
大埔街市熟食市場重開之後,據聞裝修過,這次去,看到後邊真的有這間大埔主持,看看餐牌,無論焗飯、午餐定還是下午茶都有吸引的選項。下午茶就點了一個炸豬扒薯條以及一個吉列魚柳薯條,賣相相當之精緻,好像前幾年瘋魔一時的那些「港女甜品」,即是一個長條型托盤,上邊畫了像星河一樣的畫作,只不過這裏就是中間放了一杯薯條,旁邊有蔬菜沙律,沒有番茄醬以及沙律醬,旁邊的吉列豬扒亦都剪開然之後用長竹籤插起,賣相可見一斑吉列豬扒將一塊剪成三份,不算太多,分量剛剛好,夠熱燙,豬扒醃過尚有肉香;蔬菜沙律仲有幾片尚算新鮮,中間的薯條份量不會太少,夠飽得來,亦都不會覺得薯仔太多薯肉,又飽又膩,兩種醬汁剛剛好,任君選擇。上街市樓上的熟食市場吃個30多元的下午茶,這兒的賣相以及抵食程度,可說是超班。
看看餐牌,無論焗飯、午餐定還是下午茶都有吸引的選項。

下午茶就點了一個
炸豬扒薯條以及一個吉列魚柳薯條,賣相相當之精緻,

尚算新鮮,中間的
任君選擇。

下午茶
2020-10-29 666 瀏覽
大埔煮廚用心待客,我每次都要求廚師為我小油,今日午餐板上沒有卡邦尼意粉,我之前食過所以廚師又特別做比我😁重視客人需要,唔會嫌我麻煩要求多多次次食兩份午餐連飲品都唔過$100重點係比外面茶餐廳品質之上所以我經常會嚟麻煩下廚師😋
重視客人需要,唔會嫌我麻煩要求多多
次次食兩份午餐連飲品都唔過$100
2020-10-29
卡邦尼意粉
冬陰功炒飯
2020-10-25 521 瀏覽
黎到大埔熟食中心搵食,我諗大部分人都會食麵啦!因為我唔係住大埔,唔熟呢度有咩食,所以我成層行左一轉,睇晒有咩食先揀。見到一間餐牌寫得好清楚食物同價錢,而且價錢非常公道,我就決定試一試佢。前言講完,入正題。我地叫左一個常餐:五香肉可午餐肉米粉,配奶油脆豬,黑松露炒蛋,熱杏仁霜。全部食物飲品味道都好正常茶記咁,我諗黑松露炒蛋出現喺茶記應該比較少見。個炒蛋ok 上面放左成一茶匙嘅黑松露,$39 呢個價錢都唔錯。杏仁霜都係正常,本人對杏仁霜有份執著,宜家好少茶餐廳沖得好飲,有d 直程沖到好淡,有d 就會沖到好杰,我嘅標準係當杯杏仁霜有少少凍時,面頭會結左一層薄薄嘅奶膜,為之濃杰適中。另一個叫左一份下午茶餐:炸魚柳薯條,熱奶茶,估唔到茶記都會擺盤咁用心佢將兩塊魚柳疊上薯條上面,放喺一隻白色大圓碟,旁邊用茄汁同沙律醬簡單地點綴一下。魚柳炸得香脆粉唔厚,但肉質偏淋,薯條係粗條,都唔錯。

前言講完,入正題。

2020-10-08 357 瀏覽
大埔街市重開左一排,梗係要帶屋企人黎支持下良心店舖😙。其實重開之前都有幫襯過幾次,質素都尚可,今次就介紹吓比大家。佢早餐嘅選擇都算多,有麵餐🍲、包餐🥪、扒餐🥩等等。我就點左炸雞翼配沙嗲牛肉米粉兩餸,附多士同熱飲。多士🍞尚算迷你,中間搽咗好少牛油,烘過底都叫正正常常。雞翼炸得非常香脆,但偏油,而且冇乜醃料食落較淡。沙嗲牛肉🐮鹹香,沙嗲同花生味🥜都唔明顯,牛肉就好淋又入味,不過牛肉味唔多。最鍾意佢米粉夠幼身,食落介乎粉絲同米粉之間🥢。整體來講我覺得正正常常,以街市位置來講非常方便,雖然唔係好高質素但經過都可以試下⭕️。

2020-08-31 377 瀏覽
很少去大埔,一則路途遙遠,二則身沒親朋戚友居於附近,極其量兩三年去一次大尾督燒烤,也不知該不該計算在內。得知一間心儀已久的糯米糍終於裝修完成重開,是日決定由荃灣走到大埔,十時出發,下午二時多抵大埔街市熟食中心,比想像中輕鬆,選來一家同路人茶記補充體力。黑松露炒蛋配奶油豬炒蛋有蛋香,佐以黑松露醬點綴,有一剎那忘掉自己身在熟食中心XD 而豬仔包烘得卜卜脆,加上牛油煉奶香甜可口,良久沒吃,滿足。沙嗲牛腸仔米 $39腸仔切成八爪魚狀有長有短的甚有心思,不過炸得過火,味道一般;沙嗲牛倒令人驚喜,牛肉大塊沒鬆肉粉味,沙嗲底做得香濃,吃下有如吃串燒般的香氣。吃畢挽著糯米糍開心的回家去。
黑松露炒蛋配奶油豬
沙嗲牛腸仔米 $39
吃畢挽著糯米糍開心的回家去。
2020-08-15