6天前 0 瀏覽
店名: 大哥雞飯去骨海南雞地址: 柴灣小西灣道9號富欣花園地下62-63號舖環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4/5今次同朋友黎到呢間新開嘅海南雞飯專門店,一場黎到當然要試下佢地嘅招牌海南雞飯啦‼️依家仲有限時優惠:B2或C4二人套餐,加碼送雞翼三隻,送完即止🥳招牌海南雞飯+轉雞髀位❤️❤️❤️❤️❤️$64+$12海南雞飯雞肉鮮嫩多汁,油飯香氣四溢,搭配辣醬為整體增添了層次感😆而轉雞髀位則為這道經典增添了更多口感,口感更為嫩滑🤩絕對值得嘗試🥰串燒小食拼盤❤️❤️❤️❤️$100拼盤係分享嘅最佳選擇,各種串燒風味令人驚喜,仲有鳳爪、春卷等😆好好食😋檳城滷水豬大腸❤️❤️❤️❤️$48調味非常入味,滷水香氣與豬大腸彈性完美結合,讓人一口接一口,根本停不下來😙完全係邪惡之選😌細碗肉骨茶❤️❤️❤️❤️❤️$68肉骨茶湯底濃郁,充滿香料味道,肉質軟嫩,食落好足料😆配上油飯更為一流😋大哥無味精住家湯一碗❤️❤️❤️❤️$18無味精做法讓人感受到家嘅溫暖,更令人感受到湯品味道自然🤩椰青❤️❤️❤️❤️❤️$28椰青是完美解渴選擇,清甜椰子水配搭上海南雞飯,一流😙
店名: 大哥雞飯去骨海南雞

串燒小食拼盤❤️❤️❤️❤️

檳城滷水豬大腸❤️❤️❤️❤️

細碗肉骨茶❤️❤️❤️❤️❤️

大哥無味精住家湯一碗❤️❤️❤️❤️
無味精做法讓人感受到家嘅溫暖,更令人感受到湯品味道自然🤩

椰青❤️❤️❤️❤️❤️
椰青是完美解渴選擇,清甜椰子水配搭上海南雞飯,一流😙

2025-08-03 0 瀏覽
講咗十幾年爭取開個小西灣站 而家終於有‼️不過只限大哥雞飯有🤣記得以前住小西灣 又喺小西灣番學聽咗十幾年啲議員講話爭取開通港島線嚟到小西灣到而家搬走咗 竟然同我講有小西灣站 🤨話說呢2日番咗娘家 咁梗係周圍行吓睇吓有咩轉變呀媽無啦啦同我講話 最大轉變係有小西灣站 我內心小劇場 🤔🤨🫨🤯 然後佢就話帶我去睇吓+食埋lunch好 就睇吓佢搞邊科 帶咗我去富欣原來係講緊喺小西灣新開張嘅大哥雞飯有個打卡位 成個港鐵站咁 搞到忍唔住打吓卡🍞鮮油班蘭咖央多士脆口多士再配厚切牛油 雖然食落邪惡 但加埋淡淡班蘭味 成件事ok晒🍜滷水雙拼檳城滷麵滷水牛肉+滷水大腸摻摻麵好少食到滷麵呢度有晒我鍾意嘅餸 豬腸同牛𦟌滷得好入味 🐥細碗肉骨茶+招牌海南雞飯肉骨茶爆多料 極濃郁食海南雞飯一定跟油飯雞肉嫩滑 唔嚡口痴牙另外再包咗一個輕盈魚湯浸時菜加22蚊食埋沙嗲串燒(2串)豬肉+雞肉串燒惹味 配埋沙嗲醬食得更滋味凍檸檳熱柚子蜜茶‼️限時優惠: B2或者C4 二人套餐 即刻加碼送3隻雞翼 送完即止
講咗十幾年爭取開個小西灣站 而家終於有‼️

肉骨茶爆多料 極濃郁
食海南雞飯一定跟油飯
雞肉嫩滑 唔嚡口痴牙

另外再包咗一個輕盈魚湯浸時菜
加22蚊食埋沙嗲串燒(2串)
豬肉+雞肉
串燒惹味 配埋沙嗲醬食得更滋味

凍檸檳
熱柚子蜜茶

2025-08-03 0 瀏覽
最近同朋友喺柴灣搵到一間好正嘅小店,叫做大哥雞,主打新加坡同馬來菜,特別係海南雞飯同各式小食,真係令人一試難忘!😉🤟🏻一入到大哥雞,環境乾淨企理,雖然係小店,但坐位安排得幾好,唔會太迫。店員好親切,落單快手,仲會同你講解餐牌,感覺好貼心。佢哋主打去骨海南雞,價錢親民,食物質素高🙌🏻鮮油班蘭咖央多士多士烤得金黃香脆,唔會太燶,搽咗一層薄薄嘅班蘭咖央醬,甜度啱啱好,帶有濃濃嘅椰香同班蘭味,再加一塊半溶嘅鮮牛油,入口香滑邪惡,食完一塊仲想encore!🥰招牌海南雞飯油飯(轉雞髀位)係佢哋嘅招牌菜,雞肉去骨處理,方便又易食!轉咗雞髀位後,肉質更juicy,皮薄爽彈,肉嫩滑多汁,啖啖肉好滿足!😗油飯粒粒分明,帶有淡淡雞油同香茅嘅香氣,仲有少少炸洋蔥粒點綴,食落好香口。配菜有青瓜同三款醬汁:黑豉油、薑蓉同辣醬,每款都好夾雞肉,特別係辣醬,微辣開胃,點少少已經好惹味!💛🙂‍↕️套餐仲包一碗無味精住家湯,湯料足,味道清甜,解膩一流!😄大哥香蒜雞飯油飯同海南雞飯差唔多,但雞肉多咗一層香蒜醬調味,蒜香濃郁,帶點微鹹嘅風味,食落比海南雞更加濃味!雞髀肉質一樣嫩滑,配上香蒜醬同油飯,味道層次更豐富,鍾意蒜香嘅朋

鮮油班蘭咖央多士

招牌海南雞飯油飯(轉雞髀位)

大哥香蒜雞飯油飯
同海南雞飯差唔多,但雞肉多咗一層香蒜醬調味,蒜香濃郁,帶點微鹹嘅風味,食落比海南雞更加濃味!雞髀肉質一樣嫩滑,配上香蒜醬同油飯,味道層次更豐富,鍾意蒜香嘅朋友一定會中意!☺️

獅城粉絲春卷
春卷炸得金黃酥脆,入面有粉絲、蔬菜同少少肉碎,餡料豐富,咬落口感層次分明,仲有淡淡嘅香料味,配上甜酸醬,開胃又唔膩,當小食或者配菜都好正!😆👍🏻

馬六甲炸魚餅
係我哋今次嘅驚喜之選!魚餅切得厚身,炸得外脆內軟,魚肉彈牙,帶有濃濃嘅魚香同香料味,熱辣辣上枱,趁熱食真係好滋味!😊

整體嚟講,大哥雞嘅食物質素好高,海南雞同小食都好有新加坡街頭風味,價錢親民,份量夠,食完真係好滿足!喺柴灣返工或者住附近嘅朋友,呢間店真係值得一試!📞
好耐冇食過海南雞飯,臭屁熊特登帶左肌肉熊去食一間朋友介紹嘅海南雞飯,就去左呢間大哥雞飯嘅餐廳。間餐廳啲裝飾都有啲心思,好有香港style,好似地鐵咁用紙皮石整左個小西灣/店名嘅打卡位,幾靚。餐牌有好多馬拉/新加坡菜式,我地就揀番自己嘅最愛系列+炸物😂😂😂招牌海南雞飯餐$64 海南雞飯嘅份量都幾大份,啲雞肉多過平時出面啲茶記。雞肉嫩滑,雞皮油而不膩,性價比高。油飯唔係得黃色咁簡單,真係有啲雞油香。 秘製炭燒豬頸肉喇沙摻摻 $64 豬頸肉真係超大份,係意料之外咁多。肉質正常,唔會成口油,仲搭埋個甜酸醬,好食!喇沙就正常水準,有豆卜、響玲、生菜,仲搭埋有粒開左邊嘅溏心蛋,好似日本拉麵咁,都幾好食😂😂星洲炸蝦餅 (3件)+$22 蝦餅都好食,搭埋甜酸醬真係幸福感Max獅城粉絲春卷 (3件)+$22春卷都唔差,內餡有肉,唔會有油膩感呢個價錢食到呢個size嘅海南雞/豬頸肉絕對係性價比高,肌肉熊都表示飽到爆。如果想食番有jelly個種海南雞,就有其他選擇啦。而且佢有好多分店 大埔 天后 屯門都有得食!之前食過佢地嘅鳯爪都唔錯架!_🍽味道指數:★★★★★📷環境指數:★★★★☆🛎服務指數:★★★★★💰

招牌海南雞飯餐$64

秘製炭燒豬頸肉喇沙摻摻 $64
秘製炭燒豬頸肉喇沙摻摻

星洲炸蝦餅 (3件)+$22
蝦餅都好食,搭埋甜酸醬真係幸福感Max

獅城粉絲春卷 (3件)+$22
春卷都唔差,內餡有肉,唔會有油膩感
星洲炸蝦餅及獅城粉絲春卷(各三件  +$22)

而且佢有好多分店 大埔 天后 屯門都有得食!
之前食過佢地嘅鳯爪都唔錯架!

_
😋推薦指數:★★★★★

📍大哥雞飯
2025-07-25
秘製炭燒豬頸肉喇沙摻摻
星洲炸蝦餅及獅城粉絲春卷(各三件  +$22)
  • 招牌海南雞
  • 秘制豬頸肉
2025-07-05 257 瀏覽
小西灣,等了20多年,終於有一間食物水準似樣啲嘅餐店. 多一個選擇.可以有南洋風味的食物.海南雞飯、肉骨茶,就算係一個簡單的例湯,也值得一試. 大家也試下幫襯一間小店.
2025-07-04
作為小西灣街坊 非常興奮小西灣終於等到久違有質素餐廳進駐話說我天后返工都有食過大哥雞飯都知道質素有保證知道天后將會開到8月就結束個時都覺得可惜 又少一間飯堂但原來同時靜俏俏係港島區都開番間咁近自己 梗係帶埋屋企人去試下招牌海南雞飯 $64一直都係我嘅回頭item雞肉肉質非常嫩滑海南雞除左雞係主角當然醬汁都好重要分別有酸辣醬 甜豉油醬 薑蔥醬份量都頗多大哥香蒜雞飯 $67本身唔好油飯 但又想試下 意外一點唔油膩 仲好有油香味會不自覺飯多左鍾意食炸蒜嘅朋友 一定唔錯過大哥無味精住家湯非常足料 好多渣係有味道嘅湯 唔係水還水 渣還渣真係好有住家feel沙爹串燒2串 跟餐+$22叫左豬牛雞牛肉略厭有啲乾雞肉同豬肉會同沙爹汁夾啲香茅豬扒喇沙 $77豬扒炸得好香口喇沙味道好惹味十分推介3個餐加埋都係$250左右係呢區絕對可以接受另外店舖有個打卡位 好有心思作為小西灣街坊見到呢個”地鐵站牆”應該會回心微笑睇得出店主對小西灣有種情意結
作為小西灣街坊 非常興奮

十分推介

3個餐加埋都係$250左右
係呢區絕對可以接受

另外店舖有個打卡位 好有心思
作為小西灣街坊見到呢個”地鐵站牆”
應該會回心微笑
睇得出店主對小西灣有種情意結
2025-06-27
香茅豬扒喇沙
2025-06-22 478 瀏覽
小西灣食店比較少新鋪,要不舊式小店,要不連鎖快餐店,這次大哥雞飯這類店開來小西灣還是比較少見,開張不久已經二度到訪。雞飯上次午餐已經試過,雞肉滑嫩,配菜合味道;這次直接拉大隊一起來吃,叫了二人餐加小食,有雞又有元蹄,有湯有菜也有咖央多及串燒,整體口味不錯。元蹄夠軟滑,雞也一樣嫩,小食也很好吃。畢竟之前要吃海南雞飯最少也要到柴灣,現在小西灣也有實在對當區居民來說是好事。

咖央多士
海南雞
元蹄

2025-06-22
咖央多士
海南雞
元蹄
2025-06-19 448 瀏覽
這晚路經發覺這間區內的新餐廳,即入內進餐,餐廳內環境裝修都簡潔,價格亦算合理,當晚四人進餐,點了個二人套餐(包括半只海南雞,肉質嫩滑,一碟小食拼盤,兩碗份量十足肉骨茶還有前菜醬香青瓜和油飯,更有兩杯飲品),我們還加了一碗喇沙,真真經濟抵食,而且是四人都十分滿足,這店將會成為我家的飯當之一。
  • 肉骨茶
  • 海南雞飯
2025-06-08 613 瀏覽
第一次食這店的馬來食品,真的不錯,海南雞和其它食品也很好,尤其例湯,食了兩次都不同,一次是椰子雞湯,另一次是南瓜雞湯,標榜無味精,但也很好味。比該區的五,六間麵店一窩蜂賣牛雜,牛腩,雲吞和丸類,突圍而出,有驚喜!
2025-06-08
係小西灣翻工咁耐,我地終於迎來新餐廳啦!🆕/細碗肉骨茶+招牌海南雞飯$95/-包輕盈魚湯浸時蔬,老火湯/熱飲呢個午市套餐直頭必嗌啦,$100都唔洗包咁多野…肉骨茶超足料,入面嘅肉都好稔。而海南雞就無骨嘅,唔會好肥,入口都幾滑,點酸辣汁最開胃醒神🌶️/沙爹串燒+$22(2串)/呢度嘅沙爹醬好濃郁,偏向咖喱味比較香,用來撈飯/麵簡直一流🤤🥘/滷水雙拼檳城滷麵$68/-包老火湯/熱飲今次揀左滷水牛肉同滷水大腸,我對於大腸給予最高嘅評價🫡係一般食地道車仔麵先食到嘅嗰種質感,口感上嘅滿足簡直難以形容🥩牛肉超軟,牛肉味幾重/馬六甲炸魚餅+$22/熱氣之選🥰幾厚,口感彈牙,上枱後趁熱食幾正🦐/鮮油班蘭咖央多士$30/見到menu上有呢個已經即時心心眼😍多士唔會好燶,搽左層薄薄地唔漏嘅咖央醬,同靈魂鮮牛油🧈食嘅時候,牛油處於半溶狀態,超邪惡滋味🍞
係小西灣翻工咁耐,我地終於迎來新餐廳啦!🆕

/細碗肉骨茶+招牌海南雞飯$95/
-包輕盈魚湯浸時蔬,老火湯/熱飲

/沙爹串燒+$22(2串)/

/滷水雙拼檳城滷麵$68/
-包老火湯/熱飲

/馬六甲炸魚餅+$22/
熱氣之選🥰幾厚,口感彈牙,上枱後趁熱食幾正🦐

/鮮油班蘭咖央多士$30/