2024-04-12 0 瀏覽
特登揀一條終點係鰂魚涌既行山路線,就係為左大叻個炭燒香茅豬扒飯😌平時lunch hour永遠座無虛席,今日下午茶時間黎到,即刻有位✌🏻佢地嘅香茅豬扒飯從未令我失望🥰 香茅雞扒一樣好好食,選擇困難嘅我糾結左好耐,豬扒定雞扒好呢? 如果可以雙拼就好啦😂 同埋佢份量大,細食既話最好叫少飯,唔洗浪費👍🏻今日仲叫左個雞絲扎肉撈檬,好classic嘅組合,同樣份量超大,味道不錯

下午茶
2024-01-18 345 瀏覽
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢⚫🥞美食體驗🧇:佢係幾多分店既,我食呢間係鰂魚涌。味道好好,性價比高🚗交通:平民食店黎講,價錢同味道無得輸,有下午茶時間,真係幾平。60~70蚊左右就食得好豔富。但佢個鋪位有個極大的問題,座落於小巷深處,小巷對正的路口位有個好大的垃圾筒,環境惡劣。老老實實,我食過一次真係肚疴左。所以性價比方面我無法子要扣一星,如果佢無個垃圾筒我一定比五星🧑‍🍳服務:店員都係好勤力的姨姨。🍳食物搭配:火車頭、生牛肉湯河都好好食。佢地的辣椒都係正既,不過呢種放辣椒的方式其實都係果句......唔衛生。你係唔知道佢幾耐先挖哂成個碟入面D辣椒出黎做一次大洗。只能講係食野方面要講信心。另外,我唔推薦係度飲凍奶茶,我上次就係咁出出地事。飲熱飲我覺得會好D。呢間野我都幫襯過兩三次。係好食既
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢⚫

🧑‍🍳服務:店員都係好勤力的姨姨。

• 火車頭
2023-08-07 924 瀏覽
餐廳位置比較隱蔽,但係每逢中午時間都會吸引到好多人去食飯。但係咁樣都表示餐廳會比較忙,所以要落單同埋埋單可能都要曬啲心機,因為永遠都好多人喺度排緊隊。見到嗰度嘅服務姐姐都做到有啲燥底,所以去食要有定心理準備,俾多啲同理心🫶🏻最鍾意佢哋嘅香茅豬扒或者香茅雞扒飯都好大碟,而且啲肉都醃肉得好入味,食落去真係會有好香嘅香茅香味湧出來,而且煮得啱啱好,又大塊,配埋啲飯,同埋面頭嘅蔥油,午餐都可以食得好飽😋

2023-05-10 1009 瀏覽
同同事四條友去搵嘢食,午餐時間鰂魚涌附近超多人,唔係同事大都唔識過嚟呢間舖頭,人都係依然超多,不過好多都會外賣返上Office食,我哋去都好見到唔使等位就直接坐底,同事話呢度最出名嘅就係個雞扒或者豬頸肉飯,我哋幾個叫咗一個豬頸肉飯一個雞扒飯一個撈夢一個湯河粉,結果係最遲上😅😅 但係所有食物份量超足,女仔真係超飽男仔就啱啱好,好食嘅,味道偏重,如果你鍾意食雞扒飯嗰啲都可以試吓
蝦餅撈夢
2023-05-05
蝦餅撈夢
2023-03-13 890 瀏覽
最近發現咗一間喺公司附近嘅越南餐廳,最出名係食佢嘅炭燒豬扒飯,今日試過豬頸肉都不錯👍🏻😋呢間位置喺巷仔嘅盡頭,次次行過都唔為意🤭有一次同事帶咗我嚟食,平時好少食咁大份肉嘅我,竟然喺呢度可以食晒成碟豬扒😂配飯都好多人叫,但我自己就最鍾意配湯檬粉!平時一到lunch time已經好多人等位,所以等待嘅時間都要預留返10至15分鐘,又或者坐出面就可以快啲🤔 午餐價錢嚟講算ok, 好大份,男仔食都夠飽。不過今日發現佢加咗價😮around $60 一份左右。但呢間都會係我lunch嘅選擇,而家一個星期都會嚟食一次😆

2023-03-13
  • 炭燒香茅豬扒飯
2023-03-10 685 瀏覽
中伏,食撈檬送生肉。lunch買扎肉雞絲撈檬外賣,返到office諗住開餐,撈撈下,撈到件生肉出黎,係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉係生肉!!!!!!!!好彩喺食之前見到,如果唔係一定會肚痛。好嬲,又蝕左61蚊,仲要捱肚餓好嬲好嬲好嬲好嬲好嬲好嬲好嬲好嬲好嬲好嬲!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!😡😡😡😡😡😡😡😡😡

外賣自取
2022-10-06 1306 瀏覽
正所謂一日唔死一日都有驚喜哇今次呢個驚喜就大囉😲😲😲朋友附近住啦🏠諗住叫佢地膽搵間好西嚟試吓咁🤨佢話呢間好👍🏻咁就試試佢啦😯喂🤩得喎🤩【海南雞二人餐 $198】哇❗哇哇哇🤩嗱講真我本身真係冇諗過個portion會大得咁交關😂佢個火車頭河係兩人份🚂🚂勁大勁多野然後粉又勁多咁🌍啲餸真係有啲驚喜佢個牛丸咬落去有肉汁嫁😲😲跟住俾足生熟牛肉🥩兩樣都正其實仲有牛腩呀牛柏葉嗰啲越食越有😲同埋個湯😲又幾順口好飲冇味精唔口渴但係又順口送麵啱啱好跟住佢話馳名嗰個海南雞😲😲😲哇喺😲😲好食過嗰啲咩咩專門店🤩個雞又係靚仔雞🐔嚟,皮厚肉嫩肉味鮮煮又冇味精😯啲醬又舒服解膩😯食食吓就清左😂豬頸肉都幾好切薄薄哋幾脆口好食最❗緊要係冇萬年油味😎唔好以為個菜就普普通通哇佢上面pat馬拉戔鮮到😯oh wow....又同個菜夾喎😲我真心食住拍爛手掌呢間好呀呢間好👍🏻好介紹😯睇嚟隱世嘅美食真係好值得發掘🥸肥仔指數:🐒🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分大越越南餐廳沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食家 #食評
正所謂一日唔死一日都有驚喜

冇味精唔口渴但係又順口
送麵啱啱好

跟住佢話馳名嗰個海南雞😲😲😲
哇喺😲😲好食過嗰啲咩咩專門店🤩
個雞又係靚仔雞🐔嚟,皮厚肉嫩肉味鮮
煮又冇味精😯啲醬又舒服解膩😯
食食吓就清左😂

豬頸肉都幾好
切薄薄哋幾脆口好食
最❗緊要係冇萬年油味😎

唔好以為個菜就普普通通
哇佢上面pat馬拉戔鮮到😯oh wow....
又同個菜夾喎😲
我真心食住拍爛手掌
呢間好呀呢間好👍🏻好介紹😯
睇嚟隱世嘅美食真係好值得發掘🥸

肥仔指數:🐒🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分

大越越南餐廳
沙田沙角街8-12號花園城一期地下2號舖

#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #foodblogger #越南菜 #vietnamcuisine #Locomotive #Pho #海南雞 #馬拉盞 #沙田 #shatin #隱世小店 #驚喜 #vietnamesefood #大越
大叻除咗鰂魚涌之外🤣其實灣仔/北角/旺角/銅鑼灣都有分店,今次要講嘅呢就係鰂魚涌分店嘅炭燒香茅豬扒撈檬 $56🥰 呢個連骨香茅豬扒呢係燒得相當香口🐷🐷切好晒一條條,配合埋蔥油香同埋酸酸甜甜嘅撈檬,熱天食係真係一流嘅☀️☀️☀️☀️留意番‼️‼️‼️如果唔係好食得辣嘅朋友呢,就唔好將佢啲撈檬嘅汁倒得太多啦,如果唔係呢就真係辣到你出晒汗🥵🥵🥵🥵🥵鰂魚涌分店唔係咁容易搵😖😖佢係一個非常隱蔽嘅位置,真係需要睇清楚地圖先去到🗺🧭 鰂魚涌返工朋友留意番📣📣佢可以電話外賣嘅 📞📞咁去到就唔使同人排隊啦🤭🤭🤭🤭因為佢lunch都常當多人食😳堂食我自己就唔係咁prefer , 因為個個位無冷氣好熱,坐位就比較密少少,所以我自己多數都係叫外賣🤭
炭燒香茅豬扒撈檬

炭燒香茅豬扒撈檬
2022-09-01 625 瀏覽
中午這裡永遠都是人頭湧湧,但也阻擋不了我想吃的衝動😋餐廳在後巷盡頭的秘位,第一次找花了點時間。雞翼撈檬雖然是外賣,但撈檬的酸汁一點也不少,大大袋,完全不會不夠,檬粉爽口彈牙,雞翼炸到脆卜卜的,而且醃得非常入味,入面亦都無血水,嫰滑多汁,一口酸酸涼涼的檬粉,一口香脆嫰滑的雞翼,絕配,還有花生,生菜絲,蔥配搭在一起,原來撈檬可以咁好食😋,唔覺唔覺很快就食完。加埋杯熱菜蜜,甜甜的,這個中午飯很滿足。下之要試炭燒豬扒😍聽說也是十分出色😋

雞翼撈檬

下之要試炭燒豬扒😍聽說也是十分出色😋
  • 雞中翼撈檬
2022-08-18 492 瀏覽
呢度既炭燒豬扒雞扒都超級好食!但好大份次次夾硬食晒都太飽喇~~~所以今次試下叫左個撈檬,點知隔離同事叫左扎肉雞絲湯河,好似好好食,睇到我流晒口水!!佢見我星星眼咁𥄫住佢碗河,好大方咁同我交換食🤤🤤🤤湯河好好食,熱熱地,扎肉雞絲比起肉飯真係唔算多,岩岩好。其他同事又賞我幾塊豬扒🤤🤤好滿足💕💕💕
2022-08-10 364 瀏覽
話說啦我返工平時絕少食貴過50蚊嘅野嘅🤑所以冇咩事都係搵間平嘅算🤑有日啦我個同事又搵我喎🤨話有個越南野好正嫁信我啦咁💬咁我信左佢啦😥😥😥死喇返唔到轉頭🤯勁好食(✪ω✪)♧越南生牛肉湯河 $58♧嗱咁材料呢就一眼睇曬嫁喇正在邊度呢1️⃣大碗啦,啲河粉真係滑身唔係1999嗰啲,仲幾掛湯添2️⃣個牛揀得好,軟滑嫩口有牛味,仲要其實唔少3️⃣牛肉湯真係好飲,係煲唔係粉沖,飲落唔口渴,佢仲有一包嗰啲金不換呀辣椒嗰啲吊味,擺落去浸兩野風味更佳🤸🤸🤸但係佢真係勁隱世🤸🤸🤸古語有云:大隱隱於市佢就係傳說中嘅大隱隱了🤓成條街勁多野食啦佢又喺個巷仔個最篤篤個位偏偏最多人買就係佢😂信我啦買佢冇錯勁好食肥仔指數:🐒🐒🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #pho #vietnam #生牛肉河粉 #越南菜 #大叻 #environmentalunfriendly #環保 #foodpics #foodig #foodporn
話說啦我返工平時絕少食貴過50蚊嘅野嘅🤑
所以冇咩事都係搵間平嘅算🤑
有日啦我個同事又搵我喎🤨
話有個越南野好正嫁信我啦咁💬
咁我信左佢啦
😥😥😥
死喇返唔到轉頭🤯
勁好食(✪ω✪)

♧越南生牛肉湯河 $58♧

偏偏最多人買就係佢😂
信我啦買佢冇錯
勁好食

肥仔指數:🐒🐒🐒🐒🐒🐒/5🐒滿分

#foodiehk #food #美食 #美食家 #肥仔覓食 #食物 #hongkong #hk #hkig #Instagram #食家 #食評 #香港 #香港人 #hker #hkfoodie #delicious #pho #vietnam #生牛肉河粉 #越南菜 #大叻 #environmentalunfriendly #環保 #foodpics #foodig #foodporn #globaleats
大叻越南牛肉粉食過好多次,覺得都唔錯,性價比幾高,平平哋食下都幾好,天氣咁熱又想食啲冇咁Heavy嘅嘢,所以又去食下🤣午市套餐有飯有麵,都係五十零蚊就有交易。🍴扎肉雞絲撈檬 $56 (7.5/10)份量都好足,扎肉有三塊,生菜絲,青瓜絲,紅蘿蔔絲,口感好豐富,檬粉份量都夠凍,加上酸汁,好清新,好意入口好啱夏天食!雞絲唔會太乾身,撕得都幾細,扎肉有煎香過,正常札肉,唔會太鹹。整體來講都幾唔錯!🍴蝦餅撈檬 $56 (7.8/10)蝦餅即叫即炸,好香脆,入面係紮實嘅蝦肉加葱,有蝦味,好香口,美中不足就係細舊咗啲,得兩塊唔夠食🥹蝦餅好食過雞絲扎肉,但感覺雞絲扎肉好似抵食啲咁,睇落份量多啲XDDD🍴三色冰/紅豆冰 少甜少冰 +$10 (7/10)紅豆冰同三色冰差唔多,三色冰多咗啲菠蘿啫喱,椰汁好香濃,但甜咗啲,紅豆未夠軟淋,加$10有杯特飲就算啦都OK嘅~推薦指數: 7.5/10午餐嚟講都算唔錯,抵食飽肚,唔想食太Heavy嘅話可以試吓呢間。
午市套餐有飯有麵,都係五十零蚊就有交易。

🍴扎肉雞絲撈檬 $56 (7.5/10)

🍴蝦餅撈檬 $56 (7.8/10)

🍴三色冰/紅豆冰 少甜少冰 +$10 (7/10)

推薦指數: 7.5/10
1971 瀏覽
2021-10-20 1507 瀏覽
炭燒香茅豬扒飯連野飲$54 份量超大!豬扒同飯都勁勁勁多!😋😋炭燒味好香,豬扒非常入味,會比較香口濃味,重口味嘅朋友應該會幾鍾意!大大pet蔥油送飯係好香好好味....... 但真係超級油!蔥油另上會比較好,感覺無咁油膩這個價錢真係好平.... 所以都好多人幫襯😅 另外香茅雞扒飯都幾受歡迎,不過我不太接受到雞扒嘅雪味... 通常都係叫豬扒🙂😉
炭燒香茅豬扒飯連野飲$54

份量超大!豬扒同飯都勁勁勁多!😋😋
但真係超級油!蔥油另上會比較好,感覺無咁油膩

• 炭燒香茅豬扒飯
2021-10-13 822 瀏覽
朋友突然的來電反正有時間便出去一起吃吧😃朋友選上的餐廳他說這家比較保險哈哈 好吧到處亂吃這回事還是在下自己去做好了由於在下有選擇困難症所以讓朋友選餐他點了鮮茄牛腩河粉 $48和炭燒香茅雞扒飯 $48在下就幫忙點了自己的飲料 椰青一粒+ $30沒想到還真的不錯吃炆得好淋的牛腩啊❤裡面有一塊蕃茄 2片洋蔥 3件紅蘿蔔蕃茄濃郁但不是茄膏的味道難得也把湯喝光光也不會覺得口喉舌頭乾渴雞扒也不遜色好熟悉的味道 帶來莫名其妙的親切感轉變成好吃的感受真不錯的而且米飯有點粘粘的口感 在下喜歡上面放上點油蔥粒沒想到也能這般登對雞扒連皮帶有輕輕的油脂讓入口感更為滑溜而且就連底部墊菜也同樣不馬虎然後最差感覺的反而是那顆椰青雖然很清很薄 可是就沒了它應有的味道應覺整顆都是盛載著清水連椰肉都像是老椰皇的厚硬肉質 😅要是這樣$30 早不如多點一個餐 🤪看店裡生意很好客人來往源源不絕所以吃完不久坐跟朋友一起走了
朋友突然的來電

所以吃完不久坐
跟朋友一起走了
2021-10-13
2021-07-13 1261 瀏覽
鰂魚涌Lunch Time周圍都好多人排隊,係一個隱蔽的位置發現左大叻,而且一去到就有位。坐低叫左扎肉鷄絲撈懞,拌菜同鷄絲份量適中,炸肉有烤過的味道幾好食。落左好多酸甜魚露但整體都係偏乾而且味道較淡。而朋友叫的豬扒飯,豬扒就有好多!上菜速度算快,唔使等太耐。環境都舒服,唔會太熱。不過人坐得較密,有d嘈吵。或者選擇外賣會比較好。

落左好多酸甜魚露但整體都係偏乾而且味道較淡。
而朋友叫的豬扒飯,豬扒就有好多!

2021-07-05
  • 炭燒香茅鷄扒飯,炭燒香茅豬扒飯