2023-06-11 862 瀏覽
見十五響大力素食外賣一個香芋素仙斑同一個白飯,素仙斑即係芋頭魚,芋頭魚咬落外脆內軟,入口嘅芋頭彷如一口即溶咁香軟,一口芋頭魚同一口白飯又好夾芋頭魚份量好足,作為一人餐食完佢同白飯之後已經十分飽,好彩未有叫其他素食。
2023-05-04
外賣自取
  • 香芋素仙斑
2023-06-05 808 瀏覽
元朗黍講呢間大力齊廚都算唔錯…而且佢仲會有特價午餐添今日我就同老友來食午餐散叫熱辣辣,所以我叫咗凍檸樂我老友就飲豆漿呢個係我嚟到必食嘅咖喱薯仔羊腩…真係好惹味送飯一流另外叫咗個蟹柳時蔬….又係,非常有質感再叫多個沙嗲肉片炒河粉🥰🥰🥰咕嚕肉飯不過令我最吸引嘅….喺呢度嘅老火例湯…坦白講,如果你計元朗幾間素食店來講….例湯嘅質素,最好都係大力齋廚值得一讚佢哋嘅例湯係非常用足材料….每次嚟都係必點嘅😝😝😝😆😆😆
元朗黍講呢間大力齊廚都算唔錯…而且佢仲會有特價午餐添
今日我就同老友來食午餐散叫
熱辣辣,所以我叫咗凍檸樂我老友就飲豆漿
呢個係我嚟到必食嘅咖喱薯仔羊腩…真係好惹味送飯一流
另外叫咗個蟹柳時蔬….又係,非常有質感
再叫多個沙嗲肉片炒河粉🥰🥰🥰
咕嚕肉飯
2022-06-13 1860 瀏覽
同家人會定期品嘗素食,食得適宜一來可以減少對肉類的吸收,二來亦可以嘗試唔同的健康素肉食材。今日決定幫襯大力,自從開始品嘗素食,都有定期幫襯大力,由過往堂食及外賣自取,到疫情後經外賣平台送餐,都有繼續支持。叫咗2-3人套餐甲,有3個小菜,1個湯,2碗飯- 豆腐火腩, 素火腩賣相吸引,而豆腐亦算入味- 欖角蜜糖烤叉燒, 呢款係我同家人都好鐘意的菜式,口感及味道都OK- 沙嗲魷魚蠔豉時菜, 如果菜的份量可以多啲就好- 竹笙富貴素翅, 食材夠多,好味如果唔叫套餐,其實大力個餐牌都有好多選擇。另外一樣要提,大力近來亦開始使用較環保的食物盒,幫襯外賣的街坊多多支持!

叫咗2-3人套餐甲,有3個小菜,1個湯,2碗飯
- 豆腐火腩, 素火腩賣相吸引,而豆腐亦算入味
- 沙嗲魷魚蠔豉時菜, 如果菜的份量可以多啲就好
- 竹笙富貴素翅, 食材夠多,好味

如果唔叫套餐,其實大力個餐牌都有好多選擇。

2022-06-13
外賣送餐
  • 竹笙富貴素翅
  • 欖角蜜糖烤叉燒
2022-05-21 1196 瀏覽
520,家裡叫到會。我想吃素,可是大家反應不太熱烈。但因為520有著特別的意義,我就堅持了。為的是記念媽媽咪離開了19年🪷訂菜時都很擔心,怕份量不夠,又怕不夠熱。很囉唆地同餐廳溝通N次。姐姐沒厭煩,耐心的幫我落單,加單及改單😅準時7點出車,七點半到。貨車門一打開嚇我一跳,十幾箱包扎整齊。是全新郵寄盒,好乾淨利落👍🏼拆箱時,我已放下第一個憂慮 - 不夠熱。箱子全部暖笠笠,打開後錫紙盤更是熱辣辣🔥這個熱度,冬天encore 都一定無問題!27個大人加6個小朋友。點了春卷芋頭魚炸鱔甜酸齋咖喱羊腩甜酸排骨黑椒茄子牛丸豉汁雞卷蘭花羅漢齋上素乾炒牛河乾燒伊麵鹹魚雞粒炒飯黑芝麻榚後加了蜜汁叉燒,蘿蔔榚各一盤及粟米魚(例牌x2)一致好評,都說好味道。當中大家反應最好的是黑椒茄子牛丸同乾燒伊麵。酸齋蘿蔔糕叉燒都好正!份量好足,完全應該聽姐姐建議,不需要加單。但不要緊,全部都好好味,剩下的大家都幫手打包,一點都沒有浪費。剛好😆

27個大人加6個小朋友。點了

乾炒牛河
乾燒伊麵
鹹魚雞粒炒飯
黑芝麻榚

後加了蜜汁叉燒,蘿蔔榚各一盤及粟米魚(例牌x2)

2022-05-20
外賣送餐
其他
紀念日
  • 黑椒茄子牛丸,乾燒伊麵
2021-11-20 1361 瀏覽
🔎大力素食 (元朗)平時食得太多肉都想食吓素 外賣自取仲有88折 好抵食!🔹香芋素仙班 (芋頭魚) $81大推!外皮好薄又好脆 內裡芋頭勁軟綿綿 個汁酸酸甜甜好岩食 一個人食哂成份都唔會膩呀🔹蜜汁脆鱔 $86其實就唔係鱔嚟嘅 係炸杏鮑菇 酸酸地有啲黑醋味 💬初一/十五/星期六日堂食都會有加一收費 不過外賣自取就有88折優惠📍元朗媽橫路35號福昌樓地下7號舖
🔎大力素食 (元朗)
平時食得太多肉都想食吓素 外賣自取仲有88折 好抵食!

🔹香芋素仙班 (芋頭魚) $81

🔹蜜汁脆鱔 $86
其實就唔係鱔嚟嘅 係炸杏鮑菇 酸酸地有啲黑醋味

📍元朗媽橫路35號福昌樓地下7號舖
2021-09-14 1433 瀏覽
曾經有一段短時間持素都成日黎大力食飯最近又想食下齋 第一時間諗起大力 就同屋企人過左黎食晚飯叫左四餸一湯紅燒三絲翅佢有分一碗同一窩問左侍應一碗就一個大湯碗嘅分量諗住三個人食飯應該都夠一人飲一碗碗翅黎到好香好多料有冬菇、木耳絲、金菇…大大條素翅絲食落有少少麻油香最後仲每人分到兩碗抵細齋鹵味老豆話食齋一定要叫番碟細細份有齊5個款式又香又惹味欖角蜜糖烤叉燒最鍾意係依到嘅叉燒賣相似足真叉燒叉燒烤到好香脆外層均勻地包住一層薄薄嘅蜜糖食落好香甜又冇咁熱氣真係做得好出色蜜汁脆鱔鍾意食香口野嘅人一定會鍾意依個餸賣相又係像真度極高應該係將菇切絲攞去炸外脆內軟滑口感唔錯蜜椒薯仔牛肉粒以前我最愛食牛肉立願之後就戒左所以依個餸可以係話俾我過到口癮因為好耐好耐冇食過「牛肉」喇!加左黑椒去炒 唔辣但好香依個餸好好送飯好多人覺得食齋好悶 以為淨係得菜同豆腐黎過大力就會知食齋都可以有好多選擇而且依到嘅款式、賣相、食落嘅味道同口感好多都同真肉好似 可以話係能夠以假亂真相信抗拒食齋嘅朋友都可以一試其實食齋一啲都唔悶又環保啲 減少殺生 都係功德嘅一種順帶一提 大力會為區內弱勢社群贈齋菜有興趣嘅朋友不妨慷慨解囊 為有需要人士
曾經有一段短時間持素都成日黎大力食飯
最近又想食下齋 第一時間諗起大力 就同屋企人過左黎食晚飯
叫左四餸一湯
紅燒三絲翅

佢有分一碗同一窩
問左侍應一碗就一個大湯碗嘅分量
諗住三個人食飯應該都夠一人飲一碗
碗翅黎到好香好多料
有冬菇、木耳絲、金菇…大大條素翅絲
食落有少少麻油香
最後仲每人分到兩碗

紅燒三絲翅(碗)

老豆話食齋一定要叫番碟

口感唔錯

以前我最愛食牛肉
立願之後就戒左
所以依個餸可以係話俾我過到口癮
因為好耐好耐冇食過「牛肉」喇!
加左黑椒去炒 唔辣但好香
依個餸好好送飯

好多人覺得食齋好悶 以為淨係得菜同豆腐
黎過大力就會知食齋都可以有好多選擇
而且依到嘅款式、賣相、食落嘅味道同口感好多都同真肉好似

可以話係能夠以假亂真
相信抗拒食齋嘅朋友都可以一試
其實食齋一啲都唔悶
又環保啲 減少殺生 都係功德嘅一種
順帶一提 大力會為區內弱勢社群贈齋菜
有興趣嘅朋友不妨慷慨解囊 為有需要人士略盡綿力
2021-09-11
紅燒三絲翅(碗)
2021-09-08 1084 瀏覽
2021年9月8日(三)我和家姐的素食晚餐綠色生活健康又減碳香芋素仙班81元咕嚕猴頭菇86元銀芽三絲炒麵72元每逢初一、十五、星期六、星期日、節日及假期,設加一服務費
2021-09-08
香芋素仙班
銀芽三絲炒麵
咕嚕猴頭菇
Ordered the sweet & sour 'pork', wonton noodles, curry 'lamb' and hot and sour shark fin soup. Everything was very tasty. The wontons were so similar to pork in flavor and texture that I was actually concerned they had meat, but they were entirely veg based. The condiments and vinegar complimented them perfectly. The curry lamb was clearly not meat, but captured a lamb-like texture.  The 'shark fin' hot and sour soup had a great texture. The portion sizes were generous - we ordered a small soup but it came out as enough to share between the two of us. The hot tea was so excellent that I asked for the brand to pick some up myself. Will go back for the flavorful wontons and tea.
2021-01-06
  • wonton soup
2020-09-27 2407 瀏覽
正值十齊日...約了我一位食肉獸嘅朋友...佢向來唔鍾意素食....因為覺得食完會好快肚餓我今晚要食齋...所以會帶佢去一間好有質感嘅素食店...令佢有意想不到嘅感覺呢間素食店喺元朗位置都尚算偏遠但係勝在好抵食而且份量有充足通常十齋日嘅日子我都會來這裏食我叫咗呢個豉汁南瓜鰻魚連我老友都話好有質感好好味再叫咗呢個咖喱羊腩煲我老友食到停唔到口再加多一個沙嗲雞扒足料靚湯今晚我哋兩個人都食咗二碗飯佢話下次都唔怕再同我嚟佢仲話想試吓其他有質感嘅餸添

呢間素食店喺元朗位置都尚算偏遠
今晚我哋兩個人都食咗二碗飯
佢話下次都唔怕再同我嚟
佢仲話想試吓其他有質感嘅餸添
2020-09-22 1077 瀏覽
本人其實唔係太鍾意食齋因為好冇滿足感😆但係食完呢間嘅素食之後 完全顛覆咗我對齋嘅感覺😆😆俾大家睇吓我叫咗啲咩最令我驚喜嘅係用菇泥扮脆鱔😋勁似(最左上)之後就係黑椒牛柳粒 (最右下) 佢用咗麵筋泥扮牛柳粒然後蟹肉炒飯就冇乜特別 都係用啲扮晒蟹嘅蟹柳黎扮蟹😆然後左下嗰兜我唔記得叫咩名 但係佢用咗腐皮泥扮豬肉👍🏻👍🏻👍🏻最後係中間嘅兩兜湯羹 佢係用咗素翅泥做 雖然冇乜特別🤔佢有啲似碗仔翅每一啖都係驚喜幾值得食😉
本人其實唔係太鍾意食齋因為好冇滿足感😆
但係食完呢間嘅素食之後 完全顛覆咗我對齋嘅感覺😆😆

俾大家睇吓我叫咗啲咩

最令我驚喜嘅係用菇泥扮脆鱔😋勁似(最左上)

之後就係黑椒牛柳粒 (最右下) 佢用咗麵筋泥扮牛柳粒

然後蟹肉炒飯就冇乜特別 都係用啲扮晒蟹嘅蟹柳黎扮蟹😆

最後係中間嘅兩兜湯羹 佢係用咗素翅泥做
雖然冇乜特別🤔佢有啲似碗仔翅

每一啖都係驚喜幾值得食😉
外賣自取
2020-05-05 1359 瀏覽
我本身唔係素食者,不過已經係第5次黎啦!好鍾意呢度價錢唔貴、份量多、味道又非常好(純對唔會差過大自然等等出邊餐廳)整體menu 又好多野選擇,真係好好食!最鍾意芋頭魚、素雲吞、齋滷味、羅漢齋炒麵、炒飯、煎釀三寶
我本身唔係素食者,不過已經係第5次黎啦!

整體menu 又好多野選擇,真係好好食!

最鍾意芋頭魚、素雲吞、齋滷味、羅漢齋炒麵、炒飯、煎釀三寶

• 芋頭魚
  • 羅漢齋炒麵
  • 素雲吞
  • 豉汁煎釀三寶
  • 齋滷味
  • 紫菜鰻魚卷
2019-11-19 1410 瀏覽
今晚同主子清清地食齋, 我地叫左羅漢齋炒麵同鮮什菌扒時菜,羅漢齋炒麵係我主子至愛, 貪佢有脆口既麵食, 配料都足, 木耳爽, 如果5半前黎仲可以平十蚊添, 鮮什菌時菜都可以啦…呢餐清清地, 唔太重味, 幾好
2019-06-15 1757 瀏覽
今日放工時行過元朗廣場euro gogo 好多人,然後就算了,還是行過條天橋看看有什麼吃,經過好幾間肉食店還是天氣太熱的關係沒胃口,突然讓我見到一間素食,名叫大力素食而不是大力齋廚,於是進去座下來點,裡面有三個侍應,服務還不差,環境仲有觀音菩薩像,令我感覺安心,不過頭向上看看,冷氣機隔塵網沒洗,有點鼻敏感,然後便不理會了,叫了南瓜鰻魚飯,南瓜還不錯,素饅魚也不差,口感也很好,飯也比較大碗,整體味道不錯,只是做得不好是收據那裡寫43元,收時卻變了47元,但整體不差,因為其他地方都座滿人了
2019-06-15
  • 南瓜鰻魚飯
2019-03-09 1964 瀏覽
今年生日去食齌菜,元朗大力素食,店子不大,但也是好多人,選擇也好多的。叫左七彩酸齋拼盤小的,幾多的,齌都幾多的,有酸齌,咖喱,腎等等,唔會好漏!!咸魚雞粒炒飯,炒得乾身,有豆腐,雜豆粒,素火腿等。清清地幾好食。欖角蜜汁叉燒,這個好夠熱,好脆口好香,好好味,有d蜜糖味道,但食多幾件就有d漏。咕嚕肉,好多鮮菠蘿,好甜好正,咕嚕肉也是好香脆,有青椒也是爽脆。整體感覺良好,服務好好,價錢也合理的。味道都幾好,下次可以試其它菜式!

2019-02-12
2019-02-15 1682 瀏覽
見到有個大大嘅宣傳招牌,就諗住入去試下,不過我估對比以前真係風光不再,連個牌扁名都唔係好清楚 個食字都冇埋。但入面都好多人,我地兩個人要上上面果層搭枱,一張圓枱俾四pair 人坐,但感覺都可以,唔會太有壓迫感。餐牌有好多野揀,因為我唔係好想食假素,即係咕嚕肉呢啲,所以揀左雲吞、金菇蟹肉扒西蘭花同埋茄子醬爆魚旦。講左雲吞先,個湯味道有啲似雞湯,偏咸,唔知係咪落左味精。一碗總共有八粒雲吞,啲皮都比較厚,入面有雲耳同埋素肉,咬落去多汁同埋雲耳好爽口,味道不錯!不過食兩三粒就覺得好好味,再食多啲就感覺有啲膩。 個底仲有啲旺菜食下!佢啲金菇會加埋羅白絲,蟹肉佢用蟹柳,但同普通蟹柳有少少唔同,口感偏硬。西蘭花最好味,清甜,但整體冇乜特別。呢碟更加冇乜特別,本身以為醬爆魚旦會有啲特別野,點知都係普通魚旦味,茄子偏咸,有啲素肉絲係度。兩個人食嘅話唔算大食嘅都足夠,但183 蚊都唔平,會黎試多次佢啲假肉,睇下會唔會好味啲。

• 雲吞