3天前 0 瀏覽
自從各自都有家庭就小左機會同2個家姐見面所以難得一齊出街就緊係要食下好野家姐帶左我地去食大公館每道菜式都好精緻啲職員都好 Nice 好健談好值得推介比大家清香柚子凍鮑魚 ($148)上枱嘅時候 用乾冰做左效果仙氣滿滿 鮑魚食落爽滑彈牙帶小小柚子嘅酸甜感下層再有柚子肉 一啖食落去清新感爆發係口腔火焰酒香海鹽焗花螺 ($198)眼覺效果好好 職員會加入酒 再用火槍點火令酒精揮發 但保留酒香 花螺 肉厚 鮮味珍菌魚湯過橋鮮花枝 ($298)半生熟嘅花枝 用煮滾左嘅魚湯焯熟花枝食落好鮮嫩 魚湯味道非常濃郁鮮甜加上油炸鬼帶微脆口感金絲香芒貴妃蝦球 ($268)用芒果醬包裹住蝦球食落酸甜清新 蝦肉爽口彈牙表面既金絲脆脆增加左整體既口感黑糖龍井茶燻雞(半隻)($288)雞肉食落非常嫩滑醬汁味啱啱好唔會過重過甜配搭清香怡人龍井茶香金耳魚湯浸法國菠菜苗 ($168)菠菜苗吸收左魚湯精華金耳水潤Q彈 感覺好滋潤金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯 ($308)鰈魚鰭油香四溢 滲透晒係個飯到用金蒜同醬油做調味 更特顯到魚香清心柚子糕(件)($16@)柚子糕冰涼清甜 用金箔作點綴更顯高貴💕
自從各自都有家庭就小左機會同2個家姐見面
所以難得一齊出街就緊係要食下好野
家姐帶左我地去食大公館
每道菜式都好精緻
啲職員都好 Nice 好健談
好值得推介比大家

清香柚子凍鮑魚 ($148)
上枱嘅時候 用乾冰做左效果
仙氣滿滿 鮑魚食落爽滑彈牙
帶小小柚子嘅酸甜感
下層再有柚子肉 一啖食落去清新感爆發係口腔

火焰酒香海鹽焗花螺 ($198)
眼覺效果好好 職員會加入酒 再用火槍點火
令酒精揮發 但保留酒香 花螺 肉厚 鮮味

珍菌魚湯過橋鮮花枝 ($298)
半生熟嘅花枝 用煮滾左嘅魚湯焯熟
花枝食落好鮮嫩 魚湯味道非常濃郁鮮甜
加上油炸鬼帶微脆口感

金絲香芒貴妃蝦球 ($268)
用芒果醬包裹住蝦球
食落酸甜清新 蝦肉爽口彈牙
表面既金絲脆脆增加左整體既口感

黑糖龍井茶燻雞(半隻)($288)
雞肉食落非常嫩滑
醬汁味啱啱好唔會過重過甜
配搭清香怡人龍井茶香

金耳魚湯浸法國菠菜苗 ($168)
菠菜苗吸收左魚湯精華
金耳水潤Q彈 感覺好滋潤

金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯 ($308)
鰈魚鰭油香四溢 滲透晒係個飯到
用金蒜同醬油做調味 更特顯到魚香

清心柚子糕(件)($16@)
柚子糕冰涼清甜 用金箔作點綴更顯高貴💕
  • 清香柚子凍鮑魚
  • 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯
正所謂「三個女人一個墟」,呢晚加埋 #小秘書 ... 我,當然係天下無敵啦😉 難得人齊,梗係要搵間坐得舒舒服服嘅餐廳吹吓水,點啲好嘢食🤤 朋友仔 係 #荔枝角地膽,周不是都會分享 #工廠大廈開倉 情報,同 #美食資訊!從前嘅工廠區原來都有唔少 #臥虎藏龍!呢晚我哋就去到有 #星級廚房 之稱嘅「大公館」開餐... 一於不飽無歸😉嚟到D2一期十樓,打開lift門左手邊就係餐廳嘅正門,以 #中國風 裝飾嘅大門口,非常有氣派!滿戴笑容嘅服務員先為我哋安排好座位,再遞上餐牌為我推介佢哋嘅拿手小菜☺️ *前菜*✨ 清香柚子凍鮑魚醃製過嘅鮑魚咬煙煙韌韌,配上清香嘅柚子肉,一啖一口,令人胃口大開🤤✨ 太雕水晶鵝肝凍用上 #陳年花雕酒 做成啫喱,包住軟綿綿又滿滿油香嘅 #鵝肝 一齊食,味道充滿層次感🤤*主食*✨ 豉油王脆鱗荀殼魚師傅將 #荀殼魚魚皮 炸到好似薯片一樣咁脆,魚肉嫩滑得嚟勁鮮甜,加上甜甜地嘅豉油做調味,整體非常配搭☺️ ✨ 金絲香芒貴妃蝦球#芒果 造成嘅沙律醬配上脆脆嘅 #薯蓉絲,加喺大大隻嘅 #貴妃蝦球 上面,清新嘅味道同海鮮互相輝映🤤✨ 黑糖龍井茶燻雞#黑糖 嘅甜味配上 #龍井茶香,令鮮嫩嘅

*前菜*

✨ 清香柚子凍鮑魚

✨ 太雕水晶鵝肝凍

*主食*

✨ 豉油王脆鱗荀殼魚

✨ 金絲香芒貴妃蝦球

✨ 黑糖龍井茶燻雞
#黑糖 嘅甜味配上 #龍井茶香,令鮮嫩嘅 #雞肉 味道更加突出😉

✨ #金耳魚湯浸法國菠菜苗
師傅用上 #法國菠菜苗,口感特別柔軟,放入奶白嘅 #魚湯 入面,配埋滑嘟嘟嘅 #金耳 做配菜,健康得來又又好滋補呀🤤

✨ 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗
師傅將蒜蓉同瑤柱炸香,放上 #籠仔飯 面,米粒透出陣陣嘅香氣,主菜 #碟魚( #左口魚 )入口充滿魚油香,軟綿綿嘅魚肉,真係好滋味呀🤤

*甜品*

✨ 金箔懷舊芝麻卷
香濃嘅 #芝麻味道,造成一個舊式菲林嘅形狀,好味得嚟懷舊感十足,啱晒鍾意打卡嘅我哋🤭

呢晚每一道菜都各有特色,而最令我驚喜嘅係佢哋嘅「金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗」,隔咗成晚我都仲記得嗰種魚油香味,有機會一定會帶屋企人去試 🤤 最後要讚吓佢哋服務員嘅窩心服務態度,令 #小秘書 頓時升lev做咗貴賓!非常滿足!

📍大公館 (荔枝角)長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖
2025-06-04
難得可以偷d時間同fd子出黎梗係要搵間好食又坐得舒服既餐廳啦~ 🧡帶點麻麻辣辣 🔥 川味口水竹絲雞以水晶雞造型示人, 入口帶丁點麻辣, 最鍾意就係去左骨, 方便我呢D唔係好識食骨既懶人😆😆😆風乾蔥茉拌圍蝦外貌以為係涼盤但其實係室溫基圍蝦, 蔥茉同蔥油香略為幫蝦肉提鮮🧡巨新鮮嘅黃椒醬銀絲蒸小象拔, 黃椒醬入口有少許辣但不影響本身既味道, 小象拔蚌彈牙感滿滿, 不過個人略為覺得多返少少豉油會更滿足😆🫰🏻呢味豉油王脆鱗荀殼魚🐟真係驚豔到我地成枱人!!同朋友都好中意食荀殼魚, 外層魚皮炸得超級鬆脆😍職員幫我地分既時候聽到清脆利落既聲音就算係放左豉油都仲keep到卜卜脆口感, 魚質札實彈牙, 新鮮度滿分!! 大推!!👍🏻🤤黑糖龍井茶燻雞一放上枱已經香味四溢, 雞皮同雞肉都感受到啖啖茶香, 而雞皮會嘗到絲絲甜味, 應該就係黑糖既甜度, 雞肉熟成度恰到好處, 唔會過柴, 廚師控制火喉控制得好好, 不錯不錯🧡金耳魚湯浸法國菠菜苗用魚湯製成, 菠菜苗同魚湯幾夾, 魚湯香甜濃郁, 不自覺係咁飲個魚湯🤭🤭🤭雖然食到都開始有7分飽但不忘要試埋佢地既 飄香蟲草花乳鴿沙窩香苗, 以乳鴿入饌, 白飯有加以調味, 味
難得可以偷d時間同fd子出黎
梗係要搵間好食又坐得舒服既餐廳啦~ 🧡

帶點麻麻辣辣 🔥 川味口水竹絲雞

風乾蔥茉拌圍蝦

呢味豉油王脆鱗荀殼魚🐟真係驚豔到我地成枱人!!
同朋友都好中意食荀殼魚, 外層魚皮炸得超級鬆脆😍
職員幫我地分既時候聽到清脆利落既聲音

黑糖龍井茶燻雞

雖然食到都開始有7分飽
但不忘要試埋佢地既 飄香蟲草花乳鴿沙窩香苗, 以乳鴿入饌, 白飯有加以調味, 味道剛剛好最重要用料好足, 每口都嘗到乳鴿肉同蟲草花, 不自覺一啖又一啖咁食🤣

最後上埋甜品今日就美滿完結啦!
上次食過既清心西柚糕清清甜甜, 不過今次相對冇上次咁香甜, 西柚味濃郁~鍾意食西柚既朋友可以試下啊👍🏻🧡

2025-05-17
  • 川味口水竹絲雞
  • 黑糖龍井茶燻雞
  • 豉油王脆鱗荀殼魚
2025-05-20 933 瀏覽
當絲打圍粒取暖,梗係要搵間服務周到,食物質素又good fit 嘅餐廳~-今次想食中菜又要九龍區of course 係【大公館】啦今次訂枱令我最期待就係【豉油王脆鱗荀殼魚 】荀殼魚 係我同mya 媽媽最愛😍我哋好期待!川味口水竹絲雞$118唔食得辣嘅2位朋友仔認證係唔辣嘅~ 將竹絲雞起肉再加入麻辣+蒜蓉,麻而不辣!中意食辣可能略嫌未夠🤏前菜嚟講的確好醒胃風乾蔥茉拌圍蝦$158基圍蝦爽脆鮮甜,上面灑上風乾蔥作點綴,我自己就將蝦點落去川味口水竹絲雞嘅麻辣醬料,超級正黃椒醬銀絲蒸小象拔 $298象拔蚌仔上面鋪上黃椒醬,黃椒醬味道小小辣又有pepper嘅甜味,有炒絲鋪底,重口味的我梗係再淋上甜豉油啦🤪豉油王脆鱗荀殼魚 $488Mya媽媽同我最中意嘅荀殼魚😍OMG!OMG!OMG! 打卡影完相,用筷子🥢夾都仲係脆卜卜,聽到超脆嘅「嗦嗦聲」黑糖龍井茶燻雞(半只) $288未食就已經聞到陣陣葉香,雞肉嫰滑少脂肪,食落會有啖啖茶香+少少黑糖甜味,喜歡食雞嘅朋友仔係大愛!金耳魚湯浸法國菠菜苗 $168黃耳食得多,金耳第1次,口感爽爽地。成道菜亮點是濃厚魚湯配法國菠菜苗,一啖魚湯配鮮甜菠菜苗,簡直超級啱炎
今次想食中菜又要九龍區of course 係【大公館】啦

川味口水竹絲雞$118

風乾蔥茉拌圍蝦$158
黃椒醬銀絲蒸小象拔

黃椒醬銀絲蒸小象拔 $298

豉油王脆鱗荀殼魚 $488
豉油王脆鱗荀殼魚
用筷子🥢夾都仲係脆卜卜,聽到超脆嘅「嗦嗦聲」
黑糖龍井茶燻雞(半只)

黑糖龍井茶燻雞(半只) $288
金耳魚湯浸法國菠菜苗

金耳魚湯浸法國菠菜苗 $168
黃耳食得多,金耳第1次,口感爽爽地。成道菜亮點是濃厚魚湯配法國菠菜苗,一啖魚湯配鮮甜菠菜苗,簡直超級啱炎炎夏天食
飄香蟲草花乳鴿沙窩飯

飄香蟲草花乳鴿沙窩飯 $268
將乳鴿起肉再放入沙窩中,一開蓋就聞到陣陣蟲草香,乳鴿嫰滑,仲食到紅棗甜味+陳皮香味,聽職員講係用上12年陳皮燴飯,難怪每啖飯都會齒頰留香!

清心柚子糕$16/件
一層啫喱一層柚子肉,陣陣柚子清香
紫背天葵酸梅湯 /竹庶茅根

紫背天葵酸梅湯 /竹庶茅根 $28/杯
茶芥$23/位
人均消費:5百頭/位 (4人)
服務:9/10
食物質素:8/10
2025-05-19
$513.5 (晚餐)
黃椒醬銀絲蒸小象拔
豉油王脆鱗荀殼魚
黑糖龍井茶燻雞(半只)
金耳魚湯浸法國菠菜苗
飄香蟲草花乳鴿沙窩飯
紫背天葵酸梅湯 /竹庶茅根
2025-04-19 730 瀏覽
過冬,除了家族必須一聚之外,我們三姐弟,必定會同父母,家庭式地慶祝一下冬至。這一次,我們不在家搞了,決定出去飲茶。而地點,就由兄長選擇了位於荔枝角的《大公館》。未來過的我一上到 D2 Place 10樓時,才知道原來這兒並不是一個會所,而是一間環境典雅,而且是以巧手點心同手工火鍋為主題的高級粵菜館。那天,我們來遲了,兄長早已經為我們預先點了好幾個點心。其中的一個是脆皮鮮蝦腸粉。面的一層,是香滑軟軟兼煙韌感十足的腸粉皮,底的一層就是香脆可口的解蝦腐皮卷。不加豉油,已經是非常香口的點心。加了豉油之後,再配合腸粉皮,味道同口感,更上一層樓。另一份美味的點心小食是素鵝。這是滬式的素鵝,其味道是份外濃郁的。豆味香,醬油味更香。黑松露燒賣。我可以說,點心姨姨端過來時,這燒賣已經散發出濃濃的肉香同黑松露香味。入口,肉味同蝦味的比重絕對是2份1,而且,黑松露雖香味濃,但份量上並沒有蓋過燒賣的肉香味,既特別又美味。蝦餃,似乎是把蝦子混入了澄麵內一起去做蝦餃皮,直接令到這蝦餃香上加香。當然,蝦的鮮味也不容忽略。沒花假,這是一個超要讚的點心。牛肉球,是一份浸在湯中的牛肉球。肉味香香的,湯是牛肉涉,味道也是香
牛肉球,是一份浸在湯中的牛肉球。肉味香香的,湯是牛肉涉,味道也是香香的。只是,這一種牛肉球,始終是吃不慣。我都是比較喜歡傳統的那一款,山竹牛肉。
而叉燒包就是傳統的啊。包子正宗,味道甜美。入口時,內心的醬也是十分香甜的,而且有粒粒方正的叉燒粒在內。是一個內外都味道甜美的包子。
蟲草花鮮竹卷。吃起來,多了點點藥膳的感覺。這一個鮮竹卷,是足料而且是傳統的。而腐皮就比較煙韌有口感。一整件咬入去,是需要少少技巧的。但無礙其好味的程度。
多人飲茶,一定會有炒粉麵。其中的干炒牛河,更可以說是一份瑞士汁牛河。又熱又夠鑊氣,出來的干炒牛河更加是香味四溢啊。
特色揚州炒飯。顏色深澤的炒飯,一看就知道是充滿味道的一個炒飯。香口,豉味,蛋味,佐料的鮮味都十足,吃一口,味道已經令人回味。
環境好,味道好。來這兒做商務小聚餐,家庭小聚會,或宴客邊吃邊談工商,絕對是一個優質之選。
午餐
6天前 244 瀏覽
適父親節將近,老公問有咩提議同老爺慶祝, 咁就嚟大公館啦。我自己就唔係第一次幫襯,不過食物水準同服務都保持質素👍🏼👍🏼今日去之前再上開飯睇過有咩推介, 見好多人讚川味口水竹絲雞,果然冇介紹錯。 麻麻香香唔太辣,d汁我仲用點蝦食🤭 蝦肉仲要好彈牙。 龍皇脆米腸,仍然係卜卜脆。 芝麻卷都係我最愛。老公無菜不歡 佢覺得豆漿鮮腐竹浸時疏好特別,菜又鮮嫩。阿仔就係叉燒粉絲。家人食得開心緊要😊其實仲有好多點心好想食,要諗下幾時再嚟過先😁
其實仲有好多點心好想食,要諗下幾時再嚟過先😁
清香䄂子凍鮑魚
龍皇脆米腸粉
豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬
金箔懷舊芝麻卷
  • 清香柚子凍鮑魚
大公館 📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖━與朋友聚會選擇了這間大公館 質素超出預期!! 餐廳主打精緻特色中菜 菜式搭配有心思 食材高質 頗有儀式感~餐廳有套餐/單點選擇 當晚選擇單點 人均500左右食到多款餐廳特色菜品 算是超值!━🍚 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯▶︎ 最驚喜當然要放第一個講~ 籠仔蒸飯內添加瑤柱絲與蒜頭超惹味 加上油香超豐富鰈魚鰭 雙重滿足▶︎ 分量好足 四個人都分到滿碗飯同勁多魚邊!━🍲 珍菌魚湯過橋鮮花枝▶︎ 鮮花枝在席前淋上魚湯 灼到剛剛好的脆度 魚湯與菌菇都很鮮美~━🐟 香茅沙薑銅盤焗龍躉球▶︎ 魚肉吸收香茅沙薑精華 調味剛剛好 魚肉本身都緊實有魚味~ ━🐔 黑糖龍井茶燻雞▶︎ 聽起來很獵奇 但吃起來有驚喜 雞肉超嫩滑 皮彈而油香豐富!▶︎ 皮有淡淡煙燻味 調味是剛剛好的鹹度 還有絲絲甜香━🐔 川味口水竹絲雞 ▶︎ 意想不到的形態 竹絲雞切成方塊 口感緊實 搭配香口辣油 香辣惹味 是很高質的前菜~━🦑 椒鹽螢光魷魚▶︎ 熒光魷魚外酥內嫩 仲有爆漿感! 鮮香十足且不會過分油膩━🥬 金耳魚湯浸法國菠菜苗▶︎ 菠菜苗搭配金耳菌與魚湯 清淡中帶有鮮香━🖤 金箔懷舊

大公館
📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖

🍚 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯
▶︎ 分量好足 四個人都分到滿碗飯同勁多魚邊!

🍲 珍菌魚湯過橋鮮花枝

🦑 椒鹽螢光魷魚

🥬 金耳魚湯浸法國菠菜苗
▶︎ 菠菜苗搭配金耳菌與魚湯 清淡中帶有鮮香

🖤 金箔懷舊芝麻卷
▶︎ 芝麻卷口感與味道都不錯 芝麻香氣濃郁甚至帶些甘香 微彈但入口夠細膩

2025-06-07 0 瀏覽
近排比平時食多左中菜~ 平時比較少去荔枝角,唔係朋友叫到都應該唔會黎。今次係去D2 Place 嘅大公館食飯。個人比較喜歡黑糖龍井茶燻雞,茶香同黑糖嘅甜香完美融合,雞肉燻得入味又juicy。同埋都推薦叫金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗。金蒜同瑤柱嘅鮮香同鰈魚嘅細膩口感,蒸得恰到好處。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 川味口水竹絲雞✨ 椒鹽螢光魷魚✨ 珍菌魚湯過橋鮮花枝✨ 香茅沙薑銅盤焗龍躉球✨ 黑糖龍井茶燻雞 (半隻)✨ 金耳魚湯浸法國菠菜苗✨ 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗✨ 金箔懷舊芝麻卷

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 川味口水竹絲雞

✨ 椒鹽螢光魷魚

✨ 珍菌魚湯過橋鮮花枝

✨ 香茅沙薑銅盤焗龍躉球

✨ 黑糖龍井茶燻雞 (半隻)

✨ 金耳魚湯浸法國菠菜苗

✨ 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗

✨ 金箔懷舊芝麻卷
2025-06-06 0 瀏覽
🚩大公館如果你對中菜有要求|一定要試試依間!除左食物質素好|店員服務都好好全晚都無自己倒過一次茶好岩家庭聚會|節日慶祝 ໒꒰ྀི•ू⁼̴̶̤̀༥⁼̴̶̤́•ू ꒱ྀི১〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈清香柚子凍鮑魚 $148頭盤一上枱就感受到清新嘅柚子香味原隻鮑魚入口軟滑但又保留咬口鮑魚本身鮮甜味同柚子嘅微酸清香完美結合唔單止唔膩仲|食完仲有啲回甘嘅感覺🌈太雕水晶鵝肝凍 $158啫喱晶瑩剔透|內裡包住幼滑嘅鵝肝鵝肝帶有太雕酒嘅甘香|食落啱啱好唔會嗆🌈火焰酒香海鹽焗花螺 $158花螺隻隻都飽滿|肉質有彈性最特別喺上枱嘅時候點火|陣陣酒香會沖擊鼻腔食嘅時間都唔會太鹹|鹽焗完更有鮮味🌈金絲香芒貴妃蝦球 $268金絲炸得好輕盈|酥脆又唔會覺得油膩底下就係大隻蝦球|蝦肉爽口彈牙⊂(˃̶͈̀ε ˂̶⊂)配埋芒果 成道菜喺味道上做到咸甜平衡🌈香酥安格斯雪花牛 $388安格斯牛肉油花分佈均勻 ૮꒰˶ฅ́˘ฅ̀˶꒱ა 炸到外層酥脆|牛肉本身肉汁豐富 入口即溶配搭好似檸檬忌廉咁嘅醬汁|非常清新🌈金耳魚湯浸法國菠菜苗 $168魚湯個湯底清而不淡|魚味濃郁金耳口感滑嫩|菠菜苗鮮甜湯底同材料融合得非常好|每一口都飲得出廚師對火喉嘅掌握🌈金蒜瑤柱蒸冰島鯡
🚩大公館
如果你對中菜有要求|一定要試試依間!
除左食物質素好|店員服務都好好

最特別喺上枱嘅時候點火|陣陣酒香會沖擊鼻腔
食嘅時間都唔會太鹹|鹽焗完更有鮮味

🌈金絲香芒貴妃蝦球 $268
金絲炸得好輕盈|酥脆又唔會覺得油膩
底下就係大隻蝦球|蝦肉爽口彈牙⊂(˃̶͈̀ε ˂̶⊂)
配埋芒果 成道菜喺味道上做到咸甜平衡

🌈漬心柚子糕 $64
清新又解膩|糕體軟糯 帶少少Q彈口感
入面有中量柚子果肉|酸酸甜甜好醒胃
2025-06-05 0 瀏覽
位於荔枝角D2 Place的星級粵菜館「大公館」由屢獲殊榮的烹飪團隊主理,包括來自米芝蓮三星級餐廳,榮獲多項烹飪賽獎項的行政總廚「陳偉庭」師傅,由高質素的巧手點心,廣東菜式及手工火鍋都非常有創意和味道出色👍今日和幾位朋友來品嚐新菜式,師傅善用食材配搭不同醬汁和烹調方法,完全係視覺和味覺都好有驚喜😋▪️清香柚子凍鮑魚冰凍鮑魚夠晒入味,肉質軟腍又彈牙,配合柚子的清新和清香,味道非常之夾▪️太雕水晶鵝肝凍鵝肝凍入口甘香油潤瞬間溶化,味道充滿酒香,配合脆餅,口感香脆又柔軟,超水準的美味▪️火焰酒香海鹽焗花螺海螺用瓦煲和海鹽焗熟,再淋上花雕火焰燒香,一打開蓋超香濃嘅酒香,花螺味道鹹香,口感新鮮好煙靭▪️金絲香芒貴妃蝦球夏日清新之作,巨型蝦球被味道甜甜酸酸的芒果醬汁包圍着,頂部的金絲香酥脆口,蝦球超彈牙,味道甜酸美味▪️香酥安格斯雪花牛安格斯牛肉睇到賣相見油花滿滿,就知道好高質,酥脆外皮包住生熟程度剛好的雪花牛,牛肉軟腍充滿牛香,沾上靈魂醬汁酸甜乳酪醬,能夠中和牛肉的油脂感,非常精彩▪️金耳魚湯浸法國菠菜苗金耳屬於食用菌類嘅一種,味道甘香帶一股鹹蛋黃的香氣,超香濃嘅魚湯配上幼嫩的法國菠菜苗,味道濃香又清新▪️金

▪️清香柚子凍鮑魚

▪️太雕水晶鵝肝凍

▪️火焰酒香海鹽焗花螺

▪️金絲香芒貴妃蝦球

▪️香酥安格斯雪花牛

▪️金耳魚湯浸法國菠菜苗

▪️金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗
超水準之作,鰈魚魚油豐富,蒸完之後米飯吸收晒魚油,充滿魚香,鰈魚入口肥美配上一口魚香飯、金蒜瑤柱和醬油,大家瞬間清光,真係好滋味

▪️清心柚子糕
甜品柚子糕葉形賣相一流,超濃的柚子香氣,入口味道酸香,食飽咗配合呢個解膩嘅甜品,完美的一餐

• 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗
  • 太雕水晶鵝肝凍
2025-06-05 0 瀏覽
今晚同四位朋友一齊發掘咗喺D2 Place一間精緻嘅粵菜,平時如果唔喺附近做嘢應該都唔會知有呢間中菜😌但係估唔到菜式好精緻,而且服務都好好👍🏻✨清香柚子凍鮑魚一上菜效果超好,勁大煙好有feel。食落去鮑魚入味彈牙,柚子平衡咗佢嘅味道好清新。✨太雕水晶鵝肝凍超濃郁鵝肝味仲有少少酒香,外脆內滑超好食。✨豉油王脆鱗荀殼魚個皮超級脆好似食薯片咁,加少少豉油調味已經好好。✨金絲香芒貴妃蝦球蝦肉好彈牙。✨黑糖龍井茶燻雞雞肉嫩滑入味。✨金耳魚湯浸法國菠菜苗金耳口感特別,菠菜苗煮得唔會太老。✨金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗其實就係左口魚,充滿油脂香又滑,啲飯有蒜蓉味好食🤤✨金箔懷舊芝麻卷好香芝麻味,唔會太甜。

✨清香柚子凍鮑魚
✨太雕水晶鵝肝凍
超濃郁鵝肝味仲有少少酒香,外脆內滑超好食。
✨豉油王脆鱗荀殼魚
個皮超級脆好似食薯片咁,加少少豉油調味已經好好。
✨金絲香芒貴妃蝦球
蝦肉好彈牙。
✨黑糖龍井茶燻雞
雞肉嫩滑入味。
✨金耳魚湯浸法國菠菜苗
金耳口感特別,菠菜苗煮得唔會太老。
✨金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗
其實就係左口魚,充滿油脂香又滑,啲飯有蒜蓉味好食🤤
✨金箔懷舊芝麻卷
好香芝麻味,唔會太甜。
2025-06-01 0 瀏覽
又同咗屋企人出去食好嘢,揀咗依間喺荔枝角嘅中菜,用料質素真係好好👍🏻清香柚子凍鮑魚 ($148)一上枱做咗煙霧效果,超有仙氣,鮑魚爽口彈牙,柚子香氣清新,入口帶微微果酸感,係非常清爽開胃嘅選擇🫶🏻火焰酒香海鹽焗花螺 ($198)店員即席喺你面前用火焰燒香,夠晒震撼感,螺肉帶濃郁海鹽香氣,加上酒香滲透,鮮甜味更加升級❤️珍菌魚湯過橋鮮花枝 ($298)用滾熱嘅湯,撞入新鮮嘅花枝片入邊,魚湯底超濃郁,花枝鮮甜彈牙,再加上各款新鮮嘅菇類,超級鮮甜👍🏻金絲香芒貴妃蝦球 ($268)蝦球炸得金黃香脆,內裏肉質彈牙,香芒醬甜酸適中,帶出蝦嘅鮮味,面頭仲有脆絲,令成個口感更豐富❤️黑糖龍井茶燻雞(半隻)($288)雞肉煙燻得恰到好處,茶香滲入肉質,黑糖帶微微焦香,令雞肉香氣更突出🥰金耳魚湯浸法國菠菜苗 ($168)魚湯充滿精華,法國菠菜苗嫩滑吸湯,金耳爽口帶微微滑溜感,食落去好滋潤❤️金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯 ($308)用原個蒸籠上枱,鰈魚鰭蒸到啖啖鮮味,魚油十足,飯粒吸收晒瑤柱同魚香精華😍清心柚子糕(件)($16@)柚子糕口感細膩,柚子香氣清新自然,甜度適中🥰

清香柚子凍鮑魚 ($148)

火焰酒香海鹽焗花螺 ($198)

珍菌魚湯過橋鮮花枝 ($298)

金絲香芒貴妃蝦球 ($268)

黑糖龍井茶燻雞(半隻)($288)

金耳魚湯浸法國菠菜苗 ($168)

金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯 ($308)

清心柚子糕(件)($16@)
柚子糕口感細膩,柚子香氣清新自然,甜度適中🥰
2025-06-01 0 瀏覽
🍽️ 今晚嚟到大公館,試咗一餐新派粵菜傳統中菜底,配上創新手法,擺盤靚、味道夠層次,睇得又食得!🥢 清香柚子凍鮑魚($148)擺盤有驚喜,一嚟好有仙氣,鮑魚入口爽彈,柚子果香清新解膩,非常開胃!🔥 火焰酒香海鹽焗花螺($198)上枱點火🔥即刻焦香四散~酒香滲入花螺,鹽焗後保留鮮味,超香口!🐟 珍菌魚湯過橋鮮花枝($298)最鍾意就係個湯,魚湯奶白濃郁,花枝柔嫩口感,咬落去能感受到脆度,珍菌更增添一層鮮味,夠晒滋味!🦐 金絲香芒貴妃蝦球($268)蝦球炸得外脆肉質彈牙,配塔芒果醬同香絲,口感豐富,酸甜清爽!🐔 黑糖龍井茶燻雞(半隻 $288)黑糖+茶香融合得好好,雞肉鮮嫩多汁, 夠晒入味!🥬 金耳魚湯浸法國菠菜苗($168)魚湯繼續出色,菠菜苗嫩得黎有咬口,金耳滑中帶爽,好食!🍚 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯($308)鰈魚鰭夠膠質,飯底吸晒瑤柱香+蒜油, 如果想濃味啲,可以加豉油,超邪惡但又真係好好食!🍊 清心柚子糕($16/件)低層係椰汁糕,面頭用上柚子做既啫喱,酸甜清新😌
🍽️ 今晚嚟到大公館,試咗一餐新派粵菜
傳統中菜底,配上創新手法,擺盤靚、味道夠層次,睇得又食得!

🥢 清香柚子凍鮑魚($148)

🔥 火焰酒香海鹽焗花螺($198)

🐟 珍菌魚湯過橋鮮花枝($298)

🦐 金絲香芒貴妃蝦球($268)

🐔 黑糖龍井茶燻雞(半隻 $288)
黑糖+茶香融合得好好,雞肉鮮嫩多汁, 夠晒入味!

🥬 金耳魚湯浸法國菠菜苗($168)
魚湯繼續出色,菠菜苗嫩得黎有咬口,金耳滑中帶爽,好食!

🍚 金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚鰭籠仔飯($308)

🍊 清心柚子糕($16/件)
低層係椰汁糕,面頭用上柚子做既啫喱,酸甜清新😌

2025-05-31 0 瀏覽
早幾日我同屋企人一齊去咗位於D2 Place大公館食中菜💗餐廳環境典雅,食物精緻有質素,員工仲好親切有禮👍🏻✨清香柚子凍鮑魚 上菜時煙霧效果好仙氣❤️令人忍唔住瘋狂打卡鮑魚爽口彈牙配上酸甜嘅柚子肉 食落清爽又開胃🥰✨火焰酒香海鹽焗花螺上菜前店員會先淋上酒再點火 畫面十分吸睛 😍鹽焗後嘅花螺肉質鮮嫩 帶淡淡鹽香味✨珍菌魚湯過橋鮮花枝 店員即場將花枝、菇菌、油炸鬼放入碗再加入剛煮好嘅魚湯 奶白色嘅魚湯味道香濃 味道十分鮮甜花枝保留爽嫩口感 油炸鬼吸收哂湯汁 好美味😋忍唔住要添多一碗✨金絲香芒貴妃蝦球 蝦球炸到酥脆 肉質好彈牙配上芒果果醬 酸酸甜甜 ❤️✨黑糖龍井茶燻雞 用咗龍井茶煙燻 食落帶淡淡茶香味 雞肉好嫩滑入味🥰✨金耳魚湯浸法國菠菜苗 金耳爽口鮮嫩嘅菠菜苗掛滿魚湯味道好鮮甜 💗✨金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗 鰈魚入口好滑嫩,脂香鮮味米飯吸引咗魚脂香,瑤柱嘅鮮甜同蒜香啖啖滋味👍🏻✨清心柚子糕入口順滑香甜 食到一絲絲柚子好清新又解膩

✨清香柚子凍鮑魚

上菜前店員會先淋上酒再點火
畫面十分吸睛 😍
鹽焗後嘅花螺肉質鮮嫩 帶淡淡鹽香味

✨珍菌魚湯過橋鮮花枝
店員即場將花枝、菇菌、油炸鬼放入碗
再加入剛煮好嘅魚湯

金耳爽口
鮮嫩嘅菠菜苗掛滿魚湯
味道好鮮甜 💗

✨金蒜瑤柱蒸冰島鰈魚籠仔香苗
鰈魚入口好滑嫩,脂香鮮味
米飯吸引咗魚脂香,瑤柱嘅鮮甜同蒜香
啖啖滋味👍🏻

✨清心柚子糕
入口順滑香甜 食到一絲絲柚子
好清新又解膩

荔枝角中菜館|適合商務聚會午市時段人潮較旺,入夜轉為靜謐 餐廳裝潢融合現代與中式的風格,暖黃燈光映照實木半透屏風。 座位間距寬敞,每張台都是可坐4-5人。 侍應生態度親切,主動分菜、斟茶,細節展現貼心。 午市人潮較旺,入夜轉為靜謐。 我們叫了以下幾款菜式。 🔶️川味口水竹絲雞:竹絲雞肉已去骨,雞肉嫩滑,醬汁微辣中帶麻,口感層次豐富。 🔶️風乾蔥茉莉拌圍蝦:風乾蔥作點綴,圍蝦鮮甜爽脆。 🔶️黃椒醬銀絲蒸小象拔蚌:黃椒醬輕盈不嗆喉,蒸小象拔蚌鮮嫩彈牙,底下是銀絲。 🔶️豉油王脆鱗筍殼魚:最愛的菜式之一。 筍殼魚炸至鱗片酥脆不膩,冷食風味依舊。 淋秘製豉油,味道一流-- 必點! 🔶️黑糖龍井茶燻雞:雞肉質緊實多汁。 🔶️金耳魚湯浸法國菠菜苗:金耳帶滑沙沙質感。 魚湯醇厚鮮甜,值得飲多兩碗。 🔶️飄香蟲草花乳鴿沙鍋香苗:乳鴿肉去骨切碎, 乳鴿油偏多。 🔶️清心柚子糕
荔枝角中菜館|適合商務聚會
午市時段人潮較旺,入夜轉為靜謐

🔶️風乾蔥茉莉拌圍蝦:風乾蔥作點綴,圍蝦鮮甜爽脆。

🔶️黑糖龍井茶燻雞:雞肉質緊實多汁。

🔶️飄香蟲草花乳鴿沙鍋香苗:乳鴿肉去骨切碎, 乳鴿油偏多。

🔶️清心柚子糕