2024-01-13 281 瀏覽
椒鹽一字骨一字骨加埋椒鹽味同炸蒜都炸得岩岩好,食落去好香口同咬落去仲有肉汁味,又唔會好咸,都幾好食!翠肉瓜雲耳炒肉片啲翠玉瓜食落好爽口,加埋啲雲耳一齊食好有咬口感,啲肉片本身都醃得幾入味,食落都幾唔錯!兩款小菜配白飯(2位用)$158
椒鹽一字骨

翠肉瓜雲耳炒肉片

兩款小菜配白飯(2位用)$158
2023-12-29
2023-11-22 343 瀏覽
朋友喺屯門返工,話喺青龍頭豪景花園入面有間街坊酒樓,有泊車優惠,所以黃昏沿住青山公路吹下海風跟手喺大八方食埋飯,坐窗口卡位望住青馬橋,咁chill好過北上😝海派蒜泥白肉 - 白肉肥瘦相間,好有心機咁一片一卷,最特別係中間有個蒜泥沙律醬,呢個真係未試過京汁前蹄 - 唔好以為細細粒冇乜肉食,點知原來係骨細,啖啖爽口彈牙,再加上個京汁醋香帶辣,真係一道稱職嘅開胃前菜古法羊腩煲 - 用黑草羊切件,唔係平時一舊舊咁,本來諗住咁大件會好膩,但係可能醬汁唔係好濃杰嗰種,唔止唔咸仲帶有藥材嘅香甜,加上羊腩皮彈膏爽肉軟淋,好容易就食咗一件,非常滿足😌配角冬菇、冬筍、馬蹄同枝竹恰如其分地飾演出色嘅綠葉,$388一煲仲要跟一碟碧綠唐生菜烚下烚下,性價比非常高👍椒鹽白飯魚 - 經理介紹啲白飯魚好大條,不妨試試,又真係估唔到咁大條,係食到有肉😂😂,加上用椒鹽,堅香口浦東鴛鴦蝦球 - 浦東係名,同煮法冇乜關係😅 蝦球一半用沙律芥末醬,一半係咸蛋黃,好食但未到驚喜麻辣風味雞 - 辣到唔係好食到,所以未能評價一行四人,叫過龍食唔晒要攞走,羊腩煲d配角同汁第二日撈麵,回味無窮😆埋單先醒起因為掙扎叫鷓鴣天麻湯定杏汁豬肺湯

海派蒜泥白肉

京汁前蹄

古法炆羊腩煲

椒鹽白飯魚

浦東鴛鴦蝦球

麻辣風味雞 - 辣到唔係好食到,所以未能評價
麻辣風味雞

埋單先醒起因為掙扎叫鷓鴣天麻湯定杏汁豬肺湯,點止直頭唔記得咗叫,下次一定要補返,仲要試埋片皮鴨同燒風鱔😋😋

海派蒜泥白肉
京汁前蹄
古法炆羊腩煲
椒鹽白飯魚
浦東鴛鴦蝦球
2023-10-29 308 瀏覽
假日專登從沙田搭車入荃灣,再轉車到深井的豪景花園食大八坊👍🏻是久違了的味道👍🏻提及深井必要食燒鵝,大八坊的燒鵝是抵食夾好味,勳味不會搶過鵝油及鵝皮的味,一口咬鵝鵝皮擠出嚟的鵝油很好吃,醜上梅醬,非常好吃。除了燒鵝,仲叫咗幾款點心,燒賣蝦餃腸粉等等必食點心。蝦餃又大粒又剔透。值得一推是炸豆腐,份量很多,配上特別製造的醬汁,是一道非常開胃的菜式。另一款豆腐是上海豆腐,味道有少許甜,加上木耳一齊吃,也很開胃,味道好好。 望住個無敵大海景同朋友嘆茶吹水,人生一大享受!

望住個無敵大海景同朋友嘆茶吹水,人生一大享受!
  • 燒鵝
2023-10-22 251 瀏覽
星期日午市,因為榕龍和黃金海岸都冇位,所以第一次去青龍頭呢間屋苑內的茶樓。叫左七樣點心,等咗半小時才上一碟腸粉,仲要只係微暖,之後所有嘅點心都冇一樣係熱。點心上得超慢,等左個幾鐘,最後只上咗5碟點心,埋單又照計7碟錢。腐皮卷、金錢肚係ok蝦腸,腸粉係ok,蝦肉係又硬又實炸魷魚鬚,硬到要放棄义燒包,𥚃面只有一pat醬和肥豬肉因餐具有污漬,請侍應更換,對方竟然歎口氣,指我自己去櫃攞。完全貼錢買難受。
腐皮卷、金錢肚係ok
蝦腸,腸粉係ok,蝦肉係又硬又實
炸魷魚鬚,硬到要放棄
义燒包,𥚃面只有一pat醬和肥豬肉

因餐具有污漬,請侍應更換,對方竟然歎口氣,指我自己去櫃攞。

完全貼錢買難受。
2023-07-19 486 瀏覽
突然想食片皮鴨, 憶起兒時係深井住, 呢間酒家都有片皮鴨食, 專程渣車入去食, 懷緬一下☺️☺️環境沒有太大變化, 都係咁寬闊, 樓底好高, 超級闊落, 帶有古色古香嘅中國風格, 侍應帶到我地坐係靠近玻璃窗卡位, 天色準備入黑, 所以都望到少少晚霞😂我地order一隻北京片皮鴨, 侍應係我地面前逐塊逐塊咁片,片皮鴨燒得好靚, 顏色好有光澤, 薄薄餅皮包住片皮鴨搭配京蔥青瓜絲一齊食, 夠哂新鮮爽口, 再點甜甜的鴨醬, 好味好味😆

2023-07-05 337 瀏覽
多年沒見的好朋友話請我去食好嘢,於是就一口答應了他們。原來系去青龍頭某屋苑內酒樓飲茶。這裡地方比較偏僻,有私家車比較方便,但環境卻一流,有一覽無遺的海景伴餐👍🏻👍🏻。點心亦足料好味道,春卷很香脆,蝦餃蝦多,煎豆腐其他酒樓少有,這裡的煎豆腐配自家醬汁味道很夾,幾特別😋,甜品朋友介紹了綠豆糕,清甜,多綠豆,另外海鮮抄面的魷魚新鮮彈牙,服務員也熱情招呼。能用實惠價錢享受一頓海景午餐,多謝好友介紹。
多年沒見的好朋友話請我去食好嘢,於是就一口答應了他們。
能用實惠價錢享受一頓海景午餐,多謝好友介紹。
2023-04-11 407 瀏覽
🐦🥟🥟🥩餐廳名: 大八方中國料理地區: 深井青龍頭結論: 突登過黎食燒鵝 再加碗瀨粉(餐牌上面冇的) 都算附合預期的好 點心質素不過不失 好多人都叫小菜同炒粉麵飯 想過黎食可以搭小巴302直到或者揸車 食滿$200免兩個鐘泊車 揸車過黎當係個食飯都得#深井美食 #青龍頭美食 #深井 #青龍頭#燒鵝 #鮮蝦豆苗餃 #蝦餃 #金錢肚#香港 #餐廳 #情侶餐廳 #情侶飲食 #幫你食 #coupleeat #helpyoueat #eatanddrink
🐦🥟🥟🥩

沙茶金錢肚
  • 燒鵝
  • 點心
2023-03-05 349 瀏覽
今天点了數碟点心及炒飯一碟。送來的柴魚花生粥雖要重新煮熱。瑶柱菜粒蛋白炒飯的瑶柱少得驚人。手拉腸粉可以沒有甜醬。後補甜酱三吹四請後十五分鐘送達。可以一讚係特点蝦餃,皮薄蝦甜。其它(义煷包,鳳爪,牛肉球,春卷)一般可以接受。地方整潔程度比大排檔好少少。全場服務員少貓四隻。服務態度如刘華個句.... 今時今日的服務態度点得呀。
2023-02-11 1008 瀏覽
舊同學新居入伙,成班老同學山長水遠去到青龍頭恭賀。同學間屋面積1,400多呎,向東南,有個無敵大海景,對住青馬大橋,清晨可見到日出,個view真係超靚👍難得入青龍頭探老朋友,同學夫婦熱情招待特登去荃灣街市買咗唔少海鲜,然後帶去大八方酒樓烹調,當晚招待我哋班老友食海鮮餐先上桌嘅餐前小食係豬腳仔跟住,聽講呢度啲燒鵝重好食過深井,一試果然大大件且肥瘦適中,唔會好油膩,鵝肉入味,好juicy,無鵝騷味,暗藏香氣,超好食燒鵝係我嘅忍唔住食多兩件同學買嘅龍躉,嚟酒樓加工,肉質爽口彈牙火腩炆斑頭腩白鱔肥郁味鲜,蒸得唔過火生蠔炸粉唔會太多,美味黃花鱼炸得酥脆,成條連骨都食埋海蝦好新鮮太多油,可惜!總結:呢間酒樓環境寬敞舒適,侍應招待熱情,帶去加工嘅海鲜,每樣都烹調得宜,非常美味,是晚賓主盡歡,非常開心推薦呢度嘅燒鵝,食客必吃之選

青馬大橋

難得入青龍頭探老朋友,
同學夫婦熱情招待

先上桌嘅餐前小食係豬腳仔

豬腳仔

跟住,
燒鵝

聽講呢度啲燒鵝重好食過深井,一試果然
燒鵝係我嘅
忍唔住食多兩件

清炒班片

同學買嘅龍躉,嚟酒樓加工,肉質爽口彈牙

火腩炆班頭腩

火腩炆斑頭腩

薑葱炆鮑魚

鼓汁蒸白鱔

白鱔肥郁味鲜,蒸得唔過火

酥炸生蠔

生蠔炸粉唔會太多,美味

酥炸黃花魚

黃花鱼炸得酥脆,成條連骨都食埋

鼓油皇炒海蝦

海蝦好新鮮

上湯蒜子浸豆苗

太多油,可惜!

總結:
推薦呢度嘅燒鵝,食客必吃之選

2023-02-03
豬腳仔
燒鵝
薑葱炆鮑魚
鼓汁蒸白鱔
酥炸黃花魚
2022-10-13 862 瀏覽
早上參觀完屯門T.park後,旅遊巴司機哥哥就載咗我哋嚟呢度食午餐,呢度環境寬闊,樓底高洗手間乾淨又大不過係啲侍應唔夠,所以我哋個領隊Teresa要做埋PT侍應呢度啲燒鵝真係冇得頂,試過就知道,其他小菜~包括蝦仁炒滑蛋,欖菜炒四季豆,粟米斑塊,上湯蒜子浸娃娃菜,仲有糖醋排骨都好好食,隔離枱細食仲送咗燒鵝畀我哋枱添食,同枱朋友叫咗青島啤酒飲得好高興,搞到我都忍唔住叫咗一罐可樂飲下,佢仲有條好似用石雕嘅龍,栩栩如生,雕工精湛侍應雖然人手不足但係態度都好親切
洗手間乾淨又大
不過係啲侍應唔夠,所以我哋個領隊Teresa要做埋PT侍應
呢度啲燒鵝真係冇得頂
,隔離枱細食仲送咗燒鵝畀我哋枱添食
侍應雖然人手不足但係態度都好親切
2022-10-13
2022-05-30 1065 瀏覽
每次都會食燒鵝,口水雞。佢d燒鵝仲好食過深井出名既飯店。口水雞麻香味濃,食完d汁仲可以攞返屋企加青瓜絲撈麵,簡直一流。仲可以望住個海景用餐,誠意推介,食過返尋味。
2022-03-21 964 瀏覽
深井青龍頭大八方,一直係我飲茶不2之選⋯今日叫咗蝦餃,有肉汁又夠料、春卷好脆又有多料、鴨腳扎,D鴨腳炆到剛剛好、炸饅頭又香又脆、冰震鳳爪更加係無得輸之選、叉燒腸粉,D皮厚咗D、最後來個排骨菜遠抄麵,更加係每次都一定要叫,趣好脆口,排骨又夠多,食完剛剛好,正!
深井青龍頭大八方,一直係我飲茶不2之選⋯
🍽大八方中國料理🍽 Dinner難得入深井探朋友 朋友非常熱情招待😳準備咗好多好嘢食😎登登登登😂 係海鮮sss宴🐟🦀🐚魚係朋友釣🎣長腳蟹、帶子同蟶子係附近街市買上黎俾酒樓煮☺️等朋友嚟之前 又燒肉做前菜個燒肉超香好好食🙈可惜食完先發現唔記得影相完全冇浪費到啲海鮮每樣都煮得好好食剩返啲魚🐟仲幫我哋切好 俾我哋帶走無carb 都食飽飽❤️環境闊落舒適💪🏻有人情味嘅酒樓😳p.s. 回味一下🙂而家無dinner😂
🍽大八方中國料理🍽 Dinner

難得入深井探朋友
朋友非常熱情招待😳
準備咗好多好嘢食😎

登登登登😂 係海鮮sss宴🐟🦀🐚
魚係朋友釣🎣
長腳蟹、帶子同蟶子係附近街市買上黎俾酒樓煮☺️

等朋友嚟之前 又燒肉做前菜

環境闊落舒適💪🏻
有人情味嘅酒樓😳

p.s. 回味一下🙂而家無dinner😂
2022-01-02 370 瀏覽
大八方係一間性價比超高嘅酒家,永遠唔會令我失望,飲茶同食晚飯都好好⋯個人比較喜歡週未過嚟飲茶,每次必點嘅係「冰鎮鳳爪」推介之選⋯而另一必食系列,就係菜遠排骨抄麵,真係其他地方食唔返⋯ 😅😅😅
2021-10-01 845 瀏覽
大八方 青龍頭呢間酒店位置比較偏,唔係去探朋友應該唔會突登入去,但味道有驚喜!最好食係煎釀茄子(中點),好入味!上面嘅蝦膏好厚肉,點醬汁一流🤣叉燒酥(大點)都好好食😋好鬆脆!鹹水角(中點)食得出係即叫即炸,唔係返煎,味道非常好!😋排骨(大點)好大舊,好入味,下面仲有芋頭😋
大八方 青龍頭

叉燒酥(大點)都好好食😋好鬆脆!

鹹水角(中點)食得出係即叫即炸,唔係返煎,味道非常好!😋

排骨(大點)好大舊,好入味,下面仲有芋頭😋