餐廳: 大中華飯店
資訊:

2018-12-01 1097 瀏覽
很久沒有來了,這次星期五晚上11點到來,人不多坐在近門口的位置。看一下餐牌,這裏選擇又好像多了。今天只有我和朋友兩人。還是不能點太多。很久沒有吃黃鱔了。就點了一個冰鎮黃鱔。菜上了,第一眼給你的賣相就真的見仁見智,吃了一口沒有想像中的黃鱔鮮味,口感有一點爽脆,味道比較清淡。附上豉油Wasabi,口味自己調較。點了一個炸子雞,餐牌中說是走地雞,肉質很滑但皮並不趣,配上南乳醬總給這個雞多啲味道。蠔烙咯煎得很香,也配上魚露加辣醬。份量不少

冰鎮黃鱔

炸子雞(走地雞)

蠔烙

蠔烙咯煎得很香,也配上魚露加辣醬。份量不少
2018-11-30
炸子雞(走地雞)
2018-11-29 980 瀏覽
好久沒去大中華吃飯啦~除了精緻美食,也很愛這種熱炒...因為很下酒🍻⋯⋯可惜我要介酒一個月(;´༎ຶД༎ຶ`)這種店真的要一大群朋友來,才可以多點幾款不同的菜~.點了上次的漏網之魚臘味煲仔飯~好吃~是有飯焦的♥️是料有點多過頭,飯再多點就好了.還有黃金鮮魷(加了咸蛋黃)👍🏻香煎墨魚餅👍🏻薑蔥魚雲🐟忘了是什麼雞🐥(找到了,叫土匪雞)這個要預定的哦,肉很嫩滑~炸大腸 拼 椒鹽骨上湯菜心苗,還有冰菠蘿🍍
好久沒去大中華吃飯啦~
這種店真的要一大群朋友來,才可以多點幾款不同的菜~

點了上次的漏網之魚
臘味煲仔飯~好吃~是有飯焦的♥️
是料有點多過頭,飯再多點就好了
還有黃金鮮魷(加了咸蛋黃)👍🏻
香煎墨魚餅👍🏻
薑蔥魚雲🐟
忘了是什麼雞🐥(找到了,叫土匪雞)
這個要預定的哦,肉很嫩滑~
炸大腸 拼 椒鹽骨
上湯菜心苗,還有冰菠蘿🍍
2018-11-17
  • 土匪雞
  • 臘味煲仔飯
  • 南乳吊燒鱔
  • 墨魚餅
  • 黃金鮮魷
2018-11-26 738 瀏覽
好久沒有食大排檔宵夜,是夜二口子去大中華打算食下香口餸。我哋三口兩意,最終唔理食唔食得曬,叫咗四樣,一到來時發覺份量十足炸大腸 - 即炸夠脆,腸厚有咬口,油香濃,偏愛唔點汁,惡魔之選雞煲(半隻鷄)- 唔知會係咩味,上檯時熱辣辣的,香氣四溢,微辣,似是啫啫雞加了少辣,大量薑蒜蔥實在係正!南乳排骨 - 其他都好香口,可惜先吃了鷄,呢個變得淡,南乳可醃耐一點椒鹽九肚魚 - 九肚魚 vs 鮮尤,點了九肚魚,冇得輸之作親筆落單 ,有啤酒poster但唔賣酒,有趣!埋單$400左右,大快朵頤,仲想點
好久沒有食大排檔宵夜,是夜二口子去大中華打算食下香口餸。

香穌炸大腸

南乳排骨

椒鹽九肚魚 - 九肚魚 vs 鮮尤,點了九肚魚,冇得輸之作

親筆落單 ,有啤酒poster但唔賣酒,有趣!

埋單$400左右,大快朵頤,仲想點
香穌炸大腸
2018-11-12 1153 瀏覽
朋友講左要食大中華好耐,今日HAPPY FRIDAY約齊班同事一行15人去試試佢。去到見到大中華有好多個鋪位,唔洗等已經即時有位。訂位時已經預訂左土匪雞一隻上菜時真係嘩左出聲,餐廳會提供刀叉同膠手套比你分開隻雞 打卡一流,但味道一般。 薑蔥桶蠔 桶蠔大大隻冇沙,好入味,正仲有呢個黑椒豬手極推介。肉質嫩到我以為食緊牛扒,黑椒味好重好濃味。 仲有叫左好多送冇影到相。 有沙嗲金菇肥牛煲,炸子雞,煎墨魚餅,黃金鮮魷,黑椒牛仔骨。。。 總結味道都唔錯,係價錢比市價偏高一點點
去到見到大中華有好多個鋪位,唔洗等已經即時有位。
訂位時已經預訂左土匪雞一隻
土匪雞

上菜時真係嘩左出聲,餐廳會提供刀叉同膠手套比你分開隻雞
打卡一流,但味道一般。
薑蔥桶蠔
桶蠔大大隻冇沙,好入味,正
黑椒豬手

仲有呢個黑椒豬手極推介。
肉質嫩到我以為食緊牛扒,黑椒味好重好濃味。
仲有叫左好多送冇影到相。
有沙嗲金菇肥牛煲,炸子雞,煎墨魚餅,黃金鮮魷,
黑椒牛仔骨。。。
總結味道都唔錯,係價錢比市價偏高一點點
咕嚕肉
豉椒炒蟶子
2018-11-09
咕嚕肉
豉椒炒蟶子
2018-10-30 757 瀏覽
係荔枝角收左工,緊係要係附近搵食啦最後比我搵到呢間,大中華飯店。見到枱枱都叫左呢個臘味煲,果然係招牌即叫即制,等左半個鐘都抵呀未見到咁多蔥,蔥,蔥既煲仔飯呀入面真係落足料,仲有勁多臘味,干蝦,花生,一d 都吾手軟 勁香口,加埋d 飯焦,不得了睇黎要食多幾次先得啦

係荔枝角收左工,緊係要係附近搵食啦

最後比我搵到呢間,大中華飯店。

見到枱枱都叫左呢個臘味煲,果然係招牌

即叫即制,等左半個鐘都抵呀

未見到咁多蔥,蔥,蔥既煲仔飯呀
入面真係落足料,仲有勁多臘味,干蝦,花生,一d 都吾手軟
勁香口,加埋d 飯焦,不得了
睇黎要食多幾次先得啦

2018-10-29
以前中學成日食呢間,大個出黎做野之後就少左黎終於約到朋友再黎食啦懷念下以前但可惜味道,份量都無左以前既水準唯一我比較滿意既只有《黃金鮮魷》另外個《乳鴿》都整得Ok既...其餘就麻麻
以前中學成日食呢間,大個出黎做野之後就少左黎

終於約到朋友再黎食啦
懷念下以前
但可惜味道,份量都無左以前既水準

2018-10-27
  • 黃金鮮魷
大排檔雖然通常環境都會差少少,但係價錢同份量仲有味道都係平民之選,一大班人就更加係非常好既選擇,而今日就食左長沙灣既老店大中華飯店😎不過想食好西就記得訂位,因為長期爆滿,土匪雞🐥更加要訂先有,想食可能要留意下啦😋點菜係要自己手寫既,寫完交比樓面店員就OK😝🍺酒水都有提供,不過就要自己去佢鋪入面既士多買啦 (佢霸左成條街,其中一間鋪係賣酒水)🔹中華特色撈起特色冷盤,有d似沙津,但係三文魚好新鮮,青瓜都非常爽脆,加埋麻醬撈黎食開胃一流🔸冰鎮四蔬新鮮蔬菜冰鎮而成,加埋Wasabi豉油一齊食夠哂fresh🔹土匪雞一黎個賣相都夠哂特別,楝起身上碟既雞都真係唔多見😂😂😂,仲要烤到金黃色,打卡一流。會有手套同刀叉提供方便進食🍴味道同譚仔土匪雞翼類似🤤食落雞肉鮮味嫩滑,就算烤完肉汁仲保持到係隻雞入面,連比較韌既雞胸都好滑仲非常入味,成日食一兩隻雞翼唔夠喉既朋友應該好岩😂🤤🤤🔸黑椒豬手🐷大中華名菜之一,燒紅既鐵板上加上黑椒汁,未食都知正,豬手燜到好腍,唔洗用力都可以一刀切到底,無論賣相同味道都絕無失禮🤤🤤🔹琵琶豆腐炸到金黃色既豆腐,外脆內軟,加埋個甜酸汁,正🔸南乳吊燒鱔魚味新鮮,就算炸過都非常嫩口,加埋

點菜係要自己手寫既,寫完交比樓面店員就OK😝

🔹中華特色撈起
中華特色撈起

🔸冰鎮四蔬
新鮮蔬菜冰鎮而成,加埋Wasabi豉油一齊食夠哂fresh
冰鎮四蔬

🔹土匪雞

會有手套同刀叉提供方便進食🍴

🔸黑椒豬手🐷

🔹琵琶豆腐
炸到金黃色既豆腐,外脆內軟,加埋個甜酸汁,正
琵琶豆腐

🔸南乳吊燒鱔
魚味新鮮,就算炸過都非常嫩口,加埋南乳汁就更加野味😳
南乳吊燒鱔

🔹臘味煲仔飯
天氣一涼又係時候食一下臘味煲仔飯,一黎到就睇落好大個煲,大概有4-5碗飯左加一班人每人試少少就岩哂
臘味煲仔飯

😌鑊氣非常夠,臘味D味入哂飯入面,夠哂香,仲有煲仔飯唔少得既飯蕉,無得頂👍🏻
不過呢味菜一般要耐D時間,如果想食就一開始好叫,通常都係最後一碟先上🤣

✔️其實大中華飯店仲有好多出名同好有特色既菜色,不過就要大家一齊試下啦,真係食唔哂😂😂
隔離台有隻乳豬都好似好正,不過可能要訂,可以留意下~

2018-10-06
中華特色撈起
冰鎮四蔬
琵琶豆腐
南乳吊燒鱔
臘味煲仔飯
2018-09-30 1056 瀏覽
話說星期六打完波幾個波友都未食野,更加上運動完後便會更肚餓,大家諗食乜好,我諗住近近地食壽司,朋友就想食火鍋,我們商量後老公提意去食小菜,大家竟然一齊讚成,原來黎食大中華,朋友們香港島人所以從未食過,而我就多年前食過,但換來一肚氣囉,所以都無再幫陣。今晚終於又黎到,門口又無話有人等位,可以已經晚上九點鐘過左高峰時間,好快亦安排好坐位,而最好笑自己寫菜單的。伙計叫我們行入後行,其實我自知佢地好大,好多單位已成,還多加糖水部份,等客人晚飯過後唔使四圍再揾下場嘆糖水。簡單形容夠鑊氣,夠地道,價錢合理點而且服務已經改善好多了!椒鹽鮮尤金黃香脆外表+煙韌咬口嘅鮮尤豉椒炒聖子惹味非常比炒蜆更多肉更有口感,有嚼頭一口一條,爽口鮮甜,用上豉椒炒更夠出色同味。小炒王韭菜,銀芽,腰果,菜葡,蝦乾,炸銀魚,老公至愛,佢話佐酒一留,每樣材料也可溶合在一齊經炒過後,超級好味惹味,口感有層似有脆的,鹹的,爽的,軟的,大家如果去記得試下。黃鱔煲仔飯朋友仔話見隔離枱有煲仔飯,極興奮話要order, 但係原來煲仔飯得兩款選擇,一係蠟味或者另一款黃鱔,其實黃鱔會係首選,唔係好多地方可以食到,兩來黃鱔係保身架! 上枱前伙計
簡單形容
夠鑊氣,夠地道,價錢合理點
而且服務已經改善好多了!

椒鹽鮮尤
金黃香脆外表+煙韌咬口嘅鮮尤

豉椒炒聖子

小炒王

黃鱔煲仔飯
朋友仔話見隔離枱有煲仔飯,極興奮話要order, 但係原來煲仔飯得兩款選擇,一係蠟味或者另一款黃鱔,其實黃鱔會係首選,唔係好多地方可以食到,兩來黃鱔係保身架! 上枱前伙計已經撈好晒,蔥粒,花生粒同黃鱔絲,開飯啦!講真真係香味撲鼻!

煎蠔餅
好似厚切豬扒咁,香脆金黃內裡藏著好多蠔仔添!

2018-09-29
2018-09-16 1063 瀏覽
同一大班大學同學出來gathering ,人大左就唔再係食西餐喇。依家鍾意食中餐,大排檔個啲。人原來真係會係不知不覺中長大。以下呢張單係第一張單嗌既,後尾唔夠食係有再加餸既。上湯菜心苗,好清,好多餸,超足料。呢煲叫亂棍打死野牛王,個名搞鬼,味道唔錯,牛唔係個啲超腍個隻,但無筋好味!椒鹽九肚魚,九秒左無晒,炸物只要係新鮮炸都好難唔好味掛,放膽嗌啦!食雞!好味!超!級!嫩!好腍,好入味!必食!我唔太愛雞,都食到停唔到口!蒜茸節瓜,估唔到我地會嗌啲咁健康既野佢係一煲豆腐煲,無錯。係豆腐煲唔係鯪魚滑煲,我都差啲認佢唔到!好足料,清,好好味!最後啲男士仲未夠飽,就是但嗌左個煲仔飯。煲仔飯普通料,唔算好味。全餐食咁多,都係好平,而且好足料!值得再來!
依家鍾意食中餐,大排檔個啲。人原來真係會係不知不覺中長大。
以下呢張單係第一張單嗌既,後尾唔夠食係有再加餸既。

上湯菜心苗,好清,好多餸,超足料。

蒜茸節瓜,估唔到我地會嗌啲咁健康既野

好足料,清,好好味!

最後啲男士仲未夠飽,就是但嗌左個煲仔飯。
煲仔飯普通料,唔算好味。
全餐食咁多,都係好平,而且好足料!值得再來!
2018-09-05 963 瀏覽
今日終於有幸齊人出來吃飯🤗🤗本來大家約好去打邊爐但其中幾個說想吃小菜,咁就去大中華小廚啦,哈哈是我決定的🤫馬上完成手頭上的工作坐地鐵去長沙灣等她們 幸好大家凖時 我們6:30已到 時間尚早人客不多 我們坐在近門口位 好啦準備點菜其實大家都無看餐牌都係叫一些舊時食開果幾味 薑蔥鮑魚 鮑魚鮮味Ok黑椒鐵板豬手 必點推介 熱騰騰的黑椒汁加生洋蔥的蔥辣味加上豬手少少肥肉 哈哈十分邪惡😈炭爐燒鵝半隻我們五人叫半隻份量剛剛好皮脆肉滑南乳吊燒鱔 感覺麻麻 炸粉太多比例不對墨魚餅0k的,口感不錯,墨魚膠彈牙的👍🏻👍🏻這兩個普通貨色純粹叫點青菜綜和一下剛才的肉𥚃最後叫了一窩生炒煲仔飯 足料👍🏻👍🏻簡簡單單有一餐 哈哈好滿足 大牌檔就是要簡單 將食材弄得太復雜反而欠缺了人情味

薑蔥鮑魚 鮑魚鮮味Ok

簡簡單單有一餐 哈哈好滿足
大牌檔就是要簡單 將食材弄得太復雜
反而欠缺了人情味
2018-08-30 673 瀏覽
嚟到梗係要叫招牌菜:*土匪雞(外型企高嚟烤,烤到成隻金黃色,所有雞油精華都烤晒係隻雞裏邊胸口啲肉都唔會鞋,肉質鮮~佢仲有埋把刀仔,比你自己切開嚟分!)*黑椒豬手(豬手配埋啲惹味黑椒汁送飯一流!)*冰鎮墨魚(厚肉爽口,配上Wasabi豉油,鮮甜美味)*冰鎮鮑片(口感煙韌👍🏻本身夠鮮都唔洗特別落調味😊~鐘意都可以點Wasabi豉油,佢都有配埋比你的。)*臘味煲仔飯(隨著攪動,當中充斥著臘味和香蔥的香味,入口啖啖都有臘味、香蔥、花生🥜~份量亦夠多!啱曬大家一齊Share💕)*豉汁炒蟶子(蟶子大大隻,好肥美🤤🤤)最後要健康啲,叫咗個*菜湯(嚟到覺得好足料😳超多菜,份量咁足料都知好飲架喇,一入口真係唔錯,仲要多菜夠健康啊!👍🏻)

*黑椒豬手(豬手配埋啲惹味黑椒汁送飯一流!)

*冰鎮墨魚(厚肉爽口,配上Wasabi豉油,鮮甜美味)

*豉汁炒蟶子(蟶子大大隻,好肥美🤤🤤)

2018-08-27 605 瀏覽
今日去長沙灣搵屋企人食飯,一行4人去左附近「大中華」度食。因為名氣太高,所以平時都見到好人,今日終於可以一嘗!門口有人問幾位,再比張點菜紙和筆及安排入座。菜單選擇多,海鮮、小炒和燒味都有!我們點了5款小菜琵琶豆腐-炸得外脆內軟,裡面有豆腐,魚肉,口感鬆軟,配上個汁有點甜甜和小小辣,非常美味!西蘭花炒牛肉-牛肉唔會「un」,炒得剛剛好!蒜香骨-炸得脆脆,一d都唔油膩,蒜香味濃,值得一試!乳鴿-即叫即炸,熱辣辣!蠔烙-蠔餅比較油同熱氣,所以點左蠔烙。滿滿蠔仔肉,蛋香味美,配上魚露和辣醬更添風味!除了環境坐得不太舒服,食物一流,全部即點即做,熱辣辣上枱!👍🏻
菜單選擇多,海鮮、小炒和燒味都有!
我們點了5款小菜
西蘭花炒牛肉-牛肉唔會「un」,炒得剛剛好!
蒜香骨-炸得脆脆,一d都唔油膩,蒜香味濃,值得一試!
乳鴿-即叫即炸,熱辣辣!
2018-08-25
2018-07-28 932 瀏覽
星期五放工去食,一早book 左位,去到即時有位坐。五個人嗌左七樣野,飽到丫。嗌左土匪雞,冰鎮黃膳,黑椒豬手,臘味煲仔飯,煎蠔餅,蒜蓉粉絲蒸帶子,鼓椒炒勝子,全部都好好味,但買野飲就要岀去過一條街買。
  • 鐵板黑椒豬手
  • 土匪雞
  • 炒聖子
  • 腊味煲仔飯
  • 冰鎮黃膳
2018-07-22 812 瀏覽
集合了8个朋友一起试下大中华,定位有两轮6:30/8:30,选择了8:30,8:15到了不用等位。我去之前有颇大的期望,因为如此所以有点失望。点了土匪鸡,鸡要预定,我们来之前他已经烧好,所以点菜后不到五分钟已端上。鸡够热单有点乾,冇鸡味,味道不特别,不明白为何成为推介菜式。黑椒猪手好野味,猪手很嫩。不错!琵琶豆腐值得一试。豉汁蒸白鱔,鱔不夠肥美。黃金鮮魷,鮮魷炸過龍,有點硬。煲仔飯炒完擺返落過锅道,但有腊味好难唔好食。炒蟶子不過不失。埋單每人150,幾底食嘅,但不會特別再來。

黑椒猪手好野味,猪手很嫩。不错!

琵琶豆腐值得一试。

豉汁蒸白鱔,鱔不夠肥美。

黃金鮮魷,鮮魷炸過龍,有點硬。

煲仔飯炒完擺返落過锅道,但有腊味好难唔好食。

炒蟶子不過不失。

埋單每人150,幾底食嘅,但不會特別再來。
2018-07-21
2018-07-09 737 瀏覽
今日一共五人到這間大中華食飯一早訂咗8點鐘這間大中華有多間小舖位 每間舖位有五至六張枱,因服務員人手不足,落單加單都由自己填寫及自己交到出面。叫了8款菜,最後只來了7款,中間朋友曾出去追單兩次, 第三次朋友再出去追單才說雞已沒有, 其他食物已吃完我們也等了30分鐘才知道沒有最後一道菜。因此我出去向一位應該是負責人的女士表示,我們五個人,每人都留了半碗飯,而且你們沒有雞也沒有通知我們,要我們追三次才說,那女士表示唔會每人都剩半碗白飯咁百佳吧(係!佢真係講百佳)我沒有發火,只表示你自己入來看。最後佢在單上取消了那五個白飯~ 最後埋單的時候我發現單上他是不會寫價錢的 最後我問服務員拿餐牌,並在單上寫上價錢發現他收了我二點五個白飯的錢。我當然也照比。想講點解我們會每人淨半碗白飯是因為我們留待雞來才吃的,另外我們白飯是中斷後加的,因為之前叫了一個煲仔飯,後來發現不夠才加飯的。食物又不是超級好食 很多地方也有這個水準,就是這一句~百佳~我不會再來~食店出名了 ,就冇服務,多我一個客唔多,少我一個唔少~我不會發火,傷身~大家去不~就自行決定了,報告完
飯的。
大家去不~就自行決定了,報告完
  • 百佳~白飯