餐廳: 大中華飯店
資訊:

2019-06-17 288 瀏覽
大中華飯店(長沙灣)成日夜晚經過呢度都好多人係度食飯,都好熱鬧,但係就未試過,因為成日太少人食晚飯,就唔會想食大排擋野。尋晚就啱啱好7個人飯聚,我就提議食呢間喇!呢晚真係試左好多野食,餓住入🧟‍♀️,飽住出🤰🏻冰鎮墨魚($80)👍🏻👍🏻墨魚幾彈牙,不過就得好淡好淡嘅鮮味。香煎墨魚餅($100)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻同樣係墨魚,呢個香口好多,墨魚結實有咬口,食完一件又一件,食左三大舊,忍唔到口😂小炒王($100)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻小炒王平時好少食,但今次食完愛上左,韭菜花、蝦乾、腰果加上脆卜卜嘅魚仔,幾樣無黎喇肺嘅野加埋係咁好食。🤤豉椒炒蜆($100)👍🏻呢個可以不食,蜆殼多過肉煲仔飯($80)👍🏻👍🏻👍🏻我地購枱枱都嗌唔執輸,個瓦煲好大個,但份量唔係好多,啱啱人人一碗。飯比較濕身,飯焦較少,葱花好多,臘肉切粒,都係香!土匪雞($260)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻招牌之一,隻雞係打棟咁上,俾人拮住pat pat😂😂雞身金黃色,非常吸晴,唔食攞黎擺都有型。皮薄肉多,不過啲肉唔夠滑,味道啱啱唔會太咸,點埋嗰醬!一流!💥要前一日訂💥炭燒奶豬($580)👍🏻👍🏻招
大中華飯店(長沙灣)

呢晚真係試左好多野食,餓住入🧟‍♀️,飽住出🤰🏻

冰鎮墨魚($80)👍🏻👍🏻
墨魚幾彈牙,不過就得好淡好淡嘅鮮味。

香煎墨魚餅($100)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

小炒王($100)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

豉椒炒蜆($100)👍🏻
呢個可以不食,蜆殼多過肉

煲仔飯($80)👍🏻👍🏻👍🏻

土匪雞($260)👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💥要前一日訂💥

炭燒奶豬($580)👍🏻👍🏻
招牌之二,成晚就不停咁食食食食食🤯
咁大個人好似未試過叫全隻乳豬仔食,皮好脆,好新鮮,熱辣辣。不過都係比較油,食兩個已經好厭,一碟大概有20幾舊,賣成$580就啲貴。
💥要前一日訂💥

炸鱔片👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個係驚喜之作,少食魚因爲驚有魚骨。
呢個真係啱曬我,啖啖肉,外脆內軟,可以話係中式嘅fish and chips 😂😂呢個要食

豆角牛肉煲👍🏻👍🏻👍🏻
豆角偏淋,味道較咸。

清蒸鮑魚👍🏻👍🏻👍🏻
基本野,冇乜特別,無清到內臟,食嘅時候都幾花氣力,好難撩開😂😂

滷水拼盤👍🏻👍🏻
可以不食,味道較淡,我地食剩好多😢只好打包走。

味道:🤤🤤🤤🤤
價錢:💰💰💰
環境:👍🏻👍🏻👍🏻

地點: 大中華飯店 (長沙灣)
長沙灣福榮街539號地下

#hkfood #hkfoodie #長沙灣美食 #大中華飯店 #hkblogger #hkfoodblogger #eatkids123
2019-06-11 230 瀏覽
Open rice大中華一個好地道好有feel的食飯好地方!因為返工係長沙灣,所以經常有機會去呢頭搵食。有次家人介紹食大中華,所以就全家一齊去試下!雖然環境唔講得上好好,但勝在有風味,d侍應都好nice。食物先係重點!一個平平無奇的煲仔飯原來都勁好味!炸子雞又唔會太油,好嫩口架!豆豉蒸白鱔更加好食!我父親勁中意食,d肉好有質感,味又岩岩好。最後仲叫了甜品外賣拎走食,就係佢地極力推介的榴槤千層蛋糕!呢個蛋糕真心正架,建議如果唔食飯,都可以買黎食😂我地全家都好中意!d榴槤味好出,cream唔會太多,總之就係正!好適合一家人,或者一大班人黎食!
Open rice

大中華
一個好地道好有feel的食飯好地方!

雖然環境唔講得上好好,但勝在有風味,d侍應都好nice。

食物先係重點!

一個平平無奇的煲仔飯原來都勁好味!

炸子雞又唔會太油,好嫩口架!

好適合一家人,或者一大班人黎食!
2019-06-09
2019-06-10 308 瀏覽
聽朋友講左大中華好多好多次,成日都話要去食大中華,我仲以為大中華係專門食素嫁添😂原諒無知嘅我🙇🏻‍♀️原來大中華係類似大排擋咁,但係就有鋪位既!因為同一大班朋友食,又撞岩係假期,所以都醒目 book定位,不過要留意返book枱得6:30pm or 8:30pm ,我地大約 8:20pm到達都要等一陣先有得入,超級多人排隊同等位呀!呀姐會俾定紙同筆你落單,menu就係餐廳門口,有圖有名😂夠晒方便呀!野飲就要自己去門口士多買嘅,價錢就一般餐廳價啦。今日menu 由好熟架步嘅朋友拍板,叫左南乳吊燒鱔,鐵板黑椒豬手,香煎墨魚餅,酥炸豬大腸,椒鹽鮮魷,海味雜菜煲,仲加左個生炒糯米飯,樣樣都好好食!好夠鑊氣!重點推薦鐵板黑椒豬手,熱辣辣,上枱時吱吱聲好震撼!黑椒味好香濃,入面好嫩滑!😋😋

2019-06-08
2019-06-10 212 瀏覽
已經食過無數次,今日個朋友仔生日,我就推介長沙灣大中華比佢,雖然佢地方污糟邋遢,可以用冇咗修理來形容,侍應亦都冇禮貌,但係就有香港大排檔嘅味道,本身book咗8:00,我哋7:45已經去到,佢話有位人齊可以入得,可能係未攞到酒牌嘅關係,要自己去門口士多買,都幾唔方便,朋友話好想食燒鵝,叫咗半隻,好有驚喜,上到枱仲熱辣辣,好入味,連個胸都唔鞋口,好過好多打正招牌嘅餐廳,仲叫咗個白滷水拼盤,起碼有8-9款嘢食喺裏面,價錢超平,適合一大班朋友
燒鵝
燒鵝
2019-06-10 223 瀏覽
假期約了一大班朋友來大中華吃飯,事前必定要訂定位,皆因假期一定爆滿。我們六人叫了六款小菜:冰鎮滷什,想不到竟然有驚喜,有豬耳丶豬腸丶豬腳仔丶雞腎,每款都滷得非常入味,新鮮爽口。清蒸花甲,大大隻非常新鮮,鮮甜多汁,大力推介。炸大腸,這碟是朋友點的,平時不太喜歡吃大腸的我竟然覺得這個很好味,炸得很脆口,一點也不肥膩。爽口魚皮,比較一般般,不夠入味,還有椒鹽鮮尤和燒鵝都非常出色。大中華雖然已經來過幾次,但中菜永遠令人吃不厭,每次來到都不會令你失望,永遠保持水準。
我們六人叫了六款小菜:

清蒸花甲,大大隻非常新鮮,鮮甜多汁,大力推介

2019-06-08 145 瀏覽
男朋友想食小菜飲少少酒, 就帶我嚟呢度食野。佢話呢間唔算係好好食,但唔會係難食😂間舖喺巷仔入面, 但都好多人嚟食, 巷仔兩邊都有舖位, 多人等都好快有位。舖頭冇酒牌, 要喺前面間士多買啤酒。落單可以自己寫再比侍應姐姐。我哋寫左小炒王, 黃金魷魚同上湯勝瓜。碟碟餸都好大碟, 勝瓜仲切得好大舊。小炒王少少辣, 個腰果好脆好香😋 我本來係唔食韭黃, 男朋友話佢炒到冇青味, 叫我試下, 我一試就覺得好神奇, 點解可以去晒啲青味🤩🤩黃金魷魚好香口, 好香咸蛋黃味, 仲會見到咸蛋粒粒, 魷魚好彈牙👍🏻呢兩個餸用嚟送酒真係好夾😋上湯勝瓜除左有大大舊勝瓜, 仲有竹笙, 蒜子, 肉碎, 清清哋。整體嚟講都算好食, 但唔會話好有驚喜嗰種👌🏻👍🏻

呢兩個餸用嚟送酒真係好夾😋

整體嚟講都算好食, 但唔會話好有驚喜嗰種👌🏻👍🏻
2019-05-30 370 瀏覽
朋友介紹嚟咗呢個大名鼎鼎嘅大中華飯店,係goggle map搵連個舖頭喺邊都幾乎搵唔到,有成三四間唔同嘅舖位,認真夠晒派頭。首先叫咗個荷葉雞,非常唔錯,好香荷葉味啲荷葉鎖住啲雞汁,雞汁又流落下便啲飯度,真係幾正。第二味叫咗個薑蔥炒蠔,呢個就不過不失啦,明顯炒係炒得好香好有鑊氣,但係啲蠔就普普通通,唔算太新鮮,不過都係果句獲氣搭救。最後叫咗一隻燒鵝,呢個就真係非常非常之有驚喜,完全估唔到佢呢度嘅燒鵝水準係非常之高,拍得住嗰啲乜記物記,基本上都唔使點啲咩汁隻燒鵝本身已經好香,皮脆肉嫩。一個字正呀!!

首先叫咗個荷葉雞,非常唔錯

最後叫咗一隻燒鵝,呢個就真係非常非常之有驚喜

2019-05-07
  • 黑椒鐵板豬手
2019-05-30 318 瀏覽
聽就聽過 今次第一次帶屋企人去大中華試下話個雞同黑椒豬手系必嗌!咁當然要試一試喇個雞原隻上,好有噱頭 食落好香 雞肉好嫩滑。黑椒豬手好林 豬手同黑椒汁出奇地好夾另外想推介黃金鮮魷(即用咸蛋皇炒)好香好重咸蛋味 好香口 好脆! 值得一試
聽就聽過 今次第一次帶屋企人去大中華試下
話個雞同黑椒豬手系必嗌!咁當然要試一試喇
個雞原隻上,好有噱頭 食落好香 雞肉好嫩滑。
黑椒豬手好林 豬手同黑椒汁出奇地好夾
另外想推介黃金鮮魷(即用咸蛋皇炒)好香
好重咸蛋味 好香口 好脆! 值得一試
2019-05-29 263 瀏覽
琴晚做完運動,夜左食飯,附近啲鋪頭都last order左,之後見大中華霸左成條街,就入黎試下啦。無乜驚喜,啲蜆同啲雞都無乜肉,之後仲有叫炸大腸,感覺都不太好食。。。。。。
2019-05-24
2019-05-26 348 瀏覽
大中華又係麻甩聚會之選😆·🐷黑椒鐵板豬手($130)濃濃黑椒味🤤豬手燜到好腍,淋上黑椒汁,相當惹味!唔愛食脆皮豬手既一定喜歡~·🍚臘味煲仔飯($80)❤️粒粒分明,香蔥粒勁多,臘腸臘肉分鋪平均🤤停唔到口🥰·🤤南乳吊燒鱔($130)相比起豬手,我更愛南乳膳❤️外脆內軟⋯點埋南乳醬非常香口👍🏻·🦑香煎墨魚餅($100)每一件煎到金黃色🤩彈牙~·🥟煎韭菜餃($70)算係失望既🥺皮厚左少少🤭·🥬上湯菜心苗($90)👍🏻·📍大中華飯店長沙灣福榮街539號地下
大中華又係麻甩聚會之選😆

🦑香煎墨魚餅($100)每一件煎到金黃色🤩彈牙~

🥟煎韭菜餃($70)算係失望既🥺皮厚左少少🤭

🥬上湯菜心苗($90)👍🏻

📍大中華飯店
長沙灣福榮街539號地下
  • 墨魚餅
  • 南乳吊燒鱔
2019-05-22 225 瀏覽
由於今日成日落雨,落下停下,落下停下咁,所以打電話去嗌左兩個外賣,分別係泰式雞翼,同埋茄子肉碎炒豆角首先講返啦佢外賣嘅速度好快,呢頭打完電話落去,15分鐘左右落去就即刻可以拎走佢嘅泰式雞翼平時喺堂食嘅時候冇試過,淨係食風沙雞翼,今日試嘅泰式雞翼好好味,佢嘅糖醋汁整得好好味,撈飯一流!跟住個茄子肉碎炒豆角就偏向油,但係好入味,好夠鑊氣,極力推介一個新嘅小炒!兩個小菜都係送飯一流,就咁叫個外賣係屋企已經醫飽咗個肚,仲要係三個人一齊食!仲要兩個餸$200都唔洗,直頭窮人恩物嘅出名小炒!
茄子肉碎炒豆角
泰式雞翼
2019-05-21
15 分鐘 (外賣自取)
茄子肉碎炒豆角
泰式雞翼
2019-05-21 177 瀏覽
一行六6, 來了十分有名的大中華享用晚餐.環境比輳差, 外面都是漬水, 垃圾和大型垃圾桶.點了個蔥花撈黃鱔, 是一個冷盤, 用了芝麻, 芝麻油, 大量蔥, 香菜, 味粉撈在一起.味道分好, 開胃小菜, 鱔十分彈牙.另外點椒鹽鮮魷, 這個十分好吃, 火喉恰到好處, 配上o急十分花惹味.蠔餅比較遜色, 不夠脆, 而且裡面很濕. 不過跟配的甜辣醬味道十分好.冰鎮墨魚十分普遍, 只是白灼再放上冰上, 而跟配的芥辣是質素是低那一種.菜式大致味道中上, 價錢也合理.服務給0分的原因是, 下單要自行寫在白紙上, 再交給外面的店員, 面不是由店員下單.另外飲品方面, 自自行到大中華的分店購買, 再自行拿回自己坐的店.如果不介意沒有服務的話, 是推薦的
一行六6, 來了十分有名的大中華享用晚餐.

環境比輳差, 外面都是漬水, 垃圾和大型垃圾桶.

味道分好, 開胃小菜, 鱔十分彈牙.

菜式大致味道中上, 價錢也合理.

如果不介意沒有服務的話, 是推薦的
2019-05-06 916 瀏覽
又一舊朋友飯局,一班麻甩佬唔使食環境,最緊要好食有鑊氣同夠熱鬧同對啤啤,大排檔係不二之選。總括而言鐵板黑椒豬手、臘味煲仔飯係必食之選。豬手好林好入味,上枱時熱辣辣炸炸聲。自己平時都好鍾意食臘味飯,但呢個臘味煲仔飯正就正在好多葱去炒,加埋飯焦真係一絕。其實其他小炒都好食好有鑊氣,不過去大排檔應該要係咁,所以都唔多介紹其他了。可能係對男人浪漫的偏愛,呢編比分好鬆手必食黑椒豬手土匪雞點都要叫黎影返張相啦炒蟶子都好唔錯蠔餅好多蠔好脆必食臘味煲仔飯西蘭花炒牛肉好夠鑊氣好好食鱔都非常唔錯

必食黑椒豬手

蠔餅
臘味煲仔飯
西蘭花炒牛內
南乳吊燒鱔
久仰大名大中華個名😆😆經常覺得食呢啲大排檔要多人先岩,兩三人試得太少野,至少四五人叫多啲唔同野食先開心架嘛🥰適逢有朋友生日,一野就諗起大中華🤩提前兩日訂位,一行七人八點到達,大中華租左幾間舖,我地被安排到後巷舖既位置,得我地一枱,好冷清🙈🙈其他舖係好熱鬧既!想搵個人問野落單下下都要出去,雖然門口係會有職員行來行去,但零零碎碎唔得集中一齊熱鬧,好似又唔太方便囉😳不過環境係其次,主要都係黎食野既😆😆叫左個湯先,咸蛋芥菜湯,清熱下火好好飲!!😚😚掛住飲無影相🙂🐥訂座時已經訂左土匪雞,係呢到既招牌,我見好多人都有叫架!黎到好吸精🤩緊係手機食手先~雞肉好嫩滑好林,都幾好食既~🥬上湯菜心苗~正常大路野,幾多豬肉🤣🐷黑椒豬手都係呢到必叫既,鐵板上好大份,唧唧聲出晒煙🤩🤩熱辣辣香噴噴,唔洗點用力切都已經分晒啲肉,個黑椒好濃好濃,有時我用黎點土匪雞肉都唔錯😌🦑墨魚餅~幾有口感,應該係手打既!?🐟椒鹽九肚魚~有個朋友好鍾意食,去親大排檔必叫~我就無食,但朋友們都話好味既😅🥒蒜茸蝦乾粉絲蒸勝瓜~好鍾意食蒜,再加粉絲一齊蒸真係無敵😚😚勝瓜爽甜,粉絲比較有口感🤣🤣我都係鍾意粉絲林啲好味啲~🐽酥炸豬腸~平時我就一

🥬上湯菜心苗~正常大路野,幾多豬肉🤣

🦑墨魚餅~幾有口感,應該係手打既!?

🐽酥炸豬腸~平時我就一定唔會叫,但壽星仔要食🤣🤣朋友們都話好食,我試左舊係好脆口既,脆到都唔覺得食緊豬腸🙈

🍚臘味煲仔飯😚都係招牌之一,個兜好大,顯得啲飯好少🤣🤣我形容為好似食淨左咁~但好多料好香,仲有少少飯焦,增加左口感🥰幾好味我覺得!

其實已經飽到八九成,但仲想叫埋甜品😆

🍌巨浪香蕉船~呢個一般正常!
🥭芒果千層酥~好食!千層酥脆口鬆化,芒果又甜,好食呀!
🍰榴槤千層蛋糕~榴槤味幾香,都幾好味!
🥚蛋白芝麻糊~呢個無影相,芝麻好稀,唔香唔濃,非常一般!

環境服務可以再好啲👌🏻
野食唔錯全部熱辣辣👍🏻
價錢公道接受範圍👍🏻
都會再返黎食呀😆
  • 鐵板黑椒豬手
2019-04-14 629 瀏覽
週末朋友介紹我哋一齊去大中華食晚飯!六個人大約叫左10道餸,樣樣都好美味😍😋本身以為應該唔平,點知最後每人都只係需要200頭真係又抵又好食!🤪 因為朋友嚟過所以訂位嘅時候特別訂咗一隻土匪雞!見到其他在場等位嘅人想叫土匪雞都已經賣晒🤷🏻‍♀️結果土匪雞黎嘅時候發現真係一定要記得留一隻!😍 好耐冇食過咁滑咁有味嘅雞!成隻雞上枱自己切,好特別😂 仲有其他餸例如黑椒豬手,黃金鮮魷魚同埋臘味煲仔飯都推介!👍🏻👍🏻👍🏻 最後仲嚟咗一個冰鎮鮑魚夠晒鮮甜!
  • 鐵板黑椒豬手
  • 土匪雞