2014-06-07 1898 瀏覽
Friday night 與家人來到荃灣走走,晚餐想吃有點質素但又不想太貴的,來到了荃灣廣場見到夏麵館,心想炎夏的晚上來個上海菜也不錯前菜涼伴茄子 - 茄子本身味淡,醬汁很關鍵。而夏麵館在此做得很出色,醬的鹹味適中又夠辣度,夏天吃真的很正,是大家的至愛!燻蛋 - 做得不錯,蛋上碟仍是流心狀,再配上點醋減去膩滯感更好。酸辣湯 - 配料足,份量適中,若可以再辣一點就更好了。小菜糖醋小排 - 也是出色的醬汁,更好的就是我們那一碟是有軟骨的豬肉,吃得更開懷。哈哈嫩雞煨麵 - 頗清淡的一道菜,不油膩,份量都很充足。只是賣相比較一般,所以也就沒有拍照了甜品南瓜餅 - 餅煎得香脆,帶有天然南瓜的清甜味道,也不太油膩,是道出色的甜品酒釀九子 - 與南瓜餅相比就相形見拙,丸子的糯米黏口,桂花糖的味道是種死甜,不會再叫此甜品 lu

前菜

酸辣湯 - 配料足,份量適中,若可以再辣一點就更好了。

小菜

甜品

• 糖醋小排
  • 涼伴茄子
  • 南瓜餅
2014-06-01 1356 瀏覽
之前去荃灣幫親戚慶祝生日,一行人去咗荃灣廣場嘅夏麵館。第一次光顧,但菜餚整體味道同餐廳環境尚算不錯。總共叫咗六道菜: 小籠包、炒飯、糖醋魚塊、 火腿津白、嫩雞煨麵、黃金蝦。小籠包味道一般,唔足餡又太少湯。炒飯味道還可以。糖醋魚塊嘅汁酸酸甜甜,幾開胃,方便用來送飯。火腿津白雖然清淡,但蔬菜夠鮮甜。最難忘的是嫩雞煨麵,湯底夠濃郁,雞肉又鮮嫩,值得一試。黃金蝦落咗鹹蛋黃來炸,又鹹又脆幾特別,但幾多油。
2014-05-25
生日
一行人睇完戲到來食飯,我地叫左2個雞排擔擔麵,首先雞排炸得脆,又大份,係抵食既....而面就花生味比湯蓋過,令到沖淡了味,而另一位朋友叫我牛肉拌麵同樣都是汁不夠,味道不濃,如令人感到有味道我覺得要改善另外叫了生煎包,味道算正常,但沒有其他食店的做法有肉汁流出來,還有南瓜餅,感到食物面太油了,另外南瓜味都不重....比油蓋過了....感到成口都是油還想叫豆沙鍋餅,我們下了單,我們全都食完後都未見,要求職員幫我追追,到我追的時侯才跟我們說沒有了賣光,為何我們下單時不說呢?浪費了我們時間,我們於是換了叫高力豆沙,豆沙這個材料就有,鍋餅就做不到,什麼理論來? 不緊要....試試高力豆沙,甜度剛剛好,配合到豆沙味道比幾個月前試的差了不少

味道比幾個月前試的差了不少
題外話/補充資料: 其實我們食個飯都不用好長時間....是等食物到最長....都是要我追才有的....另外員工在工作期間談手提電話...在客人面前這樣做是不妥的,令我們感到沒有用心去做,而我們埋單時剛好快回應,令我們感覺不太好 我朋友認為該BADLIST
2014-05-25
  • 雞排擔擔麵
2014-05-12 548 瀏覽
星期日茶市時段唔駛等位,食碗麵填下肚豬排擔擔麵 (豬扒比較薄, 擔擔麵幼幼的都幾煙韌, 辣度都幾足, 麻醬不太重手)芹菜牛肉絲炒麵 (好似豉油王炒麵咁幼幼既麵, 配芹菜絲牛肉絲,味道都叫濃,仲有碗清清地既紫菜湯飲下)
星期日茶市時段唔駛等位,食碗麵填下肚
2011-01-23
2014-05-05 473 瀏覽
二人吃,一客要排骨擔擔麵,一客要淨擔擔麵。等候大約三至五分鐘,竟然先端來排骨擔擔麵,那是不合常理的。輕輕感受一下排骨,暖也不暖,炸了良久吧。於是舉手向侍應表示,這排骨完全凍的。於是她拿走了一會兒,不消五分鐘又將同一碟排骨放回我們桌上。明顯,侍應只是將排骨拿著微波爐或某種熱爐溫熱一番而已。以骨頭形狀所看,根本就是先前那碟排骨來的。算罷,再問再換也只徒然。但到了這刻,另一碗淨擔擔麵還未到。再等多五分鐘, 淨擔擔麵才到來。然而,侍應端來的同是一麵排骨擔擔麵。乍看那碟排骨,像"餸頭餸尾"般,大小不一,油膩而外皮已浮腫,不堪入目,立即退回店方。淨擔擔麵熱呼呼般,輕撥湯底散發陣陣熱煙。比起我的排骨擔擔麵熱得多。以麵論麵,這兒的麵條是挺煙韌的,咬下確有口感,煙口,上湯能力亦不錯。湯底有青荵,有點像冬菜,雪菜的物體,味道較上海婆婆辣,這兒花生味較淡,但還是挺香濃的。以五十多六十多元吃這樣的炸物擔擔麵,實在難過。在葵芳一品香,以$30經已把它擊敗。這三點,似乎不適用於夏麵館吧。

二人吃,一客要排骨擔擔麵,一客要淨擔擔麵。

等候大約三至五分鐘,竟然先端來排骨擔擔麵,那是不合常理的
。輕輕感受一下排骨,暖也不暖

淨擔擔麵熱呼呼般,輕撥湯底散發陣陣熱煙
。比起我的排骨擔擔麵熱得多。

以麵論麵,這兒的麵條是挺煙韌的

這三點,似乎不適用於夏麵館吧。
2014-02-26 585 瀏覽
每次都是路過夏麵館,這回決心進去食一次。但是非常失望。點了金牌炒飯,素鵝,雞絲粉皮,以及陽春麵。炒飯完全沒有鍋氣,而且冷又硬。陽春麵竟然面都沒有下開,全部粘到一起,醬油味非常重,面也非常硬。我跟老公吃完紛紛喊胃不舒服,決定不會再去幫襯了。這餐實在是有失上海菜的水準,不抵食不好食。
2013-10-28 478 瀏覽
知道晚飯時間會迫爆,所以5點九左右就入去唔駛等用餐環境幾舒服上次食過一次,整體水準唔錯諗住食返個皮蛋豆腐,上次食過超正..點知.. 已經冇得食...佢唔係O係常規MENU裡面..呀.. 咁簡單的菜色都唔放入去...拿拿聲再諗下想食咩 ..最後叫左醉雞($52)同麻醬撈麵($30)醉雞酒味剛剛好 正麻醬撈麵就真係有點吃不消麵質係可以的,但個麻醬真係唔係人頂到..下次再試埋其他再同大家分享<3

知道晚飯時間會迫爆,所以5點九左右就入去
唔駛等
用餐環境幾舒服

上次食過一次,整體水準唔錯
諗住食返個皮蛋豆腐,上次食過超正..
點知..
已經冇得食...
佢唔係O係常規MENU裡面..
呀..
咁簡單的菜色都唔放入去...
拿拿聲再諗下想食咩 ..

最後叫左醉雞($52)同麻醬撈麵($30)
醉雞酒味剛剛好 正
麻醬撈麵就真係有點吃不消
麵質係可以的,但個麻醬真係唔係人頂到

下次再試埋其他再同大家分享<3
2013-10-26
2013-10-14 485 瀏覽
走嚟夏麵館食晏算喺有啲摸錯,事緣睇見信用卡有啲優惠,點3份午餐獲贈美食一款,又唔見佢條款有講明只適用星期一至五,點知原來星期六、日及公眾假期喺無午餐供應,咁即喺無嘢送啦!但既然嚟到,一切隨遇而安算啦。一踏入門口,兩旁木架放有好多「夏麵館」大碗,又用上好多通花木窗做間隔,木枱襯酸枝小木椅,細上又掛咗啲彩色水墨畫,感覺幾雅緻。餐廳正中間一列梳化4人卡位,應該喺最好坐嘅位置,不過較特別喺餐廳最右靠牆一排半開放式廂房,有啲自成一角嘅感覺。但服務好一般,啲侍應唔太醒目,斟茶又倒瀉水,最唔鍾意喺試菜嘅次序亂咁嚟,既然個套餐分咗前菜、湯羹、小菜、炒麵 / 年糕及甜品,第一樣送上喺個湯羹,都無緊要,但跟住送嚟喺個年糕,點都唔多好;若非落單時要求個甜品叫先起,恐怕晨咁早上埋個甜品都唔出奇。而下面寫個別菜式嘅評價時,個先後就喺當日出菜嘅次序。此外,上菜嘅節奏太快喇,佢啲枱又唔特別大張,一陣間就堆到滿枱都喺嘢食,有啲唔方便!翻翻餐牌,由前菜、點心、湯羹、拌麵、兩麵黃、湯麵、煨麵、小菜、飯、年糕,以至甜品,都幾多種類選擇。一向套餐都會實惠啲,所以見佢有2、3、4人套餐,再計吓度吓,又確喺抵啲,雖然我哋一行4人
,咁即喺無嘢送啦!但既然嚟到,一切隨遇而安算啦。

翻翻餐牌,由前菜、點心、湯羹、拌麵、兩麵黃、湯麵、煨麵、小菜、飯、年糕,以至甜品,都幾多種類選擇。一向套餐都會實惠啲,所以見佢有2、3、4人套餐,再計吓度吓,又確喺抵啲,雖然我哋一行4人(小弟、老婆、舅仔及未來弟婦,佢哋幾個都唔喺大食之人),但睇佢個3人套餐都幾豐富,包2款前菜、1款湯羹、3款小菜、1份炒麵或湯年糕,仲有1客甜品,原價$348,依家有八折收$272,另收加一服務費,再加多客小籠包(舅仔例點嘅上海點心),實夠晒我哋食。下面嘅單價抄埋出嚟,喺方便大家參考,其實計過一次,將下面套餐菜式嘅單價加埋晒,「面值」$340,即喺跟佢個套餐原價差唔多,所以若非八折價,根本套餐個價錢就等於散叫時嘅「成本價」
酸辣湯 $48
湯羹有兩個選擇,除酸辣湯,仲有冬雲豆腐羹,貪前者酸爽醒胃,所以要酸辣湯,個湯份量豈止3人呀,都幾大鍋,可滔出4-5碗。而且又幾足料,木耳絲、竹筍絲、冬菇絲、豆腐絲……,可惜酸辣度未夠強,辣多少少應該更好,猶幸個濃稠度啱啱好。
酸辣湯
津白肉絲湯年糕 $38

前菜、小菜乜都未食,第二道菜就喺依個湯年糕,套餐內嘅炒麵 / 年糕類同樣二揀一,另一個選擇喺金牌菜肉炒飯,老婆鍾意食年糕多過炒飯,所以揀咗湯年糕。咪睇佢咁大兜,年糕喱側煙韌,但得好少,絕大部份都喺津白
,有少少大頭菜,肉絲都欠奉,湯頭普通,較為清淡。
津白肉絲湯年糕
夏伯伯涼拌茄子 $24

卒之上番個前菜,套餐包兩款前菜,其一喺夏伯伯涼拌茄子或香菇麵筋,另一款喺熱爆燻魚或雞絲粉皮。涼拌茄子做得頗出色,茄子軟腍,口感清涼,涼拌醬汁鹹甜有致,濃香惹味。
夏伯伯涼拌茄子
干煸四季豆 $42
未上另一道前菜,先整碟小菜過你食,出菜次序實在夠晒亂。小菜(一):干煸四季豆或清炒 / 蒜蓉 / 上湯浸時菜,雖則同樣喺干煸四季豆,但唔喺常見嘅用欖菜,而喺蒜蓉辣椒炒,雖然同樣惹味,四季豆乾身爽口,但就有啲未及風味嘅感覺。
干煸四季豆
回鍋肉 $52
小菜(二)有回鍋肉或賽螃蟹二選一,回鍋肉可算得上滬菜中表現出濃油赤醬嘅典範之一,惹味唔使多講,不過,嫌佢大部份都喺椰菜,豬肉少,且頗肥,竹筍亦落得手緊。唔知套餐關係,抑或散叫都喺咁?
回鍋肉
和合大排骨 $68

小菜(三)喺菜心獅子頭或和合大排骨嘅選擇,揀後者純因都想點番一樣香口嘢。和合大排骨就喺炸排骨配腐皮卷,估唔到都幾大碟,有6大件炸排骨,又有6件腐皮卷,兩者都炸得甘香,尤其腐皮卷,非常脆口,而排骨咬落鬆軟,最合意喺少油不膩
和合大排骨
鮮肉小籠包 $28

今餐唯一嘅散點食物,賣相不俗,皮薄透湯,確實外皮十分之薄,夾起嚟都要小心翼翼。湯汁豐滿,一咬爆汁,味道鮮香,而鮮肉餡清鮮甜美,蘸點醋味道更鮮
鮮肉小籠包
熱爆燻魚 $42

遲嚟嘅前菜,但可算寶物沉歸底,簡單一個字:正!有別一般冷盤前菜,燻魚上枱帶微暖,以調味汁浸漬後油炸,雖然「燻魚」之名有啲取巧,但以味道而言,又真喺幾好食。肉質柔韌,但又啱會「乾睜睜」,醬油味鮮濃
熱爆燻魚
高力豆沙 $26

做得大大球嘅高力豆沙,外層鬆軟有蛋香,而內裡填得豆沙滿滿,兼且清甜帶有朕朕桂花香,認真喺個意外驚喜
高力豆沙
總結一下,食物水準平穩不俗,尤其以上海菜嘅濃油赤醬本色,佢哋已算做得少鹽少油,又不失滬式風味;環境亦予人舒適,價錢亦算做大眾化,喺服務一環差啲,唔知喺上層管理,定喺下層本有心態,以服務性行業而言,喺一個要處理嘅問題嚟,希望佢哋可以改進一下啦。
夏伯伯涼拌茄子
和合大排骨
鮮肉小籠包
熱爆燻魚
高力豆沙
2013-10-13 476 瀏覽
好少黎荃灣廣場依面唔知有乜好食所以就去左夏麵館叫左碟普通炒飯 普普通通頂下肚前菜拼盤 雞絲粉皮唔滑 唔好味幾款用蔬菜做的 又係唔係好特出但隻糖心蛋真係好好味一來個煮汁味好 二來真係糖心 個心好蛋香叫左個麻醬撈麵同樣鞋口唔好味小籠包一味皮薄有湯但係肉太細 皮薄易穿有型冇實一般般
好少黎荃灣廣場依面

但係肉太細 皮薄易穿
有型冇實
一般般
2013-09-08 330 瀏覽
乾伴麵|夏麵館居於荃灣都有半年多了,仍記得第一次行荃灣廣場時,門口的<神仙也吃麵>海報令我印象深刻。當時已想試一試那神仙的麵條是何種味道。今晚終於有“機”🍴會一試。》入門的“夏麵碗”擺設相當吸引,未食先令人期待碗麵究竟有幾大碗😁》前菜,小菜,主菜以及點心當然是每餐必備菜式。先品嚐前菜糖醋小排,小排每塊大小剛剛好一口(細❤)而且非常入味,肉質雖然偏“鞋”,但軟骨做到咬落爽口已經唔錯。酸酸甜甜都真的幾開胃。》小菜干扁四季豆👍至好味菜式。四季豆面層的炸蒜相當野味,豆身爽口。》主菜|終於岀場,「香蔥乾伴麵」碗麵真的夠大,可惜量就唔多,大約你平常食麵份量。令人有點失望。。。而且蔥味道似梅菜乾,麵就偏乾(要落晒成碗湯去撈先撈到)以及偏硬(本人喜食軟麵)整體味道麻麻😔》以為上湯小籠包實穩陣,上枱時賣相都吸引,等左一陣(太約分半鐘)嘩!個皮即刻下憾晒,而且個餡勁少,個薑醋又唔好食。不過好彩都仲有啲啲湯汁補救番。四個菜,只有兩個是覺得好食的,讚唔讚就見仁見智了。

乾伴麵|夏麵館
四個菜,只有兩個是覺得好食的,讚唔讚就見仁見智了。
2013-08-29
2013-02-19 182 瀏覽
菜心獅子頭用的肉好鮮, 個汁亦討好, 但可惜個汁真是太少, 大大影響此絕色佳餚的質素小籠包多汁肉又鮮, 皮薄餡靚, 正菜肉炒飯炒出來個飯不太熱, d 飯又硬, 令人失望排骨麵d 豬扒炸到層皮黑色一點一點, 賣相不多掂糖醋魚塊個魚塊炸到層皮好硬, 又不夠汁, 遠離水準
菜心獅子頭

小籠包
多汁肉又鮮, 皮薄餡靚, 正

菜肉炒飯
炒出來個飯不太熱, d 飯又硬, 令人失望

排骨麵
d 豬扒炸到層皮黑色一點一點, 賣相不多掂

糖醋魚塊
個魚塊炸到層皮好硬, 又不夠汁, 遠離水準
  • 小籠包
2012-11-12 172 瀏覽
朋友是夏麵館的VIP,剛巧他有一堆積分快過期,便邀我們一起去用盡佢!:p是日三人午餐,一點十分去到,不用等位(其實很講彩數,試過有一次去要等兩三檯)。內裡燈光較暗,但環境裝修別緻,蠻舒服的。我們點了兩個午餐(四十多元一個),再用800分積分(一蚊一分)換了一碗酥炸大排麵再加$10要了個鮮肉鍋貼。先說$10鮮肉鍋貼,賣相一般,皮也是厚厚的,但竟出其的好吃。外表凍冰冰,內裡熱辣辣,而且肉汁鮮甜,抵吃!而午餐我們分別點了:雞絲麻醬拌麵及八寶辣醬麵每個午餐均配餐前小食及飲品,兩個我們都點了涼拌茄子,因為實在太太太好吃了。它的醬汁是精髓所在!!鹹鹹甜甜的,十分開胃,連不太愛吃茄子的友人都大讚!其他可選擇的餐前小食是雞絲粉皮、拍青瓜那些,早前試過,普普通通,遠不及這個涼拌茄子出色。主菜來了。雞絲麻醬拌麵。先將它拌勻,麻醬多得緊要,吃時麻醬''張"口,味道濃郁,再配上青瓜絲的清爽作中和。只是,雞絲好像少了點耶。再來八寶辣醬麵。我們都是第一次吃,有點大鄉里的以為是一個撈麵。哈哈!怎知上來是一個湯麵。而且訪邊的八寶好像有點小啦(還是我們太貪心:p)。這個八寶中吃到有蝦、有豆干、素火腿、紅蘿蔔、花生等,

而午餐我們分別點了:
雞絲麻醬拌麵及八寶辣醬麵

主菜來了。
再來八寶辣醬麵。我們都是第一次吃,有點大鄉里的以為是一個撈麵。哈哈!怎知上來是一個湯麵。而且訪邊的八寶好像有點小啦(還是我們太貪心:p)。這個八寶中吃到有蝦、有豆干、素火腿、紅蘿蔔、花生等,自己雖然很喜歡辣豆瓣醬,但對這個...個人還是不太喜歡。而且配料的配搭也不怎討好,下次應做好資料搜集才點菜,哈哈!
再來最後一個酥炸大排麵,自己反而最愛這個。排骨炸得香脆可口,但又不會過乾。這個大排再配上先前的茄子醬,一絕。我們還encore了茄子醬。嘻!
啊,就是只顧吃餸,旁邊的大碗麵都被我們冷落了。因味道淡淡的,而且麵是一大"住"的,夾起上來很困難啊。貼心的是每碗配上數條小棠菜,飲食均衡嘛!

飲品可選冷/熱的豆漿/酸梅湯,我們就選了熱豆漿,暖暖的很合適啊!
這個大碗子有夠重,但簡簡單單挺好看的。

吃完午餐啦,又要上班去了。
2012-11-09
2012-07-21 124 瀏覽
上海餐館的甜品, 熊媽最喜歡桂花酒釀丸子, 貪她有酒香花香還有煙煙韌韌的丸子 其二就是高力豆沙, 熊媽曾在葵涌廣場三樓的上海小館吃的高力豆沙是完全充滿蛋白香味, 豆沙餡是清甜而不膩, 不過很久也沒有到過小館, 希望小館能keep住水準。今次夏麵館推出最新厨師推介, 最吸引熊媽的就是高力雪球高力雪球$35外層是麵粉量比蛋白為多, 所以質地較重, 有如吃着麵包, 吃不出蛋白香氣內裏是一件朱古力雪糕糯米糍, 雪糕還沒完全溶下來, 糯米糍皮是透明色, 質地頗厚但非常煙韌總括多說, 外熱內冷的滋味是幾過癮

今次夏麵館推出最新厨師推介, 最吸引熊媽的就是高力雪球
高力雪球$35

總括多說, 外熱內冷的滋味是幾過癮
2012-07-11
2012-07-21 95 瀏覽
"夏麵館" 是一間吃上海小菜的餐館,它的菜餚製作精緻,其風格與傳統滬菜有明顯不同,價錢合理偏向大眾化。餐館是源於上海,以自家制的麵條聞名,標榜少油少調味,很適合現代香港人健康飲食潮流。為了保持上海菜的原汁原味,各分店均採用上海師傅,堅持滬式風味。這次我們一行二人走到荃灣分店,這裡門口雖小,但舖面深入。大約等候十五分鐘,店員安排我們坐在兩二卡位。店𥚃裝潢雅緻,有著三十年代老上海風格,充滿復古情懷。這裡亦設有私人廂房,用了屏風隔著,配備酸枝傢具,甚有懷舊味道。店內更掛滿了水墨畫,酸枝架上更放了很多大公碗,令食客品嘗美食時也可附庸風雅一番。很可愛的一副畫,"神仙要吃麵也到夏麵館"。頓時笑了一口。掛畫和碗上的圖案, 均出自內地著名畫家謝春彦手筆。糖醋小排: 是老少咸宜的料理,酸甜滋味,令人回味。好吃的糖醋排骨,當然肉要鮮嫩,糖和醋的比例要恰當。可惜這𥚃的小排是甜多酸少,使用的烏醋也是偏向甜味。如果味道能平衡一點,相信會更加好吃。小排的肉質也做得很乾身,吃下有點實,但勝在夠入味。酸酸甜甜令人有開胃感覺,不錯。稱得上麵館,當然主打麵食。這裡單是湯麵,便有擔擔麵,雪菜肉絲麵,鱔糊麵等十多款;拌麵則有
很可愛的一副畫,"神仙要吃麵也到夏麵館"。頓時笑了一口。
掛畫和碗上的圖案, 均出自內地著名畫家謝春彦手筆。
糖醋小排 $42
當然肉要鮮嫩,糖和醋的比例要恰當。
蝦爆鱔背煨麵 $52
蝦爆鱔背煨麵
拌麵則有四款,包括麻醬拌麵,蒽油開洋拌麵,八寶辣醬拌麵等;而煨麵亦有六款,
黃魚煨麵,砂鍋獅子頭,蝦爆鱔背煨麵;還有炒麵和兩面黃。通通加起來有廿十款之多。
我們點了一碗蝦爆鱔背煨麵。麵是用了很大的大公碗盛載,一碗麵吃下,溫飽就解決了。
麵條是直身細白的,即叫即打,口感是特別的爽身煙韌。湯麵上面放了蝦仁和鱔魚,
切到條狀的鱔魚質感實淨彈牙,拌著湯麵一起,又不失鱔魚本味, 蝦仁亦爽口彈牙
至於麵湯,喝下有點像濃濃忌廉湯的口感,絕無味精,十分清爽鮮甜。
黃金蝦 $88
黃金蝦: 蝦是選用普通的海蝦,雖然不是很大只,但每隻也很新鮮,吃下爽口彈牙
師傅把殼沾滿了一層薄薄的䶢蛋黃,然後炸到至金黃色,炸的火喉也控制恰宜。
用䶢蛋黃做的粉漿好香,蛋黃份量充足,滿滿黏附在蝦殼上,越吮越滋味。
宮保雞丁 $55
滿滿的辣椒油在底下
宮保雞丁: 這道是上海傳統名菜,由雞丁,乾辣椒,花生米豆等炒制而成。
但這裡做的宮保有點不同,平時到上海店吃的宮保雞丁是一道非常惹味的菜式,做得乾身卻帶點小辣。
這裡做的宮保雞丁火喉不足,端上枱暖暖的,雞丁用了豆瓣醬來炒卻沒有隔走一些辣椒油,
吃到最後,雞肉和花生浸滿辣椒油。還有這道菜吃下並沒有辣味,下的乾辣椒不足,香味欠奉。
唯一好的就是雞肉也嫩滑。
上海小籠包 $24
飽滿的湯汁
上海小籠包: 上海南翔名點小籠包,這裡亦有供應,亦是到上海菜館必柯打的食物。
一籠有四只,皮做得很薄,而且夠煙韌,夾起來時要小心否則湯汁流失。最好是上枱襯熱吃,
一口咬下,豐富的湯汁在口中綻放,而餡肉又清鮮甜美,頓覺滿足。

雖然夏麵館並不算是什麼高尚的餐館,但卻人氣不差,每到晚巿和假日,這裡的門外總有一條等位的長龍。店裡的滬式麵點水準高,而且選擇多,喜歡吃麵的朋友,不況一試!
2012-07-19
蝦爆鱔背煨麵 $52
蝦爆鱔背煨麵
黃金蝦 $88
上海小籠包 $24
飽滿的湯汁
  • 擔擔麵,雪菜肉絲麵,鱔糊麵
2012-06-23 55 瀏覽
不嬲同男朋友都好鍾意食上海野,上openrice 見呢間野好似唔錯,睇完戲就去左試下。首先講小籠包,多汁,皮薄,但唔易穿,味道好,但有一點要批評既就係個醋唔夠濃味,色水又淡。涼伴茄子,質感好林,味道太甜太濃味,淡番d 就好。 酸辣湯,叫左一細碗過下癮,足料,唔會太甜,又夠辣,好味。 再講紅油抄手,個醬太多甜豉油,太甜,唔夠辣味,雲吞亦都係普普通通,唔好食。 再說上海粗炒,配料唔夠多,得d 白菜仔,味道適中,麵亦唔會太林,不錯。 擔擔麵太重麻醬花生醬味,但麵條既口感相當好,挺身,浸多一陣都唔會點林。而排骨就普通料,ok 的。
涼伴茄子/ 酸辣湯
涼伴茄子,
質感好林,味道太甜太濃味,淡番d 就好。

酸辣湯,叫左一細碗過下癮,足料,唔會太甜,又夠辣,好味。
紅油抄手/ 上海粗炒

排骨擔擔麵
題外話/補充資料: 題外話,各位朋友留意,持當日百老匯戲飛有10蚊折扣。
2012-06-21
紅油抄手/ 上海粗炒