2018-01-27 98 瀏覽
小店開分店真係唔容易嘅事,夏捌月呢家西餐小店係其中一家,今晚同朋友去本店度食晚餐,睇下咩料先~~本店喺朗屏西鐵站附近,一啲都唔起眼,細細家款式都多,價錢都經濟架。點咗兩個set, 其中一個係牛魔,就係一次過可以食到西冷同牛柳,兩塊肉超大塊又有咬口,冇雪藏味。另一款係蟹肉蟹膏意大利飯,啲蟹肉蟹膏份量唔算多,炸到金黃色脆絲咁,飯夠creamy同好大碗!食飯都食飽。特別要寫個羅宋湯,都好多雜菜,湯夠厚身唔會稀,配埋蒜泥包好滋味。

My last review was 10 years before and it is the luck for Summer August being picked. Writer is an old customer to this shop since their starting in Long Ping. Their foods are generally fine , price is okay and thus we have kept support if we want to have an usual western dish for dinner in Yuen Long area. After my last trial on Saturday night, it is no more. They are already not a humble small local shops anymore but they may deem themselevs is a branded name or Michelin, that is customers

After my last trial on Saturday night, it is no more. They are already not a humble small local shops anymore but they may deem themselevs is a branded name or Michelin, that is customers plead for their food kinds.

We are being blamed for late. we have reseved a table at 20:15 and we have arrived on time or probably 1 min late. Honestly we did not request for a table immediate available or complaint for any waiting. May be the staff was too anxious we will do that and then he immediate blame us already late and table has just been given to a walk in client then close the sliding door immediately.

We have really argued few minutes in front of the shop by pointing out that we really can wait ( since we understand what price subject to what kind of service or waiting time since one min late is also kind of latest and the shop really have the right to assign any table) but we not feeling well to be blamed by a straight / rude tone we we're lated. We trust HKG is still a service orientated city and it not differential into a customer who pay by ten/ hundred or thousand per head.

I wish the staff can be more patient and explain to client the table has been assigned with a minimum politeness . I Trust most of the customers who visits / fans of your restaurant can be understood.

Finally, I think the only reason we were treated by the rude way was they no more care about custoner service or looking for any new customers, they trust they have already suceeded.

2018-01-13
2017-12-30 105 瀏覽
朋友請食生日快😍近近地嚟咗元朗揾食,決定揾間西餐食下嘢傾下計😚呢間餐廳唔算大,一入到去都幾昏暗,同男女朋友嚟都可以算得出係有情調😎另外牆身仲掛住star war、 marvel人物同自殺特攻隊嘅畫👀#蒜蓉包 咬落口脆卜卜,而且都幾香🥖😍另外#忌廉湯 都幾稠身,入面有啲煙肉同粟米粒😆#牛油輕煎元貝大蝦卡邦尼意粉 ($128)😋好味指數:(7.5/10)元貝煎得岩岩好,外面煎到微微金黃色,而入面就唔會過熟,仲好大粒添😆隻大蝦其實已經經過處理,所以好易就可以拆到啲肉出嚟😚好細心喲❤ 蝦肉食落口都幾彈牙🦐講番個意粉先🍝有啲煙肉碎同菇做配料,意粉唔會住得太淋,係我中意偏硬身有咬口嘅意粉😆卡邦尼稠身就不嬲都掛執汁😚雖然意粉分量,唔算好多不過都幾濟下🤔#吉烈巴西豬扒拼吉列龍利魚柳及輕煎寶鮮元貝 ($118)😋好味指數:(6.5/10)其實有小小後悔叫咗呢個🤔因為感覺上有啲似早餐set咁🤣有飯、意粉同薯菜揀,呢到嘅薯菜原來唔係平時食開嘅薯蓉或者薯條🤔係類似墨西哥粟米片咁,不過小編就覺得麻麻地,因為比較硬同埋凍冰冰🤔今次揀咗洋蔥汁,呢個洋蔥汁的確唔錯,味道夠香而且仲有好多洋蔥係入面😍元貝同頭先卡邦尼意粉

#牛油輕煎元貝大蝦卡邦尼意粉 ($128)
😋好味指數:(7.5/10)

#吉烈巴西豬扒拼吉列龍利魚柳及輕煎寶鮮元貝 ($118)
😋好味指數:(6.5/10)
其實有小小後悔叫咗呢個🤔因為感覺上有啲似早餐set咁🤣
元貝同頭先卡邦尼意粉嘅一樣。 另外兩樣炸物都炸到脆卜卜,不過食落去都唔算太油膩同乾身😆可惜豬扒同龍利魚柳都比較薄身🙁

#樽裝朱古力
😋好味指數:(7.5/10)
好中意呢個樽仔朱古力啊😍雖然味道係偏甜,不過朱古力味夠晒濃🍫好快就比我飲晒嚕😭
⭐溫馨小提示
📌 意粉及飯類可加20蚊升級至套餐😍
2017-12-25 86 瀏覽
值得ㄧ試今晚找了朗屏站附近餐廳,出乎意料好味。點了聖誔三人餐,頭盤忌廉周打湯,三文魚菜,主菜牛肋骨,份量十足牛扒,蟹膏意粉十分美味,甜品十分特別,口感十分好,飲品份量足夠
值得ㄧ試

今晚找了朗屏站附近餐廳,出乎意料好味。
2017-12-24
慶祝紀念
平安夜
  • 甜品
  • 蟹肉蟹膏意粉
  • 德國咸豬手配蜜糖芥末汁
2017-11-29 257 瀏覽
近幾年元朗的大街都被藥房和化裝品店佔據, 要覓食都要到橫街小巷, 平日經過見店面裝修不錯, 餐牌價錢亦合理大多是100多D, 於是相約朋友呢食飯。入面坐位唔多, 燈光柔和, 好適合兩、三知己傾偈聚舊。見網評豬手唔錯, 加上一响鍾意食牛, 於是叫了一個德國咸豬手($158)及美國特級牛肉眼扒(12安士)($238)套餐。最先來的羅宋湯料好足, 仲有好多蕃茄蓉係我喜歡的味道, 然後係熱辣辣的蒜蓉包鬆脆可口, 分量得一件就太少; 主菜先來是2安士肉眼扒分量十足, 肉質都夠腍, 但叫了成熟邊位有些過熟同乾咗少少, 下次應該叫6成就差唔多, 如果一個人齋食牛扒都好滿足。食到一半第二個主菜主是德國咸豬手配蜜糖芥未汁, 亦係相當有份量, 分皮香脆肉質咸香果結是推介之選, 配上蜜糖芥未汁一D都唔覺膩仲惹味咗,, 配意式薯菜, 薯菜做成薄脆也特色。埋單$439, 但2SET3人都夠食; 此外這裡還值得一讚係服務員態度很親切。PS: 如果晚餐最好提前訂位。

入面坐位唔多, 燈光柔和, 好適合兩、三知己傾偈聚舊。

PS: 如果晚餐最好提前訂位。
跟餐羅宋湯
跟餐蒜蓉包
美國特級牛肉眼扒(12安士)
德國咸豬手配蜜糖汁
2017-11-28
跟餐蒜蓉包
美國特級牛肉眼扒(12安士)
德國咸豬手配蜜糖汁
  • 德國咸豬手配蜜糖芥未汁
2017-11-26 115 瀏覽
當日由將軍澳黎到元朗隨意搵間餐廳入座無訂位只好攝一攝,所以訂位比較好皆因店內在環境細細得幾枱,但都好,太忙可能不能保持食物質素門外還可偷雞泊車磨菇忌廉湯「好正」黑松露薯條,個醬係超好味,強黑松露味仲要係粗薯條,現在還在回味中牛扒叫左七成,煎得唔錯,7成多少少沒有太過龍食到個豬手食唔到個意粉~咁食個意粉覺得好dry好大隻豬手,都食唔哂要打包絕對值得再次幫襯的一間小店用餐時間約1.5小時...上菜唔算太慢....
當日由將軍澳黎到元朗
隨意搵間餐廳入座
無訂位只好攝一攝,所以訂位比較好
皆因店內在環境細細得幾枱,
但都好,太忙可能不能保持食物質素
門外還可偷雞泊車

磨菇忌廉湯「好正

黑松露薯條,個醬係超好味,強黑松露味

仲要係粗薯條,現在還在回味中

牛扒叫左七成,煎得唔錯,7成多少少沒有太過龍

食到個豬手食唔到個意粉~
咁食個意粉覺得好dry
好大隻豬手,都食唔哂要打包

絕對值得再次幫襯的一間小店
用餐時間約1.5小時...
上菜唔算太慢....
2017-11-26 165 瀏覽
我食過幾次夏捌月,價錢方面真係好抵食,大約$50內有一個主餐(超大份),仲有湯同蒜蓉包, 夏捌月嘅朱古力係超重奶味,佢地既朱古力奶比市面上買到的濃更多更多,而且超滑。我覺得佢地既西炒飯一般般,味道不算香口。我極度推介卡邦尼意粉, 極重芝士味,完全可以不落芝士粉,份量太多,加上芝士 。 夏捌月的服務也十分好,上次比錯咗嘢食都係即刻轉,我仲見到個老細要自己食番兩碟嘢食,良心食店,睇到果陣其實都覺得唔係幾好意思,我都唔介意食其他😣
15 分鐘 (堂食)
2017-10-13 300 瀏覽
夏捌月一聽個名覺得好有台灣嘅味道,上網睇多少少資料,原來食西餐嘅。店鋪位置係朗屏西鐵站附近較隱蔽位置,但當晚去食,都坐滿哂人。餐廳唔算寬敞,侍應們都十分熱情有禮貌。晚餐時段嘅套餐價錢合理,而且份量足夠。我叫左個真·銀雪魚扒鮑魚配忌廉汁加薯菜($168)。薯菜係薯格,粟米粒同少量蔬菜,薯格炸得好脆但唔係好油,仲要有成五至六塊。銀雪魚好滑,一d都唔腥,再配上忌廉汁,味道好好。鮑魚都唔太難咀嚼,而且好鮮甜。另外再叫左個蟹膏焗鮮元貝意粉($138),依個份量好多,2個人都食唔哂,黃色蟹膏配上芝士撈埋意粉一齊食,好惹味,而且蟹膏唔會好咸,又會有蟹肉同磨菇配埋一齊,係唔錯嘅選擇。最後值得一提係佢地自家製嘅朱古力,用玻璃樽入住,又濃又香滑嘅朱古力,甜度適中,跟餐加$3,一定要試啊!

2017-10-12 307 瀏覽
今日想食扒就想起「夏捌月」,時間尚早不用等位,店內有大約十幾張枱,真係要睇彩數,當然最好緊係 book 定枱啦黑松露野菌忌廉湯,好香黑松露味道,味道濃郁,配上蒜香法包,有少少脆牛魔(西冷牛扒拼鑊仔牛柳),揀左黑椒汁、薯菜配西冷,牛扒點了七成熟,友人亦很喜歡他的牛香味火焰醬燒豬仔骨,上枱時還有火焰,一睇就知用心之作,共有六支骨,份量剛好,薯格很熱及脆夏捌月樽裝凍朱古力,夠奶滑,香朱古力味凍檸茶亦有四大塊檸檬店子需細,但睇得岀用心良苦的
今日想食扒就想起「夏捌月」,時間尚早不用等位

黑松露野菌湯
蒜香焗法包

牛魔

火焰醬燒豬仔骨

夏捌月樽裝凍朱古力,夠奶滑,香朱古力味

樽裝朱古力

凍檸茶亦有四大塊檸檬
凍檸茶

店子需細,但睇得岀用心良苦的

2017-10-11
黑松露野菌湯
蒜香焗法包
牛魔
火焰醬燒豬仔骨
樽裝朱古力
2017-10-09 165 瀏覽
因工作關係來到元朗,甫下車一陣香味撲鼻而來,剛巧是正午時份,當然是先祭五臟廟,追蹤香味走到《夏捌月》。翻開餐牌,是間西式餐廳,食物種類都算多,而眼望四周,差不多每檯客人都有一份相同的意粉-,那我就來一客。賣相相當不俗,蟹糕蟹肉的份量也不少,入口清甜可口,意粉有嚼勁,不錯不錯。 另點了凍奶茶及凍朱古力各一,奶茶非常香滑,而朱古力則非常香濃,最大賣點是沒有凍粒。 《夏捌月》,是次匆匆來匆匆走,改天定要來試一頓晚餐

翻開餐牌,是間西式餐廳,食物種類都算多,而眼望四周,差不多每檯客人都有一份相同的意粉-[蟹糕蟹肉意粉],那我就來一客。

《夏捌月》,是次匆匆來匆匆走,改天定要來試一頓晚餐
2017-10-02
午餐
久仰「夏捌月」大名,今天總算下定決心入元朗會一會它(因為本人住葵芳,入去都有一段距離🙈),不過它就在西鐵站出口旁邊,還是很方便的,只是它隱藏在一排潮式打冷餐館中,是個意想不到的位置,它別緻的門面在這當中⋯有種「鶴立雞群」的感覺😂😜一進去就看到很多「華納電影」中著名的英雄擺設和裝飾,如蝙蝠俠、小丑和超人等,若你是他們的影迷,一定會愛上這裡😉😍點菜時,因為聽朋友說個酥皮不錯,我們先加錢升級了個酥皮南瓜忌廉湯,事實證明,它名不虛傳😋個酥皮真的很香脆,忌廉湯也很幼滑香濃👍🏻🤗我們先點了個有名的「蟹膏焗鮮元貝意粉」,蟹味濃厚,粒元貝都比想像中大和肥美,意粉又軟硬適中,果然不是浪得虛名,值得一試😋👍🏻我們還點了個「法國鵝肝雞卷」,個鵝肝真的不得了👍🏻🤤甘香肥美,入口即溶,令人回味無窮☺,雞卷都令人非常驚喜,它入面有秘製芝士汁和火腿,十分滋味🤤😳 連它的配菜薯格都毫不遜色,很香脆美味!最後飲樽懷舊朱古力奶,有香濃朱古力味,為這餐飯畫上完美句號🤗😁

2017-09-21 249 瀏覽
朗屏,一個與市中心隔著一點距離的地方有不同的地區小店,不是全部都係連鎖店,而是有人情味的小店。這次因為探望朋友的關係,所以來到這個地方,一嘗夏捌月這店,和朋友渡過溫馨的一晚。我們訂了8時,可能時間偏晚的關係,所以沒有滿座。我和朋友分別點了德國咸豬手配蜜糖芥末汁和蟹膏焗鮮元貝。首先,德國咸豬手配蜜糖芥末汁原本就跟餐湯和蒜蓉包。我的白湯加了酥皮,令湯更加濃稠,加上湯較濃味。對我而言,比較適合沾上搭配的蒜蓉包,淨飲可能會太飽和濃味了一點。主菜的部分,咸豬手的份量十分多!!!多得嚇人,令我們吃不完還要打包走。咸豬手的外表很脆,而且肉又不會太乾,又有少許的肥膏,令人忍不住一口接著一口把它放進口裡。另外,配菜可以選擇飯、意粉、薯菜,薯菜好像比較配,我們就選了薯菜。*豬手可以選擇切或不切,我就選了切,比較方便吃。另一道主菜是朋友點的蟹膏焗鮮元貝。蟹膏很多很香,用料很足。有出乎所料的驚喜,而且鮮元貝很厚肉,每一口都有大大的滿足。另外,蟹膏和元貝都很鮮甜,互相搭配下不衝突又有不同的層次。整體而言,份量很足,用料也不錯用心,是值得一試的小店。小提示:豬手真的很多,有2人份。
首先,德國咸豬手配蜜糖芥末汁原本就跟餐湯和蒜蓉包。

*豬手可以選擇切或不切,我就選了切,比較方便吃。
另一道主菜是朋友點的蟹膏焗鮮元貝。
另外,蟹膏和元貝都很鮮甜,互相搭配下不衝突又有不同的層次。

整體而言,份量很足,用料也不錯用心,是值得一試的小店。
小提示:豬手真的很多,有2人份。
2017-09-18
  • 德國咸豬手配蜜糖芥末汁
2017-09-19 278 瀏覽
今天跟男友在晚上去了一間很有情調的餐廳-夏捌月雖然它是一間小店,但是裝潢很有特色,灰灰的外牆,配以白色的燈光,使它在漆黑中發出淡淡的光芒晚餐的選擇很多,我也愛不釋手店裏的燈光不是太亮,餐廳不斷播放著外國的情歌,散發著一種浪漫情調牆上掛著很多漫威的畫版,店主一定是它的忠實粉絲我先挑了一碗忌廉酥皮湯,酥皮很脆,但不會有很油的感覺,湯的味道較濃,給人一種很真材實料的感覺牛扒的份量很多,它的size跟我的手掌差不多,而且肉味很重,我自己一個差點吃不完鮑魚很軟,而且很容易切開,口感非常好,鱈魚外脆內軟,味道剛好,配上剛炸好的薯格,簡直是絕配!朱古力味道很濃,而且它是用一瓶子來盛載,非常特別整體來說,這裡的環境氣氛很好,食物的質素高,如果餐廳有甜品的話,相信會吸引更多食客
今天跟男友在晚上去了一間很有情調的餐廳-夏捌月
晚餐的選擇很多,我也愛不釋手
牆上掛著很多漫威的畫版,店主一定是它的忠實粉絲
酥皮湯
美國特級牛肉眼
香煎銀雪魚扒拼鮑魚
朱古力
朱古力味道很濃,而且它是用一瓶子來盛載,非常特別
2017-09-19
$250 (宵夜)
酥皮湯
美國特級牛肉眼
香煎銀雪魚扒拼鮑魚
朱古力
2017-09-14 168 瀏覽
晚上訂了位,晚餐時段滿座,座位有點擠迫。叫左個豬手同黑松露薯條,飲品點了朱古力。個豬手好大份,套餐跟飯、意粉或薯菜。個皮好脆,好有咬口,一個人食就太多了。黑松露薯條的沙拉醬才是重點,有滿滿的松露味,不過怕肥就未必係最好既選擇啦。杯凍朱古力偏甜。回頭率一般,如果想享受晚餐就未必係好選擇,侍應會準時會要求埋單。
晚上訂了位,晚餐時段滿座,座位有點擠迫。

叫左個豬手同黑松露薯條,飲品點了朱古力。

個豬手好大份,套餐跟飯、意粉或薯菜。
個皮好脆,好有咬口,一個人食就太多了。

杯凍朱古力偏甜。

2017-09-11 204 瀏覽
今日專程入嚟元朗試朋友推介的這間餐廳,話高質得嚟好抵食,性價比非常高,這店係朗屏站一出行5分鐘左右就到了當日下午人客都幾多,不過剛好等一陣就有位,點了A7餐,真香煎銀鱈魚扒拼鮑魚配忌廉汁$168,我仲加$5要埋蒜泥,配薯菜,餐湯係羅宋湯,飲品要了樽裝香滑奶茶羅宋湯好足料,入面好多蔬菜又有一大肉,好濃郁菜味又夠鮮甜,蒜蓉包好香但唔係脆身路線枝奶茶確係茶香奶滑,連樽雪凍唔會有冰溝淡哂到銀鱈魚上嚟喇,塊魚扒外皮煎得有點香脆,中間肉位置好嫩滑配埋個白汁食好正,隻鮑魚好新鮮,爽口彈牙連薯格也稱心滿意好香口
枝奶茶確係茶香奶滑,連樽雪凍唔會有冰溝淡哂
到銀鱈魚上嚟喇,塊魚扒外皮煎得有點香脆,中間肉位置好嫩滑
配埋個白汁食好正,隻鮑魚好新鮮,爽口彈牙
連薯格也稱心滿意好香口
2017-08-30