2018-10-08 1510 瀏覽
百貨做特價於是陪媽媽去元朗shopping,同我出街當然唔少得去搵下美食啦!呢間西餐店面唔算起眼,初初見到咁文青嘅招牌同名,仲以為係賣台灣野食或者Cafe,一睇餐牌竟然係食西餐仲好鬼吸引。午餐嘅set幾抵食,難怪咁多街坊幫襯。叫主餐牌都有午市優惠,難得有假期同媽媽撐台腳,所以決定食好d午市時段跟配餐湯或沙津,每人揀左一款試,個湯嘅忌廉幾香滑,下次加錢試試佢個酥皮湯先!媽媽點嘅肉眼牛扒,份量大得驚人,連薯菜都大大舊就快連個碟都裝唔哂。點七成熟煎嘅火候岩岩好,牛肉依然係嫩粉色但唔會有血水滲出,牛味唔算好濃但肉汁豐盈而且嫩滑,總體黎講味道唔錯。一望餐牌已經想試呢個蟹肉蟹膏意大利飯,果然冇令我失望。一入口已經食到濃濃嘅蟹膏香味,加上蟹肉燴飯又甘香又鮮甜。而且飯入面加左菇、翠玉瓜同炒洋蔥,食到尾都唔覺得好多油好膩,調味同材料份量控制得幾好。仲有飲品跟,呢餐真係飽到不得了見客人走得七七八八影下餐廳裝修,小店空間不大但非常整齊乾淨難得搵到價錢不貴但質素唔錯嘅西餐,下次一定會再幫襯!

仲有飲品跟,呢餐真係飽到不得了

見客人走得七七八八影下餐廳裝修,小店空間不大但非常整齊乾淨

難得搵到價錢不貴但質素唔錯嘅西餐,下次一定會再幫襯!
2018-09-27
2018-05-23 4055 瀏覽
生活在元朗區,卻是從住在其他地區的朋友口中得知這餐廳。得知他是元朗區數一數二的本地西餐廳!悶我應到主菜嘅菜單非常之吸引!肉!全部都是肉!六點半左右還未有人,我們很早到很像包廂一樣😝😝😝酥皮周打魚湯 (酥皮需另加$18)喜歡蓋上了酥皮,保持周打魚湯嘅溫度!!!酥皮焗得剛剛好,金黃色的,酥脆得很!把牛油香味酥皮粘着周打湯,酥皮滿滿也是湯汁,入口更為好吃!跟餐湯還配上蒜蓉牛油法包,正吃蒜蓉髮包已經很滿足了,怎樣辦🤤🤤🤤煎自家煙燻三文魚扒伴日本元貝配果醬汁三文魚扒在藍色嘅伴碟上的賣相很吸引!看見大大粒元貝,第一時間切一半放入口!很清甜爽口!元貝之餘,還有一整塊三文魚扒,三文魚扒的四邊都煎得金黃色,外皮香脆內裏的肉質香嫩,點一下果醋汁,酸酸甜甜的,更加開胃!法式烤單骨羊扒配薄荷啫喱芥末籽醬羊架的份量十足可以,分為四大件! 肉質嫩而不實,羊肉不太蘇!羊架四邊被香煎一番,肉汁被鎖著,好juicy。而且脂肪不會太多,吃到香口的羊脂味!羊架再配上薄荷啫喱入口更為清新!整體而言,食物性價比高👍🏻,環境舒服。二人的晚餐約500元🤭,若然到尖沙咀或其他地區吃,應該要約700到1000元!而且,這裡的質素絕對可

悶我應到主菜嘅菜單非常之吸引!肉!全部都是肉!
六點半左右還未有人,我們很早到很像包廂一樣😝😝😝

酥皮周打魚湯 (酥皮需另加$18)

煎自家煙燻三文魚扒伴日本元貝配果醬汁

法式烤單骨羊扒配薄荷啫喱芥末籽醬

羊架再配上薄荷啫喱入口更為清新!

整體而言,食物性價比高👍🏻,環境舒服。二人的晚餐約500元🤭,若然到尖沙咀或其他地區吃,應該要約700到1000元!而且,這裡的質素絕對可媲美不少扒房或西餐廳!值得支持的本地食肆!加油唷💪🏻💪🏻💪🏻
  • 酥皮湯
4天前 12 瀏覽
早排睇雜誌知道夏捌月不久之前喺荃灣開左間新店,驅使我醒起好耐都有去過夏捌月幫襯,於是乎今日就決定同女朋友過黎撐枱腳研究完一輪之後,女朋友就決定點蟹膏蟹肉意粉,而我就決定要食煎自家煙燻三文魚扒伴日本元貝配果醋汁首先到出場嘅係蟹膏蟹肉意粉,蟹膏令整碟意粉都變成黃色,因為每條意粉都已經沾上左滿滿嘅蟹膏,上面仲有少少炸過嘅蟹鉗肉豐富口感,而意粉食落每啖都令口腔充斥著濃郁又甘香嘅蟹膏之餘又完全冇腥味,除此之外意粉亦唔會煮到好乾,仲帶有粒粒蟹膏口感,正自家煙燻三文魚扒伴日本元貝配果醋汁三文魚扒味道還好,可能係因為我少食三文魚扒嘅關係啦而另一個特點日本元貝就非常鮮味,唔錯差D 講少左個酥皮湯TIM 酥皮脆卜卜,一篤就即刻應聲碎開最後2個人食到飽飽都係大約每人$150左右姐,非常抵食

自家煙燻三文魚扒伴日本元貝配果醋汁
三文魚扒味道還好,可能係因為我少食三文魚扒嘅關係啦
而另一個特點日本元貝就非常鮮味,唔錯

差D 講少左個酥皮湯TIM

酥皮脆卜卜,一篤就即刻應聲碎開

最後2個人食到飽飽都係大約每人$150左右姐,非常抵食
6天前
6天前 18 瀏覽
聽聞 夏捌月 評價唔錯 就專登去試叫左個BBQ豬排骨 同 豬手但係我除左覺得難食之外我仲覺得碟野根本係好求其整出黎就算首先 薯條 係炸完放左好來 然後就咁比人食微暖 而且軟淋淋 d瓜菜 全部都係凍既 個甘旬溶 食到成口渣 個燒豬排 d肉係完全冇味 根本冇先調好味 個BBQ汁又唔夠酸度同甜度 而且完全冇燒過一樣 根本係已經預先整熟左既豬排 然後有單既時候求其塗2下BBQ汁 然後入爐焗2~3分鐘就出比人食 個豬手又唔夠香脆 肉質又干又冇肉味 完全又求其又唔識煮又冇誠意既一餐 唔明點解會有咁多人話好食 仲要座滿 埋單300蚊 但比茶記仲要求其
聽聞 夏捌月 評價唔錯 就專登去試
叫左個BBQ豬排骨 同 豬手
但係我除左覺得難食之外
我仲覺得碟野根本係好求其整出黎就算
首先 薯條 係炸完放左好來 然後就咁比人食
2018-11-07
2018-11-05 106 瀏覽
這家店鋪有比較特色的主題—Marvel,窗台上放了林林總總的Q版角色Figure,相信喜歡Marvel系列的人來到這裡用餐一定很開心。這飯的顏色非常吸引,不過味道就比較普通,蟹味不算太濃,與期望的不太一樣,菇內的各種食材很香,還有值得注意的是上菜時間相對比較久。這檸檬茶的杯挺特別的。牛柳的牛肉味很濃,肉質相當嫩,肌內脂肪分佈平均;薯角超級好吃,外層略脆,裏面保留了馬鈴薯的香味。這飯吃起來比它的賣相更吸引。湯的味道很濃整體食物味道都不錯,而且份量也算是挺大的。

蟹肉蟹膏意大利飯配烤大野菇
檸檬茶
這檸檬茶的杯挺特別的。
鑊仔牛柳
黑松露意大利飯配烤大野菇
這飯吃起來比它的賣相更吸引。

湯的味道很濃

整體食物味道都不錯,而且份量也算是挺大的。
2018-10-29
$63.5 (午餐)
鑊仔牛柳
2018-10-27 135 瀏覽
已有一段日子沒來過, 但仍記得上次食過的蟹膏蟹肉大蘑菇意大利飯真係美味, 所以今次約朋友來尋回味。店面坐位不多, 如五、六、日食晚飯, 最好預先訂位。我們7:00來到客人還很小, 小店感到很舒適。我們先看看餐牌似乎沒太改動, 先點了蟹膏蟹肉大蘑菇意大利飯($108)主食+$20包湯和飲品, 其次叫了吊燒脆皮春雞($118)。先上來的海鮮忌廉餐湯, 雖然是餐但好足料, 仲有小粒帶子, 真係驚喜。吊燒脆皮春雞, 賣相好靚, 外皮亦好脆、不過肉有D乾和味淡, 點埋佢的醬汁就啱啱好。再後上蟹膏蟹肉大蘑菇意大利飯, 大蘑菇載滿芝士yummy, 每啖飯都帶有蟹膏蟹肉的香味, 依然保持過往水準, 好滿足。最後叫埋餐飲, 再跟朋友閒聊一陣走啦, 完滿的尋回味之旅!
餐湯

吊燒脆皮春雞

蟹膏蟹肉大蘑菇意大利飯

餐飲

最後叫埋餐飲, 再跟朋友閒聊一陣走啦, 完滿的尋回味之旅!
2018-10-22
餐湯
蟹膏蟹肉大蘑菇意大利飯
2018-10-26 148 瀏覽
又食夏捌月!! 呢度嘅蟹膏蟹肉意粉係我食過最好食既意粉!今次晏就黎食,lunch set 仲有埋湯同茶🤤酥皮忌廉湯 (+$18) 酥皮好脆,好香牛油味🌝 忌廉湯都好滑,味道唔錯,成碗飲哂都幾飽😂慢烤帶骨肉眼牛扒配牛骨髓汁 ($238) 叫咗medium well, 牛扒都幾厚幾大塊,睇到都流哂口水☺️外面煎得好香,入面保留到少少肉汁,牛味幾重,唔點汁都好食蟹膏蟹肉大啡菇意大利飯 ($108) 同樣蟹膏蟹肉,轉咗risotto 唔知係點呢🌝 好濃郁既蟹膏味,仲有個芝士大啡菇係上面🙈 芝士控最愛! 唯一係飯粒煮得有少少淋,雖然好味但就好快覺得太漏😂凍朱古力 (+$3) 凍奶茶 (+$3)係用樽仔裝住~ 係盒裝朱古力既味道!
又食夏捌月!! 呢度嘅蟹膏蟹肉意粉係我食過最好食既意粉!

今次晏就黎食,lunch set 仲有埋湯同茶🤤

外面煎得好香,入面保留到少少肉汁,牛味幾重,唔點汁都好食

唯一係飯粒煮得有少少淋,雖然好味但就好快覺得太漏😂

2018-10-22 88 瀏覽
同朋友約食飯,食咗幾次中餐今次想食西餐。有朋友介紹呢間夏捌月,於是訂枱去食吓!餐廳個位置為於西鐵站隔離,招牌唔算突出我哋搵左一陣先見到!要咗兩個扒餐,份量夠哂,好抵食!啲汁好有誠意👍🏾👍🏾👍🏾秘制東方汁慢煮厚切豬鞍扒拼日本元貝,因為冇晒元貝所以換咗做大蝦,蝦肉結實夠爽口!塊厚切豬扒唔會太鞋口有肉汁😍😍😍個秘制東方汁好好味,忍不住多拿了一些!印尼沙嗲烤豬肋排伴燒菠蘿,個燒菠蘿真係好正,食完啲豬肉食一啖菠蘿好清新😍😍😍
餐廳個位置為於西鐵站隔離,招牌唔算突出我哋搵左一陣先見到!

要咗兩個扒餐,份量夠哂,好抵食!啲汁好有誠意👍🏾👍🏾👍🏾

秘制東方汁慢煮厚切豬鞍扒拼日本元貝

印尼沙嗲烤豬肋排伴燒菠蘿
熱mocha
樽仔金裝咖啡
2018-10-21 58 瀏覽
夏捌月。這間元朗高質街坊小店已黎左幾次今次襯家人生日帶佢地黎試下la.早知lee到比較full所以提早Book位.同時已知用善時間只有90分鐘今次一行四人點了$918-4人餐食說真的坐低已立即叫餐。4人餐咁多野食得1.5小時食咁多野真係又急又辛苦.我帶住家人慶祝要他們咁急咁吞曬D野食落肚的確十分尷尬.當日我地食到個豬手冇一半甜品未上已經比人叫結脹....當日上菜又較慢及真的不要要求會提供咩服務la......我要打包個豬手斧頭扒同甜品.....仲要隔離枱都一樣食唔切.......如果真係餐廳上餐慢的為何要逼人立即結帳走la.....唉為有平心以論明白寸金赤土的香港.要經營小店位置有限想做多幾輪生意係咁ga la!!!!!講返食物質素係又好食又大份(又食得出廚師有花心思制作的)不過時間短同環境較逼服務不周等.....大家要作出取捨......大家唔好叫餐食小D人只叫主菜咁食冇咁急當普通食個飯就會好好多la.好la.講返食物先:餐湯野菌蟹肉湯唔夠濃稀稀的麻麻地.餐包ok 頭盤:金沙脆炸粗薯條熱辣辣三文魚片併帶子黑毛豬火腿沙律跟餐加$150慢烤36安士斧頭扒(5成熟)烤得好好。味道不錯我至愛
夏捌月。這間元朗高質街坊小店已黎左幾次
今次襯家人生日帶佢地黎試下la.
今次一行四人點了$918-4人餐食

講返食物質素係又好食又大份(又食得出廚師有花心思制作的)

頭盤:

(5成熟)烤得好好。味道不錯

我至愛的必食推介:蟹膏蟹肉幼意粉
香濃好味

原隻德國烤豬手
大份好食。個sauce都好正ga。係略嫌個皮硬左少少

黑松露大磨菇虎蝦意大利飯
Ok.不過稀左少少.同可以再香D

凍樽仔咖啡(ok幾得意)

個打包返屋企食ge意大利芝士餅.好一般唔太出色

夏捌月係一間食物有心思的高質西餐小店.
不過用餐時間如果由1.5小時加至2小時會好D...同埋真的希望可以改善一下服務的態度.
食物的質素份量高同價錢合理...如果可以改善埋服務態度及加長用餐時間應該可以話完美了.
2018-10-18 101 瀏覽
夏捌月暫時只有兩間分店,也位於元朗,真的希望能夠發展到其他地方,讓香港九龍的朋友仔品嚐一下。美國菜式的餐廳,裝潢很用心,很有感覺,食物也相當不錯,絕對值得試。牛油輕煎珍寶鮮元貝黑松露什菌意大利飯$108酥皮湯只要加錢成套餐便可有這個酥皮湯,新鮮滾熱辣,朋友仔要小心睇熱,酥皮非常脆,湯可選白湯或紅湯蟹肉蟹膏意粉$108濃烈的蟹香蟹汁,讓整個意粉昇華,每次來會吃飲品選擇有朱古力和奶茶等,他們會用特選的樽裝上,另有一番風味。

牛油輕煎珍寶鮮元貝黑松露什菌意大利飯$108

酥皮湯

蟹肉蟹膏意粉$108
濃烈的蟹香蟹汁,讓整個意粉昇華,每次來會吃

2018-10-14 98 瀏覽
未夠一個月,再黎round2! 食過返尋味今次試吓其他嘢!今次有咗上次經驗,今次有D...不過個肉排唔錯,入口鬆化煎得香口,攞咗唔少分!希望下有機會試吓佢個豬手!
未夠一個月,再黎round2! 食過返尋味
2018-02-05
  • 美國特級牛肉眼扒(12安士)
2018-10-14 55 瀏覽
夏捌月,元朗出咗名好耐!以前得總店一間係勁難book到,簡直係天方夜談!有咗分名後,情況改善咗!終於可以試吓!今晚三條友叫咗個set ,食到飽飽!因為一位朋友海產過敏,我地大部分叫肉類或者魚!薯條好脆,但係如果嗰啲黑松露醬分開上可以更好,雞翼一流甜品好好味,不過太硬,可能未解凍時間夠!
,但係如果嗰啲黑松露醬分開上可以更好,雞翼一流
甜品好好味,不過太硬,可能未解凍時間夠!
2018-01-15
2018-10-14 54 瀏覽
今晚同老友慶祝生曰,揀左一個好方便既地方,就在元朗朗屏西鐡站下面,方便朋友搭車,呢間餐廰以前成曰去食lunch,除左便宜,食物質數都唔錯,下午一個餐幾十元有交易。今晚晚餐都好驚喜,比以前更出色,我地叫左兩個餐share,西冷同輕煎帶子三文魚柳大過塊面既牛扒,充滿肉汁,即使八成熟也絕不會鞋口,靚牛帶子好鮮味,三文魚柳口感好滑,廚師在時間上控制得非常好,難怪問口仍有不少食客等候。呢個so 皮海鮮湯必叫推介,脆和鮮味互相交融,必食👍

大過塊面既牛扒,充滿肉汁,即使八成熟也絕不會鞋口,靚牛

呢個so 皮海鮮湯必叫推介,脆和鮮味互相交融,必食👍
  • 酥皮湯
2018-10-13 43 瀏覽
The food is nice, specially the risotto, but the best is the soup mixed plastic covered cups inside it!
2018-10-08 138 瀏覽
慶祝前梗係上openrice 搵食啦, 首先睇食評見到大家寫得咁好155LIKE, 係4個BAD, 諗住試下啦這間店跟住打去book位, 店員同我講用餐時間為1小15分鐘心諗冇死啦,肯定多人食, 同埋食用時間我係足夠的。因為當天係慶祝節日, 我當然係訂定甜品寫字啦, 感覺良好的。位置係朗屏站步行約3分鐘, 附近環境比較差, 係殯儀店對面。食物叫左, 二個SET, 牛扒, 同豬手, 二個餐湯, 凍朱古力, 凍O茶, 甜品 Terimisu上餐湯味道是OK的, 但係凍的跟係到牛扒, 餐牌上寫係連骨約13OZ, 但當日冇貨, 上了冇骨扒, 冇問題的但牛扒來了約11OZ, 賣相係幾好,  但估計有3OZ 係肥膏, 上到客人前都係凍的,  到豬手賣相一樣靚, 但食落非常硬同埋好咸, 估計整好好耐再返熱額外配左個意粉比小朋友食啦, 出到來又係凍的, 仲要係冇味, 完全食唔到廚師的心機飲品就正常少少, 凍朱味道好似維記, 凍O茶正常有節日寫字服務幾好, 原本可以驚喜拿出來, 但服務員失手掉左落桌上, 心情即係down 哂, 旦糕味道都唔差的, 但拿出來成舊冰, 食左一半放低立即埋單離場
肯定多人食, 同埋食用時間我係足夠的。

上餐湯味道是OK的, 但係凍的

飲品就正常少少, 凍朱味道好似維記, 凍O茶正常

立即埋單離場
冇骨肉眼扒約11OZ