餐廳: 夏捌月
資訊:

2021-02-12 354 瀏覽
朋友介紹嚟元朗食西餐可以試試夏捌月,味道OK得黎價錢都好抵食,一去到已經好多人排隊啦!《牛扒》厚切牛扒肉質正常,只有好少筋位。而且欣賞好多配菜,包括薯角、瓜類、紫薯泥。黑椒汁就可以自己按喜好加上,唔驚一嚟到就咁重味呢👍🏻《樽仔奶茶》💰$24《樽仔朱古力》💰$24樽仔設計好有港式風味,奶茶同朱古力嘅奶味份量較多,味道都稍甜👀另外好多人話Lunch都抵食,下次去記得book位先~環境:⭐⭐⭐味道:⭐⭐⭐打卡:⭐⭐服務:⭐⭐⭐回頭率:⭐⭐⭐

《牛扒》

《樽仔奶茶》💰$24
《樽仔朱古力》💰$24

另外好多人話Lunch都抵食,下次去記得book位先~

環境:⭐⭐⭐
味道:⭐⭐⭐
打卡:⭐⭐
服務:⭐⭐⭐
回頭率:⭐⭐⭐
牛扒,樽仔奶茶,樽仔朱古力
2021-01-31
2021-01-16 593 瀏覽
行山前去咗一間好黃嘅西餐廳食Lunch,好食嘅嘢當然要等下ga la! 而且呢度啲Lunch Set的確非常之抵食,仲有好多選擇,除主菜之外有湯同埋餐飲,平均都係六十幾蚊,質素都唔差的開動紐約客蒜泥牛扒$61朋友叫既,塊扒嘅肉質都好嫩,仲大大塊添車打芝士焗五寶$54我呢個芝士焗飯都話好好食⋯濃濃芝士撈飯,超正,仲有好多餸,腸仔、煙肉、蟹柳、雜菌同火腿有加一收費,但性價比都幾高的店外keep住有人排隊等緊
行山前去咗一間好黃嘅西餐廳食Lunch,
開動

紐約客蒜泥牛扒$61
朋友叫既,塊扒嘅肉質都好嫩,仲大大塊添

車打芝士焗五寶$54

有加一收費,但性價比都幾高的

店外keep住有人排隊等緊
2021-01-05 569 瀏覽
朗屏西鐵站下有間人氣西餐廳餐廳擺滿Avengers figure如果係Avengers迷應該會好鐘意.環境: 小店空間有限 坐位與坐位之間比較狹窄如果約朋友聚會想坐耐少少 可能相對就無咁舒服.食物:不過佢既食物真係幾好食😆推薦double蟹肉蟹膏意粉 意粉係al dente口感 入口有嚼勁 而且個汁超creamy 蟹味又出撈埋意粉一齊食超好食👍👍.安格斯肉眼牛扒牛扒脂肪分佈均勻瘦入口肉質鮮嫩多汁最驚喜係用左紫薯蓉做配菜相比煎炸薯條 更有營健康而且紫薯香甜軟滑 不錯
朗屏西鐵站下有間人氣西餐廳

最驚喜係用左紫薯蓉做配菜
相比煎炸薯條 更有營健康
而且紫薯香甜軟滑 不錯
2020-12-23 482 瀏覽
約定好朋友前往香港大棠郊遊,順路欣賞一年一度嘅楓葉🍁!先在朗屏站出口,找到這間親民小店,吃個簡單早餐,特別係羅宋湯螺絲粉好好味,早餐選擇多,價錢抵食,值得經開一試,朋友點牛扒,味道唔錯

2020-12-21 431 瀏覽
平日接近兩點先黎到食lunch有唔少款都賣哂,連樽仔奶茶都無左三點落場,所以要食都要趁早一坐底就問飲咩湯,我地揀左羅宋我個碗勁多牛,好足料一人叫左一個lunch set先上漢堡,入面塊雞完全無炸既感覺,係普通煎甘但個包有輕輕烘左入面,外面就唔算脆薯魚好外脆內軟,有薯味,唔錯四蔬係西蘭花,素雞,菇同蕃茄蕃茄味好夠,下面d 意粉口感都唔錯,溝埋d 汁一齊食,食食下都食左好多餐飲無奶茶轉叫朱古力朱古力味好濃又夠滑,係偏甜左dd, 但都可接 受千色果間食過幾次,朗屏依間第一次,店舖比較細,但店員d 野都跟得幾足係小店感覺
平日接近兩點先黎到食lunch

有唔少款都賣哂,連樽仔奶茶都無左

三點落場,所以要食都要趁早

羅宋湯

一坐底就問飲咩湯,我地揀左羅宋

我個碗勁多牛,好足料

一人叫左一個lunch set

炸雞漢堡配炸薯

先上漢堡,入面塊雞完全無炸既感覺,係普通煎甘

但個包有輕輕烘左入面,外面就唔算脆

薯魚好外脆內軟,有薯味,唔錯

芝士焗四蔬意粉

四蔬係西蘭花,素雞,菇同蕃茄

蕃茄味好夠

餐飲無奶茶轉叫朱古力

朱古力味好濃又夠滑,係偏甜左dd, 但都可接 受

係小店感覺
2020-12-18
芝士焗四蔬意粉
2020-11-27 704 瀏覽
兩個人黎食呢度嘅午餐,分別點左雞扒德國腸配長通粉同雙重芝士焗厚豬扒,配餐湯同餐飲價錢都係平均50頭左右,呢個價錢嘅食物質素算係幾好!最出色嘅係佢啲嘢擺盤擺得幾靚(尤其是凍奶茶呢個樽)服務態度亦都唔錯!裝飾得幾有心思,主題係avengers ,掛咗好多相同埋擺咗好多fingers出嚟!!難怪都好多人嚟幫襯,但係因為始終舖頭地方唔係特別大,我哋一路食都見到唔少人上嚟食嘢但係因為要等位嘅原因,最後都係放棄咗! good luck!

)服務態度亦都唔錯!

2020-11-01 983 瀏覽
《平價鋸排小店🥩》———————————————-#夏捌月 💛-難得有機會入到元朗,就嚟試咗呢間本地西餐黃店,鋸個平價高質牛扒😋-我哋最推薦牛排同牛柳,牛味好香濃,油脂感十足。五成熟嘅牛扒好容易切開嚟食,肉質有咬口,肉味濃郁,配搭薯菜簡單一流。份量都唔錯,呢個價錢嘅性價比好高,抵讚😚-順帶一題,小店都幾熱門,我哋好彩早去,一到午飯時間無論堂食定外賣都好爆,店員忙個不停。可能人手唔太夠,提提大家要比啲耐性呀~💓-⭐ 參考價錢︰紐約客蒜泥牛排:$61板燒鑊仔牛柳:$64雙層芝士焗豬扒飯:$56🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費:$60
《平價鋸排小店🥩》
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$60
2020-10-04
2020-10-03 1144 瀏覽
終於有機會食到夏捌月嘅晚餐~冇事先book位,好彩早到就算係walk in都有位~兩個人叫咗3個餐🤣,因為淨係食咗早餐所以好肚餓! 叫左個M5和牛、豬同埋蟹肉蟹膏意粉~另外仲叫咗酥皮湯!全部野食都係熱辣辣即叫即整,小店嘅優勢~3款主食都好出色,份量亦都幾足料~不過餐廳環境就扣分,因為實在太多蚊螆仔係度飛來飛去,頭頂同枱底都有好多🙉而且冷氣吾係好夠,希望餐廳可以諗諗啲方法改善一下呢個問題,咁就完美perfect啦👍

兩個人叫咗3個餐🤣,因為淨係食咗早餐所以好肚餓!

2020-07-04 2290 瀏覽
《大雞扒德國腸》佢塊雞扒真係好大塊,新鮮熱辣啱啱煎好就上枱,嫩滑有口感,有兩件薯角都香脆可口,至於個黑椒汁就正正常常咁啦,意粉方面,少啲啲油就perfect啦!有少少沙律菜半碟冇咁dry👍🏻 《養顏玫瑰花果茶》茶方面,清清地,玫瑰味唔算太重。啱啲唔想飲甜,想飲熱飲嘅朋友,呢個會係一個唔錯嘅選擇!《芝士焗肉醬牛柳粒》有好多肉醬,都係有小小油膩,牛柳粒都唔算少,肉質就正正常常咁啦,整體來講幾好味😋環境方便就一間普通地區西餐廳,服務質素同衛生方面就一般。總括嚟講都係一間抵食嘅餐廳👍🏻💕
《大雞扒德國腸》

2020-07-02
大雞扒德國腸
芝士焗肉醬牛柳粒
2020-06-10 1820 瀏覽
99台ViuTV的「空肚講宵夜」算是我近來比較喜歡觀看的節目,三位主持人真摯,吃相甚治癒。那天介紹過元朗Accro Coffee好想一訪,星期六行完元荃古道乘車前往,兩點三抵達要等兩頁紙,饑腸轆轆,唯有轉場。 去到新地方基本上跟色搵食,附近的這家門口貼上大字報叫人登記做選民,店員溫馨提示三點落場,趕快落單,一坐底就有得食。雙色芝士焗豬扒長通粉 $56 通粉端來時色香味俱全,蕃茄汁濃郁足料,香草味重,燴得非常入味;而豬扒相當厚切,一點也不柴不硬,食得滿足。 鑊仔牛柳伴薯菜 $65 牛柳有四、五件,煎得軟稔香口,薯角大大件熱辣辣,這個價錢交足貨。 夠鐘落場後店員都沒有催促我們離開,感覺頗有人情味。

雙色芝士焗豬扒長通粉 $56
鑊仔牛柳伴薯菜 $65
夠鐘落場後店員都沒有催促我們離開,感覺頗有人情味。
2020-04-11
2020-06-02 1322 瀏覽
減肥餐,只可以食肉同菜!所以我叫咗牛扒配沙律菜🥗由於肥,所以連個凱薩醬都無落🙈兩塊牛扒大大塊,不過係薄身既,醃得好入味,而且咬落去唔會好鞋口,口感同去街市買既醃製好既牛扒一樣。沙律菜好新鮮,清甜,另外沙律菜上有少少芝士粉,連埋新鮮沙律菜一齊食都幾唔錯,食完其實都好飽🤭原本個餐會有湯同蒜蓉包,但因為減肥唔俾食😂😂😂唯有叫朋友幫手食埋🙈🙈🙈餐飲都係飲凍檸水走甜,健康少少應該飲熱飲!😜朋友既雜扒餐🤤有得睇無得食😭

餐飲都係飲凍檸水走甜,健康少少應該飲熱飲!😜

朋友既雜扒餐🤤有得睇無得食😭
2020-05-27 1069 瀏覽
之前有一排迷上左呢間餐廳,因為好小西式餐廳做到呢個價錢。以我今次食的板燒鑊仔牛柳為例,盛惠$64,但個份量真係好豐富,有三塊牛柳仔,幾舊薯角,一份沙律菜同埋可以選擇配飯或者意粉。值得一提的係牛柳煎我唔錯,7成熟岩岩好可以lock住入面D肉汁,但又唔會太多血水,正。飲品方面,跟餐包左一杯熱飲,佢另外的特色係可以加$2轉樽仔凍奶茶,店家係一早沖定調好味的奶茶,再放落雪櫃正凍佢,咁樣可以解決平時飲凍飲個時,愈飲愈淡的問題,誠意分十足。
2020-05-14 1215 瀏覽
話說之前成日经過第間既分店都想入去试下,於是今日興致勃勃提議同屋企人去Try Try.由於怕太多人坐得太迫所以就去咗朗屏西鐵站呢間分店到Try,我地6点幾去,所以我地係第一台客。因為我地想坐果張台,佢地话7 30有人book咗,所以我地用咗一個鐘左右享受呢個.haha.為什麼咁稱呼?!因為可能餐廳得我地一台客而且又有客人book咗位既關係上菜特別快,所以感覺像食快餐,不過咁既價錢,咁既味道,又幾好喎抵食,可以再Try多次蟹肉意粉,都五錯加$20配餐有一湯一野飲,唔贵因本人不吃沙律醬要求轉了沙律醋服務員話另如加一個醬$5呢個二百蚊唔洗食個扒,幾好個飯4個人每人分啲,完全夠食整體雖然用餐時間係一小時內係快左啲,但4個人食500幾蚊,仲想點,味道又不難吃,抵啦
由於怕太多人坐得太迫所以就去咗朗屏西鐵站呢間分店到Try
,我地6点幾去,所以我地係第一台客。因為我地想坐果張台,佢地话7 30有人book咗,所以我地用咗一個鐘左右享受呢個[西式快餐]
抵食,可以再Try多次

蟹肉意粉,都五錯

加$20配餐有一湯一野飲,唔贵

因本人不吃沙律醬要求轉了沙律醋

服務員話另如加一個醬$5

呢個二百蚊唔洗食個扒,幾好

個飯4個人每人分啲,完全夠食

• 蟹肉蟹膏意粉
2020-04-13 1508 瀏覽
兩年前到夏捌月食晚餐,對蟹膏蟹肉意粉評價甚高,印象很深刻,難得到朗屏,試下有冇keep到水準,Lunch送餐湯及餐飲,性價比高。Double 蟹膏松葉蟹肉意粉 $108一上枱很香的蟹味,食每一啖意粉就好似食蟹,醬汁金黃色很Creamy,意粉上面有蟹肉,配有雜菌中和,增加了口感,食落唔會太膩,依然是兩年前回億中的味道。板燒鑊仔牛柳 $64有三大塊牛柳,比想像中分量多,雖然五成熟變了七成熟,但牛柳肉質嫩滑,只略厭香草味太重,搶左牛肉味 ,燒汁較稀。

Double 蟹膏松葉蟹肉意粉 $108

板燒鑊仔牛柳 $64
2020-04-10
  • 蟹肉蟹膏意粉
2020-03-24 1380 瀏覽
雖然在疫情下,人也總不能一直待在家,趁週末與閨蜜到香港千島湖走走兼呼吸新鮮空氣🌿,我自己先喺朗屏站附近食個午餐然後再同佢會合。我對朗屏這邊比較陌生,所以係OpenRice睇咗一陣,就選咗呢間小店「夏捌月」,由朗屏站步行大約3分鐘便到。午餐選擇很多,價錢亦大眾化,多以扒類為主,我選咗「洋蔥厚切豬扒餐」$52,包羅宋湯及餐飲。凍嘅樽仔奶茶先到,我飲咗一啖,有茶嘅清香,奶嘅份量及甜度亦都調教得很好,用個樽仔裝奶茶,加添特色,值得一讚👍。豬扒🍖大大塊,煎得好香,好味,除咗飯都有薯菜,好抵食。小店內掛了幾幅抽象畫,帶點型格,座位不是很多,一個人,好快就食完個午餐,因為我見到門口好多人等位。

豬扒🍖大大塊,煎得好香,好味,除咗飯都有薯菜,好抵食。

2020-03-22