2018-10-08 3823 瀏覽
百貨做特價於是陪媽媽去元朗shopping,同我出街當然唔少得去搵下美食啦!呢間西餐店面唔算起眼,初初見到咁文青嘅招牌同名,仲以為係賣台灣野食或者Cafe,一睇餐牌竟然係食西餐仲好鬼吸引。午餐嘅set幾抵食,難怪咁多街坊幫襯。叫主餐牌都有午市優惠,難得有假期同媽媽撐台腳,所以決定食好d午市時段跟配餐湯或沙津,每人揀左一款試,個湯嘅忌廉幾香滑,下次加錢試試佢個酥皮湯先!媽媽點嘅肉眼牛扒,份量大得驚人,連薯菜都大大舊就快連個碟都裝唔哂。點七成熟煎嘅火候岩岩好,牛肉依然係嫩粉色但唔會有血水滲出,牛味唔算好濃但肉汁豐盈而且嫩滑,總體黎講味道唔錯。一望餐牌已經想試呢個蟹肉蟹膏意大利飯,果然冇令我失望。一入口已經食到濃濃嘅蟹膏香味,加上蟹肉燴飯又甘香又鮮甜。而且飯入面加左菇、翠玉瓜同炒洋蔥,食到尾都唔覺得好多油好膩,調味同材料份量控制得幾好。仲有飲品跟,呢餐真係飽到不得了見客人走得七七八八影下餐廳裝修,小店空間不大但非常整齊乾淨難得搵到價錢不貴但質素唔錯嘅西餐,下次一定會再幫襯!

仲有飲品跟,呢餐真係飽到不得了

見客人走得七七八八影下餐廳裝修,小店空間不大但非常整齊乾淨

難得搵到價錢不貴但質素唔錯嘅西餐,下次一定會再幫襯!
2018-09-27
2天前 34 瀏覽
居住係元朗多年,夏捌月呢間餐廳係我哋放假經常去食飯的地方,主要食物煮得好食,價錢合理。所以我同媽咪都經常在這裏食飯👌🏻地方雖然不大,但座得好舒服😌餐牌上無論午餐或晚餐都好豐富及好多選擇👍樽裝奶茶都是這間舖頭特色,茶味濃,奶好滑,超好飲👍熱洛神柚子蜜-酸酸甜甜,感覺好fresh,飲完好精神💪忌廉湯,材料十足,好creamy,好快就飲晒👍日式茄子牛柳粒飯-飯炒得粒粒分明,好有鑊氣,茄子好淋好入味,牛柳粒一d都吾鞋👍👍👍紐約客蒜泥牛扒-七成熟煎得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,配埋黑椒汁好惹味,配飯一流😋😋😋
地方雖然不大,但座得好舒服😌
餐牌上無論午餐或晚餐都好豐富及好多選擇👍
樽裝奶茶都是這間舖頭特色,茶味濃,奶好滑,超好飲👍
熱洛神柚子蜜-酸酸甜甜,感覺好fresh,飲完好精神💪
忌廉湯,材料十足,好creamy,好快就飲晒👍
2019-01-15 95 瀏覽
難得嚟到元朗, 見到呢間小店, 都好多 好評就試一試啦!! 叫咗個鴛鴦魚焗意粉鴛鴦係指吞拿魚同埋魚柳 可惜嘅係, 成碟意粉熱度不足 ,唔係即叫即焗,只係微暖。 魚柳個炸粉略嫌太多, 皮 重多過啲肉 仲有餐湯,羅宋湯or忌廉湯我要咗個忌廉湯加酥皮,加多十八蚊, 雖然好貴 但因為我本人鍾意食,哈哈哈
難得嚟到元朗, 見到呢間小店, 都好多 好評
就試一試啦!!
叫咗個鴛鴦魚焗意粉

鴛鴦係指吞拿魚同埋魚柳
可惜嘅係, 成碟意粉熱度不足

仲有餐湯,羅宋湯or忌廉湯

我要咗個忌廉湯加酥皮,加多十八蚊, 雖然好貴
但因為我本人鍾意食,哈哈哈

2019-01-12 124 瀏覽
三個人食晚飯 叫咗兩個餐已經好飽因為個豬手真係好大份 脆口得嚟啲又多肉 另外仲叫咗個啡菇意大利飯 真心推薦!有得加錢叫埋set有嘢飲又有湯 重點係元朗區價錢唔貴性價比高 下次會再幫襯!

2019-01-06 230 瀏覽
二人晚餐。不是第一次吃當然是好味才再來吃啊。二人各選了鐵板晚餐,各有喜好但又可共享。湯、麵包、主菜、飲品、甜品。又不是太特別好味。但平凡也是福氣了。簡單吃,開心💕
2018-12-29 291 瀏覽
二人餐👫 $498 好豐富四個人👭👭食二人餐加豬手都食唔哂整體質素都好好😋 下次帶👦🏻來先-黑毛豬火腿沙律🥗有時好怕會好咸🙈 呢到啱啱好黑松露芝士醬配粗薯條🍟個醬好好食🙊 就連之後既薯角都點埋個醬但朋友仔覺得淡左dd-慢烤帶骨肉眼牛扒🥩七成熟啱啱好👍🏿 牛味濃,肉質軟綿(可選較特別既牛骨髓汁)-黑松露磨菇虎蝦意大利飯個濕度都係掌握得好好,唔會好黏口-原隻烤焗德國豬手 $158好大隻😍 正當煩惱緊點切既時候原來已經切左🤣 砌得好靚呀重點個皮脆卜卜😋-去到結尾飲品都好正樽仔朱古力,好香滑,唔會好甜令人想飲完一支又一支🙈-二人餐仲包甜品🍮但可能賣哂就比左雪糕
二人餐👫 $498 好豐富

黑松露芝士醬配粗薯條🍟

個醬好好食🙊 就連之後既薯角都點埋個醬
但朋友仔覺得淡左dd

慢烤帶骨肉眼牛扒🥩
七成熟啱啱好👍🏿 牛味濃,肉質軟綿
(可選較特別既牛骨髓汁)

黑松露磨菇虎蝦意大利飯
個濕度都係掌握得好好,唔會好黏口

原隻烤焗德國豬手 $158
好大隻😍 正當煩惱緊點切既時候
原來已經切左🤣 砌得好靚呀
重點個皮脆卜卜😋

去到結尾飲品都好正
樽仔朱古力,好香滑,唔會好甜
令人想飲完一支又一支🙈
二人餐仲包甜品🍮但可能賣哂就比左雪糕
  • 慢烤帶骨肉眼牛扒配牛骨髓汁
  • 朱古力
2018-12-23 364 瀏覽
這次跟朋友去到夏捌月一試!三人同行共點了三份主餐,而我們也愛喝酥皮湯,於是每人都另外$18 加了酥皮湯,畢竟這個湯不是每間西餐廳也會供應,其一是製作時間,其二是成本高。而我們選擇了白湯,頂部加上酥皮,跟白湯味道十分相襯,而且白湯濃郁又味道好,餐湯已經使大家暖胃和開胃了!我們分別點了以下主餐:秒制東方汁慢煮厚切豬鞍扒伴日本元貝 HKD 158 慢烤帶骨肉眼牛扒配牛骨髓汁 HKD 238原隻烤焗德國豬手 HKD158三大主餐擺盤上也有薯格、甘筍、翠玉瓜和車厘茄,配菜表現不錯,唯獨薯格炸得過於乾身和硬。每分套餐都有餐湯和飲品,價錢合理。原隻烤焗德國豬手 愛吃肉的朋友看到都不禁哇然,因為豬手分量十分龐大,遠比在超市看到的一般的豬手。豬手經烤焗後,豬皮香脆,豬手肉肉質熟度剛好,咸味適中,豬手香味濃郁,如配上酒精飲品就更加相襯了。慢烤帶骨肉眼牛扒配牛骨髓汁 ,這塊肉眼扒分量正常,牛味濃郁,肉質軟綿,不過肉汁不算多,但沾上牛骨髓汁又令味道昇華,使牛味更加濃郁。整塊牛扒脂肪比例不算高,只屬8分2,肉比例佔較多,不錯!秒制東方汁慢煮厚切豬鞍扒伴日本元貝,這個日本元貝很大隻,三人都能均分,均分得來又啖啖肉

我們分別點了以下主餐:

秒制東方汁慢煮厚切豬鞍扒伴日本元貝 HKD 158
慢烤帶骨肉眼牛扒配牛骨髓汁 HKD 238
原隻烤焗德國豬手 HKD158

每分套餐都有餐湯和飲品,價錢合理。

秒制東方汁慢煮厚切豬鞍扒伴日本元貝,這個日本元貝很大隻,三人都能均分,均分得來又啖啖肉,帶子味道鮮甜,不錯!

豬鞍是厚切,看到已經心心眼了。初時都有點怕豬鞍那府厚,如何控制到外內都是熟的,而外內熟的程度又不影響豬肉的口感,結果上枱後,豬鞍肉汁都被鎖住了,內裡口感爽口又夠熟,而且味道濃郁又香口,其香味可以停留在口腔之中。 加上秘制醬汁,使豬鞍味道更加開胃,使人一吃再吃。

2018-12-20 277 瀏覽
元朗有一夏捌月,朋友食過極力推薦,我都唔執輸要試下。位於朗屏西鐵站附近,外觀上有一工業氣色,好易找到。內裡簡潔裝潢,stylish得來又帶點粗獷。menu上以西餐為主,所以扒類係主打。個個餐都跟一飲品,比較特別的是這裡的朱古力和咖啡是樽仔形式。凍上的樽仔奶同咖啡,挺特別的,而且味道都不錯。加$3就可以轉樽仔。餐湯係羅宋或忌廉。忌廉可以加酥皮,酥皮又香又脆!煎自家煙燻三文魚扒伴日本元貝$158帶子大大粒,三文魚扒嫩滑粉嫩,肉汁juicy,配菜為甜薯,炸薯角都不錯,可口香脆。法式烤單骨羊扒配薄荷啫喱$168羊架大大件,外皮香烤過多汁入味,肉質香嫩,薄荷啫喱除去不少酥味。伴碟都做得好靚!
元朗有一夏捌月,朋友食過極力推薦,我都唔執輸要試下。
位於朗屏西鐵站附近,外觀上有一工業氣色,好易找到。
內裡簡潔裝潢,stylish得來又帶點粗獷。
menu上以西餐為主,所以扒類係主打。
樽仔朱古力
樽仔咖啡
餐湯係羅宋或忌廉。忌廉可以加酥皮,酥皮又香又脆!
煎自家煙燻三文魚扒伴日本元貝$158
法式烤單骨羊扒配薄荷啫喱$168
2018-12-14
樽仔朱古力
樽仔咖啡
有某位朋友同我講依間西餐好好食,所以就帶埋男朋友一齊試下啦佢其實位於西鐵站既下面,但個個位係舊樓,附近都無野行,所以去元朗其實好少會去度個個位通常都係會去餐廳集中地既地方搵野食,例如雞地~所以唔特登黎,真係會miss左依間好野!黑松露芝士醬佐炸粗薯條($58),佢個黑松露芝士醬好正好出色!通常出面食黑松露薯條,都係黑松露撈沙律醬/淋芝士係面加pat黑松露就完事,但佢用黑松露溝芝士醬做出黎個味真係好香,我同男朋友爭住點,點得太多就鬧哈哈XD蟹肉蟹膏幼意麵($98),麵條彈牙,個汁係crab cream sauce,一上菜已經聞到好香好香啦~蟹膏忌廉醬沾滿每條意粉,加上面頭炸過既蟹肉,滋味滿分!牛骨髓汁牛三味配白飯($168),因為已經另外有意粉同薯條,我地就想揀雙色飯,但佢話賣哂,只好轉白飯。依個一黎到已經忍唔住食,唔記得影相!牛三味係指紐約客牛扒、鑊仔牛柳同埋牛肋肉,其實我自己唔係好識食牛,只知道每樣食落牛味都好濃,肉汁好豐富,同埋三款肉都有佢自己既口感,牛肋肉憫到好淋,而牛扒牛柳一樣易咬唔會好韌,配佢既牛骨髓汁,雖然已經好飽但最後都係清哂!野食有質素~價錢合理,一定會再訪

我同男朋友爭住點,點得太多就鬧哈哈XD

蟹膏忌廉醬沾滿每條意粉,加上面頭炸過既蟹肉,滋味滿分!

依個一黎到已經忍唔住食,唔記得影相!

野食有質素~價錢合理,一定會再訪
2018-12-20 112 瀏覽
元朗人應該無人唔識呢間西餐廳😝之前食過覺得好食,所以三訪了~除左encore蟹肉意粉,今次仲叫左想食好耐嘅德國豬手~不過感覺意粉同意大利飯嘅份量都比之前少左🤥.🍖原隻烤焗德國豬手$158🍖(+20跟餐)(再+18轉酥皮濃湯)份量多啖啖肉,最好兩個人share,右滑有相🤤個皮脆卜卜,焗得好靚好好食~裡面啲肉質都唔錯,唔算太乾❤️鹹鹹香香好惹味,點醬汁一齊食無咁膩,而且兩者都幾夾🤣.🦀蟹膏蟹肉大啡菇意大利飯$108🦀同蟹肉意粉差不多,係多左塊大啡菇~個汁依然咁creamy同香口,配risotto 感覺比意粉更夾😳因為risotto索哂啲醬汁,每粒米都好入味😍.另外仲叫左蟹肉意粉,不過舊post寫過就唔再特別講啦~.食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌑食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌑
元朗人應該無人唔識呢間西餐廳😝
之前食過覺得好食,所以三訪了~
除左encore蟹肉意粉,今次仲叫左想食好耐嘅德國豬手~
不過感覺意粉同意大利飯嘅份量都比之前少左🤥
🍖原隻烤焗德國豬手$158🍖

(+20跟餐)(再+18轉酥皮濃湯)
份量多啖啖肉,最好兩個人share,右滑有相🤤
個皮脆卜卜,焗得好靚好好食~
裡面啲肉質都唔錯,唔算太乾❤️
鹹鹹香香好惹味,點醬汁一齊食無咁膩,而且兩者都幾夾🤣
🦀蟹膏蟹肉大啡菇意大利飯$108🦀

同蟹肉意粉差不多,係多左塊大啡菇~
因為risotto索哂啲醬汁,每粒米都好入味😍
另外仲叫左蟹肉意粉,不過舊post寫過就唔再特別講啦~

食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌑
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌑
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌑
2018-12-19 80 瀏覽
呢間都算係元朗人無人唔識, 位置就在西鐵下, 係就係就腳, 但距離元朗市就偏左d。坐位都算舒適餐湯, 本人最愛羅宋湯, 非常足料。 白湯係粟米蘑菇忌廉湯, 我地+8 加酥皮面, 都正。原隻烤焗德國豬手皮超脆, 肉亦唔會太dry. 切埋上碟, 非常周到。 配埋野菜同紫蕃薯蓉。野菌黑松露元貝寬意粉黑松露汁香濃。大大粒元貝,可惜得一粒, 要爭😂😂😂 跟餐全部包餐飲。這個豐富午餐盛惠: 睇過之前有篇訪問老闆, 覺得好有心, 加油加油。

坐位都算舒適

餐湯, 本人最愛羅宋湯, 非常足料。

白湯係粟米蘑菇忌廉湯, 我地+8 加酥皮面, 都正。

原隻烤焗德國豬手

皮超脆, 肉亦唔會太dry.

切埋上碟, 非常周到。

配埋野菜同紫蕃薯蓉。

野菌黑松露元貝寬意粉
黑松露汁香濃。

大大粒元貝,可惜得一粒, 要爭😂😂😂

跟餐全部包餐飲。這個豐富午餐盛惠:

睇過之前有篇訪問老闆, 覺得好有心, 加油加油。

2018-12-09 243 瀏覽
個friend睇完段介紹夏捌月嘅片,話個老闆好型😆 成日都叫我帶佢嚟~ 夏捌月有兩間~聽講個著衫好靚既老闆多數係教育路果間,不過貪方便既我都係去左近西鐵站果間😆😆 我哋兩個人叫咗兩個set dinner~我飲紅佢飲白~ 羅宋湯好濃🤩 絕對唔係嗰啲溝咗好多水好稀~ 似飲水多過飲湯🤨 仲要多料tim😋外觀就夠曬吸引啦😍 煎得有少少脆~ 下面重鋪咗啲紫薯~好甜😋塊扒夠大塊~ 基本上一個女仔係食唔曬㗎~ 呢碟都一樣有紫薯🍠 仲有埋其他蔬果🥒🍅兩個人五百蚊都唔使~ 朋友仔食完話今次見唔到老闆,一定要再嚟喎😈

煎自家煙燻三文魚扒伴日本元貝果醋汁

2018-12-04 234 瀏覽
在兆康附近放工,再次來到夏捌月,記得上次男朋友帶我來吃了個超出色牛扒,今晚決定再戰。店舖不大,約可容納20-30人,八時半仍然坐無虛席,等了一會兒終於有二人枱。除了掛了很多卡通漫畫,還有一排marvel搖頭公仔,幾特別。酥皮海鮮湯有幾層皮,吃到層次,不算很油,而湯底很濃郁奶油味道。慢烤帶骨肉眼牛扒配牛骨髓汁選了5成熟,雖然比想像中熟了點,不過肉汁仍然很多,一咬下就滲透出來,扒邊脂肪燒得甘香,連肉一拼吃掉,有濃濃油脂包著牛肉,超級享受!煎自家煙燻三文魚扒伴日本元貝的三文魚煎得剛熟,很重三文魚味道,肉質鮮嫩多汁,配上的醬味道像芒果乳酪。另外元貝很大粒又夠鮮味,口感不錯。最喜歡這裡的牛扒,而且配茶用了紫薯蓉都是很特別又吸引人的。

煎自家煙燻三文魚扒伴日本元貝
元貝
煎自家煙燻三文魚扒伴

最喜歡這裡的牛扒,而且配茶用了紫薯蓉都是很特別又吸引人的。
樽裝Nestle朱古力
煎自家煙燻三文魚扒伴
樽裝Nestle朱古力
樽裝港式奶茶
2018-11-29 296 瀏覽
今晚約左舊同事食飯,大家都想食完早d番屋企休息,於是揀左呢間近朗屏西鐵站嘅西餐廳,估唔到有驚喜!我地兩個人叫左兩個套餐,一個慢烤帶骨肉眼牛扒,一個慢煮菲力牛扒,兩個餐都係配牛骨髓汁同叫左5成熟。我同朋友share食。先講肉眼牛扒,煎得幾香,個汁幾特別,無其他肉汁咁咸,我都係第一次試,配合得幾好,仲有芥茉醬可點,我自己喜歡個牛骨髓汁!伴菜有翠肉瓜,特別一提係個紫薯蓉,好甜,整得好好味!另外個慢煮菲力牛扒,我第一次食慢煮嘅食物,食落雖然唔識分有咩分別,但牛扒嘅肉味好似重d,就算嗌左5成,都唔會覺得好生,佢入口都比較冧,兩款扒我地都好滿意!呢度嘅嘢飲係用樽仔上,幾得意,佢成枝喺雪櫃拎出黎,咁又唔洗加冰,搞到杯野飲淡哂啦~

我地兩個人叫左兩個套餐,一個慢烤帶骨肉眼牛扒
,一個慢煮菲力牛扒
,兩個餐都係配牛骨髓汁同叫左5成熟。我同朋友share食。

2018-11-28 226 瀏覽
喺元朗朗屏西鐵站附近,一兩個人要搵嘢食,通常都離不開茶餐廳,但今天行過富來商場,見到有一間西餐廳,價錢合理,於是入去試一試。叫了一個肉眼扒,店員問要幾多成,我喺度諗這些鋪頭仔通常都唔能夠做到真正嘅成數,於是我叫5成。食物好快就到,可能時間較早食物嘅熱度非常好,我急不及待切開牛扒,成熟程度都可以。食物味道不錯,絕對會再次光顧。
2018-11-28
  • 美國特級牛肉眼扒(12安士)