餐廳: 夏捌月
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

2019-10-14 0 瀏覽
由於豬病左一排,已經好耐都冇出街食飯喇,所以老公特意帶豬放工後食個飯黎慶祝下。夏捌月係豬幾喜歡嘅餐廳,門口擺放左好多唔同嘅超級英雄q版公仔,當按左開門制後,門口緩緩打開,發出嘅電動聲音再配合周邊環境及燈光,都幾有神秘感,哈哈。雖然店內空間不算大,但是一間舒服好chill嘅小店。入到餐廳,第一種強烈嘅感覺係店員非常非常之有禮貌,每個問題都會用請問,確實而家真係好少聽到,所以令豬有好深印象。我地order左一個Bbq醬烤豬排骨同埋威靈頓牛柳配意粉,奉送餐湯及餐飲。羅宋湯味幾香濃,番茄味夠,有少少辣,豬唔係特別食得辣都接受到,仲覺得好開胃添。Bbq醬烤豬排骨,很常見嘅菜式,但煮得好並唔容易。豬排骨差唔多有10支,伴埋香脆薯條同紫色蕃薯蓉,份量都唔少,幾抵食。除左賣相吸引外,味道亦非常好,肉質嫩滑,配上特製的燒烤醬汁,真係食到啜手指,惹味非常!威靈頓牛柳呢個菜式,工序繁複,焗既火候亦要控制得好好,製作時間起碼要等15-20分鐘,酥皮入面包住大大塊牛柳,切開見到肉質係嫩粉色,令人食慾大增,生熟度控制得宜,食落牛柳肉質嫩滑唔乾,仲係有肉汁留出黎,而家諗起都在回味中🤤最後叫左2杯餐飲,呢度嘅樽仔奶茶

羅宋湯

威靈頓牛柳配意粉

最後叫左2杯餐飲,呢度嘅樽仔奶茶好吸引,可惜康復緊嘅豬不宜飲凍野,唯有乖乖忍口,有老公今晚同豬食飯,飲住杯熱朱古力奶,都甜入心嘅💓

餐飲

羅宋湯
餐飲
2019-09-26 277 瀏覽
因為朋友住哩頭附近,夏捌月都食過好幾次,今日第一次試羊架,所以特登分享下。格局有少少改左,坐位之間比之前再闊左啲,坐得再舒服啲。點左蘇烤焗羊架,蘇皮湯羊架4隻都係中至大size,唔係細細粒肉果種,面頭係一層滿滿嘅黃介辣,上面仲加左啲面包糠一齊焗,口感超香脆,加埋羊架本身嘅蘇香,口感超豐富。薯皇炸得夠時間好脆,而且份量超多。菜類翠玉瓜都好入味,唔係求其洽2粒西蘭花果種。份量多到其實食唔晒,超飽超滿足又係滿意嘅一餐。
因為朋友住哩頭附近,夏捌月都食過好幾次,
今日第一次試羊架,所以特登分享下。

格局有少少改左,坐位之間比之前再闊左啲,坐得再舒服啲。

點左蘇烤焗羊架,蘇皮湯

羊架4隻都係中至大size,唔係細細粒肉果種,

薯皇炸得夠時間好脆,而且份量超多。
菜類翠玉瓜都好入味,唔係求其洽2粒西蘭花果種。

份量多到其實食唔晒,超飽超滿足
又係滿意嘅一餐。
2019-09-24 353 瀏覽
朋友仔今日入元朗約我食lunch ,我就帶佢去食夏捌月,貪佢氣氛寧靜,方便傾計,食物質素又唔差,於是一諗就約佢食啦😊餐廳就係朗屏西鐵站樓下,所以唔係元朗人都好易搵午餐款式樣樣有,仲要幾十蚊有交易,係平、靚、正之選而家仲有和牛限定😜紅湯/白湯,食西餐基本餐湯板燒鑊仔牛柳配長通粉$64有三塊牛柳,超抵食,牛柳煮得剛好,肉質鮮美蒜泥西冷牛扒配薯菜$61,蒜蓉味好香濃,十分惹味香口大大杯凍檸茶,夠哂飽今次無叫到樽裝奶茶,都好好飲架😋

餐廳就係朗屏西鐵站樓下,所以唔係元朗人都好易搵

午餐款式樣樣有,仲要幾十蚊有交易,係平、靚、正之選

而家仲有和牛限定😜

紅湯/白湯,食西餐基本餐湯

板燒鑊仔牛柳配長通粉$64
有三塊牛柳,超抵食,牛柳煮得剛好,肉質鮮美

蒜泥西冷牛扒配薯菜$61,蒜蓉味好香濃,十分惹味香口

大大杯凍檸茶,夠哂飽
今次無叫到樽裝奶茶,都好好飲架😋
2019-09-22 232 瀏覽
鑊仔牛柳既火喉控制得幾好,可能係七成熟既關係,所以肉質好諗,切開個時仲有小小肉汁,十分juicy!.薯角表現正常,雖然唔係即炸,但外層都唔會太硬,點埋茄汁食就岩岩好。.美中不足既係意粉,白烚既意粉配埋跟餐既燒汁一齊食,味道都係好單調,如果店家花點心思,先用茄汁煮一煮意粉,味道或會更佳。📍之前試過呢間餐廳既其他牛扒午餐,價錢雖然平十蚊左右($5x),但是肉貿偏韌,無鑊仔牛柳咁諗,所以大家去食個時記得留意啦!
板燒鑊仔牛柳

板燒鑊仔牛柳
2019-09-16 252 瀏覽
今日去朋友屋企取手信,禮尚往來,請佢食lunch。去左朋友仔屋企樓下(富來花園)嘅夏捌月餐廳。入邊餐廳地方不算大,但裝修都幾骨子。打開餐牌,set lunch都有幾多款選擇我哋order左紐約客蒜泥牛扒及洋蔥厚切豬扒餐湯我哋揀咗忌廉湯,湯入面有火腿、粟米、蘑菇,都幾足料,而檸檬茶就比平時的餐廳大杯,檸檬茶唔係太甜、茶味夠濃厚切豬扒都幾大塊,唔鞋口,切出嚟有肉汁,而黑椒汁是亮點,汁濃,配合豬扒很夾味牛扒亦都好大塊,牛扒上面有蒜泥,都幾好食,平時吃的餐廳只有薯菜、飯、意粉選擇,而夏捌月多一款長通粉選擇配合服務及價錢,下次可以再嚟encore
我哋order左紐約客蒜泥牛扒及洋蔥厚切豬扒

配合服務及價錢,下次可以再嚟encore
2019-09-16
2019-09-05 416 瀏覽
老公生日,當然要揾間好食D既餐廳,兩口子好耐無食西餐了,以前午飯經常係呢間食,抵食又好味。今晚呢餐十分滿足,食物比以前更出色👍so 皮羅宋湯,鬆脆外皮加上濃郁羅宋湯,好出色慢煮牛柳配鵝肝大麻菇,好食到不得了,7成熟,充滿肉汁,口感十分嫩滑又有牛味,配上鵝肝既香濃,香味係口中回盪,必食推介,一定要試,真係好出色西冷亦非常出式,相比牛柳,口感比較爽口,牛味香濃,一樣充滿肉汁👍配多款醬汁,但我始終較喜歡原味👍😋😋😋😋一餐平凡而美味既生日飯,老公都讚不絕口🥰😋👍
今晚呢餐十分滿足,食物比以前更出色👍

so 皮羅宋湯,鬆脆外皮加上濃郁羅宋湯,好出色

一餐平凡而美味既生日飯,老公都讚不絕口🥰😋👍
2019-09-02 290 瀏覽
同朋友慶祝生日,又唔想去太遠,響返區內食飯,於是揀左呢間!店內座位都算闊落,大概可以坐到二十到三十人左右。今次叫左火三個套餐,質素甚高。餐湯有白湯同紅湯,紅湯有濃香蕃茄味。主菜大約20分鐘就上菜了,都幾快手!主菜都會有烤雜菜配,有紫薯泥,粟米芯同甘荀。慢烤安格斯肉眼牛扒叫左medium well, 肉汁豐滿,肉味濃郁,配黑椒汁食味道一流!澳洲M5和牛西冷價錢比肉眼扒貴小小,但絕對值得比,肉汁同樣很多,廚師水準很高,切開塊西冷見到紅色部分正正係心目中的要求,抵讚!酥炸海鮮盛有軟殼蟹,廣島蠔同大蝦兩隻,炸漿不厚,食材新鮮,蟹很香脆,蠔的size亦很大隻!不錯!另外,一定要試下佢地既港式奶茶,茶底很香,奶味濃,很幼滑。人均消費約$250,一定會再番去再食過!
同朋友慶祝生日,又唔想去太遠,響返區內食飯,於是揀左呢間!

店內座位都算闊落,大概可以坐到二十到三十人左右。

今次叫左火三個套餐,質素甚高。

餐湯有白湯同紅湯,紅湯有濃香蕃茄味。
主菜大約20分鐘就上菜了,都幾快手!
主菜都會有烤雜菜配,有紫薯泥,粟米芯同甘荀。

慢烤安格斯肉眼牛扒

澳洲M5和牛西冷

酥炸海鮮盛

另外,一定要試下佢地既港式奶茶,茶底很香,奶味濃,很幼滑。

人均消費約$250,一定會再番去再食過!
2019-08-30 240 瀏覽
這幾天都下雨,正好消減夏天八月嘅暑氣,就來吃一個美味牛柳晚餐吧,食肆位於朗屏西鐵站嘅夏捌月,店員禮貌地安排入座。一客味道十足嘅酥皮羅宋湯揭開序幕,酥皮嘅香酥已令人讚賞,食完没有滯感。羅宋湯酸甜適中,红蘿蔔腍甜,茄香陣陣,十分可口。主菜菲力牛柳蓋著香脆甘香嘅鵝肝和厚厚腍滑大蘑菇,外觀已很吸引。厚厚牛柳五成熟,切開已經肉汁滲出,入口非常腍滑,牛肉味香濃,點上熱暖蘑菇醬汁,更能突顯牛柳嘅色香味,令人回味無窮。配以香滑嘅樽裝朱古力飲品,令這個晚餐更完满。
配以香滑嘅樽裝朱古力飲品,令這個晚餐更完满。

2019-08-30 168 瀏覽
元朗特色食店不少,這間餐廳位於元朗富來花園,装修古樸不起眼,给人平實嘅感覺。我是牛扒愛好者,幾乎是每次食西餐嘅必然選擇。先來酥皮忌廉湯,酥皮熱辣香脆,入口鬆化,好吃不油膩。忌廉湯幼滑香濃,火腿絲和洋葱很惹味,單是餐湯已令人回味。主菜五成熟安格斯肉眼扒,火候控制得宜,外表香脆,入口肉味香濃,肉汁豐溢,嫩滑而不覺肥腻。薯角配菜很豐富,脆厚香口,再加上紫蕃薯蓉,甜滑味美,作為牛扒配菜很特别,更能提升飽足感。飲品來一杯冰凍雪梨蜜,冰涼潤喉,充滿雪梨清香,消暑兼消膩。
我是牛扒愛好者,幾乎是每次食西餐嘅必然選擇。
飲品來一杯冰凍雪梨蜜,冰涼潤喉,充滿雪梨清香,消暑兼消膩。

2019-08-28 154 瀏覽
今天難得放假,天氣十分炎熱🥵。老公提議今晚想吃鋸扒,於是帶我去朗屏站附近「夏捌月」餐廳,食西餐。😋來到餐廳門口,擺放了餐牌,價格都很合理啊!👍進入店𥚃,座位擺設整齊乾淨,柔和嘅燈光,很舒服😌我們點了《慢烤1855黑安格斯肉眼牛扒(22安士)》和《加拿大豬鞍扒併醬油燒元貝》先送上是日餐湯羅宋湯🥣湯味濃郁的,食材豐富,味道啱晒我口味😋急不及待品嚐,牛扒很香噴噴蕉香味,肉質嫩滑,咬落啱啱好不太乾😋配菜方面有粟米芯、番茄仔、翠玉瓜、紫色番薯蓉,都是我喜歡吃😋豬安扒分量十分厚,肉味香濃的,醬汁甜甜地,配上燒元貝很特別的配搭😋飲品是餐廳自家製原裝凍樽仔港式奶茶&咖啡,味道不太甜😋今晚和老公一起吃晚餐,非常滿足啊!

來到餐廳門口,擺放了餐牌,價格都很合理啊!👍

進入店𥚃,座位擺設整齊乾淨,柔和嘅燈光,很舒服😌

先送上是日餐湯羅宋湯🥣

湯味濃郁的,食材豐富,味道啱晒我口味😋

飲品是餐廳自家製原裝凍樽仔港式奶茶&咖啡,味道不太甜😋

今晚和老公一起吃晚餐,非常滿足啊!
2019-08-22
2019-08-21 197 瀏覽
今天和朋友在元朗附近經過,發現了這間餐廳,所以進來試一試。我們8點多來到,幸好還有位。因為我們都喜歡吃牛,我們所以點了一份牛魔 ver2.0,當中有西冷牛扒、鑊仔牛柳、霜降牛粒。牛排十分大塊足料,煎得剛剛好,而且不會韌。點上黑椒汁吃,十分滋味。我們又點了一份鐵板雜扒,當中有雞扒、豬扒、薄燒牛肉、煙肉、火腿、德國腸。上菜時,店員幫我們停黑椒汁,「沙沙」聲,十分過癮。雞排和豬排很大塊,十分抵食。我點了一杯凍樽仔nestle朱古力。朱古力味香濃,十分喜歡。今天十分滿足,下次會再來試試其他。
今天和朋友在元朗附近經過,發現了這間餐廳,所以進來試一試。

我們8點多來到,幸好還有位。

今天十分滿足,下次會再來試試其他。
2019-08-15 294 瀏覽
今日天氣好熱🥵🥵🥵lunch又唔知食咩好🤔最後去左食呢間夏捌月😋以前都食過好幾次啦 次次都係食什扒餐什扒餐有1塊豬扒1塊雞扒同埋1塊牛扒另外仲有1塊煙肉 咁我今次就配左薯菜🥩🥒🥬🥔🍟羅宋湯好多菜同牛肉 夠酸夠濃 岩晒我口味薯條炸得好脆🍟呢個餐就係夠抵食夾大件👍🏻👍🏻😋😋😋另外個蒜溶包都好香😋😋😋一定要飲羅宋湯 因為真係好多料😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻呢個就係今日既lunch
今日天氣好熱🥵🥵🥵lunch又唔知食咩好🤔

一定要飲羅宋湯
因為真係好多料😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻

呢個就係今日既lunch
2019-08-01 400 瀏覽
又一次與朋友來到朗屏西鐵站附近的夏捌月二人餐、四人餐的Menu亦有Dinner setMain course有各款牛扒、三文魚扒、豬肋排、羊扒、德國豬手等等Pasta & Risotto是日餐湯加酥皮焗+18$忌廉湯配酥皮太合拍了酥皮焗得很鬆化如果吃牛扒不偏好吃韌韌的牛筋的話,這個菲力牛扒就選得合適了正合我口味,也很喜歡這種慢煮牛扒的口感。配上牛骨髓汁令牛扒入口更juicy慢煮得剛好,不會太熟,鎖住肉汁。蟹肉、牛肉與漢堡的配搭很常見,但配上蟹膏的漢堡實在是挺特別的啖啖蟹膏香味滿足的晚餐
又一次與朋友來到朗屏西鐵站附近的夏捌月

二人餐、四人餐的Menu

亦有Dinner set

Pasta & Risotto

是日餐湯
加酥皮焗+18$

忌廉湯配酥皮太合拍了
酥皮焗得很鬆化

慢煮菲力牛扒配牛骨髓汁

如果吃牛扒不偏好吃韌韌的牛筋的話,這個菲力牛扒就選得合適了

慢煮得剛好,不會太熟,鎖住肉汁。
蟹肉蟹膏牛肉漢堡

啖啖蟹膏香味

滿足的晚餐
2019-03-21
  • 蟹肉蟹膏牛肉漢堡
  • 慢煮菲力牛扒配牛骨髓汁
2019-07-27 299 瀏覽
有日同朋友經開元朗所以決定試吓呢度嘅西餐價錢來講唔算話太貴非常之合理午餐係包餐湯同餐包同埋嘢飲叫咗黑椒牛柳絲炒意粉 炒意粉非常之夠鑊氣非常之入味 比較欣賞呢度嘅紅湯好足料好入味
有日同朋友經開元朗
所以決定試吓呢度嘅西餐
價錢來講唔算話太貴非常之合理
午餐係包餐湯同餐包同埋嘢飲
2019-07-25 276 瀏覽
想食呢間餐廳係因為佢個蟹黃意粉 好似幾吸引咁 終於有機會食下 但佢個蟹黃蟹肉意粉一啲都唔creamy 好乾👎🏻👎🏻個意大利飯好少少 但係都係一般 另外鹹豬手好咸 份量係好大雞翼就OK嘅整體一般啦
想食呢間餐廳係因為佢個蟹黃意粉
好似幾吸引咁 終於有機會食下