2018-10-08 5957 瀏覽
百貨做特價於是陪媽媽去元朗shopping,同我出街當然唔少得去搵下美食啦!呢間西餐店面唔算起眼,初初見到咁文青嘅招牌同名,仲以為係賣台灣野食或者Cafe,一睇餐牌竟然係食西餐仲好鬼吸引。午餐嘅set幾抵食,難怪咁多街坊幫襯。叫主餐牌都有午市優惠,難得有假期同媽媽撐台腳,所以決定食好d午市時段跟配餐湯或沙津,每人揀左一款試,個湯嘅忌廉幾香滑,下次加錢試試佢個酥皮湯先!媽媽點嘅肉眼牛扒,份量大得驚人,連薯菜都大大舊就快連個碟都裝唔哂。點七成熟煎嘅火候岩岩好,牛肉依然係嫩粉色但唔會有血水滲出,牛味唔算好濃但肉汁豐盈而且嫩滑,總體黎講味道唔錯。一望餐牌已經想試呢個蟹肉蟹膏意大利飯,果然冇令我失望。一入口已經食到濃濃嘅蟹膏香味,加上蟹肉燴飯又甘香又鮮甜。而且飯入面加左菇、翠玉瓜同炒洋蔥,食到尾都唔覺得好多油好膩,調味同材料份量控制得幾好。仲有飲品跟,呢餐真係飽到不得了見客人走得七七八八影下餐廳裝修,小店空間不大但非常整齊乾淨難得搵到價錢不貴但質素唔錯嘅西餐,下次一定會再幫襯!

仲有飲品跟,呢餐真係飽到不得了

見客人走得七七八八影下餐廳裝修,小店空間不大但非常整齊乾淨

難得搵到價錢不貴但質素唔錯嘅西餐,下次一定會再幫襯!
2018-09-27
4天前 13 瀏覽
今天和友人經過夏捌月,門口裝潢與別不同。店內以英雄人物為主題裝飾,別有一番風味。 首先是忌廉酥皮湯,黃色的酥皮和忌廉湯一向是絕配,忌廉湯更令人驚喜,湯內有一粒粒的魚肉和粟米配上香滑的湯頭,口感豐富。我點了法式單骨羊扒配薄荷啫喱芥末子醬套餐,一般的餐廳多數會以薯蓉作伴碟,但夏捌月用了紫薯蓉和蓉角作碟,驚喜十足。肉厚多汁的羊扒和薄荷啫喱及芥末子醬實在是絕配,令人讚不絕口。朋友點了慢烤帶骨肉眼牛扒配牛骨髓汁選了5成熟,肉汁很多,鹹淡適中,扒邊脂肪不少,但燒得仍算甘香,喜歡脂肪連肉一拼吃掉的朋友更是不能錯過。配菜的紫薯蓉同樣是一大賣點,特別又美味。樽裝港式奶茶同樣出色,有茶香亦有奶香,樽身十分可愛,是西餐廳中少有的誠意之作。養顔玫瑰花果茶起初是透明無色的,後來竟慢慢變成了紅色,漸變色的畫面十分之治癒。茶包中有一粒一粒的玫瑰花使它香氣撲鼻。
今天和友人經過夏捌月,門口裝潢與別不同。

店內以英雄人物為主題裝飾,別有一番風味。

6天前 96 瀏覽
今日同朋友一齊行街,揀左呢間食lunch呢間餐廳面積不太大,坐位編排比較逼,高大威猛、健碩D嘅男士會坐得冇咁舒適menu 有好多選擇,主菜+湯+蒜蓉包+飲品,$49起餐湯夠熱,材料豐富,有粟米、火腿、洋蔥,湯好濃香煎龍脷柳飯配洋蔥汁,賣相好得,魚塊好腍,有配菜,份量細D,女士就夠食,如果洋蔥汁多D會更好,食飯個陣dry左D黑椒牛柳炒意粉,賣相同樣good,牛柳亦有好多,不過咸左少少餐飲配凍0茶同熱奶茶,埋單$110
今日同朋友一齊行街,揀左呢間食lunch

menu 有好多選擇,主菜+湯+蒜蓉包+飲品,$49起

餐湯夠熱,材料豐富,有粟米、火腿、洋蔥,湯好濃

餐飲配凍0茶同熱奶茶,埋單$110
2019-02-26 340 瀏覽
成日見有人排,今次咁啱有位,咪入去試吓lunch! 星期六都有lunch set, 價錢適中,都多選擇!Set包湯同嘢飲湯: 忌廉蘑菇粟米湯,同平時d蘑菇湯有d唔同,菇味唔重,粟米味岀d牛扒薯仔: 牛扒嗌7成,黎到有d過熟,好彩薄切,都唔算韌,食得落蘑菇燉飯:成粒大啡菇係面,個樣已經贏,飯粒都算軟硬適中,飯入面都有d雜菇,夠誠意嘢飲玻璃樽上,嗌咗朱古力同奶茶,其實味道無咩特別,都係正常朱古力同奶茶,只係玻璃樽好似感覺特別好味!總括黎講,嘢食正正常常,lunch 都平價抵食!

Set包湯同嘢飲

總括黎講,嘢食正正常常,lunch 都平價抵食!
2018-11-10
網上對這家食肆的評價,大多數是好評今天便抱著期待的心情前往餐廳的位置被不偏僻,只需要由地鐵閘口行走下來便到Order 了二人晚餐感覺像是連鎖快餐店的質素🤦🏻‍♀️Cp值很欠缺薯條是淋的蟹膏蟹粉飯有骨的至於牛排也是很普通埋單金額是573蚊溫馨一提,這間食肆需要用現金付款記得要帶備足夠現金要不,在場的服務員會用蠻大聲的音量(隔幾張檯)同你講:呢度唔收卡架總結服務態度一般用餐時間不足夠環境一般與網上評價有很大出入
網上對這家食肆的評價,大多數是好評
今天便抱著期待的心情前往
餐廳的位置被不偏僻,只需要由地鐵閘口行走下來便到

Order 了二人晚餐
感覺像是連鎖快餐店的質素🤦🏻‍♀️
Cp值很欠缺
薯條是淋的
蟹膏蟹粉飯有骨的
至於牛排也是很普通

埋單金額是573蚊
溫馨一提,這間食肆需要用現金付款
記得要帶備足夠現金

總結
服務態度一般
用餐時間不足夠
環境一般
與網上評價有很大出入

2019-02-19 361 瀏覽
我朋友之前食過,覺得好食就介紹我同我朋友,咁我哋入到去,就叫咗個豬肋骨,一個意粉同埋佢個出名嘅意大利燉飯。咁豬肋骨做得幾入味嘅,然之後意粉好似覺得太淋,質感可以再整番彈牙d,見現場好多人叫個燉飯,所以就叫咗個飯試下,但無乜驚喜,可能係自己期待過大。
2019-02-15 325 瀏覽
先講個湯 又鹹又傑 完全飲唔落跟住個前菜 啲刺身 唔好食不特止 入面仲結緊冰 成陣雪味d 沙律得啲生菜 正常嘅沙律醬都冇 最正常就係個薯條 隔離啲雞脆又係勁鹹 食完都驚腎虧主菜終於出場 叫咗份五成熟嘅牛扒 一上枱 成塊扒成塊木板上面都係血 塊扒未砌都有血都唔知啲血邊度尼 食落口仲要係只得微暖 熱都稱唔上 我嗌嘅係燒汁 啲汁嘅味好奇怪都算 塊扒上面一粒粒黑色嗰啲 唔係黑椒 係 鑊撈成碟野唔係唔好食咁簡單 係唔敢食問下隔離枱啲意見係咪淨係我哋嗰塊咁樣 睇落冇我哋嗰塊咁嚴重 但隔離枱啲客都話d 扒一啲味都冇 我平時都唔係食開 好嘢嘅人 一定唔係我要求高同嫌三嫌四嘅問題囉 隔離枱两旁两對情侶 都係咁講好地地嘅情人節我可以嬲到喊咗出嚟六百幾蚊 話貴唔貴 話平都唔平呀唔期待佢好好食但都唔係畀啲咁嘅嘢人哋食呀化 極度失望 完全係浪費時間浪費金錢佢話換過畀我我都唔敢食啦咁都拎得上枱畀人食我點知你拎咗入去 再拎返出嚟畀啲咩我食呀 冇可能再對佢有信心囉 去唔去食自己諗啦 講完
先講個湯 又鹹又傑 完全飲唔落

去唔去食自己諗啦 講完
2019-02-14
情人節
2019-02-14 267 瀏覽
這晚在家附近想找間像樣點的餐廳,結果真的讓我有點驚喜可愛的貓貓碟子。基整本上在餐牌上散叫加$20都可以變成餐,有湯有熱飲,加多$18湯可以加酥皮焗,羅宋湯酸酸甜甜的很開胃。蟹肉蟹膏幼意粉,每條意粉都沾有蟹膏汁,很香,味道甜甜的不錯!印尼沙嗲烤豬肋排伴燒菠蘿,這個超好食的,令我很驚喜!首先沙嗲令豬肋排非常惹味,豬肋排肉質軟而且多肉,旁邊的紫薯蓉天然的香味和甜味也好好食,最正的是燒菠蘿,食完肉之後作一個甜品來吃剛剛好,酸酸甜甜的解膩!非常好的配搭!飲品的凍檸茶不會太甜,兩杯的檸檬不會太澀,不錯。
這晚在家附近想找間像樣點的餐廳,結果真的讓我有點驚喜

可愛的貓貓碟子。

印尼沙嗲烤豬肋排伴燒菠蘿,這個超好食的,令我很驚喜!

飲品的凍檸茶不會太甜,兩杯的檸檬不會太澀,不錯。

• 印尼沙嗲豬肋排伴菠蘿
2019-01-29 450 瀏覽
搵好野食搵到去元朗,今次黎左「夏捌月」食lunch set! 係地鐵站出行5分鐘就到啦!今次友人與我揀左「慢烤帶骨肉眼牛扒」$238 同「燒脆皮春雞」配意粉$118,好耐冇食酥皮湯,就加左$18轉埋佢!肉眼牛扒超級大塊,大過我塊面也不誇張!選左7成熟,略熟了,下次選番5成好d! 配料也不馬虎,有紫薯蓉,脆薯角,瓜等!醬汁也好貼心,安排了另上!自己點幾多汁可以控制!脆皮燒雞,皮烤得脆卜卜的,也都好入味,咬入去仲有肉汁!好正! 另配上意粉,意粉已經加入左creamy既白汁,不錯!飲料加左$3要左樽仔巧克力!好特別好濃朱古力味!我個邊就轉左茶飲,花香十足!

2019-01-22 469 瀏覽
之前係荃灣試過名捌月,今日係元朗經過見到佢嘅另一間分店,所以決定入黎試下😋舖頭裏面依舊有好多Marvel’s 英雄系列嘅畫同埋擺設。餐廳唔係好大間,但係坐落都舒服。Lunch Set 都有好多唔同嘅選擇,好多睇落都唔錯!最後我叫左個「烤大啡菇牛肉芝士漢堡」,朋友就叫左「吉列芝士魚柳漢堡」。餐湯我地都叫左酥皮羅送湯。酥皮焗到好香,湯都好足料,有好多湯嘅配料食。烤大啡菇牛肉芝士漢堡:主菜我就叫左依個漢堡食。大啡菇個味好出,但牛肉就遜色少少。吉列芝士魚柳漢堡:朋友叫嘅漢堡,魚柳炸得唔錯,幾香口。薯角都食落唔太漏。樽仔奶茶&咖啡:嘢飲方面,依隻茶都係餐廳特色,味濃唔太甜,不錯!總括而言,餐廳環境不錯,食物價錢相宜,還可以。

酥皮羅宋湯

烤大啡菇牛肉芝士漢堡

吉列芝士魚柳漢堡

樽仔奶茶&咖啡

總括而言,餐廳環境不錯,食物價錢相宜,還可以。

2019-01-14
酥皮羅宋湯
烤大啡菇牛肉芝士漢堡
吉列芝士魚柳漢堡
2019-01-21 319 瀏覽
今日囡囡考完試提早放學,囡囡想食西餐就帶咗佢去左屋企附近的西餐廳食個午餐門外的餐牌食物圖片非常吸引餐牌上有好多不同款式食物選擇,特飲等,最後我哋選擇咗午餐,價錢優惠抵食多選擇。🤤🤤🤤樽裝奶茶感覺幾特別,味道香濃幼滑,好好飲👍熱辣辣的忌廉粟米湯,超好味👍囡囡最愛食牛扒,七成熟剛剛好,肉質鮮嫩,入口即溶,擺盤十分精緻。吉列雙飛-吉列魚柳加吉列蠔,炸得脆卜卜,蠔肉一d都吾腥,十分爽口。意粉非常彈牙,配埋黑椒汁十分惹味🤤🤤🤤
門外的餐牌食物圖片非常吸引
樽裝奶茶感覺幾特別,味道香濃幼滑,好好飲👍
熱辣辣的忌廉粟米湯,超好味👍
2019-01-19 276 瀏覽
居住係元朗多年,夏捌月呢間餐廳係我哋放假經常去食飯的地方,主要食物煮得好食,價錢合理。所以我同媽咪都經常在這裏食飯👌🏻地方雖然不大,但座得好舒服😌餐牌上無論午餐或晚餐都好豐富及好多選擇👍樽裝奶茶都是這間舖頭特色,茶味濃,奶好滑,超好飲👍熱洛神柚子蜜-酸酸甜甜,感覺好fresh,飲完好精神💪忌廉湯,材料十足,好creamy,好快就飲晒👍日式茄子牛柳粒飯-飯炒得粒粒分明,好有鑊氣,茄子好淋好入味,牛柳粒一d都吾鞋👍👍👍紐約客蒜泥牛扒-七成熟煎得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,配埋黑椒汁好惹味,配飯一流😋😋😋
地方雖然不大,但座得好舒服😌
餐牌上無論午餐或晚餐都好豐富及好多選擇👍
樽裝奶茶都是這間舖頭特色,茶味濃,奶好滑,超好飲👍
熱洛神柚子蜜-酸酸甜甜,感覺好fresh,飲完好精神💪
忌廉湯,材料十足,好creamy,好快就飲晒👍
2019-01-15 213 瀏覽
難得嚟到元朗, 見到呢間小店, 都好多 好評就試一試啦!! 叫咗個鴛鴦魚焗意粉鴛鴦係指吞拿魚同埋魚柳 可惜嘅係, 成碟意粉熱度不足 ,唔係即叫即焗,只係微暖。 魚柳個炸粉略嫌太多, 皮 重多過啲肉 仲有餐湯,羅宋湯or忌廉湯我要咗個忌廉湯加酥皮,加多十八蚊, 雖然好貴 但因為我本人鍾意食,哈哈哈
難得嚟到元朗, 見到呢間小店, 都好多 好評
就試一試啦!!
叫咗個鴛鴦魚焗意粉

鴛鴦係指吞拿魚同埋魚柳
可惜嘅係, 成碟意粉熱度不足

仲有餐湯,羅宋湯or忌廉湯

我要咗個忌廉湯加酥皮,加多十八蚊, 雖然好貴
但因為我本人鍾意食,哈哈哈

• 酥皮湯
2019-01-12 203 瀏覽
三個人食晚飯 叫咗兩個餐已經好飽因為個豬手真係好大份 脆口得嚟啲又多肉 另外仲叫咗個啡菇意大利飯 真心推薦!有得加錢叫埋set有嘢飲又有湯 重點係元朗區價錢唔貴性價比高 下次會再幫襯!

2019-01-06 336 瀏覽
二人晚餐。不是第一次吃當然是好味才再來吃啊。二人各選了鐵板晚餐,各有喜好但又可共享。湯、麵包、主菜、飲品、甜品。又不是太特別好味。但平凡也是福氣了。簡單吃,開心💕