日本著名迴轉壽司過江龍 - 壽司郎 自從於香港開分店後,都未有機會去一嘗鮮味。尤其當每次於壽司郎的APP內看到大部分分店的等候票均超過50,甚至屯門店經常超過100時,真的會令人卻步。適逢用餐日於藍田附近返工時,見到等候票數竟然只有20左右時,就即時前往取票!藍田壽司郎分店位於啟田商場內,由藍田站,經匯景花園出口及一輪長長的扶手電梯後,就會到達啟田商場。而壽司郎則位於中庭旁 (不用擔心,中庭有大量的指示,提示大家餐廳的實際位置)趕至壽司郎後,才發覺原本等候票數量已經到達了30個 (而且只是於早上10:30開門後短短的1小時內,已經有83人取票,可想而知壽司郎的威力)。幸好,由於用餐時間只有60分鐘關係,從而令用餐的人流非常好,短短30分鐘就已經可以入座了。入座後會有店員向你介紹壽司郎每項用品的所在位置,包括點菜的平板電腦﹑水杯等。而最窩心,就是店員離開前都會每位客人說:「祝你用餐愉快」。與其他迴轉壽司一樣,壽司郎會利用壽司碟的顏色去分辨價錢。如果你有興趣不斷迴轉的壽司,可即時取出享用,並將蓋子放回稍後於迴轉帶出現的回收碟上;否則就可以於平板電腦上選擇自己喜愛的壽司,待壽司經高速輸送帶送

與其他迴轉壽司一樣,壽司郎會利用壽司碟的顏色去分辨價錢。如果你有興趣不斷迴轉的壽司,可即時取出享用,並將蓋子放回稍後於迴轉帶出現的回收碟上;否則就可以於平板電腦上選擇自己喜愛的壽司,待壽司經高速輸送帶送達後,於每張枱上的緩衝區讓大家取下。

4月份壽司郎的主題為<<豐州祭>>(豐州即新築地市場所在地),小編亦品嚐一下由豐州新鮮直送的鮮味吧!

1. 金目鯛: 金目鯛著名於魚身厚,食用時會感覺到魚肉的實在感,甚至有少少彈身的感覺!
2. 紅楚蟹: 不要以為只有松葉蟹才有濃郁的鮮味,平民版的紅楚蟹的鮮味亦不會比下去!
3. 赤貝: 爽口! 並沒有令人覺得因為放久了而出現的軟身及腥味!

4. 原條海鰻: 可能會令人覺得比想像中原條的尺寸為短,但小編喜歡其魚質幼滑!
5. 藍鰭中吞拿魚腩: 小編嫌大吞拿魚太肥美了,中的質量正正有吞拿魚的油脂味,同時亦有吞拿魚獨有的爽口!
6. 厚切三文魚: 相比其他店鋪,厚切三文魚 (價錢不變)的確令食用時口感增加,不再只有薄薄一層的可憐感覺!

一輪的進攻後,稍為休息一下吧! 不過都忍不住點了濃厚海膽拌麵,吞拿魚﹑以及海螺雙味。
7) 濃厚海膽拌麵: 於大量的海膽汁外,還恨恨的加入數份海膽肉,攪拌後令所有麵都有足夠的海膽汁,真的很「濃厚」
8) 吞拿魚: 其實純粹想將其與藍鰭版比較。真的,藍鰭版的質素絕對不能比較的!
9) 海螺雙味: 一熟一生的配搭,令你可以品嚐到兩個製法下,海螺仍然保持到的爽口,絕對為推介之作!

經過45分鐘的戰鬥後,滿足了! 雖然今次消費了接近$200,但考慮到第1次光顧而忍不住的點菜,相信一般人都只會點今次介紹份量的一半,如果間中大約$100的消費,於迴轉壽司店用餐的消費額來說,還算正常吧!
題外話/補充資料: 壽司郎每月會有輪換的推薦菜式,建議食家們預先於壽司郎的官網查閱最新推介。亦要記得利用壽司郎的應用程式留意分店最新輪候狀況及號碼吧!
2021-04-21
  • 海螺雙味
  • 赤貝
  • 藍鰭吞拿魚
2021-07-21 0 瀏覽
每次經過壽司郎,長長嘅人龍都叫我卻步,但我又好想試下究竟呢間過江龍嘅魔力係邊,於是係放假嘅平日,一早嘅十點半就到達,好好彩咁唔使排隊就可以入去啦🙆🏻‍♀️,而且仲可以坐卡位,場內好闊落,環境算乾淨🙂入到去職員會比濕紙巾同埋口罩袋你,非常貼心,而且服務態度好好,枱上有酸薑,甜豉油,壽司豉油同埋柚子醋,我比較鍾意柚子醋,用嚟點天婦羅味道好正🤓👍🏻📍壽司郎嘅炸物真係唔錯,天婦羅新鮮炸起,食落香脆可口,連帶壽司嘅炸物都做得唔錯,但有時啲壽司個樣整得係衰啲🤪,例如炸蝦天婦羅壽司,但味道係唔錯嘅📍火炙三文魚壽司三文魚算厚身,味道不同在於佢哋嘅醬汁,今次就試咗幾款📍松葉蟹軍艦蟹肉蟹膏味道鮮甜,值得一試😙👎🏻📍拉麵真係唔使叫,味道係超鹹📍藍田分店嘅弊病都係壽司飯太過黏,壽司飯握得唔太實,所以出現飯粒痴碟同埋一夾就散嘅情況🙅🏻‍♀️🏦是次消費總額 $297(人均消費 $99) 🍴須加一服務費👅好味度:8(10分滿分)對於今次喺壽司郎嘅體驗係好嘅,重點係唔使排隊就入到嚟,如果要排隊我諗我唔會嚟🤪,員工服務好好,講解好清楚,壽司價錢唔貴,味道可接受,會返嚟再幫襯,重點係唔使排隊🤣🤣

👍🏻
📍松葉蟹軍艦蟹肉蟹膏味道鮮甜,值得一試😙

👎🏻
📍拉麵真係唔使叫,味道係超鹹

🏦是次消費總額 $297(人均消費 $99)
🍴須加一服務費

👅好味度:8(10分滿分)
2021-07-19
$99 (早餐)
  • 天婦羅
2021-06-21 897 瀏覽
無得返鄉下🏯食壽司🥲,好彩有壽司郎喺香港開左好多分店,可以解一解鄉愁😋。壽司郎間間分店都好多人排隊,今次去探親戚順便可以食壽司郎😍!!!今期有軟殼蟹同特大帆立貝,我同媽媽至愛呀❤!!!每月有新款~大埔都開左喇👍🏻Tablet落單,簡單又方便~🦀軟殼蟹壽司🤩🤩期待已久!!! 炸得金黃,入口酥脆,配上蟹籽,多重口感😋🍣特大帆立貝😍帶子好大粒,大到好似一張棉胎甘,啲飯都睇唔到🤣,入口鮮甜,肉質細緻💗🔹️和歌山釜揚銀魚仔軍艦🔹️銀魚仔加上少少薑蓉,入口都清新,但比較普通~🔸️富山產炸玻璃蝦🔸️玻璃蝦唔算太迷你,蝦殼軟身,可以連殼食~如果提供醬汁,例如: 檸檬/沙律醬,會更加正😊💓明太子溫泉蛋拌烏冬配珍寶魷魚🦑💓CP值好高,集齊哂我喜愛嘅元素!!! 拌勻後,明太子微微嘅辛辣,配上被溫泉蛋滋潤過嘅烏冬烏冬,好正呀😋😋😋!!!💗白桃芭菲💗白桃甜美,以佢嘅價錢,當然不能要求是新鮮白桃~仲有桃味雪芭同牛奶雪糕👍🏻,呢個甜品真心唔錯!!!🔹️濃厚芝士味卡達拉娜🔹️用上北海道牛奶同忌廉芝士,味道濃郁🤤,面層焦糖香脆,推介👍🏻👍🏻👍🏻總結黎講,壽司郎CP值高,大推🆙️!!! 但排隊等位真係好耐,希望開多啲分店!!!
今期有軟殼蟹同特大帆立貝,我同媽媽至愛呀❤!!!

每月有新款~大埔都開左喇👍🏻

Tablet落單,簡單又方便~

🦀軟殼蟹壽司🤩🤩
期待已久!!! 炸得金黃,入口酥脆,配上蟹籽,多重口感😋

🍣特大帆立貝😍

🔹️和歌山釜揚銀魚仔軍艦🔹️
銀魚仔加上少少薑蓉,入口都清新,但比較普通~

🔸️富山產炸玻璃蝦🔸️

💓明太子溫泉蛋拌烏冬配珍寶魷魚🦑💓

💗白桃芭菲💗

🔹️濃厚芝士味卡達拉娜🔹️
2021-06-07 1032 瀏覽
今日過開嚟藍田所以就去壽司郎食而家首先我都開咗好多間分店但次次都好多人排隊所以冇食過今次去壽司郎就叫咗啲甜品分別叫咗個牛奶燉蛋、芝士蛋糕同埋有個哈密瓜甜品味道都唔錯下次可以再試吓其他甜品整體評分:4/5味道:4/5抵食:4/5
今日過開嚟藍田所以就去壽司郎食
而家首先我都開咗好多間分店
但次次都好多人排隊所以冇食過
今次去壽司郎就叫咗啲甜品
分別叫咗個牛奶燉蛋、芝士蛋糕同埋有個哈密瓜甜品
味道都唔錯下次可以再試吓其他甜品

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:4/5
2021-05-29 1192 瀏覽
朱古力香莓芭菲 $32上面放左舊brownie 同埋啲乾雜莓及雪糕,brownie 同雪糕夾住食都吾錯,單食有啲膩,雜莓粒偏酸,下層係朱古力忌廉同啲粟米脆片,朱古力忌廉偏甜,上層比較好食 6.7/10炸蝦天婦羅拼盤 $27有炸蝦、炸冬菇、炸南瓜同炸紫蘇葉,估吾到炸物幾好食,即叫即炸,外皮香炸,我覺得炸南瓜好食 7.0/10卡達拉娜 $22食落好似焦糖燉蛋的雪糕,口感creamy,入口即溶,表面的焦糖脆面都好食,係壽司郎最好食既甜品 7.5/10蟹膏軍艦 $12蟹膏醬吾會好鹹,加埋青瓜一齊食,會無禁膩,呢個價錢食到蟹膏,CP值好高 7.0/10鰻魚海苔包 $12飯上面有好多鰻魚粒同蔥粒,味道同普通鰻魚壽司一樣,無咩特別,我覺得原條鰻魚好食啲 6.9/10壽喜燒牛排壽司 $12壽喜汁味都出,牛排薄身,無咩牛味,但整體都好味 6.9/10蜜糖蕃薯條 $12蕃薯條係凍身,食落偏硬,蜜糖汁淋左係面,味道正常 6.8/10燒牛舌壽司 $12牛舌超軟身,但無咩牛味,口感太淋,所以個人吾太中意 6.5/10

朱古力香莓芭菲 $32

壽喜燒牛排壽司 $12

蜜糖蕃薯條 $12

燒牛舌壽司 $12

2021-05-28 926 瀏覽
趁放假, 10:30鐘就嚟食壽司郎。果然冇乜人,唔使點排隊。因為一個人嚟食,其實食唔到好多嘢。參考上次吞拿魚的經驗,所以除咗吞拿魚之外其他都係我嘅心水範圍。小肌魚及池魚都係性價比之選。$12一碟真係抵食夾大件。其他壽司也比城中一些連鎖店出色。海膽係智利海膽,所以也是不過不失啦。結尾來過熱辣辣嘅竹荀茶碗蒸,簡直係完美。

2021-05-27
$140 (早餐)
今日係星期六都預咗多人,所以一早11點45分去攞飛,已經要等200張枱,之後就返屋企坐,再喺YouTube睇住直播,仲有50張枱就出門口,最後2點45分,即係足足等咗3個鐘終於俾我食到啦可能等得太耐,點咗超級多野食,我就重點講下我最推介嘅食物吞拿魚腩,呢個唔洗講,$12實在太抵,必嗌,不過都食到有筋呢個係期間限定嘅特盛帆立貝,雖然帆立貝嘅size係S size,但有足足4塊!好滿足!呢隻海膽唔記得叫咩名,但極鮮甜,相比另一款一碟兩件嘅海膽壽司(嗰隻啲海膽係苦嘅),所以一定要叫呢款海膽!左口魚邊,魚油香,推介卡達拉娜係必食嘅甜品,口感係比較實身嘅Creme brûlée,上面加一層膽焦糖最後宇治金時芭菲,牛奶雪糕好滑,紅豆都好大粒好甜,麻薯煙韌,但綠茶味欠奉,墊底嘅粟米片同抹茶味cream唔係好夾,淨係嗌牛奶雪糕性價比會高好多

可能等得太耐,點咗超級多野食,我就重點講下我最推介嘅食物

吞拿魚腩,呢個唔洗講,$12實在太抵,必嗌,不過都食到有筋

左口魚邊,魚油香,推介

2021-05-23 609 瀏覽
環境好企理,但食物質素監控卻比較差。食過四-五間壽司郎,呢間可以話係最差。輸送帶上面啲壽司真係慘不忍睹。轉咗幾個圈都無職員處理,都幾有礙觀瞻。唔係一件半件,而係起碼有三四件。除咗賣相之外,部份食物質素都好有改善空間/比其他分店失色:海膽都幾難食。好苦。不過呢個可以理解,$17碟海膽都預咗。炸物: 基本上每間分店都係即叫即炸,之前試過幾間水準都唔錯。今次叫咗一round,全部野都炸到over晒。油甘魚: 其他分店好靚仔,每次食幾碟,但呢間好削,完全無令人叫的衝動。希望之後會做返好啲,同其他分店水準睇齊。

除咗賣相之外,部份食物質素都好有改善空間/比其他分店失色:

海膽都幾難食。好苦。不過呢個可以理解,$17碟海膽都預咗。

希望之後會做返好啲,同其他分店水準睇齊。
2021-05-22 766 瀏覽
前幾日去藍田嗰個壽司郎,等位等咗好耐,入到去座位寬敞,點咗幾種唔同嘅嘢食,首先炸蝦天婦羅,虾細細隻,天婦羅粉包着香脆的虾,虾咬落去很彈牙,加埋天婦羅豉油,味道非常合拍,吃完一碟又一碟,大家可以去試下!
2021-05-11 823 瀏覽
老豆同我提早慶祝生日,帶我嚟試呢間壽司郎,佢攞定票等我嚟喔,近6時,我到咗15分鐘就可入座。侍應哥哥超有禮貌,介紹我哋點樣點餐等等,很貼心舒服啊。迴轉上都有很多選擇,新鮮美味。自己點的也是我們的喜愛,味道很好,性價比高,一定會再來。
老豆同我提早慶祝生日,帶我嚟
侍應哥哥超有禮貌,介紹我哋點樣點餐等等,很貼心舒服啊。
迴轉上都有很多選擇,新鮮美味。
自己點的也是我們的喜愛,味道很好,性價比高,一定會再來。
2021-04-21
2021-05-11 685 瀏覽
壽司郎自從係香港開左之後一直都好hit, 就算大排長龍都個個爭住食,幾個鐘都照等,所以一直想去食都無去排隊🥲之前同屋企人去食,所以就去左排隊,可能係因為熱潮過左,等得唔算耐,等左一個鐘到就入得👍壽司郎既壽司份量幾大件,而且啲用料食得出幾新鮮,海鮮都好足料,雖然價錢唔算好平,不過對比起其他連鎖壽司店黎講性價比真係高😋

2021-05-10 738 瀏覽
平日諗住無咁多人排,點知中午都係要等幾耐下不過好彩附近有超市逛下可以攝下時間用餐時間個半鐘,其實唔係好夠,一食飽都未消化到就要離座款式都好多下,唔去得外地食,呢度嘅味道都可以思下鄉嘅價錢黎講相對其他本地壽司店,性價比算高了呢度嘅店員都幾熱情,好勤力sell產品比較推薦天婦羅
平日諗住無咁多人排,點知中午都係要等幾耐下
不過好彩附近有超市逛下可以攝下時間
用餐時間個半鐘,其實唔係好夠,一食飽都未消化到就要離座
款式都好多下,唔去得外地食,呢度嘅味道都可以思下鄉嘅
價錢黎講相對其他本地壽司店,性價比算高了
呢度嘅店員都幾熱情,好勤力sell產品
比較推薦天婦羅
2021-03-24
2021-04-28 918 瀏覽
So I hv no idea why this place is so popular! I’ve tried it once with my friend, I was so excited coz I woke up early and queued outside before the restro even open! The second I saw the sushi I already knew it’s not gonna be that good, I tried it, confirmed that it wasn’t good. It’s just some average quality sushi, why do ppl queue for two hours or even more just to eat there! The price is quite cheap, I spent like $2xx for one person last time. I was full, but not satisfied. Honestly I would r

The price is quite cheap, I spent like $2xx for one person last time. I was full, but not satisfied. Honestly I would rather pay more to hv some better quality sushi.
2021-04-16 1632 瀏覽
🤎Sushiro🤎相信唔少人都食過壽司郎,今次特別同大家分享幾樣我比較鍾意食嘅嘢,大家都係留言分享下你最鍾意係壽司郎叫咩🤪我哋兩個人食咗20碟,都係$400有找今次好好彩,我哋五點去藍田攞飛,大概等咗兩個鐘就有得食。美中不足嘅係,藍田真係冇乜嘢行,所以等嘅時候有啲悶🥲,不過就促成左我租格仔鋪嘅念頭🤪🤍威士忌梳打今次係我係第一次飲Highball,平時都係就咁飲,連冰都唔加,但估唔到今次出奇地覺得加咗梳打水同冰都好好飲。🤍天婦羅嚟到壽司郎都可以試吓食佢嘅天婦羅,佢嘅炸粉唔會太厚🤍心太軟我覺得心太軟就不過不失啦,同平時喺出邊現成買,返屋企用焗爐焗嗰隻一樣🤍豚肉拉麵我哋食到最後先叫豚肉拉麵,男朋友表示,人大咗一定要食啲暖野,暖下個胃🙊其他壽司
🤎Sushiro🤎

🤍威士忌梳打
威士忌梳打

🤍天婦羅
嚟到壽司郎都可以試吓食佢嘅天婦羅,佢嘅炸粉唔會太厚

🤍心太軟

🤍豚肉拉麵

其他壽司
@sushiro.hk 《 人氣日本🇯🇵過江龍壽司郎🍣 》每次經過壽司郎分店總係有好多人排緊隊🥺全靠我個friend一年前book咗位先有得食壽司郎🤩😛❤️$ 12 壽司推介1️⃣ 左口魚裙邊🐠魚油香重🐠入口即溶😆滑嫩滋味2️⃣ 炙燒三文魚🍣基本上所有炙燒嘅都好味😎❤️特別係羅勒三文魚🍣 炙燒芝士 🧀 炙燒鹽味三文魚😆唔單止增加口感 亦同樣入口即溶!羅勒同芝士同三文魚都好夾🤩❤️3️⃣鮮蝦天婦羅🍤新鮮熱辣炸起 份量都好大😆肉質結實且炸皮唔厚 4️⃣甜蝦🍤一啲腥味同雪藏味都冇😮💕$ 17壽司推介5️⃣ 原條海鰻🐟啱晒鰻魚控💕勁大條😎唔會有骨 軟淋淋但係啲鰻魚汁好入味 我哋都試咗極上鰻魚同樣好味😆6️⃣蝦三味🦐總共有三款有熟有唔熟🍤😆抵食之餘最鍾意赤蝦😝同樣唔腥⭐️ 必食甜品🍮!7️⃣卡達拉娜 $ 22第一次食!!! 勁好食😆😆好重雲呢拿味 最重要嘅係有好多雲呢拿籽!真材實料之餘好似食緊焦糖燉蛋😮因為入口即溶所以幾啖就食晒8️⃣茶碗蒸 🥚 $19超足料!唔食唔得💕裏面有冬菇帶子蟹柳等等 而且又好滑身蛋香重⭐️⭐️上菜速度好快🤣加埋同個friend食咗五百幾蚊😎食到超飽肚 整體來講好高質所以絕對會再嚟多幾次 (如果有位嘅話🤣————
@sushiro.hk

$ 17壽司推介
5️⃣ 原條海鰻🐟

6️⃣蝦三味🦐
總共有三款有熟有唔熟🍤😆抵食之餘最鍾意赤蝦😝同樣唔腥

⭐️ 必食甜品🍮!
7️⃣卡達拉娜 $ 22

8️⃣茶碗蒸 🥚 $19

————————————————————————

#hkfood #hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #hkfoodporn #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #hongkongfoodguide #香