2021-12-02 1964 瀏覽
雖然壽司郎2019年已由日本進駐香港,但從未試過。聽聞好食而且抵食,但往往要排好耐隊先至有得食,所以沒有打算去。剛巧有個朋友搬咗去旺角返工,星期日晚有佢嘅幫忙替我哋先攞籌。看網上資訊攞到飛都要排幾個鐘,所以朋友2:30pm已經攞咗壽。當時已經要排二百幾個號碼。叫號碼比預期快,於是朋友再在3:30去攞籌。可能過咗唔飯但又未到晚飯時間,一樣比預期輪得快。朋友再次在4:30pm幫我地攞籌,今次籌號九百幾,同樣要輪二百幾個。我哋諗住預計應該7:00一定有得食。應該是越接近晚飯時間就叫得越慢,最後都要將近8:30先至入座,真誇張!但非常感激朋友的幫忙!食過一次就夠,要搞咁耐先至可以食一餐,怕怕!下次想去都係平日去好啲。原來入座時間限1小時,排咁耐真是有啲不甘心呢!限食1小時覺得有啲捉心理,客人必定怕唔夠時間會盡量叫多啲嘢食,我哋就係有咁嘅心態,所以短短一個鐘頭四個人就叫咗三十幾碟嘢。真心如果慢慢食,未必會叫咁多。好彩啲嘢都OK好食,比大型連鎖壽司店新鮮及好味,而且價錢平一截!我哋四個人都係食咗五百幾!但相信短期內唔會再去第二次,食得咁辛苦一次就夠,無謂再浪費寶貴時間去排隊。
2021-11-28
2021-12-02 918 瀏覽
聽咁多人說好正好正,又咁多人肯排兩小時,故一直想試吃一次。不過,總體味道感覺是比元氣優勝,和板長差不多,比千両差一些。不過寿司種類的選擇上,好似多一些!為何覺得麻麻地?可能不好彩,第一件放入口的是赤貝,感覺到明顯的腥味及爽甜欠奉!第二是三文魚,一般店也好少有腥味的,這兒就較明顯!故keep不到B, 真的只有B - -。其餘其實也合格的,大Toro看上去可能有點近乎中和大之間的部分,魚脂在室温下已溶化,但當然沒有優質的入口那種甜。 原條海鳗,肉質綿軟,吃不到刺是最驚喜的地方,因近十年八年,就算在日本鰻魚飯專門店吃,也常有刺,可以燒得較香及醬汁稍調低甜度,因沒人想吃寿司時,像吃甜品吧!壽喜燒牛肉,汁反而冇咁甜,但肉就overdone到有點柴及老!鮮蝦牛油果卷,這穩陣之算,也未見突出,熟蝦肉沒什麼味,牛油果的香滑感又不明顯,魚籽卜卜脆的感覺又不強,紫菜因是反卷,香味也更難突顯,吃到就只有較甜的白色沙律醬的膩。醬燒帆立貝是鮮甜的,也是當天最出色的一款。螢光魷魚軍艦也有彈性不腥,松葉蟹蟹膏軍艦的蟹膏好creamy,不過鹹,又沒腥味,蟹肉雖鮮甜不夠,起碼份量不少及肉質有彈性,唯獨紫菜潮了一些,故就

醬燒帆立貝是鮮甜的,也是當天最出色的一款。螢光魷魚軍艦也有彈性不腥,松葉蟹蟹膏軍艦的蟹膏好creamy,不過鹹,又沒腥味,蟹肉雖鮮甜不夠,起碼份量不少及肉質有彈性,唯獨紫菜潮了一些,故就算,軍艦一到就立即吃,也沒有脆口感。

這兒的坐位較寬敞,醬汁也比其他迴轉寿司多些,員工服務也勤快有禮。若像我只等30分鐘之內,也可偶爾吃一次半次!等太久,也就不值得。
2021-11-30
2021-11-22 1101 瀏覽
🎏熊妹俾人放飛機✈️,冇計啦,小朋友最緊要,唔緊要,咁熊妹就同熊妹家族食個即興嘅《壽司郎》啦!‪📌旺角瓊華中心‬分店新開張🎊,都知道要排幾個鐘先食到,熊妹話要食嘅,就梗係由熊妹擔當呢份任務啦!📌大概‪晚上6:55‬抵疊,好彩都仲有walk-in飛派,即刻咁返張飛仔先🗳!📌瓊華中心呢間分店幾好㗎,雖然餐廳喺地牢,不過地面門口有個顯示牌顯示即將有枱嘅籌號,得閒行吓街又可以過嚟望吓,唔使又要落到去地牢行上行落咁麻煩咁辛苦。📌唔知係咪因為星期一 Blue Monday🤖嘅關係,‪7:45‬就有枱,竟然一個鐘都唔使就有,會唔會係上天嘅憐憫啊?唔使老人家等咁耐。📌旺角分店劃分二人枱同四人卡位,全部圍住個旋轉壽司輸送帶黎坐,有智能iPad點餐,點餐後製作好嘅食物就會驚輸送帶直接送到屬於食客張枱嘅位置,然後自己喺輸送帶上面拎食物就可以啦,自助形式幾特別,真係好似去咗日本咁。📌不過限時一個鐘,最好就係等位嘅時候睇定想食乜嘢,一坐低就即刻點餐,咁樣可以慳返啲時間。📌《壽司郎》嘅出名就係平價得來又高質嘅壽司🍣,$12一碟已經有好多靚款魚生揀,三文魚、吞拿魚、北寄貝、刺身蝦、魷魚、海螺呢啲都係$12一碟,會唔會

📌《壽司郎》嘅出名就係平價得來又高質嘅壽司🍣,$12一碟已經有好多靚款魚生揀,三文魚、吞拿魚、北寄貝、刺身蝦、魷魚、海螺呢啲都係$12一碟,會唔會太過抵呀?咩都要試一碟啦咁。

📌另外,油甘魚、烏賊、八爪魚、帆立貝等等就貴價少少$17一碟,都唔貴丫。

📌鰻魚、鮮蝦牛油果卷就$22一碟一海膽就$27一其實價錢都幾合理。

📌除咗壽司,仲有啲小食炸物🍢、麵豉湯🍵、茶蒸碗🍥、拉麵🍜、烏冬🍲,價錢都係$12至到$32,完全係平民價。
📌仲有甜品蛋糕🍰、雪糕🍦、布甸🍮、心太軟🍫,會唔會太滿足啊?

📌登登,點完餐之後大概5分鐘就已經有食物由輸送帶送上嚟,而iPad都會提示,有邊款食物即將送上,食物由輸送帶送到黎食客張枱嘅位置,就會有音樂響起,要快快脆拎走碟食物,個音樂先會停止㗎🎵🎶。
📌炸物率先到達啦!

📌跟住魚生壽司後來居上。

📌特別推介嘅小食係南瓜天婦羅,$12一碟有四件炸到脆卜卜之餘,南瓜🎃仲要好軟熟,薄薄地一片又唔會好飽肚,絕對係encore之物。

抹茶蕨餅芭菲
抹茶蕨餅芭菲,$32
嘩!超級驚喜嘅係竟然有抹茶蕨餅芭菲!入邊其實係牛奶雪糕,仲有牛奶忌廉,中間夾雜左啲粟米片,抹茶味其實係淋上抹茶朱古力醬同埋有一粒抹茶蕨餅芭菲,抹茶味就唔算好多,不過成個芭菲嘅味道都好唔錯!

📌一個鐘嘅大作戰真係幾唔錯,上菜都幾快,不停咁食食食,鍾意食壽司嘅食壽司,鍾意食烏冬嘅食烏冬,鍾意食炸物嘅食炸物,鍾意食雪糕嘅食雪糕,個個都頂住個大肚腩出門口,四個人埋單都係四百幾蚊,每人百零蚊就好似去咗轉日本咁,呢敞日本旅行會唔會太抵呀?
2021-11-15
抹茶蕨餅芭菲
當無論什麼時候去到壽司郎都人山人海,但又好想試。那就唯有預先計劃哪天有整天時間在餐廳附近活動/hea~12點近1點攞籌,最後到5點半左右先入得 不過好彩壽司郎app有個功能,可以睇到叫到幾多號,同叫號過後30分鐘內報到都可以補上。據reception 哥哥所講,當日1點左右就暫停攞籌。直到5點幾先視乎情況再派,所以穩陣的話,還是早點去攞完再係附近行下會好D。。。老實講,壽司郎未至於非常好食,水準算平平,大概比大牌日式放題店好少少。(可能剛去完貴價壽司店食不久,對壽司要求也提高了)不過款式多,價錢便宜,對比起來性價比也拉高了!!當天我們兩個人食咗18碟,有不同價錢,一個甜品及茶碗蒸,加埋一先$330.-因為人數眾多,入座起計1小時便要交枱。入座時問之前有冇黎過,答無佢會好快同你講一次流程 (快到我聽唔到講咩....不過理解既)枱上有個點餐pad,每次限點4碟,因為迴轉帶中會有條專線到你枱,但大概只可以入到4碟。另外當然就是自己在迴轉帶攞。除了一般的手握 / 軍艦 / 細卷壽司外,還有一款押壽司,也有一些有點古怪的熟肉壽司。另外也有沙律/烏冬/炸物/甜品等~~飲品方面除了免費的綠茶,也有汽
12點近1點攞籌,最後到5點半左右先入得

不過好彩壽司郎app有個功能,可以睇到叫到幾多號,
同叫號過後30分鐘內報到都可以補上。
據reception 哥哥所講,當日1點左右就暫停攞籌。

(可能剛去完貴價壽司店食不久,對壽司要求也提高了)
不過款式多,價錢便宜,對比起來性價比也拉高了!!

因為人數眾多,入座起計1小時便要交枱。
另外當然就是自己在迴轉帶攞。

飲品方面除了免費的綠茶,也有汽水,但未有酒類供應,唔知係未有酒牌定點,全部酒類都寫sold out就是。

終於講返食物,大致上質素正常,未至於有驚喜,唔會覺得腥,亦無覺得特別鮮甜。
飯握得有少少鬆散,實返少少會好D。
以下我覺得是必食:
靖魚押壽司 - 因為特別嘛~唔係間間壽司店都有。我個人頗喜歡,唯咸了一點;
鰈魚鰭邊 - 魚油充分,係無得輸既壽司
茶碗蒸 - 有成隻帶子係入面,好正! (利申: 我是茶碗蒸愛好者)

松葉蟹軍艦 - 以17蚊黎講質素都算係咁,一半蟹肉一半蟹膏,帶微微鮮甜亦唔腥 (我好怕腥)。

我地都食咗一個蜜瓜味雪芭,香料味有點重,普普通通啦~

其他相如下

2021-10-14
2021-10-23 1852 瀏覽
想食壽司郎,以前食開佐敦,現第一次試旺角。網上个个話起碼等3個鐘才吃到,唯一唔駛等咁耐就只有早上開門前排隊等1小時,咁就開門即入座。星期六早上9:27am店, 已有2個人排隊, 我排第3, 9:41分已經有10個排,10點已排出樓梯。10:27分開門可以入得, 已經有壽司廻轉可以食。即時點餐,10:32分已經有壽司送達,快。弓10:41分見9成滿座11:15分食完, 門口飛號去到128。溫馨提示: 如果想唔駛排咁耐, 可以早上9:30~9:55排隊, 那一定第一輪入座, 否則分分鐘要第二輛11:30後才入座。(人多另計)推介。海螺双味👍,特大虎蝦天婦羅👍,炸軟殼蟹👍,珍寶魷魚天婦羅👍。炸物夠熱夠脆其次。鯖魚押壽司,鳗魚卷,鰹魚。甜品。朱古力香莓芭菲☺,南瓜蛋糕(好味) 不過好掛念卡達拉娜45mins 快速食完, 點餐快, 送壽司也快, 食得又快。 2人戰績25碟。。$480旺角店壽司飯細件d,<以前佐敦好像大dd>魚生新鮮, 唔覺好腥,炸物夠熱脆。 滿足
想食壽司郎,以前食開佐敦,現第一次試旺角。
10:41分見9成滿座
11:15分食完, 門口飛號去到128。

溫馨提示
(人多另計)

炸物夠熱夠脆

其次。鯖魚押壽司,鳗魚卷,鰹魚。

甜品。朱古力香莓芭菲☺,南瓜蛋糕(好味)
不過好掛念卡達拉娜

• 海螺雙味
6天前 5 瀏覽
當壽司郎出咗蟹季🦀嘅時候,已經plan咗要去食!於是今日就約埋個friend一齊去try try🤓!原本想試嗰個特盛紅楚蟹海苔包,可惜太受歡迎,已經售罄🥲。-今日試咗濃厚蟹拌麵🍝、蟹肉忌廉可樂餅同埋蟹肉茶碗蒸。最有驚喜嘅一定係個可樂餅🤩,係即叫即炸,每次都新鮮熱辣🔥,中間嘅饀好creamy,而且仲帶有蟹肉嘅鮮甜味,好好食😋!令到我哋都忍唔住encore!個拌麵都唔錯,嗅落同食落都好濃厚😚,麵質彈牙,而茶碗蒸就係同平時一樣,只係多嘅啲蟹肉係面。
2022-01-20
  • 卡達拉娜
2022-01-19 4 瀏覽
學校附近有壽司郎所以都成日食,壽司大部分都好味,喺度就唔多講啦🙈特別想推薦鯛魚蜆肉湯拉麵!!!冬天食真係一流,佢陣味有啲似薩利亞嘅蜆肉意粉, 個湯底好正❤️‍🔥唔會太鹹,同埋份量都幾足,都有幾多蜆,食完呢個拉麵,叫返一兩碟其他嘢都夠飽!朋友就好奇咩係白子,所以就叫咗白子壽司(冬日限定)嚟食,白子冇乜味,朋友形容咬開啲白子會有啲類似白膠漿質地嘅嘢流出嚟🙈🙈整體嚟講呢間壽司郎好好味,啲食材好新鮮,玉子壽司塊玉子好厚,值得一試!❤️‍🔥❤️‍🔥

1月8日第五波疫情爆發, 政府嚴禁晚市堂食, 可能這樣, 星期六旺角壽司郎排隊超多人。早上9:50到已排到出樓梯門口, 估計已有20人排,10:03已多20~25人排, 隊尾已到萬寧燈位, 10:08已轉彎了隊尾, 估計頭一轉入去食的機會較微。 所以最好10:05前來排, 較有機會開門即入座。 (本人目測建議)10:30可以入壽司郎, 但安排太混亂, 不停叫人入大堂取飛, 又未即時安排入座, 令到大堂塞了幾十人。 (又話怕病毒, 要分流??)陸續仲有客入取飛, 勁恐怖。 入了40人才叫1~5號飛, 再入人又再叫6~10。。。。。到我18號飛入座, 見門口大堂塞一大堆人等入座及取飛, 勁混亂。 《應該分流, 以防萬一有🤢》🥵🥴😷😷😷入座只可60分鐘堂食, 好像好趕, 點餐後2-3分鐘就來食物, 快快快。60分鐘內2人食了$515,$12 ×8 碟17 × 13碟22 × 227× 319$, 32各1甜品 - 卡達拉娜最好味, 芝士蛋糕麻麻😑😔👎蟹肉茶碗蒸清淡多海鮮, 蟹肉忌廉可樂餅酥脆,👍可樂餅, 蟹肉拉麵ok👍👍 其他壽司維持水準, 沒有太特別。 可能太多人, 水準真

入了40人才叫1~5號飛, 再入人又再叫6~10。。。。。

60分鐘內2人食了$515,

甜品 - 卡達拉娜最好味
, 芝士蛋糕麻麻😑

😔👎

蟹肉茶碗蒸清淡多海鮮
, 蟹肉忌廉可樂餅酥脆

👍

可樂餅
, 蟹肉拉麵ok
👍👍

其他壽司維持水準, 沒有太特別。

可能太多人, 水準真一般。

人流管制扣分。

早左落旺角行街,第一時間先去壽司郎拎飛先,11點半大約要等150張飛。感覺叫位都算快,畢竟真係有午市時段係多人食,所以行陣街都時間過得好快,CHECK埋手機APP 叫號! 個人覺得依個時段以旺角區黎講算係易排兼好就腳!! 必點拖羅、帶子、蝦壽司,依3款次次黎都必食! 17蚊有3隻蝦壽司真係好抵,一隻大牡丹蝦、甜蝦、熟蝦各一件! 另外都有點三文魚,但唔知點解次次黎都係三文魚腩,食得多都比較膩!另外都試炸物雞軟骨,味道麻麻地,都有陣雪味。食埋茶碗蒸就好滿足!!

2021-12-27 40 瀏覽
今朝上網睇一睇壽司郎個Apps,見到唔多人排緊隊,即刻去食返個豐富午餐先。都唔係第一次食,今次就重點講吓有咩推介,或者伏伏地嘅壽司啦。極力推介嘅有👍🏻👍🏻:海螺,油甘魚,池魚,白子壽司,大拖羅,香蔥赤蝦,吞拿魚蓉,栗子蛋糕一般般嘅有👌🏻:安康魚肝,海膽,鰻魚肝,醬油吞拿魚要改善:今日全部壽司軍艦嘅紫菜都好淋,有必要檢視下喺壽司郎,用中低嘅價錢,食到中高嘅壽司,呢啲就係高嘅性價比。******************************👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食評分 : 8.5/10簡評 : 永遠都冇失望嘅高性價比壽司
一般般嘅有👌🏻:安康魚肝,海膽,鰻魚肝,醬油吞拿魚
要改善:今日全部壽司軍艦嘅紫菜都好淋,有必要檢視下
壽司郎,用中低嘅價錢,食到中高嘅壽司,呢啲就係高嘅性價比。
👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食
評分 : 8.5/10
簡評 : 永遠都冇失望嘅高性價比壽司
2021-12-21 38 瀏覽
🌰栗子味卡達拉娜 $22之前都試過原味同埋南瓜味依舊係上層嘅焦糖太甜 口感軟滑似雪硬咗嘅栗子蓉但栗子味唔重唔同之處係呢款無餅底🍈蜜瓜味雪葩 $17造型好得意 用個細細嘅盎裝著係melona嗰種人造蜜瓜味😅但唔會難接受 食多幾啖覺得唔錯雪得夠硬 擺幾分鐘更加易不
栗子味卡達拉娜

但唔會難接受 食多幾啖覺得唔錯
雪得夠硬 擺幾分鐘更加易不
栗子味卡達拉娜
2021-12-19 54 瀏覽
放假約咗朋友行街食嘢,朋友說不如去食壽司郎。自從興起了Omakase 這個概念之後,迴轉壽司都冇吃過了,反正有時間,一於去試吓😆樣樣試吓,再試吓期間限定*香蔥赤蝦大切油甘魚腩海螺雙極上鰻魚*蟹柳沙律醬熟蝦真鯛白鳥貝*醬烤帆立貝八爪魚北奇貝長鰭吞拿魚*北海道漬鯡魚卵軍艦甜蝦軍艦三文魚子軍艦飛魚子軍艦朋友推介一定要吃這裏的卡達拉娜點了一個時間限定栗子味,另一個是原味試了少少,除了甜味,栗子味唔算突出口感似有質地燉蛋,個人來說一般般我就揀了抹茶蕨餅芭菲食落更似雪糕新地味道唔差算係不過不失啦總括來說唔算好好,但又唔係差,朋友聚會來說都開心。可惜係用餐時間短吃得緊迫,唔算一種享受

樣樣試吓,再試吓期間限定

*香蔥赤蝦

甜蝦軍艦
三文魚子軍艦
飛魚子軍艦

朋友推介一定要吃這裏的卡達拉娜
點了一個時間限定栗子味,另一個是原味
試了少少,除了甜味,栗子味唔算突出
口感似有質地燉蛋,個人來說一般般

我就揀了抹茶蕨餅芭菲
食落更似雪糕新地
味道唔差
算係不過不失啦

2021-12-18 48 瀏覽
佐敦無左,好彩旺角即刻開份間😍平日去,12點拎飛,40分已經有位lu😚叫啲限定menu食先,之後可能會無。特盛天婦羅小帆立貝軍艦有啲似乾瑤柱🤩食落幾香口。寒平目一般,唔係好肥美。淺炸鹽漬鰹魚厚身大片,有薑蓉葱花配合幾好食😋食返大餐牌嘅嘢醬烤鰈魚鮨邊比起其他分店食過大片,依舊好食。三文魚子軍艦粒粒飽滿👍🏻蝦三味今次好新鮮,赤蝦鮮甜炙燒羅勒三文魚第一次食,之前都係食芝士,配三文魚都唔錯茄子田樂味增其他分店食世界過都係偏細,今次大片仲要炸得幾好👍🏻茶碗蒸足料,真係有蝦、帶子
佐敦無左,好彩旺角即刻開份間😍

平日去,12點拎飛,40分已經有位lu😚

叫啲限定menu食先,之後可能會無。

特盛天婦羅小帆立貝軍艦
有啲似乾瑤柱🤩食落幾香口。

寒平目
一般,唔係好肥美。

淺炸鹽漬鰹魚
厚身大片,有薑蓉葱花配合幾好食😋

食返大餐牌嘅嘢
醬烤鰈魚鮨邊
比起其他分店食過大片,依舊好食。

三文魚子軍艦
粒粒飽滿👍🏻

蝦三味
今次好新鮮,赤蝦鮮甜

炙燒羅勒三文魚
第一次食,之前都係食芝士,配三文魚都唔錯

茄子田樂味增
其他分店食世界過都係偏細,今次大片仲要炸得幾好👍🏻

茶碗蒸
足料,真係有蝦、帶子
2021-12-13
2021-12-18 37 瀏覽
香港人對壽司郎既喜愛程度,相信唔洗多講,睇佢每間分店都咁墟冚就反應到,夜晚想食壽司郎,真係要5點攞飛先會有機會食到,今次去左旺角店,6點幾可以入座一坐低就會自動mode瘋狂落單,每次都點到爆左,再點再爆,如是者重覆呢個動作好多次,適逢有季節限定「秋の惠み」,全部點晒試下先「秋の惠み」秋刀魚、北海道產沙甸魚、炙燒赤鯪、鰹魚、間八、炙燒伊佐木、赤蝦兩貫、雪花和牛雙味、三文魚三味有d魚平時食迴轉壽司店真係好少會見到,赤鯪、間八,伊佐木都好好食,仲有大拖羅都好肥美甜品北海道南瓜焦糖燉蛋蛋糕細細件,份量岩岩好,南瓜味都幾出蜜瓜雪葩蜜瓜味道好假,好似以前細個食個d吱吱冰既味道,我就麻麻好多人都覺得等咁耐唔值,但我暫時都覺得佢都仲係CP值高既,質素亦都唔差,又有時令魚,叫到放題咁都係每人$2xx, 要付出時間去等我覺得係正路既

「秋の惠み」

甜品
北海道南瓜焦糖燉蛋蛋糕
細細件,份量岩岩好,南瓜味都幾出

蜜瓜雪葩
蜜瓜味道好假,好似以前細個食個d吱吱冰既味道,我就麻麻

2021-12-13 54 瀏覽
今日收工放早就去咗排壽司郎 大概5點攞飛 其實半個鐘頭內都已經入得原來呢度有一個措施係叫左你張飛半個鐘頭內 都可以入座 咁都幾好 方便啲客人可以去行下街唔使坐喺度等咗咁耐已經唔知有幾多年冇食過迴轉壽司 呢度好方便係用個平板自己點菜 圖文並茂有好多季節限定嘅壽司我哋都點咗一兩款你試下由於之前喺其他日式店試過個秋刀魚覺得冇乜特別 所以就冇試到喇佢嘅海膽壽司都唔錯 個海膽幾香冇腥味估唔到佢嘅雞軟骨整得幾好食喎整體嚟講啲壽司都算合格 但冇乜邊款令人覺得好出色

已經唔知有幾多年冇食過迴轉壽司
呢度好方便係用個平板自己點菜 圖文並茂