2017-10-10 2686 瀏覽
壽司廣weekend brunch話説個餐廳位置有D難搵,其實係Apple Store 隔離上去,友人點了刺身set, 我點左銀鱈魚, 刺身好新鮮, 而且係厚切,weekend 有刺身crave 既人最啱環境好靜下,好啱三五知己一齊食同傾計銀鱈魚好滑好食,煎得啱啱好,只係個portion 太細, 套餐有個蒸水蛋, 有沙拉同餐飲加湯,唔係好餓都ok夠友人既刺身餐多左帶子刺身同D portion太D同有個tofu 既dish, 都好有鮮味,畢過weekend 真係冇咩人雖然家陣食三文魚有d 危險又驚有蟲,但係只要選啱食店應該都唔使太驚, 下次會再encore

壽司廣weekend brunch

環境好靜下,好啱三五知己一齊食同傾計

2017-07-12 1786 瀏覽
I really appreciate friends' recommendations. This was an impulsive lunch treat for my gals. And I wasn't disappointed.We arrived to a what seems like a quiet restaurant. They allow such privacy that you couldn't tell it was filled. We were seated at the counter and customer service started there. We had an over attentive waitress but had trouble interpreting my order. That wasn't much of a set back since there were other helpful staff. The sets were all craftily mixed and matched. We had starte

The sets were all craftily mixed and matched. We had starters and green tea served at the table as we were seated. The service was very quick. Presentation was superb. Ingredients especially the chirashi, tasted fresh.

It was a most satisfying lunch. Would definitely recommend.
hello, 又係我儀儀仔。今日適逢我大學同學請食飯,事關佢就嚟要 派去星加坡工作。佢公司加咗成三成人工畀佢 ,仲要畀成十皮嘢佢去settle down 喎。佢話 "既然係咁就等我請你哋班老死食一餐正嘢"。基本上,如果唔係地膽都唔知尖沙咀有呢間咁嘅嘢。上到去第五層,有四隻忍者龜望住你,之後仲要轉𨋢。好,廢話唔多講喇。 入到去,發現真係一間好日本嘅日本餐廳。因為佢真係有日本師傅喺度搓緊壽司。我哋就被安排坐喺四人枱度。 一睇menu,發現原來價錢都唔平喎,最平嘅set lunch都要成一百九十蚊。我心諗既然係朋友請就唔好食到咁盡啦,就叫咗以下又豐富又好食嘅set lunch。首先係前菜,沙律,三文魚頭湯。沙律幾新鮮,而前菜酸酸甜甜易入口。三文魚頭湯唔算太香,魚頭肉夠嫩,唔多骨。湯唔似麵豉湯咁咸,濃度適中。呢碟壽司係全lunch set最好食嘅。海膽一食落去真係超新鮮,又鮮甜,一啲都冇爛容容漿住既感覺。其他壽司都好食,壽司飯好 軟熟。個牛肉don雖然賣相唔係好靚,但燒牛肉燒得岩岩好, 唔韌但有口感。個照燒汁送飯一流。如果個飯整熱啲就更好,我食果時已經唔太熱,有點失望。呢張係另一個朋友叫既,死
hello, 又係我儀儀仔。

三文魚頭湯

呢張係另一個朋友叫既,死仔包叫左最貴成390蚊既lunch set.味道當然讚不絕口。但份量好似唔太夠喎。

呢個係主人翁叫既,都唔弱。成為360蚊。個set仲包埋個飯既。

最後當然仲有甜品,餐茶。不過吹緊水就冇影相。總括黎講,食完成個lunch set之後,
因為實在太好味,直情想再食多幾件壽司添呀~不過再黎要儲儲荷包先。
2017-06-09 1118 瀏覽
當香港人遇見壽司.......廣,仲有D咩野可以做,咁就梗係開餐啦。壽司廣既晚餐價錢其實都唔算便,但係午餐就真係幾抵食既, 佢個menu 有十幾個lunch 組合,再加埋飲品同甜品價錢大概一位HKD$220 左右。等我介紹下我嗰日食左D咩野啦, 我個set lunch選嗰三款都係屬於飽肚類型組合,個人認為係最抵食嗰個組合第一個係熱既蕎麥麵老老實實,其實味道都只係一般,麵既質感都比較粗, 同埋佢得熱既無凍既選, 係有小小失望。第二樣就係魚生飯魚生同埋其它海鮮既用料都好充足,有三文魚,吞拿等等,份量十足係誠意之作,如果你食量唔大基本上可以叫一個lunch set 再叫多份壽司已經足夠兩個一齊食。第三樣鰻魚飯手掌咁大塊鰻魚你見過未, 我真係見過, 第三款都係屬於重份量既類型, 鮮甜既鰻魚肉配上大口大口白飯, 雖然簡單但係我覺得係3款內最好食嗰個。整體而言就住份量黎講,壽司廣既lunch set 係抵食之選,當然如果你對味道上無咁高要強既話, 壽司廣會係一間唔錯既日本餐廳。

第一個係熱既蕎麥麵

第二樣就係魚生飯

第三樣鰻魚飯

手掌咁大塊鰻魚你見過未, 我真係見過

2017-06-07
2017-05-19 751 瀏覽
我們一行4人點了個壽司套餐,埋單每位$580。我第一個到,在門口等了很久才有個黑口黑面的侍應出來問我有沒有訂位,感覺已經不好。她帶我到坐位,我坐下,接著端上熱茶和前菜。我另外3位朋友還未到,但侍應們便急不及待將所有茶和2碟前茶放在桌上。我問她們我還未點菜,前菜是否收錢,侍應答如果叫套餐包埋,否則每位$50。她們的態度就像我們必定要點套餐,事實上如果我只點一份10件的寿司拼盤要$420再加硬食的$50前菜都要$470,寿司套餐$520,即多$50有12件寿司、湯和甜品,所以最後我們都點了套餐。重點是人還未到齊便急不及待端上收錢的前菜,她們的感覺是很趕,但沒有翻枱,要那麼急嗎?我那時已經有點不滿意,叫她們將前菜先拿走,待我的朋友到才端上。整晚的感覺就是侍應好像想趕客,樣樣事情很趕急,上菜也是。那份12件的寿司套餐勉強可以令你吃飽,但超吾抵食,質素一般,寿司舊飯約半隻母指咁細。令我最不滿意和失望的是帶子刺身壽司竟然只得一半(看照片右下角)。他們收得咁貴,但質素和份量完全不成正比。已將此店列入黑名單,亦不推薦此店給各位。
我們一行4人點了個壽司套餐,埋單每位$580。

重點是人還未到齊便急不及待端上收錢的前菜

那份12件的寿司套餐勉強可以令你吃飽,但超吾抵食,
質素一般,寿司舊飯約半隻母指咁細
。令我最不滿意和失望的是帶子刺身壽司竟然只得一半
(看照片右下角)。他們收得咁貴,但質素和份量完全不成正比。

已將此店列入黑名單,亦不推薦此店給各位。
2017-05-18
2017-05-15 2738 瀏覽
今日去咗尖沙咀開會,難得有比較長嘅午飯時間,當然要把握機會食個好嘅午餐。印象中銅鑼灣嘅壽司廣質素幾好,於是我哋就決定去尖沙咀嘅分店食餐好嘅。壽司廣嘅門面係傳統嘅日式餐廳咁嘅樣,低調樸素。入到去有壽司吧嘅位置,亦有普通用膳嘅位置,侍應今日就安排左我哋坐普通嘅餐枱,坐喺窗口邊,可以望到廣東道嘅街景。坐低即刻有熱茶,同埋有熱毛巾抹手跟住就睇吓餐牌揀食咩先,餐牌圖文並茂,選擇好多,好似好多個餐都好吸引。最後我決定要雜錦御膳,同事就要左北海丼。落單冇耐侍應就拎左前菜,茶碗蒸同埋麵豉湯黎,效率非常高,啱晒上班一族嘅節奏茶碗蒸都整得幾滑溜,不過味道就唔算太突出。然後我個雜錦御膳就到左。個御膳顏色好豐富,擺得好精美,所以當然要請電話食咗先啦。之後就到我食!左邊有五款刺身加甜蛋,刺身睇落好靚好新鮮,但食落口又唔係好鮮味,三文魚最令人失望,唔夠肥美,冇乜魚油嘅香味食完左手邊就食右手邊啦,呢邊有啲茶漬物,有三文魚子,有海膽。三文魚子唔係話好大粒,但咬落口卜卜脆,而且一啲腥味都冇,鮮甜好味,送飯一流海膽就係普通貨色,味道比較淡,唔算好特別。同事個北海丼賣相都唔錯,刺身份量好多。佢話帶子同埋三文魚子都幾好味,其

壽司廣嘅門面係傳統嘅日式餐廳咁嘅樣,低調樸素。

坐低即刻有熱茶,同埋有熱毛巾抹手

最後我決定要雜錦御膳,同事就要左北海丼。

茶碗蒸都整得幾滑溜,不過味道就唔算太突出。

然後我個雜錦御膳就到左。
雜錦御膳

個御膳顏色好豐富,擺得好精美,所以當然要請電話食咗先啦。

雜錦御膳

海膽就係普通貨色,味道比較淡,唔算好特別。

同事個北海丼賣相都唔錯,刺身份量好多。佢話帶子同埋三文魚子都幾好味,其他嘢就一般般啦
北海丼

之後上咗個甜品,係抹茶味嘅布甸,不過奶味好重,唔係幾啱我口味。
甜品

再嚟一杯咖啡,為呢個日式午餐畫上句號。
熱咖啡

整體來講,呢個午餐有小小令人失望,食物嘅味道比想像中普通。雖然壽司廣嘅價錢係正宗壽司店來講唔算貴,不過食物質素實在平庸,以呢個價錢,尖沙咀或者中環都有更好嘅選擇

2017-05-15
北海丼
2017-05-02 635 瀏覽
已差不多大半年無來過此店了,今天這店好靜,午市食客佔店內坐位一半也不夠。我們12:30來到,可能因為人少,今次居然可以坐壽司吧枱,來過廿次都未試過,亦可能之前好多時都walk-in啦。1.自選16件壽司御膳 $390 ~ 件件都好味,海膽都好新鮮,唯熟蝦個樣假假哋咁,不過味道絶對無問題。2.吞拿魚壽司御膳 $360 ~ 其中的2件拖羅勁正,唔會太多魚油的感覺,所以唔會膩。 吞拿魚沙律的醬汁都好好味,三片半生熟的吞拿魚其實無咩味道。飯後餐飲甜品二選一,但今次居然又有餐飲又有甜品。不過杯咖啡超唔掂,一點咖啡味都無。甜品是豆腐紅豆布甸,好好味,因為沒有太甜,沒搶走紅豆的味道。

16件壽司御膳
題外話/補充資料: 可能人少,侍應的服務比起以前好了很多。
2017-04-26
16件壽司御膳
2017-02-21 3187 瀏覽
《滿足の午餐》呢排想搵啲好野食又唔想咁破費,當然要揀午餐時段出動!今次呢間壽司店算係老字號,細細個就聽過呢個名!中午12:15嚟到,壽司吧枱只有兩位客人,而是應人數比客人還要多,當坐響吧枱嘅時候真係有啲周身都唔聚財,不過見到眼前兩位日本師傅,又即刻精神晒!《寿司9貫+卷物1本 $200》就算坐壽司吧但壽司唔係食一件整一件而係一盤咁上,不過睇到日本師傅表演!當點完餐後,前菜同蒸蛋就立即送到。蒸蛋非常嫩滑,味道香甜而帶旦香。呢盤最好食係3件軍艦:紫菜夠香脆,海膽咸中帶甜,三文魚子脆卜卜唔會太咸,其他哥啲就還可以啦!另外值得一提嘅係,本身以為卷物係一啲好Hea嘅吞拿魚卷或者青瓜卷或者蟹柳卷,但原來係用咗唔同嘅魚製作,咬落相當有口感,一啲都唔俾手握壽司遜色!下面係三個軍艦嘅大特寫:是日甜品係紅豆奶凍,質感比較實淨而奶味並唔係十分香濃,勝在有香甜嘅紅豆搭救!午餐:連麵豉湯、前菜、茶碗蒸し、甜品、餐飲———————————————壽司廣 (尖沙咀)尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈7樓
《滿足の午餐》

《寿司9貫+卷物1本 $200》
當點完餐後,前菜同蒸蛋就立即送到。
蒸蛋非常嫩滑,味道香甜而帶旦香。

下面係三個軍艦嘅大特寫:

午餐:連麵豉湯、前菜、茶碗蒸し、甜品、餐飲

———————————————
壽司廣 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道100號彩星集團大廈7樓
2017-01-15 2197 瀏覽
香港要食到較高質素既日本料理,晚餐時段既價錢都價值不菲!分分鐘貴到可以買張機票去日本食冇咁嬲。但午餐時段既日本料理既價錢就平易近人得多!每次我想食較高質素而地點又方便既日本料理時,都會諗起壽司廣❤ 我就鐘意坐吧台位置,可以望住師父整壽司$200 8件壽司+6件卷物 set lunch當中 set lunch 仲有好多其他選擇!魚生飯/烏冬+壽司。其中蟹肉蟹膏蓋飯都係我既私心推介❤小小trip: 壽司廣係香港有3間分店,亦有會員制,隨會計席送上既$300現金卷回饋,每次出示會員卡都有9折優惠,會員費條數就已經係返到!
香港要食到較高質素既日本料理,晚餐時段既價錢都

我就鐘意坐吧台位置,可以望住師父整壽司
$200 8件壽司+6件卷物 set lunch

2017-01-10
  • 壽司
  • Sushi Set Lunch
2017-01-10 1367 瀏覽
位處尖沙咀apple store同一棟building,見咁就腳,又對sushi有興趣,就去左試食。同一棟樓仲有好多日本餐廳,因為鍾意sushi所以揀左呢間去試。點知。。。一入到餐廳,客人明明已經少,但都等好耐先有人招呼。叫左野食又等好耐先到,好好態度地想問下野食點解咁耐未到,但職員好惡死咁答- -最後野食到左,但味道好一般,完全同價錢不相符。下次唔會再黎-_-

一入到餐廳,客人明明已經少,但都等好耐先有人招呼。

最後野食到左,但味道好一般,完全同價錢不相符。

下次唔會再黎-_-
2017-01-09
2016-12-29 1365 瀏覽
兩個人叫咗3碟,估唔到上菜時間好似一支箭咁快!為魚生在枱上時間太耐,食得好快,完全沒有enjoy食物... 魚生新鮮度只屬一般貨色,服務一般. 食物、服務不值這個價錢... no more next time! 完.
2016-12-29
2016-08-15 3894 瀏覽
有一些日料店晚上去註定冇位,於是只好中午去吃個套餐。還好這家壽司廣品質還是不錯,特別是抵食,這樣的價格吃到上好的壽司,吃完好像賺了一樣,下次晚上還要再去試試😀
2016-08-13
2016-08-05 4470 瀏覽
星期五通常會吃好一點,迎接週末的到來。原本被滿滿的工作打擾Happy Friday 的心情,打算草草外賣飯盒回office 繼續搏殺,但難得師父約我吃午飯,二話不說跟專家搵食,秒速起行!是咁的,在尖咀扮工的在下,通常午飯離不開亞士厘道和快餐店,貪其快靚正又近,但原來Apple Store 樓上一整棟大廈有多層日本料理店呢~Happy Friday Lunch 又多個好去處🌸😌🌸七字樓一出就是日本味甚濃的門面,由於臨時起意,沒有訂位的緣故,我們被安排坐吧枱,可以看著師父們細心地取出魚生再製作壽司是一件令人胃口更開的事呢~起碼看到師父用乾淨的手準備我的食物會安心十倍哈哈哈午餐套餐從$160-350 不等,有刺身壽司烏冬鰻魚飯等配搭~每個餐都附送湯、沙律、飲品和甜品,有些還有冷盤前菜,其實好豐富☘吧枱的一角,師父就是從這排凍櫃取出新鮮的魚生,放心,凍櫃距離客人有點遠,不會輕易有飛沬飄入去的😆放得整齊的餐具,有毛巾有餐巾有熱茶,十分貼心🌸🌸 加分加分🌺🌺登登登凳⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ $190十粒星套餐!這個套餐最抵吃!亦是最飽的哈哈哈!生魚片方面可以選魚生丼、壽司拼盤或三個手卷(上面餐牌右下角的

前菜

登登登凳⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ $190
十粒星套餐!這個套餐最抵吃!亦是最飽的哈哈哈!
生魚片方面可以選魚生丼、壽司拼盤或三個手卷(上面餐牌右下角的套餐),熱食有鰻魚飯或牛肉飯或天婦羅飯,還有湯食方面可選三文魚湯或烏冬或蕎麥麵~

太豐富了,好興𡚒😆😆😆
前菜合照
三文魚湯很足料,值⭐️⭐️⭐️⭐️,湯底是面鼓湯的味道,加上肉質嫩滑的魚肉,湯味鮮美~
沙律最抵讚的是加了很多蔬菜,並非單單是生菜加罐頭粟米的頹貨,還有小青瓜和紅菜頭,很爽口,加上芝麻汁就是一道清爽前菜😌
前菜有大黃豆和醃菜,配著白飯吃剛好~魚生方面有兩款,我只知道這兩種說不出名字的魚生超 好 吃⭐️⭐️肉質鮮嫩,沒有腥味,配上醋白飯一流,加上白飯有我最喜歡的酸薑和紫蘇葉,一飯多吃,配著多種配菜吃,每一口都是一種風味👍🏼👍🏾👍🏿👍🏾👍🏼
鰻魚飯  set
最最最喜歡鰻魚飯(=´∀`)人(´∀`=)
值⭐️⭐️⭐️⭐️
這個鰻魚飯小小的,大概是100g 飯量,因此即使吃了魚生飯也不會感覺過多。個人喜好肥美的鰻魚,此店鰻魚肉質厚實,較少油脂,雖然少了一份油香,但感覺沒那麼油膩,有辣有唔辣,看看客倌喜歡什麼口味啦~魚還是滿大塊的,而且飯很好吃~飯粒分明有嚼頭,配上濃香的鰻魚和燒汁,剛好(≧∇≦)
同事叫了壽司set $180
有一個面鼓湯,還是滿不錯的👍🏾👍🏼
甜品和飲品
餐飲就是正常的檸茶咖啡
甜品值得期待🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
以為餐廳一般會送上頹廢的果凍或偽和果子(一團粉包著死甜紅豆餡之類),但是,我告訴你,這奶凍太太太好吃了!奶味濃,入口滑,不會過甜,而且很Creamy! 在這種小細節忽然擄獲我的心哈哈哈,我覺得正價我都願意食~比起有一個太陽樣子的牛奶布丁更好吃呢😆

整體:食物好,服務好(服務生頻頻為我們Refill 綠茶),加上環境不錯,如果不喜歡吧枱可以預先訂位,而且甜品大加分。覺得價錢比一般午餐稍貴,但從前菜到甜品,幾乎沒有不滿,這個價錢買到這一頓大餐,很划算呢~

晚餐應該有點貴,所以趁午餐來會比較實惠😌

2016-08-05
鰻魚飯  set
甜品和飲品
  • 壽司
  • 魚生
之前聽過同事提起在蘋果旁邊的那一座彩星集團大廈有一間很好吃的壽司店,她是這裡的常客。今天因為farewell我的關係,她就提議來這裡吃。午餐的餐牌有四頁,選擇非常多,價錢由$130-330不等,但一般的餐都在$200左右。有少少選擇困難的我,不想想太耐,便要了一個比較少澱粉質的餐,因為要留肚今晚吃大餐。吃日本料理竟然像西餐一樣,有一條餐巾。*刺身御膳($200)下餐後很快便送上了前菜和麵豉湯。漬物好吃,不會太咸,伴飯吃真的不錯;日式沙律的菜都很新鮮,醬用上了普通的沙律醬;麵豉湯不會太濃味和咸;飯很暖,用上了珍珠米,很軟糯。刺身有六款,每款有兩片,有三文魚、甘蝦、吞拿魚、帶子、立魚和油甘魚。全部刺身都是厚切的,由白肉吃到紅肉都有,每一款都很鮮味彈牙,不會吃到有筋或渣,而且不會有鯹味或怪味。唯獨少了一些日式薑片。*博多豆腐以為只是兩件豆腐,原來中間夾了一層薄薄的三文魚肉;上面放了一些蔥、紫菜、漬紅蘿蔔和冬菇片;汁很稠,但味道剛好不會太咸;。*甜品:紅豆奶凍奶凍的奶味很香濃,質感很滑,再加上充滿日式風味的甜紅豆蓉,作為一餐的完美句號。*餐飲:檸檬水檸檬片只有一片實在太少,味道很淡,一個$20

吃日本料理竟然像西餐一樣,有一條餐巾。
*刺身御膳($200)

下餐後很快便送上了前菜和麵豉湯。

*博多豆腐

博多豆腐
*甜品:紅豆奶凍

紅豆奶凍
*餐飲:檸檬水

檸檬片只有一片實在太少,味道很淡,一個$200的餐,多給兩片檸檬不過份吧。
檸檬水
2016-04-28
紅豆奶凍
2016-02-16 4050 瀏覽
如果問香港人最鍾意食邊個國家既菜式我諗日本菜都應該會係第一位雖然香港既日本餐廳開到成行成市不過要搵好食又抵食既,都真係要慢慢留意之前見到有朋友去食過呢到既Lunch大讚好高質素又抵,所以小公主都即刻出動去試下講緊既就係尖沙咀既壽司廣Lunch set有成8-10個選擇すき焼き刺身御膳Sukiyaki Sashimi Gozen $190因為小公主唔食生野,所以就叫左個sukiyaki餐牛肉唔算好多雪花,不過牛味仍然濃郁底下既蔬菜同芋絲吸收哂個醬汁加埋落個白飯到真係一流叫得做set又點會只得個鍋菜碗蒸不單止夠滑,而且好有蛋味食落仲有淡淡既菇香,好味道咁當然唔少得麵豉湯呢個時候你可能會話$190得個鍋,有d貴wor咁如果加埋呢碟剌生,你話抵唔抵呢?雖然我唔食刺身,但望落都知有質素再訪問埋男友既意見,佢話2個字就講完呢2個字就係 鮮 同 甜剌身御膳 Shshimi Gozen $200男友呢D魚生怪當然係食個以剌身為主既Set一個set有成6款剌身仲要件件都好新鮮平日出去食呢碟,可能$400都未必埋到單但呢到$200已經攪掂而且仲有沙律、湯、飯同博多豆腐博多豆腐口味雖然比較清淡但個汁其實清甜
如果問香港人最鍾意食邊個國家既菜式
我諗日本菜都應該會係第一位
雖然香港既日本餐廳開到成行成市
不過要搵好食又抵食既,都真係要慢慢留意
之前見到有朋友去食過呢到既Lunch
大讚好高質素又抵,所以小公主都即刻出動去試下
講緊既就係尖沙咀既壽司
Lunch set有成8-10個選擇
因為小公主唔食生野,所以就叫左個sukiyaki餐
牛肉唔算好多雪花,不過牛味仍然濃郁
底下既蔬菜同芋絲吸收哂個醬汁
加埋落個白飯到真係一流
叫得做set又點會只得個鍋
菜碗蒸不單止夠滑,而且好有蛋味
食落仲有淡淡既菇香,好味道
咁當然唔少得麵豉湯
呢個時候你可能會話$190得個鍋,有d貴wor
咁如果加埋呢碟剌生,你話抵唔抵呢?
雖然我唔食刺身,但望落都知有質素
再訪問埋男友既意見,佢話2個字就講完
呢2個字就係 鮮 同 甜
剌身御膳 Shshimi Gozen $200
男友呢D魚生怪當然係食個以剌身為主既Set
一個set有成6款剌身
仲要件件都好新鮮
平日出去食呢碟,可能$400都未必埋到單
但呢到$200已經攪掂
而且仲有沙律、湯、飯同博多豆腐
博多豆腐口味雖然比較清淡
但個汁其實清甜到可以當湯黎飲
亦都顯示左食材本來係好優秀
所以唔需要特別既調味就已經夠好
玉子壽司 ~$40
最後叫左2件我最愛既玉子
玉子故然夠蛋香
但個紫菜真係畫龍點睛之處
好脆而且好香,個紫菜味會充斥成個口
同樣既材料份量係夜晚食可能要3倍價錢
所以推薦鍾意食日本野既你去試下