餐廳: 壹.01
資訊:

2024-04-27 11 瀏覽
Book 左間Party Room 攪Bridal Shower,就睇下附近有咩小食可以叫,睇到呢間就係地鐵站附近既台灣小食, 就叫左幾款小食。位置係中海日升中心2樓尾位。 手作芋泥肉鬆蛋餅 $43芋泥肉鬆呢個配搭應該冇人可能抗拒到。預料之中既味道, 蛋皮薄包住滿滿既芋泥同肉鬆,好滿足。 拉絲芝士火腿蛋餅 $43煎得外皮好脆, 拉絲芝士就係要趁熱食。 炸鮮奶. 芋泥二文治 $48炸鮮奶中間流心, 有奶香味,唔會好甜。佢仲要標明唔係三文治, 而係二文治,因為係用餅乾包住芋泥, 脆軟脆軟的。 明明.我不是章魚燒 $46 (6粒)有兩個味道, 一個係千島醬, 一個係明太子醬就直接叫左各一款味道,佢真係扮到好似一粒章魚燒,不過假的真不了, 俾我食到佢係一粒好彈牙既墨魚丸,創意滿分。 芋頭鮮奶 $24中意佢用膠樽裝住, 裡而有滿滿既芋泥,芋泥打得好細緻, 但都保持到芋泥既顆粒, 唔會太甜。 爆珠馬蹄椰子水 $28好清爽, 消暑一流。 外賣自取仲要有9折。
就睇下附近有咩小食可以叫,
睇到呢間就係地鐵站附近既台灣小食, 就叫左幾款小食。
位置係中海日升中心2樓尾位。

手作芋泥肉鬆蛋餅 $43
芋泥肉鬆呢個配搭應該冇人可能抗拒到。
預料之中既味道, 蛋皮薄包住滿滿既芋泥同肉鬆,好滿足。

拉絲芝士火腿蛋餅 $43
煎得外皮好脆, 拉絲芝士就係要趁熱食。

炸鮮奶. 芋泥二文治 $48
炸鮮奶中間流心, 有奶香味,唔會好甜。
佢仲要標明唔係三文治, 而係二文治,
因為係用餅乾包住芋泥, 脆軟脆軟的。

明明.我不是章魚燒 $46 (6粒)
有兩個味道, 一個係千島醬, 一個係明太子醬
就直接叫左各一款味道,
佢真係扮到好似一粒章魚燒,

芋頭鮮奶 $24
中意佢用膠樽裝住, 裡而有滿滿既芋泥,
芋泥打得好細緻, 但都保持到芋泥既顆粒, 唔會太甜。

爆珠馬蹄椰子水 $28
好清爽, 消暑一流。

外賣自取仲要有9折。
  • 芋泥肉鬆蛋餅
  • 芋頭鮮奶
2024-04-24 35 瀏覽
One Point Zero One at Kwun Tong is a hidden gem when it comes to Taiwanese cuisine. Offering excellent value for money, this restaurant is a must-visit for those craving authentic Taiwanese flavors. I recently had the pleasure of trying their signature dishes, and I must say, I was thoroughly impressed. Let me take you through my delightful culinary journey at One Point Zero One.Cheese and Ham Egg Crepe ($43):The Cheese and Ham Egg Crepe is a true winner at One Point Zero One! As soon as it arri

The Cheese and Ham Egg Crepe is a true winner at One Point Zero One! As soon as it arrives at your table, you can immediately tell that it was freshly made. The crepe is piping hot and the cheese is still in a semi-melted state, making it perfect for that Instagram-worthy cheese pull! The abundance of cheese, coupled with the savory ham and fluffy egg, creates a mouthwatering combination. Each bite is a burst of flavors, leaving you completely satisfied. It's a must-try for cheese lovers!
Honey Glazed Seaweed Pork Chop Rice:
The portion of the Honey Glazed Seaweed Pork Chop Rice is incredibly generous. The pork chop itself is substantial, coated with a thin layer of crispy batter. What sets this dish apart is the delightful addition of seaweed, which adds a unique twist to the dish. Combined with the honey glaze, the flavors are perfectly balanced, creating a harmonious blend of sweetness and umami. The pork chop rests on a bed of fragrant rice, making each mouthful a delightful experience. It's a comforting and satisfying choice for a hearty meal.
Overall Experience:
One Point Zero One at Kwun Tong exceeded my expectations in terms of both taste and value for money. The menu offers a wide variety of Taiwanese dishes, ensuring there is something for everyone. The staff members are friendly and attentive, adding to the overall positive dining experience. The cozy ambiance of the restaurant further enhances the enjoyment of the meal. Whether you're a fan of Taiwanese cuisine or simply looking for a delicious and affordable meal, One Point Zero One is the place to be.

Conclusion:
One Point Zero One at Kwun Tong truly stands out as a go-to Taiwanese restaurant, offering a delightful dining experience without breaking the bank. From the delectable Cheese and Ham Egg Crepe to the satisfying Honey Glazed Seaweed Pork Chop Rice, each dish showcases the flavors and authenticity of Taiwanese cuisine. With its friendly service, cozy atmosphere, and unbeatable value, this restaurant is a hidden gem worth discovering. I highly recommend paying a visit to One Point Zero One and indulging in their scrumptious offerings.
2024-04-19
佢哋又出咗新menu啦🤩!主打台式便當、芋泥肉鬆蛋餅、芋泥鮮奶等等, #芋泥控 一定要試吓💜📢2:30pm後堂食/外賣全單9折, 特飲仲有半價優惠, 樣樣嘢食大份又抵食, 性價比高🤩! 👍🏻必試 - 芋泥肉鬆蛋餅即叫即製, 蛋餅皮煎至脆脆地, 有微煙韌嘅口感, 裏面包住勁多芋泥同肉鬆!芋泥好綿滑, 芋味香濃🍠, 又唔會太甜膩, 肉鬆帶鹹香, 令味道層次更豐富, 芋泥配搭肉鬆真係好滋味😋!🍱蜜汁椒蔥排骨飯排骨超大塊, 成個手掌咁大✋🏻, 唔係誇張!排骨外皮酥脆, 肉質唔乾身, 調味唔錯, 仲有蜜汁可以撈飯食~🍱薑蔥牛肉飯牛肉份量好多, 仲有薑蔥、蔬菜等配料, 非常足料!🍱手撕雞便當 有椰菜、西蘭花🥦、鵪鶉蛋🥚、台灣腸、青瓜絲、菜脯等等, 仲有大量手撕雞, 加埋一杯胚芽豆奶🥛, 好飽肚~🥤雙檸冬瓜茶冬瓜茶配上青檸同檸檬🍋, 甘甜帶微酸

👍🏻必試 - 芋泥肉鬆蛋餅

🍱蜜汁椒蔥排骨飯

🍱薑蔥牛肉飯
牛肉份量好多, 仲有薑蔥、蔬菜等配料, 非常足料!

🍱手撕雞便當

🥤雙檸冬瓜茶
冬瓜茶配上青檸同檸檬🍋, 甘甜帶微酸
2024-04-20
  • 芋泥肉鬆蛋餅
小編喺觀塘返工所以成日都會嚟呢一間公司附近嘅台灣餐廳食飯小編都幫襯左唔少次因為真係質素唔錯!.🐷脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治鮮奶卷夠脆身 鮮奶內餡亦都有咬口 而且奶味都幾香🐷至於古早芋泥二文治 之前都叻啦介紹過 兩塊酥脆餅夾住中間綿密口感嘅芋泥 芋泥味道好濃!🤩.🐷302薑蔥牛肉飯牛肉鮮味 份量又多 同埋薑蔥味道突出 我阿媽超中意食呢個飯
BTW 如果大家食啦唔係好多嘅話建議大家叫小飯 因為佢哋啲飯好似唔駛錢咁 份量真係多到食唔晒! 所以建議大家唔好做大嘥鬼 食唔晒可以叫小飯!食唔晒可以叫小飯!食唔晒可以叫小飯 (重要野講多幾次!!!).🐷香蔥紫菜手撕雞飯雞肉超滑嫩~ 而且調味好入味! 幾乎每一次來 小編都會叫呢一個飯 紫菜加埋香蔥 令到成個飯調味都好豐富 口感鮮美~😈.🐷明明 • 我不是章魚燒熱辣辣嘅「章魚燒」 其實唔係章魚燒!裏面係好香嘅花枝丸 ~ 所以呢一個名真係好可愛味道夠香 炸到 外脆內軟🤩呢款係明太子味 其實仲可以揀另一款味兩款都好食!.🐷全手作芋頭鮮奶呢個就係次次嚟都會叫嘅芋頭鮮奶佢哋嘅芋泥真係人手自己打出嚟🫶🏻仲要係用上真材實料 口感非常之好!唔會好稀 又唔會過甜! 真心
小編喺觀塘返工所以成日都會嚟呢一間公司附近嘅台灣餐廳食飯
小編都幫襯左唔少次因為真係質素唔錯!
🐷脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治
鮮奶卷夠脆身 鮮奶內餡亦都有咬口 而且奶味都幾香🐷
🐷302薑蔥牛肉飯
牛肉鮮味 份量又多 同埋薑蔥味道突出 我阿媽超中意食呢個飯
🐷香蔥紫菜手撕雞飯
紫菜加埋香蔥 令到成個飯調味都好豐富 口感鮮美~😈
🐷明明 • 我不是章魚燒
熱辣辣嘅「章魚燒」 其實唔係章魚燒!
裏面係好香嘅花枝丸 ~ 所以呢一個名真係好可愛
味道夠香 炸到 外脆內軟🤩
呢款係明太子味 其實仲可以揀另一款味
兩款都好食!
🐷全手作芋頭鮮奶
呢個就係次次嚟都會叫嘅芋頭鮮奶
佢哋嘅芋泥真係人手自己打出嚟🫶🏻
仲要係用上真材實料 口感非常之好!
唔會好稀 又唔會過甜! 真心喺香港飲過數一數二嘅芋頭鮮奶!!🇭🇰
🐷菊花枸杞決明子茶
因為知道我哋叫嘅嘢係有少少煎炸食物 所以即刻叫番一杯菊花枸杞決明子茶🤩
可以幫助消熱解毒 其實就算唔食 呢度嘅煎炸嘢
香港人本身都好需要呢啲養生嘅茶飲調理一下💆🏻‍♀️
如果唔想飲手搖嘅台式飲品 叫番一杯養生嘅茶飲都唔錯
壹.01
📍觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #觀塘 #觀塘美食 #觀塘好去處
2024-04-16 19 瀏覽
喺觀塘搵食一定知呢間餐廳,由幾位90後店主一齊開嘅抵食台式料理,一定要支持!菜式主打各款魯肉、酥炸排骨、牛肉便當,有多款芋泥配搭嘅蛋餅同飲品,芋泥控即衝🏃‍♀️!平時只要係食飯嘅鐘數,一定坐滿人,算得上嚟觀塘必試嘅平民食堂!🤣🈹下午2:30後入座,仲有全單九折,為返一個高質嘅魯肉飯都係$53,性價比超高!------------------------------🐖◖壹.01芒果魯肉飯◗ $58芒果同魯肉呢個配搭好新奇,但食落又唔會怪,酸酸甜甜配上鹹香嘅魯肉,味道更有衝擊,唔會覺得油膩!🍱◖蜜汁排骨便當◗ $68台式便當超豐富,用上酥炸排骨,好香鹽酥嘅味道,配料有啲菜、鵪鶉蛋、台灣腸同埋啲漬物。酥炸排骨無添加鬆肉粉,排骨肉質依然軟腍,整得唔錯!🍳◖手作芋泥肉鬆蛋餅◗ $43蛋餅係餅皮加蛋嗰種,口感有少少煙靭,裏面夾住爆餡芋泥,芋泥同肉鬆呢個組合真係絕配,鹹甜嘅味道超正!🥪◖炸鮮奶•芋泥二文字◗ $48餐牌強調佢唔係三文治🤣,其實係用鹹餅乾🍪夾住芋泥,再拎去輕炸,外層煙韌,裏面綿密,又幾好食!炸鮮奶外層酥脆,裏面個鮮奶超嫩滑,🥛◖0冰芋頭鮮奶◗ $24芋頭鮮奶好足料,底部滿滿嘅芋泥,有少少

🐖◖壹.01芒果魯肉飯◗ $58

🍱◖蜜汁排骨便當◗ $68

🍳◖手作芋泥肉鬆蛋餅◗ $43

🥪◖炸鮮奶•芋泥二文字◗ $48

🥛◖0冰芋頭鮮奶◗ $24
芋頭鮮奶好足料,底部滿滿嘅芋泥,有少少顆粒感,芋頭味超香,好食!

🧉◖爆珠馬蹄椰子水◗ $28
有粒粒馬蹄,配上椰青水,感覺好清爽!

🌟Encore指數:9/10
2024-04-11 28 瀏覽
「觀塘除咗塞車,重有壹01 ! 」平時我來到觀塘的時候,一有時間都會去支持這間小店😊 我覺得台灣餐廳食物水準不錯👍份量豐富,下午茶☕️時間更有全單再折!所以值得支持小店 !壹.01 台式料理,其主打滷肉、排骨、便當等不同台式美食!使我來到感覺好像在台灣品嚐美食!風琴豆腐牛肉飯 牛肉薄切入口香濃,配上風琴豆腐更惹味另小食最愛芝士拉絲火腿蛋餅拉絲好療愈,豐富芝士味太邪惡!最近新出了 「明明不是章魚燒🐙」確實樣子像但不是章魚燒的,食落應是丸子🍡口感彈牙好味😋壹.01觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號

風琴豆腐牛肉飯
牛肉薄切入口香濃,配上風琴豆腐更惹味

另小食最愛芝士拉絲火腿蛋餅
拉絲好療愈,豐富芝士味太邪惡!

壹.01
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號
2024-04-09 45 瀏覽
三訪新派台式餐廳❣️之前已經黎過兩次,最近又想食下台灣野,即刻諗起壹.01🤣🤣我地叫左👇🏻🧡明明我不是章魚燒 $24 (折後$21.6)​見個名咁得意就叫黎試下,原來係類似章魚燒風既花枝丸😝配埋面頭既明太子醬感覺好特別但又無咩遺和感🤣🧡熔岩蛋之戀 $43 (折後$38.7)​呢個係芝士火腿蛋餅,口味獨特,有港式風味得黎蛋餅整得好好食,有口感層次,份量仲好足~🧡花雕雞翼 (炸)$28 (折後$25.2)醉雞翼就食得多,醉完再炸就真係第一次試,賣相非常唔錯,咬開好有花雕味,感覺幾特別😆🧡台式夜市小食拼盆 $43 (折後$38.7)呢個每次黎都必食,一個價錢滿足你三個願望🤗入面有台灣腸 花枝丸同鹽酥雞,全部都炸得好香口,令人食完一啖又一啖😋😋🧡香蔥紫菜手撕雞飯$59 (折後$53.1)手撕雞同飯份量都超多!基本上淨係食呢個都夠曬飽😆😆如果想留肚食其他野可以叫少飯~手撕雞幾有麻油香,夾埋紫菜一齊食超好送飯~🧡滷肉汁肉燥蔬菜 $15 (折後$13.5)雖然只係$15,但份量比想像中多,加少少滷肉汁令到成個菜唔會太寡同乾,食完炸野食飯d菜fresh d就最啱啦~🧡黑糖珍珠鮮奶 $35 (折後$31.
三訪新派台式餐廳❣️

之前已經黎過兩次,最近又想食下台灣野,即刻諗起壹.01🤣🤣

我地叫左👇🏻
🧡明明我不是章魚燒 $24 (折後$21.6)

🧡熔岩蛋之戀 $43 (折後$38.7)

🧡花雕雞翼 (炸)$28 (折後$25.2)

🧡台式夜市小食拼盆 $43 (折後$38.7)

🧡香蔥紫菜手撕雞飯$59 (折後$53.1)
手撕雞幾有麻油香,夾埋紫菜一齊食超好送飯~

🧡滷肉汁肉燥蔬菜 $15 (折後$13.5)

🧡黑糖珍珠鮮奶 $35 (折後$31.5)
珍珠非常煙韌,黑糖唔會太甜,牛奶香滑,絕對不輸茶飲店出品~

🧡豆奶 (凍) $10 (折後$9)
比較少台式餐廳有豆奶飲,估唔到都有小驚喜,清甜得黎豆味又幾濃👍🏻

Overall黎講餐廳水準同上兩次黎都一樣keep到,食物份量一樣係咁足,抵食味道又唔錯,依家仲推出左d新菜式添,環境都坐得舒服,有機會下次會再訪~

📍壹.01
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #bubbletea #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #kimbap #hkfoodpic#hkfoodblog #finedining #香港地道美食 #soufflepancake #cafe#LF觀塘#觀塘美食 #觀塘餐廳推介 #觀塘美食推介 #觀塘美食推薦 #香港美食 #fusion美食 #台式小食
用餐優惠
試食活動
2024-04-08 301 瀏覽
༺ 壹.01 ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎ ➳ 壹.01 𖠚ᐝ 蜜汁排骨便當($68)𖠚ᐝ 我不是章魚燒($22)𖠚ᐝ 拉絲芝士火腿蛋餅($43)𖠚ᐝ 台北夜市小食拼盤($43)𖠚ᐝ 香蔥紫菜手撕雞飯($59)𖠚ᐝ 豆奶($10)𖠚ᐝ 古早奶茶加仙草($20)𖠚ᐝ 全手作芋頭鮮奶($19)⚑ 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽ ➳ 蜜汁排骨便當($68→$61.2)每款飯都可以揀飯量及醬汁份量,配菜都可以自由選擇~配菜有台灣香腸、酸菜、菜脯、鵪鶉蛋、大白菜、西蘭花、紅薑及魯肉!最驚喜是有魯肉,太啱送飯🥳排骨份量都好多,而且冇落到鬆肉粉,但都外脆內軟!➳ 香蔥紫菜手撕雞飯($59→$53.1)手撕雞及紫菜份量好多,而且雞肉好嫩滑!醬汁量剛好,好好味😋不過如果是碎切蔥會更合口味~ ➳ 我不是章魚燒($22→$19.8)好像章魚燒的炸花枝丸,賣相好特別!花枝丸彈牙😆➳ 拉絲芝士火腿蛋餅($43→$38.7)蛋餅即叫即整所以芝士會拉絲,而且份量好多😚而且仲有火腿!面頭會淋上千島醬及花
༺ 壹.01 ༻
➳ 壹.01
𖠚ᐝ 蜜汁排骨便當($68)
𖠚ᐝ 我不是章魚燒($22)
𖠚ᐝ 拉絲芝士火腿蛋餅($43)
𖠚ᐝ 台北夜市小食拼盤($43)
𖠚ᐝ 香蔥紫菜手撕雞飯($59)
𖠚ᐝ 豆奶($10)
𖠚ᐝ 古早奶茶加仙草($20)
𖠚ᐝ 全手作芋頭鮮奶($19)
⚑ 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

➳ 蜜汁排骨便當($68→$61.2)
蜜汁排骨便當

➳ 香蔥紫菜手撕雞飯($59→$53.1)
香蔥紫菜手撕雞飯

➳ 我不是章魚燒($22→$19.8)
好像章魚燒的炸花枝丸,賣相好特別!花枝丸彈牙😆
我不是章魚燒

➳ 拉絲芝士火腿蛋餅($43→$38.7)
蛋餅即叫即整所以芝士會拉絲,而且份量好多😚而且仲有火腿!面頭會淋上千島醬及花生碎,如果是配上台式醬油膏,味道應該更正宗!
拉絲芝士火腿蛋餅

➳ 台北夜市小食拼盤($43→$38.7)
單叫台灣腸,花枝丸已經要$30, 加$9就有埋鹽酥雞好抵🤩三款味道都不錯🥹台灣腸同花枝丸脆卜卜,鹽酥雞調味好好,又不太油膩!
台北夜市小食拼盤

➳ 豆奶($10→$9)
➳ 古早奶茶加仙草($20→$18)
➳ 全手作芋頭鮮奶($19→$17.1)
古早奶茶味道不過不失,但仙草味道不太濃,而且比較像啫喱~ 至於芋頭鮮奶超好味🥰芋泥好綿密,啖啖芋泥,甜度剛好!

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

位置都幾多,方便附近返工嘅朋友😆2:30pm後做緊follow 社交平台9折優惠勁抵🙈最後有Menu!
蜜汁排骨便當
2024-04-07 48 瀏覽
因之前忙於工作,所以今日2:30後才去了觀塘駿業街位於中海日升中心的台灣小舖食午餐,這裏雖然是一間小舖,座位稍為密集,但光線充足,地方整潔,食物質素佳,份量又多,價錢又便宜,侍應殷勤招待,令我有賓至如歸的感覺。蜜汁台灣腸 $15這個台灣腸堅好味,有著肉腸的咸香味,再掛上甜甜的蜜糖,咸中帶有少許甜味,豐富了我的味蕾。花雕雞翼 (3隻)$24雞翼肉質嫩滑,食落微微的雞肉汁和酒香味滲進口腔裏,滋味十足。薑葱蜜汁酥炸排骨飯 $59這個飯盛載著超厚超大塊的排骨,排骨外脆內軟,醃得入味,咬落微微的肉汁香味滲出,再加上一些配菜和薑葱,食落沒有膩的感覺。薑葱手撕雞飯 $57飯面滿佈手撕雞和配菜,雞肉滑且鮮嫩,再配上薑葱一起食,提升了雞肉的香味。豆奶 (大)$12豆奶有著濃郁的豆香味,令人一試難忘。菊花蜜塘薑茶 $19這個飲品有著菊花的花香味,加上少許蜜塘甜品和薑的香辣味,層次感十足。雙檸冬瓜茶 (大)原價$42, 但特飲有半價$19這個飲品有黃檸檬和青檸檬混合一起,飲落酸甜味恰到好處,令人心曠神怡。這裏的食物真係大件夾扺食,而且2:30後還有全單9折優惠。

蜜汁台灣腸 $15

花雕雞翼 (3隻)$24

薑葱蜜汁酥炸排骨飯 $59

薑葱手撕雞飯 $57

豆奶 (大)$12
豆奶有著濃郁的豆香味,令人一試難忘。

菊花蜜塘薑茶 $19

雙檸冬瓜茶 (大)原價$42, 但特飲有半價$19

這裏的食物真係大件夾扺食,而且2:30後還有全單9折優惠。

2024-04-04 127 瀏覽
喺觀塘平靚正嘅台灣美食😽2:30後follow咗ig仲有9折!超抵最近佢哋新推咗’章魚燒’🐙內有乾坤😳-🥭101芒果魯肉飯 💰$58呢個新奇配搭我都係第一次見🤣但食落係出乎意料地夾!就咁食滷肉飯嘅話可能會覺得好膩但配上芒果之後成個飯清新好多 自己一個食晒都冇難度😙-🐙我不是章魚燒 💰$22/3粒物如其名 雖然佢個樣好似章魚燒 但其實佢係一粒炸花枝丸!呢個面頭加咗千島醬 甜中帶有少少酸ヾ(๑⃙⃘´ꇴ`๑⃙⃘)ノ-🐙明明·我不是章魚燒 💰$24/3粒‘明明’就即係加上咗明太子醬 個人更推薦食呢個!帶有點鹹同甜味 食落更開胃🤤-🌭台北夜市拼盤 💰$43有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞香腸好脆皮 加咗啲蜜糖🍯花枝丸大大粒 咬落彈牙鹽酥雞就略嫌有啲細粒><-🧀拉絲芝士火腿蛋餅 💰$43作為芝士控嘅我一定係揀芝士蛋餅!芝士拉絲效果好澎湃 成舊都係滿滿嘅芝士我嫌佢芝士落多太多添🤣食兩舊就覺得好膩 建議多人3-4人share食!-🐓炸花雕雞翼 💰$38/5隻有炸同唔炸嘅option揀 但第一次見到炸嘅花雕雞翼當然要試試食落超香花雕酒味-🧋黑糖珍珠鮮奶(中) 💰$35珍珠夠黑糖味而且夠煙韌👍🏻飲品有得揀
喺觀塘平靚正嘅台灣美食😽
2:30後follow咗ig仲有9折!超抵
最近佢哋新推咗’章魚燒’🐙內有乾坤😳
🥭101芒果魯肉飯 💰$58
呢個新奇配搭我都係第一次見🤣
但食落係出乎意料地夾!
就咁食滷肉飯嘅話可能會覺得好膩
但配上芒果之後成個飯清新好多 自己一個食晒都冇難度😙
101芒果魯肉飯

🐙我不是章魚燒 💰$22/3粒
物如其名 雖然佢個樣好似章魚燒 但其實佢係一粒炸花枝丸!

🐙明明·我不是章魚燒 💰$24/3粒
‘明明’就即係加上咗明太子醬 個人更推薦食呢個!
帶有點鹹同甜味 食落更開胃🤤
明明·我不是章魚燒

🌭台北夜市拼盤 💰$43
有台灣腸、花枝丸、鹽酥雞
香腸好脆皮 加咗啲蜜糖🍯
花枝丸大大粒 咬落彈牙
鹽酥雞就略嫌有啲細粒><
台北夜市拼盤

🧀拉絲芝士火腿蛋餅 💰$43
作為芝士控嘅我一定係揀芝士蛋餅!
芝士拉絲效果好澎湃 成舊都係滿滿嘅芝士

🐓炸花雕雞翼 💰$38/5隻
食落超香花雕酒味
炸花雕雞翼

🧋黑糖珍珠鮮奶(中) 💰$35
珍珠夠黑糖味而且夠煙韌👍🏻
飲品有得揀中或者大杯 一個人飲嘅話中杯已足夠!大杯就可以2個人share飲~
黑糖珍珠鮮奶

台北夜市拼盤
炸花雕雞翼
黑糖珍珠鮮奶
雙檸冬瓜茶
每次去親觀塘就諗起呢間性價比極高嘅台式料理,已經幫襯過無數次啦!最近睇到食肆出現結業潮,好擔心呢類型嘅小店會陸續消失☹️有少少安慰嘅係,當晚去到呢間餐廳,幾乎坐滿人,希望大家繼續支持香港小店💕我自己幾鍾意呢度嘅牛肉飯同埋排骨飯🫶🏻香蔥紫菜牛肉飯 ($59),牛肉份量十分多,旁邊仲會有好多配菜,送飯唔錯🍚而蜜汁紫菜排骨飯 ($62),個排骨大件到嚇親🤣仲要熱辣辣剛炸起!今次嚟到,見到有個新菜式—明明我不是章魚燒 ($46),原來佢係炸花枝丸,上面配咗章魚燒嘅醬汁,幾創新!•台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞) ($43)•飲料: 芝•紅茶($26)& 黑糖珍珠奶鮮奶($40)

•台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞) ($43)

•飲料: 芝•紅茶($26)& 黑糖珍珠奶鮮奶($40)
💭以前係觀塘返工個陣,都有黎過壹.01食lunch,今次同朋友接近夜晚黎食,試下多啲唔同嘢,性價比相當高😆埋單個陣仲發現2:30後有9折👍🏻👍🏻─═★:;*─═☆:;*─═★:;*─═☆:;*─═★:;*🔸拉絲芝士火腿蛋餅必點‼️即叫即製,餅皮做到小小脆,餡料係火腿同大量芝士,醬汁係用千島醬,呢個組合係完美配搭😍夾起即刻有超勁嘅拉芝效果,食落去啖啖都係芝士🧀味道豐富之餘仲非常邪惡 同朋友爭住食🫣🔸脆炸鮮奶卷·古早竽泥二文治鮮奶卷陷料係好香好濃嘅鮮奶 奶香味重 仲要係半流心 做得好好😍二文治係用炸過嘅餅乾做外層 所以好脆口 入面係滿滿嘅竽泥溶 香甜綿密🔸風琴豆腐牛肉飯風琴豆腐索曬牛肉汁 非常入味 每一啖都係牛肉嘅精華 煮得好香 肥牛份量仲好多添✨🔸芒果魯肉飯呢個組合好特別 我都係第一次聽 賣相吸引 魯肉肥瘦啱啱好 唔會太鹹 我都幾鐘意佢同芒果呢個配搭 可以減低魯肉嘅油膩感 撈飯一齊食好正😆🔸仙草雙檸東瓜茶🔸仙草豆奶價錢好抵仲要超大杯 東瓜茶清甜解渴👍🏻仙草豆奶奶香味重

🔸拉絲芝士火腿蛋餅

🔸脆炸鮮奶卷·古早竽泥二文治

🔸風琴豆腐牛肉飯

🔸芒果魯肉飯

🔸仙草雙檸東瓜茶
🔸仙草豆奶
價錢好抵仲要超大杯 東瓜茶清甜解渴👍🏻仙草豆奶奶香味重

2024-03-29 131 瀏覽
出開觀塘,印象最深刻就系「壹.01」尼間新派台式食店,因為佢地份量十足,保證大家食飽飽! ⦁椒蔥魯肉飯 $58本身想嗌椒蔥牛肉飯,結果自己禁錯做椒蔥魯肉飯。雖然肉唔同,但魯肉飯的肉量都好多。而我鍾意佢d汁同配料,微辣得黎,飯面亦鋪滿蝦皮,味道香濃,如果牛肉應該更加好食。🤤🤤🤤 ⦁熔岩蛋之戀 $43之前食過佢地另一招牌蛋餅 - 手作芋泥肉鬆蛋餅,口感相對扎實少少。而今次揀左拉絲芝士火腿蛋餅,🧀芝士味咸香十足,拉絲程度比想像中勁好多,而蛋餅皮烤到脆卜卜‼️兩款我都好鍾意🥰🥰 ⦁脆炸鮮奶卷 拼 古早芋泥二文治 $48尼款小食拼盤建議大家一試,鮮奶卷奶香味重🍼,而二文治的餅皮酥脆,配上芋泥得軟綿綿,層次感分明。 ⦁珍珠奶茶 $30⦁爆珠馬蹄椰子水 $36各款茶飲都可外加配料,亦可選擇甜度冰度。🧋珍珠奶茶用上細細粒的珍珠,煙韌得黎唔會太硬,加埋滑嘟嘟的仙草,口感十足。另外椰子水的清甜🥥,每粒爆珠都包裹住馬蹄粒,有口感之餘,仲好清爽,解暑一流! ✨著數優惠:1️⃣ 下午茶/晚市,均享有全單九折。

⦁椒蔥魯肉飯 $58

⦁熔岩蛋之戀 $43

⦁脆炸鮮奶卷 拼 古早芋泥二文治 $48

⦁珍珠奶茶 $30
⦁爆珠馬蹄椰子水 $36

✨著數優惠:
1️⃣ 下午茶/晚市,均享有全單九折。

椒蔥魯肉飯

古早芋泥二文治
脆炸鮮奶卷
珍珠奶茶
爆珠馬蹄椰子水
建議:主食嚟講大推蜜汁排骨,如果多人可以考慮單叫一份排骨,開心Share😎周末就喺要訓到日上三竿‼️本身約咗Fd子遊逛#觀塘海濱 ,去到觀塘變#芋泥搵食隊 😂 食咗個超豐富超飽嘅台式早午餐🇹🇼 出得觀塘又想正餐食到芋泥,毫無懸念直接去咗#中海日昇 2️⃣樓嘅壹.01 💜平日食開主要都喺外賣,估唔到今次周末就近下午茶時段去到堂食都算幾多人😌 今次試左:🍛主食:▫️芒果魯肉飯 HK$58 🥭▪️香蔥紫菜魯肉飯HK$60 🐽每次嚟都喺食排骨飯或者手撕雞飯,今次決定一戰新奇有趣嘅芒果魯肉飯🥭,餐牌仲寫明「睇落小奇怪,食落好和諧」😆整體嚟主食份量都好大碗,QR code落單可以揀多/少飯、多/少/走蔥等等,配菜有雪菜同紅豆絲有咬口,如果可以揀埋多/少/走就更好😌🥭芒果X魯肉食落唔算奇怪,夾埋嘅口感又真係幾新奇,因為芒果酸甜味又中和左到魯肉中嘅油膩感。而另一款紫菜碎X魯肉都唔差,紫菜份量都好多,魯肉汁+紫菜+肉汁好有醬汁紫菜飯糰嘅風味🍙 🍗小食:▫️秘製厚切蜜汁排骨HK$38▪️邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅) HK$43▫️脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治 HK$48本身都諗緊如果單叫多一份排骨會唔會食唔哂,但又真係

今次試左:
🍛主食:
▫️芒果魯肉飯 HK$58 🥭
▪️香蔥紫菜魯肉飯HK$60 🐽

🍗小食:
▫️秘製厚切蜜汁排骨HK$38
▪️邪惡蛋之戀 (芋泥肉鬆脆皮蛋餅) HK$43
▫️脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治 HK$48
本身都諗緊如果單叫多一份排骨會唔會食唔哂,但又真係太耐無嚟堂食所以最後都默默加單😂 芋泥蛋餅同二文治嘅芋泥量都好厚,如果係#芋泥控 必試💜

蛋餅嘅蛋可能比較薄身,加上中間一層厚芋泥,食落整體口感偏淋。一路食一路聽到隔離位嘅小朋友話,#火腿芝士蛋餅 啲芝士好勁😂 唔知如果芋泥X芝士整蛋餅會點呢🧀

芋泥二文治配炸鮮奶卷,二文治食落夠脆口,不過鮮奶卷可能唔夠熱嘅關係,食落有少少偏甜,食落搭芋泥好似唔夠friend。如果配炸芝士,又唔知friend 唔friend呢😆🧀

🍹飲品:
▪️八寶桂圓茶 HK$25
▫️芝.芋頭鮮奶 HK$34

好耐無見過八寶茶,所以今次試埋,一開始無開蓋睇無諗過咁足料🙈 飲落淡淡紅棗同桂圓味,感覺幾舒服,而且杯口設計幾好,出口位有少少突起,菊花瓣就無咁易跌出嚟👍🏻

本來Fd子以為芋泥鮮奶只喺平時嘅紫色芋香奶茶,飲完第一啖已經話原來芋泥鮮奶飲落天然,而且啖啖都有芋泥👍🏻 好耐以前仲係杯裝時,比較容易食得哂啲芋泥同奶蓋。依家就轉左有蓋嘅樽裝,飲唔哂拎走會方便咗,不過如果想飲埋角位既芋泥同奶蓋就記得要搖勻,再打開撩埋啲邊位😂💜

#情報開心Share 😎
▫️外賣自取/下午茶1430後都做緊9️⃣折
▪️部份飲品仲做緊5️⃣0️⃣% Off

• 芋頭鮮奶
  • 全手作芋頭鮮奶
  • 蜜汁排骨便當
  • 0冰手作芋頭鮮奶
2024-03-26 40 瀏覽
二刷呢間台式小店,質素仍然有保證!💪🏻 香蔥手撕雞飯($59)呢個便當係Gym friendly推介,滿滿蛋白質!而便當嘅份量同配料都非常豐富,手撕雞用麻油調味,麻香味突出😋,而且雞髀肉質都滑,啖啖肉🤤💪🏻 蜜汁紫菜排骨飯 ($62)炸排骨好大塊,而且炸得幾酥脆,仲索滿咗蜜汁,甜甜地,好邪惡😈💪🏻 熔岩蛋之戀 - 拉絲芝士火腿蛋餅($43)餐廳嘅蛋餅係比較乾身同脆身嘅蛋餅😋 蛋餅皮香脆煙韌,內有勁多半融芝士,超級拉絲😍 芝士都好煙靭,有芝士香。而且蛋餅係淋上千島醬汁,同脆蛋餅好配搭,味道幾新穎! 💪🏻 手作芋頭鮮奶、古早奶茶 ($19, $18)芋頭鮮奶口感好濃厚,芋頭香味突出,古早奶茶茶味都夠濃!💪🏻 小食拼盤 ($43)一份有齊台灣必食小食:鹽酥雞、炸花枝丸、台灣腸。鹽酥雞炸得香脆,椒鹽香。台灣腸好多汁,外皮脆身😋 花枝丸炸得彈牙!味道:8.5/10性價比:8/10 (有9折)食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5
二刷呢間台式小店,質素仍然有保證!

💪🏻 香蔥手撕雞飯($59)

💪🏻 蜜汁紫菜排骨飯 ($62)

💪🏻 熔岩蛋之戀 - 拉絲芝士火腿蛋餅($43)

💪🏻 手作芋頭鮮奶、古早奶茶 ($19, $18)
芋頭鮮奶口感好濃厚,芋頭香味突出,古早奶茶茶味都夠濃!

💪🏻 小食拼盤 ($43)

味道:8.5/10
性價比:8/10 (有9折)
食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5