2015-12-03 1874 瀏覽
每日返工必經之路,小店不會像大型連鎖餅店很多人!雖然此店麵包種類不算多,但每個麵包都足料及抵食。小店在橫巷附近一間店,一般人不會知道它的存在。滿滿大大個新鮮出爐麵包,進入眼簾,超級香噴噴!毎天都促使我再光顧~今日買左2個麵包.菠蘿包$7及雞尾包$7,現在普遍都是縮水又細件!此店真材實料,菠蘿包鬆脆又美味。大大個熱辣辣的菠蘿包真的令人滿足。雞尾包又是我的最愛,入面超滿椰蓉經過烤焗後鬆軟又正料。還有白芝麻在麵包上,立即更香口。

菠蘿包

雞尾包

2015-12-03
$14 (早餐)
菠蘿包
雞尾包
  • 菠蘿麵包
2015-01-31 1524 瀏覽
上網網友介紹呢間餅店,話好味兼價錢超值!今日特別去買來試下!去到只係一間好細嘅店,門口用雪櫃欄住,無座位,因為去到都已經接近8點,淨低嘅西餅唔多!連我想試嘅荔枝玉露都無了!想買一件西餅、一個布甸!雪櫃後坐了個後生女店員,比較散漫,愛理不理咁!我落單後佢慢慢將西餅及布甸放入個紙袋!最後一件嘅紅豆抹茶蛋糕:綠茶味忌廉唔算濃,幾滑,紅豆唔多!夾層蛋糕鬆軟!合格的!焦糖布甸:其實我好懷疑呢個係呍呢拿味布甸,因為我見雪櫃焦糖布甸係淺黃色!呢個係白色,中間夾雜呍呢拿籽!而無焦糖味!當店員攞呢杯出來,位置唔係焦糖布甸度攞,係另外一個位攞出來!比較遊魂,如果以呍呢拿味來講,唔係濃,亦唔算creamy!一分錢一分貨,價錢相宜味道亦一般!唔算吸引!
呍呢拿布甸
一分錢一分貨,價錢相宜味道亦一般!唔算吸引!
2015-01-28
外賣自取
$42 (宵夜)
2014-12-31 1065 瀏覽
路過見到個樣好吸引,點知好睇唔好食買了一磅的栗子蛋糕,外表真的很吸引,水果顏色艷麗,不過很酸,表面的栗子忌廉硬硬的,有點像小時候吃的花塔餅上的糖果,感覺很特別還有下面的蛋糕太結實,雖然蛋糕層之間有頗多栗子蓉,但味道不會太甜,配合蛋糕來吃剛剛好但因為小妹比較喜歡軟綿綿的蛋糕,所以只能好睇唔好食了。
路過見到個樣好吸引,點知好睇唔好食

買了一磅的栗子蛋糕,外表真的很吸引,
水果顏色艷麗,不過很酸,

但因為小妹比較喜歡軟綿綿的蛋糕,所以只能好睇唔好食了。
2014-12-03
聖誕節
2014-09-10 1686 瀏覽
晌「南龍冰室」食完一個蝦醬炒公仔麵、一個芝士撈公仔麵及一客金磚焗咖喱雞扒飯,雖然身處冰室,照樣有精緻嘅飯後甜點,當然唔喺講緊普普通通嘅布甸、啫喱、忌廉蛋糕……等等。而喺對面「壹餅房」嘅出品,真喺估佢唔到,原來晌南龍可以點壹餅房嘅蛋糕 。壹餅房除供應甜品、蛋糕俾南龍冰室外,當然有做零售,仲有個裝大大個嘅蛋糕賣,大可賣嚟慶生日之用。再細看「南龍」個甜品餐牌,前後兩頁,一共有10多款甜點,有件裝凍餅,亦有杯裝甜品,定價一啲都唔貴,都喺廿零蚊左近。最窩心喺,跟熱飲$25,跟凍飲先至$28,如果你揀最貴類別嘅蛋糕($22),即喺加$3有杯熱飲,加$6有杯凍飲,仲唔抵到暈 !不過,依個甜品供應時間只由2:30pm至9:00pm,午飯喺黃金檔期,做埋甜品估計應付唔嚟,雖然南龍收11:00pm,但供應到9:00pm完,何解?因為壹餅房收9:00pm嘛,有心食就唔好磨咁晏。我哋都好晏先點甜品,所以,有啲款式都無咗,可以嘅話,點定先,讓店員先放晌南龍依邊嘅雪櫃 ,咁就多重保險食到想食嘅款式,咁就唔會一餅難求! 紐約芝士蛋糕 $22 幾款蛋糕中,紐約芝士蛋糕喺小弟最欣賞嘅一款,消化餅底做得非常
,咁就多重保險食到想食嘅款式,咁就唔會一餅難求!
紐約芝士蛋糕 $22

幾款蛋糕中,紐約芝士蛋糕喺小弟最欣賞嘅一款,消化餅底做得非常薄,僅僅夠托起件餅已OK,而中間忌廉芝士餡夠豐厚、濃郁,挺身而柔軟,絕對落足料
,而面層嘅酸忌廉亦恰到好處,酸香得平衡一下忌廉芝士嘅濃味
,喜歡芝士味甜品嘅人,值得試吓佢。
意大利芝士蛋糕 $20

做法比較平實,無任何花巧或修飾,就只有咖啡酒蛋糕、馬卡風芝士及唂咕粉,$20以言,味道真喺不俗,蛋糕濕潤有咖啡酒香,芝士打得十分幼滑,唯一問題喺落得太多唂咕粉晌面。
意大利芝士蛋糕
情濃朱古力慕絲蛋糕 $22

雖然個層次做得唔夠靚,下層個朱古力海綿蛋糕太薄,中間層又做得太厚,但個朱古力慕絲實在夠情濃,朱古力味極之香濃,少甜而甘苦,柔滑度都OK,加埋餅面輕抹一層嘅特濃朱古力漿,成件事就喺情濃滋味,只賣$22,值得推介
薄荷朱古力蛋糕 $22

薄荷朱古力雪糕食得多,但蛋糕印象中應該第一次食,估唔到效果都唔錯喎。朱古力海綿蛋糕夾住上下兩層薄荷慕絲,慕絲中又滲入好多朱古力碎碎,形成有點薄荷綠嘅雲石花紋。薄荷慕絲幾清新,有種涼快嘅感覺
,久不久咬到朱古力碎糖,口感上添加趣味,可以不妨一試嘅選擇。
薄荷朱古力蛋糕
蛋糕嘅水準暫且難跟酒店嘅去相比,至少賣相仍有段大距離,但喺佢哋走嘅喺平實路線,唔搞太花巧嘢,感受到用料唔「求其」,有質素,所以出品亦有一定水準
,再者,區區只賣廿零蚊一件,其實喺好抵食
$21 (其他)
2014-09-08 1010 瀏覽
周末往南龍冰室晚膳,在門外見到以下的張貼提示,說只要惠顧冰室任何食品或飲品,均可以 $15 換購壹餅房的西餅或甜品,於冰室內進食,比原價平了$5-$7左右:步入冰室,被侍應安排上二樓坐窗口卡位,隔著玻璃窗,清楚地見到壹餅房在營業中,那時候大約8pm,不少路人幫襯,生意應該唔錯!看看餐牌,確有多款選擇我揀了紅豆抹茶蛋糕及荔枝玉露:紅豆抹茶蛋糕抹茶加紅豆,是最佳配搭,抹茶慕絲幼滑,綠茶味濃郁,紅豆呈粒狀,但腍身,帶豆香,再加上topping的抹茶粉,整件蛋糕十分對味,甜而不漏,水準之作!荔枝玉露外型討好,頂層以忌廉花喞及荔枝肉作點綴,果肉新鮮,多汁;荔枝奶凍口感滑溜,可惜味道偏淡!
周末往南龍冰室晚膳,在門外見到以下的張貼提示,
說只要惠顧冰室任何食品或飲品,
均可以 $15 換購壹餅房的西餅或甜品
於冰室內進食,比原價平了$5-$7左右:
步入冰室,被侍應安排上二樓坐窗口卡位,隔著玻璃窗,
清楚地見到壹餅房在營業中,那時候大約8pm,
不少路人幫襯,生意應該唔錯!
看看餐牌,確有多款選擇
我揀了紅豆抹茶蛋糕及荔枝玉露:
紅豆抹茶蛋糕
抹茶加紅豆,是最佳配搭,抹茶慕絲幼滑,綠茶味濃郁,
紅豆呈粒狀,但腍身,帶豆香,再加上topping的抹茶粉,
整件蛋糕十分對味,甜而不漏,水準之作!
荔枝玉露
外型討好,頂層以忌廉花喞及荔枝肉作點綴,果肉新鮮,多汁;
荔枝奶凍口感滑溜,可惜味道偏淡!
題外話/補充資料: 這個價錢吃一件西餅,在銅鑼灣,真的很便宜,會再購買其他款式的甜品及西餅試試。
2014-09-06
2014-08-27 1170 瀏覽
續上篇係南龍冰室睇到一個西餅蛋糕既甜點餐牌,圖文並茂食完晚飯正餐後就迫不及待要點了xd(講開又講,上網見有食客話最好一早預留定,廢事夜左D心水款售罄或者餅店關門栗子鮮忌廉蛋糕栗子蓉既用量似乎又幾大方喎,而家廿蚊出頭既價錢好少有咁足料栗蓉味道清甜,栗子香氣都幾重,又唔會太Creamy搞到膩哂中間既蛋糕層軟綿可口,用黎分隔開層層用料就唔會咁易膩滯:^)忌廉細滑又有奶香,味道自然,手打既唔會有即唧咁油膩,比較清新既情迷黑森林呢個蛋糕cream多,真係正中我死穴,但朋友好中意就試下朱古力碎片甜得黎帶有朱古力香,唔係一味死甜既感覺,冇咁膩:^)忌廉也許因為係手打?感覺係鬆軟泡沫而唔係雪到硬實既牛油質感蛋糕層香軟不濕爛,配上啫喱酸甜微黏,起碼我係食得落既紅豆抹茶蛋糕個賣相都幾正常,綠色算自然,唔係螢哂光咁,係可以安心食既表面薄薄一層蛋糕碎感覺軟綿,帶有淡淡綠茶香亦冇咁易好似食粉霜咁會嗆到綠茶mousse部分香滑,唔會雪到變冰咁,綠茶味我覺得一般,不太濃郁紅豆聽聞係自製既,味道甜得自然但甜度不高,粒狀唔係碎蓉,食落係幾清既蛋糕層綿密,唔會太過散碎,軟稔不濕易入口
續上篇
係南龍冰室睇到一個西餅蛋糕既甜點餐牌,圖文並茂
食完晚飯正餐後就迫不及待要點了xd
栗子鮮忌廉蛋糕
栗子蓉既用量似乎又幾大方喎,而家廿蚊出頭既價錢好少有咁足料
栗蓉味道清甜,栗子香氣都幾重,又唔會太Creamy搞到膩哂
情迷黑森林
呢個蛋糕cream多,真係正中我死穴,但朋友好中意就試下
忌廉也許因為係手打?感覺係鬆軟泡沫而唔係雪到硬實既牛油質感
蛋糕層香軟不濕爛,配上啫喱酸甜微黏,起碼我係食得落既
紅豆抹茶蛋糕
個賣相都幾正常,綠色算自然,唔係螢哂光咁,係可以安心食既
表面薄薄一層蛋糕碎感覺軟綿,帶有淡淡綠茶香
亦冇咁易好似食粉霜咁會嗆到
蛋糕層綿密,唔會太過散碎,軟稔不濕易入口
  • 栗子鮮忌廉蛋糕
  • 紅豆抹茶蛋糕
2014-08-25 738 瀏覽
久不久鐘意上openrice睇下有咩好地方買蛋糕~ 見到難得銅鑼灣都有廿蚊頭一件蛋糕又咁多好評, 決定去買2件返家試本來想試抺茶紅豆, 但熊貓朋友說想試cheesecake結果就買左 朱古力慕絲同marble cheesecake朱古力那件味道OK, 唔算得上好濃郁(本人是黑朱古力支持者)滑度尚可, 無一陣好油的cream味, 所以不錯但可惜竟出現未拌好的粉粒..真的大打折扣~ 如果佢唔係呢個價錢的話, 我可能會俾個劣評因為真係好基本... 不過.. 廿蚊左右, 又係小店~ 算啦cheesecake反而幾好~不太甜而且cheese味幾夠, 係較實同硬身的種類但吃完朱古力那件才吃時會覺得是咸咸地咁.. 哈哈~~所以結論係... 可一試, 但不會覆桌, 也不會推介給朋友, 因為位置不太方便, 味道只是一般
久不久鐘意上openrice睇下有咩好地方買蛋糕~

本來想試抺茶紅豆, 但熊貓朋友說想試cheesecake
結果就買左 朱古力慕絲同marble cheesecake
朱古力那件味道OK, 唔算得上好濃郁
(本人是黑朱古力支持者)
滑度尚可, 無一陣好油的cream味, 所以不錯
但可惜竟出現未拌好的粉粒..
真的大打折扣~ 如果佢唔係呢個價錢的話, 我可能會俾個劣評

cheesecake反而幾好~
不太甜而且cheese味幾夠, 係較實同硬身的種類
但吃完朱古力那件才吃時會覺得是咸咸地咁.. 哈哈~~

2014-08-15
2014-08-03 1408 瀏覽
幸好剛才留肚才能一次過點選多款的蛋糕和甜品, 但由於不懂在晚餐前先預訂心頭好, 故當我們下單時有些蛋糕已售罄, 因此建議大家可在用餐前先向冰室店員預訂想要的蛋糕, 餐後便可慢慢品嚐。餅店正正在南龍冰室對面, 地方小小, 只供外賣或在冰室內進食。店子放了兩個透明餅櫃, 一個放件裝蛋糕和杯裝甜品, 另一個放磅裝蛋糕。這裏的蛋糕走平實路線, 造型主要是三角形狀, 沒有半拱形、方形、圓柱形等, 平實而不花巧, 但吃食物最重要的還是味道和口味。這裏竟有我最愛的抹茶蛋糕, 那便先來一件紅豆抹茶蛋糕($22)。蛋糕面舖滿幼細的抹茶粉, 一層厚厚的抹茶慕絲夾着大大粒的紅豆, 再加一層抹茶海綿蛋糕, 共有兩層, 份量十足。幼滑的抹茶慕絲隱藏着淡淡的抹茶的清香, 與腍綿的甜美紅豆拌食, 兩者果然是絶配, 令我停不了口!一向對栗子情有獨鍾, 特別喜愛粒粒圓潤而粉腍的栗子粒, 但這件栗子鮮忌廉蛋糕($22)郤令我有點失望。鮮忌廉、栗子茸及海綿蛋糕組合三層次, 頂層配上唧花的栗子茸和半小粒栗子, 是傳統的樣子。栗子茸略為乾身, 海綿蛋糕亦不鬆軟, 但幸兒鮮忌廉仍很幼滑, 而整體的甜度亦適中, 但可惜口感不太可取
栗子鮮忌廉蛋糕
一向對栗子情有獨鍾, 特別喜愛粒粒圓潤而粉腍的栗子粒, 但這件栗子鮮忌廉蛋糕($22)郤令我有點失望。鮮忌廉、栗子茸及海綿蛋糕組合三層次, 頂層配上唧花的栗子茸和半小粒栗子, 是傳統的樣子。栗子茸略為乾身, 海綿蛋糕亦不鬆軟, 但幸兒鮮忌廉仍很幼滑, 而整體的甜度亦適中, 但可惜口感不太可取……
薄荷朱古力蛋糕
薄荷朱古力和薄荷朱古力雪糕就食得多, 薄荷朱古力味蛋糕則很少機會遇上, 故當然要一試。一件薄荷朱古力蛋糕($22)只以兩小粒可愛的酸莓作點綴, 但平凡中顯美味, 淡綠色的薄荷朱古力慕絲內有不少朱古力碎粒, 在幼滑慕絲中添加一份咬口和甜美。中間和底部均有一層軟綿綿的朱古力蛋糕, 勝在清新的薄荷味並沒有被朱古力味蓋過, 兩者的味道恰到好處, 推介之選!
情濃朱古力慕絲蛋糕
繼續朱古力狂熱, 再來一件情濃朱古力慕絲蛋糕($22), 竟令我情迷於它。單憑外表真的估不到其特濃的程度和幼滑度。頂層灑了一些朱古力碎片及以特濃朱古力醬唧成花形作裝飾, 簡單而不花巧, 但已相當吸引。幼滑的朱古力慕絲中間和底部均有一片朱古力海綿蛋糕間隔着, 同一時間一口進食, 濃郁的朱古力充滿口腔, 因用上70%濃度的朱古力製作, 味道香濃而不會過於甜流, 真的忍不住吃多兩口, 讚!
芒果布甸
夏日芒果當做, 故芒果布甸($20)是必試之選, 果然沒有令人失望。鮮黃色的一大杯, 頂層放了數粒多汁的芒果肉, 布甸口感尚算幼滑, 最愛是內裏加入不少甜美的芒果粒, 充滿芒果的清甜, 甜度合宜, 清新怡人, 真的不錯!
荔枝玉露
夏日除了芒果當做, 荔枝也是時令的水果, 故這杯荔枝玉露($20)同樣是必試之選。頂層以忌廉唧花和一粒圓潤的荔枝肉作裝飾, 果肉多汁而清甜, 可惜荔枝奶凍質感不算幼滑, 但隱藏著清新的荔枝甜美, 不過……荔枝遇上奶凍並非本人的喜好。

終於明白為何說“飯後甜品”, 吃過晚餐先來數件美味的甜點, 果然令人相當滿足, 滋味無窮。餅店走平實路線, 給人穩重的感覺, 只要有實力, 繼續用心製作和研製, 他朝一日必能登上一級的餅房。

2014-07-30
$32 (宵夜)
2014-08-03 1125 瀏覽
筆者雖然說不上是甜魔一族,但也頗喜愛以甜品當正餐,所以在冰室吃晚飯時,知道可以點對面「壹餅房」的蛋糕甜品,大家都十分雀躍,哈哈,幾時都話,女生有兩個胃架啦!原來這些甜點只在每天下午兩點半至九點供應,細看餐牌,嘩,發現款式都唔少喎,除咗有件裝的切餅外,還有杯裝的玉露、奶凍、布甸和新出品《香芒天使》,而且售價唔算貴,只是由 $15-$22 不等,比起市面一般連鎖餅店出品還要便宜。先試這款香滑意大利奶凍 ($20),舀起一匙入口,奶味緩緩融於口中,滑溜得來又夠芳香爽彈,不過由於味道較清淡,如果面層放些生果或果醬伴吃就更 perfect 喇。至於這杯荔枝玉露 ($20),反而沒想象中美味,未知是否久放的關係,頂頭粒荔枝有點出水,影響了些微口感。據說這杯甜品是用了鮮荔枝打汁,再加入君度酒、亞答子等來製作,其實用料配搭非常之有創意。紐約芝士蛋糕 ($22),筆者對芝士餅向來興趣都不大,所以只淺嚐了一口,覺得整體水準都算唔錯,起碼件蛋糕質地夠扎實、口感幼滑、味道香濃;唯一可惜是個餅底唔夠酥香鬆脆,令口感稍遜。芒果布甸 ($20) 是這晚的亮點甜品之一,成品以新鮮芒果切粒製作,入口滑嘟嘟,吃得出好足料
芒果布甸
($20) 是這晚的亮點甜品之一,成品以新鮮芒果切粒製作,入口滑嘟嘟,吃得出好足料。細問之下才知,原來布甸沒加花奶和雞蛋炮製,令芒果味更加突出,難怪味道咁天然,每杯只盛惠 $20,的確物有所值。
也試了這客栗子鮮忌廉蛋糕 ($22),個蛋糕本身水準算唔錯,底層的海棉蛋糕,入口都幾鬆軟,不過頂頭的栗蓉忌廉,吃起來質感唔夠軟滑滋潤,而且可能現在正值炎夏,非栗子當造季節,所以面頭粒栗子,入口欠了應有的栗香和軟糯,令整件個蛋糕失色不少。
接著登場的幾件蛋糕,都是今晚亮點與推介之一,先說這件薄荷朱古力蛋糕 ($22),上層綴以兩顆小櫻桃的薄荷朱古力忌廉,入口味道既清新又不甜膩,而底層的朱古力蛋糕,與薄荷忌廉層疊相間,賣相吸引。分了一小件來吃,一股涼快香甜感覺直湧入口,把悶熱心情一掃而空。
至於這件外形精緻的特濃朱古力慕絲 ($22),成品用上 72% 香濃朱古力製成蛋糕及慕絲,帶出不一樣的雙重口感,而且面層的巧克力擠花及朱古力碎片,入口一點也不覺甜膩,啖啖都是朱古力的濃郁和甘香,嚐一口已即時心情靚曬,強推!
壓軸這件紅豆抹茶蛋糕 ($22),蛋糕鬆軟細滑,抹茶味香濃,伴以粒粒軟腍的紅豆和 creamy 的忌廉,本身這個組合配搭,已經無得輸,加上整件蛋糕的甜度都非常適中,既簡單又好吃,滋味滿分!
其實除了件裝蛋糕外,「壹餅房」還有好幾款 6 吋 或 8 吋 的整個裝蛋糕發售,下次有朋友生日或大伙兒聚會,看來再不用傷腦筋四處張羅了。
2014-08-02 1275 瀏覽
茶廳茶食物不外是那幾款的,驚喜不大,興趣也不大。小妹一開始已決定留力 – 靜侍甜品大駕臨。每日下午2:30至 9:00,可安坐在南龍冰室點選壹餅房的西餅。若然晚上的話,建議一早order,然後請侍應放在雪櫃。不然,不是餅房關了門,就是西餅售罄了。屆時,欲哭無淚﹗餅店除了數款售價由$98-$160不等的蛋糕外,還有十七款由$15-$22不等的散件西餅、布甸、奶凍和玉露。時值芒果當造的時令,以鮮果入饌的芒果布甸$20滑不溜口,布甸香濃嫩滑而不太甜膩。吃罷,絲毫不感半點的邪惡感﹗香滑意大利奶凍$20又一嫩滑之選,奶味較為突出,但少了一份果香。個人而言,還是喜歡芒果布甸多一點。小妹素來對羅勒或薄荷等香料略有抗拒,抱著一試無妨之勇氣,試了一口薄荷朱古力蛋糕$22。依,薄荷和朱古力的味兒蠻合襯的,頗有驚喜﹗咬下,每一口香濃幼滑的朱古力蛋糕中,滲透出淡淡而清新的薄荷味兒。誠然,薄荷為蛋糕添味潤色之餘,也可以中和一下朱古力的甜膩感,一籠雙鵰也。小妹也蠻怕抹茶那股青澀味,幸而,店家的紅豆抹茶蛋糕$22中的抹茶味兒淡淡的,毫不濃烈霸道。蛋糕以鬆軟的綠茶蛋糕夾著幼滑富奶香的綠茶忌廉,以及未算十分軟腍的紅豆,
薄荷朱古力蛋糕$22
小妹也蠻怕抹茶那股青澀味,幸而,店家的紅豆抹茶蛋糕$22中的抹茶味兒淡淡的,毫不濃烈霸道。蛋糕以鬆軟的綠茶蛋糕夾著幼滑富奶香的綠茶忌廉,以及未算十分軟腍的紅豆,幸紅豆大粒有咬口且帶豆香。蛋糕入口甜度剛好,不會有膩滯之感。
紐約芝士蛋糕$22是一沉實的君子,厚重中,頂天立地,散發迷人的香氣。芝士香味極為濃郁且芳香,入口質感幼滑而細緻,甜而不膩,水準不俗。
紐約芝士蛋糕$22

其他
薄荷朱古力蛋糕$22
紐約芝士蛋糕$22
2014-07-06 980 瀏覽
銅鑼灣南龍冰室對面最近開了間新蛋糕店,壹餅房。蛋糕款式有約十多款,大部份件裝蛋糕都是$18-$22一件,6吋原隻蛋糕也都只是百多元,定價相當大眾化。壹餅房表面是間外賣蛋糕店,但原來可以2pm後可以從南龍冰室點吃壹餅房的蛋糕,這安排又幾特別。這日朋友就請了我們一起在南龍冰室來個壹餅房下午茶蛋糕聚。我真是第一次嘆著茶餐廳奶茶吃西式蛋糕呢,真是個有趣體驗。 (PS: 值得一提是南龍冰室杯奶茶很有茶香,好飲!)我們分享了數款蛋糕。紅豆抹茶蛋糕($18),紅、綠配的賣相清新。蛋糕食起來滑溜,層層夾著的粒粒紅豆蓉綿綿的,不過抹茶香未夠突出。紐約芝士蛋糕($22),蛋糕夠rich,芝士香還不錯,甜度適中。荔枝玉露($20)荔枝奶凍質感滑溜又充滿甜甜荔枝香,口味給人很夏天的感覺。芒果布甸($20),布甸質感做得偏實,而且芒果香過淡,至於上面的鮮芒果肉亦不夠甜。還有濃情朱古力慕絲($20),蛋糕質感輕、滑,朱古力的確頗香濃,原來用上了72%朱古力,讓我這個朱古力迷吃得開心。其實這日午餐吃得很飽,所以各件蛋糕都只是淺嚐,旨在下午茶與朋友聚聚見面。這朱古力慕絲是我這日唯一全件食完的蛋糕呢。壹餅店的出品水準平
 (PS: 值得一提是南龍冰室杯奶茶很有茶香,好飲!)
濃情朱古力慕絲
壹餅店的出品水準平穩,定價大眾化,兼又可以堂食配茶餐廳飲品、食品,在銅鑼灣區的確幾難得。
下午茶
濃情朱古力慕絲
2014-05-19 1657 瀏覽
回顧南龍冰室那天的圈中教父請食飯, 其實一眾公仔麵, 金磚, 唂咕都只不過是上半部。當人吃到心中暗叫飽足之時, 再來的下半部才是驚喜。就我坐在南龍冰室閣樓之上, 一直留意著小街上對面的餅店。我雖對甜品之類食物沒有太多的熱忱, 但光鮮店舖總讓我的眼睛行它一個注目禮。看小鋪似平平無奇, 但在小路上人流都不少, 而每個行過的人都會停下看看這個西餅。正打算吃飽走過去八卦一下之際, 教父又要出手了!當我別過頭來的時候, 西餅甜品就放在我面前, 還是來自對面小店。原來這家壹餅房才開了個多月, 以賣西餅果撻果凍為主。而有趣的是餅店會於下午二時後於南龍冰室, 以同價錢供應。能在一家店上, 空調, 有座位的啖著兩店食物, 是一舉兩得的事情。首先來的是一個綠茶紅豆蛋糕。中層底層的綠茶蛋糕夾著綠茶忌廉及紅豆, 表面放上綠茶粉末, 整個是顏色刺激的紅綠配。綠茶忌廉軟滑而有奶香, 不過綠茶蛋糕卻可再鬆軟一點, 紅豆大粒而有咬口。整體不太甜, 而且綠茶粉有少許澀味平衡, 效果不錯。再來一件是紐約芝士蛋糕, 是經典的西式糕點。紐約芝士不是吃其鬆軟如風, 而是要吃芝士味的香濃與高密度韌性。這個紐約芝士蛋糕的確味道濃郁
再來一件是紐約芝士蛋糕, 是經典的西式糕點。紐約芝士不是吃其鬆軟如風, 而是要吃芝士味的香濃與高密度韌性。這個紐約芝士蛋糕的確味道濃郁, 而且韌性高, 口感重身, 感覺飽滿。而唯一覺得是芝士餅可以再滑一點, 效果會更好。
教父果真是神通廣大, 平常的西餅店又怎會看見餅店師傅呢? 因多是工場交貨而來, 而這卻是少之有少。辛師傅還到南龍冰室跟我們交流, 介紹他的每一件作品。
當人已飽到上心口, 試問還怎可再試?! 所以這裡三個的甜品卻只能再多吃一個! 見大家對特色的荔枝玉露讚不絕口, 而且三個相比起來這個是較輕巧的, 所以就決定再吃這個。表面的荔枝肉雖只是罐頭料, 但果肉不會死實, 而且甜味不是很人工化的那款。玉露如奶凍, 順滑涼口, 當天淡淡滲出荔枝芳香, 感覺涼快。相信是夏天不錯的選擇, 朋友們亦沒有讚錯! 其餘的兩款分別是一個芒果布甸和一個以72度比利時黑朱古力做的軟心朱古力蛋糕, 賣相也很吸引, 但真的吃不下了!!
吃過他們的出品之後, 感覺效果不錯。而且不太甜的做法卻正合香港人的口味, 收費方面也比一般的餅店收費更合理。想想現在連鎖式的西餅店, 一件西餅動不動就已經要HK$20一件, 甚至精品一點的去到HK$40-50。但這裡的就只是十多元一件, 而且口味選擇多, 的確很不錯。

不過額外一提, 餅店除南龍冰室之外, 還可在不同地區的冰室也吃得到。只要大家留意一下下面餐牌, 如發現此, 就代表那些冰室都有得吃了, 這樣的安排的確有些點子!!
2014-04-26
下午茶
  • 綠茶紅豆蛋糕
  • 荔枝玉露
2014-05-18 1424 瀏覽
位於南龍冰室對面的壹餅房,原來蛋糕甜品水準不錯,而且價錢合理 ($18 至 $22),而6吋至8吋蛋糕也是 $120 至 $180。客人可以在南龍冰室點選壹餅房的甜品,確是很好的服務安排。不喜歡吃紅豆的我,對於這裡的紅豆抹茶蛋糕 $18 也很滿意,餅房師傅自己烹調紅豆,吃起來不太甜,紅豆和抹茶,甘甜味剛好,不愧是人氣之選。而我就更喜歡這裡的紐約芝士蛋糕 $22,芝士蛋糕香滑,甜度適中,吃完也沒有飽滯感,啱晒我口味。除了蛋糕,亦有杯裝甜品可以選擇。最令人驚喜的甜品就是荔枝玉露 $20,荔枝汁,亞答子和君度酒這配搭創新,而且又出奇地夾,奶凍質感香滑,富層次感,清新可口的味道更是夏天之選。吃了荔枝玉露後,再吃芒果布甸 $20,感覺有點被比下去,但芒果布甸酸酸甜甜,是挺開胃的。壹餅房店舖細細,蛋糕選擇也不少, 不過今日的下午茶吃得太豐富,只能淺嚐,下次有機會要試埋其他款式。

客人可以在南龍冰室點選壹餅房的甜品,確是很好的服務安排。

除了蛋糕,亦有杯裝甜品可以選擇。

2014-05-08 2061 瀏覽
不要以為食個high tea一定要到高貴的酒店,也不要以為精緻美味的西式甜點一定貴的嚇人。位於銅鑼灣剛新開的壹餅房正正逆道而行,在這個盛行高價甜品的時勢以廉價取勝,但質素絕不比一貫高級餅房差呢。是日與公司同事吃過lunch下,說說笑笑地提議要買幾件蛋糕作下午茶,還正想討論到光顧一間西餅店,就經過了南龍冰室對面的這間餅房。餅房的位置不算大,也不能堂食,只可外賣,但這兩個放滿精緻甜品的雪櫃就不禁令人想挑選一番。這裡的甜品款式多不算多,少不算少,該有的都有了,而且我認為最基本的的蛋糕始終是最令人回味的。這裡除了有蛋糕外,還有一個個杯子布甸。正當以為每個蛋糕至少要花個三十大元的時候,看看價錢牌,發覺蛋糕的價錢只是$18-22不等,大家都驚嘆不已。一件件賣相高貴的蛋糕,竟然只售街坊餅店的價錢?我們幾個急不及待,每人揀選了各自喜歡的味道,剛好每人人的味道都不同,可以大飽口福了!最後我選了藍莓芝士蛋糕,而其他同事的則有紅豆綠茶蛋糕,紐約芝士蛋糕,tiramisu,朱古力慕絲蛋糕及芒果蛋糕。一直都覺得藍莓與芝士是絕佩,藍莓的酸酸甜甜剛好中和了芝士的膩感。意外的是這裡的芝士蛋糕看上來厚實,但吃時一點也不

藍莓芝士蛋糕
一直都覺得藍莓與芝士是絕佩,藍莓的酸酸甜甜剛好中和了芝士的膩感。意外的是這裡的芝士蛋糕看上來厚實,但吃時一點也不膩,而且質感幼滑,味道香濃,藍莓的甜度適中,愛吃芝士的你一定不能錯過。
紐約芝士蛋糕, tiramisu
紅豆綠茶蛋糕
另外還淺嚐了同事的tiramisu和紅豆綠茶蛋糕。tiramisu做得非常幼滑,咖啡味亦很濃郁,但中間卻反傳統地用了蛋糕層,個人還是較喜歡傳統咖啡浸滿成濕潤的lady finger,另外亦略欠酒香。至於紅豆綠茶蛋糕有意外驚喜,粒粒分明的紅豆煮得夠蓉,吃的時候不會有硬身的感覺,綠茶慕絲層同樣幼滑,而且富有綠茶的清香。
朱古力慕絲蛋糕
芒果蛋糕
如此便宜的蛋糕竟可有這麼高的水準,既是好處又是壞處的就是每件蛋糕都大大件,只有一個人吃的話就難於嘗試到其他的味道了。不過既然價廉物美,也值得一試!
2014-05-02
藍莓芝士蛋糕
紅豆綠茶蛋糕
2014-04-28 945 瀏覽
相信周末大家都不時來到銅鑼灣區Shopping 吧~ 有沒有發覺很難找到又抵又好吃的甜點呢?這天友人帶我們來到一家新餅店壹餅房,就在南龍冰室對面,說穿了是他們的新攪作,提供高質素、價格相宜的西式甜點,除了外賣,也可以在對面的南龍內堂吃,十分方便~小試牛刀,各點了一些試試:紅豆綠茶蛋糕 $18坊間的西餅一般都用現成的紅豆蓉,所以都比較甜膩,而這裡用上自家製作的紅豆蓉,吃起來真的清甜得多; 配合茶香甚濃的綠茶慕絲層,兩者都很幼滑,甜度恰到好處。紐約芝士蛋糕 $22最為人熟悉的口味,想不到在茶餐廳也能吃到~一入口已感到極重芝士味,質感實淨,底部用上牛油餅底;聽店員說是用上貴價高質芝士去做,是吃得出的足料!荔枝玉露($20)單看名字以為是飲品,其實是限定甜品啊~ 用上鮮荔枝打汁,加入君度酒做出輕盈奶凍狀,中間又有不少亞答子,口感變得更豐富,整體極之清新,面頭更有原粒荔枝,夏天吃最適合不過。芒果布甸 ($20)芒果味剛好,是新鮮生果做出來的貨色,布甸入口很幼滑,吃得出沒有加入過多魚膠粉的弊病。內含不少鮮芒果粒,真材實料,唯一是面頭的芒果偏酸而已。全部件裝蛋糕及甜品,只售$18至$22,在此地區有
小試牛刀,各點了一些試試:
紅豆綠茶蛋糕 $18
紐約芝士蛋糕 $22
荔枝玉露($20)
芒果布甸 ($20)
全部件裝蛋糕及甜品,只售$18至$22,在此地區有如此質素已很難得!一磅裝蛋糕也不過是$160~180,吃慣了連鎖餅店的朋友不妨試試啊~
2014-04-21