2020-11-05 677 瀏覽
12:45 入店舖,見到一個人都冇,嚇親,有啲怕係伏🙈 不過都係坐低準備試下。店內裝修比較簡約,有少少工業風。勝在枱都舒服,坐起黎唔逼。冇幾耐就有其他人入黎堂食。中午選擇唔多,決定叫個乾炒牛河。佢地上菜速度唔算超快,但牛河上枱就真係熱辣辣,似係即炒。河粉算係好大碟,河粉味道幾好,入而仲有好多牛肉同芽菜,算係幾足料,但係可惜牛肉係打邊爐個d 肥牛,仲有少少雪味。午市可以跟湯/汽水,唔使加一。食食下聽到隔離枱話個滑雞煲好食,下次有機會可能都試下

店內裝修比較簡約,有少少工業風。
勝在枱都舒服,坐起黎唔逼。冇幾耐就有其他人入黎堂食。

中午選擇唔多,決定叫個乾炒牛河。

食食下聽到隔離枱話個滑雞煲好食,下次有機會可能都試下

2020-11-05
2020-07-23 556 瀏覽
此店屬於街坊小品,裝潢有小小coffee shop元素,添上微微的現代氣息。花膠雞鍋用料十足,湯頭夠濃,煮配料前來碗湯開胃一流,惟花膠有點硬,軟多一點會更好。豬潤不錯,沒有腥味。桂花膀還可以,爽脆。手切肥牛就感覺有點普通,脂肪比稍高,肉味欠一點點。韭菜餃餡料有点不同,豬肉比例較韭菜多,沒有什麼韭菜味,正所謂「如果超多韭菜味, 豬肉味冇掟企,等到豬肉味返番嚟,韭菜味又唔爭氣。」。2人光顧,點餐如下:醬料費 x2青島啤酒養顏花膠雞鍋本地手切肥牛(小)豬潤桂花蚌自製韭菜餃竹笙鮮枝竹冬瓜片加一後,合共HK$1,067。
2人光顧,點餐如下:
醬料費 x2
青島啤酒養顏花膠雞鍋
本地手切肥牛(小)
豬潤
桂花蚌
自製韭菜餃
竹笙
鮮枝竹
冬瓜片
加一後,合共HK$1,067。
2020-06-03
$533.5 (晚餐)
2019-10-16 1248 瀏覽
今日涼涼哋想打邊爐,人在北角,自然想到黎呢間小店再幫襯多次。今日兩個人叫咗美國雪花牛肉($118)、黑豚肉($108)、水餃($78)、手打墨魚丸、厚切午餐肉($48)、炸支竹、蜂巢豆腐同烏冬。 全部材料都好新鮮,推介手包水餃、手打墨魚丸同午餐肉,墨魚丸手打之餘,仲好足料;午餐肉煎脆咗先上枱,外脆肉軟。樣樣食物都好味,保持水準,由於太肚餓,影唔切相,只有狂風掃落葉完嘅一張相,再次推介呢間小店,值得支持!

2019-10-16
2019-09-14 1164 瀏覽
第二次黎幫襯啦~上次食重慶雞煲食過翻尋味,作為食🐔愛好者,今次試下花膠雞煲。又幾有驚喜喔,花膠足料,湯底好濃,仲有半隻雞係個煲裡面!老闆建議先飲湯再淥其他食材落去,個湯頭真係唔錯👍好啱女仔食。如果鍾意食辣同習慣重口味嘅,我就推薦重慶雞煲,真係好香好入味。最後叫佐個厚切餐肉同烏冬,好滿足!鍾意食餐肉同烏冬嘅一定要叫!韭菜餃都係my fav之一,皮夠薄,韭菜夠多。有個叫墨魚脆脆嘅都唔錯,係其他火鍋店食唔到,好似係自家製。總體黎講價錢唔算貴,份量都幾多,夠新鮮。會再黎幫襯,下次試埋個卜卜蜆煲先😋

韭菜餃都係my fav之一,皮夠薄,韭菜夠多。
有個叫墨魚脆脆嘅都唔錯,係其他火鍋店食唔到,好似係自家製。

象拔蚌刺身
  • 厚切午餐肉
  • 本地手切肥牛
  • 響鈴
2019-09-13 889 瀏覽
剛好朋友生日想吃火鍋,於是就選佐呢間北角新開嘅火鍋店。環境算安靜,不過鋪頭就比較細,一次容納唔到太多人。但勝在裝修夠現代,感覺好chill 好適合一班frd聚會傾下計打邊爐,所以坐得都好舒服😌不過如果有埋音樂就perfect d~更加relax好鍾意距呢個霓虹燈設計~總體menu價錢都好合理,最後埋單真係超抵,叫埋象拔蚌都係人均三百幾,但我地已經放開肚皮食,真係平靚正❤️湯底我地叫佐花膠雞,有驚喜,超足料,而且d湯係濃到起膠!小食嘅黃金魚皮真係好好食 好有驚喜~唔會太鹹,但蛋黃味非常濃郁,新鮮炸起真係食到停唔到口!象拔蚌非常新鮮~而且咁大條1000蚊都唔使😂但就要提早預訂,唔係日日有手切本地牛色澤都好紅潤好新鮮,好欣賞距地呢度好多都係純人手製作,韭菜餃,丸都係自家制。特別係個墨魚脆脆,好有咬口,而且仲有2種味呢個個牛百葉都好特別 唔係用白色果d,反而係黑百葉,感覺無咁化學 哈!最後個午餐肉真係好食到爆燈!煎得好香脆,外脆內軟,真係好好食❤️一試難忘,我覺得以後可以成為我地一班滾友嘅飯堂 哈哈
好鍾意距呢個霓虹燈設計~

湯底我地叫佐花膠雞,有驚喜,超足料,而且d湯係濃到起膠!

一試難忘,我覺得以後可以成為我地一班滾友嘅飯堂 哈哈
2019-09-05 600 瀏覽
剛好來到北角,本身想落銅鑼灣打邊爐,但無位,見到這間新開的火鍋店,就試一試啦。沒想到驚喜十足!試了他們的蜆煲湯底!非常足料!洋蔥味道濃郁,蜆粒粒肥美,完全沒有腥味,蘿蔔絲更是精華所在,吸收了湯底的鮮味!只是食個湯底都已經值回票價!一試難忘!可見餐廳的用心!見到menu還有雞煲、番茄濃湯、花膠雞湯,好想好想試埋!下次再來試!牛肉非常肥美,牛肉味重。鮑魚和蝦都好大隻,好新鮮。鹹蛋魚皮是驚喜。最後再下一個稻庭烏冬,配上鮮味十足的湯底,為這個火鍋晚餐畫上完美的句號。埋單每人才HKD400有找(provided that 我們叫左好多海鮮加肥牛)這個價錢不要說在銅鑼灣、尖沙嘴,北角區內都很難找。是性價比超高的火鍋店。更要讚一讚非常年輕的老闆,好有heart,周圍問每一檯客人意見。看得出他很想做得好。所以我們都食得好warm 好 happy! 會再來支持!
是性價比超高的火鍋店。
會再來支持!
2019-08-24 334 瀏覽
湊巧於北角工作,放工後想打邊爐,於是揾到呢間開咗無耐嘅小店。店面唔大,得幾張枱,但環境餐具等都好乾淨食物價錢喺北角黎講唔算貴,但用料都幾新鮮點咗:湯底叫咗南瓜湯($88)唐生菜($38)洗得好乾淨 👍🏻👍🏻👍🏻炸枝竹($38)厚身無油益味黑豚肉($98)彈牙有豬味雪花肥牛($98)份量好多,有肉味厚切午餐肉($48)煎過先上枱,厚切,好好味炸魚片頭($55)好多舊,炸得好香口除左呢啲,我哋仲叫咗桶蠔同赤貝刺身整體黎講,係一間值得支持嘅小店,價錢比起九龍城/銅鑼灣呢啲邊爐熱門地方平,但啲料一啲都無將貨就價,所以特意寫食評支持下!👍🏻👍🏻👍🏻

店面唔大,得幾張枱,但環境餐具等都好乾淨

食物價錢喺北角黎講唔算貴,但用料都幾新鮮

點咗:

湯底叫咗南瓜湯($88)

唐生菜($38)洗得好乾淨 👍🏻👍🏻👍🏻

雪花肥牛

厚切午餐肉($48)煎過先上枱,厚切,好好味

厚切午餐肉

炸魚片頭($55)好多舊,炸得好香口

除左呢啲,我哋仲叫咗桶蠔同赤貝刺身

2019-08-23
黑豚肉