士多啤梨甜品餐廳

士多啤梨甜品餐廳 (已結業)

Strawberry Forever Grand Dessert
士多啤梨甜品餐廳 (已結業)
meijingtwins
甜品差的甜品餐廳
meijingtwins
2013-09-15
關注
不知是否因為團購關係所以給你質量差的甜品, 百多元的二人甜品tea set, 沒有一款滿意, 連店舖推介的千層酥也不好吃, 不鬆不脆, 士多啤梨酸的, 隨便一間甜品店也比她好! 咸點拼盆像放了一段時間, 無論炸物或多士餅皮都是淋淋的! 過份!!反而另外單點的石頭碢飯惹味可口, 夠竟她想怎樣定位?! 真是百思不得其解!!查看更多
chiukwoksui
免等位之選
chiukwoksui
2013-07-14
關注
星期六晚八點,海運處處是人,在躊躇那裡用膳之際,見到呢間野有位禾。開頭以為係點品店,個女點員見我望望下就話:「試下海景餐吖,裡面真係有海景架」。就落疊。海景對辦。開頭都幾開心。頭盤...其中一樣係番茄加罐頭吞拿魚加魚子。唉。之後塊薄扒好生。咁薄都仲可以咁生,服。淨係得黑松露醬果啲味。唉唉。個甜品...少少生果加雪糕加白色果啲好似mousse食落似綿花但係唔甜都唔知係乜野,不如淨係俾雪糕我好過。唉唉唉。傳統智慧,繁忙時間坐唔滿的,總係會有啲嘢。唔駛check openrice食評都知。查看更多
vvingb
為搵個地方坐低傾計而黎
vvingb
2013-07-05
關注
去到其實係仲有位,但reception知去左邊,跟住有堆人又自己行左入去,所以呢方面有點兒混亂而且其他職員見到我地企咗係道,會扮見唔到,我明reception同佢地管嘅範圍唔同,但都應該可以叫我地等一等掛…入坐後,同朋友叫左一人一個窩夫,等左都幾耐下先有得食賣相都幾掂,味道方面就冇乜驚喜,不過不失,佢有兩塊窩夫,得一塊上面有香蕉,個人認為唔係好夠查看更多
superherotam
又貴又普通!
superherotam
2013-06-25
關注
尖沙咀食野真係特別貴今日lunch行過LCX,見到呢間士多啤梨餐廳見佢d野都幾得意,所有餸菜(主要係西式,有d fushion日式咁)都有士多啤梨左揀右揀下嗌左個士多啤梨肉醬天使麵你無睇錯,內醬意粉都可以落士多啤梨落單無耐就黎左餐湯,可惜無餐包普通忌廉湯,普普通通主菜等左半個鐘先到,前後都催左佢兩三次如果要趕返工既點算?個賣相其實都幾...得意既我地再近睇望一望切粒既士多啤梨係個肉醬天使麵上面原先以為佢九唔搭八,點知原來食落味道都幾夾!肉醬既香,再加上少少士多啤梨既酸,令到成個意粉沉穩黎帶點清新但奈何佢用既肉碎太淋,加埋本身淋既天使麵,口感不足食左兩三啖已經無左半個,收我咁貴竟然俾得我咁細碟失望...搞到我食完有衝動想去第二度食甜品但budget有限啊查看更多
<IVY>
Duck 意餐賀生日
<IVY>
2013-06-13
關注
來自荷蘭的黃色巨鴨 Rubber Duck 於5月2日至6月9日在香港維多利亞港海港城對開海面展出!不單只吸引男女老少! 還帶來無限商機,認真皆大歡喜! 有見及此!今次,身為生日飯局攪手的我,起初建議到海港城 LCX <博洛尼亞> 食鴨仔意粉餐!  那天,我提早到 <博洛尼亞>拿籌排隊,可是,要人齊才可入座! :( 當我一走到<博洛尼亞> 門前,見到海報上那隻流眼淚的鴨仔顯示鴨仔意粉已經售罄! :( 於是,我走到隔離 <士多啤梨甜品餐廳 Strawberry Forever> 一看,竟然有 Duck 意餐!太好嘞! 恐怕大家失望之下,我問一問她們有無興趣轉軚過另一間餐廳食Duck 意餐?幸好!我們一行 4 人也一致贊成! :) 這裡同樣要人齊才可入座!等了大約 20 分鐘!不算太久!以士多啤梨為主題的餐廳,粉紅色為主色調,充滿夢幻的裝潢!自然吸引女生的垂青!  幸運地!我們被安排到靠窗的位置,望到維多利亞港海景之餘,還加送鴨仔背部及鴨仔尾! 我們坐在靠牆尾二那張桌子,這裡不算迫!舒適度令人接受!除了叫 Duck 意餐之外,我們還點了一客 2人晚餐、石鍋飯套餐。  Duck 意餐包括 5 道菜是日餐湯頭盤:士多啤梨煙鴨胸沙律主菜:黑松露鴨胸炒意粉甜品:士多啤梨鴨仔奶凍飲品:咖啡 或 茶餐湯 - 粟米湯調味剛好!卻是質感稀薄!粟米粒更是寥寥可數! :( 還混合了切得超細粒的甘筍,令湯底看起來多了一點顏色點綴而已! :) 士多啤梨煙鴨胸沙律意想不到沙律是如此的骰!  真是一個迷你版!但是,餐牌上沒有註明是迷你版! :( 沙律菜新鮮度一般!並非預期的爽脆! :(  配上一塊煎香的鴨胸,伴上士多啤梨醬,確實幾開胃!  黑松露鴨胸炒意粉意粉炒得乾身又夠軟硬適中!對女生來說,份量剛好! :)  鴨胸切絲與意粉同食更容易入口!師傅真細心!  加上黃椒及紅椒,令賣相生色不少!灑上一點黑松露,略帶菌香!卻食不出其味! :( 士多啤梨鴨仔奶凍這道甜品相當精緻!賣相亦別出心裁,師傅特意把奶凍壓成鴨仔外型,令平凡的士多啤梨奶凍即時錦上添花!賞心悅目!令人見到也會心微笑! :) 甜度恰到好處!所謂的士多啤梨味是人工化的味道! :(  比較其他甜品較為遜色!勝在鴨仔外型吸引而挽回分數!  2人晚餐 $278包括 5 道菜 :小食 (選一) 、主菜 (選二) 、甜品 (選二)三文魚芝士薄餅還以為是三文魚舖滿薄餅,卻是三文魚夾烤餅?! 好像小麥粉烤餅!烤至微焦,熱辣辣又香噴噴的!充滿小麥香氣!  三文魚與芝士兩者味道幾夾! 焗士多啤梨豚肉飯 芝士與茄膏焗後,賣相其差!令人失去食慾!:( 味道還算中規中矩!混入士多啤梨粒,卻被醬汁掩蓋弄得一塔糊塗!:( 豚肉煎過,醬汁把表面的粉漿變腍了!:( 豚肉肉質太軟腍,恐怕用上鬆肉粉之類所致!士多啤梨千層酥 ( 跟 2人餐只得半件 )餐牌上沒有註明千層酥只得半件,略嫌取巧! 以士多啤梨及士多啤梨醬伴碟,賣相吸引度提升!  士多啤梨千層酥的酥皮超鬆化!一咬開即四散! 龍蝦汁海鮮石鍋飯套餐 $133 ( 包括餐湯及飲品 )用上石鍋保溫度高! 食到尾仍是熱辣辣!配料有蝦、八爪魚、洋蔥等,略嫌份量不多!整體幾有風味!芒果千層酥 半價 $14 ( 原價 $28 )芒果酸甜多汁!雖然不及士多啤梨那麼誘人!味道上卻更勝一籌!熱檸檬水每杯只有兩塊檸檬,酸度是恰到好處! :)  而且,檸檬含有維他命C!當然我們更想有消脂作用! 查看更多
+ 8
黑松露鴨胸炒意粉
eatnwrite
Pleasant surprise :)
eatnwrite
2013-04-06
關注
When my partner told me to meet at Strawberry forever, and I did a check using the mobile app (openrice) I found out that the reviews were majority bad. Reluctantly I went along since it's one of the very few restaurants that didn't have much people at that time... Together with my partner and our friend, we order a set dinner for two and set dinner for one (since we have three people anyway):my partner ordered a fruit juice (mango apple juice) and it was very nice! to sum up the quality of food the mushroom soup was alright (I read the comments that it was bad tho)the Hawaii pizza was boringthe potato wedges was good (unlike some that are tasteless!) the bbq pesto was tastythe dessert was nice Overall in my opinion, it was definitely not as bad as what the reviews say. Ambiance wise was fabulous, we were sitting next to the window. Service wise was above average. However, I need to highlight that the portion was small, hence if you are a big eater, you might not find it value for money :)查看更多
dcyyaswc
比茶餐廳的質素還要差
dcyyaswc
2013-04-03
關注
傍晚在LCX逛街,因這兒所有食肆我們都試過了,除了這家Strawberry Forever,因此決定一試。店鋪的裝潢很女性化,起初令我們有點不習慣,而座椅非常擠迫,令人不太舒適。我們點了一客2人晚餐($278),有餐湯、一款小吃、兩款主菜、兩款甜品和兩杯餐飲。為我們點菜的女侍應是一名”Trainee”,說話和神情都有點兒呆滯,就像剛剛睡醒似的。餐湯是忌廉湯,喝了第一口,沒有忌廉味,只有鹹味,而且像海水一樣鹹,令我們不想再喝下去。我們看不見餐湯有任何配料在內,無論味道和用料都是我們遇過最差的忌廉湯。我們選了士多啤梨醬雞翼作小吃,一共有4隻雞中翼,外皮烤得香脆,肉質算嫰滑。我們選了黑松露牛扒帶子石窩飯作為其中一款主菜,茨汁的味道和剛才的忌廉湯幾乎一樣,鹹得要命。有一隻帶子,但我們兩個人用膳,要慢慢把它分開。牛扒非常堅韌,並欠缺肉汁,非常難吃。另一款主菜則選了龍蝦汁海鮮天使麵,龍蝦汁尚算香濃,但天使麵煮得太久了,一入口已感到稀爛。海鮮有兩隻蝦和一些蜆肉,味道差勁!吃至尾聲時,心情已經糟透了。我們點了焦糖燉蛋和木槺布丁作甜品,看賣相時,我們仍對它們有一點點希望。先吃焦糖燉蛋,甜度適中,質素正常;木槺布丁的木槺和布丁一層一層交疊,但錯在木槺和布丁的比例出了問題,木槺比布丁多了很多,令我滿口木槺,而且黏著咽喉,十分痕癢。服務方面,這兒幾乎沒有服務可言,店員拿著食物趕忙地走來走去,一放下食物便走開,沒有半點說話。結帳的時候,感到很不爽。查看更多
+ 2
elleho
2012最後晚餐
elleho
2013-01-02
關注
除夕夜幸運坐在店內靠窗的位置,望到海景和燈飾,而當晚餐廳只供應套餐,就跟女朋友點了二人套餐。湯 - 忌廉蘑菇好稀,可以稱得上難飲,女朋友只飲了兩啖。小食 -士多啤梨雞中翼 炸雞翼配strawberry sauce幾夾,亦夠熱。主菜1 - 龍蝦汁海鮮天使麵配料款式有蝦、青口、八爪魚粒、蘑菇、洋蔥、青椒,味道好但略嫌份量少。主菜2 - 帶子牛扒石鍋飯原隻帆立貝加上幾塊黑椒牛,好味,可惜醬汁無味又少,似食緊白飯,唯有自己將天使麵個龍蝦汁加落去。甜品1 - 士多啤梨千層酥女朋友話好出名要試,可能套餐關係只有一層,整體黎講無咩特別,酥皮夠脆。甜品2 - 法式焦糖燉蛋好細杯,個人鍾意食即燒既糖,有凍熱既效果,但呢個燉蛋面頭既焦糖明顯係一早燒好再放入雪櫃,所以雪到有一陣薄膜,不過都好味。套餐亦包2杯餐飲,埋單連加一$322,呢個節日呢個價錢尚可接受。查看更多
+ 1
食景既一餐
mslauhei
2012-12-01
關注
今晚同朋友一聚,見STRAWBERRY FOREVER門口個感覺好似好舒服咁,加上未試過對住個維港食飯,所以就一試!我地2丁友叫左個$268既海景二人套餐,有餐湯2碗,小食三揀一,MAIN DISH 五揀二,甜品三揀二,餐飲2個。 今日餐湯係MUSHROOM CREAM SOUP,個湯好啖.....+____+ 稀稀的...小食係STRAWBERRY FRIED CHICKEN WINGS 其實我覺得佢炸得幾脆口幾好食!!! 配埋個STRAWBERRY 汁真係好有係STRAWBERRY CAFE食野既感覺~同又出奇地MATCH!!! 每人兩隻..... 真係好想再嚟多幾隻..我朋友食石頭煱鰻魚飯望落一般般,最好味係佢加左隻EGG!!! 佢唔夠熱所以冇飯焦,不過E間唔係韓食餐廳,要求真係唔可以咁嚴格。我就食左鮮蝦喇沙湯底剛剛好,不過都係果句,要求唔可以太高最尾上埋甜品如果個餐有佢D招牌STRAWBERRY甜品揀下就更完美啦~ E個果凍就唔係好夠味... 好似人造出嚟既STRAWBERRY味咁...其實E餐真係唔係食好野而係食個靚靚景,講真$268加埋一就$29X.... E個價錢係其他有E個景既餐廳通常做唔到... 所以就算野食唔係太令人難忘..都可能會為左個景而再嚟!!查看更多
+ 1
為食妹91
士多啤梨千層酥
為食妹91
2012-11-25
關注
聽人講個千屠酥係必食,所以經過就點都要試下啦, 一入去佢話食甜品既要坐出面,冇得睇海景,冇哂feel,為左個甜品所以就範,呢個酥另外重有一個係芒果味,見到個廚師即刻係到整,.好期待,呢個酥皮整得好香脆,食落好鬆好薄,中間有吉士同士多啤梨,個吉士中和返較酸既士多啤梨,好夾.查看更多
咖哩薯仔
牛肉好肥
咖哩薯仔
2012-11-15
關注
非常好的海景, 但烈日當空, 些少刺眼, 雞肉香蒜炒意粉, 很油, 但炒得不錯, 幾彈口, 多菇多雞肉, 但蒜味不太強烈, 牛肉日本飯, 珍珠米, 彈牙, 汁略多了點, 較咸, 幸好珍珠米不容易淋, 牛肉十分多肥, 超過一半是肥膏, 要做手術切除, 激死! 士多啤梨拿破崙餅, 少少甜, 唔夠脆, 貨不對版, 與MENU圖片不符, 相片是大粒而且多的士多啤梨, 上枱時只有幾片小件查看更多
Desmondbran
食完就滿足~
Desmondbran
2012-10-25
關注
因為食完野未夠喉想去食甜品, 而行到黎海港城 LCX, 聽聞哩間食甜品 OK服務員極力遊說下, 我抱住肥左先算既心態, 就大步大步走進去~服務員帶左我地入去近窗邊位置坐, 因為商場設計問題, 感覺間餐廳分開左兩截甘, 一半似坐饗 LCX 裡面(只用圍欄隔開), 一半似入左餐廳但其實入面感覺 ok, 好靜, 裝修靚唔靚就另計啦下, 但個景都幾一流叫左 (1) Waffle with ice cream and; (2) Chocolate lava cake w/ ice cream (yes again ice cream lol..)Waffle 不錯好香, cream 好滑好正, 加埋雪糕大啖食簡直係正正正!老虎突然有電話講, 我就急不及待食多兩啖, 好味到暈低Lava cake 等左 ok 耐, 不過要局好正常, 好啦, 老虎用到好似剪綵甘, 一切!!!!!!Here comes....Nothing..好失望, 心太軟唔識流心就好似.. 叫碗粥變碗飯? 女人變男人(心唔軟)? 一個唔識爆既火山? 或者簡單 D 黎講 - 朱古力饅頭一個但飲完個加 $15 既凍奶茶, 挽回左少少失地服務我覺得係一流既平心而論, 個景, Waffle, 同埋個價錢, 我 查看更多
+ 2
團購水果餐創意無限可惜味道真係唔掂
twcswing
2012-10-12
關注
團購餐單今次毫無取巧,的而且確菜名稱及賣相都很符合,所以唔好食呢個問題並唔係歸究個團購餐,而係在於餐廳本身團購細則有一賣點係標榜用饍時可享醉人維港景色,店員都好配合地帶我地去到窗邊風景位,可一睹幻彩詠香江,坐低後店員送上兩杯清水後就問我地上得菜未,我地話ok然後一轉眼,食物就來去如風地陸續上台,一個鐘唔使就食完餐湯 : 1. 巴馬火腿蜜瓜凍湯~呢個凍湯賣相認真差,用返普通水杯黎裝,仲要唔夠通透杯凍湯就好好似蜜瓜汁咁,多左啲青瓜味,但好杰身,味道清新又唔會太甜,其實可以接受嘅,但真係唔係我杯茶至必巴馬火腿,有細長一片捲住喺條青瓜上,只屬一般頭盤 : 2.火龍果鮮蝦沙律~鮮蝦唔鮮仲扁咸,沙律醬味道奇怪,比奇妙鮮果醬更怪火龍果清清地唔係幾夠甜,半個火龍起肉後就咁堆砌返落個皮度簡單到無沙律醬嗰啲位就根本只係食生果,下面沙律菜份量少同樣因為沙律醬嘅問題以致菜同火龍果都被受影響主菜 : 3.士多啤梨紅咖喱魚柳~呢個係成晚最好食嘅,咖喱偏紅,無過多嘅辣油但辣味香濃炸魚柳雖然已經唔脆但幾香口,因無太多炸粉所以唔覺佢過淋反而啲魚幾有咬口,加上本身醃得幾好味,輕輕沾汁就可以喇士多啤梨其實同個咖喱完全無關,只係後期加上去,完全唔夾而底部有啲椰菜,超級淋,好似浸左好耐咁,同樣係唔夾個咖喱4.菠蘿肉碎紅糙米~ 一度以為菠蘿嘅意思係指飯面上嗰片罐頭菠蘿,因為完全食唔出菠蘿味,直到食到飯嘅最中心,就見到裏面有數粒菠蘿碎,真係好碎好微型,見到咁食落去都仲係唔覺得有味, 其實罐頭菠蘿咁多汁,好好運用嘅話唔會攪到個飯完全唔覺有菠蘿嫁,飯粒煙韌,口感唔錯,但被牛肉碎破壞了,牛肉乾硬味道好似杯面嗰啲脫水牛肉咁,奇怪得很,撈咖喱汁濛混吃光吧5. 野菌煙鴨胸扁意粉~ 整體黎講可以接受 , 味道不俗 , 只係偏淡而已 , 喜歡濃味o既同樣可以加 d 咖喱汁作調味 , 野菌份量不多 ,青黃椒爽甜 , 扁意粉口感亦合格 , 不硬不軟具嚼勁 , 鴨胸應該係雪藏o個 d 現成煙鴨胸 , 輕煎兩邊屬正常味道甜品 : 6. 士多啤梨奶凍~ 以士多啤梨甜品為主題o既餐廳竟然令我食到如此失色o既奶凍好假o既淡粉紅色 , 以及好假o既士多啤梨味 , 奶凍內無鮮果 ,只係o係嗅覺上會感受到丁點添味劑 , 連連奶凍基本o既香滑 , 奶香 , 都同樣欠奉 , 頂上o既椰漿又一敗北之處 , 同奶凍完全唔襯只有椰子味 , 咸咸地同埋有 d 甘苦 , 稠到好似牙膏咁 , 好難食7. 木糠布甸~ 味道同質感都 ok , 無太重o既忌廉奶酥味 , 唯木糖份量太少而且太過濕 , 食唔出個層次 , 而呢個應該係我第一次遇見 ...最面o個層係無木糠o既木糠布甸 , 係唔記得左落嗎 ??8. 招牌千層酥~ 好高興呢個招牌真係配得上呢個冠稱 , 的確幾好食 , 酥皮香酥脆薄 , 中間係吉士醬同士多啤梨 , 甜酸得宜 ,個人認為吉士醬比忌廉吸引得多 , 較為企身 , 無咁易食到四圍係餐飲 :9. 白雪公主~ 即係七喜加雲呢拿雪糕 , 不過不失## 一度掙扎到底比喊臉定係 OK , 佢未致放難食到入唔到口但真係唔應該係咁o既質素 , 再上黎 openrice 睇下 ....原來 strawberry forever 已經淨返最後一間分店 ... 可想而知 ......查看更多
+ 8
ruguojia
愉快的精致团购晚餐
ruguojia
2012-09-07
關注
  昨天和老公去吃了Strawberry Forever HKD128 (吃完另付HKD15的服务费) 的团购晚餐.要求周一至周五6:30pm之后才有,我提前一天打电话预约,得知第二天有位,订的6:30pm,说给我们保留5分钟还是15分钟的位置,电话里我没有听清楚.  遇到暴雨天气,有点遗憾.如果天气好,坐在窗边,正好可以边吃边欣赏维多利亚港的美景,还是很不错的.  店里的装饰是红色基调的,能使人愉悦.背景音乐我看有人提到说很吵,可能我们去的时候人比较少,还觉得音乐没有嘈杂感,环境挺安静.  总的来说,团购餐的份量不大,如果不是特别饿,晚餐其实还ok.吃完甜品会就觉得饱了.但如果特别饿,一定会觉得不够量.我们还觉得正好,除了海港城的空调实在是太冻...... 哈哈  团购餐主要包含下列食物:1. 汤: 巴马火腿蜜瓜冻汤 可能是我个人口味的缘故,我不是很喜欢这个汤(或者更多的像饮品),不过爱蜜瓜的朋友也许会喜欢,凉凉的.老公就知道吃肉,就说上面的火腿好吃...2.前菜: 虾火龙果沙律沙拉酱是咸的,味道不错.3.主食: 有三种,放在一个盘子里.分别是 士多啤梨红咖哩鱼柳,菠萝肉碎红糙米,野菌腌鸭胸扁意粉.红咖哩挺辣,鱼柳下面是卷心菜叶,这个挺好吃.意粉我也很喜欢,味道很不错.再来张特写红糙米正常,看个人喜好.4.饮品: 本来配的是白雪公主 -- 就是雪碧+香草味冰激凌球,店员说香草味的没有了,就换成了朱古力味的,也不错.不过我不爱喝碳酸饮料,觉得不错纯是因为爱吃朱古力味的雪糕 =.=5.甜品: 也有三种,也是放在一个盘子里.分别是: 木糠布甸,招牌千层酥,椰汁士多啤梨奶冻.  木糠布甸超好吃,特别特别好吃.千层酥也不错,中间奶油挺多,不知道都吃了是不是可以肥五斤奶冻我不太喜欢,觉得没什么味道.不喜欢那个质地.查看更多
+ 4
不會再去多次
jessica_ho
2012-08-23
關注
其實我和男友去年食過一次的,那個晚餐餐牌和去年食係好似無分別,沒有新意,我們等了15分鐘左右就有位,但入去時侍應先講海景位最低消費100元,哇,我拿籌時又沒有講,又唔會問我地介唔介意,:(其實我們發現入面還有好多位,但唔明點解要我們等咁耐,之後有客說想坐某些位,又話唔得,話驚要調黎調去,好奇怪!入面那麼多位又唔比人坐,都已經9點,應該沒有人hold起吧,又要人等咁耐,入面冷氣吹到好凍,音樂嘈到我聽唔到別人說話,餐牌可以點的飲品又少,waiter的服務尚好,但應該唔會再去食多一次!查看更多